Kiitokset, useampikin jo reagoinut Islanti-kysymykseen. Tarkennetaan sen verran, että tosiaan Golden Circle hoidetaan ensimmäisenä alta pois ja sen jälkeen myötäpäivään saari ympäri. Myvatn vaikuttaa mielenkiintoiselta alueelta ylipäätään ja siellä tarkoitus kierrellä pari päivää. 3h valasristeily harkinnassa tuolta pohjoisen Husavikistä, mutta se vielä auki. Sitten idän kautta alas etelään, jossa tietysti jäätiköt yms.
Pohjoisessa Akureyri on kiva kaupunki ja kyllä siellä päivän viihtyy. Luontoretkiä ja patikkaa siellä on ainakin tarjolla.
Suosittelen kyllä lämpimästi viettämään pari päivää Mývatnilla. Mývatnin geotermaalinen alue on mielenkiintoinen, samoin n 10 km päässä sijaitseva Dimmuborgir, joka on ikivanhan tulivuoren jämä. Vieressä on yksi hienoimpia ja täydellisimmän muotoisia purkauskraatereita - Hverfjall - joita Islannista löytää. Sen päälle on suhteellisen helppo reitti kavuta ja ainakin mun käyntini aikana kraaterin ympäri pystyi kävelemään. Mývatnin leirintäalueelta pystyi ainakin silloin vuokraamaan pyöriä, joilla oli mukava liikkua alueella.
Kun järveltä tai Húsavikista lähtee eteenpäin itärannikolle, niin jonkun matkan päästä kun kääntyy pohjoiseen pääsee mahtaville Dettifoss -putouksille. Mikäli itärannikolla piipahdatte Borgarfjordur Eystri -nimisellä pikkupaikalla, niin siellä kannattaa etsiä lunnikalliot. Lunneja näkee ko kylässä enemmän kuin missään Islannissa (poislukien varmaan Westmanna -saaret). Tämä vaatii kyllä poikkeamisen 1-tieltä, mutta lunnit ovat söpöjä.
Etelässä sitten ovat Jökulsárlón -jäätikköjärvi ja Skaftafellin luonnonpuisto sekä 1-tieltä tavoitettavissa olevat hienot vesiputoukset Skógafoss ja Seljalandsfoss, joista jälkimmäsen takaa voi kävellä. Mutta nämä lienevät jo listallasi. Suosittelen myös kokeilemaan issikoilla ratsastamista, jos aikaa riittää. Reykjavikissa tarjontaa ratsastusreissuille riittää ja kokemattomillekin ratsastajille löytyy sopiva ratsu, myös lapsille.
Jos rengastieltä poikkeaa Reykjanesin niemimaalle, niin sieltä löytyy Fagradalsfjall, joka on viimeksi purkautunut tulivuori. Sinne pääsee näköjään ajamaan aika lähelle ja sitten vaan kävellen paikan päälle opasteita noudattaen. En ole käynyt, mutta varmasti tuoretta ja vielä savuavaa tulivuorimaisemaa tarjolla, ei tosin mitään massiivista kartiotulivuorta. Me käytiin Eyjafjatlajökull -tulivuorella (joka purkautui 2010) ja siellä 2015 vielä maa savusi paikoin ja retkeilijät kaivoivat nakkipaketteja purkauksessa muodostuneen pienen kraaterin hiekkaan lämpiämään.
Reykjavikissa on myös kiva pikkuinen hiekkaranta Perlanin takana (kukkulan päällä oleva puolikaaren muotoinen rakennus, joka on itse asiassa vesitorni). Hiekkarannalla taisi olla jopa sellainen luonnonaltaan tapainen, mihin tuli lämpöistä vettä maasta. Siellä oli myös kiva seurata Reykjavikin pikkukentälle laskeutuvia koneita.
Auto: mihinkään pikkuteille tai sisämaahan ei kannata lähteä ihan perushenkilöautolla vaan kunnon nelivedolla, jossa on riittävä maavara. Tiet ovat paikoin pelkkiä uria ja jokia voi joutua ylittämään autolla. Lisäksi kannattaa varmistaa aina bensatilanteensa. Asemia ei välttämättä ole joka nurkalla.
Kuten jo kanssakirjoittajat tuossa aiemmin totesivat, niin vaatteita on syytä olla mukana neljän vuodenajan mukaan ja kunnon kengät ovat must. Itikoita voi olla, mutta mun kesäreissuillani ne eivät ole oikeastaan vaivanneet.
Voin myös antaa patikkaneuvoja kun olen paikalla käynyt aina patikat mielessä, mutta jos sulla on lapset mukana, niin eikä ne eivät ole teille se juttu.