Kiitokset noista tupakointiin ja yleisyyteen liittyvistä linkeistä, alkuperäinen muistikuvani oli hitusen väärä ja tyttöjenkin tupakoinnin määrä näyttää siis pysähtyneen - toivottavasti pysyvästi koska huolestuttavan usein näkee nuoria tyttöjä (miksei myös poikia) tupakka suupielessä.
Hemingway kirjoitti:
Tuo on asiallinen kysymys, mutta eiköhän taustalla ole asiantuntijalausuntoja. Minua kuitenkin ärsyttää sellainen asenne, että vähätellään ongelmia ja ihmisiä, jotka yrittävät vaikuttaa niihin, mutta kuitenkin oletetaan, ettei ongelmista tarvitse kantaa henkilökohtaisesti täyttä vastuuta. Lisäksi arvaan, että pahimpien huutelijoiden joukossa on niitä, jotka vaativat alkoholistiperheistä tulleille rikollisille kovia rangaistuksia näkemättä lainkaan yhteyttä lapsuuden ja nuoruuden vaikutteiden ja rikollisuuden välillä.
Alkuun totean ettei minullakaan ole periaatetasolla mitään sitä vastaan, että hallitus koettaa valitustyöllä (ja jopa lainsäädännöllisin keinoin) vaikuttaa kansalaisten hyvinvointiin, eri asia on sitten se ovatko keinot loppujen lopuksi oikeat. Jotenkin minusta tuntuu, että tässä tapauksessa ylitetään aita siltä kohdin missä rima on matalimmalla eli ei siis oteta huomioon kaikkia mahdollisia sivuvaikutuksia vaan otetaan vain huomioon se vaikutus mikä oluen myynnin rajoittamisella voi olla lopulta tulevaisuudessa itsessään oluen myyntiin, ts. oluen kulutus voi laskea (jolloin päästään hallituksen tavoitteeseen) mutta kulutus siirtyy toisaalle eli vaikkapa väkeviin ja tietenkin on mahdollista, että osassa Suomea alkavat jälleen ns. kaljarallit mikä ei tietenkään näy kokonaiskulutuksessa.
Toisaalta tunnustan, että minun on helppoa arvostella hallituksen toimia mutta vaikeampi keksiä lopullisesti mitään parempiakaan keinoja, pl. esim. väkevien hinnan nosto samalla jolloin vältyttäisi siltä mahdollisuudelta, että oluen kulutus siirtyisi väkevien kulutukseen. Kokonaisuudessaan pidän parhaimpana keinona pitkäaikaista valitustyötä, etenkin kun nyt kuitenkin tilastojen mukaan sillä on ollut positiivinen eli tupakointia laskeva vaikutus joten miksei pitkäaikaisella valitustyöllä alkoholin kulutusta alentavasti voisi olla yhtälainen vaikutus.
Toisaalta itse olisin myös sillä kannalla, että vastaisuudessa ihmisten itsessäänkin olisi otettava enemmin vastuuta omasta elämästään, en kuitenkaan tarkoita sitä, että yhteiskunta täysin löisi laimin esim. alkoholisoituneiden auttamisen vaan sitä, että johonkin vedetään raja jonka jälkeen yhteiskunnallinen vastuu vähenee olennaisella tapaa. Tietenkin näissä tapauksissa on otettava huomioon lapsiperheet ja lasten asema, lapset eivät saa joutua kärsimään vanhempiensa alkoholin käytön tähden, mikä tarkoittaa sitä, että jostain olisi löydyttävä resursseja sosiaalityöhön jotta voidaan varmistaa etteivät lapset ole kärsivässä asemassa, että tarvittaessa sosiaalitoimi muiden viranomaistahojen kanssa voi ryhtyä pikaisestikin huostaanottoon jos näyttää siltä etteivät vanhemmat ole kykeneväisiä huolehtimaan lapsistaan.
vlad.