Mainos

Matkalla avaruuteen?

  • 215 176
  • 1 363

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Onko muuten hajua, että jos nyt lopetettaisiin kaikki avaruustoiminta, niin millä aikataululla tämä matalalla pyörivä romu on ilmakehässä?

Matalalta tullaan alas ihan vuosissa, mutta sitten kun mennään korkeammalle, niin puhutaan jo vuosikymmenistä ja pidemmistä ajoista.

Monikaan asia ei odottamalla parane, ei tämäkään.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
..
Monikaan asia ei odottamalla parane, ei tämäkään.
Tippuri voi kuulemma parantua, mutta ei kannata luottaa minuun tässä asiassa.

Jotenkin itse ajattelisin, että noi jossian geostarionäärisella radalla leijailevat romut olisi hieman vähemmän harmillisia. Tosin ne taitaa kaikki olla samalla radalla peräkkäin, mutta radan pituus on jotain 7 kertaa enemmän kuin maan ympärysmitta, että tilaahan on.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tippuri voi kuulemma parantua, mutta ei kannata luottaa minuun tässä asiassa.
Viimeistään haudassa. Tähän tietoon voi luottaa.

että tilaahan on.
Tällä mentaliteetilla sekä USA että Venäjä ovat tuhonneet luontonsa aika pitkälle. Jenkit toki on korjanneet suuntaansa, mutta kovan kautta nekin läksynsä opetteli. Venäläisten oppimisen suhteen olen pessimistinen...ne on nauttineet voimakasta keskusvaltaa jo 1000 vuotta ja vieläkin maistuu.

Kun ja jos avaruuteen halutaan ja siellä myös annetaan kaupallisten toimijoiden häärätä, niin romusta tulee iso ongelma ja äkkiä. Nythän se on vasta riski. Ei voida sietää mitään toleranssia edes kauempana.
Tiny Debris Chipped A Window On The Space Station | Popular Science
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ne roskat on sangen hajallaan, vipeltävät eri suuntiin ja eri nopeuksilla. Se robotti tarvitsee polttoaineita hirmuisen määrän.
Aurinkopaneeleilla saa energiaa. Tai myöhemmin sitten aurinkopurjeilla. Eiköhän sitä roskaa sieltä putoa aika hyvää tahtia ilmakehään. Pitäisi vain vähän vähentää turhan materiaalin jättämistä avaruuteen.
 

pikkuvaimo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Elvis Presley - Heartbreak Hotel
Aurinkopaneeleilla saa energiaa. Tai myöhemmin sitten aurinkopurjeilla.

Sitä vaan mietin, että miten se auringonvalo sähköksi muutettuna antaa työntövoimaa? Sitähän se on mitä tarvitaan, että roskansiivoojarobotti muuttaa suuntaa tai nopeutta.
 

Stam1na

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP! Vaajakosken Pelikaanit! Barcá!

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No nyt alkaa olla jo Star Wars meininkiä. Toisaalta tuollaisia on pakko kehittää, mikäki avaruus halutaan toden teolla valloittaa.
Painovoima on ihmiselle välttämätöntä pidemmillä matkoilla ja avaruudessa kaikki matkat on pitkiä ajallisesti, jos valonnopeutta ei kyetä ylittämään. Keinotekoinen painovoima ei taida olla edes teoriassa mahdollista kuin pyörimällä tai kiihdyttämällä. Vaikeita haasteita on tiedossa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Avaruus.fi (Tähdet ja avaruus) julkaissut:

"Nasan virtuaalikierros esittelee Kuun kiinnostavimmat alueet

Nasa on julkaissut animaation kiertolaisemme yksityiskohdista. Virtuaalinen lento Kuun ympärillä on renderoitu LRO:n ja muiden luotaimen kuvista ja mittauksista
."

https://www.avaruus.fi/uutiset/auri...os-esittelee-kuun-kiinnostavimmat-alueet.html

Linkki NASA:n vajaan viiden minuutin Tour of the Moon in 4K -videoon:

"Take a virtual tour of the Moon in all-new 4K resolution, thanks to data provided by NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter spacecraft. As the visualization moves around the near side, far side, north and south poles, we highlight interesting features, sites, and information gathered on the lunar terrain."

Tour of the Moon in 4K - YouTube

NASA:n artikkeliin (engl.) aiheesta "Tour of the Moon 4K Redux":

SVS: Tour of the Moon 4K Redux
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Voi olla, että tänne ei hyökätäkään:

No Way Out? Aliens on 'Super-Earth' Planets May Be Trapped by Gravity

Maata huomattavasti elinkelpoisemmilla planeetoilla on isompi painovoima mikä saattaa tehdä meidän tuntemamme avaruusmatkailun mahdottomaksi. Artikkelissa tosin mainitaan myös kuinka raketin lähettäminen onnistuu, mutta se olisi todella kallista.

Mistä me niiden taloudesta mitään tiedetään ja mikä niille on kallista.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Mistä me niiden taloudesta mitään tiedetään ja mikä niille on kallista.

Nimenomaan. Se aika mitä ihmiskunta on ollut teollistunut on vain yksi pieru saharassa vasta. Tuossa artikkelissa katsotaan muutenkin koko asiaa vain siitä näkökulmasta, mikä on meille tuttua ja mitä me ihmiset osaamme. Se että meidän rakettimme käyttää kerosiinia polttoaineenaan, voi olla samassa kategoriassa jonkun kivikautisen työkalun kanssa jollekin 100 miljoonaa vuotta kehityksessä pidemmällä olevalle muukalaiskansalle.

Ihmiskunta on tosiaan niin nuori, että se on täysin ymmärrettävää että me emme ole itse löytäneet maan ulkopuolisia kansoja, saatika elämää. Mutta universumi on jo sen verran vanha, että kyllä jonkun olisi jo pitänyt löytää meidät. Se asettaakin ison kysymysmerkin koko toiveille kehittyneistä ulkopuolisista sivilisaatioista. Tai sitten meitä tarkkaillaan kyllä, mutta meidät nähdään niin alkeellisena, sotivana, toisiaan ja eläimiä sekä luontoa tappavina barbaareina, että emme ole millään tasolla edes kiinnostavia.
 
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tai sitten meitä tarkkaillaan kyllä, mutta meidät nähdään niin alkeellisena, sotivana, toisiaan ja eläimiä sekä luontoa tappavina barbaareina, että emme ole millään tasolla edes kiinnostavia.

Meidän kaltaisia planeettoja ja älyllistä elämää on varmaankin niin paljon ympäri universumia, että emme ole millään tavalla kiinnostavia. Ei ne välttämättä sodistamme suoraan tiedä, mutta samalla lailla kuin ihmisen ei tarvitse tutkia jokaista muurahaiskekoa erikseen, niin ei tarvitse meidänkään planeettaa.

Mitään mullistavaa uutta täältä ei voi löytää tai tietenkin kyllähän tutkijat maassakin innostuvat löytäessään uuden hyttyslajin, mutta nimenomaan mitään mullistavaa meillä tuskin on tarjota. Hyttynen on hyttynen ja meitä tarkkaillessaan ovat todenneet ei aiheuta jatkotoimenpiteitä.

Tai tokihan joku signaali voi olla matkalla, mutta se ei ole vielä perillä tai sitten emme vain huomanneet sitä omilla laitteillamme.
 

SgtMarkov

Jäsen
Tai tokihan joku signaali voi olla matkalla, mutta se ei ole vielä perillä tai sitten emme vain huomanneet sitä omilla laitteillamme.
Mä haluan kanssa uskoa tuohon, että signaaleita pörrää ympäristössä jatkuvasti, mutta meillä ei ole keinoja havaita niitä. Emmehän olisi tavallisia radioaaltojakaan huomanneet reilu sata vuotta sitten.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minä en oikein ole ikinä ymmärtänyt näitä ruusuisia ajatuksia, kuinka "on niin paljon älyllistä elämää että sen on täytynyt löytää meidät" yms. Avaruus on valtava ja väkivaltainen paikka, ja sen lisäksi että kahden avaruusmatkailuun kykenevän sivilisaation tulisi olla olemassa verrattain lähellä toisiaan, niiden tulisi myös olla olemassa yhtä aikaa. Täälläkin moni toteaa ihmislajin olevan vasta hyvin nuori, mutta samalla unohtuu että jos jossain Nuuksiossa nyt syntyisi uusi hyttyslaji, joka olisi olemassa tunnin, ei sitäkään välttämättä kukaan löytäisi vaikka löytäjiä olisikin olemassa. Jos jotain meitä selvästi kehittyneempää elämää on, voi se olla niin kaukana että löytääkseen meidät valonnopeudellakin matkaten/viestien elämä on maassa jo sammunut kun he saavat ensimmäiset havainnot meistä.

Lisäksi käsittääkseni avaruudessa ei ole pulaa ilmiöistä jotka kykenevät hävittämään jopa laajalle levittäytyneitä sivilisaatioita "kertalaakista".

edit: Jotenkin olen taipuvainen uskomaan "filttereihin" joita ihmiskunnankin tapauksessa on helppo nähdä. Meillä on esim. koko ajan vaihteleva nollaa suurempi todennäköisyys all-out ydinsodasta, joka ei välttämättä nitistäisi ihmiskuntaa täysin, mutta ainakin laittaisi melkoista takapakkia galaksin asutushaaveille ym. kehitykselle. Tällainen kriisi voisi myös heikentää ihmiskuntaa siinä määrin että sukupuutto tulisi muista syistä johtuen. Ei monikaan meihin vertautuva potentiaalinen sivilisaatio ole välttämättä läpäissyt omia "testejään", ja voi olla että vaarat kasvavat tekniikan kehittyessä, mistä onkin jo viitteitä. Nykyteknologia mahdollistaa paljon paljon pahemmat worst case -scenariot kuin vanhempi teknologia. Ja tämän lisäksi tosiaan ne potentiaaliset avaruuden vihamielisyydestä johtuvat filterit, kuten meteorin kolarointi.
 
Viimeksi muokattu:

Morgoth

Jäsen
Tai sitten meitä tarkkaillaan kyllä, mutta meidät nähdään niin alkeellisena, sotivana, toisiaan ja eläimiä sekä luontoa tappavina barbaareina, että emme ole millään tasolla edes kiinnostavia.

Miksiköhän muuten aina oletetaan, että he olisivat jotain vegaani-pasifisti-ituhippejä, jotka olisivat vain miljoonaa kertaa älykkäämpiä kuin me. Elämä olisi kuin jossakin kristittyjen taivaassa?

Mitäs jos sieltä onkin vielä verenhimoisempaa porukkaa tulossa kuin me ja jotka tuhoavat ja saastuttavat ja tappavat kokonaisen aurinkokunnan kerralla omiin tarpeisiinsa? Ja nauravat partaansa että mitä saatanan tunareita tuolla on, kun ovat vain saaneet jonkun muovijätepyörteen valtamereen aikaiseksi, kun heillä on tapana saastuttaa koko aurinkokunta kerralla ja ottaa tähdestä vielä kaikki energia itselleen niin että tämä sammuu heidän vierailunsa jälkeen. Aurinkokuntiakin lienee loputtomasti, joten mitä merkitystä niillä on?
 
Viimeksi muokattu:

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
No itse ainakin olettaisin, että laji joka pystyy matkaamaan huimia etäisyyksiä avaruuden halki on jokseenkin jo kehittynyt ohi noiden alkukantaisten väkivaltaisuuksien vieteistä. Maassa näitäkin matkustustekniikoita luultavasti jo olisi, jos kaikki kansat tekisivät työtä yhteisen hyvän eteen, mutta vielä on USA, Venäjä ja vaikka Kiina jotka eivät tällä hetkellä pystyisi ikinä teknistä osaamistaan jakamaan, koska "kansallinen turvallisuus".

Osaaminen on siis jakautunut monen toimijan ja tietäjän, teknikon, kesken.

Galaksejakin on jo niin paljon, että älykkään elämän todennäköisyys on huomattava. Nuo välit ovat vaan jo sitä luokkaa, että fysiikan lakeja pitäisi suurinpiirtein osata muokata, että matkustus ja viestintä toimisi.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
No itse ainakin olettaisin, että laji joka pystyy matkaamaan huimia etäisyyksiä avaruuden halki on jokseenkin jo kehittynyt ohi noiden alkukantaisten väkivaltaisuuksien vieteistä. Maassa näitäkin matkustustekniikoita luultavasti jo olisi, jos kaikki kansat tekisivät työtä yhteisen hyvän eteen, mutta vielä on USA, Venäjä ja vaikka Kiina jotka eivät tällä hetkellä pystyisi ikinä teknistä osaamistaan jakamaan, koska "kansallinen turvallisuus".

Kyllähän tiedemiehet tekevätkin yhteistyötä keskenään, mutta siinäkin lienee jotain rajoituksia ja aina joskus saa kuulla kuinka joku kansainvälinen ryhmä pelkää työnsä puolesta, kun on joku diplomaattinen selkkaus.

Jos hommia nimenomaan paiskittaisiin aidosti yhdessä, niin jostain voisi joskus jotain tullakin. Mikähän olisikaan tilanne, jos Space Racea ei olisi koskaan ollut ja tuokin olisi tehty kimpassa.

Galaksejakin on jo niin paljon, että älykkään elämän todennäköisyys on huomattava. Nuo välit ovat vaan jo sitä luokkaa, että fysiikan lakeja pitäisi suurinpiirtein osata muokata, että matkustus ja viestintä toimisi.

Ei kai se mahdotonta ole, että nykyiset ovat vain meidän tuntemamme fysiikan lait.
 

Morgoth

Jäsen
No itse ainakin olettaisin, että laji joka pystyy matkaamaan huimia etäisyyksiä avaruuden halki on jokseenkin jo kehittynyt ohi noiden alkukantaisten väkivaltaisuuksien vieteistä.

Näinhän voisi kuvitella, mutta eihän meillä ole mitään tietoa millaiset moraaliarvot jollakin huomattavasti älykkäämmällä olennolla on tai että ne välttämättä olisivat mitenkään universaalit kaikilla älykkäillä olennoilla. Onhan meidän kyvyt muurahaiseen verrattuna aivan uskomattomat. Eivät ne pysty ymmärtämään (ainakaan luultavasti) mikä on kuu tai pystyisivät rakentamaan raketin tai minkään muunkaan kulkuneuvon sinne pääsemiseksi. Mitään aivan mahtavaa paikkaa näistä kyvyistämme huolimatta emme siltikään ole pystyneet luomaan maapallolle ja sen muille lajeille (jos hirveästi on ollut edes kiinnostusta). Miksi sitten automaattisesti olettaa että avaruudesta tulisi jotain pelastajia. Siksi koska se on yhtä lohdullista kuin uskoa johonkin Jeesukseen?
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
@pernaveikko nämä on tosiaan aina mielenkiintoisia pohdintoja. En koe olevani mikään peace & love, smoke weed everyday, ituhippi... mutta väkisin sitä aina miettii mitä mahdollisuuksia se antaisi, jos kaikki kokisivat vain itsensä kollektiivisti ihmisiksi ja miettisivät mitä kaikkea planeetallamme voi vielä tutkia ja mitä sen ulkopuolella on.

Masentavaa välillä että joku ongelma on uskoa uskonnollisiin satuolentoihin ja sillä oikeuttaa väkivaltaa tai joku pistää öljylle liian korkean / matalan hinnan ja joku ei saa tarpeeksi rahaa sen takia. Saa siis rahaa muttei liikaa niinkuin pitäisi.

Joo, eksytään aiheesta. Oma usko on kuitenkin että sitä älyllistä elämää on, ja paljon, mutta joko se ei halua kommunikoida meidän kanssa, tai se ei siihen kykene.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
@Morgoth siksi minäkin vain oletan näin. Haluan uskoa, että todella kehittyneen tekniikan omaavat lajit ovat nimenomaan kehittyneet pois alkukantaisista protektionismeista ja väkivaltaisuuksista, muukalaisvihasta. Ovat sen ajan siis jo eläneet kehityskulussaan.

Mitäänhän ei tiedetä ennen ensimmäistä kontaktia. Star Trekia kun nörttinä seurainen, niin siinähän on usein korostettu pääohjesääntöä: Pyritään olla puuttumatta kehittymättömämpien sivilisaatioiden kehitykseen tai tietoon kehittyneemmästä tekniikasta. Tätä itsekin usein mietin aiheesta kun puhutaan. Hyvin mahdollista on että meitä tarkkaillaan, mutta halutaan odottaa että meillä on myös sekä tekninen, että henkinen kehitys valmista kohtaamaan maan ulkopuolinen sivilisaatio.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös