Olen valmis vaihtamaan näkökantaani, jos joku osaa perustella, miksi ja millä mekanismilla ja mikä yhteisö määrittää hyvät käytöstavat ja miten tuo yhteisö määrittää niiden sisällön.
Käännän takkiani. No man is an island, joten lähdetään siitä, että yhteisöillä voi olla norminantovaltaa.
Olenko väärässä, jos väitän, että tällaiset muodolliset käyttäytymisnormit ovat historiallisesti aateliston/yläluokan noudattamia tapoja? Tällaisilla sosiaalisilla normeilla suljetaan yhteisöön kuulumattomat sen ulkopuolelle. Liittämällä paheksuntaa ja halveksuntaa tällaisten, yhdentekevien, normien noudattamatta jättämiseen, syötetään myös tietty käsitys noudattamatta jättäjästä omaan ja vaikutuspiirin mieleen. Koska alaluokka pelkää leimautumista sosiaaliseen paarialuokkaan eli roskasakkiin, joka ei osannut käyttää veistä ja haarukkaa, tai myöhemmin, ottaa lakkia päästään soveliaissa paikoissa, se ottaa käyttöönsä yläluokan sille syöttämät normit ja alkaa halveksia hattusäännön rikkojia, koska pelkää saavansa itse väärän leiman, ellei noudata hallitsevan luokan normeja. Siksi kaiken maailman oman elämänsä sankarit toistelevat papukaijana, että "kyllä ei ole käytöstapoja, jos mies on hattu päässä sisällä". He pelkäävät hattunormin asettajan tuomiota.
Hatun käyttö sisällä on siis "sosiaalisesti kriminalisoitu", koska yläluokka haluaa sulkea yläluokkaisuutensa muilta esimerkiksi tällaisia omia sosiaalisia normistojaan ylläpitämällä ja alaluokka pelkää leimautuvansa roskasakiksi yläluokan silmissä, ellei se ylennä itseään roskasakkiin nähden omaksumalla yläluokan arvoja.
Luokkasotaan, veljet ja siskot.
***
Toinen näkökanta:
Postmodernina aikana yhteisöt ovat sirpaloituneet yhdenkin kansallisvaltion sisällä. Suomi ei ole enää homogeeninen. Hattunormi on normi vain osassa yhteisöjä. Ellei koe itseään kuuluvaksi pääsääntöisesti tällaiseen/tällaisiin yhteisöihin, hattunormilla ei ole mitään merkitystä. Tässä tilanteessa siis kielletään normin asettajan norminantovalta.
Siinä vaiheessa, kun riittävän suuri joukko erilaisia yhteisöjä kieltää hattunormin asettajan/asettajien norminantovallan, tapahtuu valaistuminen. Tähän voidaan päästä esimerkiksi ymmärtämällä ylempänä viestissäni esittämä suhtautumistapa hattunormiin ja taistelemalla vapauden, veljeyden ja tasa-arvon puolesta.