Matkalla avaruuteen?

  • 212 899
  • 1 426

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Uskon että täältä voisi löytyä tietoa paremmin kuin tv ketjuista mutta löytyyköhän mistään Uljas Universumi - How the universe work sarjaa?

Kyseinen sarja osaa selittää näitä asioita tyhmälle kukollekin niin että pysyy perässä
DIscovery plussalta tuon pitäisi löytyä.

Kaikenmaailman temppareita, maajusseja ja muuta tositv-paskaa on eetteri väärällään, Areenassakin ties mitä vaginamonologeja - mutta How the Universe Works ei ole saatavilla. Kertoo paljon tästä ajasta ja ulottuvuudesta, sanonpahan vaan.
 

L. Öysä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valioliiga
Uskon että täältä voisi löytyä tietoa paremmin kuin tv ketjuista mutta löytyyköhän mistään Uljas Universumi - How the universe work sarjaa?

Kyseinen sarja osaa selittää näitä asioita tyhmälle kukollekin niin että pysyy perässä
Discovery+ - palvelussa näyttäisi olevan!

Edit. "Vähän" myöhässä.
 
Viimeksi muokattu:

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Uskon että täältä voisi löytyä tietoa paremmin kuin tv ketjuista mutta löytyyköhän mistään Uljas Universumi - How the universe work sarjaa?

Kyseinen sarja osaa selittää näitä asioita tyhmälle kukollekin niin että pysyy perässä

Näin pienenä offtopiccina niin näihin kyselyihin on kehitetty varsin hyvä nettisivusto. Uljas universumi - striimaa sarja netissä

Myös Cosmos: Kaikki elämästä on hyvä sarja Cosmos: Kaikki elämästä - striimaa netissä
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
Ars Technica on aloittanut "daily telescope"-sarjan: daily telescope | Ars Technica

Kyseessä ei siis ole mistään JWST/Hubble/jne-kuvista, vaan amatöörien (tai pikemminkin vähintään kehittyneiden harrastajien) otoksista. Tämänpäiväinen on oikein nätti, en "Squid Nebula"sta ollut aiemmin kuullutkaan. Ja jos harrastat itse tuollaista, niin oman kuvan voi yrittää lähettää sekaan.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Headsup:


Starship on kasattu ja tiesulut on julistettu 13.11., 14.11 ja 15.11 .. SpaceX kertoilee että viimestään 17.11. lennettäs... joten suurella todennäkösyydellä ensviikolla lennetään
n...
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Elii.. Hienosti lähti .. boosterin kaikki 36 raptoria toimi suunnitellusti, boosteri irtosi suunnitellusti ja teki flipin laskuetumsita varten.. mutta sitten telemetria katkes ja lennonkeskeytysjärjestelmä possautti boosterin. Itse Starship jatko kuudella enginellä avaruuteen asti, mutta suunnitellun polton loputtua 8 min kohalla datayhteys menetettiin ja ilmeisesti jonkin ajan päästä lennonkeskeytysjärjestelmä possuatti ite starshipinkin.. eli se ei ehtinyt kiertää maata eikä nähty re-entryä, eli paluuta ilmakehään.





Mutta huikea askel taas eteenpäin, raketti ja systeemi toimii...

EDIT: Ja siis se, että lennonkeskeytysjärjestelmä toimi on myös iso juttu, koska viimeksihän se oli se iso juttu viranomasille, että se ei toiminu. Kesti 40s lennonterminointikäskystä, ennen kun se ykköslento saatiin räjäytettyä. Nyt automatiikka pisti turvallisesti sekä boosterin että Starshipin palasiksi kun ne katos lennonjohdolta (telemetria hävis)
 

npc

Jäsen
Kai tästäkin on ollut juttua, mutta silti hämmästyttää aina että joku niin sanottu takapajula kaikessa hiljaisuudessa tekee siellä taustalla vissiin ihan oikeaakin tutkimusta vaikka varmaan arjen uutiset jotka Suomeen päätyy on että hiekkaa oih meni silmääni mun. E: tai joku somemimmi postaa allaskuvia dubaista.

Kolmisen vuotta sitten arabiemiraatit laittoivat purkin Marsiin:


Yhdistyneet arabiemiirikunnat lähetti sunnuntaina 19. heinäkuuta ensimmäisenä arabimaana onnistuneesti matkaan avaruusluotaimen, jonka määränpäänä on Mars. Al-Amal -nimellä (suom. Toivo) kulkeva kiertorataluotain laukaistiin raketilla Japanista Tanegashiman avaruuskeskuksesta.

Mitähän projektille kuuluu?
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mitähän projektille kuuluu?

Siellähän se Marsia kiertää ja tutkii Marsi:n säätä. Asettu Mars:a kiertävälle radalleen helmikuussa 21 ja tarkotus oli jatkaa tähän vuoteen saakka projektia. Mutta mitä hankeen sivuilta koitin tiirailla, niin siellä ei päivityksiä ole 22 jälkeen, mutta keväällä uutisoitiin kyllä jossain, että rahotusta ois jatkettu vuoden 24 loppuun.

Tässä hieno luotaimen ottama video kokokuva Mars:n vuorokaudesta tältävuodelta


 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Japani Slim laskutuja laskeutu kuuhun eilen.. sitä hukutettiin jo pääuutisissakin, että viides valtio kuussa. Ja aivan oikein kun lueteltiin, sanottin Neuvostoliitto, koska venäjähän ei onnistunut...

Mutta ilmeisesti loppukääntö on menny jotenkin vikaan ja laskeutuja on vinoissa kuun pinnalla. Sehän pisti pinnalle kaks mönkijää etukäteen, tai no hyppelijää., hopper, joista se pienempi vaatii varsinaista laskeutujaa kommunikoidakseen maahan. Mutta koska se on väärässä asennossa, siltä on sähköt kulumassa loppuun. Odottavat, että kun kuu kääntyy auringon suhteen, se alkaa taas osua paneeleihin...
Mutta ilmeisesti tosta syystä ei o saatu kuvia


ei oo helppoo. Nasan yritys päästä Kuuhun epäonnistui aiemmin tässä kuussa. Tai no NASA:n palkkaaman firman yritys. Aerobotic-yhtiön Peregrinen lennossa tapahtu polttoainevuoto ja se ei päässy radalleen. Se päätettiinkin kääntää takas Maahan palaan ilmakehässä, jotta se ei jäisi avaruusromux.

..tänävuonna sit on kaiketi aika monta kuuyritystä tiadossa…
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Intuitive Machines (firma) on ensimmäisenä yksityisenä tahona laskeutunut pehmeästi Kuuhun torstaina ja ekana USA:n lasketumisena 50 vuoteen!!! .. tai no.. jälleen kerran, ei se ole niin helppoa.


Tällä kertaa joku oli unohtanut tän Odysseus luotaimen Lidar -järjestelmän varmistimen päälle (siis mekaanisen lukituksen, jota käytetään maassa, ettei satu vahinkoja laserien kanssa). Sattumalta tää Lidar pistetiin päälle aikaisemmin kun oli ajottu ja huomattiin, että eihän se prkl toimi. .. no laskeutumista lykättiin parilla tunnilla, yhden kuukierroksen ajaksi.

Mukana kun oli muiden firmojen testilaitteita, joista yksi oli testi Lidar järjestelmä. Ongelma oli tietty, miten tää ulkopuolinen testi Lidar saatiin ”keskustelleen” ite laskeutujan kanssa, jotta sen dataa voitiin käyttää. Aika nopeeta tiatsikkahakkeroitntia ja laskeutuminen alettiin sitten yhtä kiekkaa myöhässä..

…mutta kas, yhteys menetettiin heti laskeutumisen tapahduttua. . myöhemmin siihen saatiin joku yhteys ja selvisi, että se on kaatunu kyljelleen.. aivan kuten japanilaisten aikaisemmin.

Nyt kun se on siä kyljellään, niin jää nähtäks, pystyykö niitä mukana olleita, useamman firman, vermeitä käyttään tai laittaan kuun pinnalle. Siä pitäs olla parit kamerat, joista toisen piti kuvata itse laskeutuminen etäältä (sen piti lähteä laskeutujasta kun oltiin 30m kuun pinnasta, ois ollu hianoo kuvaa), mutta toi koko laserkeilaussysteemipaniikki jätti koko kameralaukasun tekemättä. Saas nähdä saisiko ne sen kameran ulos ja kuvaa siitä, miten se laskeutuja siä makaa.

Laskeutumispaikkahan on sinänsä mielenkiintonne, sillä se on eteläisin piste Kuussa jossa on koskaan käynyt. Se on niiden paikkojen listalla, joihin Nasa harkitsee miehityttyjä Artemis-ohjelmassa. Ja siis siksi, että alueella on joitakin syviä kraattereita johon ei osu auringonvaloa - ne on jatkuvasti varjossa - ja uskotaan, että niiden sisällä vois olla jäätynyttä vettä.



Tammikuussahan Astrobotic kokeili kans Kuuhun pääsyä, mutta Peregrine-laskeutuja kehitti teknisiä ongelmia matkalla ja lopulta se tuotiin takaisin palamaan maan ilmakehään.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
headsupp... Starship lentää tänään.. Tai no, olen kyllä hyvin skeptinen, kun mediamyllyä ei edellisten tapaan ole ollut, eikä käsittääkseni kaikkia vaadittuja korjauksia ole tehty.. Mutta...

Täytyy seurata jos tänään jotain tapahtuu

 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Sinne lensi… Lähes täydellinen lento… Boosteri ja Satrship irtaantuminen meni putkeen, samoin boosterin lähtö takas alas… SuperHeavy boosteri laskeut sitten -melkein.. moottorit ei kaikki käynnistynyt, joten booster läsähti mereen kun alle kilomteri oli matkaa takas alas.

Sen sijaan Starship itsessään lensi kiertoradalle virheettömästi.

Katotaan miten itse Starship tulee takas, sehän pitäs tulla takas johonkin Havajin tuntumaan. Sitä tässä nyt sitten kolmevarttia odottelua
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
SuperHeavy boosteri laskeut sitten -melkein.. moottorit ei kaikki käynnistynyt, joten booster läsähti mereen kun alle kilomteri oli matkaa takas alas.
Tätä vähän ihmettelin että mitä sille kävi. Videofeedin katkeaminen ei sikäli mikään ihme.

Toivotaan että Starship pääsee kunnolla alaskin. Täytyy kyllä sanoa, että vaikka ymmärrän ettei ulkokamerat ole se oleellisin juttu avaruusraketeissa, niin olihan tuota paljon kiinnostavampi seurata kuin JWST:n laukaisua, jossa lyhyen alun jälkeen oli vain jännitettävää että sanooko jamppa ranskalaisella aksentilla "nominal" säännöllisin väliajoin.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Yhteys katkesi alastulossa 65km kohdalla.. toki oli myös oletettu, koska tossa se plasmamäärä katkasee yhteydet yleensäkin laskeutuviin aluksiin. Hienoa kuvaa oli kyllä ilmakehään paluusta kun Starlink järjestelmä pysty välittään dataa ja kuvaa... Mutta siis yhteys ei palannu, joten mitä ilmeisemmin Starship läsähti Intian valtamereen? No selviä myöhemmin, mutta kyllähän tämä nyt lupaavalta näyttää.. mullistaa kyllä avaruuden hyödyntämisen jos ja kun systeemi alkaa operoimaan toivotusti ja siltähän se näyttää
 

MustaHaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, #24
En tiedä onko oikea ketju, mutta tuli katsottua YLEltä James Webbistä kertova dokkari. Kyllähän nuo kuvat mitä siinä näytettään vetävät hiljaiseksi.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ei lopu galaksit kesken tässä 3D-lennossa (linkki vie Youtubeen):

The biggest ever 3D map of the universe, featuring more than 6m galaxies, has been revealed by scientists who said it raised questions about the nature of dark energy and the future of the universe.

The map is based on data collected by the Dark Energy Spectroscopic Instrument (Desi) in Arizona and contains three times as many galaxies as previous efforts, with many having their distances measured for the first time.

DESI VR Flight Stereoscopic
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Niin, tämä on siis ESA:n Euclid, joka kartottaa taivaankantta, eli se valokuvaa yli kolmasosan taivaasta välttäen Linnunradan tasoa (hence laajakulmainen objektiivi). Kuvattavaa on 1,5 miljardia galaksia ja jokaiseen neliöasteen valokuvaamiseen käytetään tunti (mielnekiintosta on nähdä tuloksia kun punasiirtymä mitataan 80 miljoonasta galaksista).

Euclidin teleskooppi on paljon pienempi kuin Hubble tai James Webb, mutta se voi tehdä havaintoja laajemmalla alueella ja näin kartottaa avaruuden pimeää energiaa, pimeää ainetta, galaksien muotoa ja maailmankaikkeuden laajenemishistoriaa... Tai todeta ettei pimeää ainetta ole ja muokattu gravitaatio onkin oikeempi teoria kun Albertin (en toistaseks syä näitä teorioita)



JA SIIS Starship lento 4 on het kesäkuun alussa näillänäkymin.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Boeingin Starliner pääsi sitten kai matkaan kansainväliselle avaruusasemalle onnistuneesti. Mielenkiintoinen missiossa on laskeutumissuunnitelma, jossa on kai viisi mahdollista laskeutumispaikkaa läntisessä USA:ssa, autiomaassa.

Seuraavana vuorossa sitten SpaceX:n Starship, jonka laukaisua suunnitellaan kai torstaiksi. Kiva, että jotain tapahtuu avaruusmatkailun suhteenkin. Arveluttaa vaan näiden kaikkien laukaisuiden kuormitus ilmakehälle, joka muutenkin kai on jo täynnä kaikenlaista "likaa" ja aiheuttaa maapallon lämpenemistä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Arveluttaa vaan näiden kaikkien laukaisuiden kuormitus ilmakehälle, joka muutenkin kai on jo täynnä kaikenlaista "likaa" ja aiheuttaa maapallon lämpenemistä.
Ympäristöasia on kysymys, joka tulee eteen, kun laukasuaja on enenvässä määrin. FAA (The Federal Aviation Administration, usa ilmailuvirasto ) on tästä tutkimusta alottamassa, kun oikeestaan sellasta ei ole tehty.

Alustavasti siis on todettu, että raketin pakokaasun pääasialliset vaikutukset ympäristöön aiheutuu aerosolien ja hiukkasten päästöistä, kuten mustasta hiilestä ja alumiinipartikkeleista, sekä kasvihuonekaasuista, kuten vesihöyrystä ja hiilidioksidista.

Lisäksi on useita yhdisteitä, jotka voivat tehdä ilman maan pinnalla haitalliseksi ihmisille, kuten typpioksidit ja vetykloridi. Vaikka SpaceX on tällä hetkellä eniten huomion kohteena, muitakin saasteen aiheuttajia alalla on, eniten mustaa hiiltä tuottaviin yrityksiin kuulu esim Lockheed Martin kun taas NASA:n rakettit tuottaa klooria ja alumiinioksidia ja Blue Originin rakettit vetyoksideja.



Se vaan, että tätänykyä raketteihin käytetään muiden liikennemuotojen standardeja, vaikka ne ei oliskaan kovin hyviä just raketeille. Esim rakettimoottorit päästävät paljon enemmän mustaa hiiltä kuin lentokonemoottorit, ja ne tapahtuvat korkeuksissa joissa ilmakehä on erityisen herkkä sen vaikutuksille. Ongelma on, että rakettimoottoreille ei ole säädöksiä eikä menetelmiä, joilla vois arvioida tarkemmin.



ja sit viä on kiina, josta lähes yhtä tiheesti lähetellään ja venäjä.. Intia tulossa ja pienemmät firmat jne. Kansainvälisille standardeille ois tarvetta kyllä ympäristövaikutusten suhteen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös