Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Managerien ja muun johdon toiminta NHL:ssä

  • 377 471
  • 1 343

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Scott Howson valittiin AHL:n uudeksi toimitusjohtajaksi. Mies korvaa tehtävässä kesäkuun lopussa eläkkeelle jäävän Dave Andrewsin. Howson aloittaa uudessa pestissään 1.7.2020. Howson siis jättää Oilersin organisaation huhtikuun lopussa. Näin se vanha kaarti pikkuhiljaa väistyy.

E: sinänsä muuten jännä, että vuonna 1994 kun Howson pestattiin Cape Breton Oilersin GM:ksi hän korvasi tehtävässä juuri AHL:n johtoon siirtyneen Andrewsin. 26 vuotta myöhemmin historia toistaa itseään.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Ketäs olisi ehdokkaana vuoden GM:ksi.

Ainkaan Ken Hollandille ei ollut vaikeaa luoda voittamisen kulttuuri Edmontoniin, on hyvin vahvoilla tässä. Isosti ei ole rosteria myllyttänyt, mutta valmentajan valinta (Tippett) aina toki iso päätös ja onnistunut. Myös teki mahdottomasta mahdollisen ja treidasi Milan Lucicin sopimuksen 19 maalin tekijään.

Philadelphia toinen joka tehnyt ison tasonnoston, ja vaihtoi myös kesällä valmentajaa (Vigneault). Chuck Fletcher tehnyt hyvää työtä.

Vancouverissa on myös onnistuttu erinomaisesti jengin rakentelussa ja draftaamisessa. Aiemmin haukutun ja "väärin rebuildanneen" Jim Benningin porukka on alkanut tekemään hyvää tulosta.

Mielestäni tämä kärkikolmikko on aika selvä. Nämä jengit ovat tehneet isoimman tasonnoston viime kauteen. Arizona voisi olla neljäs, mutta kyntää nyt vähän paikallaan. Ei ole John Chaykan työ ottanut oikeen tuulta alleen Taylor Hall -kaupan jälkeen.

Näistä samoista jengeistä voisi myös miettiä vuoden valmentajaa, mutta ehkä tuo menee "takautuvasti" Craig Berubelle, jos Blues on tälläkin kaudella ihan runkosarjan kärjessä.
 

Craig Berube

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers
Case Fletcher / Philadelphia:

Täyttänyt (kesällä) juuri ne aukot mitkä on tarvittu:
- tuonut todella kokeneen ja osaavaan valmennustiimin (Vigneault, Therrien ja Yeo)
- elintärkeä 2C (Hayes)
- puolustukseen osaamista ja kokemusta (Niskanen, Braun)

Tilastot:
2018-2019: 82 peliä 82 pistettä (0.500), sijoitus 22.
2019-2020: 65 peliä 83 pistettä (0.638), sijoitus 6.


Hollandin Edmontonilla on kyllä ollut vastaavaa tasonnostoa.

2018-2019: 82 peliä 79 pistettä (0.482), sijoitus 25.
2019-2020: 66 peliä 78 pistettä (0.591), sijoitus 11.

(muuten joukkueesta en niin paljoa tiedä että lähtisin kommentoimaan että mikä on muuttunut)

Ja Adams menee varmaan Tortorellalle (kaikki ne loukkaantumiset ja silti porskuttaa blaa blaa blaa..). Tai Vigneaultille, jos Flyers voittaa metron divisioonan.
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
"Vuoden GM" on kyllä hyvin epäonnistunut palkinto siinä mielessä, että työ on pitkäjänteistä ja yhden kauden liikkeet ovat pääsääntöisesti hyvin pieni osa organisaation suunnanmuutoksia.

Esimerkiksi (ei vähättelevästi, vaan koska tunnen tilanteen parhaiten) Don Sweeney on viidettä vuotta Bruinsin GM: McAvoyta lukuunottamatta kaikki runkopelaajat ovat perittyjä. (Edit: No Coylen voi kyllä nykyotteilla laskea myös osaksi runkoa. Eniveis, pointti ei juuri heilahda: #33, 37, 40, 46, 47, 63 ja 88 ovat kaikki tulleet organisaatioon ennen Sweeneyn valtakautta, osa jopa ennen Chiarellia.)

Osaltaan kyseessä on ihan puhdas tuuripalkinto, kuten menneistä voittajista näkee.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Avalanchen pari GM Joe Sakic ja head coach Jared Bednar sanovat hei!

Herrat ovat nostaneet Avalanchen neljässä vuodessa kurajoukkueesta contenderiksi. Viime vuonna Avs pääsi lännessä viimeisenä joukkueena playoffseihin. Tällä hetkellä sijoitus on 65 pelin jälkeen 87 pisteellä 3., pisteen päässä Centralin ja lännen piikkipaikasta yhden pelin Bluesia vähemmän pelanneena. Vertailuksi: kaudella 2016-2017 Avs keräsi koko kauden aikana 48 pistettä...

Avs on nyt seitsemän voiton putkessa huolimatta siitä, että loukkantuneiden lista on seuraava: Rantanen, Kadri, Burakovsky, Calvert, Wilson, Grubauer, Makar eikä Nate MacKinnon ole näissä viimeisissä tehnyt maaliakaan. Vaikka Avs ei helmikuussa yltänytkään samanlaisiin maali-ilotteluihin kuin aikaisemmin kaudella, on maaliero edelleen +50 ja joukkue päästi helmikuussa vähiten maaleja koko NHL:ssä.
 

ippe94

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins, NHL, Ilves
Tämä on yksi mieluisimmista keskustelunaiheista lähipiirissäni enkä löytänyt tätä koskevaa keskustelua äkkiseltään muualta niin kirjoitan asiasta muutaman rivin tässä ketjussa.

Tänään oli Iltalehdessä juttua, kuinka mm. Rikard Grönborgin agentti Neil Glasberg kritisoi NHL-joukkueiden päättäjiä siitä, että NHL:lässä joukkueiden johtajat palkkaavat virkoihin lähinnä kavereitaan eikä paras ehdokas saa työpaikkaa. Hän kritisoi myös sitä, että NHL-joukkueet eivät halua kuunnella erilaisia näkemyksiä eikä NHL-joukkueissa haluta ottaa riskejä palkkauksien suhteen. Hän myös mainitsee, että joukkueilla on jo ennen valmentajan valintaa mielessä vahva ehdokas, jota on hänen mukaansa vaikea syrjäyttää lopullisen valinnan suhteen. Jutussa IL:län toimittaja Pekka Jalonen nostaa vielä esiin, että luultavasti Jukka Jalosta odottaisi sama kohtalo kuin Grönborgia, mikäli hän yrittäisi vahvasti NHL:lään.

Iltalehden juttu löytyy tästä - NHL-ovet eivät aukene Jukka Jaloselle ja kumppaneille – agentti haukkuu NHL-seurojen johtajat lyttyyn

Glasbergin haastattelu ESPN:n sivuilta, josta tuo IL:län juttu on tehty löytyy puolestaan täältä - How to combat the NHL's groupthink problem on head-coach hirings

Linkit Iltalehden ja ESPN:nän sivuille kyseisiin uutisiin.

Mielestäni Glasbergin puheista paistaa läpi pettymys lähinnä siihen, että hänen edustamansa henkilö ei ole saanut päävalmentajan paikkaa NHL:lästä. Lähdetään purkamaan asiaa siitä, että organisaatioilla on yleensä valmiiksi katsottu 1. ehdokas työhön, jota on vaikea syrjäyttää lopullisessa valinnassa. Totta kai asia on näin, kuten Glasberg itsekin mainitsee niin NHL:lässä panoksena ovat sadat miljoonat dollarit ja jos valmentaja erotetaan niin totta kai siellä on valmiiksi katsottuna lista nimiä, joita on kaavailtu uudeksi valmentajaksi ja varmaan tapahtumakohtaisesti siellä on myös alustavasti tiedusteltu, että onko tai ovatko kyseiset henkilöt kiinnostuneita työpaikasta. Haastatteluihin pyydetään sitten muitakin mielenkiintoisia henkilöitä, joilla on vaihtelevat mahdollisuudet saada työpaikka. Ihan normaali kuvio urheilun ulkopuolellakin varsinkin suurempia virkoja täyttäessä, jollainen NHL-joukkueen päävalmentajan paikkakin on. En siis näe tässä kuviossa mitään väärää tai vaikeasti ymmärrettävää. Ei siellä kuitenkaan päävalmentajaa palkata pelkästään sen vuoksi, että hän on jonkun kaveri. Siinä on sitten aika äkkiä useampi työpaikka avoinna jos kaverisuhteet ovat ainoa kriteeri palkkauksille. Ennakkosuosikin asema rooliin on kuitenkin hankittu saavutuksilla ja meriiteillä. Jos olet organisaatiossa esim. 2. valmentajana tai AHL-valmentajana niin organisaatio tuntee sinut todella hyvin ja tietävät millainen ihminen on kyseessä, joten totta kai tällainen kaveri on helpompi palkata virkaan kuin joku täysin vieras nimi.

NHL on kuitenkin oma maailmansa eurooppalaiseen jääkiekkoiluun verrattuna. Valmentaminen on tänä päivänä paljon muutakin kuin fläppitaululle piirtelemistä ja vaikka Grönborgin tai Jukka Jalosen taktiikat soveltuisivatkin pieneen kaukaloon niin onhan se NHL-joukkueille suuri riski palkata täysin ulkopuolinen kaveri, jolla ei ole päivääkään kokemusta pohjois-amerikkalaisesta jääkiekkoilusta. Ei tässä mun mielestä ole mitään väärää tai sellaista, mistä kannattaisi mielensä pahoittaa.

Eurooppalaiset voivat tulla ja ovat tulleet palkatuiksi NHL:lään erilaisiin rooleihin vuosien varrella. GM Jarmo Kekäläinen on tästä hyvä esimerkki, Chicago Blackhawksiin meni viime kesänä ruotsalainen apuvalmentaja Tomas Mitell jne. Totta kai kontakteilla on merkitystä ja esimerkiksi Jarmo Kekäläisen palkkasi Columbukseen John Davidson, jonka kanssa hänellä oli historiaa St. Louis Bluesin organisaatiosta. Mitell on samalla tapaa työskennellyt Blackhawksin päävalmentaja Jeremy Collitonin kanssa. En usko, että Kekäläinen ja Mitell saivat paikkojaan sen vuoksi, että ovat oikeiden ihmisten kavereita, vaan he ovat omien työuriensa aikana osoittaneet, että heillä on annettavaa NHL-organisaatiolle.

IL:län jutussa mainitaan, että Grönborg olisi ollut valmis myös apuvalmentajan rooliin, mikä on mielestäni hyvä asenne. En tiedä kuinka aktiivisesti hän on hakenut paikkaa NHL:lästä, mutta ei nämä asiat aina hetkessä tapahdu. Kekäläinenkin oli lähellä saada GM:män paikan St. Louis Bluesista, mutta ei heti onnistunut ja mies tuli sitten Eurooppaan vähäksi aikaa ennen kuin tärppäsi. Ihan sama tilanne se on yksittäisillä kanadalaisilla ja amerikkalaisilla ihmisilläkin. Ei siellä voi päättää, että haluan juuri nyt paikan päävalmentajana tai apuvalmentajana NHL-organisaatiosta vaan uraa pitää rakentaa järjestelmällisesti ja osua oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Ymmärrän sen jos Euroopassa hyvää jälkeä ja tiliä tehneet valmentajat kuten Grönborg ja Jalonen vierastavat ajatusta lähteä NHL:lään pieneen rooliin, mutta en millään usko, että heitä palkattaisiin suoraan NHL-joukkueen päävalmentajaksi. Ei Kekäläinenkään varmasti pelkillä Euroopassa kerätyillä meriiteillä paikkaansa Columbuksen GM:mänä saanut. Sitä voi sitten aina omalla kohdalla miettiä, että mitkä ovat uran tavoitteet ja mitä asioita haluat elämässäsi tehdä. Jos haluat valmentaa NHL:lässä ja olet tehnyt hyvää jälkeä Euroopassa niin sinulla on jo paljon asioita, jotka puhuvat puolestasi, mutta eivät ne mitään takaa. Jos menet P-Amerikkaan valmentamaan ja pärjäät niin sinulla on taas enemmän asioita, jotka puhuvat puolestasi, mutta ei sekään tarkoita, että saat 100% varmasti päävalmentajan paikan kun sellainen tulee jakoon. Jos haluat NHL-päävalmentajaksi niin tee sitten kaikkesi sen eteen, mene P-Amerikkaan valmentamaan jollekin tasolle, kerro jatkuvasti ajatuksiasi eri organisaatioissa työskenteleville henkilöille ja toivo parasta. Ehkä joku päivä saat paikan, ehkä valinta kohdistuu johonkin toiseen. Jos taas valmennat Euroopassa ja et omaa juurikaan kontakteja NHL-organisaatioihin niin et sä kyllä tule sieltä päävalmentajan paikkaa saamaan vaikka hommat sujuisi täällä miten hyvin.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Lähdetään purkamaan asiaa siitä, että organisaatioilla on yleensä valmiiksi katsottu 1. ehdokas työhön, jota on vaikea syrjäyttää lopullisessa valinnassa. Totta kai asia on näin, kuten Glasberg itsekin mainitsee niin NHL:lässä panoksena ovat sadat miljoonat dollarit ja jos valmentaja erotetaan niin totta kai siellä on valmiiksi katsottuna lista nimiä, joita on kaavailtu uudeksi valmentajaksi ja varmaan tapahtumakohtaisesti siellä on myös alustavasti tiedusteltu, että onko tai ovatko kyseiset henkilöt kiinnostuneita työpaikasta. Haastatteluihin pyydetään sitten muitakin mielenkiintoisia henkilöitä, joilla on vaihtelevat mahdollisuudet saada työpaikka. Ihan normaali kuvio urheilun ulkopuolellakin varsinkin suurempia virkoja täyttäessä, jollainen NHL-joukkueen päävalmentajan paikkakin on. En siis näe tässä kuviossa mitään väärää tai vaikeasti ymmärrettävää. Ei siellä kuitenkaan päävalmentajaa palkata pelkästään sen vuoksi, että hän on jonkun kaveri. Siinä on sitten aika äkkiä useampi työpaikka avoinna jos kaverisuhteet ovat ainoa kriteeri palkkauksille. Ennakkosuosikin asema rooliin on kuitenkin hankittu saavutuksilla ja meriiteillä. Jos olet organisaatiossa esim. 2. valmentajana tai AHL-valmentajana niin organisaatio tuntee sinut todella hyvin ja tietävät millainen ihminen on kyseessä, joten totta kai tällainen kaveri on helpompi palkata virkaan kuin joku täysin vieras nimi.

Erittäin mielenkiintoinen nosto, kun esim nyt Detroitin kohdalla on useampi "insider" jo vihjaillut, että Lane Lambert (NY Islandersin 2.valkku) on seuraava Red Wingsin päävalmentaja.

Eli, Steve Yzermanin paras kaveri 80-luvulta. Samasta draftista varattiin peräkkäin 1.-2.kierroksilla, asuivat kämppiksinä tulokkaina ja näin.

Mutta, Lambert on jo vuosikymmenen ollut Barry Trotzin apuvalmentaja. Eli tämän hetken parhaan valmentajan kakkosmies. Jonkun kädenjäljen hänkin on jättänyt Trotzin tekemiseen. Onhan se semmoinen meriitti, että nämä kannukset apulaisena on nyt hankittu ja mitä todennäköisimmin Yzerman tulee tästä palkkaamana sitten "oman tutun kaverinsa." Aiempi kokemus päävalmentamisesta Lambertilta on Nashvillen farmista Milwaukeesta. Hän oli sieltä nosto Trotzin kakkoseksi 10 vuotta takaperin.

Eli molemmat mainitsemasi asiat periaatteessa käy toteen. Meriitit on muualla hankittu ja valmentajan persoona on tuttu entuudestaan.

Tosin Yzerman myös saattaisi olla mies, joka poimii nuo apuvalmentajat Euroopasta. Hänellä ei ole mitään agendaa Eurooppaa vastaan, lähinnä päinvastoin. Aina ylistänyt kuinka venäläiset teki Wingsistä contenderin, niin ne teki Tampankin venäläiset siitä contenderin. Ja ruotsalaisten stabiiliutta pukukopin rauhoittajina on aina arvostanut.

Hän voi markkinoilta poimia esim juuri Grönborgin. Saa nyt nähdä.
 

Allsorts

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tähän asiaan sivuten, viime viikon Urheilusanomissa oli hyvä juttu Avalanchen maalivahtivalmentaja Jussi Parkkilasta ja miehen polusta NHL:än. Ehkä keskeisimpänä tekijänä Parkkilan onnistumisen kannalta olivat kovat näytöt niin kotoisesta liigasta, kuin KHL:stä, mutta ennen kaikkea hyvät suhteet maalivahteihin, olivatkohan nyt mm. Sergei Bobrovski ja Semyon Varlamov. Parkkila toi itse esille jutussaan, että huolimatta siitä että näytöt KHL:ssä olivat kiistattomat, hän ei olisi päässyt Coloradon haastatteluun (ainoana eurooppalaisena), mikäli Varlamov ei olisi niin kovasti puhunut hänen puolestaan. Juuri tämä tekijä (suhteet) se taitaa vielä kiikastaa eurooppalaisten päävalmentajien kohdalla. Osaamisesta se ei varmaankaan jää kiinni.

Ps. En muista kuka Urheilusanomien jutun kirjoitti, mutta jutussa oli paljon samaa kuin Mika Laakson kirjoittamassa tekstissä Jatkoajalle. Linkki Laakson juttuun: Jussi Parkkila Avalanchen maalivahtivalmentaja
 
Varmaan ihan syystä sai Botterill monoa, mutta onko Kevyn Adams varmasti pätevin vaihtoehto uudeksi GM:ksi? Onko Adamsilla mitään kokemusta tämän kaltaisesta tehtävästä?
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Tuli harmiteltua kun Buffalo houkutteli Botterillin Pittsburghista pois tuplan jälkeen, mutta eipä tuo tainnut tosiaan kummoisesti onnistua Buffalossa. Pittsburghissa käsittääkseni oli alunperin suunnitelmana, että JR mentoroi Botterillia jokusen vuoden ja tämän jälkeen Botterill nimitettäisiin seuran GM:ksi. Luottoa miestä kohtaan Pittsburghissa löytyi ainakin jossain kohtaan, vaikka lopulta asiat eivät suunnitellusti menneetkään. Ei varmasti ole helpoimmasta päästä onnistua Buffalon GM:n tontilla niin sekaisin tuntuu pakka olevan. Jännä nähdä mihin Botterill nyt päätyy, työ Buffalossa jäi hyvin vaatimattomaksi ja nimeä ei juurikaan ole?
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Botterillille Buffalossa kenkää. En ole ihan älyttömän yllättynyt.
Ei noi fudut ollu yllätys mutta seuraaja Kevyn Adams on. Mutta ilmeisesti ollu jossain Buffalon johtoryhmässä vuodesta 2013 asti eli ainakin organisaatio on tuttu. Ex-pelaaja ja kokeillut hieman valmentamistakin. Noh, eipä tuolla ole kovin montaa hyvää GM:ää taida vapaana olla.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Miten muistelen Peguloiden tehden ilmoituksen siitä, ettei Botterillia potkita pois muutamia viikkoja sitten? Tai no löytyihän se uutinen.

 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Tim Murrayn sopimus näköjään loppuu kahden viikon päästä, joten saavutus tämäkin että välissä kävi Botterill ja nyt jo kolmatta miestä sisään.

Ken Holland olisi ollut kyllä paras selvittämään tämän sotkun, mutta harmi että kerkesi menemään Edmontoniin tekemään siitä toisesta pitkän ajan häpeäpilkusta varteenotettavan joukkueen.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ron Hextall
On takaisin Kingsin organisaatiossa neuvonantajana. Eli ei sikäli ole täysin vapaa.

Mutta jotenkin tuntuu että kyllä tuolla Buffalossa ois ehkä eniten kaivattu sellaista kaikissa liemissä keitettyä kokenutta GM:ää. Nyt ekassa GM pestissä ollu Botterilli korvattiin Adamsilla jolla ei edes ole sitä apu-gm kokemusta.
 

adetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres, Ryan Miller, HPK
Aika kyllästynyt olo, jatkuvasti vaihtuu mies gm:n tai valmentajan paikalla. Ei tässä nyt lopulta mitään hääppöisiä ratkasuita ole aiemmat managerit tehneet. Mutta nyt sitten vielä tämän kaiken jälkeen arpa rinkiin.

Mitäs se Darcy Regier tekee? Otettaisko samalla Ruff mukana?
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Suhteellisen mielenkiintonen ratkaisu oli Sabresin omistajilta ja GM:ältä pistää suurin osa scouteista pihalle ennen draftia. Kai siellä on sitten listat tehtynä ja varmaan se Adams osaa niitä nimiä viivata yli. Mutta varmaan hyvä juttu Seattlelle ja Francisille kun just vapautui scoutteja markkinoille.

Onhan toi Sabresin "kaikille kenkää" ja pistetään homma uusiksi aika poikkeuksellinen. Mutta jos haluaa organisaatioon muutoksen nopsaan niin onhan toi tietenkin yksi tapa tehdä se. Toivottavasti vaan sitten onnistuvat rekrytoimaan osaavia tyyppejä tilalle. Nyt ainakin GM:ää on jo vaihdettu muutaman kerran joten luulis jo kohta sen sokean kanan vahingossa jo löytävän sen jyvän.
 

Toby Dammit

Jäsen
Suosikkijoukkue
New Jersey Devils
Suhteellisen mielenkiintonen ratkaisu oli Sabresin omistajilta ja GM:ältä pistää suurin osa scouteista pihalle ennen draftia. Kai siellä on sitten listat tehtynä ja varmaan se Adams osaa niitä nimiä viivata yli. Mutta varmaan hyvä juttu Seattlelle ja Francisille kun just vapautui scoutteja markkinoille.
Joku twiittasi, että scouteilla on sopimuksissaan kielto kertoa tietoja varausjutuista eteenpäin. Normaalisti se estäisi tietovuodot muihin joukkueisiin, mutta nyt pihalle pistettiin yhtä aikaa niin iso joukko scoutteja, että on tosi vaikea tietää, kuka on vuotanut tiedot eteenpäin - siis jos tietovuotoja tapahtuu.

Voihan se tietty olla, että Buffaloon palkataan vielä ennen draftia uusia scoutteja, jotka arvioivat listat uudestaan. Mutta siinä tulee aika kiire, jos Buffalon johdossa suunnitellaan sellaista.

En löytänyt lähdettä twiitille enää.
 

teude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings/Lions, Jokerit, SaiPa
Eikös Chaykan pitänyt olla se uuden aallon GM nero, joka mullistaa koko touhun?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös