Maanjäristyksen aiheuttamat Tsunamit

  • 234 764
  • 1 312

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Tuo listassa seiskana mainittu Tamboran purkaus 1815 oli myös hyvin merkittävä, sehän aiheutti sen parin vuoden mittaisen "minijääkauden". Ohessa olevasta listastastahan noihin on helppo tutustua jossei ne ennestään tuttuja ole.
http://en.wikipedia.org/wiki/Volcanic_Explosivity_Index

Ohimennen todetaan, että Juhani Kakkurin kirja "Tulivuoret : matkoja vulkaanien maailmaan " on myös varsin hauskaa ja mielenkiintoista luettavaa. Kirjoitustyyli on hyvin vapaa ja kuvaileva, ei todellakaan tylsää ja jutut perustuvat paljoltikin kirjoittajan omiin kokemuksiin eri tulivuorten luona vierailuista (alan tutkija kun on).
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Oliko se juuri La Palman saari jota USAn satelliitit vahtivat herkeämättä, jonkun teorian mukaanhan terroristien tavoitteena olisi roudata snadi ydinpommi johonkin pitkään halkeamalinjaan ja tavoitteena olisi räjäyttää kunnon pala saaresta mereen ja siten synnyttää suht vittumainen tsunami USAn itärannalle? Tästä oli joskus juttua jossain aviisissa, olisiko ollut Tieteenk Kuvalehti.

Mielestäni saari kuului Azoreihin mutta enmpä ole varma.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielestäni saari kuului Azoreihin mutta enmpä ole varma.

Itse olen lukenut myös joskus Tieteen kuvalehdestä tästä saaresta ja olen melkoisen varma siitä, että se oli joku Kanarian saarista. Sitä en sitten tiedä, olisiko myös Azoreilla samanlainen. Minun muistikuviini tulee jotenkin Teneriffan nimi, mutta se saattaa olla ihan oman mielikuvitukseni tuotetta.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Itse olen lukenut myös joskus Tieteen kuvalehdestä tästä saaresta ja olen melkoisen varma siitä, että se oli joku Kanarian saarista. Sitä en sitten tiedä, olisiko myös Azoreilla samanlainen. Minun muistikuviini tulee jotenkin Teneriffan nimi, mutta se saattaa olla ihan oman mielikuvitukseni tuotetta.

Taitaa olla La Palma. Teneriffallahan on kyllä tulivuori Teide, mutta se taida liittyä ihan suoraan tähän uhkaan.

Palmaan liittyvä pdf:

http://www.es.ucsc.edu/~ward/papers/La_Palma_grl.pdf
 

Jii

Jäsen
Suosikkijoukkue
musta & valkoinen
Tuo Cumbre Viejan purkaus/romahdus olisi vuosituhannen (uutis)paukku. Saisivat jenkkien itärannikon väki 8-10 tuntia aikaa kokeilla evakuointisunnitelmiensa toimivuutta.

Taitaa olla niin että kysymys ei ole siitä tapahtuuko tuo vaan siitä että koska tapahtuu.
 

TKH

Jäsen
Oliko se juuri La Palman saari jota USAn satelliitit vahtivat herkeämättä, jonkun teorian mukaanhan terroristien tavoitteena olisi roudata snadi ydinpommi johonkin pitkään halkeamalinjaan ja tavoitteena olisi räjäyttää kunnon pala saaresta mereen ja siten synnyttää suht vittumainen tsunami USAn itärannalle? Tästä oli joskus juttua jossain aviisissa, olisiko ollut Tieteenk Kuvalehti.

Kuulostaa enemmän joltain TV-sarjan tai kirjan idealta. Tiedän kyllä, että jossain vähemmän asiantuntevissa piireissä/lehdissä tätäkin scenariota on joskus väläytetty, mutta liekö tuota mahdollisuutta nyt ihan vakavasti otettu missään. Muistatko tuon lehden numeron tai löydätkö siihen jonkun nettilähteen? Lähinnä kiinnostaisi, että mitä ne ovat laskeneet vaadittavan tuon kappaleen mereen syöksemistä varten.

Kyllähän tuo kai teoriassa tosin olisi mahdollista, mikäli se/ne pommi/pommit on oikein porattuna syvemmälle siihen railoon. Ei se/ne pinnassa räjäytettynä saa sitä järkälettä siirtymään. Mikäli terroristit joskus ydinpommin saa haltuunsa, niin ehkä ne kuitenkin löytää sen räjäyttämiselle muita paikkoja kuin La Palma.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kirjan idealtapa hyvinkin, eikö kukaan kehtaa tunnustaa lukevansa Vareksia?

TJEU:
Reijo Mäki: Black Jack

Voin myöntää etten ole lukenut yhtään kirjaa sitten valmistumisen joten jostain muusta olen tuon teorian kuullut.
 

Anders

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Patrick Robinsonin kirjassa Scimitar SL-2 on tuo aiheena. Lainasin joskus kirjastosta. En muista oliko kirjassa mitään laskelmia, mieleen jäi lähinnä yltiöpäinen Amerikan kehuminen. Niin ja ydinkärkiohjus oli terroristien ase kirjassa. Mäen tämän vuosituhannen tuotantoa en ole lukenut, mutta ehkä Robinson on lukenut mäkensä.
 

TKH

Jäsen
Viime vuosituhansien tulivuorenpurkauksista vain Theran saaren purkaus oli suurempi, mutta siitä on aikaa jo yli 3000 vuotta. Sen toisinaan sanotaan romahtaessaan aiheuttaneen yli 100 metrisen paikallisen aallon, ja varmasti se mahdollista olikin, mutta ei kai siitä muuta todisteita ole kuin laskennallisia malleja. Purkauksenhan (tai sen aiheuttaman tsunamin) sanotaan myös tuhonneen kokonaan lähellä sijainneet minoalaiset. Se lienee ollut seiska tuolla VEi asteikolla, vaikka se näkyy olevan listattuna vain vitosena tuossa wikipedian VEi-taulukossa. En kyllä tiedä miksi, johan se Calderakin on isompi kuin Krakataussa, miten se purkaus sitten muka olisi ollut pienempi. Lisäksi olen kyllä aikaisemmin lukenut juuri tuon Santorinin purkauksen olleen viime vuosituhansien voimakkain, mutta ei kai niistä varmaa tietoa luonnollisesti ole, erilaisia arvioita vain. Tuo listassa seiskana mainittu Tamboran purkaus 1815 oli myös hyvin merkittävä, sehän aiheutti sen parin vuoden mittaisen "minijääkauden". Ohessa olevasta listastastahan noihin on helppo tutustua jossei ne ennestään tuttuja ole.
http://en.wikipedia.org/wiki/Volcanic_Explosivity_Index

Krakatau lienee muuten yksi tunnetuimmista toistuvasti tuhoisasti purkautuvista tulivuorista. "Krakataun poika" eli Anak Krakatau kasvoi merenpinnan päälle jo joskus 30-luvulla. Jos Google Earh:lle leikkii, niin joitakin näitä kuuluisia tulivuoria, niiden kalderoja, tai meteoriittikraatereita kannattaa vilkaista.

Theran purkauksesta tuli national geographic -kanavalta ohjelma eilen. Ei se kovin erikoinen ollut, mutta arvioivat siinä sen purkauksen olleen neljä kertaa voimakkaampi kuin Krakataun vuoden 1883 purkauksen ja luokittelivat sen seiskaksi, niin kuin itsekin muistelin sen olleen. Eniten noissa tuon tyyppisissä ohjelmissa ärsyttää nuo niiden esittämät "villit" arvaukset. Tuossakin ne välillä ehdottivat että purkauksen synnyttämä tsunami on saattanut pyyhkiä koko Kreetan saaren yli tai että Pyroklastinen virta on saattanut yltää muille suurille saarille jopa 100 kilometrin päähän. No onhan se mahdollista joo, mutta kun ne ei esittäneet mitään suoranaisia viitteitä tästä, puhumattakaan minkäänlaisista todisteista. Kumpikinhan noista on teoriassa mahdollista jos purkaus on riittävän voimakas, mutta kyllä varsinkin tuosta pyroklastisesta virrasta pitäisi tällöin löytyä Kreetalta todisteet edelleen. Pyroklastinen virta etenee hämmästyttävän hyvin ja kovaa myös meren päällä. Krakataunkin purkauksessa se eteni todistetusti ainakin yli 40 kilometrin päähän. Theran aiheuttama tsunami taas on varmastikin yltänyt huomattavan pahana Kreetalle, mutta liekö se nyt koko saaren yli pyyhältänyt. Tosin Kreeta on kapeimmiltaan vain 12 kilometriä, tämä kohta ei tosin suorassa linjassa Santoriniin, mutta tuo tsunamin tulosuunnan kapeinkaan kohta ei ole kuin 19 kilometriä leveä ja vaikka alue on vuoristoista, niin alueella on paljon laaksoja ja rotkoja, jolloin todella iso tsunami teoriassa voisi todellakin mennä saaren yli siltä kohtaa. Kaiken lisäksi Tsunami on tainnut suuntautua aika hyvin juuri Kreetan tuolle alueelle. Tosin vuoden 2004 tsunamikaan ei tainnut missään mennä 10 kilometriä sisämaahan, mutta eteni paikoin yli 5 kilometriä. Tsunamin eteneminen sisämaahan on riippuvainen monista tekijöistä, mutta Kreetan kohdalla nuo vuoret lienevät ohjanneet vesimassat aika hyvin tuolle kapealle kohdalle. Sen läpikulusta ei mitään viitteitä ole, mutta on kai se teoriassa mahdollista ollut. Olisi kuitenkin luullut niiden esittävän tuossa ohjelmassa jotain viitteitä tai todisteita tästä, muuta kuin että minoalaiset häivisivät Kreetalta noihin aikoihin.

Tuo Theran kalderan keskeltä kasvava Nea Kamen on muuten ainoita Kreikan aktiivisia tulivuoria. Sen edellisestä purkautumisesta on tosin kohta 60 vuotta, silloinkin se purkaus oli aika vaatimaton.

Anak krakatau muuten puhisi vähän joku aika sitten. Se ei ole mitenkään erikoista, se kun pitää pientä meteliä vuosittain. Tuossa on kuitenkin vähän kuvaa krataun pojasta.

http://en.rian.ru/video/20071109/87331998.html
 

TKH

Jäsen
Erilaisia dokkareita ja ohjelmia kun tulee aina silloin tällöin katsottua, niin mainitaan muutama sana eilen national geographic -kanavalta tulleesta tsunami -ohjelmasta.

Ohjelmassa oli juttua myös tuosta aikaisemmin mainitsemastani Lituya Bayn mega tsunamista. Käyttivät sitä ponnahduslautana kanavalle tyypilliseen tuomiopäivän skenaarioon, jossa vastaavanlainen maanvyörymä tapahtuu Havaijilla. Vaikka tiedemaailman uutisia tulee paljon seurattuakin, niin en ollut aikaisemmin kuullutkaan tuota alla olevaa.

Measurements obtained by satellites of the Global Positioning System, documented that a 12 by 6-mile area (amounting to about 72-square-miles) of the south slope of Hawaii's Kilauea Volcano moved 3.5 inches toward the sea, over a 36-hour period in November 2000. The event, termed as a "silent earthquake," had energy equivalent to that of an earthquake with moment magnitude of 5.7. (Cervelli, et al., 2000)." This aseismic slip event has been interpreted as a possible prelude to the triggering of another sudden, massive slope failure of the underwater portion of Kilauea's southern flank.

http://news-service.stanford.edu/news/2002/march6/silentquakes-36.html
http://news-service.stanford.edu/pr/2006/pr-aseismic-071206.html


http://www.drgeorgepc.com/TsunamiMegaEvaluation.html
Muutamia ihan mielenkiintoisia artikkeleita. Varsinkin tuo heti ylläoleva, joka on tiivistelmä tsunameita tutkivan George Pararas-Carayannisin artikkelista. Koskee lähinnä La Palmaa ja Havaijin Kilauea:ta. Sivustolla on myös hyviä kuvia La palmasta, kaiken kaikkiaan erittäin hyvä sivu tsunameista. Itse olen jo vanhastaan ollut samaa mieltä siltäkin kohdin missä kirjoittaja epäilee ettei maanvyörymä La palmalla osoittautuisi läheskään niin tuhoisaksi valtameren takana kuin joissakin ohjelmissa/skenaarioissa/artikkeleissa esitetään. Niin kuin aikaisemminkin mainitsin, niin aikaisemmat maanvyörymistä aiheutuneet tsunamit ovat aina olleet kohtuullisen paikallisia eikä niillä ole juurikaan ollut merkittävää vaikutusta paikallisen alueen ulkopuolella. Lähialueilla luonnollisesti tuhoaisi kaiken tieltään, muttei enää valtameren takana. Jos tsunamit kiinnostaan, niin tuo oli minun mielestä hyvin kattava ja asiantunteva. Sivusto käsitteli tsunameja laajasti ja myös joitakin tunnettuja muinaisia oli mainittu.

Giant landslides and erosion during the past million years have removed more than half of the total sub aerial volume of La Palma. At least one catastrophic collapse, the Cumbre Nueva giant landslide, occurred about 560 ka ago. The collapse removed some 200 km3 of the central-western part of La Palma, forming a large embayment. (Carracedo, et al., 1999).

The 1929 Grand Banks landslide, which involved 300-700 cubic km of material, generated only a local tsunami with insignificant far-field effects. The 1958 rockfall that caused the 524 m. impact tsunami inside Lituya Bay was hardly noticeable outside the source region.

The gigantic Plinian and Ultra-Plinian volcanic eruptions of Krakatau in 1883 and of Santorin in 1490 B.C. involved large scale slope failures and generated catastrophic local mega-tsunamis, but the waves rapidly decayed as they traveled from the source. The maximum wave recorded in Batavia (presently known as Jakarta), from the Krakatau explosion/collapse was only 2.4 meters. The waves at Jaffa-Tel Aviv in the eastern Mediterranean from the explosion/collapse of Santorin were only 7 meters high.


On July 9, 1958, an earthquake with a magnitude of 8.3 on the Richter scale rocked a small inlet in Alaska called Lituya Bay. It then caused part of a mountain at the back of the bay to collapse, causing a monstrous tsunami (an iminami) to fly headlong through the bay. At a mountain at the mouth of the bay, the run was measured to be 524 m (about 1742 ft) making it the largest wave in recorded history. It swept up three boats; one managed to ride the wave, but the other two were swept into the Pacific Ocean, where they were completely destroyed and four people aboard them were killed.

Tuo ylläoleva on wikipediasta. Tuollaiseksi tsunamiksi se yllä mainitussa ohjelmassakin kuvattiin. Oli se nyt tuon kokoinen tai pienempi, niin melkoinen säkä tuolla paation kuskilla on käynyt. Sitä muuten haastateltiin tuossa ohjelmassa, oli tapahtuma jäänyt luonnollisesti hyvin muistiin. Tämän jälkeen ohjelma siirtyi sitten Havaijille, jossa olivat laskeneet että Kilauea:ssa tapahtuma massiivinen maanvyörymä aiheuttaisi jättimäisen aallon, joka saattaisi painua jopa 10 kilometriä - taisivat itseasiassa puhua jopa 15 kilometristä - sisämaahan Oahun saarella, jossa myöskin Honolulu ja sen myötä suurin osa asukkaista sijaitsee. Samantapaistahan ne esitteli aikaisemmin Santorinin purkauksen ja Kreetan kohdalla. Tiedä tuosta nyt oikein, hyvin massiivinen tsunami se Oahulla vielä olisi, mutta ei sen voima taida riittää läheskään tuohon.


Tsunameista puhuttaessa yleissivystyksen kannalta tuo allaolevakin on hyvä tietää. Tuossa ei sitä ole mainittu, mutta muistan aikaisemmin lukeneeni, että jo vuonna 1960 kun patoa ensimmäisen kerran täytettiin tapahtui huomattava maanvyörymä, joka ei kuitenkaan aiheuttanut sillä kertaa suurempia ongelmia. Täytön jatkuessa samalla alueella tapahtui myöhemmin sitten tuo huomattavasti massiivisempi vyörymä.

The Vajont Dam was completed in 1961 under Monte Toc, 100 km north of Venice, Italy. At 262 metres, it was one of the highest dams in the world. On October 9, 1963 an enormous landslide of about 260 million cubic metres of forest, earth, and rock, fell into the reservoir at up to 110 km per hour (68 mph). The resulting displacement of water caused 50 million cubic metres of water to overtop the dam in a 250-metre high wave. The flooding destroyed the villages of Longarone, Pirago, Rivalta, Villanova and Faè, killing 1,450 people. Almost 2,000 people (some sources report 1,909) perished in total.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Energiaa on kuulemma vapautunut 64-kertaisesti Haitiin verrattuna. SPR:n kalusto ja avustushenkilöstö on Haitissa - toivottavasti saavat edes jotain lähetettyä Chileen (jos pyyntö tulee).
 

Rocco

Jäsen
Tsunamikin on syntynyt, tosin korkeus "vain" 9 jalkaa, eli kolme metriä. Chilen rannikko on todella jyrkkää, eli siellä tuskin vahinkoa siitä tulee, mutta muualla voi sitten olla eri juttu, kuten matalilla saarilla avomerellä.
 

TKH

Jäsen
Tsunamikin on syntynyt, tosin korkeus "vain" 9 jalkaa, eli kolme metriä. Chilen rannikko on todella jyrkkää, eli siellä tuskin vahinkoa siitä tulee, mutta muualla voi sitten olla eri juttu, kuten matalilla saarilla avomerellä.

Näin voimakkaista merenalaisista maanjäristyksistä syntyy käytännössä melkein aina tsunami. Ilmeisesti tämä järistys sattui sen verran syvällä (35 km), ettei se aiheuttanut kovin suurta tsunamia. 2,5 metriä näkyy olevan toistaiseksi suurin raportoitu.
 

Mad E

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Energiaa on kuulemma vapautunut 64-kertaisesti Haitiin verrattuna. SPR:n kalusto ja avustushenkilöstö on Haitissa - toivottavasti saavat edes jotain lähetettyä Chileen (jos pyyntö tulee).

Älä murehdi.
Jos Chilessä jotain kolahtaa, lähtee Suomesta ennen näkemätön avustusoperaatio käyntiin, jo muutaman tunnin sisällä. Siitä pitää meidän Tavja huolen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös