JiiGeePee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Pallo & Raha
Johtuukohan tämä pitkälti siitä, että moni seura on arvottanut talouslukuihinsa tuon "liiga-osakkeen" arvon, mikä on pitkälti ilmeisesti vain lukuja taulukossa ilman tuohta.
Onhan tuo kirjanpidollisesti vähän haastavaa hinnoitella. Myydessä tuosta saa 0€:a ja toisaalta tuottaa kausittain telkkari massit. Rahoittajalle siis arvo on panttina 0€, mutta omistajalle liigassa pelatessaan hankintahinta on vähemmän kuin vuoden tuotto. Joka tapauksessa taitaa olla arvotettuna yli 1M€:lle ainoastaan niiden joukkueiden taseissa, keillä tase ei näytä kivalta ilman sitä miljoonan parin kynäilyä. Semmonen muistikuva, että ainakaan pankkiiri Leinonen ei ole tuota taseessaan kovinkaan paljoa yli nollan arvottanut.
 
Nih!!

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
@Nelfor Hyvin mahdollista että mitään ei sitten ollut tehtävissä, tietenkään Mestiksen karkkirahoilla ei paljon Liigaa pelailla. KooKoon koko budjetti oli viimeisellä Mestis-kaudella pienempi kuin Liigaosakkeen hinta. Olisiko sitten vaan pitänyt vaatia tarpeeksi pääomaa taakse, eikä lähteä soitellen sotaan? Eli voidaan taas miettiä oliko Mestisjengien mukaan nostaminen sittenkään järkevää, etenkään joukkuemäärää paiisuttaen. Mä en näe millään tasolla järkevänä, että jo valmiiksi takamatkalta tulevat jengit joutuvat vielä pulittamaan ylimääräistä Liigalle olemattomista budjeteistaan. Vähän sama kun ottaisi pokeripöytään buy-inin, vaikka kaikilla muilla on tuplasti chippejä - harvassa ovat ne sepät jotka sieltä nousevat haastamaan edes ajan kanssa.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että liigaosakkeen maksun ideana ei ole vain tahallisesti vaikeuttaa nousijoiden urakkaa. Se on se hinta mitä täytyy maksaa, että pääsee nauttimaan liigajoukkueen näkyvyydestä ja TV-rahoista yms.

Vertaus pokeripöydasta on ontuva, koska periaatteessa jokaisella nousijajoukkueella on mahdollisuus tehdä hyvää tulosta, vaikka alkuvuosina tuo ylimääräinen taakka siinä onkin. Helppoa se ei ole ja joillain talousalueilla jopa lähes mahdotonta, mutta jos ei liigaosakkeen maksusta millään selviä, niin tuskin selviää ylipäätään liigassa kovin pitkään. Se on vähän niin kuin pääsisi mukaan isojen poikien pokeripöytään, mutta rahat pelaamiseen täytyy pääosin hankkia itse ja jonkin aikaa täytyy maksaa "suojelurahaa" keräämistään voitoista. Isojen poikien pöydässä on mahdollisuudet suurille voitoille, mutta myös riskit ovat suuremmat.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
@Nelfor Juuri näin, tätähän mä vähän hain takaa. Pidän kiinni pokerivertauksestani, sillä periaattessa tuolta takamatkalta on tietenkin mahdollista nousta, mutta vaikeaa se on. Toki oma vertauksesi on kattavampi ja allekirjoitan senkin. Tuosta "tahallisesta vaikeutuksesta" en menisi ihan sanomaan, sillä eihän se osakemaksu lopulta ole kuin suoraa tulonsiirtoa nousijajengiltä muille samaa pottia jakaville - ymmärrettävää tietenkin, mutta olisin taas kuvitellut että tähän olisi ollut jokin fiksumpi ratkaisu kuin pistää nousijajoukkue tiukoille. Kenties ne syyt sitten lopulta olivat vain siinä, että saatiin lisätuoloja vähintään tuon 1.8M€ verran per nousijajengi?

Jos ei nousijoilla ole ollut edellytyksiä kilpailla nousun jälkeen, eikä oikeasti vieläkään, edes suorasta pudotuspelipaikaista, oliko Liigan joukkuemäärää tarpeen lisätä? Jälkikäteen tietysti helppo huudella, mutta kyllähän se nyt näyttää siltä että ei todellakaan olisi pitänyt. Enkä nyt pidä Mestisjengejä muuten mitenkään alempiarvoisena, sillä hyvää duuniahan niissä pääsääntöisesti ollaan tehty vaikeisiin olosuhteisiin nähden.

Se ymmärrys tähän kokonaisuuteen multa uupuu, että miksi ihmeessä Liigaa laajennettiin, kun alusta asti lienee ollut kuitenkin selvää, että nousijajengit pääsääntöisesti lisätään sinne sarjataulukon (ja budjettitaulukon) peräpäähän eikä mitään varsinaista lisäarvoa ole tulossa. Paitsi kenties se 1.8M€ tasaista tulovirtaa Liigan suuntaan per jengi, satakunta työpaikkaa ja vähemmän ulkopuolista rahaa jaettavaksi per seura (mutulla).

Liigan ääripäät venyvät muutenkin kauemmaksi toisistaan ja yleisökato vaivaa isompiakin markkinoita, johtuen ainakin osittain siitä, että vastustan vetovoima on täysi nolla. Eikä sitä paranna se, että jengit joutuvat operoimaan kengännauhabudjetilla verrattuna sekä isompiin oman sarjan jengeihin että muuhun kilpailijaan. Mutta tämäkin menee jo ohi aiheen, eli eipä siitä enempiä. Olen vain melko huolissani Liigan nykytilasta ja varsinkin suunnasta.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eli voidaan taas miettiä oliko Mestisjengien mukaan nostaminen sittenkään järkevää, etenkään joukkuemäärää paiisuttaen.
Kun Sport nostettiin SM-liigaan joukkuemäärä paisui 14 --> 14, KooKoon kohdalla 14 --> 15 ja Jukureiden 15 --> 15. Että ihan holtitonta joukkuemäärän paisumista ei ehkä kuitenkaan tähän liittynyt.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Kun Sport nostettiin SM-liigaan joukkuemäärä paisui 14 --> 14, KooKoon kohdalla 14 --> 15 ja Jukureiden 15 --> 15. Että ihan holtitonta joukkuemäärän paisumista ei ehkä kuitenkaan tähän liittynyt.
Totta puhut, ehkäpä tässä haikailin 12 joukkueen sarjaa tai sitä, että ne 14 tai 15 jengiä olisivat edes jossain määrin tasavertaisessa asemassa, niin pitkälle kuin se nyt omilla talousalueillaan on mahdollista. Tietenkin tässäkin asiassa Blues veti niin hyvän ennakkotapauksen kehiin, että tuhoon lie tuomittu koko Liiga. Ja onhan siellä lähes aina ollut joku seura jonkinlaisessa selvitystilassa.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Osittain tuossa on voinut olla kyse jostain TV-sopimuksista yms, joiden kanssa olisi saattanut mennä hankalaksi, mikäli joukkuemäärä olisi muuttunut. Pelkkää mutuilua toki tämä.
 

Jape

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Liigan ääripäät venyvät muutenkin kauemmaksi toisistaan
Mihin perustat tämän? Liigan häntäpää on itseasiassa viime vuosina pysynyt kohtuu hyvin mukana ja päätynyt n. 60 pisteeseen. Selaappa vanhoja tilastoja esim. 80-90-luvuilta ja vielä 2000-luvultakin, niin useilla kausilla on ollut todellisia heittopusseja sarjan tyvipäässä. Moni aktiivipelaaja on myös sanonut, että Liiga on viime vuosina tasoittunut ja kaikissa peleissä voi tulla nokkaan kärkijoukkueillekin, jos ei ole satasella valmistautunut.
 
"Komeita maalit eivät ole olleet, mutta tärkeitä siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi." -Bubi Wallenius-

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Mihin perustat tämän?
Tarkoitin ketjun otsikon mukaisesti lähinnä taloudellisia realiteetteja, mitkä näkyvät pelaajamateriaalissa ja pelaajabudjetissa, sekä myöskin ihan omaan kokemusperäiseen tulkintaan mitä myös mutuksi kutsutaan. Yksittäisissä ottelussa voi tietenkin käydä nykyään mitä tahansa ihan sen takia, että yleinen urheilullisuuden taso on noussut kautta linjan eikä puolivaloilla onneksi voita pelejä vaikka materiaali olisi kuinka ylivoimainen. Kuitenkin mm. Kärppien ja Tapparan dynastian elkeet tässä ihan männävuosina, sekä kärkijengien yli kaksi kertaa suurempi pelaajabudjetti kuin pahnanpohjimmaisilla alkaa näkymään aika räikeinä tasoeroina pelaajamateriaalissa, mikä taas ruokkii samaa kierrettä. Tämä ei ole missään nimessä "isojen" seurojen vika, mutta olisi syytä pohtia millaisella kantokyvyllä huipputason lätkää Suomessa pelataan. Kärjen osalta Liiga pysynee hyvinkin Euroopan huippujen tasolla, mutta häntäpäässä taso ei välttämättä kauaa kestä vertailua nouseviin kiekkomarkkinoihin mm. Saksassa.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Totta puhut, ehkäpä tässä haikailin 12 joukkueen sarjaa
Sitä tulee harvoin ajatelleeksi, mutta edellinen 12 joukkueen kausi oli niinkin kauan sitten kuin 99-00, eli tuosta tulee kuluneeksi jo 19 vuotta.

Kuitenkin mm. Kärppien ja Tapparan dynastian elkeet tässä ihan männävuosina, sekä kärkijengien yli kaksi kertaa suurempi pelaajabudjetti kuin pahnanpohjimmaisilla alkaa näkymään aika räikeinä tasoeroina pelaajamateriaalissa, mikä taas ruokkii samaa kierrettä.
Talouslukuja minulla ei tuolta ajalta ole, mutta kyllähän 90-luvulla vedettiin 12 joukkueen liigaa hyvin suppealla porukalla mestaruuksien suhteen. 90-luvulla mestaruuteen ylsi kolme eri seuraa, kun taas 00- ja 10-luvuilla on molempina nähty kuusi eri mestaria (ja 10-luvulla voi tietysti tulla vielä yksi lisää).
 

Zolomy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Se ymmärrys tähän kokonaisuuteen multa uupuu, että miksi ihmeessä Liigaa laajennettiin, kun alusta asti lienee ollut kuitenkin selvää, että nousijajengit pääsääntöisesti lisätään sinne sarjataulukon (ja budjettitaulukon) peräpäähän eikä mitään varsinaista lisäarvoa ole tulossa.
Tuohan oli sarja paniikkiratkaisuja kun Jokerit päätti yllättäen loikata itään. Jostain syystä joukkueita ei saanut olla paritonta määrää ja siksi piti nostaa Sport liigaan. Tuota varten sitten vedettiin hatusta nousukriteerit joista päästettiin hyötymään myös KooKoo ja Jukurit ettei niille tullut paha mieli. Noh, onneksi ensi vuosikymmenellä liigan taso ampaisee nousuun kun nousijajoukkueet pääsevät eroon liigaosakemaksuista jotka ovat joistakin kirjoituksista päätellen ainoa este menestyksen tiellä.
 
- Tämä oli aika groteski peli, SaiPan valmentaja Tero Lehterä kuvasi. Groteski tarkoittaa adjektiivina suhdatonta, irvokasta tai eriskummallista.
Etelä-Saimaa 22.12.2018

koukou

Jäsen
Suosikkijoukkue
KK
Noh, onneksi ensi vuosikymmenellä liigan taso ampaisee nousuun kun nousijajoukkueet pääsevät eroon liigaosakemaksuista jotka ovat joistakin kirjoituksista päätellen ainoa este menestyksen tiellä.
Nekö ei ole este? Tai no toki SaiPan tapauksessa nuo ei olisi, mutta noin muutoin näistä maakuntien joukkueiden pelaajabudjeteista kun ottaa 25% pois niin ei näy missään?
 

Tuamas

Jäsen
@Nelfor Vähän sama kun ottaisi pokeripöytään buy-inin, vaikka kaikilla muilla on tuplasti chippejä - harvassa ovat ne sepät jotka sieltä nousevat haastamaan edes ajan kanssa.
Jos haluat käyttää pokerivertausta, niin otetaan osuvampi.

Jos haluat päästä isoon turnaukseen, isojen palkintopottien ääreen, joudut maksamaan isohkon buy-inin, vaikka kassasi olisi ohuempi kuin maailman huipuilla.
 
Åja.

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Jos haluat käyttää pokerivertausta, niin otetaan osuvampi.

Jos haluat päästä isoon turnaukseen, isojen palkintopottien ääreen, joudut maksamaan isohkon buy-inin, vaikka kassasi olisi ohuempi kuin maailman huipuilla.
Heh, tämäkin toki pätee. Ne piirtää kellä on liitua. Mutta nythän sitä buy-iniä ikään kuin maksetaan siinä pelin aikana pois, mikä luo entisestään epätasaisuutta pelaajien käytössä olevien stäkkien välille. Ja lähinnähän mä ihmettelin ja kyseenalaistin, että miksi noi isot pojat halusivat alun alkaenkin nää pikkutekijät mukaan sellaisilla ehdoilla, joilla lisäarvon tuottaminen on hyvinkin vaikeaa? Mut menee jo niin korkeelentoseks, että pointti karkaa. Katotaan nyt jospa tää tästä iloksi muuttuu koko sarjan osalta!
 

Puke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Björneborg Moderators
Hassuinta on että Sport haluttiin liigaan ja taitaa eniten tulokkaista vetää vihkoon.
Vaasassa oli myös suurin uho liiganousuun liittyen ja siellä tunnuttiin ihan tosissaan uskovan, että Sport taistelee automaattisesti mestaruuksista Liigassakin.
Muistan myös, kun Sport pelasi viimeisiä kausia Mestiksessä ja keskustelin vaasalaisen tuttuni kanssa tästä mahdollisesta liiganoususta ja hän oli sitä mieltä, että Vaasaan pitäisi tehdä uusi ja isompi halli, jotta vierasfanitkin mahtuisivat sitten Liigassa katsomaan sinne pelejä.
Hän kun oli sitä mieltä, että Vaasan halli myydään jo pelkillä kausikorteilla täyteen, eikä sinne täten vaasalaisten lisäksi muita enää mahdukaan.
Noh. Kuinkas sitten kävikään? Uho on melko lailla hiljentynyt vuosien saatossa.
 

teba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Eipä taidettu silloin miettiä tuota osakkeen maksun rasitetta. Se on nyt suurin ongelma Valtosen palkkojen lisäksi. Pelaajabudjetti olisi yli 2milj tälläkin kaudella ilman noita.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Sasha
Eipä taidettu silloin miettiä tuota osakkeen maksun rasitetta. Se on nyt suurin ongelma Valtosen palkkojen lisäksi. Pelaajabudjetti olisi yli 2milj tälläkin kaudella ilman noita.
Hiukan päiväunelta kuulostaa tuokin. Tuolla noin kahden millin pelaajabudjetilla ollaan Liigassa keskikastia, ei automaattisesti mestaruudesta taisteleva joukkue. Varsinkin, kun viime vuosina Lukkoa ja Kärppien välikautta lukuun ottamatta isomman budjetin kärkijoukkueet ovat vetäneet suuremmin konttaamatta. Kokemus ja se 500k€-1m€ lisää budjetissa tekee aika huomattavan eron. Ei Liigassa menestyminen mahdotonta ole kenellekään, edes keskikastin budjetilla. Esimerkiksi KalPa on viime vuosina osoittanut, että budjetin ei tarvitse kärkiluokkaa olla, että pitkälle voi mennä. Lappeenrannassa samoin on tehty loistavaa työtä jo tovi.

Sportin tekemisessä Liiga-taipaleella oikein mikään ei ole vielä vakuuttanut. Valtosen potkut ovat hyvä ensimmäinen askel. Nähtäväksi jää, onko Pajuluoma oikea askel eteenpäin. Pitkäjänteistä työtä olisi kuitenkin tehtävä paljon, että Sport olisi vuodesta toiseen mestaruudesta haastava seura. Ei siihen mikään Liiga-osakkeen rasituksen poistuminen riitä. Mitä tulee uhoon yleisömääristä, niin... No, ainahan maailmaan ääntä mahtuu.
 

Puke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Björneborg Moderators
Eipä taidettu silloin miettiä tuota osakkeen maksun rasitetta. Se on nyt suurin ongelma Valtosen palkkojen lisäksi. Pelaajabudjetti olisi yli 2milj tälläkin kaudella ilman noita.
Varmaan olisi silti helpompi maksaa sitä osaketta jos halli olisi edes yli puolillaan kotiotteluissa? Aikaisemmin mainitsemastani vaasalaisten suuresta uhosta huolimatta Sportin yleisömäärät ovat olleet Liigassakin lähes Mestistasoa. Missä vika? Valtosessa?
 

Noutolokku

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Kanen Pate ja Dominaattori
Varmaan olisi silti helpompi maksaa sitä osaketta jos halli olisi edes yli puolillaan kotiotteluissa? Aikaisemmin mainitsemastani vaasalaisten suuresta uhosta huolimatta Sportin yleisömäärät ovat olleet Liigassakin lähes Mestistasoa. Missä vika? Valtosessa?
Lippujen hinnat. Joskus ihan kauhistelin Sportin pelien lippujen hintaa vs. mitä KalPan peliin pääsee katsomaan. Varaa on kuulemma maksaa, oli tuolloin vastaus.

Eiköhän oman osanssa tuo myös menestymättömyys, joka liitettiin aikalailla Tomekin aikakauteen. Kyllä Sportilla on nytkin ihan ok nippu paperilla. Mutta ei se vain aina pelillisesti sitten ole riittänyt. Katsotaan saisiko uusi koutsi hommat toimimaan kaukalossakin. Kyllähän Vaasassa kannattaa osataan, se on nähty.

KalPasta sen verran, että hulluina vuosina pelaajabudjetti oli jopa 2.8milj. Tällöin vedettiin riskilla ja menestystä haettiin väkisin. Tulihan sitä pronssia nuina aikoina ja 10/11 kevättä putkeen ollaan poffeissa oltu. Sit tulikin sitä turskaa 3. kauteen -1.5milj, josta kärsitään osittain vieläkin. Nyt pari kautta oltu maltillisimpia ja pelaaja budjetti ollut 1.7-1.9 välillä ja yli milli voittoa. Hopeaa ja viime keväänä tappio Tapparalle poffeissa. Tulevan kauden pelaajabudbetti taisi olla 1.9milj, joka sisältää kaikki kulut. Ei siis tule päälle autoja, asuntoja sun muita.
 
Joka toiselle kuoppaa kaivaa. Joka toiselle ei.

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Sportin toimintaedellytykset paranee huomattavasti, kun nykyistä hallia remontoidaan tulevina vuosina 16,5 milj. eurolla. Nyt halli on sarjan pienin ja oheistilat tukossa, vaikka halli ei olisi likikään täynnä. Hyviä katsomopaikkoja on vähän ja Sport on joutunut kierteeseen, missä se toimintansa rahoittaakseen joutuu pitämään lippujen hinnat todella korkeana. Kun hinta ei korreloi pelin kanssa, ollaan ongelmissa.

Sportilla tulee olemaan hankalaa vielä kolme-neljä kautta, mutta sitten pitäisi helpottaa. Toki se on edelleen myös tekemisen ja toiminnan laadusta kiinni. Vaasassa on kyllä tyrimisen historiaa, että semmoinen klausuuli tottakai vielä tiskiin.
 
Ei voi muuta sanoo ku hattuu nostaa.

teba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Varmaan olisi silti helpompi maksaa sitä osaketta jos halli olisi edes yli puolillaan kotiotteluissa? Aikaisemmin mainitsemastani vaasalaisten suuresta uhosta huolimatta Sportin yleisömäärät ovat olleet Liigassakin lähes Mestistasoa. Missä vika? Valtosessa?
No, senhän näkee kohta oliko vika Valtosessa, itse uskoisin että enimmäkseen siinä kun ihmiset oli tottunut siihen että lähes joka ilta voitetaan (mestiksessä näin oli)..nyt kynnetään ja itse ainakin ymmärrän täysin että ei liigassa noin vaan yhtäkkiä pärjätä (paitsi sport on ainut uusista tulokkaista joka playoffeihin on päässyt). Kaikki varmasti muistaa minkälainen kannattajapohja täällä Pohjanmaalla on kun seura vaan pärjää, ei tarvi varmaan mainita Ässät Sport karsintasarjaa jne.. Turhan moni kannattaja nyt vaan sattuu olemaan gloryhunter.. Mutta kuten sanottua, jos/kun Sport saa osakkeen maksettua, talousasiat kuntoon niin pelin kulkemisen myötä ne katsomot ovat taas täynnä.. Toivotaan toivotaan juttuja, mutta aikaa vieviä.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
1923 (1897), TML & VGK (suomalaiset) sekä Kummitus
Sportin toimintaedellytykset paranee huomattavasti, kun nykyistä hallia remontoidaan tulevina vuosina 16,5 milj. eurolla. Nyt halli on sarjan pienin ja oheistilat tukossa, vaikka halli ei olisi likikään täynnä. Hyviä katsomopaikkoja on vähän ja Sport on joutunut kierteeseen, missä se toimintansa rahoittaakseen joutuu pitämään lippujen hinnat todella korkeana. Kun hinta ei korreloi pelin kanssa, ollaan ongelmissa.
.
Samassa ajassa liigaan nousee täysin uusia halleja, joten onko vaikutus sittenkään positiivinen vai pystytäänkö tuolla remontilla edes säilyttämään nykyiset asemat.
 
"Laurikainen on ku vanha lateksidildo. Heiluu ja menee joka paikkaan, on aina mukana tilanteissa ja tekee iloiseksi!" @spenroos twitterissä.

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Sportin toimintaedellytykset paranee huomattavasti, kun nykyistä hallia remontoidaan tulevina vuosina 16,5 milj. eurolla..
Eikö Sport joudu maksamaan tästä remontista mitään? Kaupunki maksaa remontin kokonaan ja Sport korjaa hyödyn? Nyt täytyy Ässä-fanina olla kateellinen. Vaasan kaupungilla menee ilmeisesti hyvin,
 
"Should the aggregate score be level after 90 minutes, extra time will be played.” Fulham’s matchday programme for the second leg of the Littlewoods Cup tie in 1986-87. Liverpool were 10-0 up from the first leg

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eikö Sport joudu maksamaan tästä remontista mitään? Kaupunki maksaa remontin kokonaan ja Sport korjaa hyödyn? Nyt täytyy Ässä-fanina olla kateellinen. Vaasan kaupungilla menee ilmeisesti hyvin,
Käsittääkseni Vaasa maksaa tuosta 10 miljoonaa, mustasaari 1,7m, Valtio 750 000e ja loput tulisi sitten kuntayhtymän hallin omistuksen lainasta, eli varmasti jonkin verran vuokrat nousee, mutta halvallla pääsee kun ei itse joudu maksaan. Monella seuralla on menty suoraan omalle rahapussille näissä remonteissa.
 
Hockeyarena.net

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

 • 1
 • x
 • 2
 • 1
 • x
 • 2
 • 1
 • x
 • 2
Kärpät - TPS
 • 1.33
 • 6.20
 • 6.70
Pelicans - Lukko
 • 4.60
 • 4.20
 • 1.65
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy