Viestin lähetti dana77
HN on tässä kohtaa nähdeksi aika lailla asian ytimessä; jos ei voida näyttää että joku olisi väittänyt surevansa maailman kaikkia kuolleita samanarvoisesti, niin ei keneltäkään sitä voida edellyttää.
Eiköhän useimmat meistä sure ensimmäisenä, kun vaikeudet kohdistuvat itseensä, omaan perheeseen ja lähiomaisiin. Sen jälkeen ihmisiin, jotka tuntee henkilökohtaisesti. Surettaa paljon enemmän, jos naapuri putoaa veneestään omassa rannassaan ja hukkuu kuin että joku herra x menehtyy moko mokojen maassa.
Pitkälti se taitaa johtua siitä, että kuolemistakin on tullut viihdettä. Ihmisiä kuolee jatkuvasti sodissa, terroriteoissa, luonnonkatastrofeissa, onnettomuuksissa jne. Ihmisistä on tullut sellaisia, että hallitsemme negatiivisetkin uutiset, emmekä pohdi niitä sen syvällisemmin, varsinkaan jos uhreilla ei ole kasvoja.
On myös luonnollista, että suhtautuminen on erilaista riippuen siitä missäpäin katastrofeja tapahtuu. Jos joku länsimainen kaupunki tuhoutuu tai rättipäät iskevät WTC:hen niin järkytys on valtava ja viha suurta, koska nilkit hyökkäsivät meitä vastaan. Silloin tulee seurattua uutisia herkeämättä ja tekee itsekin mieli nitistää pari osamaa. Mutta siinäkin tapauksessa, varsinkin jos uhrien joukossa ei ole yhtään ystävää tai tuttavaa niin mitä liikkuu parin vuoden päästä - lähinnä se, ettei nykissä käydessä voi enää käydä näköaloja ihailemassa. Eli siis arkkitehtuuri, rakenteet ja monumentit ovat ihmisiä suurempia. Jos hyökyaalto olisi liipassut Eurooppaan ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kaupunkeja olisi tuhoutunut, olisi harmittanut pahasti. Nyt ei osaa kantaa samanlaista huolta, kun on kyse ylikansoitetuista bambumaja-alueista, joilla on tuhoutunut pikkaisen feikkileviskulttuuria. Pyörii päässä vain Darwinin ajatukset. Tietysti ihmisuhrien suuri määrä järkyttää, mutta ei se fiilistely ole millään tavalla erilaista kuin esim. Iranin maanjäristyksen, Afrikan nälänhädän, Bosnian sodan, Alaskan öljyonnettomuuden tai muun vastaavan ison jutun kohdalla. Ehkäpä tämä katastrofi mietityttää monia jopa vähemmän kuin viime talvinen tapahtuma, jossa rekka lähti lapasesta ja bussilastillinen espoolaisnuoria liiskautui paperiin.
TV:stä tulee näinä päivinä vain oikeastaan Aasian tsunameista, joten kun sitä seuraa niin muutama ihmeellinen asia nousee mieleen:
- Miksei Airfinlandia mainita kun puhutaan evakuoinneista. Koko ajan hehkutetaan Finnairia. Pieni salaliitto Bluesia vastaan :)
- Miksi jokaiselta tyypiltä kysytään, mitä viranomaiset tekivät väärin. Miksei nyt voitaisi keskittyä siihen, mitä nyt pitää tehdä, jotta jengi saadaan sieltä Suomeen ja paikallisille apua.
- Ei kai avustustavaroita lennätetä hitaasti Euroopasta. Näin mm. Lufthansa Cargon koneita purkamassa lastia jossakin uutislähetyksessä. Eikö ajansäästämiseksi pitäisi lennättää avustuskamaa mahdollisimman paljon mahdollisimman läheltä kuten esim. Kiinasta tai Australiasta.
- Miksi maahansaapuneita ahdistellaan toimittajien taholta heti terminaalissa. Iltapäivälehdet näyttävät myyvän hyvin eli tässä on taas se toisen hädällä tehdään hyvät hillot -meininki päällä.
- Miksei omatoimimatkaajia laiteta mukaan viralliseen "kadonneet" listaan. Ruotsin Kilroy Travelsin henkilö sanoi, että heiltä on kateissa 500 pelkästään lentolipun ostaneita ja yhteensä Ruotsista on yli 3000 omatoimimatkailijaa kateissa Thaimaassa. Heitä ei ole siis laskettu mukaan seuramatkatoimistojen 1400 kadonneen luetteloon.
- Mikä evakuointilentojen järjestämisessä on niin hidasta, että ihmiset kuolevat sairaaloihin.
- Miksei Vesa Keskinen ole vielä noussut julkisuuteen asian tiimoilta. Miljoona-aalto tapahtuma on luultavimmin kuitenkin suunnitteilla.
- Miksei Veikkaus tuo markkinoille aaltoarpaa, jonka tuotto menisi Aasiaan hätäapuna.