Helge Grans aloitti kauden Ontariossa yllättävän hyvin, mutta joulukuussa alkoi meno hiukan hiipua. Nuorten MM-kisoissa pelasi ykkösparissa/ykkösyv:ssä, mutta se turnaus jäi vain kahteen peliin. Pisteitä tuli kolme, kaikki syöttöjä. Nuorten MM-kisoista palattuaan Grans pelasi minusta huonoimman ottelujaksonsa. Syöttöyritykset olivat hiukan liian näppäriä ja seurauksena vaarallisia kiekonmenetyksiä ja harhoja omalla puolustusalueella. Ilmeisesti valmennus huomautteli asiasta, koska ruotsalaisjunnu palasi välillä perusjuttuihin, mutta viime peleissä on aktivoitunut kiekollisena jälleen. Minusta tämä pakkien kiekollinen aktivoituminen viime aikoina näyttää koskevan koko organisaatiota. Durzi, Björnfot, jopa Mikey Anderson nousevat aikaisempaa aktiivisemmin tukemaan hyökkääjiä.
Wheeler kirjoittaa Gransista: "He’s a superb passer on outlets and through offensive-zone lanes. And he’s at his best when he’s playing an aggressive style and taking risks to make things happen. There’s still some rawness to his even-strength play and he can look a little stilted on his pivots, but his game has started to take form and despite having played parts of four seasons at two top pro levels, he’s just still just 19. Grans has the potential to be a top-four defenceman with significant two-way value. There’s a balance to be struck with his mistakes and some of that just comes with continued reps. I hope they encourage him to play a highly involved game, because that’s when his tools really shine. I’d rather see him looking to make things happen than playing passively.
Minusta Grans voisi tällä kaudella keskittyä ihan puolustuspelamisen perusjuttuihin. Hänellä tuntuu olevan vaikeuksia kentän hahmottamisessa (varsinkin leveyssuuntaan) ja sijoittumisessa suhteessa vastustajien hyökkääjiin (gapcontrol), omaan pakkikaveriin ja etäisyydessä kaukalon laitaan on toivomisen varaa. Asia kyllä varmasti paranee kokemuksen myötä ja Gransin onneksi hänellä on apuna valmentajien lisäksi kokeneemmat pakkikaverit Jacob Moverare, Cameron Gaunce tai Christian Wolanin.
Fyysisestihän Grans on vielä ihan raakile, mutta toivottavasti voiman hankintaa ei lisätä liikkuvuuden kustannuksella. Sivuttaisliike tai sähäkkyys ei todellakaan ole Gransin vahvuuksia ja myös laukausten blokkaamista pitäisi kehittää todella paljon. Sen sijaan viivalaukojana ruotsalaisjunnu on yllättävän hyvä - vedot jäävät tosi harvoin blokkaajiin, mikä viivalaukomisen aaa ja ooo.
Wheelerin listan kutosena on ruotsalaislaituri Samuel Fagemo. Wheelerin tavoin Jimmy Fox näkee Fagemossa hyökkäyspään potentiaalia, mutta enpä oikein tiedä. "Volumeshooter" taitaa olla Fagemoa parhaiten kuvaava sana, koska hän haluaa laukoa - ja laukoo - paikasta kuin paikasta. Siis samanlainen pelaajatyyppi kuin Viktor Arvidsson, mutta hiukan isompi, hiukan hitaampi ja hiukan vähemmän aggressivinen kuin Arvidsson. Jollei ketjussa ole hyvää pelintekijää/syöttelijää, niin Fagemo on käytännössä hyödytön. Itsenäisesti hän ei pysty tekopaikkoja luomaan.
Fagemo on tehnyt maaleja ihan OK tahtiin (34 peliä, 15 maalia), mutta parempaan tahtiin yltääkseen hänen pitäisi nousta kakkosylivoimasta ykkösylivoimaan. Nyt ykkös-yv:llä on laukojina kaksi muuta rightin hyökkääjää (Frk ja Vilardi), joten Fagemon saumat saada enemmän jääaikaa viidellä neljää vastaan riippuu muiden pelaajien loukkaantumisista ja mahdollisista treideistä.
Pohjoisamerikalaiset Kings-fanit hehkuttavat kovasti Brock Faberia. Hän oli positiivinen yllättäjä viime vuoden nuorten MM-kisoissa ja itsellä oli isot odotukset hänen tästä kaudestaan. Tämän kauden nuorten MM-kisoissa hän ei ehtinyt pelata kuin yhden pelin ja on nyt pelannut olympialaisissa kolme ottelua. En tiedä sitten oliko itsellä liiankin suuret toiveet, mutta ei hän minusta mitään isompaa askelta kehityksessään ole ottanut. Aika perusvarmaa peliä ja hyökkäyssuuntaan ei oikeastaan tapahdu mitään. Vähän kuin rightin puolen Mikey Anderson tai Tobias Björnfot. Hän tulee ilmeisesti siirtymään ammattilaiseksi yliopistokauden jälkeen eli joskus maalis-huhtikuussa.
Wheelerin listan kahdeksantena on neljäs rightin pakki eli Jordan Spence. Durziakin pienempi kiekollinen pakki, joka on tulokaskaudellaan AHL:ssä lyönyt tiskiin kovat tehot. 36 ottelua, 2+28 = 30, +14, AHL:n pakkien pistepörssin kolmonen, AHL:n huippuylivoiman viivamies ja pelaajana fiksu kuin mikä. Helge Gransia reilun vuoden verran vanhempi ja pelinäkemyksensä puolesta todella paljon ruotsalaista kypsempi. Laukaus on luokkaa nallipyssy, mutta kunhan saa voimaa lisää, niin se varmasti paranee. Voiman ja kokemuksen puute näkyy välillä aika selvästi, mutta Spenceä on auttaa paljon se, että hänen vakioparinaan on pelannut seitsemisensataa ottelua AHL:ssä tahkonnut Cameron Gaunce. Vaikka Spence on pienehkö, eikä ole supertaitava tai loistava luistelija, niin silti uskon hänen NHL-potentiaaliinsa. Jotkus pelaajat vaan tuntuvat tekevän kentällä lähes koko ajan oikeita ratkaisuja ja Spence on juuri sellainen pelaaja.
Wheeler on hiukan luokittelut pelaajia omiin "potentiaaliryhmiinsä". Byfield on omassa luokassaan, samoin Clarke hiukan häntä alempana omassaan. Kolmannessa korissa on Turcotte, Vilardi, Grans, Fagemo, Faber ja Spence.
Neljännen luokan muodostaa kahdeksikko Martin Chromiak, Tyler Madden, Francesco Pinelli, Kasper Simontaival, Kirill Kirsanov, Jaret Anderson-Dolan, Akil Thomas ja Alex Laferriere. Näistä myöhemmin jotakin, ainakin noista kolmesta AHL-kaverista.
Vitosryhmää voisi sanoa suomalaisporukaksi, sillä siinä ovat Samuel Helenius, Kim Nousiainen, Aatu Jämsen ja AHL-laituri Aidan Dudas. Nämä nuoret ovat siis Wheelerin listan sijoilla 16-20.
Kunniamaininnan saa vielä neljä nimeä: yliopistolaituri Andre Lee, venäläinen Bulat Shafigullin ja maalivahdit Jacob Ingham ja Lukas Parik. Se, että yksikään molari ei päässyt kahdenkymmenen parhaan lupauksen joukkoon, kertonee kaiken Losin varaamien maalivahtien potentiaalista.