Holtbyllä on erinomainen voittotilasto, mutta muutoin ei kyllä ole Vezina-voittajalta vaadittavat tilastot. 2.25 GAA ja .921 SV% ovat hyvät, mutta eivät riittävän hyvät Vezinaan mielestäni. Holtbyn torjuntaprosentti on vasta seitsemänneksi paras ja GAA vasta kuudenneksi paras (min. 40 ottelua). Tässä hieman tilastovertailua aiempiin kausiin:
- Edellisten seitsemän Vezina-voittajan joukossa on ainoastaan yksi maalivahti, jonka torjuntaprosentti oli alle .930 - Ryan Miller kaudella 2009-10. Millerin torjuntaprosentti oli .929 ja sekin oli vähintään puolet kaudesta pelanneista maalivahdeista silloin toiseksi paras.
- Edelliset seitsemän voittajaa ovat kaikki olleet kyseisillä kausilla sekä torjuntaprosentissa että päästettyjen maalien keskiarvossa top-3 joukossa (min. pelannut vähintään puolet kaudesta). Käytännössä melkein top-2:ssa, kun yksi taisi juuri jäädä kahden parhaan ulkopuolelle, Bobrovsky GAA:ssa.
- Ainoastaan kaksi seitsemästä viimeisestä voittajasta oli kyseisillä kausilla top-3:ssa voitettujen ottelujen määrässä.
- Kun mennään ajassa taaksepäin Brodeurin voittoihin, niin torjuntaprosentit olivat "vain" .920 ja .922 mutta nekin kyseisillä kausilla top-5 joukossa (min. puolet kaudesta pelanneiden joukosta) ja niin ikään Brodeur oli GAA:ssa molemmilla kausilla top-5 joukossa.
- Kiprusoffin voittokaudella hän oli torjuntaprosentissa toiseksi paras ja GAA oli paras.
Toisin sanoen viimeisten kymmenen Vezina-voittajan joukosta ei löydy ensimmäistäkään maalivahtia, joka olisi ollut torjuntaprosentissa tai päästettyjen maalien keskiarvossa top-5 ulkopuolella kyseisellä kaudella. Holtby on tällä hetkellä molempien tilastojen kärkiviisikon ulkopuolella. Toki vielä on aikaa parantaa sijoitusta, mutta ihan näin yksinkertaisella tilastojen tarkkailulla, ei Holtbyn tilastot riitä Vezinaan.
Se on sitten asia erikseen millaisen painoarvon kukin panee GAA:lle ja SV%:lle, ja haluaako tuoda esimerkiksi syvällisempiä tilastoja tarkkailuun. Viidellä viittä vastaan Holtbyn torjuntaprosentti vasta 11. paras (min. 40 ottelua - jos rajaksi laittaa 30 ottelua, on Holtby vasta sijalla 17.). "High-Danger SV%" viidellä viittä vastaan vähintään 40 ottelua pelanneista Holtbyllä vasta 12. paras. Noihin paremmin perehtyneet voivat tuoda enemmänkin näitä esille, mutta eipä pikaisella vilkaisulla Holtby näytä noistakaan löytyvän kärkipaikoilta. Sekin pitää muistaa että ne on NHL-joukkueiden GM:t jotka äänestävät palkinnosta, ja ei heistä ainakaan kaikki nyt varmaankaan jaksa paljoa tilastoanalyysiä vääntää valintansa tueksi - hyvä jos tosiaan GAA:n ja SV% katsovat.
Jos se pitää sitten suosikki valita, niin kai se tässä vaiheessa olisi sitten Ben Bishop. Liigan paras torjuntaprosentti ja päästettyjen maalien keskiarvo. Kärkikympissä noissa kahdessa "edistyneessä tilastossa", jotka edellä otin esille. Jos ottaa koko tasakentällisin (eli 5vs5 lisäksi myös 4vs4 ja 3vs3), niin Bishopilla kolmanneksi paras torjuntaprosentti (Lundqvistin ja Crawfordin jälkeen), ja alivoimalla pelattaessa Bishopilla on liigan paras torjuntaprosentti. Itse asiassa Bishop on ainoa maalivahti jonka torjuntaprosentti joukkueen pelatessa alivoimalla on yli .900 (samat pelimäärärajoitukset kuin aiemminkin). Bishopilla on yksi Vezina-ehdokkuus aiemmin jo, ja nyt olisi hyvät mahdollisuudet ihan voittoonkin saakka sitten.