Ainakin omasta mielestäni on täysin kiistatonta, että Mäntymaan aikana Kärppien pelaaminen silmätestillä ja erityisesti tulokset ovat parantuneet huomattavasti Marjamäen alkukauteen verrattuna. Myöskään Mannerin vaikutusta Kärppien pelaamiseen ei voi missään nimessä aliarvioida ja hänelle varmaan sopiikin tuo apuvalmentajan rooli paljon paremmin, kun ei tarvitse median edessä selitellä miksi joku yksittäinen peli hävittiin vaan huomattavasti rauhallisempi ja neutraalimpi Mäntymaa voi hoitaa tämän roolin. Ehkä oma kritiikkini perustuu enemmän siihen, että puhutaan kuitenkin tulokasvalmentajasta, jonka päävalmentajauran kesto on 30 ottelua runkosarjassa. Vaikka taustalla onkin kokenut ja "kaiken voittanut" Manner, niin päävalmentaja on kuitenkin aina se johon katse ja paineet kiinnittyvät. Siksi omasta mielestäni 10 arvosana ja Liigan paras valmennus on pudotuspelien kontekstissa kyseenalainen, vaikka eihän se tietenkään tarkoita, että Mäntymaan valmennuspesti olisi ollut toistaiseksi mitään muuta kuin todella onnistunut.Mielenkiintoinen oli kokonaisuudessaan tuo esille tuomasi tilasto. Mukava, että näit vaivan. Kiitos siitä. Kärpät on pelannut koko kauden aikana 22 ottelua sarjan muita top6 -joukkueita vastaan. Niistä Mäntymaan aikana 11. Noista Kärpät on voittanut kuusi. Se on ihan yes. Kyllä minusta vaikuttaa siltä, ettei Mäntymaan aikakauden tilastoja saa oikein millään mittarilla heikoiksi. Jos mennään vielä erikoistilanteisiin, niin löydämme timanttista tekemistä.
Samanlaisia kysymysmerkkejä heittäisin myös niiden valmentajien/maalivahtien/kenttäpelaajien päälle, jotka eivät ole aiemmin pudotuspeleissä onnistuneet tai siellä pelanneet, koska ei ole näyttöä siitä, että tällaiset henkilöt pystyisivät operoimaan samalla tavalla pitkissä pudotuspelisarjoissa ja painetilassa samaa joukkuetta vastaan kovalla ottelutahdilla verrattuna runkosarjaan. Ainahan joku voi ottaa sen stepin samantien, vähän kuin Blomqvist pari kautta sitten, mutta ihan yhtälailla löytyy esimerkkejä, jossa nuori pelaaja tai valmentaja ei pystykään enää pudotuspeleissä pitämään tasoaan tai keksimään uusia tapoja tuloksentekoon.
Itse en oikeastaan pysty edes suoraan laittamaan valmennuksia järjestykseen, vaan enemmänkin tasoille:
Taso 1, tämän kauden näytöt ja aiempi historia menestymisestä: Pelicans, Tappara, Ilves
Taso 2, tämän kauden näytöt, mutta aiempi historia menestymisestä puuttuu: Jukurit, Kärpät
Taso 3, vaihtelevat näytöt ja aiempi historia menestymisestä puuttuu: KalPa, TPS, HIFK
Näiden tasojen sisällä voi sitten valmennusryhmiä laittaa mihin järjestykseen tahansa, enkä sinänsä keksi sen parempia argumentteja miksi esim. Tapparan valmennus olisi parempi kuin Pelicansin tai toisinpäin. Ja ehkä vielä korostaisin, että tason 1 ja 2 ero on mielestäni pienempi verrattuna tasojen 2 ja 3 eroon.
EDIT: Ja ennen kun kukaan ehtii vinoilla Ilveksen mestaruuksista niin paino on päävalmentajien historiassa eikä seuran historiassa.