Pelien vähenevä määrä vähentäisi siis myös hallivarauksia?
En ole ihan varma ymmärränkö kysymystä. Jos haetaan sitä, että vähemmillä peleillä olisi helpompi rytmittää, niin varmasti kyllä. Oma pointtini oli se, että uskoakseni isompi vaikutus katsojamääriin olisi sillä, että pelit pelattaisiin tiettyinä päivinä, jolloin siinä olisi selkeä viikkorytmi. Vastaavasti en usko, että yhden pelin vähentämisellä kuukaudessa olisi juurikaan merkitystä.
Ajatteluni pohjaa siihen, että on olemassa ihmisiä, joiden elämää ei ohjaa jonkin joukkueen kausi. Siis jotkut suunnittelevat elämänsä, menonsa ja lomansa sen mukaan, milloin oma joukkue pelaa ja milloin pudotuspelit alkavat. Nämä pääsääntöisesti kuitenkin (ainakin tästä kaudesta lähtien) näkyvät jo kausikorttilaisina katsojamäärissä. Jos katsojamääriä halutaan nostaa, pitää houkutella niitä, jotka ostavat irtolippuja. Nämä puolestaan tekevät ostopäätöksensä vaihtelevasti, mutta ostopäätöstä osalle helpottaisi, jos pelipäivä olisi paremmin ennakoitavissa, ja jos tietty viikonpäivä yhdistyisi selkeästi jääkiekkoon.
Ongelma tässä mallissa on se, että nyt puhutaan keskiarvosta. TPS varmaan tässä toisen suunnan kärkiesimerkki. 5500 keskiarvo hyvät matsit vetävät sen 8000 heikommat sen reilut 3000. Heikommat ovat matsit ovat yleensä niitä, jotka osuvat arkena samalle viikolle kuin joku hyvä peli, jolloin aika moni valitsee kumman pelin käy katsomassa. Näitä arkipelejä vielä buustataan jos jonkinmoisilla tempauksilla, joten niiden lipputuotot jäävät varsin kehnoiksi.
Koska joukkueet haluavat pelata viikonloppuisin, niin karsinta olisi näistä ottelusta, jotka pelataan arkena samalla viikolla. Jos lasketaan vaikka, että vähennetään keskimäärin 3500 keskiarvon otteluita, niin nousua pitää olla ainoastaan vajaa 900 katsojaa.
Lisäksi tuossa pitää huomioida, että tuskinpa yhden ottelun järjestää alle 10000 eurolla, johon saa aikapaljon myydä lippuja.
En tiedä, onko se ihan niin yksioikoista, että viikonloppupelien tuotto on parempi kuin arkipelien. Siis yleisömäärä varmasti on keskimäärin parempi, mutta arkena ymmärtääkseni myydään paremmin aitioita. Siten tulot voivat arkipelistä olla paremmat. Olen ollut siinä käsityksessä, että jotkut seurat nimenomaan preferoivat arkipelejä tästä syystä.
Sinänsä olet kuitenkin varmaan oikeassa koskien tuota keskiarvoa. Eli jos pystyttäisiin vähentämään niitä vähemmän myyviä pelejä, keskiarvon ei tarvitse nousta niin paljon kompensoidakseen.