Kohtapuoliin lähtö Istanbuliin muutamaksi kuukaudeksi ja olisinkin utelemassa aiemmin siellä käyneiltä/asuneilta että millainen hintataso kaupungissa on? Lähinnä kiinnostaa ruuan, vaatteiden ja baarien hintataso verrattuna Suomeen. Tietysti jos on jotain erityisiä kokemuksia, nähtävyyksiä tai erikoisen halpoja palveluita voi myös vinkata!
Tervetuloa! Jos olet yli kolme kuukautta niin Ikament kuntoon.
Ruoka edullista, erityisesti kebab/döner- osastolta löytyy tarjontaa joka korttelista. Pizza-paikkoja ja pikaruokaketjuja on myös runsaasti. Kunnon pihvipaikkaa saa kyllä hakea, erityisesti turkkilaisissa paikoissa puuttuu kastike tyystiin. Muutenkin mausteet (yllätys, yllätys) on kortilla. Baarien tarjonta riippuu kaupunginosasta, siis niiden uskonnollisuudesta. Oma suosikkipaikkani on Kadiköy, rento ja sellainen Keski-Eurooppalainen tunnelma. Toisissa kaupunginosissa ei löydy millään pubeja ja alkoholi myydään kioskeissakin (Tekel) mustiin pusseihin, joita ei muualla tässä muovipussien luvatussa maassa käytetä. Heh, eihän kukaan arvaa mitä sinä kannat mustassa muovipussissasi. Olut Kadiköyssä, Istiklalla ja Sultanahmedissa noin 8- 12liiraa puolen litran tuoppi.
Vaatteet halpoja katujen varsien liikeissä, erityisesti turistialueiden ulkopuolella. Valtavia, moderneja ostareita on lähes joka metroaseman päällä. Niissä hintataso korkeampi. Kaupunki on sitten iso, kukaan ei tiedä tarkkaan, mutta reilusti yli 17 miljoonaa asukasta. Kaupunginosatkin ovat suomalaisittain suurkaupunkeja.
Vinkkejä:
- Ota yksi asia yhteen päivään, et tiedä koskaan kauanko siinä¨menee.
- Ole erittäin varovainen jalankulkijana liikenteessä.
- Nauti Bosporista, kulje sen yli lautalla teetä siemaillen.
- Hanki matkakortti
- Käy Buyuk ja Kucuk Camlicalla aamiaisella tai illallisella. Sijaitsevat Aasian puolella.
- Käy kirkoissa, esim. Hagia Sofia (museo), Horan kirkko (museo) ja armenialaiskirkot Kadiköyssä. Tarkastele Istiklalla ja sen sivukaduilla, Eminönussä ja Kultaisen sarven rannoilla ränsistyviä taloja ja ihmettele miksi ja missä niiden omistajat ovat? Mene sitten vaikka oluelle Sah Bariin takkatulen ääreen pohtimaan surumielisenä kreikkalaisten (roomalaisten) ja armenialaisten kohtaloa. Istanbulin väestöstä oli 1900-luvun alussa vielä lähes puolet kristittyjä. Ei ole enää.