Manchester United 2024–2025: Kolmas kerta toden sanoo

  • 87 139
  • 684

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Tiukassa taloustilanteessa taas en sitä jos joudutaan maksamaan kahdelle managerille palkkaa.
Juu, ei se ideaalia ole, mutta toisaalta jos valmentajan nimi ei ole mallia Mourinho, potkut eivät ole ihan hirvittävän kallista puuhaa etenkään silloin jos sopimusta on jäljellä vain vuosi. Jos nyt vaikka palkkoja ajattelee, niin United maksaa tällä kaudella palkkoja yhteensä vajaat 182 miljoonaa puntaa siinä missä viime kaudella vastaava luku oli yli 203 miljoonaa ja ten Hagin ensimmäisellä kaudella yli 247 miljoonaa. Kyllä tuolla säästöllä on varaa antaa yhdet parin millin hintaiset valmentajapotkutkin.
 

Barney

Jäsen
Valmiiksi antautuneeseen ajattelumalliin en sen sijaan usko hetkeäkään. "Ei tuo kuitenkaan onnistu" ei tunnu Ratcliffen maailmankatsomukseen kuuluvalta lauseelta. Aika moni oli sitä mieltä, että Ashworthiä ei voisi mitenkään saada Newcastlesta Unitediin, eikä ainakaan alle 20 miljoonalla. No, saatiin, ja hinta oli alle kolme miljoonaa.
Varmasti seuran urheilujohto haluaa markkinoiden kuumimman nimen seuran valmentajaksi ja on valmis tekemään myös sen eteen paljon duunia, mutta itse näen tuon ainakin melko mahdottomana tehtävänä. Fergusonin jälkeen reilussa kymmenessä vuodessa on seurassa ollut kuusi eri valmentajaa (parin pelin interim-valmentajat jätin pois laskuista) ja kaikki ovat epäonnistuneet. Siellä on kuitenkin ollut puikoissa ihan maineikkaita valmentajia, jotka ovat onnistuneet sekä ennen United-pestiä että myös sen jälkeen. Kyllä ne valmentajatkin tajuavat, että näiden kaikkien valmentajien epäonnistumiset ovat johtuneet myös muusta kuin itse valmentajista.

Urheilujohto on onneksi nyt vaihtunut, mutta eivät kaikki organisaation ongelmat siltikään korjaudu yhdessä kesässä. United ei ikävä kyllä ole tällä hetkellä varmasti monenkaan valmentajan papereissa viiden houkuttelevimman joukkueen joukossa. Ashworth oli erinomainen hankinta, mutta kaikella kunnioituksella hän tuli Newcastlesta eikä hänen perässään ainakaan yhtä tosissaan ollut kukaan muu. Voihan United toki naarata jonkun Alonson tai Nagelsmannin, mutta itse annan sille tällä hetkellä samat todennäköisyydet kuin jonkun Rodrin, Vinin tai Bellinghamin hankinnalle.

Mitä tulee valmennukseen, niin aika vähälle huomiolle ympäri Internetiä on jäänyt se, että joukkueen valmennus vaihtui lähes kokonaan kesän aikana. Päävalmentaja vastaa tietenkin aina kokonaisuudesta, mutta tuskinpa päävalmentajakokemusta omaavia Hakea ja RVN:ää on seuraan hankittu pallopojiksi. Kauden edetessä tullaan varmasti paremmin näkemään, miten heidän kädenjälkensä näkyy joukkueen pelissä vai näkyykö ollenkaan.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
RVN:ää on seuraan hankittu pallopojiksi. Kauden edetessä tullaan varmasti paremmin näkemään, miten heidän kädenjälkensä näkyy joukkueen pelissä vai näkyykö ollenkaan.
Eilen tuli lueskeltua vähän RVN:stä valmentajana ja sillä kaudella, kun PSV tuli kakkoseksi, joukkue kaikista eniten maaleja koko sarjassa.

Ei minusta näissä kauden ekoissa matseissa ole vielä näkynyt mitään selkeää pelillistä muutosta viime kauteen ja Ruud ei ole peluuttanut 4-2-4 (ylläri) systeemiä, millä kausi aloitettiin vaan 4-4-2 tai 4-3-3.

Maalintekohan on ollut todella heikolla tasolla kaksi viime kautta ja tuo on se osa-alue, missä jos nähdään selkeää kehitystä niin voisi kuvitella, että Ruudin kädenjälki alkaa näkyä.
 

Jumo86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, JYP, NHL
Ihan mielenkiinnosta että kuka se "kuumin" vapaa on,Kloppo? Toisaalta olis aika ryöstö ja pelaajat voisi sopia hänen pelitapaansa aika täydellisesti. Mutta sitten taas jotenkin en haluaisi nähdä sitä "halailu"kulttuuria ja No.. tuskin tapahtuu.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Ihan mielenkiinnosta että kuka se "kuumin" vapaa on,Kloppo? Toisaalta olis aika ryöstö ja pelaajat voisi sopia hänen pelitapaansa aika täydellisesti. Mutta sitten taas jotenkin en haluaisi nähdä sitä "halailu"kulttuuria ja No.. tuskin tapahtuu.
Sisällissota ei välttämättä olisi se mukavin juttu tässä kohtaa. Onneksi Klopp ei halua valmentaa, jos haluaisi, United olisi se viimeinen vaihtoehto ja United ei ulkojalkapalloilullisista syistä edes harkitsisi Kloppia.

Kuumin vapaa? Ehkä sopimuksettomista varmaan Zidane ja Tukkeli. Veikkailen silti, että United yrittää naarata seuraavan valmentajansa jostain seurasta. Tärkeintä ei välttämättä ole nimi, vaan pelitapaorientoituneisuus ja vahva taktinen identiteetti. Ping @Barney
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
Olisi vähän liikaa jo. Tai no, ehkä vaihtokauppa?

Lähinnä mietin että kyseessä täysin nollahuhut. Mutta pari tappiota Newcastlelle, surullinen siirtokesä, uusi johto jne. yhdistettynä Ashworthiin, ETHn potkuihin niin brittilehdistö kehittää kyllä jotain vähemmmästäkin.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Tuli tehtyä sellainen virhe, että kuuntelin ten Hagin pressin Liverpool-matsin jälkeen missä heitti sen Harry Potter - kommentin.

Se oleellinen juttu oli kun toimittaja kysyi voiko vika olla hänessä eikä pelaajissa ja ten Hag kysyi, että mitä tarkoitat ja toimittaja eritteli nuo kaikki toistuvat ongelmat pelin rakenteessa.

Ten Hag toisteli tuon jälkeen I’m sorry for you ja luetteli mitä pokaaleja on voittanut.

Toimittaja esitti kysymyksen kuitenkin hyvin asiallisesti ja provosoimatta ja ten Hag suhtautui tuohon hyvin ylimielisesti. Ei lainkaan hyvä.

Onneksi Slott luetteli nuo asiat ääneen pelin jälkeisessä haastattelussa, mikä oli hyvä nöyryytys ten Hagille.

Jos ten Hag lähtee tuolle Jortikka / Mourinho linjalle heiluttelemaan sormia, niin tuskin on kovin pitkälle vievä tie.

Saa nähdä mitä sieltä nähdään Southamptonia vastaan, aletaanko mennä konservatiivisempaan lähestymistapaan vai jatketaanko pään hakkaamista seinään.

Kuusinen Virkkunen podcastissa puhuivat juuri tästä ja Virkkunen sen sanoi ihan hyvin, että jos se Casemiron harhasyöttö johtaa kuudella kolmea vastaan hyökkäykseen, niin onko se ongelma sillon se harhasyöttö?
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Vähän jäi epäselväksi mikä se käytännön rooli tulee olemaan? Enemmän varmaan sitä fysiologista puolta eli palautumista ja loukkaantumisten ennaltaehkäisyä kuin pelillistä?
"Performance, health and sport science" oli tuo Keeganin kirjoituksen vastaus noihin kysymyksiin, eli aika pitkälti kuten uumoiletkin. Noista hänellä on näköjään aika pitkä kokemus, eli ideana on edistää organisaation osaamista pelaajien kuntopuolen kehittämisessä. Tällainen on tietysti jatkuvasti pakollisempaa kun pelimäärät kasvavat.

Seuraava kehityskohde on datapohjainen pelaaja-analyysi, jota käytetään paitsi tietty rekrypuolella, myös omien pelaajien vahvuuksien analysointiin. Mokbel jutteli tästä jossain podcastissa taannoin oltuaan yhteydessä Brailsfordiin marginal gains -esimerkkien toivossa. Tänäänhän häneltä tuli jonkinlainen artikkelikin aiheesta, mutta en ole itse vielä kerennyt lukea sitä.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Tiivistätkö tähän?
No aika pitkälti kulminoituu siihen rest defenceen mistä @V-G- kirjoittanut muutaman esseen. Laitapakit kun on aina ylhäällä niin vähän on pelaajia pallon alla jos menetetään omalla alueella.

Se prässilinjan nosto tälle kaudelle neljään pelaajaan on parantanut prässin lähtövaihetta, mitä vastustajat viime kaudella kiersivät laittamalla toppareita leveämmälle. Nyt toisaalta keskikenttä on entistä avoimempi, tai no ainakin se katko pitäisi saada siinä heti (Ugarte?).

Liverpool pelasi ajoittain hyvin samalla tapaa kuin United muodon osalta mutta Poolin pelaajat juoksivat enemmän.

Eredivisiessä ten Hagin pelitapa toimi paremmin koska vastassa oli lähes aina huonompia pelaajia, jolloin pystyi luottamaan esim. siihen että puolustajat vie kaksinkamppailut kovalla prosentilla. Lähinnä tuossa oli ehkä sellainen uusi näkökulma, että ei ten Hag lopulta peluuttanut niiiin erilaista peliä Ajaxissakaan. Se vaan toimi paremmin siellä.
——-
Sinällään koomista, että aiempien managerien kohdalla puhuttiin siitä, että ei pelata tarpeeksi rohkeasti ja nyt pelataan uhkarohkeasti.
 
Viimeksi muokattu:

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Ihan mielenkiinnosta että kuka se "kuumin" vapaa on,Kloppo? Toisaalta olis aika ryöstö ja pelaajat voisi sopia hänen pelitapaansa aika täydellisesti. Mutta sitten taas jotenkin en haluaisi nähdä sitä "halailu"kulttuuria ja No.. tuskin tapahtuu.

*tsih*

Kloppo ei ole tulossa takaisin englantilaiseen seurafutikseen. Näin hän on itse todennut. Liverpool FC on ainoa seura, joka tässä kontekstissa häntä kiinnostaa.

Kuten jo todettu niin muita nimiä kannattaa katsella. Enkä ole ihan varma, kannattaako mennä edes niinkään nimien perässä vaan tehdä huolellinen selvitys sen suhteen, mitä seura haluaa. Toiminta on sitten sen mukaista.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Liverpool pelasi ajoittain hyvin samalla tapaa kuin United muodon osalta mutta Poolin pelaajat juoksivat enemmän.
Muodon osalta joo, jos puhutaan vain siitä, miten se esitetään numeroiden muodossa. Siis kummallakin oli palloton prässimuoto mallia 4-2-4. Siihen ne yhtäläisyydet sitten jäävätkin, ja kolme keskeisintä eroa olivat:
1. Tarkoitus (intent)
2. Kärkilinja
3. Puolustuslinja

1. Unitedin prässilinjan tarkoitus on laittaa kärkeen neljä pelaajaa aiemman kolmen sijaan estämään vastustajan pelinrakentelu alhaalta keskustan kautta. Jokaiselle vastustajan puolustajalle on oma prässääjä = vaikeampi pelata keskeltä läpi.

Liverpoolin idea taas on tuottaa prässillään maalipaikkoja. Tai no, ainakin Unitedia vastaan tämä oli ilmiselvää, eikä Kloppin ajoista siten ollut mitään erityistä muutosta (kuten Slot ihan suoraan haastattelussa sanoikin).

2. Unitedin neljän pelaajan prässi ylhäällä oli (ja on ollut tuon muodon käyttöönotosta saakka) tuota ylempänä mainittua tarkoitusta varten varsin kapea. Tämä luonnollisesti siksi, että välimatkat ovat pienet, jottei peli avaaminen keskustaan onnistuisi.

Liverpoolilla neljä pelaajan prässi oli puolestaan ihan erilainen: Diaz ja Salah olivat hyvinkin leveällä, jotta maalivahti tai topparit eivät pystyisi avaamaan peliä laidoille, ja Unitedin olisi pakko rakentaa keskustan kautta. Siellä Liverpoolilla oli 2vs2 -tilanne ja Gravenberch kyttäsi vielä taustalla. Ei tarvinne avata tätä enempää. Slot luki ten Hagia kuin avointa pelikirjaa.

3. Unitedin puolustulinja oli erittäin matalalla, on itse asiassa ollut sitä kaikissa kolmessa pelissä; vain Leicesterillä on ollut matalampi (samassa graafissa prässin intensitettikuvaaja):




Liverpoolin puolustuslinja on viitisen metriä korkeammalla, ja itse asiassa triggerin tullessa nostavat sitä heti huomattavasti, eli puolustuslinjan osalta Pool on todella joustava ja reaktiivinen. Hienoa työtä Slotilta.

Aggressiivinen korkealta kiinni käyvä prässi yhdistettynä matalaan puolustuslinjaan on itsemurhaa. Keskikentälle jää paljon tilaa, ja vaikka suorat avaukset keskustaan pystyttäisiinkin pelaamaan pois (ei pystytty; esim. Trentin paitsiomaali!), vastustajan on helppo pudottaa yksi pelaaja hyökkäyslinjastaan keskikentälle, jonne syntyy siten määrällinen ylivoima. Turha siellä matalalla makaavan puolustuksen luona on kaikkia pelaajia roikotella. Liverpool hyödynsi tätä niin maan helvetisti Unitedia vastaan.

Tuohon prässin intensiteettiin: se ei ole yksiselitteinen kuvaaja eikä ilmennä esim. laatutekijöitä. Mutta uskoakseni se vahvistaa ainakin omaa silmätestini tulosta, että Unitedin prässimuoto hajoaa neuvottomuuteen kun pallo pystytään pelaamaan prässin alta pois ilman, että päästään edes lähelle sitä. Unitedin prässin onkin näyttänyt hyvältä olematta sitä oikeasti; esim. high turnovers -tilasto on ihan paska.

---

Vielä tuohon isoon eroon 4-2-4 -prässimuotojen välillä. Ten Hagin pelimallin selkein indikaatio on pallollinen muoto 3-1-6, jossa topparit ja toinen pivoteista (yleensä Case, joka ei Realissa koskaan rakentanut alhaalta, vaan Kroos ja Modric hoitivat sen roolin, joka taas on aina ollut Casen isoimpia heikkouksia) rakentavat alhaalta, toinen pivoteista (yleensä Mainoo) on linkkinä keskikentällä ja loput ovat ylhäällä.

Tämä viittaa selkeästi siihen, että tarkoituskaan ei ole pelata kenttää läpi syöttelemällä tai ylipäätään kontrolloida peliä pallollisena, vaan edetä nopeasti ylös ja suoraan maalipaikoille. Minusta tuo on jo itsessään ihan sekopäisen tyhmää, mutta etenkin siksi, että se on niin helppo sabotoida. Ja näinhän Slot teki.

Se isoin ongelma tässä? Ten Hag hankki keskikentälle Ugarten, jonka isoin vahvuus on pallojen voittaminen taklaamalla ja isoin heikkous puolestaan pelin edistäminen syöttelemällä. Toisin sanoen mikään ei viittaa siihen, että Unitedin pallolliseen pelitapaan olisi tulossa muutosta: pitkiä avauksia, nopeita hyökkäyksiä, pallosta tappelua ja paljon juoksemista tulevat edelleen olemaan ne kantavat teemat. Sillä ei juuri vastustajia jallitella, mutta pelimäärien lisääntyessä (ja etenkin kun ten Hag ei tykkää rotaatiosta), loukkaantumisia saadaan luultavasti jatkossakin parannella.

Onneksi on kaljaa.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Angel Gomes ilmeisesti tänään Englannin avauksessa Suomea vastaan. Hienoa että on noussut maajoukkueeseen asti vaikka ura ei Unitedissa lähtenytkään. Yllättävän helposti miehestä aikanaan lopulta luovuttiin siihen nähden, että miten kovasta lupauksesta oli puhe, kun taas jotain Pereiraa roikotettiin mukana monta vuotta.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Hienoa että on noussut maajoukkueeseen asti vaikka ura ei Unitedissa lähtenytkään.
MEN huhuili, että United haluaa ensi kesänä laiturin, topparin, vasemman laitapakin ja keskikenttäpelaajan. Kaksi ensimmäistä mainittiin nimiltä, Eze (65m£ ulosostosumma sopimuksessa) ja Branthwaite. Kaksi jälkimmäistä taas ovat auki. Miten olisi Angel takaisin himaan ilmaissiirrolla?

Noista siirroista: Eze olisi hyvä idea. Nyt vasemmalle on vain suoraviivaisia sisempiä hyökkääjiä, siis Rasse ja Garna, kun Sancho lähti. Oikealla tilanne on parempi, sillä Garna on sillä puolella parempi kuin vasemmalla ja Amad on kaivattu pelintekijäprofiili.

Branthwaite taas olisi edelleen täydellinen pari Yorolle: tuossa parissa olisi samaa pallollisuuden, liikkuvuuden, fyysisyyden, kamppailuvoiman ja pelintekovoiman yhdistelmää kuin muissakin parhaissa topparipareissa.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Miten olisi Angel takaisin himaan ilmaissiirrolla?
Täytyy kyllä rehellisesti myöntää, että en tiedä mikä se miehen ykköspelipaikka on. Tänäänhän sitä pelaamista näkee mutta mikään laidan pikakiituri Gomes ei ole vaan enemmän pelintekijä, toisaalta vahvuudet hyökkäyspäässä.

Riittääkö liike ja fysiikka kasin rooliin Valioliigassa?
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Täytyy kyllä rehellisesti myöntää, että en tiedä mikä se miehen ykköspelipaikka on.
Kait se on kymppi, ainakin Lillessä on pelannut siinä paljon. Mutta sitten toisaalta on tehnyt tosi paljon peliä alempaa, mikä viittaa tietysti tuollaiseen keskikentän keskustan rooliin. Vähän samaahan voisi sanoa Mountista tai vaikka Donnystä: kaikki roolit onnistuvat kutosesta kymppiin, mutta paljon riippuu muista pelaajista ja pelitavasta.

Ligue 1 on yllättävän fyysinen sarja. Siellä pelataan eniten Valioliigaa muistuttavaa futista, mutta taso on tietenkin paljon heikompi. Liikkeen riittävyydestä en osaa sanoa, sekin pitäisi nähdä Valioliigassa erikseen, mutta noin yleisesti väittäisin ettei siitäkään jää kiinni kunhan vain pelitapa perustuu pelaajien vahvuuksien korostamiseen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös