Intuitive Machines (firma) on ensimmäisenä yksityisenä tahona laskeutunut pehmeästi Kuuhun torstaina ja ekana USA:n lasketumisena 50 vuoteen!!! .. tai no.. jälleen kerran, ei se ole niin helppoa.
Tällä kertaa joku oli unohtanut tän Odysseus luotaimen Lidar -järjestelmän varmistimen päälle (siis mekaanisen lukituksen, jota käytetään maassa, ettei satu vahinkoja laserien kanssa). Sattumalta tää Lidar pistetiin päälle aikaisemmin kun oli ajottu ja huomattiin, että eihän se prkl toimi. .. no laskeutumista lykättiin parilla tunnilla, yhden kuukierroksen ajaksi.
Mukana kun oli muiden firmojen testilaitteita, joista yksi oli testi Lidar järjestelmä. Ongelma oli tietty, miten tää ulkopuolinen testi Lidar saatiin ”keskustelleen” ite laskeutujan kanssa, jotta sen dataa voitiin käyttää. Aika nopeeta tiatsikkahakkeroitntia ja laskeutuminen alettiin sitten yhtä kiekkaa myöhässä..
…mutta kas, yhteys menetettiin heti laskeutumisen tapahduttua. . myöhemmin siihen saatiin joku yhteys ja selvisi, että se on kaatunu kyljelleen.. aivan kuten japanilaisten aikaisemmin.
Nyt kun se on siä kyljellään, niin jää nähtäks, pystyykö niitä mukana olleita, useamman firman, vermeitä käyttään tai laittaan kuun pinnalle. Siä pitäs olla parit kamerat, joista toisen piti kuvata itse laskeutuminen etäältä (sen piti lähteä laskeutujasta kun oltiin 30m kuun pinnasta, ois ollu hianoo kuvaa), mutta toi koko laserkeilaussysteemipaniikki jätti koko kameralaukasun tekemättä. Saas nähdä saisiko ne sen kameran ulos ja kuvaa siitä, miten se laskeutuja siä makaa.
Laskeutumispaikkahan on sinänsä mielenkiintonne, sillä se on eteläisin piste Kuussa jossa on koskaan käynyt. Se on niiden paikkojen listalla, joihin Nasa harkitsee miehityttyjä Artemis-ohjelmassa. Ja siis siksi, että alueella on joitakin syviä kraattereita johon ei osu auringonvaloa - ne on jatkuvasti varjossa - ja uskotaan, että niiden sisällä vois olla jäätynyttä vettä.
Tammikuussahan Astrobotic kokeili kans Kuuhun pääsyä, mutta Peregrine-laskeutuja kehitti teknisiä ongelmia matkalla ja lopulta se tuotiin takaisin palamaan maan ilmakehään.