NHL:ään ei lähde sen enempää kuin muinakaan vuosina.
Jäsen
@sheiko on lähempänä totuutta kuin arvaakaan. Varsinkin Levtchin suhteen.
Mäenalanen voi nelosketjusta raivatakin tiensä isoihin valoihin, mutta Levtchin ennustan tulevan viimeistään syystalvella 2023 takaisin Eurooppaan. Miksi ja miten tämä liittyy Lukkoon? Antakaapa kun selitän.
Nykyinen Tappara syntyi 2012 kun Rautakorpi palasi peräsimeen. Sen jälkeen joukkue on nähty mitalipeleissä joka kevät. Seura on siis menestynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana huimasti ja samalla pelaajat kehittyneet.
Mutta kuinka monta Tapparan pelaajaa tuona aikana on tehnyt läpimurron NHL:ään? Kolme. Aleksander Barkov, Patrik Laine ja Niko Mikkola. Barkov ja Laine tosin olivat jo monta vuotta ennen miesten peleihin tuloaan selviä supertähtiehdokkaita. He olisivat menneet NHL:ään vaikka Ikurin Vireen kautta.
Henrik Haapala. Joona Luoto. Sebastian Repo. Niko Mikkola. Vain viimeisin näistä on lyönyt läpi NHL:ssä. Tappara on siis kymmenen vuoden dynastian aikana tuottanut kolme NHL-pelaajaa. Se on todella vähän.
Verrataan vaikkapa Kärppiin samalla aikavälillä. Ville Pokka. Joonas Donskoi. Joonas Kemppainen. Miikka Salomäki. Markus Nutivaara. Sebastian Aho. Jesse Puljujärvi. Saku Mäenalanen. Jani Hakanpää. Miro Aaltonen. Justus Annunen. Teemu Kivihalme. Rasmus Kupari. Aleksi Heponiemi. Juho Lammikko. Kärpillä on ollut samalla aikavälillä useampi heikompi kausi toisin kuin Tapparalla, mutta silti se on tuottanut Amerikkaan lähtijöitä ja NHL:stä pelipaikan ottaneita monta kertaa enemmän. Vaikka jättäisi superlupaukset Ahon ja Puljujärven vertailusta pois, Kärpät pesisi Tapparan silti.
Väitän, että kymmenen vuoden tarkasteluväli on riittävä jotta voi tehdä jotain johtopäätöksiä. Sattuman osuus on aika pieni. Huomion arvoista on se, että Tappara, joka päästää perinteisesti vähän maaleja, ei ole tuottanut yhtään maalivahtia joka olisi lähtenyt Amerikkaan. Kärpät on tuottanut yhden ja uusi on tulossa putkesta ulos (Joel Blomqvist). Lisäksi Kärpät on tuottanut Hakanpään kaltaisen late bloomerin, josta kukaan ei olisi uskonut tulevan NHL-pelaajaa.
Aivan, joo, kyllä. Miten tämä kaikki liittyy Lukkoon?
Siten, että piipahtamalla Lukossa voi saada paremmat eväät NHL-uraan kuin Tapparassa. Oikeasti.
Samalla aikavälillä Lukossa on omaa linjaansa vienyt eteenpäin Risto Dufva, Juha Vuori, Kari Heikkilä, Pekka Virta sekä Marko Virtanen. Heistä kaksi jälkimmäistä voidaan nähdä saman jatkumon tuotteena. Käytän kuitenkin samaa tarkasteluväliä myös Lukkoon.
Lukosta Amerikkaan on tällä aikavälillä lähtenyt Kaapo Kähkönen, Tarmo Reunanen, Ville Heinola, Justin Danforth ja Aleksi Saarela. Lisäksi Lukas Klok otti eittämättä ratkaisevia askeleita sinne suuntaan. Näistä Kähkönen ja Danforth ovat enemmän tai vähemmän vakiinnuttaneet paikkansa ja Heinolalla on puoli jalkaa oven välissä.
Syy siihen, että Lukosta on tullut melkein yhtä monta NHL-pelaajaa kuin Tapparasta on pelitapa. Kalle on useasti puhunut siitä, että pelitavan pitää olla linjassa vallitsevien suuntausten kanssa ja täten palveltava pelaajien kehittymistä maailman huipulle. Änärin kohdalla se tarkoittaa hyökkäysvoittoisuutta, aggressiivisuutta, kiekollista rohkeutta ja riskien ottamista.
Kumpaa seuraa nämä neljä adjektiivia kuvaavat paremmin: Lukkoa vai Tapparaa?
Mikäli ei tapahdu jotain ihmeellistä, ennustan Lukon menevän Tapparan ohi NHL:ään tuotettujen pelaajien määrässä sanotaan viiden vuoden aikajänteellä. Ja se jos mikä hivelee omaa mieltä.