Maastohiihtokausi 2015–2016

  • 112 551
  • 839

Van Taimeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Minitourin kokonaiskisassa oli miesten puolella 11 suomalaista 80 parhaan joukossa, ja vain 10 norjalaista. Naisten puolella 12 suomalaista 71 parhaan joukossa, ja vain 8 norjalaista. Täten on kiistatonta, että Suomi on maailman paras hiihtomaa. Eikä Mikko Koivu vastaa yhtätoista suomalaista mieshiihtäjää, joten jääkiekko on huonompi laji.
 

J.Hotti

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK Detroit Red Wings FC Barcelona
Saarisen kohdalla itse olen miettinyt lähinnä sitä, että eikö ota tossa helvetin ison riskin, kun tuolla kisoissa reitillä noita alamäkiä riittää niin entäs jos vetää nurin niin mites vauvalle käy? En ole kyseisen alan asiantuntija millään tavalla, mutta tuntuu vaan niin uskomattomalta koko toi touhu. Mitä se on jo, 3-4 kuukaudella?
 

Pekkis

Jäsen
Sillä ei pääse maastohiihdossa edes mc pisteille siinä missä Iivo Niskanen pääsi olemalla esim. tässä rukatriplalla sijalla 27. siitä huolimatta, että oli kaatunut ja menettänyt puoliminuuttia ajasta eli meni hieman penkin alle koko turnee.

Toi puoli minuuttia ei riitä kyllä yhtään mihinkään. Ken on kilpaa hiihtänyt tietää millaiset happotasot kaatumisen jälkeen iskee kroppaan. Sunnuntain takaa-ajossa Iivon suksi ei pitänyt pätkääkään. Ken on kilpaa hiihtänyt tietää millaista on hiihtää kilpaa suksilla jotka eivät pidä pätkääkään.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Se että edellytetään olemaan maailman paras on aika kova vaatimus. Vertailun vuoksi voidaan ottaa vaikka koripallo tai jääkiekko. Tässä on näköala harha.
Edellytys ei ole, että pitäisi olla maailman paras. Riittää että on siellä top-10:ssä. Huipulla erot on niin pienet, että Top-10 tai jopa Top-15 urheilija voi voittaa kisan silloin tällöin (tämä ei valitettavasti naisten hiihdossa päde, miesten hiihdossa kyllä). Tätä toivoisin suomalaisilta näkeväni. Ei tarvitse aina voittaa, eikä pidäkään (välillä ihmettelen, miten norjalaiset penkkiurheilijat jaksavat edes seurata hiihtoa, kun ei ole mitään jännitystä). Riittää että joskus voittaa, tai ainakin pystyy taistelemaan niistä sijoista 5 parhaan joukossa. Se tuo ihan eri sykkeen näin penkkiurheilijan näkökulmasta, kuin se että jännitetään pääsekö kukaan 30 parhaan joukkoon. Tähän suomalaiset, myös muutamat nykyhiihtäjät, ovat parhaimmillaan pystyneet. Valitettavan harvassa kuitenkin nämä kisat.

Mitä joukkuelajeihin vertailuun tulee, niin sinänsä totta mitä sanoit, mutta muistetaan ne harrastajamäärät. Jääkiekolla pelkästään Suomessa monta sataa ihmistä voi tienata elantonsa. Näin ollen motivaatio harjoitella tähdätä huipulle säilyy, vaikka olisikin vain kolmoskentän laituri junnujengissä. Hiihtämällä ei kovin moni Suomessa pysty elämään, joten pitää olla oikeasti ihan kansallista huippua, jotta on mahdollista tehdä hommaa ammattimaisesti.

Jos 300 Suomen kovinta hiihtäjää saisi harrastuksestaan hyvän palkan, ja parhaat jopa kymmenien tuhansien kuukausiliksan, niin luulempa että taso olisi paitsi kovempi, myös "hieman" laajempi.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Saarisen kohdalla itse olen miettinyt lähinnä sitä, että eikö ota tossa helvetin ison riskin, kun tuolla kisoissa reitillä noita alamäkiä riittää niin entäs jos vetää nurin niin mites vauvalle käy? En ole kyseisen alan asiantuntija millään tavalla, mutta tuntuu vaan niin uskomattomalta koko toi touhu. Mitä se on jo, 3-4 kuukaudella?

Mietin samaa tuolla Ihmettelyketjussa aiemmin. Oma vaimo parhaillaan odottaa esikoistamme ja koska vaimoni on urheilullinen, niin paljon juuri puhuttu mm. neuvolakäynneillä siitä, mitä voi tehdä ja mitä ei välttämättä kannata tehdä.

Hiihto varmaan ei ole varsinaisesti kiellettyä, mutta tuskin tuollainen kovin suositeltavaa on.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Tämänvuotiset Rukan maailmancuphiihdot saattoivat jäädä viimeisiksi vähään aikaan, koska Rukan yhdistetyn ja erityisesti mäkihypyn kilpailut ovat vaarassa pudota maailmancupista. Hiihtoliiton Mika Kulmala on jo todennut, että ilman mäkihyppyä on vaikea järjestää maailmancupia, koska sen järjestäminen maastohiihdon ja yhdistetyn varassa on vaikeaa talouden ja kiinnostuksen kannalta.

Eli Lahti olisi sitten jäämässä ainoaksi suomalaiseksi kilpailupaikkakunnaksi hiihdon maailmancupissa, jos mäkihyppy poistuu Rukalta. Harmi homma, ei voi muuta sanoa.

http://yle.fi/urheilu/makihypyn_putoaminen_rukan_maailmancupista_musertaisi_koko_tapahtuman/8493292(Linkki Ylen uutiseen asiasta)
 
Onhan tämä Ruka ollut täysi katastroofi. Huhujen mukaan naisten 10km kisan aikana oli jotkut teinit olleet "pulkkamäessä" ja jollei vartijat olisi "siirtäneet" heitä sivuun, olisivat taklanneet Therese Johaugin telakalle. Epäilyskin herää tästä mäkihyppytornin jäähdytysjärjestelmän pettämisestä ettei kyse ollut tahallisesta sabotaasista?

Tämähän on pahempaa kuin James Bondin elokuvissa. Ruka oli täysi katastroofi! Oliko tämä enne seuraavasta Lahden katastroofista, jos kohta vuoden 2001 suomalaisten sekoilut muistetaan?

Nyt täytyy herätä 2017 Lahteen mennessä. Vuosi on käännekohta Suomen historiassa. Suomi täyttää samaisena vuonna 100 vuotta. Suomella on kaksi tietä. Joko onnistuvat tai epäonnistuvat. Jos kisat epäonnistuvat, Suomi kansakunta voidaan samantien lopettaa turhana ja hyödyttömänä yhteiskuntana.
 
Viimeksi muokattu:

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Hiihtoliiton Mika Kulmala on jo todennut, että ilman mäkihyppyä on vaikea järjestää maailmancupia, koska sen järjestäminen maastohiihdon ja yhdistetyn varassa on vaikeaa talouden ja kiinnostuksen kannalta.

Tuo on varmasti totta, mutta onhan se aika ihmeteltävääkin. Oma kiinnostukseni mäkihyppyä kohtaan on aivan nollissa vuosi toisensa jälkeen jatkuneiden olosuhdevaikeuksien suhteen. Olen pari kertaa Rukalla ollut katsomassa kisoja ja kyllä mäkihypyt ovat olleet ihan pakkopullaa, jotka on ollut vain pakko seurata kun niistä on maksetukin. Itselle riittäisi aivan mainiosti pelkkä maastohiihto. Mutta suuri yleisö taitaa olla vielä mäkihypyn perään.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Hieman myöhässä tulen minäkin teilaamaan Pirjo Murasen kommentaattorina. Harvinaisen ärsyttävä ja lattea. Joskus harvoin sanoo jotain järkevää liittyen välineisiin tai voiteluun, mutta useimmiten sekin on täysin yhdetekevää asiaa jonka kaikki vähänkin hiihtoa seuraavat jo tietävät.

Virpi Sarasvuo sen sijaan esimerkiksi uskalsi jopa kritisoida Saarisen valintaa Rukalle. Hieman varovaisesti kylläkin, mutta kantansa ei kuitenkaan jäänyt epäselväksi.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Iivo Niskanen on sairastunut flunssaan ja ei kisaa viikonloppuna Lillehammerissa. Mielenkiintoista on, ettei hänen tilalleen nimetty ketään, vaan lauantain yhdistelmähiihto mennään neljällä hiihtäjällä, vaikka paikkoja olisi viisi.

Sunnuntain viestiin odotukset ovat kutakuinkin ennätysalhaalla. Viestijoukkue lienee muotoa Hakola-Jauhojärvi-Hyvärinen-Luusua. Voipi olla, että vapaan osuuksilla tulee hivenen takkiin.
 

J.Hotti

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK Detroit Red Wings FC Barcelona
Arvostan ja kunnioitan Saarisen hiihtouraa, vaikken kyseisen urheilijan persoonasta niinkään diggaa, mutta on kyllä viime aikoina pistänyt miettimään onko tällä naisella ihan kaikki hiihtäjät lähtöalueella...

Aikku iloitsee: FIS heräsi huomaamaan perheelliset hiihtäjät -ESS.fi

Raskaus ei ole edes puolivälissä ja Saarinen on jo kyselemässä kevään 2017 Lahden MM-kisoihin imetyshuonetta. Muutenkin noi jutut on kyllä täysin käsittämättömiä (ei pelkästään kyseinen haastattelu) ja edelleen ihmettelen sitä miksi on a) mukana maajoukkueessa ja b) miksi edes hiihtää kilpaa, ottaen huomioon hiihtourheilun riskit = alamäet reiteillä.

Tässä Iltalehden tekemä haastattelu marraskuun alkupuolelta, aika samoja asioita käydään läpi mitä täällä(kin) on spekuloitu:

Aino-Kaisa Saarinen oli raskaana jo MM-Falunissa: "Ensimmäinen yritys meni kesken"

Ja erityisesti tämä kommentti...

Ainoa vaara saattaisi olla alamäet, joissa vauhti voi kasvaa melkoiseksi.

- Olen hyvä laskija. Olen tehnyt tätä kaksivuotiaasta asti ja tiedostan omat kykyni ja taitoni, enkä tietenkään tee mitään sellaista, mitä en olisi tehnyt koskaan aiemmin.

Niin no esimerkiksi yhteislähdöissä et Saarinen ole yksin niissä laskuissa ja onhan sitä ennenkin kokeneet hiihtäjät ja hyvät laskijat vetäneet metsähallituksen puolelle esim. välinerikon takia.

Ja jottei kukaan vetäisi hernettä nenään, niin lopuksi toivotan vilpittömästi onnea Saariselle hiihtokaudelle 2015-2016 ja myös tuleville kausille, niin kauan kuin jatkaa hiihtämistä.

Tässä koko jutussa on vaan niin paljon sellaista mitä ei mun pää oikein sisäistä. Väkisinkin miettinyt myös sitä vaihtoehtoa, että onko Saarisen pakko hiihtää vuodenvaihteeseen asti jos yhteistyösopimukset ovat vuodelle 2015, eikä kaudelle 2015-2016? Noilla meriiteillä en kyllä usko ihan siihen, että rakkaudesta lajia kohtaan roikkuisi mukana ja ottaisi riskejä ja eiköhän se ukkokin talossa tuo ihan riittävästi leipää pöytään.
 
Sehän tuossa onkin ihmeellistä, kun "ensimmäisellä yrityksellä" kävi tuolla tavalla, niin sitten vieläkin ottaa riskiä ja hiihtää tajunnan rajamailla kilpailuissa. Ja luulisi, että henkisestikin olisi ollut sen verran rankka juttu tuo, että hirveä hiihtäminen olisi jäänyt vähän toissijaiseksi asiaksi.
En minä nyt kaatumisen mahdollisuudesta ole ollut huolestunut, mutta muuten tuosta itsensä äärimmäisestä rasittamisesta kilpailuissa. Ihme jos ei lähipiiristäkin olisi tullut kriittisiä kommentteja kilpailemisesta.
 

JP900

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Itse olen myös miettinyt tasan samoja asioita. En ymmärrä miksi Saarisen mukanaolo Lillehammerissa tuo jotain lisäarvoa?

Eikö sitä nyt voisi vain olla äitiyslomalla eikä roikkua väkisin mukana. Saisi joku nuori näytönpaikkaa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Mietin samaa tuolla Ihmettelyketjussa aiemmin. Oma vaimo parhaillaan odottaa esikoistamme ja koska vaimoni on urheilullinen, niin paljon juuri puhuttu mm. neuvolakäynneillä siitä, mitä voi tehdä ja mitä ei välttämättä kannata tehdä.

Hiihto varmaan ei ole varsinaisesti kiellettyä, mutta tuskin tuollainen kovin suositeltavaa on.

Ei ole kyllä noilla viikoilla hiihdon suhteen mitään ongelmaa eikä edes ole epäsuositeltavaa. Suorituskykyyn voi vaikuttaa kyllä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ei ole kyllä noilla viikoilla hiihdon suhteen mitään ongelmaa eikä edes ole epäsuositeltavaa. Suorituskykyyn voi vaikuttaa kyllä.

Kukaan tuskin sinällään hiihtoa lajina epäsopivana pitää. Sen sijaan huipputasolla on kovia laskuja ja se nyt on ihan selvää, että raskaana noissa ei kannata kaatua pahasti. Riski tähän on pieni tietysti, mutta valtaosa naisista ne yleensä ottaa huomioon.

Ihmettely ei tosin näihin asioihin jää, mitä tulee Aikun osallistumiseen jämäsijoilla kisoihin. Olisi ollut aika hyvä paikka lähettää uusia lupauksia, vaikka @erku :n mainitsema Lylynperä.
 
Suosikkijoukkue
Kalpa
Hieman myöhässä tulen minäkin teilaamaan Pirjo Murasen kommentaattorina. Harvinaisen ärsyttävä ja lattea. Joskus harvoin sanoo jotain järkevää liittyen välineisiin tai voiteluun, mutta useimmiten sekin on täysin yhdetekevää asiaa jonka kaikki vähänkin hiihtoa seuraavat jo tietävät.

Ei tunnu YLE millään löytävän sopivaa kommentaattoria. Murasen latteus laskee koko lähetyksen tasoa niin paljon, että jos en olisi kiinnostunut hiihdosta niin varmasti jäisi lähetykset katsomatta.

Ilta-sanomat on sen sijaan on verkkopuolella yllättävänkin asiantuntevalla otteella mukana. Harmillisesti hiihtolajien jutut vaan hukkuvat jääkiekon ja muiden varjoon. Esim. tässä ISTV videossa pohtivat Isometsän kanssa tasatyönnön merkityksen kasvua hyvinkin monipuolisesti. Ja vaikka monet vieläkin karsastavat Isometsää Lahden tapahtumien perusteella niin onhan hänellä luontaisia puhelahjoja huomattavasti enemmän kun keskiverto hiihtoeläkeläisellä.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Ei tunnu YLE millään löytävän sopivaa kommentaattoria. Murasen latteus laskee koko lähetyksen tasoa niin paljon, että jos en olisi kiinnostunut hiihdosta niin varmasti jäisi lähetykset katsomatta.

Ilta-sanomat on sen sijaan on verkkopuolella yllättävänkin asiantuntevalla otteella mukana. Harmillisesti hiihtolajien jutut vaan hukkuvat jääkiekon ja muiden varjoon. Esim. tässä ISTV videossa pohtivat Isometsän kanssa tasatyönnön merkityksen kasvua hyvinkin monipuolisesti. Ja vaikka monet vieläkin karsastavat Isometsää Lahden tapahtumien perusteella niin onhan hänellä luontaisia puhelahjoja huomattavasti enemmän kun keskiverto hiihtoeläkeläisellä.

Näkemättä videota on sanottava, että ainakin Ilta-Sanomien Pekka Holopainen kirjoittaa mielestäni erittäin hyvin hiihdosta. Isometsä kelpaisi kyllä minullekin.
 
Ei tunnu YLE millään löytävän sopivaa kommentaattoria. Murasen latteus laskee koko lähetyksen tasoa niin paljon, että jos en olisi kiinnostunut hiihdosta niin varmasti jäisi lähetykset katsomatta.
Ihan hyvä se Muranen on, ihmettelen kun täällä valitetaan. Sen sijaan Virpi Kuitunen ei välttämättä ole niin kotonaan tuolla studiossa silloin kun on mukana. Aika jäinen tyyli, vaikka kun on menestynyt niin tavallaan kiinnostaa kuulla mitä hän on mieltä.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Tuo on varmasti totta, mutta onhan se aika ihmeteltävääkin. Oma kiinnostukseni mäkihyppyä kohtaan on aivan nollissa vuosi toisensa jälkeen jatkuneiden olosuhdevaikeuksien suhteen. Olen pari kertaa Rukalla ollut katsomassa kisoja ja kyllä mäkihypyt ovat olleet ihan pakkopullaa, jotka on ollut vain pakko seurata kun niistä on maksetukin. Itselle riittäisi aivan mainiosti pelkkä maastohiihto. Mutta suuri yleisö taitaa olla vielä mäkihypyn perään.
Minä tulkitsin tuon Kulmalan kommentin siten, että nuo mäkihypystä jaettavat TV-rahat ovat Hiihtoliitolle elintärkeitä maailmancupin järjestämiseksi. Mäkihypyn TV-tulothan ovat ihan eri luokkaa kuin maastohiihdon ja yhdistetyn, ja vertailun vuoksi; Saksassa mäkihyppy on jo ohittanut suosiossa ampumahiihdon ja jopa alppihiihdon.
 
Aikamoista propagandaa. Ennakkoon puhelit, että Pärmäkoski taistelisi tourin voitosta ja niin päin pois.

Kaikkihan me toivomme suomalaisille hyvää kautta, mutta tämän viikonlopun anti oli se, ettei suomalaisista ollut haastamaan maailman absoluuttista kärkeä ja kaikki paitsi Pärmäkoski ja Niskanen olivat itse asiassa sijoilla "ynnä muut".

Anne Kyllönen tänään paras suomalainen sijalla 7. Laura Monosellekin taitaa olla paras skiathlon 18.

Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen keskeytti kisan ollessaan toiseksi viimeinen tai viimeinen. Tästä näemme kuinka kovaa kilpailu 2015-luvulla on. Toisin kuin Marja-Liisa Kirvesniemen aikoina, ei siellä "hiihdellä" raskaana, noutaja tulee saman tien.

Oliko tossa reissussa mitään järkeä?
 
Viimeksi muokattu:

SouthernSun76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Liverpool, Juventus, Azzuri, Leijonat
Aika karua tuo mieshiihdon tilanne. Seitsemän norskia kympin joukossa, romanialainen 18. lyöden parhaan suomalaisen Mustin reilusti. Siis joku romanialainen pesee suomalaiset yhdistelmähiihdossa!!!!
 

Da-Capo

Jäsen
Aika karua tuo mieshiihdon tilanne. Seitsemän norskia kympin joukossa, romanialainen 18. lyöden parhaan suomalaisen Mustin reilusti. Siis joku romanialainen pesee suomalaiset yhdistelmähiihdossa!!!!

Karua on todella. Kyllä pistää miettimään, mihin suomalaisessa urheilussa tulisi keskittyä. Oma kantani on se, että resurssit tulisi kohdistaa pelkästään niihin lajeihin, joissa dopingista ei pysty saamaan merkittävää hyötyä. Ja en tarkoita, että esim. norjalaiset maastohiihdossa aineita käyttäisivät, mutta Suomen kokoisella valtiolla ei vain ole varaa ottaa sitä riskiä, että ns. turhaa työtä tehdään puhtailla keinoilla.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen keskeytti kisan ollessaan toiseksi viimeinen tai viimeinen. Tästä näemme kuinka kovaa kilpailu 2015-luvulla on. Toisin kuin Marja-Liisa Kirvesniemen aikoina, ei siellä "hiihdellä" raskaana, noutaja tulee saman tien.

Oliko tossa reissussa mitään järkeä?

Jotenkin tuntuu, että tässä täytyy olla taustalla joku taloudellinen motiivi urheilullisen motiivin sijaan. Kenties on joku sponsorisopimus, jossa ehtona on se, että pitää kauden aikana tulla vähintään yksi mc-startti ulkomailla.

Joka tapauksessa Reijo Jylhälle iso lampaanperse tästä pelleilystä. Myös tuo tuntuu oudolta, että aina jauhetaan noista mc-kiintiöiden kasvattamisesta, mutta sitten usein hiihdetään kuitenkin vajailla joukkueilla. Tänäänkin miesten kisaan Suomi olisi saanut laittaa viisi hiihtäjää, mutta nyt laitettiin vain kolme.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös