Vähän Starship uutisia alkuun (kun littyy).
Uuteen lentoon ois oltu valmiita jo elokuun lopussa, mutta koska lentosuunnitelmaa on muutettu edellisestä, eli nyt halutaan napata boosteri talteen siihen torniin, on lupakäsittely viivästynyt. Ja mitä ilmeisemmin sitä on nyt lykätty pariin otteeseen ja FAA kertoo, ettei niillä ole resursseja käsitellä näin nopeassa tahdissa Starshipin lentoja. Siä ois siis kaks lentoa putkessa jotka ois haluttu lentää nyt elo/syyskuussa, mutta mitä ilmeisemmin FAA saa päätöksensä aikaan vasta marraskuussa.
Ymmärrän sinänsä, ettei byrokratiakoneistoa ole rakennettu sellaiseksi, että siä ois resursseja käsitellä asioita nopeasti, kun on totuttu siihen NASA tapaan edeltä hitaasti ja vakaasti. Harmi silti, sillä vaikuttanee myös täälläkin mainitun Mars lennon aikatauluun.
..josta päästään Mars lentoon, eli viimeviikolla Musk ilmotti, että tarkoitus oilisi lähettää Starship Marssiin seuraavassa laukasuikkunassa, siis 2 vuoden päästä. Miehittämättömänä toki, mutta aika kunnianhimoien aikataulu taas, ja kun idea olisi siis laukasta useampi ja näiden olisi viä tarkotus laskeutua Marssiin. . . Ja ekat ihmisetkin lentäs Marssiin jo seuraavassa ikkunassa 2028. …jaa-a… taita a olla taas Elonin omassa aikakäsityksessä nää :-D
..mutta tästä siis Polarsi Dawn lentoon joka liittyy oleelisesti Satashippin miehitettyihin lentoihin tulevaisuudessa.
Eka lento onnistui siis suunnitellusti. Crew Dragonin kapseli kävi tosiaan 1400km korkeudessa (sen omilla boostereilla), jossa ei ole käyty sitten kuulentojen ja kun kiertorata oli asetettu noin 700 km niin Isaacman leijui avaruuteen ja tän perässään avaruusinsinööri Sarah Gillis. Kävely itsessään kesti 15–20 minuuttia, mutta koko operaatio luukun avaamisesta kapselin uudelleenpaineistukseen kesti yhteensä useamman tunnin.
Sinänsä tärkein asia, eli pukujen toimivuus oli pääosassa. NASA hyllytti oman uuden avaruuspukuohjelmansa tässä jonkin aikaa sitten, koska se on inhouse niin hidasta. Nyt nämä yksityisesti valmistetut oli ekassa testissä ja se läpäsi kaikki kolme puvun liikkuvuustestistä, eli käsivartalon yleistä hallintaa, pystysuuntaista liikettä ”skywalkerilla” (se tukiteline siinä aluksen nokassa) ja jalkojen kiinnitystä koskevat testit.
Vois luulla olevan triviaalia tämmöset, vaan alanharrastajat tietää, kuinka isoja yllätyksiä pukujen kanssa voi tulla. Varsinkin liikkuvuuden kanssa. . .Se kuuluisa eka avaruuskävely jonka Aleksei Leonov teki 1965 oli lähellä päättyä katastrofiin, kun puku laajeni paineettomassa tilassa niin, ettei se enää mahtunu takas kapseliin. Omatoimisesti lennonjohdolle kertomatta (ja muutenkaan kertomatta kun vasta vuosikymmeniä myöhemmin) päästi ilmaa pois puvusta, jotta se pienenty sen verran että pääsi takas kapseliin ennen kun kapseli lensi maan pimeälle puolen. Leonovin stoori ittensä kertomana löytyy jostain tuubista. Ja ISS:llä yks astronautti meinas hukkua pukuunsa, kun sinne alko valuun vettä… nää on vaikeita teknologisia tekeleitä.
Toki mikään ”kuka vaan voi nyt ostaa avarususkävelyn” juttu tää kuitenkaan ei ole, sillä tää lentäny miehistö kävi läpi kahden vuoden koulutuksen ennen lentoa.
Tämä oli siis eka kolmesta Polaris-projektin lennosta, mielenkiinnolla odotan mitä seuraavat 2 lentoo sisältää.
Eli Kuu ja Mars.. here we come ;-)