Mainos

Maanjäristyksen aiheuttamat Tsunamit

  • 235 054
  • 1 310

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Jos haluaa huolestuttaa itsensä maanjäristyksillä, niin tuossa on oiva sivusto: Live Earthquakes Map

Tuo raportoi melkein reaaliaikaisesti maanjäristyksiä maapallolla. Sumatran alue ja Japanin lähistö on komeasti edustettuna, kun taas Yhdysvallat koittaa peesata länsirannikon ja Alaskan pikkujäristyksillään.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Alaskan rannikolla, lähellä Kanadan rajaa, on tapahtunut useita voimakkaita maanjäristyksiä. Suurimmat on voimakkuudeltaan olleet 7,5-7,8 richterin asteikolla. Nuo järistykset tapahtuivat aika lähellä Gwaai Haanan saarta, missä viime vuoden loppupuolella tapahtui useita voimakkaita järistyksiä. Pacific Ring of Fire muistuttelee olemassaolostaan.

Järistysten aiheuttama tsunami ei aiheuttanut vahinkoja.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Nuo järistykset tapahtuivat aika lähellä Gwaai Haanan saarta, missä viime vuoden loppupuolella tapahtui useita voimakkaita järistyksiä.

Haida Gwailla (pohjoisaari, joka on asuttu, toisin kuin eteläinen suojelualue Gwaai Haana) oli sekä Massetissa ja Old Massetissa (en tiä Skidegateista, tie poikki?) on ollu useita tulipaljoa, mutta ei henkilövahinkoja. Matalaa rakentamista ja puiset LongHouset on vakaita, mutta halvemmat lautatalot on ollu kovilla. Vesikin oli noussu Masset sourissa.

Kaverini FB statuspäivitys ."It's an earthquakey morning.." mutta onnex kaikki on kunnossa.

Yx hienoimmista paikoista tällä pallolla toi eteläsaari Gwaai haanas, intiaanien mennyt maailma toteemipaaluineen säilytetty. Kylät hylättiin isorokkoepidemoiden aikaan 1900 luvun alussa. Vasta tuolloin Haidat oikeastaan kosketuksiin valkosenmiähen kans joutu...
 

scholl

Jäsen
Diggaan tosta jenkkien tsunamiasesuunnitelmasta. Sitä voisi käyttää Aasiassa mm. Koreassa, Japanissa ja Thaimaassa. Parantaisi Euroopan ja USA:n kilpailukykyä kun tiettyihin maihin tulisi jälleen tsunami. 2004 näpäytys ei toiminut, pahimmat tyypit matkustavat edelleen täältä esim. Thaimaaseen, vaikka se on erittäin huono juttu. Harmi, ettei sitä ole ikinä käytetty. Tuollaisia kekseliäitä aseita olisi hyvä nähdä myös tositoimissa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tuollaisia kekseliäitä aseita olisi hyvä nähdä myös tositoimissa.

80 -luvullahan oli huhuja Venäläisten seismisistä aseista mm. pohjanlahden pohjassa (Ruotsin sukellusvenejahdit). Joku loikkarikenraali kirjotti siitä dekkarinkin tuolloin (taisin lukasta)
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Santa Cruzin saarilla, Vanuatun ja Salomon-saarten välissä, on tapahtunut sarja voimakkaita maanjäristyksiä. Voimakkain niistä tapahtui viitisen tuntia sitten ja oli voimakkuudeltaan 8.0 magnitudia. Jälkijäristyksiä voimakkuudeltaan viiden ja kuuden magnitudin väliltä on tapahtunut jo yli 20. Voimakkaimman järistyksen jälkeen alueella annettiin tsunamivaroitus, mutta se on jo peruttu.

Siellä tärisee nyt perusteellisesti ja paljon.
 

TKH

Jäsen
Aihe sopinee hyvin tähän ketjuun.

Valtavat äkillisesti nousseet aallot ovat pyyhkineet kokonaisten kylien yli. YK:n mukaan rannikkoalueet ovat kärsineet massiivisia tuhoja. Suuria aluksia on paiskautunut rantaan, rakennuksia ja kouluja on tuhoutunut ja viljelysmaata mennyt pilalle.

Pahiten supertaifuuni murjoi Leyten ja Samarin aluetta. Leyten poliisipäällikkö on asettanut arvionsa myrskyn aiheuttamasta uhriluvusta alueella 10 000:een. Samarissa puolestaan ainakin 300 ihmisen kerrotaan kuolleen ja ainakin 2 000:n kadonneen.
Filippiinien supertaifuuni jätti massiiviset tuhot

Taifuuni oli ilmeisesti voimakkain koskaan maalle iskenyt myrsky ja kuten odottaa saattaa, niin silloin tuhotkin on sen mukaisia.
 

TKH

Jäsen
Taifuunissa keskituulen nopeus yltyi lähes 90 metriin sekunnissa. Puuskissa tuulennopeus on ollut tätäkin rajumpi.
Meteorologi: Taifuunin voimakkuutta vaikeata käsittää

When typhoon Haiyan - known in the Philippines as Yolanda - pounded into the islands of Samar and Leyte at 4.40am after picking up speed on a 900-mile track across the Pacific, the US navy's warning centre, JTWC, in Honolulu, calculated its winds to be gusting at up to 235mph (380kph).

Puuskissa ollut ilmeisesti jopa 106 m/s (380 km/h).
 

TKH

Jäsen
Vuoden 1737 Kamchatkan suuren maanjäristyksen on sanottu aiheuttaneen erittäin massiivisen 60 metriä korkean tsunamiaallon läheisille saarille. Tsunamin on myös kerrottu edenneen kymmenen kilometriä Kamchatkan niemimaalle.

The largest event followed the Great Kamchatka earthquake of october 17, 1737. Tsunami run-up heights reached 60 m above sea level in the North Kurile Islands.

A candidate is a quake that hit Kamchatka in Russia in 1841. Its magnitude had been thought to be 8.3, but now Dr Hough believes it should be upgraded to M9.2.
Enormous earthquakes ‘are missing’ from records

Sitä voi sitten miettiä, että jos vuoden 1841 maanjäristys olisi ollut jopa 9.2 niin mihinkähän lukemaan tuo 1737 suuri maanjäristys on sitten yltänyt.
 

TKH

Jäsen
Santa Cruzin saarilla, Vanuatun ja Salomon-saarten välissä, on tapahtunut sarja voimakkaita maanjäristyksiä.

Siellä tärisee nyt perusteellisesti ja paljon.

Vanuatun kohdalla uutinen on jos siellä ei ole järissyt. Senpä takia mainitsenkin ohi mennen, että poikkeuksellisesti tämän vuoden voimakkain maanjäristys alueella on ollut vain 6.7. Sekin tapahtui erittäin syvällä. Tuo yllä mainittu ei siis tapahtunut Vanuatualla, eikä sitä siis lasketa mukaan. Niin kuin aikaisemmin on tullut jo muutaman kerran todettua, niin keskiarvo on, että vähintään yksi vähintään 7.0 oleva maanjäristys alueella tapahtuu vuosittain. Mikäli joku haluaa joskus päästä kokemaan vähintään tuota luokkaa olevan maanjäristyksen, niin sanoisin, että tilastollisesti siihen on paras mahdollisuus juurikin Vanuatualla.

The Vanuatu region experiences a very high level of earthquake activity, with almost 50 events of magnitude 7 and larger having been recorded since 1973.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Vanuatun kohdalla uutinen on jos siellä ei ole järissyt.

Mistä täällä keskustellaan? Tuolla päin on enemmän tai vähemmän päivittäin maanjäristyksiä.

Isot pommit tulevat sitten milloin tulevat, koska niitä ei ainakaan nykytiede pysty mitenkään järkevästi ennustamaan.
 

TKH

Jäsen
Mistä täällä keskustellaan? Tuolla päin on enemmän tai vähemmän päivittäin maanjäristyksiä.

Onhan siellä, mutta ei pienehköt maanjäristykset nyt juuri ketään kiinnosta. Seiskasta ylöspäin rupeaa kiinnostamaan ja etenkin viime vuosina (tyyliin 2009-12), Vanuatualla on näitä 7-8 magnitudin järistyksiä ollut pari vuosittain. Tämä on suhteellisesti aika paljon kun toisinaan tämän kokoluokan järistyksiä ei maailman laajuisestikaan ole kuin kymmenkunta. Tosin toisinaan on ollut parikymmentäkin vuodessa, viime vuosikymmenen keskiarvo lienee jossain 13-14 tasolla.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Chilen rannikolla jyrisee, ja tsunamikin on jo koettu. Lähde: käytännössä mikä tahansa tiedotusväline.

Live Earthquakes Map kertoo, että alueella tulee edelleen tasaisen tappavaan tahtiin 4-6 magnitudin järistyksiä. Jokohan se iso tärinä vihdoin alkaisi?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Järistys oli todellakin kova, joskin odotettavissa. Järistyksiä oli alueella ollut epätavallisen paljon muistaakseni viimeiset pari viikkoa. Tuolla alueella ei noin rajua järistystä ole ihan hetkeen sattunut, joten tilastollisestikin se oli oikeastaan jo odotettavissa. Itse reissasin puoli vuotta sitten noilla kulmilla (Calaman lentokenttä sekä Atacaman autiomaa), ja ennen matkaa selvittelin alueen maanjäristyshistoriaa, ja muistelin tuollaista lukeneeni.

Mitä tulee tuhoihin, niin ne ovat ilmeisesti jääneet odotettua pienemmiksi. Chilessä on toki jossain määrin huomioitu maanjäristysriskiä rakennussuunnittelussa etenkin uudemmissa rakennuksissa, mutta rakennuskanta on kuitenkin monin paikoin varsin vanhaa, ihan jo omien havaintojenikin perusteella.

Iquique on noin Tampereen kokoinen kaupunki, joten luulisin joka tapauksessa uhreja tulevan vielä lisää. Noin iso järistys aiheuttaa varmasti tuhoa sen verran, että viidellä ei selvitä...

edit: 2005 tuolla oli sattunut 7.9 richterin järistys, joten "ihan hetkeen" oli ehkä hieman väärä sanavalinta meikäläiseltä.
 

TKH

Jäsen
Tuolla alueella ei noin rajua järistystä ole ihan hetkeen sattunut, joten tilastollisestikin se oli oikeastaan jo odotettavissa.

Oli tämä tavallaan ihan odotettu maanjäristys. Oheinen paperi on muuten yli 10 vuotta vanha.

In the past, several strong tsunamigenic earthquakes occurred in this area, including the 1604 First Arica Earthquake with a magnitude 8.5 at 17°S, a large earthquake in 1705 at 18.6°S, the Second (Great) Arica Earthquake of 1868 with a magnitude 8.5, and the 1877 Tarapaca Earthquake at 19.6°S with a magnitude of 8.3. As emphasized by Lockridge (1985), a large-magnitude event has not occurred in this area since 1877, making this region a seismic gap with the potential to produce future large earthquakes (M = 8.0–8.5) and damaging tsunamis. In accordance with the seismic gap theory, a strong event is likely to occur in the near future.
Tsunami risk estimation for the coasts of Peru and northern Chile
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Oli tämä tavallaan ihan odotettu maanjäristys. Oheinen paperi on muuten yli 10 vuotta vanha.

Tuon artikkelin luin viime vuonna ennen matkaani. Sen verran tutulta tuo vaikutti. Jos tuo kerran oli yli 10 vuotta vanha, niin se osaltaan selittää, miksi tuo Wikipedian mukaan vuonna 2005 sattunut 7.9 Richterin asteen järistys ei ollut päätynyt artikkeliin. Siitä syystä itsekin olin käsityksessä, että alueella oli ollut tuo "seismic gap"... millähän nimellä sitä nyt suomeksi kutsuisi...
 

TKH

Jäsen
A candidate is a quake that hit Kamchatka in Russia in 1841. Its magnitude had been thought to be 8.3, but now Dr Hough believes it should be upgraded to M9.2.
Enormous earthquakes ‘are missing’ from records

Jatketaanpa tähän liittyen.

The combined, preserved record of tsunami deposits and of numerous marker tephras on Kamchatka offers an unprecedented opportunity to study tsunami frequency. For example, from the stratigraphy along southern Kronotskiy Bay, we estimate frequency of large tsunamis (>5 m runup). In the last 3000 years, the minimum frequency is about one large tsunami per 100 years, and the maximum about one large tsunami per 30 years; the latter frequency occurred from about 0 to 1000 A.D.

In the region of the Zhupanova River mouth, tsunamis more than 5 m high occurred an average of 12 times per 1000 years during the last 3000 years. Tsunamis about 30 m high (on coastal headlands) occurred only once about every 1000 years, the maximum distance of penetration being 10 km upriver.
A millennial-scale record of Holocene tsunamis on the Kronotskiy Bay coast, Kamchatka, Russia

Kamchatkan alueella tunnetusti sattuu siis usein erittäin voimakkaita maanjäristyksiä ja tilastollisesti tällaisen osuminen seuraavalle vuosikymmenelle lienee jo kohtalainen. Alueellahan on kyllä ollut kohtalaisen voimakkaitakin maanjäristyksiä viime vuosikymmeninäkin, mutta edellinen "kunnon" maanjäristys tapahtui siis 1952.
 

TKH

Jäsen
"We conclude that increased stress on the unbroken patch may in turn have increased the probability of another major to great earthquake there in the near future,"
Risk of new Chile quake seen after 2010 disaster

Ei linkissä varsinaisesti mitään uutta tai ihmeellistä ole, mutta ehkä asiaa kannattaa sen verran tuntea ettei Concepcion:iin muuta asumaan.

Edelleenkään ei varsinaisesti mitään uutta tai ihmeellistä, mutta myöskään Iquiquehen ei välttämättä kannata muuttaa.

After the strong earthquake that struck Chile on April 2, numerous aftershocks, some of them of a considerable magnitude, have struck the region around Iquique. Seismologists doubt that the strong earthquake closed the local seismic gap and decreased the risk of a large earthquake. On the contrary, initial studies of the rupture process and the aftershocks show that only about a third of the vulnerable zone broke.

This vulnerable area is referred to as the seismic gap of Iquique and a strong earthquake is expected to strike here.
More Earthquakes for Chile? Seismic gap has not been closed
 

TKH

Jäsen
Mann on myös ennakoinut, että Istanbuliin iskisi 10-30 vuoden sisällä voimakas maanjäristys.

Enemmän Haitin maanjäristyksestä sekä Mannin ennakoinneista voi katsoa Prismasta.

Jatketaan tähänkin nyt vähän. Tokio ja Istanbul lienevät kaupungit, jotka eniten esiintyvät tämän kaltaisissa ennustuksissa. Ohessa yksi aika tuore juttu, joka koskee Istanbulia.

Earthquake researchers have now identified a 30 kilometers long and ten kilometers deep area along the North Anatolian fault zone just south of Istanbul that could be the starting point for a strong earthquake. The group of seismologists say that this potential earthquake source is only 15 to 20 kilometers from the historic city center of Istanbul.

Currently, the GFZ is intensifying its activity to monitor the earthquake zone in front of Istanbul. Together with the Disaster and Emergency Management Presidency of Turkey AFAD, several 300 meter deep holes are currently being drilled around the eastern Marmara Sea, into which highly sensitive borehole seismometers will be placed. With this Geophysical borehole Observatory at the North Anatolian Fault GONAF, measurement accuracy and detection threshold for microearthquakes are improved many times over.
Seismic gap outside of Istanbul: Is this where the expected Marmara earthquake will originate from?
 

TKH

Jäsen
Maanjäristyksiä ei pysty ennustamaan, mutta sanoisin että yksi hyvin potentiaalinen paikka seuraavalle reippaasti yli 8 magnitudin maanjäristykselle löytyy Indonesiasta pari sataa kilometriä Padangin kaupungista. Alueelta löytyy historiaa useammasta yli 8 magnitudin järistyksestä. Pitkään aikaa pahoja järistyksiä ei alueella ole ollut, mutta viime vuosina aluetta on järisyttänyt yksi isompi (7,9) ja kolme pienempää vähän alta ja päälle 7 magnitudin maanjäristystä. Indonesian suuren sumatran siirroksen viime aikaisten maanjäristyksien voimakkuudet huomioiden voi melkoisella varmuudella olettaa ettei mainitut järistykset ole voineet merkittävästi purkaa siiroksen tähän kohtaan pakkautunutta energiaa. Näin ollen, ennemmin tai myöhemmin siirroksen tämäkin kohta energiansa vapauttaa. Tähän voi tietysti mennä kymmeniä vuosia, mutta uusi suuri maanjäristys voi tapahtua myös vain muutamien vuosien sisällä.

Jatketaanpa hiukan tätäkin yli 4 vuotta vanhaa mainintaa. Oheinen linkki on jo muutamia vuosia vanha, mutta on Japanin tsunamin jälkeen entistäkin ajankohtaisempi.

The Aceh earthquake in December 26, 2004 had a magnitude of 9.3 and resulted a huge tsunami in Indian ocean and killed more than 200000 people. The great Nias earthquake of March 28, 2005 ruptured another segment next to the Aceh earthquake segment. The South Sumatra earthquake occurred on September 12, 2007 and had a magnitude of 8.4. The estimated rupture length is about 270-300 km long. Now there is an unbroken segment facing Padang City of West Sumatra Province of Indonesia (Figure 2.7). The unbroken part is more than 400km and it may result in mega-thrust earthquake with a magnitude greater than 8.7.

Results of geotechnical drilling and cone penetration tests to the depth 30 m in Padang City indicated that the soil layers consist of mainly loosely to densely-packed sand and soft silty clay layers. The liquefaction susceptibility analyses show that the soil layer is potentially prone to liquefaction.

Padang city is located on a very flat land. It is about 3km to reach the altitude of 5m from the coast, In case of Tsunami with a height of more than 5m, it may be quite disastrous.
A Reconnaissance Report on The Pariaman-Padang Earthquake
 

TKH

Jäsen
The processes described here for western Crete may also occur along the rest of the Hellenic subduction zone. The 1303 earthquake and tsunami are thought to have originated near Rhodes, so the whole Hellenic subduction zone may represent a tsunami hazard for the eastern Mediterranean. If the partitioning between aseismic and seismic slip is the same along the whole zone as in the 100km section near southwest Crete, we should expect an 365-type earthquake every ∼800 yr. That there has been only one other such event (in 1303) in the past 1,650yr should focus our attention on the modern-day tsunami hazard in the Eastern Mediterranean.
Eastern Mediterranean tectonics and tsunami hazard inferred from the AD 365 earthquake

Mainitaanpa tämäkin kun tilastollisesti seuraava saattaisi olla jo lähellä.
 

TKH

Jäsen
Menee jo vähän turhan tiedon puolelle, mutta Euroopasta ja tsunamiuhasta tuli vain mieleen oheinen vanha juttu. Kaasuntuotantoon liittyen sen verran, että tuotanto tuolla on alkanut jo vuosia sitten.

The three Storegga Slides are considered to be amongst the largest known landslides. They occurred under water, at the edge of Norway's continental shelf, in the Norwegian Sea, 100 km north-west of the Møre coast, causing a very large tsunami in the North Atlantic Ocean. This collapse involved an estimated 290 km length of coastal shelf, with a total volume of 3,500 km3 of debris. This would be the equivalent volume to an area the size of Iceland covered to a depth of 34 m.

As part of the activities to prepare the Ormen Lange natural gas field, the incident has been thoroughly investigated. One conclusion is that the slide was caused by material built up during the previous ice age, and that a recurrence would only be possible after a new ice age.
Storegga Slide
 

TKH

Jäsen
Based on these indicators, the researchers identified several regions capable of generating giant earthquakes. These regions include Lesser Antilles in the Caribbean, Mexico-Central America tectonic plate boundary, Greece, the Makran region in Pakistan, the Sunda tectonic plate region in Southeast Asia, North Sulawesi in Indonesia and Hikurangi in New Zealand.
Global Subduction Zone Map Highlights Regions at Risk of Major Earthquakes

Oheisesta linkistä löytyy ihan mielenkiintoinen kartta, josta selviää tutkimusryhmän näkemys siitä, että miten voimakkaita maanjäristyksiä voi esiintyä missäkin päin maailmaa.
 

TKH

Jäsen
Oheisesta linkistä löytyy ihan mielenkiintoinen kartta, josta selviää tutkimusryhmän näkemys siitä, että miten voimakkaita maanjäristyksiä voi esiintyä missäkin päin maailmaa.

Menee nyt lähinnä turhan tiedon puolelle, mutta mainitaan nyt kuitenkin, että jos en nyt ihan väärin katsonut, niin eilisen Salomonsaarten järistyksen voimakkuus osui ennustetulle alueelle. Linkissä alue näyttäisi olevan luokikeltu välille 7,5-8, mutta kartta on sen verran pieni, ettei tuosta kovin tarkkaan asiaa näe. Maanjäristysten voimakkuuksiahan pystytään ennustamaan jo ihan kohtalaisella tarkkuudella, joten tuon kaltaisista kartoista saa kyllä hyvinkin viitteitä siitä mitä missäkin voidaa odottaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös