Ennen kuin availen uutta ketjua, niin laitan perinteiset pelaaja-arviot tänne vanhaan ketjuun, niin jää ainakin muistiin.
HYÖKKÄÄJÄT
Veteraanit johtivat joukkoja ja nuorisoa ajettiin hiljalleen mukaan porukkaan. Löydettiin huipputason 2. ja 4. ketju ja nähtiin hienoja läpimurtoja. Tehoja toivoisi kärjeltä enemmän, mutta voittaminen on pääasia.
#11 Anze Kopitar – 81GP, 19+48=67, -6 / Playoffit: 7GP, 1+3=4, -6 (Arvosana 2021: 7-)
Jälleen kerran sisäisen pistepörssin kuningas. Kapteeni aloitti kauden todella räväkästi ja keikkui hetken aikaa pistepörssin kärkisijoilla. Valtava kuorma läpi runkosarjan kannettavana ja se näkyy väistämättä pidempinä heikkoina tehoputkina. Varsinkin, kun vieressä ei ole NHL ykköskaliberin laitureita. Peliaika huiteli taas siellä 20+ puolella, vaikka Danault saapui auttamaan kuorman kanssa. Aloittaa vakuuttavalla prosentilla ja sen takia ylikäytöllä. Laukoi yllättäen paljon hanakammin kuin ennen, mutta vetoprosentti jäi vaatimattomaksi. Ylivoimapelaaminen näyttää välillä hieman kömpelöltä ja ratkaisut ovat keskinkertaisia. Toki ympärillä on vähän osaamista parempaan pyörittämiseen. Mitään pahaa sanottavaa kapteenista ei ole, koska #11 on viimeinen herra, jonka pelaamisesta täytyisi olla huolissaan. Mielenkiintoista seurata, miten Anzen pelikuormaa saadaan jatkossa helpotettua ja kuinka paljon tehoja löytyy vielä tankista.
Kapteeni on edelleen Kingsin paras kenttäpelaaja ja arvostus on huipussaan. Arvosana: 9
#23 Dustin Brown – 64GP, 9+19=28, -3 (A21: 5½)
Tähän kohtaan voisi haukkua Dustyn pelaamisen pystyyn, mutta en sitä tee. Teki ainoan oikean ratkaisun ja vielä saappaat jalassa. Uran päättäminen tähän kauteen oli pelillisesti järkevää ja se avaa yhden paikan lisää Kingsin tulevaisuudelle. Brownin merkitys Losin jääkiekolle on ollut valtava ja tuskin hän vetäytyy pelkästään rantatuoliinsa lepäämään. Kapteenin numero nousee lähi vuosina Crypton kattoon ja arvostus uraa kohtaan kasvaa. Kiitos kapteeni #23! Arvosana: 23
#19 Alex Iafallo – 79GP, 17+20=37, +4 / Playoffit: 7GP, 1+3=4, -1 (A21: 8+)
Työkone on saanut ihan tarpeeksi paikkoja näyttää. Ura on jäänyt polkemaan paikoillaan ja pahasti. Pitkiä tehottomia jaksoja tulee joka kausi useampi ja toisaalta tehot tulevat kuumilla jaksoilla. Alex on hyvä pelaaja, mutta ei top 6 tasoinen ratkaisija. McLellan tuskastui myös Iafallon tekemiseen ja Alex siirrettiin välillä pelaamaan alempiin ketjuihin. Iafallossa on paljon samaa kuin Tanner Pearsonissa aikanaan. Hyvä jätkä, josta on helppo pitää, mutta pöytään ei ilmesty koskaan mitään yllättävää. Vielä kun joukkueeseen on ilmestynyt tehokkaampiakin duunareita, niin Iafallo on täysin korvattavissa.
Olen tällä hetkellä täysin valmis luopumaan Iafallosta, jos 4M cap hitillä saadaan tarvittava pelivara hankkia jokin oikea top 6 hyökkääjä. Ehkä sen seuraavan askeleen ottaminen vaatii myös muutosta. Arvosana: 7-
#9 Adrian Kempe – 56GP, 35+19=54, -2 (A21: 6)
Tykkikausi ja tärkeä läpimurto. Räväkän tulokaskauden jälkeen on odoteltu Kempen iskua, mutta se vaati muutaman kauden tuskailun ennen kuin ruotsin poika ymmärsi vahvuutensa. Liuku on uskomattoman sulava ja se tuottaa paljon paikkoja, joista Kempe voisi viimeistellä vieläkin kovemmalla prosentilla. 247 laukkausta ja 35 maalia. Edellinen laukausennätys oli 148 kahden vuoden takaa ja uran maaliennätys tuplaantui (16 tulokaskaudella). Kempeä osattiin hyödyntää loistavasti ylivoiman kiekontuojana. Sen jälkeen tuleekin Kempen suurin ongelma esiin. Ylivoimalla pelaamiseen ei ole tarpeeksi malttia ja älyä. Kempe yritti välillä laukoa väkisin kahden pelaajan läpi ja tänne Suomeen asti näki, ettei tuosta tule yhtään mitään. Jos ylivoimaa pelattaisiin pelkillä suorilla hyökkäyksillä, niin Kempe loistaisi joka pelissä.
Vastasi huutoon tykkikaudella. Jos toiseen laitaan saataisiin paremmin ruokkiva kaveri, niin 40 maalia on paperia. Malttia / rooli kuntoon ylivoimalla, niin Kempe kehittyy loistavaksi pelaajaksi. Laukausmäärä kertoo oikeista asioista ja onnistumiset ruokkivat itseluottamusta. Millaiseen jatkosoppariin suostuu?. Arvosana: 9+
#46 Blake Lizotte – 70GP, 10+14=24, +15 / Playoffit: 7GP, 0+1=1, -1 (A21: 6)
Hälyttelin jo NHL-uran päättymisellä viime kauden jälkeen. Mitä vielä, ihan himmeän hyvä kausi takana. Lizotten ansiosta Kingsillä oli todella inhottava nelosketju, jonka jokainen menestyvä joukkue tarvitsee. 171cm mies repii ja raastaa hurjalla liikkeellä vastustajan päädyssä. Otti selkeitä steppejä kiekollisessa pelaamisessa ja löysi Lemieuxn kanssa hyvän kemian. Kaliyev roikkui mukana, mutta tuntui silti nauttivan omasta roolistaan Lizotten takia. Vaikka mua alkuun ärsytti Lizotten hyöriminen, niin nyt #46 on yksi ehdottomista suosikeistani pelaajana. Sopiva jatko saatiin kesken kauden sorvattua ja hyvä näin.
Hieno kausi takana ja sementoi itsensä toistaiseksi pysyvästi Losin nelosen keskelle. Taidot eivät riitä isompaan rooliin, mutta saattaa olla omassa roolissaan NHL:n parhaimpia ellei paras. Arvosana: 9½
#12 Trevor Moore – 81GP, 17+31=48, +20 / Playoffit: 7GP 2+3=5, +0 (A21: 9)
En muistanut kehuneeni Moorea noin avokätisesti vuosi sitten. Alku oli tahmea ja Moore tuskaili tehojensa kanssa. Siirto Danaultin ketjuun vapautti pedon ja pöytään iskettiin hienot teholukemat. Moore oli 2022 vuoden puolella tehokkaimpia Kings-pelaajia ja iski huimat viisi alivoimamaalia. Senatorsin Alex Formenton jakoi Mooren kanssa tuon tilaston piikkipaikan. Aikoinaan eräs Tyler Toffoli säväytti alivoimamaaleillaan. Mutta takas Trevoriin. Trevor on välillä hyvin näkymätön jäällä, joka kielii oikeista asioista. Pienehkö pelaaja tekee hyvin töitä päädyssä ja osaa käsitellä kiekkoa hyvin. Peliälyäkin löytyy ja hieman ihmettelinkin, miksi Trevor ei saanut kunnon mahdollisuutta ykkösylivoimassa. Nyt kun vielä mehustelee, niin tuo Clifford + Campbell kauppahan oli hemmetin hyvä.
Kokonaisuutena upea kausi lukuun ottamatta alun tuskailua. Danaultin kanssa löytynyt kemia pelasti. Top 6 pelaaja, mutta osaaminen jää hieman vajaaksi, jotta Moore olisi ykkösen jätkä. Jatkuuko tykitys ja mitä lyödään paperiin vuoden päästä? Arvosana: 9
#24 Phillip Danault – 79GP, 27+24=51, +14 / Playoffit: 7Gp, 3+2=5, +6
Eka ajatus kesällä Danault sopparin julkaisun jälkeen oli hämmennys. Mitä me tehdään tällä kaverilla? Hetken pureskelun jälkeen avautui ajatus tämänkin takana. Enää ei tarvitse edes keskustella asiasta. Danault oli täydellinen hankinta Losiin. Pelkästään jo sen takia, että 31 muuta joukkuetta menettivät mahdollisuuden nauttia näin upeasta pelaajasta. Danault antaa kentällä kaikkensa joka tilanteessa ja tekee muista ympärillä olevista pelaajista paljon parempia. Tämä mies syö kiekkoa, karvaa ja riistää, aloittaa hyvin ja sen lisäksi lyö tulosta tauluun. Puhumattakaan playoff-runin missiosta: pimentäminen. Danault piti pihdeissään kaksi NHL:n parasta hyökkääjää ja oli raahata Losin, jopa toiselle kierrokselle. Ilman Danault panosta Kings ei olisi voittanut peliäkään kevään karkeloissa.
Harvoin rakastun johonkin pelaajaan täysin, mutta Phillip on yhden kauden suorituksella sukeltanut suoraan Kings-fanien sydämiin ja on ehdottomasti koko kauden MVP. Arvosana: 10+
#13 Gabriel Vilardi – 25GP, 2+5=7, -5 / Playoffit: 2GP, 0+0=0, +0 (A21: 6-)
Ajatus varmasti oli, että Gabe tekee vihdoin lopullisen läpimurron NHL-tasolle. Syksy oli kuitenkin hapuileva ja oli kohdattava totuus, että Gabe tarvitsee isompaa roolia ja ymmärrystä mitä NHL-taso vaatii. AHL:ssa kasvoi hiljalleen uudistunut mies ja paluu ylös oli hyvä. Tehollisesti olisi voinut olla parempikin, mutta Vilardi alkoi näyttää elementtejä, joilla NHL voidaan valloittaa ja näyttää pelaajalta johon uhrattiin korkea varausvuoro aikoinaan. VIlardilla on hyvät raamit, ok luistelu ja pehmeät kädet. Peliälyäkin löytyy ja veto on ajoittain vihainen. Tämä ei ollut vielä Vilardin vuosi, mutta kyse on 22-vuotiaasta timantista, jonka uraa on varjostanut erilaiset vaivat.
Ensi kaudella on tonttia tarjolla. Vahva kesä alle ja Vilardi tykittää 40 pistettä kauteen. Eväät on tehdä tulosta ja uskoa löytyy. Arvosana: 7-
#22 Andreas Athanasiou – 28GP, 11+6=17, +7 / Playoffit: 6GP, 1+0=1, -5 (A21: 8)
Loukkaantuminen sotki kautta. Taitava pelaaja, mutta tyhmä kuin saapas. AA osaa pelata kiekolla, mutta ratkaisut eivät ole aina joukkueen tekemistä edistäviä. Liian usein AA jää pahaan tilanteeseen menetettyään kiekon ja muut joutuvat paikkaamaan. Turha X-factori Losin pelissä. Taso ailahtelee pelistä toiseen. Iski runkosarjassa maaleja yleensä silloin, kun kukaan muu ei osannut peliä ratkaista. Ehkä se oli enemmän tuuria, että AA sattui ampumaan unelma kudin ylänurkkaan tai seisomaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Ei mitään syytä jatkaa diiliä. Omat junnut riittävät paikkaamaan aukon paremmin. Kiitos ja onnea matkaan tulevissa haasteissa. Arvosana: 6+
#91 Carl Grundström – 54GP, 9+6=15, +4 / Playoffit: 6GP, 3+1=4, -1 (A21: 7+)
Haki paikkaansa läpi kauden. Sahasi ketjusta toiseen ja sai kokeilla erilaista roolia. Välillä oli kiikun kaakun mahtuuko edes kokoonpanoon. Playoffeissa syttyi uuteen lentoon, kun paikkasi maamiehensä roolia kakkosketjussa. Hyvä luistelija ja päätypelaaja. Muuten vaikea sanoa millaista pelaajaa ruotsalaisesta voi odottaa. Toistaiseksi kiva stunttimies, joka paikkailee aukkoja.
Toivottavasti löytää itselleen sopivan roolin ja ketjun ensi kaudella. Arvosana: 7
#48 Brendan Lemieux – 50GP, 8+5=13, +1 / Playoffit: 7GP, 1+0=1, -1 (A21: 4+)
Viime kauden ”turha hankinta” olikin ihan pätevä tällä kaudella. Lizotten kanssa löysi fokuksen itse pelaamiseen. Osaa edelleen hämmentää ja joutui ikävän puremiskohun keskelle Senatorsia vastaan. Pelaa jatkuvasti hieman sääntöjen rajamailla ja hämmentää vihellysten jälkeen. Juuri sopiva pelaaja neloseen antamaan kaivattua huilia kärkipelaajille. Välillä viimeistelee yllättävänkin vakuuttuvasti.
Omassa roolissaan hyvä. Niin kauan kun fokus pysyy jääkiekossa, hänestä on jotain hyötyä. Arvosana: 8
#34 Arthur Kaliyev – 80GP, 14+13=27, -3 / Playoffit: 7GP, 0+0=0, -3
Arthurin vahvuudet tiedetään ja niistä nähtiin välähdyksiä. Veto on erittäin vihainen ja sitä pitäisi päästä hyödyntämään huomattavasti paremmin. 195 laukausta maalia kohti on valtava määrä rajalliseen peliaikaan nähden. Nelosketjun muut lenkit tekivät työn ja Arthur sai nauttia paikoista. Ylivoimalla löytyi paikka ”väärältä” puolelta. Kaliyev sai viritellä vetoa usein, mutta maltti ensimmäisen pelaajan ohittamisessa puuttui välillä. Iso mies on kehittynyt luistelijana ja selkeästi omaksunut työnteostakin jotain. Eväät on snipperimaiseksi voimahyäkkääjäksi, mutta katsotaan mihin roolin ensi kaudella poika saadaan asetettua. Ikää on vasta 20 vuotta, joten 80 ottelun kausi on itsessään loistava saavutus.
Hävytön erkka lavassa pitäisi kieltää lailla. Suunnitelma on varmasti kasvattaa Kaliyevin roolia ensi kaudella ja antaa isompaa ylivoimavastuuta. Nelosketjun oppikoulu oli hyvä vuosi opetella koko kentän pelaamista. Arvosana: 8+
#33 Viktor Arvidsson – 66GP, 20+29=49, +1
Tiedettiin mitä saatiin ja saatiin mitä odotettiin. Taisteluilmettä ja tehoja. Alku kaudesta Viktorin harteille aseteltiin liian isoja odotuksia ”maalintekijästä” ja kiekon reppuun laittamisesta tuntui koituvan liian iso taakka herralle itselleen. Roolia annettiin Kopitarin vierellä, mutta ei siitä vain tuntunut tulevan mitään. Lopulta Danault kanssa löytyi rooli, joka palveli vahvuuksia. Kovaa päätypeliä ja kierrättämällä paikkoja maalin eteen. Loukkaantuminen pilasi playoffit ja kauden päätyttyä ilmoitettiin leikkauksesta sekä pitkästä toipumisajasta. Pelityyli on tuonut ennenkin ruhjeita, joten yllättyneitä ei voi olla ilmoituksen kanssa.
Hyvä hankinta, joka tarjosi juuri sitä mitä odottaa saattoi. Odotukset taidettiin asettaa liian korkeille fanien puolesta, mutta onneksi herättiin lopulta. Arvosana: 9
#86 Rasmus Kupari – 57GP, 5+8=13, -5 / Playoffit: 5GP, 0+0=0, -1
Yllätti syksyllä, kun jäi roikkumaan pelaavaan kokoonpanoon. Paransi peliä jatkuvasti, mutta ei saanut tehoja irti. Luistelu on järkevöitynyt tehokkaammaksi. Syöttää paremmin ja puskee maalille röyhkeämmin. Vielä on arvoitus millainen pelaaja Kuparista saadaan leivottua, mutta ennusmerkit johtavat kolmosen luottohepaksi. Aloitusten kanssa on valtavasti tekemistä. Siirto laitaan on tämänkin takia luonnollista ja nuorempia kavereita puskee keskelle.
Positiivinen kausi kokonaisuudessaan. Ei jäänyt jalkoihin ja se oli pääasia. Arvosana: 8-
#55 Quinton Byfield – 40GP, 5+5=10, -7 / Playoffit: 2GP, 0+0=0, -2
Valtavat odotukset niskassa. On silti hyvä, muistaa että Quinton on vasta 19-vuotias ja aikuisten pelejä on kourallinen kasassa. Opettelee edelleen koko kentän operointia ja yleistä vaatimustasoa. Kaikki eväät löytyy lyödä isosti läpi, joten laitetaan ensin paketti kuntoon ja sen jälkeen odotellaan tehoja. Sai jo nyt luotua itselleen tarvittavia paikkoja, mutta paniikissa huitoi ohi kiekosta tai hätäili syötön kanssa. Erinomainen karvaaja mailalla. Pelottava kyyry peliasento herättää hieman huolta, kun kyseessä on iso mies.
Quintonin opintomatka on vasta alussa. Kunhan asiat opetellaan ja tehdään huolella, niin #55 tulee nousemaan tähti kategoriaan tässä liigassa. Arvosana: 7+
Mukana pyöri myös Martin Frk, Lias Andersson, Alex Turcotte, Vladimir Tkachev, T.J. Tynan, Samuel Fagemo ja Jaret Anderson-Dolan.