Jesus Shaves
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Dorados de Sinaloa
Ei vaan se ameriikassa asuva nuori plondi.
Heli Hietala? Ei kai tuo niin nuori tosin ole.
Ei vaan se ameriikassa asuva nuori plondi.
Heli Hietala? Ei kai tuo niin nuori tosin ole.
Siinä onkin ko. porukalle pohtimista, että "musta aukko" on astrofysikaalisten teorioiden mukaan pallon muotoinen kappale, joka on romahtanut itseensä.Vielä ei ole Flat Earth Finland ottanut uutiseen kantaa, odottavat varmaan että Amerikasta joku kertoo heille mitä mieltä pitää olla. Ovathan tähdet ja muut vain valoja taivaalla...
Aika lähelle mustan aukon ihmisaistein havaittavaa rakennetta päästiin muuten Interstellar-leffan (2014) visiossa.
Kip Thorne Caltechista oli mukana sen visualisoimisessa. Aika lailla monimutkaisemmalta se näytti siinä elokuvassa, mutta sitä katsottiinkin kai paljon lähempää.Johtuu varmaan siitä, että joku näistä johtavista tutkijoista oli mukana juuri tuon Interstellarin mustan aukon visualisoinnissa.
Jos laitteisto on kohdillaan, niin ilmeisesti kovinkaan epätodennäköistä, viime kuussa niitä havaittiin viisi: LIGO may have spotted a black hole-neutron star mergerEdit: Ensimmäinen gravitaatio-aallon bongaus tässä vähän aikaa sitten oli myös merkittävä. Jos en käyttäisi vakiona stetsonissa foliovuorausta niin kummastelisin miten voi olla mahdollisista, että kun havainnointilaite saadaan pydeen niin ennen kuin on anturiakaan rakennuspölyistä vapaaksi ehditty huuhkia niin samantien siellä sattuu just saapumaan joku painovoima-aalto, joka lähti matkaan miljardeja vuosia sitten. (Ei ne harvinaisia maailmankaikkeudessa ole, mutta epätodennäköistä jonkun sivilisaation olla olemassa just oikeaan aikaa oikeassa paikassa napatakseen yhden.)
No, LIGO operoi jo 2002-2010, mutta silloin ei näitä gravitaatioaaltoja jäänyt pyydykseen, vaikka varmasti läpi kulkikin. Laitteet eivät vaan olleet tarpeeksi herkkiä. Sitten kun parempi herkkyys saatiin laitteisiin niin avot, jopa rupesivat anturit väpättämään heti. Ei se nyt niin ihmeellistä kai ollut, ehkä vähän onnekasta. Jos saataisiin tarpeeksi herkkiä havaintolaitteita, niin tiedä vaikka niitä signaaleja havaittaisiin jatkuvasti ja monia samanaikaisesti.Edit: Ensimmäinen gravitaatio-aallon bongaus tässä vähän aikaa sitten oli myös merkittävä. Jos en käyttäisi vakiona stetsonissa foliovuorausta niin kummastelisin miten voi olla mahdollisista, että kun havainnointilaite saadaan pydeen niin ennen kuin on anturiakaan rakennuspölyistä vapaaksi ehditty huuhkia niin samantien siellä sattuu just saapumaan joku painovoima-aalto, joka lähti matkaan miljardeja vuosia sitten.
Vähän pohdin tuossa ja mietin. En rohkene itse avata uutta ketjua yleistiedeasioille, sillä tuskin kukaan tietäväinen jaksaa käydä kommentoimassa mitään kenenkään sienestys-trippeihin. Onhan täällä Jatkoaikafoorumissa aina tyhmienkysymystenketjukin...
Tästä jaarittelusta: jos ei ketään haittaa niin kysyn tässä ketjussa taustasäteilyyn liittyvän kysymyksen. Kai se ehkä menisi tämän "matkalla avaruuteen" ketjun sisältöön joten kuten? Pitää vaan pohjustaa kysymys hyvin jos olettaisin siihen saavani minkäänlaista vastausta.
Palailen aiheeseen myöhemmin.
Koska maailmankaikkeus syntyi kaikkialla samaan aikaan ja se laajenee. Täten se taustasäteily on kaikkialla yhtä havainnoitavissa. Voimme siis periaatteessa sanoa maailmankaikkeuden syntyneen siinä kohdassa missä maapallo tällä hetkellä on.Jos se räjähti ja oli joskus 380 tuhatta vuotta vanha niin miksi se pulssi ei ole jo mennyt meistä ohi kuten muutkin vaikka supernovaräjähdykset menneisyyden taivaalla? Ei kai se tapahdu siellä koko aikaa enää?
Mm. tuollahan (linkki vie englanninkieliselle fysiikan foorumille) tätä on käsitelty ja vastaukseksi ehdotetaan, että näemme yhä kaukaisemmista ja kaukaisemmista osista (silloin kun se tapahtui noin 380 000 vuotta tiettävästi maailmankaikkeuden synnyn jälkeen kun protonit ja elektronit yhdistyvät ja maailmankaikkeus tuli läpinäkyväksi) maailmankaikkeutta tulevaa säteilyä. Tai että aikadilaation takia tuo säteilyn kesto (rajallinen silloin aikanaan kun tuo yhdistyminen tapahtui) on nyt lähes rajattomasti pidempi ja sitä säteilyä riittää ja riittää ja riittää...Tuo edellinen selitys kuulostaa minusta uskottavammalta, mutta kun en ole kosmetologi, niin en osaa varmaksi sanoa. Voin yrittää kysellä viisaammilta jos kiinnostusta riittää. Tämä olisi erinomainen kysymys Tähdet ja avaruus - lehden kysymysosioon.Lapsenomainen kysymys: Jos se räjähti ja oli joskus 380 tuhatta vuotta vanha niin miksi se pulssi ei ole jo mennyt meistä ohi kuten muutkin vaikka supernovaräjähdykset menneisyyden taivaalla? Ei kai se tapahdu siellä koko aikaa enää?
Vaikka olisitkin, niin se ei lisää uskottavuutta tässä asiassa toisi ;)Tuo edellinen selitys kuulostaa minusta uskottavammalta, mutta kun en ole kosmetologi, niin en osaa varmaksi sanoa.
Joo, ammattivitsi tuo kosmologin väärinkirjoittaminen, sori, jos ei uponnut.Vaikka olisitkin, niin se ei lisää uskottavuutta tässä asiassa toisi ;)
Ihan hyviä juttuja, vaikkeivat ne kyllä @redpecka:n kysymykseen vastanneetkaan.Olen aiemminkin ketjussa hehkuttanut PBS Digital Studiosin sarjaa "Space Time" tuubista, teen sitä nytkin:
Cosmic Microwave Background Explained | Space Time | PBS Digital Studios
Why the Big Bang Definitely Happened | Space Time | PBS Digital Studios
Secrets of the Cosmic Microwave Background
Ihan hyviä juttuja, vaikkeivat ne kyllä @redpecka:n kysymykseen vastanneetkaan.
Suosittelen lukemaan jos aihe kiinnostaa.
Kirjastosta lainasin... peruskäsitteenä ajan luonteen yksilöllisyys, eli se että se ei ole universaalia, on kirjassa hyvin havainnollisia kuvia... mutta jättää toi silti paljon pohdittavaa ajan kulun suhteen .. hyvin rakenettu kirja siten... Enivei, suositeltavaa, joskin vähän aivojumppaa vaativa kirja.
Mutta onhan tuo kiehtova ajatus, että aikaa ei tavallaan ole olemassakaan. Tai ainakaan sillä tavalla kun yleisesti ihmiset aika-käsitteen ymmärtävät. Hyvä että tuli hommattua tuo kirja.
Missä luennoilla oikein mahdat käydä? Tosiaan, tuo aurinkoanalogia ei oikein käy mielestäni taustasäteilylle, koska aurinko on lokalisoitu tiettyyn paikaan meitä lähellä, ja siinä pysyy, kun taas taustasäteily tulee kaikkialta, ja nyt siis näemme yhä kaukaisempien alueiden taustasäteilyä.Taustasäteilyprobleemasta: pureskelen tässä vielä vähän, mutta luultavasti kysymykseeni on jo esitetty täällä vastaus, eli sen analogian auringonsäteen kahdeksasta minuutista taustasäteilyn 13,8 miljardia vuoteen voinee jättää vetämättä.
On vain aina hämännyt se kun enqvistit poikineen aina niin huolettomasti asiaa kuvaavat ettei siinä olisi mitään ihmeellistä - kattokaa nyt urpot aurinkoakin! Mietin vain että miten voin olla niin tyhmä etten tätä tajua, kukaan ei luennoillakaan kysy asiasta: joko ne kaikki tajuavat asian simppeliyden tai kukaan ei uskalla kysyä ettei joutuisi naurunalaiseksi.
Mielenkiintoinen asia. Kollegani on tuosta puhunut, hän tutkii noita tähtivirtoja ja olisi innokas havaitsemaan noita virtojen poikkaisuja. Pimeän aineen oletetaan muodostavan näitä koronoitako ne suomeksi ovat ("halos" in english) joissa ei välttämättä ole yhtäkään tähteä jos ne ovat tarpeeksi pienimassaisia. Näitä pienimassaisia ei kuitenkaan ole havaittu, ja tuo tekniikka voisi ne paljastaa. En oikein ymmärrä, miksei Peter mainitse tuossa artikkelissa niitä. Ehkä on löydetty selitys, jonka mukaan niitä pieniä koronoita ei ole olemassakaan, jonka Peter sitten uskoo. En ole pystynyt tuota alaa tarkkaan enää seuraamaan.Noh, jotain jännää Linnunradassa tapahtunut: Outoja reikiä Linnunradan tähtivirrassa – Yhdestä pääepäillystä ei ole edes havaintoja
Onko kyse jonkin pienemmän tahtijoukon/galaksin yhteensulautumisesta joskus, musta aukko vaiko pimeää ainetta...
EDIT: Kollegani ehdotti, että Peter ilmaisi sen, että pimeän aineen todellista olemusta ei tiedetä. .
Samaa mieltä. Kollegani on parikymmentä vuotta etsinyt noita tähtivirroissa olevia rakoja.Mutta oishan se mahtavaa, jos ilmiön takaa löytyisi pimeääainetta, sillä sehän olisi ensimmäinen konkreettinen havainto siitä. Nythän se on ollut vain laskennallisesti havaittu, jos sen vaikutuksia voitaisiinkin havaita ihan näkyvässä aineessa, eli sillä olisi noinkin selkeä vuorovaikutussuhde.. niin oishan se aika mahtava löytö....
Ei tuo mikään kielikuva mielestäni ole. Jos informaatiota ei ole vielä meille saakka tullut jostain maailmankaikkeuden osasta, vaikka valonnnopeudella tieto (tai tässä tapauksessa siis säteily) matkustaa, niin sitä ei ole tullut. Jos se säteily viimein pääsee perille huomenna, niin näemme sen sitten huomenna. Ja niin edelleen. Avaruuden eri osat olivat eri etäisyyksillä meistä tuon Big Bang teorian mukaan rekombinaation tapahtuessa. Joten sitä rekombinaatiosäteilyä alkoi tulla ensin lähiavaruudesta, sitten yhä kauempaa ja kauempaa, ja koska avaruus laajenee itsessään, kauemmista osista avaruutta tulee säteily meille vasta nyt ja sitäkin kauemmista osista vasta tulevaisuudessa. Täten säteilyä riittää käytännössä loputtomiin.redpecka kirjoitti:Hyväksyn jos ja kun vastaus tähän taustasäteilyhahmottamisjuttuun on, ettei sitä 3+1 -ulotteisella aika-avaruus arkijärjellä voi mieltää. Voisivat astrosepät tokaista vain lakonisesti sen analogiansa perään itsestäänselvyyden "...mutta tämä nyt on tietysti vain tämmöinen eräänlainen kielikuva eikä sitä kannata sen pidemmälle yrittää tätä kautta ymmärtää."
Samaa mieltä tästäkin. Vaikka kuinka löydettäisiin alieneitten itsetuhosivilisaatioiden jäänteitä, niin tuskin niistä mitään opittaisiin.Tarinankertoja kirjoitti:Meillä on maapallolla useita esimerkkejä sivilisaatioista, jotka tuhosivat itse itsensä mm. Pääsiäissaarilla. Resurssien ylikulutus on yleensä olut syynä. Tästä, tai näistä, on mainio kirja, Jarred Diamondin "Romahdus"
Mitään ei ole opittu
Meillä on maapallolla useita esimerkkejä sivilisaatioista, jotka tuhosivat itse itsensä mm. Pääsiäissaarilla. Resurssien ylikulutus on yleensä olut syynä. Tästä, tai näistä, on mainio kirja, Jarred Diamondin "Romahdus"
Mitään ei ole opittu