Se siitä De Geasta sitten. Ei vain voi enää jatkaa seurassa. Taas yksi finaali kustu kaikin mahdollisin tavoin De Gean umpisurkeuteen. Ai että kun vituttaa ettei tuota ole laitettu ulos jo se neljä vuotta sitten.
Se siitä De Geasta sitten. Ei vain voi enää jatkaa seurassa. Taas yksi finaali kustu kaikin mahdollisin tavoin De Gean umpisurkeuteen. Ai että kun vituttaa ettei tuota ole laitettu ulos jo se neljä vuotta sitten.
Ja kausi taputeltu päätökseen. Niukka tappio maailman tämän hetken parhaalle seurajoukkueelle. Eipä tarvitse hävetä yhtään ja toivottavasti tästä kasvaa siemen ensi kaudelle, jotta oltaisiin ihan varteenotettavia haastajia Citylle ja muille niin Englannissa kuin Euroopassakin.
Kausi oli raskas ja aivan järjetön määrä otteluita. Vuoristorataa, niin kuin odotettavissa oli. Ten Hag sai kuitenkin jo kaudessa käännettyä laivan oikeaan suuntaan. Nyt vain pitää jatkaa prosessia eteenpäin määrätietoisesti ensi kaudella. Sitä ennen toki tärkeä ja mielenkiintoinen kesän siirtoikkuna edessä. Lopulta Valioliigassa kolmas sija sekä Liigacupin voitto kääntävät kauden selkeästi plussalle.
Kaikkia otteluita en kauden aikana nähnyt, mutta moni pelaaja ansaitseen maininnan: Martinez, Shaw, Wan-Bissaka, Casemiro, Bruno, Garnacho ja Rashford. Lisäksi Varane oli oma itsensä ja Lindelöf loppukaudesta todella hyvä.
Nyt on tauon paikka ja paluu kun uusi kausi käynnistyy preseasonin osalta heinäkuun puolessa välissä.
Kiitos ja oikein hyvää kesää kaikille United-kannattajille!
Jos nyt jotain iloa, niin voitettiin xG. Vaikka peli olikin aika nihkeä, olisihan tämä voinut sillä tammikuisen tiistai Bournemouth DDGllä ja pienellä tuurilla voinut olla ihan täydellinen ryöstö. Valitettavasti DDG kevät ja isot pelit ja tuuri ei ollut nyt tänään omalla puolella.
Jos nyt jotain positiivista niin eiköhän tämän jälkeen viimeistään ( jos ei ole jo sitä tehnyt) ten Hag mene sinne toimistoon ja lyö nyrkkiä pöytään kunnes de Gean aika on ohi ja uusi tulee tilalle. Kun ei riitä niin ei riitä. Ei sitä seuraavaa askelta kohti huippua pysty ottamaan de Gea maalissa.
Loppujen lopuksi jopa yllättävän hyvä peli mielestäni Unitedilta, mutta maalivahdissa annettiin liikaa tasoitusta. Sen toisen maalin tapaisia hörppäyksiä ei vain voi tulla näissä peleissä. Sen lisäksi, kun maalivahti lahjoittaa vastustajalle sen yli 20 kertaa ottelun aikana pallon ilmaiseksi, niin vaikea siinä on saada mitään kontrollia pelistä. Siihen nähden xG:n voittaminen oli erittäin kova suoritus.
Jos mietitään positiivisten asioiden kautta, niin tämän ottelun jälkeen ten Hagin on varmasti helpompi saada seurajohto vakuuttuneeksi uuden ykkösmaalivahdin tarpeellisuudesta. DDG on yksi jalkapallohistorian parhaista reaktiotorjujista, mutta noita helppoja maaleja menee liikaa. Siihen päälle puuttet jalalla pelaamisessa, boxin hallinnassa, pelin lukemisessa ja tilan hallinnassa boxin ulkopuolella, niin ei vain riitä EtH:n joukkueeseen.
Tänään nähtiin aika selkeästi, että ne joukkueen kolme isointa ongelmaa on kärkipelaajan puuttuminen, ykkösmaalivahdin puuttuminen ja dynaamisen keskikenttäpelaajan puuttuminen. Näiden lisäksi tarvittaisiin mielellään vielä leveyttä toppariosastolle, kärkeen ja keskikentälle. Kun katsoi tuota Erikseninkin suoritusta tänään, niin se Mount alkoi tuntumaan erittäin hyvältä ja tarpeelliselta hankinnalta.
Onhan tuo De Gean tapaus surullinen. Miten edes voi noin isolla prosentilla saada avattua pitkiä avauksia vastustajalle? Siinä täytyy olla jo taitoakin mukana.
Keken mukaan ensimmäinen maali meni vähän De Gean piikkiin ja se toinen vasta menikin. Vähän surullista hävitä finaali tähän tapaan, sillä minun mielestä United onnistui tappamaan Cityn aseista kuitenkin kohtuullisen hyvin.
Ensi kaudeksi jos ei saada uutta maalivahtia, niin pitää hommata niin hyvät kenttäpelaajat, että laukauksia kohti omaa maalia ei tule lainkaan, eikä De Gea muutenkaan tarvitse koskea palloon.
Jos nyt jotain iloa, niin voitettiin xG. Vaikka peli olikin aika nihkeä, olisihan tämä voinut sillä tammikuisen tiistai Bournemouth DDGllä ja pienellä tuurilla voinut olla ihan täydellinen ryöstö. Valitettavasti DDG kevät ja isot pelit ja tuuri ei ollut nyt tänään omalla puolella.
Pilkku on fiksattu 0,76. Tämän päiväinen Unitedin xG oli muuten suurempi kuin mitä Citylle aiheutettiin aikaisemmassa viidessä FA Cup ottelussa yhteensä (1,76). Tosin Gundoganin xG oli tänään 0,05.
Tuolle jälkimmäiselle maalille on pakko olla selityksenä se että de gea ei joko nähnyt kun veto lähti, tai sitten pallo katosi kesken matkan hetkeksi näkyvistä. Voi voi. Aika hyvin saatiin pidettyä City pois huippupaikoilta. Haalandin Gundoganin paitsiomaalia edeltänyt paikka taisi olla ainoa.
Lopussa oli Unitedillakin pientä paikantynkää tasoittaa, mutta tällä kertaa ei pomppinut meille.
Ei muuta kuin odottamaan uutta kautta. Toivottavasti kesästä tulee mielenkiintoinen ja hankinnat saataisiin ajoissa maaliin, että joukkue pääsee hitsautumaan yhteen alusta asti.
Itse en uskaltanut odottaa näin suurta steppiä edellisestä kaudesta, toivoin kylläkin. Ten Hag tehnyt loistavaa työtä kuitenkin lyhyessä ajassa. Vielä kun pikkuhiljaa pääsee eroon "turhista" pelaajista.
Tuleva siirtoikkuna on tärkeä. Nykyisellä pelaajistolla ei parempaan pystytä. 4-6 pelaajaa pitäisi saada ja en kyllä usko että näin monta laadukasta pelaajaa tulisi yhdessä ikkunassa. Ulospäin liikennettä varmasti riittää.
Nyt alkaa ten Hagiltakin tulemaan melko jyrkkää tekstiä de Geaa kohtaan. Ja aivan aiheesta. Näinköhän siellä on tiedossa, ettei mies jatka ja nyt kauden loputtua voi sanoa asiat niin kuin ne ovat. Ei tarvitse enää toistella sitä "important part of the team" - jargonia. Toki näihin sitaatteihin somessa on aina hyvä suhtautua varauksella. Tosin kyllä toivon, että on sanonut asian juuri noin. Mitä sitä kiertelemään.
Jossain toisessa saman kaltaisessa postauksessa sanoi, että on valmis pakottamaan (force) omat ideansa sikariportaalle. Näinköhän viittasi juurikin Unitedin maalivahtitilanteeseen. Kunhan ei tarvitsisi liikaa kuitenkaan tapella heidän kanssaan, vaan nyt pitäisi luottaa vaan ten Hagiin ja hankkia hänen haluamansa pelaajat. Hinnasta viis. Cityssäkin Pep saa käytännössä hankkia kaikki haluamansa pelaajat, ja tulos on nyt nähtävillä. Sillä puolen kaupunkia näytetään muutenkin olevan jalkapallo-puolen osaamisessa valovuosi Unitedia edellä.
Vähän tässä on kieltämättä pelko persiissä, että taas kitsastellaan hankintojen kanssa, ja hankitaan joku "casemiro" siirtoikkunan lopussa, jotta voidaan sanoa että ten Hagille on annettu pelinappuloita käyttöön.
Varsinkin kun Mestareiden liiga-paikka on taas saavutettu. Tällainenhan Unitedin politiikka on tahtonut viime kaudella olla: saavutetaan UCL-paikka, ei panosteta hankintoihin --> seuraavalla kaudella jäädään ulos sieniliigasta, ja taas panostetaan hankintoihin. Nyt siis mitataan myös johtoporrasta, eli ollaanko siellä todella ten Hagin takana vai tyydytäänkö vain rahan ulosottamiseen seurasta ja pelkkään UCL-paikkaan. Vai halutaanko oikeasti voittaa jotain. Enkä nyt puhu mistään eurooppaliigoista, energiajuoma - tai facupeista yms.
Noh, tosiaan lopulta ihan hyvä kausi takana. Loppuarvosana menee vahvasti plussan puolelle, vaikka toki hampaankoloon jää tästä FA Cupin finaalista, varsinkin ensimmäisestä Sevilla pelistä ja sitten ne tammi- helmikuun Palace Leeds peleistä joilla tiputtiin pois mestaruuskamppailusta ja toki Arsenal pelin puppeliointi vaihtojen panttailuun siinä välissä.
Suunta seuralla on kuitenkin melko selkeä pelaamisen osalta. Enpä muista koska tarvittavat hankinnat olisivat olleet yhtä selkeät ja edes täällä keskustelupalstalla ei synny suurta dialogia siitä mitkä pelipaikat pitäisi vahvistaa. Hyökkääjä, keskikenttä ja maalivahti on vain saatava ennen ensi kauden alkuun. Sitten jos saadaan leveyttä toppari, keskikenttä ja kärkipelaaja osastoille niin joukkue alkaisikin olla todell hyvissä kantimissa.
Toivotaan nyt, että siirrot molempiin suuntiin alkaa rullata mahdollisimman nopeasti ja mielellään mahdollisimman moni jo kesäkuun aikana.
Hyvä tässä myös itse vetää hieman henkeä kun uhkasi jalkapallon seuraaminen mennä vähän puurtamiseksi loppukautta kohden. Nyt toivotaan kaikin puolin raikasta uutta vaihetta heti elokuun avauksesta lähtien.
Tein kauden mittaan jonkin verran muistiinpanoja pelaajista lähinnä taktisista näkökulmista ja tilastojen kautta. Niiden perusteella tein nyt arviot kunkin pelaajan suoriutumisista. Kouluarvosanat ovat suhteessa oletuksiin, eli siihen mitä oli realistista ja lupa odottaa, eivät siis absoluuttisia. En esim. pidä Weghorstia Antonyä parempana pelaajana tämän kauden osalta jne.
Tästä:
De Gea teki eniten maalin johtaneita virheitä, siis sellaisia tupelointeja, jotka olivat täysin pakottamattomia, eli ns. ”helppoja”. Näitä nähtiin Brentfordia, Sevillaa ja West Hamia vastaan, siis muiden muassa ja ne maksoivat suoraan ja varsinkin epäsuorasti paljon pisteitä. Toisaalta DDG teki kauden mittaan lukuisia näyttäviä game saver -torjuntoja, joilla United pysyi usein peleissä mukana. Mutta kumpikin näistä huomioista – vaikka teknisesti ovatkin totta – on täysin epärelevantti kokonaisuuden kannalta.
Näyttävät virheet kuten rapukätiset pallon maaliin työntämiset, samoin kuin näyttävät maaliviivalta napatut hyppytorjunnat eivät ole kuin ryppy kokonaistodellisuuden isossa lakanassa, joka säilyi yllättävän puhtaana suuren suuren osan kaudesta. Se Iso Kuva, joka määrittää DDG:n tasoa on masentavan erinäköinen: De Gea oli yksi top5-liigojen heikoimmista maalivahdeista.
Maalivahtipelaaminen jakautuu periaatteessa neljään osa-alueeseen: torjuntatyöskentely, syötöt, puolustaminen ja ”sweeping”, miten tuon oman alueen ulkopuolisen pelaamisen nyt haluaakaan suomentaa. DDG sijoittuu alimmalle kolmannekselle jokaisella osa-alueella – syöttelyn ja puolustamisen osalta vieläpä selvästi huonommin. En osaa päättää kumpi näistä kahdesta viimeksi mainitusta on pahempi. Jälkimmäinen on se kaikkein selkein Unitedia painanut tekijä, sillä De Gean kyvyttömyys puolustaa omaa 16-aluetta on johtanut lukemattomiin takaiskumaaleihin joko suoraan tai erikoistilanteiden kautta. Toisaalta jalalla pelaamisen surkea taso on pakottanut Unitedin pitämään yhtä Valioliigan alinta puolustuslinjaa, mikä tarkoittaa automaattisesti pitkää matkaa hyökkäyskolmannekselle ja altistumista prässille. Lisäksi se tarkoittaa kontrollin luovuttamista vastustajalle, mikä vähentää mahdollisuuksia luoda hyökkäyksiä ja antaa vastaavasti kortit vastustajan käsiin. Kaikkea tätä nähtiin jatkuvasti, pelistä toiseen. Kokonaisvaltaisesti hyviä pelejä oli mallia kolme tai neljä.
De Geaa ei voi puolustaa enää millään. Hän ei ole enää hyvä maalivahti, ei edes OK, ja Unitedin on PAKKO päästä hänestä eroon. Kulunut kausi oli häneltä luokaton ja johti äärimmäisiin pelillisiin ja tuloksellisiin vaikeuksiin, vaikka muu puolustuslinja oli huippuluokkaa.
5-
Puolustuslinjan vararengas. Lindelöf pelasi moitteettomasti aina kun sai peliaikaa – loppukaudesta tietysti huomattavan paljon. Hänen ominaisuutensa eivät tietenkään missään nimessä ole sitä aivan kirkkainta huippuluokkaa, mutta stunttina hän ei kyllä oikeastaan ikinä petä kovissakaan paikoissa. Kauden huippuhetki on tietysti se ratkaiseva rankkari välierässä Brightonia vastaan, mutta noin yleisellä tasolla mieleen jää loppukauden varmuus puolustustekemisessä.
Lindelöf on ilmoittanut valottavansa uransa seuraavista stepeistä kesällä. Jos haluaa jäädä nykyiseen rooliinsa, olisin hyvin mielissäni.
8
Kiitos ja hyvää jatkoa, missä ikinä se onkaan! Ei ainakaan jäänyt yrityksen puutteesta kiinni.
Harry Maguire ei ole niin luokaton pelaaja, kuin mitä hänen maineensa antaa ymmärtää. Ei hän missään tapauksessa ole likimainkaan Unitedin tarvetason toppari, mutta hänen suurin ongelmansa on moderni jalkapallo. Siihen hän ei sovellu.
Pelillisesti ongelmallisinta Maguirelle on sekä pelihitaus, että kömpelö, kulmikas ja verkkainen liike sekä vielä tätäkin enemmän täydellinen osaamattomuus skannata. Tästä seuraa, ettei hän kykene pallolliseen puolustuslinjaan, pelin aktiiviseen rakentamiseen alhaalta, prässinkestävyyteen tai vastustajan merkkaamiseen suunnanmuutoksissa. Hän kykenee kuitenkin pelaamaan korkeassa puolustuslinjassa, mistä on esimerkki toissa kaudelta. Silloin Unitedilla oli Hendersonin pelatessa Valioliigan viidenneksi korkein puolustuslinja ja maaleja päästettiin selvästi alle 1 per peli. Toivottavasti tätä osataan käyttää myyntipuheena.
Toisin sanoen, melkein kaikki nykyaikaisen jalkapalloilun keskeiset elementit ovat hänellä hukassa. Niin kauan, kun tehtävänä on katkoa syöttöjä ja voittaa pääpalloja alimmalla kolmanneksella, hän on erinomainen apu joukkueelleen, mutta niin ei juurikaan enää aivan huipulla pelata.
Tämä tarina oli Harryn ja Unitedin osalta tässä, eikä tästä kovin hyviä muistoja jää. Silti symppaan, koska kura, jota hän sai, ylitti kaikki hyvän maun rajat ja ajoi miehen aivan peura ajovaloissa -tilanteeseen kaikkine outoine haastatteluineen. Kiitos ja näkemiin.
5
Martinez on ehdottomasti yksi tämän kauden parhaita siirtoja kaikki jalkapallosarjat mukaan lukien. Todella moni naureskeli, vähätteli, epäili tai ihmetteli, miksi ten Hag haluaa lyhyen Ajax-topparinsa pelaamaan Valioliigaa, mutta ei taatusti tee niin enää. Licha sai asiantuntijat pyörtämään puheensa, katumaan ennakkoasenteitaan ja Carragherin pyytämään julkisesti anteeksi – kahdesti.
Pelillisesti Licha oli koko ajan ytimessä; huonoja pelejä tuli yksi – Liverpoolia vastaan – ja sen päälle pari heikompaa puoliaikaa. Muutoin hän oli tasaisesti jotain välillä erittäin hyvä ja täysin häkellyttävän loistava. Syöttötyöskentely, pallonhallinta ja aggressiiviset blokkaukset ovat maailmanluokkaa, siis aidosti: hän on noissa käytännössä maailman top3:ssa, ja esim. läpisyöttöjä ei kukaan toppari anna paremmin. Kuten Carragher taannoin sanoi Martinezista puhuessaan, hyvä pelaaja osaa piilottaa heikkoutensa. Lichan kohdalla se on pääpelaaminen, mutta Real Madrid -kaksikon takia Martinez on voinut jättää sen puolen vähemmälle ja keskittyä kakkospalloihin. Niissä hän on hyvin lähellä eliittiä.
Aivan uskomaton debyyttikausi! Vielä voi parantaa, mutta sanotaan nyt näin tylsästi, että pakko ei ole. Tuo taso riittää taatusti mihin tahansa, kun joukkue ympärillä paranee ja kehittyy.
9½
En tiedä tarvitsisiko tästä edes kirjoittaa mitään, mutta annetaan nyt se viimeinen arvio. Pelaajana Ronaldo oli jo edellisellä kaudella täysin haitallinen joukkueelleen niin pelillisesti kuin pukukopissa valmentajan vastustamisineen yms., mutta tällä kaudella ne viimeisetkin hyveet katosivat. Hän ei halunnut pelata valmentajan vaatimaa pelitapaa, oli laiska ja haluton ja maalipaikoissa joukkueen tämän kauden huonoin – siis selvästi heikompi kuin esim. Wout Weghorst, mikä vaatii jo yritteliäisyyttä. Ronaldo on aina ollut jossain määrin egoisti kentällä, mikä on ihan ok, jos tulosta syntyy. Nyt hän oli kiukutteleva narsisti pois kävelyineen, naureskeluineen, löntystelyineen ja haastatteluineen. Hyvä joukkueelle ja seuralle, että tämä Woodwardin virhe jäi vain reilun kauden mittaiseksi, vaikka se todennäköisesti maksoikin OGS:n valmentajauran Unitedissa.
4
Joukkueen tärkein pelaaja, eikä tästä voi edes väitellä. Ilman Brunoa Manchester United sätkii kuin kala kuivalla maalla ilman minkäänlaista todellista uhkaa vastustajalle. Hän antoi vaikka kuinka pitkälle yli sata avainsyöttöä, mikä on eniten Euroopassa, loi eniten maalipaikkoja Valioliigassa ja enemmän vaarallisia maalipaikkoja koko Valioliigassa loi vain KDB. Lisäksi Bruno syötti eniten maaliodottamaa koko liigassa, eli 16,8. Noista tehtiin toki vain kahdeksan maalia. Pelasipa Bruno sitten kymppinä tai kasina, kuten tällä kaudella nähtiin aiempaa useammin, hän on joukkueen pelin sielu, moottori ja johtaja.
Moni Unitedin fani ja vielä useampi muita seuroja kannattava antoi hänelle kunnolla rapaa Liverpool-romahduksen jälkeen, kyseenalaistivat kapteeniuden ja mitä nyt ikinä, koska hän selkeästi turhautui. Itse kyseenalaistin tuon kritiikin ja teen niin edelleen: on vain hyvä, että hänellä meni kuppi nurin. Tuollaisen tilanteen pitääkin tuntua niin pahalta, että kaikkea ei pysty pitämään sisällään. (Se linjatuomarikohu oli muuten täysin turha! Siinä ei ollut sitten minkäänlaista ainesta keltaista korttia pidemmälle).
Pelillisesti tämä kausi oli mielestäni parasta Brunoa, jota olemme saaneet katsella. Hän oli puolustuksellisesti ytimessä, ohjasi peliä pallottomana, taisteli aina ja siitä huolimatta pystyi tuottamaan pallollisena täysin eläimellisen määrän paikkoja joukkuekavereilleen. Jos Unitedilla vain olisi ollut keskushyökkääjä…
9½
"Jos..."
6+
Rashfordin nousukiito ja paluu omalle tasolleen alkoi vähä vähältä. Kauden ensimmäiset pelit olivat vaikeita, kuten koko joukkueelle, mutta Liverpool- ja Arsenal-pelien onnistumiset ruokkivat hyvin pelanneen Rassen itseluottamusta. Ennen Qataria puhuttiin paljon siitä, että kun hän saa itseluottamuksensa takaisin, jokaisessa maalipaikassa ei tarvitse enää pyssyttää täysillä jne. Juuri näin kävi, ja tuo Qatarin jälkeinen formi hakee kirjaimellisesti vertaistaan Unitedin historiassa. Ronaldo, RvN, Cole, Yorke… sinä ne, siis omalta muistiajanjaksolta.
Rashford oli reilut pari kuukautta koko maailman paras laitahyökkääjä, ehkä jopa hyökkääjä ylipäätään, ja dominoi vastustajaa kuin vastustajaa. Kymmenen voittomaalia Valioliigassa, 30 osumaa ylipäätään ja joukkueen täydellinen riippuvuus – tällainen comeback uran ainoan huonon kauden jälkeen lämmittää varmasti jokaisen United-fanin kehoa ja mieltä. Harmillinen loukkaantuminen loppukaudesta vei parhaan terän vaikeuttaen erityisesti spurtteja, mutta tästä kaudesta jää silti upea muistijälki: Manchesterin oma poika pelasi mahtavan kauden ja sylki maaleja läheltä ja kaukaa, päällä ja kummallakin jalalla.
9½
Kuten on monesti todettu, kauden alku vaikutti lupaavalta: Malacia pelasi pirteästi ja yllätti sekä katsojat että muutamat vastustajatkin. Myös myöhemmin kaudella nähtiin hyvä aggressiivisia haastoja ja taklauksia, mutta vertaukset Patrice Evraan jäivät kyllä sinne loppukesään.
Tekemistä on vielä todella paljon, jotta Manchester United -urasta voisi tulla pitkä. Vihreiden määrä on vielä aivan älyttömän korkea niin pallollisena kuin varsinkin sijoittumisen suhteen – Malacia karkaa usein aivan minne sattuu ja jättää joko pelaajansa vartioimatta tai valtavia tiloja vaara-alueille. Lisäksi laitapuolustajalle hyvin keskeinen hyökkäysosaaminen on ainakin vielä hyvin rajoittunutta, mikä on huolestuttavaa, sillä toisin kuin puolustamisen suhteen, potentiaalia hyökkäyspelaamisessa on vaikeaa erottaa.
Pidän Malacian kaltaisista hauista; halpa, nuori, kehittyvä ja kehityskelpoinen pelaaja, jossa ei voi menettää juuri mitään, mutta voitettavaa on kahmalokaupalla. Debyyttikausi tuli aina olemaan vaikea ihan jo iän, kokemuksen ja tasohypyn takia, ja seuraava kausi kertoo jo huomattavasti enemmän. Onneksi kehittymiselle on täysi rauha, sillä Shaw pelaa niin käsittämättömällä tasolla.
7-
Syöttökonepalvelu Eriksen Oy Ab oli yksi niistä tekijöistä, jotka pelastivat Unitedin kauden. Hän ja Casemiro täydensivät toinen toisiaan suurimman osan ajasta lähes täydellisesti, ja loput hoidettiin Brunon kautta. Eriksen loi maalipaikkoja, johti syöttelypeliä aivan huimalla tasolla ja ylipäätään piti huolen, että pallo päätyi hyökkäyskolmannekselle ja boksiin. Casemiro taklasi, blokkasi, paikkasi ja pelasi pallon luovemmille vieruskavereilleen. Bruno oli bruno, kaikki tietävät tämän.
Pelillisesti Eriksen on juuri sitä, mitä ten Hagin pelitapa huutaa, ja itse asiassa enemmänkin. Maalisyötöissä Eriksen on top1% top5-liigojen verrokkeihinsa nähden, samoin maaliin päätyneissä erikoistilannesyötöissä. Noin muutoinkin käytännössä kaikki syöttelyyn liittyvä suoritetaan tasaisesti top10%:ssa.
Toki Eriksen pelasi huomattavasti enemmän kuin olisi pitänyt. Loukkaantuminen ei toki johtunut tästä, mutta pelien loppujen väsymiset kylläkin. Fyysisesti hän ei ole riittävän hyvä olemaan Unitedin ykköspelaaja etenkään kaikkein parhaita vastaan. Näin ollen Eriksenin oikeampi rooli olisi olla luksuspelaaja: kakkosvaihtoehto pelipaikalleen, jotta terävyys säilyy tätä kautta paremmin. Tuota roolia jakamaan soisi tulevan pelaaja, joka puolustaa hieman Erikseniä paremmin, joka tekee enemmän progressiivisia kuljetuksia ja kestää prässiä (ja etenkin vastaprässiä) paremmin, ja joka voisi pelata vähintään suhteessa 50-50 tuota keskikentän keskustaa. Mikään kiire veret seisauttavan ykköshepan hankintaan ei ole niin kauan kuin Casemiro ja Eriksen pelaavat nyt nähdyllä tasolla, mutta mikäli Mount hankitaan, valtikan siirto on sitä myöten selvä.
Pelillisesti Erikseniin voi selkeästi luottaa kuin vuoreen, ja huomaan toivovani, että hän pelaisi loppu-uransa Unitedissa. Hänen erityistaitonsa, eli loputon pelisilmä ja syöttöosaaminen ei katoa minnekään ikääntymisen mukana, vaikka fyysiset elementit pakottaisivatkin pelaamaan kausi kaudelta vähemmän. Olen jotenkin niin onnellinen, että Eriksen on elossa ja pelaa Manchester Unitedissa.
9
Sabitzer oli erinomainen nopea haku siinä tilanteessa, jossa hänet hankittiin. Seuralle pitää antaa isot kehut reagoinnista Eriksenin loukkaantumiseen, johon ei voinut mitenkään varautua. Sabitzer oli luultavasti parasta mihin tuossa hetkessä oli mahdollista pystyä. Laadukas peruspelaaja, ehdottomasti, mutta hän on neliön muotoinen pala, kun Unitedissa on kolmion ja ympyrän muotoisia reikiä. Syöttelijänä alimmassa kolmanneksessa, ei tee juuri lainkaan ohituksia hyvästä syystä (on niissä surkea), puolustustyöskentely on erittäin puutteellista ja pallollisena ei tapahdu juuri mitään.
Parhaat hetket olivat hienoja, mutta noin muutoin: kiitos kun kävit ja hyvää jatkoa!
7½
Fred on hyvin spesifi työkalu, sillä häntä voi käyttää kahteen tarpeeseen, joihin hän vastaa aidosti erittäin laadukkaasti: vastustajan avainpelaajan pimentäminen ja ns. energiaprässi. Yksi tämän kauden ehdottomia kohokohtia oli Manchesterin derby Old Traffordilla: Brunon ja Rashfordin älykäs osuma, Garnachon ja Rashfordin voittomaali… ja KDB:n saama jisungpark-kohtelu Frediltä. Se oli mahtavaa katsottavaa, vaikka se Grealishin maali syntyikin Fredin ainoasta lipsahduksesta KDB:n kanssa.
Toisaalta Fred on auttamattoman huono sijoittumaan pallottomana – etenkin puolustusalueella (tästä kärsittiin muutamakin takaiskumaali), heikko pallollisena, mitä tulee prässinkestoon ja kuljetuksiin, ja teknisesti liian huono syöttelemään. Jälkimmäisen osalta korostan, että hän kyllä näkee syöttölinjat hyvin, mutta liian usein itse suoritus menee aivan reisille.
Onhan Fred kulttipelaaja kirjaimellisesti jumalan, isän kaikkivaltiaan, taivaan ja maan luojan armosta, ja hänellä on yllättävän paljon maalinteko- ja maalisyöttötait… noh, -taipumusta, mutta kyllähän se on myös selvää, että kun edetään kohti ten Hagin haluamaa pelitapaa, Fredin osaaminen ei tule vastaamaan vaatimuksia.
8-
Casemiron kauden voi pistää nippuun kahden teeman kautta: 1) Vuoden käänteentekevin hankinta Valioliigassa ja 2) ne punaiset kortit.
United on kaivannut kunnollista kutospaikan pelaajaa siitä lähtien, kun Carrick lopetti uransa. Ei saatu kunnollista, vaan jotain paljon parempaa; Casemiro on oman roolinsa kutospelaajana paras maailmassa. Toki ymmärrän näkökulman, jonka mukaan rodrimainen, peliä kontrolloiva pohjapelaaja olisi pelitavallisesti ideaalimpi, mutta ankkurina Casemiro on käytännössä täydellinen, ja peliteko- ja prässinpurku voidaan järjestää tulevaisuudessa myös keskikentän keskustan ja/tai toppareiden kautta.
Kun tarvitaan kaikkein kriittisimmillä hetkillä syötönkatkoja, taklauksia, blokkeja, purkuja, haastoja, pääpelivoimaa tai irtopallojen voittamisia, Casemiro on yksinkertaisesti paras pelaaja maailmassa. Mietin läpi koko kauden, miten on mahdollista, ettei hänellä tunnu oikeastaan koskaan olevan kiire, ja miten hän on silti lähes aina oikeassa paikassa. Onhan sitä nähty hyviä sijoittujia vaikka kuinka monia, mutta tämä kaveri menee listan kärkeen ainakin parin viimeisen vuosikymmenen osalta.
Tuohon vielä se maalintekouhka päälle… Roy Keanen reinkarnaatio!
9½
Varane on parhaimmillaan aivan mahtava pelaaja; hyvä kummallakin jalalla, oikea-aikainen, todella hyvä ilmassa, fyysinen, nopea, lukee peliä hyvin ja on itse vaikeasti luettava jne. Vaakakupin toisella puolella painavat sitten loukkaantumisherkkyys, ikääntyminen (joka ei vielä näy liiaksi) sekä tietty soveltumattomuus alhaalta pelaamiseen prässin alla.
Varanen ja Martinezin topparipari oli pitkän osan kautta täysin lyömätön. Jossain vaiheessa otteluruuhka tietysti alkoi näkyä Varanessa, mutta pääasiassa kausi oli todella myönteinen hänenkin osaltaan. Sanoisin, että Varane on Eriksenin ohella joukkueen ainoa pelaaja, jonka pelipaikalle haetaan kesällä parannusta ilman, että se johtuu huonoista suorituksista tai taka-ajatuksesta päästä pelaajasta eroon. Varane, kuten Eriksen, on pelaaja, jonka rooli ensimmäisenä varamiehenä pistää hymyilemään. Siis todellinen luksusvaihtoehto.
9-
Dalotin kauden aloitus oli vahva, jopa yllättävänkin erinomainen. Hän puolusti kurinalaisesti, voitti enemmistön pääpalloistaan, toimi muutaman kerran todellisena pelastavana enkelinä, käynnisti hyökkäyksiä ja jakoi palloa keskialueella hienosti. Loukkaantuminen päätti hyvän vireen, ja AWB:n palattua kokoonpanoon Dalot ei päässyt enää samalle tasolle.
Jatkosopimus on silti tehty, eikä se ole huono asia. Toki Dalot on nykyisellään selvästi se kakkosvaihto, mutta potentiaalia kehittyä on vielä paljon. Kysymysmerkkejä on kuitenkin useita, ja keskeisin niistä liittyy ten Hagin haluamaan korkeaan puolustuslinjaan; riittävätkö Dalotin puolustuskyvyt nopeissa suunnanmuutoksissa alaspäin juostessa ja toisaalta, pystyykö hän riittävään palolliseen varmuuteen alimmassa linjassa paineen alla?
8-
Ten Hag halusi Antonyn joukkueeseen käytännössä hinnalla millä hyvänsä – etenkin kun ensimmäiset kaksi peliä menivät niin penkin alle. Hän sai haluamansa, ja hinta oli todellakin aivan järjetön. Se ei ollut Antonyn vika, mutta asetti ehdottomasti odotukset liian korkealle. Pelaajana Antony oli edelleen raakile, ja hyppy Eredivisiestä Valioliigan suurimpiin ei sujunut kuin tanssi, tietenkään.
Jokainen pystyy tunnistamaan Antonyn pelilliset puutteet: vain vasen jalka on uhka ja vain se tietty laukaus boksin reunalta takanurkkaan on oikea ase. Oikeasta jalasta ei ole ainakaan vielä pallon potkimiseen, ohitukset Valioliiga-tason vastustajia vastaan olivat vaikeita ja syötöt lähtivät jalasta liian myöhään, jos ollenkaan. Mutta ten Hag halusi Antonyn joukkueeseen, joten jotain hän pelaajassa näkee. Kenties sen, minkä moni myös Jatkoajassa loppukaudesta, kun otteet eittämättä parantuivat. Tekemistä on aivan valtavasti, jotta hän voisi olla Manchester Unitedin oikea laitahyökkääjä, mutta myös potentiaalia on eittämättä todella paljon.
Kokonaan oma asiansa on Antonyn hermokontrolli. Hän on ilmiselvästi kuumakalle, mutta mikäli tuo tulisuus saadaan valjastettua harjoitteluun, kehittymiseen, voitontahtoon ja sen sellaiseen, tilanne on hyvä. Debyyttikaudella nähtiin kuitenkin se väärä tapa purkaa voimakasta tunnetta, kun Antony aloitti kärhämät Palacea vastaan, mikä päättyi Casemiron ensimmäiseen punaiseen korttiin, sekä kun hän potkaisi Mac Allisteria jalkaan Amexilla loppukaudesta. Kumpikin oli seurausta turhautumisesta tuomarin toimintaan. Olivatpa nuo oikeutettuja tunteita tai eivät, noin ne eivät voi purkautua. Pitää olla ammattimaisempi myös silloin kun sisällä läikkyy.
Ronaldo oppi tämän, ja kaikessa muussakin vertailussa Antony on vielä valovuosia ilmeisintä vertailukohtaansa jäljessä. Pelkään, että jos Unitedin seuraavat kaudet eivät ole tuloksellisesti huomattavasti tätä kautta parempia, Antonyn hankinta saattaa kostautua ten Hagille.
6½
Luke Shaw’n ainoa pienimuotoinen heikkous laitapuolustaja on tiettyjen suunnanmuutosten puolustaminen, ja tarkemmin sijoittuminen, kun joukkue menettää pallon keskialueella – etenkin toisella puolella kenttää. Kaikessa muussa hän on silkkaa eliittiä. Se, mikä on kenties kaikkein uskomattominta Shaw’n kaudessa, on että kun hänet siirrettiin loppukaudesta toppariksi, tuo heikkous katosi kokonaan. Shaw oli topparina häkellyttävän hyvä antaen mahdollisuuden voittaa jokaisessa pelissä, vaikka muu joukkue mureni puolustuksellisesti loppukaudesta useaan otteeseen. Tästä kertoo mm. topparina suoritetut alimman kolmanneksen katkot, joissa Shaw oli top1%.
Vasempana laitapuolustajana hän oli Valioliigan kauden paras. Pohdin tätä pitkään, vertailin kaikkiin mahdollisiin kollegoihin, eikä tässä vain ole nokankoputtamista. Kun otetaan vertailu mielestäni kolmeen lähimpään uhkaajaan, eli Zinchenkoon, Estupinaniin ja Akeen (joka ei pelannut vasempana laitapakkina likimainkaan puolia tämän kauden Valioliiga-peleistään), yksikään noista ei pääse kokonaisuutena edes lähelle Shaw’n tasoa. Osalla on marginaalisesti paremmat syöttö- tai hallintatilastot, mutta puolustuksessa jäädään kauas, samoin sitten mahdollisesti myös kriittisissä pelin ja maalipaikkojen rakentamiseen liittyvissä tekijöissä.
Shaw oli Unitedin epätasaisen kauden tasaisin suorittaja yhdessä vierustoverinsa Martinezin kanssa ja samalla koko joukkueen viiden parhaan pelaajan joukossa. Se jatkosopimus oli yksi kaikkein tärkeimmistä. Shaw on matkalla seuralegendaksi.
9½
Sancholla on taatusti elämänsä vaikein vuosi takana. Hänelle 2022 tarkoitti ensin valtaisan haasteen jälkeistä pettymystä, kun Unitedin kausi meni aivan päin mäkeä. Tämä kausi taas piti sisällään henkilökohtaisia vaikeuksia, joista ei onneksi ole puhuttu juurikaan julkisuudessa. Jotainhan aina twittereiden sun muiden kautta leviää, ja omiin korviinikin on Manchesterin suunnalta kantautunut joitain huhuja, mutta pääasia on, ettei poissaolon syistä tehty sensaatiohakuista mediasirkusta. Joka tapauksessa kuntokuurista ei ollut kyse; Sancho juoksi ennen ja jälkeen poissaolonsa yhtä nopeasti ja yhtä paljon.
Tärkeintä on, että nuori mies on nyt kunnossa. Ten Hagille pitää antaa kiitosta siitä, miten hän asian hoiti: pelaaja sai kaiken ajan tiukan otteluruuhkan keskelläkin ja ulospäin oltiin vähäsanaisia ja asiallisia.
Kun Sancho palasi, hän oli hyvä, loppukaudesta jopa erinomainen. Tietyissä tilanteissa etenkin nopeiden hyökkäysten päättämisessä syntyi toisinaan epätietoisuutta ja -synkkaa muiden pelaajien kanssa. Nähdäkseni tähän vaikutti ainakin jossain määrin se, ettei Sancho ole Rashfordin tai Antonyn kaltainen dynaaminen laitahyökkääjä, vaan ns. wide-playing playmaker. Syöttelijänä hän on joukkueensa paras hyökkääjä, samoin erinomainen pitkien kuljetusten tekijänä. Toisin sanoen hän rytmittää peliä hienosti, mikä antaa muille pelaajille tilaa ja aikaa.
Tähän pieni vielä rasitustestissä oleva tilastollinen todennäköisyys / taktinen havainto:
1) Jaetaan kenttä 15 osaan (pituussuunnassa 5 ja leveyssuunnassa 3, eli laidat, välikaistat ja keskusta sekä hyökkäys-, keskikenttä- ja puolustuskolmannes)
2) Kun hyökkäys alkaa puolustuskolmannekselta ja kun pallo pelataan keskimmäiselle kolmannekselle laidalle (yleisin puolustuskolmannekselta alkava hyökkäyssuunta Valioliigassa 2018 lähtien), maalipaikan syntymisen kannalta tilastollisesti tehokkainta siirtää pallo hyökkäyskolmannekselle on yhdellä syötöllä laitaviidennekseltä hyökkäysalueen lähemmälle välikaistalle (periaatteessa underlap n. 50% kerroista). Tuon alueen ylittäminen mahdollisimman nopeasti (eli yhden syötön kautta) lisää tällaisten hyökkäysten maalipaikkaan päätymisen todennäköisyyttä huimasti melkein kaikkiin verrokkeihinsa (kuljetukset, useamman syötön kombinaatiot, puolenvaihdot, keskitykset boksiin, overlap tai syötöt keskikaistalle, joka on toki se toiseksi paras vaihtoehto).
3) Sancho näyttäisi antavan noita syöttöjä per 90 min enemmän kuin kukaan toinen laituri Valioliigassa. Rasitustesti on toki tämänkin osalta kesken, enkä minä ole se, joka sitä tekee. Mutta yhtä kaikki, Sancho pelaa laidan kautta tulevat hyökkäykset todella oikein. Tuohon kun saataisiin se The Sentteri…
8
Weghorst oli aluksi oikeasti hyvä, siis hyödyllinen joukkueelleen ja aiheutti vastustajille sellaista päänvaivaa, josta joukkuekaverit pystyivät hyötymään. Tämä lento loppui suunnilleen Carabao Cupin finaaliin, jonka jälkeen edelleen jatkuvasti muita kovemmin työskennelleestä Weghorstista alkoi tulla taakka joukkueelleen. Se tiedettiin, ettei hänestä ole maalintekijäksi tai pääpelin maestroksi – miten kaksimetrisestä keskushyökkääjästä voisikaan moista toivoa – mutta prässäämisen lisäksi se isoin avu, eli target-tiputukset ja muu pelintekovoima kun sakkasi, ei hänestä ollut enää mihinkään.
Ei ollut Weghorstin vika, että Martialin lasisuus pakotti peluuttamaan häntä ainakin kolme kertaa sen, mitä oli tarkoitus, mutta ei tämä loppujen lopuksi ollut mikään kulttitarina. Sydän oli kuitenkin selvästi mukana, ja siitä on annettava tunnustus.
7-
Pellistriä on mahdotonta arvioida samalla tavalla kuin muita pelaajia, koska hänen roolinsa on ollut niin pieni. Sen sijaan hänelle voi antaa vilpittömät kehut siitä, miltä hänen pelinsä on näyttänyt. Hän on selkeästi tullut haastamaan sekä vastustajia että joukkuekavereitaan ja onnistuikin siinä lähes joka kerralla, kun pääsi pelaamaan. Peli-ilme oli mielestäni erinomainen, ja Pellistristä näkee, että kyseessä on aidosti potentiaalinen peluri. Niinpä tiedot tulevasta jatkosopimuksesta otetaan ainakin tämän näppäimistön takana vastaan ilolla.
8
AWB oli Sanchon ohella toinen pelaajista, joilla oli kauden aikana jotain ei-fyysistä häikkää. Mistä oli kyse? Toivottavasti se ei paljastu; näiden asioiden soisi jäävän ulos julkisuudesta. Yhtä kaikki, AWB pääsi takaisin rinkiin ja teki paluunsa aivan upeasti.
Takataskusta löytyy likipitäen jokainen huippupelaaja, joka on päästy kohtaamaan. Fodenin, ASM:n, Mitoman ja muutaman muun jäätyä nuolemaan näppejään, jalkapallomaailma alkoi toivoa Wan-Bissakan ja Vinicius Jr:n kohtaamista. Se kertoo kaiken olennaisen hänen tasostaan. Lisäpropsit kauden aikana nähdyistä parannuksista pallolliseen tekemiseen, ja aivan eritoten niistä todella mahtavista kikoista, joilla ohitteli milloin vastustajan puolustajia, milloin Cityn tai Barcelonan keskikenttiä.
James Maddison sanoi hienosti!
8½
United-uran paras peli päättyi loukkaantumiseen. Helvetin sääli, halusin Donnyn olevan hyödyksi Unitedille. Tätä on nyt nähty riittävästi, ja kaikkien kannalta on parempi, jos pelaaja etsii itselleen uuden paikan yrittää.
Turha miettiä arvosanoja hänen kohdallaan.
Ten Hag on painottanut läpi koko United-aikansa, että harjoituksissa eniten säväyttäneet, tasonsa näyttäneet ja työteliäimmät pelaajat saavat mahdollisuutensa myös peleissä. Elanga ei selvästikään ole tehnyt harjoituksissa riittävästi, sillä hän ei ole peliaikaa saanut. Kaikki viittaa siihen, että viimeinen peli Unitedissa on tällä erää pelattu. Laina saattaa pelastaa tältä osin, mutta onko sekään tarpeen? Itse uskon, että nyt on aika tullut kiittää. Taso ei sittenkään riittänyt Unitediin.
Tässäkin tapauksessa arvosana lienee turha.
Kauden alku oli kerta kaikkiaan upea. Pelit Poolia ja Arsenalia vastaan olivat suoranaista dominointia, mutta oli selvää, että se taso ei olisi koskaan voinut jatkua loputtomiin. McTominayn rooli on syvyyspelaaja, sillä avauksen pelaajaksi hänen pelikäsityksensä ja pallollinen tekemisensä eivät vain yksinkertaisesti riitä.
Itse olen sitä mieltä, että McTominayn kaltaista vittumaista potkijaa tarvitaan tiettyjä vastustajia vastaan, ja siitä syystä olisin valmis pitämään hänet joukkueessa. Jos hänestä kuitenkin luovutaan, ymmärrän syyt oikein hyvin, McT kun ei kontrollia lisää eikä sen koommin oikein maalintekouhkaakaan.
Liian yksipuolinen pelaaja muuhun kuin 10-15 minuutin suorituksiin plus stuntteihin, vaikka taatusti faneille rakas.
8-
Mikä esiinmarssi! Kuten Pellistriä, myös Garnachoa sopii arvioida parhaiten asenteen, peliasennon ja kehonkielen kautta. Sen enempää kiertelemättä: Garnacho on voittajaluonne. Sähköistävä, suoraviivainen, taitava, vaarallinen ja arvaamaton. Huima debyyttikausi, joka pakottaa valmennusjohdon miettimään avauskokoonpanoasioita ihan uudella tavalla.
Hänestä on maksettu vain 100 000£ ja sopimus kestää tätä nykyä aina vuoteen 2028. Loistavaa!
9+
Noin yleisesti sanoisin, että kausi oli voimakkaasti positiivinen. Pelillistä edistystä tapahtui hurjasti, vaikka myös romahduksia nähtiin. Kauden alku oli Brightonin ja Brentfordin käsittelyssä vaikein mahdollinen, ja pakotti ten Hagin muokkaamaan pelitapaansa drastisesti. Ronaldon tapaus, sentterittömyys, Sanchon vaikeudet, Euroopan suurin ottelumäärä lähes olemattomalla penkillä ja vielä valtavat loukkaantumissumat huomioiden kolmossija ja yksi pokaali on nappisuoritus. Itse en kauden alla uskonut tuollaisen olevan mahdollista.
Pelaajisto tarvitsee valtavia satsauksia, mutta jos tällä joukkueella (paljon epäsopivia pelaajia, ohut rosteri) saadaan tällainen tulos, mitä onkaan lupa odottaa jatkossa? Toki Chelsea, Liverpool, Arsenal ja Newcastlekin vahvistuvat, mutta hyvillä mielin kohti ensi kautta!
Mitä sitten tarvitaan jatkossa, jotta United nousee haastamaan mestaruudesta? Listaan omasta mielestäni olennaisimmat hankintateemat:
1) Enemmän laatua pelipaikoille.
Tämä on hyvin yleismaailmallinen ajatus, mutta United tarvitsee ennen kaikkea laadukasta leveyttä. Unitedin mahdollisuudet saada vielä enemmän tulosta aikaan tällä kaudella - siis mestaruustaistelu, Eurooppa-liiga ja lopulta myös FA-cupin finaali - kuihtuivat väsymykseen ja loukkaantumisiin. Tämä on helppo huomata ykköskohteeksi.
1b) Enemmän kilpailua pelipaikoille.
Tämäkin on itsestäänselvyys; jos peli ei suju, jos ei kiinnosta tms. --> vieruskaveri vie paikan. Alkukaudesta nähtiin, miten tämä toimi Luke Shaw'n kohdalla kun fokus ei ollut heti ensimmäisissä peleissä aivan jiirissä. Tuota tarvitaan paljon lisää.
2) Pelin kontrollointi
Tämä on niin tärkeää, että tätä voi korostaa liikaa. United tarvitsee pelaajia, jotka pystyvät pysymään pallossa prässin ja vastaprässin alla, syöttämään tarkoituksenmukaisesti peliä rytmittäen (syöttöjen suunnat ja laatu), kuljettamaan varmasti, nopeasti ja oikea-aikaisesti, tekemään ohituksia jne. mutta myös pelaamaan hitaasti ja taaksepäin rohkeasti.
Pallossa pysymistä tarvitaan joka puolelle kenttää. Se ei tarkoita, että jokaisen pelaajan pitää olla ball retention -kuningas, mutta jokaiselle alueelle tarvitaan kontrolloivaa osaamista. Tällä kaudella näitä spesialisteja oli lopulta vain neljä: Martinez, Shaw, Eriksen ja Sancho. Ihanteellisessa avauskokoonpanossa siis vain kaksi tai kolme. Se ei riitä.
Maalivahti on tässä kenties se tärkein tekijä, sillä ero hyvin alhaalta rakentavan joukkueen ja tämän kauden Unitedin välillä on se, että hyvässä joukkueessa puolustuslinjaa ei voi prässätä kolmella hyökkääjällä pallollisen maalivahdin tuottaessa ylivoiman prässääjiä vastaan. Toisin sanoen, hyvässä joukkueessa maalivahti on 11. kenttäpelaaja, jonka avulla pallo ja siten kontrolli pidetään omalla joukkueella.
3) Fyysisyys / atleettisuus
On olennaista, että hankinnoissa painotetaan juoksukestävyyttä, sprinttejä sekä hyppy- ja kaksinkamppailuvoimaa. United jäi kaikessa tässä hieman (tai hieman enemmän) keskeisimmistä vastustajistaan jälkeen.
---
Miten nämä tekijät sopivat huhuttuihin hankintakohteisiin, jotka ovat pelipaikoiltaan
1. Maalivahti
2. Keskushyökkääjä
3. Keskikentän keskusta
4. Toppari
5. Toinen keskushyökkääjä
6. Puolustava keskikenttäpelaaja?
Käytännössä täydellinen ratkaisu Unitedin pulmaan. Sukupolvensa paras maalivahtilupaus; eliittiä kaikessa. Tämä on aika ilmiselvä asia ja käyty useaan kertaan läpi.
Iästään huolimatta käytännössä täydellinen ratkaisu. Paitsi ilmiselvältä maalinsylkemistaidoltaan, Kane olisi ideaali pallonhallinta-, syöttely- ja kuljetuskykyjensä vuoksi. Siis vaihtoehtoihinsa nähden parempi suojaamaan palloa, edistämään peliä syöttelemällä ja rytmittämään hyökkäyksiä. Kane olisi melkeinpä hinnasta riippumatta hankinta, johon ei liittyisi kompromisseja. Samaa ei voi sanoa Osimhenista, Ramosista, Kolo Muanista tms.
Ei oma ykköskandidaattini, mutta varsin ymmärrettävä haku, selkeä Eriksen 2.0 muutamalla erilaisella ominaisuudella. Itse oletin (ja oletan tietyllä tapaa edelleen), että tähtäimessä on pelaaja mallia Frenkie de Jong, joka pystyy pelaamaan palloa kolmannekselta toiselle jo hyvin alhaalta, eli toppareiden edestä. Tällaisia pelaajia olisivat mm. aiemmin mainitsemani Caqueret, Le Fee ja Kokcu. Eriksen ei tätä roolia edusta, vaikka pakon edessä onkin pelannut niin tällä kaudella melko paljon.
Mount taas ei ole tällainen pelaaja ollenkaan, mutta hänellä on muita selkeästi yllä luetellun edistämiseen kelpaavia avuja. Yllättävän fyysisenä pelaajana hän pystyy pitämään palloa ja löytämään hyviä syöttöväyliä ylimmälle kolmannekselle tehokkaasti. Täälläkin nostettu taskuissa pelaaminen onkin erittäin hyödyllinen kyky, ja alhaalta rakentamiseen liittyvän problematiikan voinee kiertää puolustuslinjan kautta.
Mountin hankinnan puolesta puhuu myös erinomainen puolustusosaaminen etenkin vastaprässin, taklausten ja irtopallojen voittamisen muodossa.
tässä on ei enempää eikä vähempää kuin yksi Euroopan kaikkein parhaita toppareita kuluneelta kaudelta, siis taatusti top3:ssa, ja hänet palkittiinkin Serie A:n parhaana puolustajana.
Kim sopii käytännössä täydellisesti vaatimuksiin korkeasta puolustuslinjasta, pelin rakentamisesta alhaalta ja fyysisyydestä/atleettisuudesta. Niin ikään Kimin profiili sopisi loistavasti yhteen Lisandro Martinezin kanssa:
- Martinez on syöttelijä, Kim kuljettaja (Kim on myös erittäin laadukas syöttelijä)
- Kummatkin ovat agressiivisia ja nopeita
- Kim on hyvä ilmassa, Licha blokeissa, katkoissa ja taklauksissa (piilottavat toistensa puutteita)
Kim on profiililtaan hyvin samankaltainen kuin Ruben Dias, mikä on ainakin omille korvilleni silkkaa hunajaa.
- Erinomainen katkomaan vastustajan hyökkäyksiä aikaisin; tulee aggressiivisesti, oikea-aikaisesti ja tehokkaasti vastaan jo keskialueella (mm. puolustusteot, jotka johtavat laukaisuyritykseen top6%)
- Voittaa kaksinkamppailut pallollisena ja etenee pallon kanssa erityisen tehokkaasti (mm. challenges lost top1%, progressive carries top12%)
Pähkinänkuori: Kim on erinomainen
- pitämään palloa
- kuljettamaan
- syöttämään
- puolustamaan sekä keskialueella että oman maalin edessä
---
Yllä olevat neljä pelipaikkaa on pakollista täyttää nyt kesällä. Vaikka hankittavat pelaajat eivät olisikaan juuri nuo - ja ainakin Kane vaikuttaa olevan tätä kirjoittaessa erittäin hankala pala - ilman noiden neljän pelipaikan hankintoja United ei tule pärjäämään ensi kauden mielipuolisessa kilpailussa.
Seuraavat 2+1 hankintakohdetta ovat vähemmän kriittisiä, mutta huhuista päätellen ten Hag on tosissaan ainakin nuoren keskushyökkääjän hankinnassa.
---
Suoraan sanottuna Hojlund vaikuttaa niin hyvältä, että mikäli hän jäisi ainoaksi keskushyökkääjähankinnaksi, pitäisin tilannetta silti jokseenkin erityisen onnistuneena.
- Iso ja vahva - etenkin maalin edustalla
- laukoo tehokkaasti kohti maalia
- nopea jaa erittäin oikea-aikainen
- löytää tiloja ihan käsittämättömän hyvin(!)
- hyvä syöttelemään (erinomainen pitkissä syötöissä, mikä johtuu Atalantan taipumuksesta pelata suunnanmuutospeliä)
- haastaa, ohittaa ja etenee pallollisena boksiin todella paljon
Ei tuota suotta verrata Hålandiin! Ja huom. hän on 20-vuotias.
Puolustava keskikenttäpelaaja ei varsinaisesti näyttäisi olevan edes huhupuolella kovin voimakkaasti esillä, mutta koska Unitedilla on siihen kategoriaan mitat täyttävänä pelaajana vain Casemiro, olisi keskeistä saada sinnekin vahvistusta. Luultavasti tämä kuitenkin tapahtuu vasta aikaisintaan tammikuussa.
Omat suosikkini ovat
- André (22v, Fluminese), josta olen täällä jo höpissytkin muutamaan otteeseen. Hän on tilastollisesti täysin naurettavan hyvä pelaaja pallonhallintapelitapaan. Pelin kontrollointiin, rytmittämiseen yms. hän tullee olemaan yksi parhaista maailmassa. Vertailua tehdään mm. Busquetsiin, mikä kertonee kaiken olennaisen. Kannattaa tutustua! (Ja huom. mikään näyttävä pelaaja hän ei ole, eikä varsinkaan liekehdi maalintekoon liittyvissä asioissa).
- Romeo Lavia (19v, Southampton) voisi olla saatavilla nyt, kun Soton putosi Championshipiin. Hän on Andréa selkeästi puolustavampi pelaaja, ja kuten nähtiin, Valioliigaan opettelu tuotti tiettyjä hankaluuksia hyvinkin säännöllisesti. Kuitenkin jokainen pystyi näkemään ihan vaikka silmiä avaamattakin, minkälainen talentti tässä on. Siinä missä esim. André rytmittää ja kontrolloi, Lavia lukee vastustajan syöttöjä, katkoo ja käynnistää hyökkäyksiä. Onnistumisia tuli loistavalla tasolla vain nopeissa suunnanmuutoksissa, jotka hän aloitti, mutta hänellä on hyvä taipumus myös kontrolloidumpiin hyökkäyksiin. Soton vain oli niin surkeaa, ettei niistä tahtonut tulla mitään.
- Sofyan Amrabat (26v, Fiorentina) on vähän kuin sekoitus kahta edellistä, mutta tietysti huomattavasti valmiimpi. Hänkin on kunnon syöttö- ja pallonhallintamonsteri, jonka kautta Fiorentinan pallollinen peli kulki. Lisäksi hänellä on selkeästi puolustuksellista taipumusta, mikä on toki jokaiselle Valioliigassa pelaamisesta haaveilevalle kutospaikan pelaajalle pakollinen kehityskohde muutenkin. Tämä pelaaja tuskin tulee Unitediin, koska haluaa ilmeisesti pelata Barcelonassa, joka puolestaan yrittää jonkinlaista alennushintastrategiaa Busquetsin korvatakseen. Kelpuuttaisin silti koska tahansa Casemiron varamieheksi (jos esim. André tai Lavia eivät muka ole saatavilla).
Jurriën Timber on ollut jonkin verran huhuissa, ja, no, kelpaisi! Hän on suoraan sanottuna pelannut nuo alemman tason liigat läpi, ja nyt on tullut aika siirtyä top5-liigaan. Hänen pallonhallinta-, syöttö- ja hyökkäysuhkatilastonsa ovat ihan sairaita: top1% melkein kaikessa. Jos ei tiedä, mitä xThreat (tai xT) tarkoittaa, kannattaa katsoa Wikipediasta. Siellä on pelkkä video Timberin tämän kauden peleistä.
Ottaisin silti mieluummin Kim Min-jaen, jos näistä kahdesta pitäisi valita toinen, sillä hänen puolustamisensa on laadukkaampaa. Jotta United voisi hankkia sekä Kimin että Timberin, kolme asiaa pitäisi tapahtua:
1. Lindelöf haluaa nostaa kytkintä ja pelata muualla isompia minuutteja
2. AWB myytäisiin
3. Ten Hag haluaisi imitoida Pepin loppukauden neljän topparin liukuvaa muotoa. Unitedissa se voisi tarkoittaa jotain tällaista:
Timber - Kim - Martinez - Shaw (palloton), ja
Timber - Kim - Shaw
Casemiro - Martinez
Antony - Bruno - CF - Mount - Rashford (pallollinen)
Tämä siksi, että Timber kykenee pelaamaan myös laitapuolustajana. Tuossa olisi myös mahdollisuus käyttää Shaw'ta siinä vapaassa pallonhallintaroolissa, jossa City käyttää Stonesia (vaikka muutoin rooli olisikin Martinezin), eli antaa tälle vapaudet nousta korkealle hyökkäyksissä. Mutta joo, tämä tuskin tapahtuu (vaikka tykkäisin kyllä ihan helvetisti).
Miltä tämä sitten näyttäisi ns. värikarttakokoonpanona? Boldattu vihreä = maailmanluokkaa roolissaan, riittävän laadukas PL- ja CL-mestaruuksiin Vihreä = (erittäin) hyvä roolissaan, PL- ja CL-toiveet eivät kaadu häneen
musta = riittävä roolissaan lyhyissä jaksoissa, kehittymisvaraa on punainen = ei riittävä roolissaan, korvaaja on löydettävä pian Boldattu punainen = ei saa päästää kentälle missään olosuhteessa, sumutettava Raidilla
----------------------- Kane --------------------------
--------------------- Hojlund ------------------------
----------------------- Costa ---------------------------
------------------------- ??? ------------------------------
Kyllähän tuo näyttäisi jo erittäin kovalta kokoonpanolta. Lähdin ajatuksesta, että McTominay on myyty, samoin Donny, Martial, Maguire, Williams ja lainalaiset Bailly, Telles ja Henderson. Amadista käydään tällä hetkellä kovaa lainakisaa tiettyjen Valioliigan seurojen kesken, joten siksi kysymysmerkki. Boldattu kysymysmerkki Mountin perässä: kuinka hyvä hän todellisuudessa voisi olla? Toissa kauden Mount oli hyvin lähellä maailmanluokkaa.
Myönnän, että tässä on optimismia mukana. Se johtuu perustellusta luotosta ten Hagiin: jos näin puutteellisella, ohuella ja rikkinäisellä kalustolla voitiin pelata 63 matsia kaudessa, tuoda CL-paikka, kaksi finaalia ja yksi pytty kotiin sekä parantaa pelaamista edelliskaudesta noin paljon, mitä voidaankaan saada aikaan paremmalla ja ennen kaikkea sopivammalla pelaajistolla?
Kävin vähän pohtimaan tuota keskikentän tilannetta, kun Fred vihjaili FA Cupin finaalin jälkeen siihen suuntaan, että mikäli rooli ensi kaudella ei ole merkittävä, niin hän voisi olla kiinnostunut siirtymään muualle. McTominay taitaa edelleen olla korkealla Howen papereissa ja jos mahdollisuus on päästä selvästi isompaan rooliin UCL-joukkueessa, niin pidän tuota siirtoa hyvin mahdollisena.
Viime kesänä vastustin kovasti, kun Rabiotia huhuttiin Unitediin, mutta tässä tilanteessa hän ei välttämättä olisikaan niin huono hankinta. Toki persoona (tai ainakin äiti) herättää vähän kysymysmerkkejä, mutta hän olisi saatavilla ilmaissiirrolla ja pystyisi nähdäkseni pitkälti täyttämään sekä Fredin että McTominayn jättämän aukon. Puolustavampi vaihtoehto kasipaikalle ja Casemiron stuntti keskikentän pohjalla.
Yllättävän vähän liikkuu Rabiotista mitään huhuja tällä hetkellä, vaikka sopimus loppuu kuun lopussa ja hän oli tällä kaudella varmaan Juventuksen paras pelaaja. Maaleja Serie A:ssa kaksi vähemmän kuin Vlahovicilla ja erittäin monikäyttöinen kaveri. United oli jo viime kesänä kiinnostunut, joten mikäli keskikentälle on saatava myös toinen hankinta, niin ei tuo välttämättä pöllömpi vaihtoehto ole.
Mount - Casemiro - Bruno
Eriksen - Rabiot - Mainoo
Kyllähän Rabiot on tosiaan Ceballosin ohella se kiinnostavin vapaa agentti keskikentälle. Kelpuuttaisin kyllä molemmat - itse tykkään enemmän Ceballosista - etenkin jos McFred poistuu.
Maguire olisi kuulemma muuten halukas jatkamaan Unitedissa, mutta Southgate on väläytellyt haluavansa peluuttaa Englannin paidassa pelaajia, jotka saavat paljon peliaikaa seurajoukkueissaan. Hintatoive on kuulemma n. 40m£, mikä toisi jo selkeän FFP-voiton.
Hyvää pohdintaa yllä tulevista hankinnoista! Myyntien puolesta oma näkemys on hieman kyrvähtänyt näihin pelaajiin jotka ovat vihjailleet saavansa mielestään liian vähän vastuuta. Laittaisin siis ihan surutta esimerkiksi Lindelöfin ja Fredin myyntiin. Kummallakin tilanne on vieläpä se, että eivät ole edes sille parhaalle pelipaikalleen välttämättä edes kakkosvaihtoehtoja. Samalla myynti mahdollistaisi uuden pelaajan hankinnan hieman pienemmällä nettokulutuksella ja myös FFP kiittäisi. Toivotaan vielä bonuksena sitä, että saudit maksaisivat telleseistä mottipäisiä summia.
Fred, Lindelöf, Maguire ja jämät myymällä se £100m voisi olla jo kasassa. Tähän päälle sitten muut mahdollisesti korkeamman profiilin myynnit mikäli nämä nähdään aiheelliseksi.
Kyllähän Rabiot on tosiaan Ceballosin ohella se kiinnostavin vapaa agentti keskikentälle. Kelpuuttaisin kyllä molemmat - itse tykkään enemmän Ceballosista - etenkin jos McFred poistuu.
Tähän vahva sama, Ceballos oli ikäluokkansa varmaan lupaavin pelaaja ainakin Euroopassa ja ei tuo vielä ole kuin 26 v, eli hyviä vuosia edessä.
Rabiotiin on helpompi suhtautua myötämielisemmin jos kyseessä on leveyshankinta eikä avauksen pelaaja. Toki sitten voi miettiä onko juuri hankala tyyppinä tunnettu Rabiot järkevä hommata varamieheksi?
Laskeskelin tuossa vähän mitä taloudellisesti tarkoittaisi investointi myydä Lindelöf-Maguire ja hankkia Timber-Min-jae.
Käytin oletuksena Maguiren kauppahinnalle £40m ja Lindelöfin kauppahinnaksi £20m. Palkkojen arviointi heidän kohdallaan internetistä saatavilla tiedoilla on hankalaa, mutta pidän jotakuinkin uskottavana heille arvioituja palkkoja £200k/w ja £170k/w. Heidän yhteispalkkansa olisi siis ensi kaudesta £19,240m.
Min-jaen ulosostoklausuuli on julkisten arvioiden mukaan euroissa 50 miljoonaa, päivän kurssilla £43,1m. Timberin kauppahinta tuskin keulii ihan viime kesäisen tapaan, mutta sen voisi olettaa olevan samalla pallopuistolla Martinezin hinnan kanssa n. £50m. Näin ollen heidän suorat hankintakustannukset olisivat myyntien jälkeen noin (£93m-£60m=£33m)
Tässä hypoteettisessa tilanteessa molempien pelaajien palkat Unitedissa tulisivat kasvamaan nykyisistä merkittävästi. Martinezin palkan on arvioitu olevan £120k/w ja uskoisin mahdollisten Timberin ja Min-jaen menevän keskiarvolla tuohon samaan kategoriaan. Näin ollen palkkoja säästettäisiin yhteensä noin 6-7 miljoonaa puntaa. Eli näiden kahden hankinta maksaisi nämä asiat huomioiden noin £25m.
Täytyy toki huomioida sekin, että myynneille saatetaan joutua palkkakompensaatiota antamaan. Siltikin... näillä summilla... ei muuta kuin tulta munille. Lisäksi FFP taitaisi jäädä plussalle vaikka palkkoja kompensoitaisiinkin. Ja sitten taas toisaalta jos ajatellaan toppariosastoa laajemmin, Bailly, Jones ja Tuanzebe tullee tuottamaan säästöjä heidänkin kohtalonsa.
Jos kiinnostelee lukea, niin ohessa The Analystin analysti Hojlundista. Nyt kun hankintatarpeiden laajuus on selkeä ja laaja, niin entisestään tuntuisi loogiselta jos kärkeen haettaisi kaksikkoa tyyliin Hojlund-Ramos, eikä lähdettäisi näiden Kane Osimhenien perään.
Voisiko Rabiot olla joko vaihtoehto Mountille tai strateginen keino neuvottelua varten, eli osoitus siitä, ettei Mount ole ainoa vaihtoehto Unitedille eikä mitä tahansa makseta?
Voisiko Rabiot olla joko vaihtoehto Mountille tai strateginen keino neuvottelua varten, eli osoitus siitä, ettei Mount ole ainoa vaihtoehto Unitedille eikä mitä tahansa makseta?
Yleisesti ajattelisin ehkä niin, että nyt kun tarpeita on niin hurja määrä niin jos jotain pelaajaa ei järkihintaan saada ja saatavilla olisi korvaava pelaaja huomattavasti edullisemmin - niin tappi lautaan ja eteenpäin. Lisäksi tässä maksettaisiin ylihintaa yhdelle pääkilpailijalle, eikä joillekin tulppaanin nuuhkijoille.
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt!Kirjaudu / Rekisteröidy