Ioota Rhoo
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- The Broad Street Bullies
Eli kun IT-tukihenkilö avustaa asiakasta kielellä, jonka asiakas ymmärtää, hän kohtelee alentavasti asiakasta tai ei ymmärrä itsekään. Ei mitään järkeä sun ajatusten juoksussa.
Et kyllä mitenkään äsken todistanut näiden olevan toisensa poissulkevia.
Ymmärsit väärin. Jos IT-tukihenkilö pystyy kansantajuisesti avustamaan minut asentamaan printterin ajurin, voidaan todeta, että hänellä on tuo tieto ja hän ymmärtää aiheen hyvin ja sen lisäksi osaa myös jakaa tietoa eteenpäin. Hän selvästikin tietää enemmän kuin minä. En kuitenkaan tämän perusteella oleta, etteikö olisi parempaa tapaa tehdä samaa asiaa, enkä missään nimessä tämän perusteella palkkaisi häntä järjestelmäasiantuntijaksi ylläpitämään yritykseni palvelinsalia. Sillä hän on osoittanut osaavansa tasan tarkkaan tuon tason.
Tarkoitukseni ei ollut "todistaa", että jos osaa opettaa, niin ei tiedä asiasta mitään, vaan että se, että osaa opettaa ei todista, että tietää asiasta kaiken. Asiantuntijoiden osaamisen tason on todistettavasti tasan tarkkaan sillä tasolla, jolla he operoivat. Ja se voidaan mitata korkeimmillaan ainoastaan sille tasolle, jolla mittaaja operoi.
Fysiikanopettajani sanoi joskus, että oman osaamisensa voi mitata niin, että selittää opiskelemansa asian yksinkertaisella suomella toisin sanoin kuin se on oppimateriaaleissa esitetty.
Viljuri käsitteli jo näitä samoja asioita, mutta todetaan vielä tämä.
Kaikilla meillä on ollut tuo mukava opettaja, joka selitti asioita niin ymmärrettävällä tavalla. Mutta mitä me tiedämme opettajamme osaamisen tasosta? Hän on osannut jakaa oman tietonsa meille, koska ymmärrämme nyt mistä hän puhuu. Mutta mistä me tiedämme onko se tieto oikeaa? Mistä me tiedämme, ettei ole olemassa paljon muuta tietoa tuon opettajamme jakaman lisäksi?
Opettaja valmistaa meidät keskustelemaan asioista hänen tasollaan ja hänen termeillään. Meidän on kuitenkin mahdotonta tietää, mikä opettajan ja sitä kautta meidän, tiedon yleinen taso on kyseissä aiheessa.
Siihen tarvitaan kuitenkin ulkopuoliset yleisesti hyväksytyt mittarit, siihen tarvitaan oikeita termejä ja alan kieltä.
Joskus monimutkaiset asiat saattavat olla hieman vaikeita, eikä niitä voida yksinkertaistaa sortumatta samalla vääristelyyn. Se kuinka paljon vääristelyä voidaan hyväksyä riippuu täysin osallistujien tietämyksen tasosta. Siksi Feynmanin vastaus magneetti kysymykseen oli mielestäni hyvä esimerkki tähän ketjuun.
Jotta voidaan käydä asiallista faktoihin perustuvaa keskustelua, täytyy keskustelijoiden puhua samaa kieltä. Heidän täytyy käyttää eksaktia kieltä ja oikeita termejä. Tiedon oikeellisuutta ei voida tarkistaa, ellei tietoa esitetä oikeilla termeillä.
Asioiden yksinkertaistaminen siihen pisteeseen, että siitä tulee leväperäistä ja mahdotonta tarkistaa, tappaa kaiken keskustelun. Tällaisilla "keskustelunavauksilla" ei tee mitään. Jos väitteet on yksinkertaistettu niin ohuiksi, että niitä paikkansa pitävyyttä ei voida tarkistaa, ei myöskään keskustelua voida käydä.
Kansantajuisuus ei ole tyhmenneys. En halua, että kansanedustajat tyhmentävät asioita, jotta minä ymmärtäisin ne. Haluan, että he puhuvat asioista, niiden oikeilla termeillä. Haluan, että he osoittavat älykkyytensä joka tilanteessa. Haluan, että he antavat ihmisille mahdollisuuden tarkistaa heidän väitteensä.
En ymmärrä ihmisiä, jotka toteavat jonkun tietävän asiansa, koska ymmärtävät mitä se sanoo. Tämä ilmiö näyttää olevan nyt muodissa, etenkin mitä tulee poliitikkoihin. Eihän nämä maailman talousasiat nyt kvanttifysiikkaa ole, mutta on aika paksua kuvitella, etteikö niiden ymmärtämiseen tarvita sellaista syvällistä asiaan perehtymistä, mitä tavalliselta kaduntallaajalta ei löydy.
Viimeksi muokattu: