Matti Alatalosta Kärppien uusi valmentaja

  • 276 818
  • 931

flegmaattinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Alatalon viimeiset sijoitukset runkosarjassa 6,10,8,9,12,12. Ja ilmeisesti ei yhtään voitettua playoff-sarjaa, mikäli ovat sinne selvinneet. Korjatkaa, jos olen väärässä. Eipä ole hirveitä saavutuksia nuokaan.

Ika Lehkonen epäonnistui liigassa, tuli alas norsunluutornistaan, katsoi peiliin, opiskeli peliä, ja nyt sitten korjaa hedelmiä. QUOTE]

Siis häh? Mitä ihmeen hedelmiä? Eli jos on epäonnistunut liigassa (ja pysynyt sieltä jonkun aikaa pois), pärjännyt Mestiksessä ja kommentoinut sekavia Canalin studiossa ja on katu-uskottavamman näköinen kalju kuin Alatalo, niin sekö tekee Lehkosesta Alataloa paremman valmentajan.? Kaipaisin kyllä hiukan parempia perusteluja, niin Lehkosen paremmuudesta kuin toisaalta Alatalon huonoudesta.

Vaikka itsekin toivoin tänne mielummin jotain ennakkoon kovempaa nimeä tyyliin Summanen tai Westerlund, niin alkaa toisaalta kyllästyttää tämä uskomaton Alatalon lyttääminen (jossa on paljon samoja joukkohysterian piirteitä kuin tapaus Tarkin kohdalla). Mitä täällä ihan oikeasti juurikaan kukaan tietää mitään Alatalon valmentajan kyvyistä, Alatalon ajatuksista jääkiekosta hyökkäyspelaamisen ja puolustuspelaamisen suhteen, tai millaisia harjoituksia Alatalo joukkueelle vetää jne. Suurin osa mielipiteistä täällä on ihan selkeästi tasoltaan "musta vaan tuntuu siltä" -osastoa.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Minä luulen että Alatalo on aikoinaan vienyt Junnolta muijan tahi tehnyt jotain muuta ilkeyttä. Junno sitten todella pitkävihaisena hahmona huomasi, että nyt on velkojen maksun aika:

1. Sopimus Kärppiin huolettomalla 1+1=1-sopimuksella.

2. Näennäisen hyvä rosteri, jolla ei kuitenkaan pärjätä, ainakaan fanien mielestä riittävän hyvin.

3. Matille nöyryytystä Kalevan toimituksen ja fanien toimesta, uskomattomia persetifoja ja "hiuksista vittuun"-plakaatteja.

4. Matille kenkää viikko ennen pleijareita, samalla julkistetaan Aravirran 4-vuotinen sopimus.

5. Muikistelijan ura valmentajana on ohi ja Junno on saanut kostonsa.

On se näätä.
 

Jukebox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
1. Sopimus Kärppiin huolettomalla 1+1=1-sopimuksella.

2. Näennäisen hyvä rosteri, jolla ei kuitenkaan pärjätä, ainakaan fanien mielestä riittävän hyvin.

Heh, tuo 1+1=1 on hyvä ja niin totta etenkin noiden Laamasen "neljän vuoden" soppareiden yms. jälkeen. Jos haluttaisiin julkisuutta miksei tehdä jonkun kanssa kerralla viidenkymmenen vuoden soppari. Sitten se onkin 1+49 jossa molempien intressit tarkistetaan aina vuoden välein :) Nuo optiot voisi kyllä jättää kokonaan pois ellei kyseessä ole muut liigaseurat sulkeva optio (eli niin että pelaaja saa lähtä halutessaan ulkomaille).

Mitä tuohon näennäisen hyvään rosteriin tulee en ymmärrä miksi se pitäisi jättää näennäisen hyväksi juuri nyt. Eiköhän niitä rahoja säästy ihan tarpeeksi. Toisessa ketjussa annoinkin jo itse perusteluni miksi kilpailukykyisen joukkueen hommaamisen ei pitäisi olla ongelma ja nuo puheet välivuodesta yms. on ihan turhia ellei nimenomaan HALUTA vetää semmoista. Siis ihan yhtä hyvä joukkue voidaan nytkin kasata kuin muilla kärkiseuroilla, toki se tietty etu on menetetty mutta paperilla mahkujen pitäisi olla samat kuin kellä tahansa muulla kärkiporukalla. Muistetaan nyt se että puolustus- ja maalivahtipää on kai muodostumassa ainakin yhtä hyväksi ja hyökkäyspään lähtijät ovat joukkueen kalleimpia joihin saa kyllä rahalla erinomaisia pelimiehiä. Vaikkei juuri Hyvöstä yms. saakaan niin riittävän kovia miehiä on kyllä saatavilla. Sitten Paakkikselle, Aaltoselle, Alikoskelle ja kumppaneille vastuuta lisää. Toivotaan että Alatalo olisi Junnolle syy hankkia huippumiehiä jottei pistä kaveriaan yhtä kusiseen paikkaan kuin mihin hän aiemmin on joutunut. Alatalon tulo oli kyllä itsellenikin pettymys mutta ei siitä ole kovin kauaa kun itse tykkäsin tavasta jolla hänen JYP pelasi, ei tässä vielä ole ensi kautta kokonaan menetetty vaikka haasteellisempaa tuleekin olemaan rosterista riippumatta.
 

FourForty

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Vaikka itsekin toivoin tänne mielummin jotain ennakkoon kovempaa nimeä tyyliin Summanen tai Westerlund, niin alkaa toisaalta kyllästyttää tämä uskomaton Alatalon lyttääminen (jossa on paljon samoja joukkohysterian piirteitä kuin tapaus Tarkin kohdalla). Mitä täällä ihan oikeasti juurikaan kukaan tietää mitään Alatalon valmentajan kyvyistä, Alatalon ajatuksista jääkiekosta hyökkäyspelaamisen ja puolustuspelaamisen suhteen, tai millaisia harjoituksia Alatalo joukkueelle vetää jne. Suurin osa mielipiteistä täällä on ihan selkeästi tasoltaan "musta vaan tuntuu siltä" -osastoa.

Alatalon morkkaamisessa on mielenkiintoinen aika kultaa muistot -ilmiön vastakohta, eli mitä kauemmin Alatalon ajasta JYPissä on mennyt, sitä negatiivisemmaksi yleinen mielikuva on kääntynyt. Jostain syystä osa kirjoittajista haluaa unohtaa Alatalon tehneen aluksi hyvää jälkeä JYPissä. Sitten tapahtui jotain ja alamäki alkoi, joka vain jyrkkeni HPK:ssa. Silti Kärpissä voi taas alkuun kaikki kulkea, kuten JYPissä kaudella 2002-03.

Alatalon onnistumista edesauttaisi ainakin se, että joukkueeseen jäisi paljon pelaajia, jotka eivät Jalosen aikana mielestään saaneet riittävästi vapauksia ja tarpeeksi peliaikaa. Näitä tapauksia jäi Mika Saarisen ajalta niin paljon JYPiin, että Alatalon tullessa monet pelaajat kiittivät vapauksista ja pelasivat hyvin ja tehokkaasti. Siihen päälle hyvä maalivahti ja nöyrästi puolustavia pelaajia, niin Alatalon näköinen menestysjoukkue on olemassa. Onko ensi kauden Kärpät sitten pelaajaprofiililtaan tällainen, sitä en tiedä. Samoin kuin sitäkään, riittääkö Kärpille pelkkä runkosarjamenestys, jos Alatalo ei taaskaan onnistu playoffeissa.
 

RuuhkaTukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, sympatiaa Jokereille
Tämän "nuorten pelaajien kehittäjän" meriitit kun eivät ennen tuota HPK -floppiakaan ole kummoiset; JYP:n peräsimessä sijoitukset pyörivät poikkeuksetta sijoilla 8-10. Sattumaa tai ei, Alatalon lähdetty Jyväskylästä joukkue alkoi heti pelaamaan sijoituksista päätyen runkosarjassa jo sijalle 5!

Elämme mielenkiintoisia aikoja....

Tämä nuorten pelaajien kehittäjä teki mm. Hytösestä, Marttisesta, Filppulasta, Huczkowskista ja Immosesta pelimiehiä. Tai ainakin nämä miehet tekivät Alatalon opissa nousun A-nuorista / mestiksestä / jopa Ässien hylkäämästä pelaajasta nousun 30 - 63 pisteen miehiksi, toki pois lukien Huczkowski tuo puolustavien puolustajien puolustaja. Näillä puheilla en ymmärrä kritiikkiäsi nuorten pelaajien kehityksestä.

Runkosarjanmenestyksen osalta kritiikkisi on osuvaa. Playoff menestyksen osalta kritiikkisi on suorastaan murhaavan osuvaa.
 
Viimeksi muokattu:

RuuhkaTukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, sympatiaa Jokereille
Tietääkös kukaan Alatalon valmennusfilosofiasta? Lähteekö hyökkäyksen vai puolustuksen kautta? Tässä tuurilla saadaan katsoa ensi kaudella iloista hurlumhei kiekkoa, vaikkei pärjättäisikään. Mikäli vain rosteri on kunnossa niin luulisi hyökkävään peliin löytyä keinot.

1. Kaikille vastuuta
2. Tiivis viisikko maalin edessä, kyllä maalivahti ne läpi tulevat helpot hoitaa
3. Trap on mukava, silloin ei tule sydämentykytyksiä
4. Kiekollisena pelatessa, kaikilla on oikeus ottaa vapauksia. Jos näiden vapauksien takia tulee virheitä, niistä pidetään palaveri ja mietitään yhdessä miten olisi ollut parempi pelata. Jos palaverit eivät korjaa virheitä, on syytä peluuttaa virheen tehnyttä pelaajaa enemmän. Joskus se perkele oppii, että kaikki kärsii hänen mokistaan
5. Pelaajien tehtävä on kantaa vastuu kentällä tapahtuvasta

Näillä opeilla voitaisiin kaiketi luoda todella kova joukkue, kunhan yksilöt ovat rautaisia ammattilaisia. Valitettavasti jäljellä on opinkappale 6, joka mielestäni on Alatalon suurin ongelma, eli:

6. Kun kiekko siirtyy yli punaviivan, toimintavastuu on pelaajilla. Jos pelaajilla on ongelmia, heitä ohjeistetaan yrittämään kovemmin.

Kohta kuusi on siinä mielessä hankala, että kaikki joukkueet ajautuvat kauden aikana ongelmiin oman pelaamisensa kanssa. Ongelmat ovat lähes aina puolustuksesta tai hyökkäämisestä riippuvaisia. Alatalon pelikirja pitää huolta puolustuksesta ja ongelmia kohdatessaan Alatalo voi ohjeistaa selvillä harjoitetuilla toimintamenetelmillä pelaajiaan. Toisin sanoen puolustuksen vuotaessa Alatalo voi vaatia tiiviimpää viisikkoa omalle- ja keskialueelle, koska hän on sen harjoituttanut joukkueeseen. Sen sijaan kohdatessaan ongelmia hyökkäyspelaamisessa Alatalolla ei ole mitään mahdollisuutta reagoida. Hän ei ole harjoituttanut joukkueeseensa systemaattista tapaa hyökätä, joten hän voi vain vaatia lisää yritystä. Tämä ei korjaa tilannetta, koska pelaajien yrittäminen on jo pääsääntöiseti hyvällä tasolla. Oikeastaan se tekee tilanteesta vaikeamman, koska jo muutoinkin lukossa olevat pelaajat alkavat pitämään tehotonta hyökkäyspelaamista omana vikanaan, saamatta mitään varsinaista apua valmennukselta. Pelaajille tulee tunne ongelmasta, josta ei ole ulospääsyä. Seurauksena on ollut sekä HPK, että JYP aikana useiden otteluiden mittaisia tappioputkia, joiden syynä on ollut useiden otteluiden mittaiset maalittomat putket.
 

JPL

Jäsen
Kärppien talous ei kyllä juurikaan kaipaa tervehdyttämistä tällä hetkellä. Koko 2000-luku on tehty tulosta ja varmasti tehdään jatkossakin. CHL:n takia ei tule huomattavia summia, jos siellä ei menestytä. Matkustus- ja muutkin kulut ovat sitä luokkaa.

Kuka tässä talouden tervehdyttämisestä on puhunut? Minä tarkoitin pelaajamateriaalian ja hypen/imagon tervehdyttämistä.

Taloudellisesti Kärpät haluaa kuitenkin tehdä joka vuosi vähintään 500 000€ voiton. Ei Kärppiä kaada kymmenen tappiollista vuottakaan, mutta tavoite on kuitenkin tehdä jatkuvaa tulosta. Eikä ne tulot, joita CHL tuottaa ole ainoastaan näitä voittorahoja. Kärpät pystyy myymään sponsoreille kansainvälistä näkyvyyttä ja tietenkin myös uusien kotipelien varaan voi jonkin verran laskea.
 

Kirwa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, K-Laser, Hokki, Raahe-K
Lisäksi seuraan mielenkiinnolla muiden toimihenkilöiden vaihtuvuutta organisaatiossa.
Fysiikkavelho Hakkarainen siirtyy nyt siis Jalosen mukana HIFKiin. Kaksi suurta palasta valmennustiimistä on nyt siis siirtynyt pois ja Alatalon rinnalle joudutaan etsimään uusia, päteviä kavereita. Mitenköhän Kärppien vetovoima muuttuu pelaajien silmissä, kun voittoisa valmennustiimi hajoaa ja tilalle tulee enemmän tai vähemmän kirjoittamaton kortti tai kortteja? Joka tapauksessa kyse on suuresta murroksesta ja nyt Junnon juonikkuutta tarvitaan enemmän kuin kertaakaan 2000-luvun aikana.
 

Johan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Mitenköhän Kärppien vetovoima muuttuu pelaajien silmissä, kun voittoisa valmennustiimi hajoaa ja tilalle tulee enemmän tai vähemmän kirjoittamaton kortti tai kortteja?
No mitenköhän? Lähtijöitä on jo nyt paljon (okei, olis ehkä ollut muutenkin, mutta en usko, että noin paljoa, jos valmentajaksi olisi tullut menestyneempi valmentaja kuin Alatalo), mutta tulijoista ei ole tietoakaan. Mutta toivotaan nyt parasta, jos se mihinkään riittää. Ehkä tässä pitää faninakin tyytyä Alatalon linjaan: ei mestaruus ole ensimmäisenä mielessä. Tuntuu vaan oudolta, kun on ensin vuosikausia uskonut Kärppien nousuun divarista ja sen jälkeen on voinut odottaa joukkueen pelaavan huipulla ja ennen kaikkea pyrkivän huipulle.

Mistä päätös tason laskemisesta oikein johtuu? En ymmärrä.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Täytyy nyt hieman puolustella Alataloa.

En nimittäin suoraan sanoen ihan täysin ymmärrä miten tuo lause vedetään noin paljon irti tuosta jutusta, kun Alatalo sanoo kuitenkin "ensimmäisenä tiimi kuntoon, apuvalmentajat jne." niin eiköhän tuo ole aika johdonmukaisesti sanottu, meinaan nyt on huhtikuu.

Voisihan Alatalo julistaa "uusimme mestaruuden" mutta sitten täällä ilkuttaisiin "vittu mikä pälli, hankkisi nyt pelaajat, apuvalmentajan ja kuntovalmentajan ensin". Eli tuon jutun perusteella en Alataloa dumaisi, muuten voi arvostella.
 

Lare

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Kuka tässä talouden tervehdyttämisestä on puhunut? Minä tarkoitin pelaajamateriaalian ja hypen/imagon tervehdyttämistä.

Tarvitseeko Kärpät hypen tervehdyttämistä? Kiekkoinnostus on jatkunut kovana ja sen soisi jatkavan samoilla raiteilla edelleen. Matalamman profiilin kausi ei liene tässä avuksi.

En näkisi myöskään imagossa tarvetta muutokseen. Kärpät mielletään nyt suurseuraksi, etelän kyykyttäjäksi ja osaavaksi organisaatioksi. Tämmöisenä Kärpät herättää tunteita ja on kiinnostava, joka tietää näkyvyyttä ja sponssituloja. Suurseuraan ja kestomenestyjään on myös helpompi houkutella tasokkaita pelaajia ja valmentajia. Kärpät oli pieni ja sympaattinen joskus vuosia takaperin, enkä näe tämän mielikuvan palauttamisen johtavan positiiviseen käänteeseen oikein millään saralla.

Pitkän aikajänteen pelillisen menestyksen kannalta nuorennusleikkaus saattaisi kuitenkin olla oikea veto. Esimerkiksi Jokerit ja Blues ovat osoittaneet usein, ettei menestystä voi ostaa väkisin, vaan siihen tarvitaan jatkuvuutta. Tähtiä vilisevän muukalaislegioonan tahtotila ei välttämättä riitä nimettömämmän, mutta tiukasti yhteen hiileen puhaltavan joukkueen peittoamiseen. Kärpät kasvoi huipulle nuoren ja nälkäisen rungon kasvattamisen myötä ja huipulla pysyminen saattaa vaatia jälleen pikäjänteisempää rakentamista.

Toisaalta taas joukkue ei näytä kuitenkaan niin paljon uudistuvan, etteikö myös muutamalla "muukalaisella" vahvistettu porukka menettäisi kärppähenkeään. Viimeistään kovat paluumuuttajat mahdollistaisivat kärppäsydämellä pelaavan mestarisuosikin kasaamisen jo tulevalle kaudelle, mikä olisi varmaankin se paras vaihtoehto.

Voisihan Alatalo julistaa "uusimme mestaruuden" mutta sitten täällä ilkuttaisiin "vittu mikä pälli, hankkisi nyt pelaajat, apuvalmentajan ja kuntovalmentajan ensin".

Näin on. Aikaa ei kannata käyttää lopullisen tavoitteen perään haikailuun, vaan niihin konkreettisiin toimiin, jotka edistävät tavoitteen toteutumista.
 

Sarastro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Siis häh? Mitä ihmeen hedelmiä? Eli jos on epäonnistunut liigassa (ja pysynyt sieltä jonkun aikaa pois), pärjännyt Mestiksessä ja kommentoinut sekavia Canalin studiossa ja on katu-uskottavamman näköinen kalju kuin Alatalo, niin sekö tekee Lehkosesta Alataloa paremman valmentajan.? Kaipaisin kyllä hiukan parempia perusteluja, niin Lehkosen paremmuudesta kuin toisaalta Alatalon huonoudesta.

Tuton pelejä taisi tulla urheilukanavalta n 10 kpl viime kauden aikana. Ei ilmeisesti tullut katseltua niitä? Tuton peli oli kyllä kaunista katseltavaa ja myöskin tehokasta, toisin kuin esimerkiksi Kärppien peli (siis ei kaunista, hyökkäyspeli).

Tuossa alla sitten oleellinen Alatalon pelikirjasta. Toivon tietenkin ettei tämä ole totta ja Alatalolla oli myös hyökkäyspelikirja. Meinaan että oli tämän kevään finaaleissakin hyökkääminen ja kiekkokontrolli tärkein voiton avain. Lehkosella olisi ollut hyökkäysasiat todistettavasti kunnossa, jolloin ei tarvitse pelaajarosteri olla aivan huippuluokkaa vrt. Blues

Sen sijaan kohdatessaan ongelmia hyökkäyspelaamisessa Alatalolla ei ole mitään mahdollisuutta reagoida. Hän ei ole harjoituttanut joukkueeseensa systemaattista tapaa hyökätä, joten hän voi vain vaatia lisää yritystä. Tämä ei korjaa tilannetta, koska pelaajien yrittäminen on jo pääsääntöiseti hyvällä tasolla.
 
Täytyy nyt hieman puolustella Alataloa.

En nimittäin suoraan sanoen ihan täysin ymmärrä miten tuo lause vedetään noin paljon irti tuosta jutusta, kun Alatalo sanoo kuitenkin "ensimmäisenä tiimi kuntoon, apuvalmentajat jne." niin eiköhän tuo ole aika johdonmukaisesti sanottu, meinaan nyt on huhtikuu.

Totta. Itsekin ylireagoin aika paljon, mutta laitan sen suunnattoman pettymyksen piikkiin.

Nyt kun ensikolauksesta on toivuttu niin alkaa ajattelemaan varovaisen optimistisesti, että noinko tästä jotain tulisi? Naurattaa ajatukset jopa säälien ulkopuolelle jäämisestä. Paljon riippuu siitä, minkälainen jengi saadaan kasaan. Mikäli rosteri on kunnossa, ei Alatalon menestykselle ole esteitä. Toki hänen pitää pystyä käsittelemään viime vuosi ja olla ollut muutenkin halukas kehittymään.
 

JPL

Jäsen
Tarvitseeko Kärpät hypen tervehdyttämistä? Kiekkoinnostus on jatkunut kovana ja sen soisi jatkavan samoilla raiteilla edelleen. Matalamman profiilin kausi ei liene tässä avuksi.

En näkisi myöskään imagossa tarvetta muutokseen. Kärpät mielletään nyt suurseuraksi, etelän kyykyttäjäksi ja osaavaksi organisaatioksi. Tämmöisenä Kärpät herättää tunteita ja on kiinnostava, joka tietää näkyvyyttä ja sponssituloja. Suurseuraan ja kestomenestyjään on myös helpompi houkutella tasokkaita pelaajia ja valmentajia. Kärpät oli pieni ja sympaattinen joskus vuosia takaperin, enkä näe tämän mielikuvan palauttamisen johtavan positiiviseen käänteeseen oikein millään saralla.

Hype on ollut laskusuunnassa jo pari vuotta. Se vaatii tietyllä tapaa tervehdyttämistä tai siis suunnan kääntämistä jälleen positiiviseksi. Tuo kiekkoinnostuksen jatkuminen on niin ja näin. Tokihan se hyvällä tasolla on, mutta tekemistä senkin kanssa kuitenkin riittää.

Imagossa on mielestäni paljonkin varaa parantaa. Paljon on tehty, mutta monilta (ulkopuolisilta) kysyttäessä, urheilullisuus ollaan siirretty seurassa syrjään. Näinhän joukkueen sisällä ei olla tehty. Mutta sitähän imagolla tarkoitetaankin, että kuinka ulkopuoliset näkevät ko. yrityksen tai tässä tapauksessa urheiluseuran.

Pientä ja sympaattista Kärpistä ei saa tekemälläkään - se on totta. Enkä itsekkään haluaisi nähdä nuorta ja taistelevaa joukkuetta, joka silti häviää otteluita. Haluan nähdä taistelevan Kärppäjoukkueen, mikä on sopiva sekoitus kovuutta ja taitoa, joka menestyy. Siihen pääseminen on kuitenkin mielestäni tällä hetkellä todella haasteellista.

Itse keskityin tuossa lähinnä spekuloimaan ajatuksella, joka saattaa piillä näiden liikkujen takana. En väitä että niin olisi, puhumattakaan että itse haluaisin sitä. Tuli vain mieleen mahdollisena skenaariona.
 

HMenthal

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Fysiikkavelho Hakkarainen siirtyy nyt siis Jalosen mukana HIFKiin. Kaksi suurta palasta valmennustiimistä on nyt siis siirtynyt pois ja Alatalon rinnalle joudutaan etsimään uusia, päteviä kavereita...

Niin, tämä Hakkarainen oli yksi pointti, jota pidin yhtenä erittäin tärkeänä lenkkinä Alatalon valmennustiimiin. Hakkaraisen korvaaminen ei ole helppoa, mutta toisaalta onhan siellä varmasti "oppipoikia" taustalla, jotka ovat oppia saaneet Hakkaraisen Kärppä-vuosien aikana. Se on ainakin varmaa, että HIFK:lla on nyt pullat paremmin uunissa kuin moneen vuoteen tuolla osastolla.

...Näillä puheilla en ymmärrä kritiikkiäsi nuorten pelaajien kehityksestä...

Seuraava hieman OT. Itsekään en siis tosiaan varsinaisesti ymmärrä näitä juttuja mainiosta nuorten koulijasta, mutta kai se vaan pakko on. Noista JYPin omista junnuista useat olivat jo junnuissa hankkineet paljon menestystä ja mitaleita. Tietenkin Matti oli liigassa heidän valmentajanaan ja kai he sitten kehittyivät kovasti. Viime kaudella HPK:ssakin oli nuoria, mutta ei sieltä kukaan heistä mihinkään isoon rooliin noussut. No joo, Tuomisen Pasi sai tosin hyvin peliaikaa... Ensi kaudella se sitten nähdään, että pystyykö Matti nostamaan nuorten pelaajien tasoa. Usein se tapahtuu antamalla rohkeasti heille peliaikaa.

Monissa muissakin joukkueissa näitä junnuja on ollut mukana ja he ovat nousseet kiekkoa seuraavien tietoisuuteen, joten on sitä taitoa eri puolilla Suomea kehittää nuoria pelaajia. Kai se Matti on sitten jollain tavalla erityinen, koska usein hänen yhteydessään mainitaan tämä asia, ja että hän on hyvä siinä. Muut eivät sitten kai ole. Tällaisiakin tapauksia tottakai on.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Naurattaa ajatukset jopa säälien ulkopuolelle jäämisestä. Paljon riippuu siitä, minkälainen jengi saadaan kasaan. Mikäli rosteri on kunnossa, ei Alatalon menestykselle ole esteitä. Toki hänen pitää pystyä käsittelemään viime vuosi ja olla ollut muutenkin halukas kehittymään.

Kyllä. Kärpät nyt on materiaalin puolesta kuuden parhaan joukossa vaikkei se hankkisi enää yhtään tähtistatuksen omaavaa uutta kaveria joukkueeseen. Kyllä uskoa ja kannatusta riittää silti, mestaruudesta taisteleminen nyt on eri asia, siihen tarvitaan myös onnistuneita siirtoja pelaajanappulamarkkinoilla.

Pientä ja sympaattista Kärpistä ei saa tekemälläkään - se on totta. Enkä itsekkään haluaisi nähdä nuorta ja taistelevaa joukkuetta, joka silti häviää otteluita. Haluan nähdä taistelevan Kärppäjoukkueen, mikä on sopiva sekoitus kovuutta ja taitoa, joka menestyy. Siihen pääseminen on kuitenkin mielestäni tällä hetkellä todella haasteellista.

Menee hieman samaan kategoriaan kuin kauan kaivattu hampaaton kanukki. Hyvän pelin lisäksi kaivataan jatkossakin särmää, sekä omista että vieraista miehistä. Täytyy kuitenkin muistaa millä olemme menestyneet. Nyt kun omien juniorien ja nuorten jätkien määrä nousemassa tähtistatukseen on väliaikaisesti rajallisen tuntuinen, tärkeintä on myös uusien pelaajien sitoutuminen muokkauksiin, ja Kärppäpalettiin. Pesosissa ja Aaltosissa tuota "kärppäsärmää" on ollut, mutta jos heidät joudutaankin paikkaamaan pääsääntöisesti ostomiehillä, täytyy valintojen osua todella tarkasti kohdalleen että vältämme täydellisen vieraantumisen menestyspaletista, jossa aina pari nuorta otti isomman roolin ja siihen päälle hommattiin osuvat, sitoutuvat vahvistukset.

Tuo "en haluaisi nähdä nuorta ja taistelevaa" hieman särähtää korvaan, ilmeisesti tarkoitat ettet halua nähdä liian suurta "nuorennusleikkausta" kerralla? Itse olen eniten sillä linjalla, että kiekkoilussa saa ja pitää viettää myös jonkinmoisia "välivuosia" jos joukkueen rakenne yksinkertaisesti vaatii sen. Näkisin että Kärpät kun ei missään vaiheessa kuitenkaan nosta täysin käsiä pystyyn, ei tee pahaa vaikka yksi vuosi mentäisiin mieluummin niin että annetaan jokaiselle nuoremmalle pelimiehelle varmasti tilaisuus astua isoihin saappaisiin, kuin että se tyhjiö paikattaisiin väkisin "värikkäillä pelaajilla ja hampaattomilla kanukeilla". Ettei enää koskaan rosteri pursuaisi jo alkuvaiheessa Vertalaa tai Nedvediä yli laidan.

Luottaisimme siis Alataloon(kin) että tämä voi koulia osasta nuoria pelikelpoisia jätkiä, eikä niin että on valmiiksi liian hyvät eväät ja nappulat sekoiteltaviksi, liian monta kuningasta ja sotilasta laudalla.
 

flegmaattinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Tuton pelejä taisi tulla urheilukanavalta n 10 kpl viime kauden aikana. Ei ilmeisesti tullut katseltua niitä? Tuton peli oli kyllä kaunista katseltavaa ja myöskin tehokasta, toisin kuin esimerkiksi Kärppien peli (siis ei kaunista, hyökkäyspeli).

Tuossa alla sitten oleellinen Alatalon pelikirjasta. Toivon tietenkin ettei tämä ole totta ja Alatalolla oli myös hyökkäyspelikirja. Meinaan että oli tämän kevään finaaleissakin hyökkääminen ja kiekkokontrolli tärkein voiton avain. Lehkosella olisi ollut hyökkäysasiat todistettavasti kunnossa, jolloin ei tarvitse pelaajarosteri olla aivan huippuluokkaa vrt. Blues

Tuto pelaa Mestistä. Se on ihan eri sarja. Liigasta Lehkosella ei ole kummoisia näyttöjä.

Sellaista analyysiä kuin RuuhkaTukka kirjoitti, toivoisin lisää tähän Alatalo -keskusteluun. Esimerkiksi jyväskyläläiset ja hämeenlinnalaiset varmaan osaisivat tuoda jotain uutta tähän keskusteluun Alatalon valmentamiseen liittyen.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
1. Kaikille vastuuta
2. Tiivis viisikko maalin edessä, kyllä maalivahti ne läpi tulevat helpot hoitaa
3. Trap on mukava, silloin ei tule sydämentykytyksiä
4. Kiekollisena pelatessa, kaikilla on oikeus ottaa vapauksia. Jos näiden vapauksien takia tulee virheitä, niistä pidetään palaveri ja mietitään yhdessä miten olisi ollut parempi pelata. Jos palaverit eivät korjaa virheitä, on syytä peluuttaa virheen tehnyttä pelaajaa enemmän. Joskus se perkele oppii, että kaikki kärsii hänen mokistaan
5. Pelaajien tehtävä on kantaa vastuu kentällä tapahtuvasta

Näillä opeilla voitaisiin kaiketi luoda todella kova joukkue, kunhan yksilöt ovat rautaisia ammattilaisia. Valitettavasti jäljellä on opinkappale 6, joka mielestäni on Alatalon suurin ongelma, eli:

6. Kun kiekko siirtyy yli punaviivan, toimintavastuu on pelaajilla. Jos pelaajilla on ongelmia, heitä ohjeistetaan yrittämään kovemmin.

Helvetin hyvin kiteytetty.

Alatalon suurimpia puutteita on kuitenkin lähes arafatmainen kyvyttömyys reagoida mihinkään pelin aikana. Vastustajan tiivistäessä nippuaan tai nostaessaan karvausta yms. pelin aikana ei Alatalo tee mitään oman pelin suhteen. Usein kolmannet erät menevät pään hakkamiseksi seinään. Pirun monta matsia Alatalon jengit häviävät nimenomaan pelien lopussa juuri tästä syystä. Analyysit kopissa pelien jälkeen pelaajien kanssa eivät tuo yhtään pistettä.

t. hanu
 

Johan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Kyllä. Kärpät nyt on materiaalin puolesta kuuden parhaan joukossa vaikkei se hankkisi enää yhtään tähtistatuksen omaavaa uutta kaveria joukkueeseen. Kyllä uskoa ja kannatusta riittää silti, mestaruudesta taisteleminen nyt on eri asia, siihen tarvitaan myös onnistuneita siirtoja pelaajanappulamarkkinoilla.

Kärppien divarivuosina piti nousta lähes joka vuosi kyseisellä materiaalilla liigaan, joten en olisi ihan varma noista etukäteisveikkailuista kuuden joukkoon, jos joukkue on tuo mikä on. Alatalolla tai ilman. JA etenkään Alatalon kanssa. Perusteluina se, ettei hän vedä huippupelaajia Kärppiin - päin vastoin.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Sellaista analyysiä kuin RuuhkaTukka kirjoitti, toivoisin lisää tähän Alatalo -keskusteluun.

Tämä kuvaa täydellisesti Kerhon ongelmia viime kaudella:

Pelaajille tulee tunne ongelmasta, josta ei ole ulospääsyä.

Tuskaisuus ja kyky reagoida vaikeuksiin oli erittäin onnettomalla tasolla, etenkin hyökkäyspelin ja ylivoimapelin suhteen, ja se tuntui katsomoon asti. Aina kun taistellun rankkaritappion jälkeen näytti että "no ehkä se tästä", "seuraavan pelin Kerho voittaa", Kerho oli samoissa ongelmissa ja hävisi kaksi seuraavaa peliä. Ylivoimapelissä HPK:n pelaajat eivät uskaltaneet antaa edes kovia syöttöjä, saatikka että niistä olisi ammuttu suoraan. Hyökkäykset joko puskettiin päin neljän-viiden miehen ryhmittynyttä vastustajan alakertaa, tai sitten viskottiin nurkkaan. Jos kiekko saatiin haltuun nurkassa, ei ollut määrätietoisuutta kuinka jatkaa siitä/viimeistellä tilanne. Ei variaatioita hyökkäyspelissä.

Kuten sanottu moneen kertaan, Kerhon materiaali oli rajaton ja kädetön, muttei Matilla ollut kykyjä luoda uutta, reagoida muuten kuin ketjukokoonpanoilla, eikä ollut kykyä muokata pelitapaa.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Kärppien divarivuosina piti nousta lähes joka vuosi kyseisellä materiaalilla liigaan, joten en olisi ihan varma noista etukäteisveikkailuista kuuden joukkoon, jos joukkue on tuo mikä on. Alatalolla tai ilman. JA etenkään Alatalon kanssa. Perusteluina se, ettei hän vedä huippupelaajia Kärppiin - päin vastoin.

No liiganousu, kunnon ajoittaminen juuri pudotuspeleihin ei ole ihan verrattavissa kuuden joukkoon pääsemiseen nykyliigassa, jossa tasoerot ovat kuitenkin kovia. Tällä hetkellä pakistossa on kuitenkin pysymässä aika pitkälle sama runko, ja hyökkäykseenkin jäämässä kovia nimiä, vaikka vielä kovempia lähteekin. Epävarmuustekijät materiaalin suhteen eivät ole kuitenkaan niin suuria että pitäisi painaa paniikkinappulaa.

Ts. Kärppien ei tarvitse ostaa kaikkia palasia, vaikka isoja palasia joukkueesta puuttuukin, selkeää jatkumoa on olemassa.
 

JPL

Jäsen
Tuo "en haluaisi nähdä nuorta ja taistelevaa" hieman särähtää korvaan, ilmeisesti tarkoitat ettet halua nähdä liian suurta "nuorennusleikkausta" kerralla? Itse olen eniten sillä linjalla, että kiekkoilussa saa ja pitää viettää myös jonkinmoisia "välivuosia" jos joukkueen rakenne yksinkertaisesti vaatii sen. Näkisin että Kärpät kun ei missään vaiheessa kuitenkaan nosta täysin käsiä pystyyn, ei tee pahaa vaikka yksi vuosi mentäisiin mieluummin niin että annetaan jokaiselle nuoremmalle pelimiehelle varmasti tilaisuus astua isoihin saappaisiin, kuin että se tyhjiö paikattaisiin väkisin "värikkäillä pelaajilla ja hampaattomilla kanukeilla". Ettei enää koskaan rosteri pursuaisi jo alkuvaiheessa Vertalaa tai Nedvediä yli laidan.

Luottaisimme siis Alataloon(kin) että tämä voi koulia osasta nuoria pelikelpoisia jätkiä, eikä niin että on valmiiksi liian hyvät eväät ja nappulat sekoiteltaviksi, liian monta kuningasta ja sotilasta laudalla.

Paino sille lauseen jälkimmäiselle osalle: ",joka häviää otteluita". Kuten sanoinkin, haluaisin mieluummin nähdä taistelevan ja menestyvän joukkueen. Tämä on kuitenkin toisinaan niin mahdoton tehtävä, että pitää tyytyä vähempään. Olen samaa mieltä kanssasi tuosta, ettei kevennetty vuosi välttämättä tee kovinkaan pahaa.

Enpä ole itsekkään ensimmäisenä "Alatalolle potkut"-ketjua allekirjoittamassa. En silti riemustakaan kiljunut, kun tiedon kuulin. Saa mies itse antaa näyttönsä, ennen kuin häntä arvostelemaan ryhdyn. Jos peli ei toimi vielä marras-joulukuussa, saa hän lähteä etsimään muita hommia. Sen enempää ei ole tarvetta antaa aikaa.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Olen samaa mieltä kanssasi tuosta, ettei kevennetty vuosi välttämättä tee kovinkaan pahaa.

Jep, uskon että olemme aika lailla samalla linjalla. Tämä euroliiga on oikeastaan ainoa asia mikä selkeästi sotkee pakkaa ja kyseenalaistaa Alatalot, ja mahdollistaa materiaaliongelman. Euroliigan ensimmäinen vuosi kun ei sovellu "nuorentamisiin", asia mikä olisi täysin luonnollinen juttu normiliigassa. Niin ja tosiaan, nuorentamisella tarkoitamme tässä näytönpaikkojen antamista "vertaloilla" täyttämisen sijaan, ei niinkään ikäkysymystä, ei Kärpillä kuitenkaan mikään ukkoporukka iän puolesta ole ollut.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Onko mitään järkeä lähtä ostamaan jotain todella kovan rahan muugalaislegioonaa tähän saumaan? Jos väkisellä yritetään pysyä ykkösenä niin se kusee kuitenkin ennemmin tai myöhemmin.. Ostoporukoilla on aina omat ongelmansa. Ja onhan urheilu kuitenkin aina aaltoliikettä, mun mielestä uutta buumia kannattaa alkaa rakentaa ennemmin kuin tekohengittää sitä vanhaa. Pieni tauko panostuksessa vois tehdä terää, menestystähän se ei vielä kuitenkaan pois sulje.

Nyt voitas mennä siis mieluummin hieman maltillisemmin. Nykyiselle rungolle saadaan muutamalla täsmähankinnalla ihan TOP4-nippu jolla ei ole mitään hävettävää SM-liigassa. En kuitenkaan tarkoita etteikö silti taisteltaisi mestaruudesta ensi kaudellakin, mutta nyt kuitenkin selvästi tasavertaisemmin muiden kanssa.

Positiivista tässä olisi se, että nuoret/ vähemmällä peliajalla olleet saisivat vähän enemmän vastuuta -> tulevaisuuden Kärppä-menestyksen perusta olisi paremmalla pohjalla. Tokihan niitä junnuja ei sieltä ole juuri nyt niin kovasti tulossa, joten hankintojakin tarvitaan jokatapauksessa. Ja vaikka haluttaisiinkin vain parasta ja rahaa olisi, niin pelaajamarkkinat määräävät kuitenkin sen minkälainen nippu saadaan kasaan.

Eli loppupeleissä nyt mennään kuitenkin niillä mitä saadaan kasaan, eikä valinnanvaraa hirveästi ole. Olisi kyllä jossain vaiheessa mahtavaa saada sellaisia Kärppä-miehiä kuten Saarenheimo ja Haataja takaisin, nyt olisi jo takuulla isoa tonttia tarjolla. Pyöräläkin joutas tulemaan.
 
Suosikkijoukkue
Semo tutti parrucchieri.
Tuota, tuota... menee hiukan Alatalo-aiheen ohi, mutta voisiko joku kertoa, mitä korvaamattoman yli-inhimillisiä taitoja Hakkaraisella oikein on, kun hänen kanonisoitua erinomaisuuttaan toitotetaan siellä sun täällä. Kärpät on ollut kuntopohjaltaan kovatasoinen joukkue, mutta niin on moni muukin. Lihashuollon ja kremppojen välttämisen suhteen Kärpät ei ainakaan viime kaudella erottunut mitenkään edukseen muista. Esim. pakistosta virui pahimmillaan puolet lasaretissa. Niin että vääntäkääpä rautalangasta, mitä tämä maagien maagi, tosipowerin haltija, hämmästyttävä Hakkarainen on tehnyt sellaista, mitä muut eivät osaa?

No vaihtohan ei sinänsä mitenkään ihmeellinen ole, vähän sama kun vaihtaisi liigan parhaan valmentajan Matti Alataloon. Ja mitä tulee ihmetykseesi, Kärpillä löytyi silloin aina isompi vaihde kun muilla alkoi kierrokset hyytyä, pelien lopuissa ja sarjojen ratkaisu/katkaisuvaiheilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös