Ensimmäisestä kappaleesta voi tuskin olla eri mieltä. Minäkin katsoisin mielelläni vauhdikasta ja mielenkiintoista kiekkoa. Mutta jos sarjasta vaikka pudotettaisiin tämän hetkiset bottom3-joukkueet, niin millä tavalla tämä tekisi esim. IFK-Tappara -pelistä mielenkiintoisemman? Tai HPK-KalPa -pelistä? Meinaatko, että IFK:n joukkuerakenne olisi niin merkittävästi erilainen, että peli näyttäisi täysin toiselta? Tai vaikka KalPan? Eikö ne huonoimmat pelaajat vain pelaisi Mestiksessä ja paremmille pitäisi maksaa enemmän liksaa, että saataisiin ne pois kuljeksimasta?
Tv-oikeuksien hinnasta kun puhutaan, niin voidaan joko arvailla tai sitten spekuloida. Pitää ymmärtää, miksi jokin toimija on valmis maksamaan siitä, että saa hankittua oikeudet. Katsojaluvut on aika ilmeinen syy. Pelin viihdyttävyys on niin äärimmäisen subjektiivinen näkemys, että sitä ei kannata ottaa muuttujaksi mukaan, mutta potentiaalinen (ja toteutunut) yleisö ovat todennettavia mittareita. Kannattaa myös muistaa, että se perus-Pertti Perttelistä on aika erilainen jääkiekon seuraaja kuin sinä tai minä. Jatkoajan keskustelupalsta edustaa parhaimmillaankin vain äänekästä vähemmistöä. Kyllähän senkin mielestä peli voi olla tylsää, mutta jos pystyy katsomaan kymmenkunta peliä kuukaudessa 15 eurolla, niin ainakin sen pelin voi laittaa taustalle pyörimään.
Minä en edes yritä väittää, että Liigan laajentaminen esim. 60 joukkueeseen nostaisi tv-sopimuksen arvon moninkertaiseksi, mutta mitä luulet Telian vastaavan, mikäli heille ilmoitettaisiin, että ennakkoon sovitusta poiketen Liigassa pelaakin vain 12 joukkuetta? Olisiko vastaus ”ihan sama, yhtä paljon katsojia, joiden mukaan mainokset ja paketit hinnoitellaan” vai laskisiko sopimuksen arvo? Olettaisin, että Teliassa on mietitty tarjouksen suuruutta aika monen muuttujan kautta ja aika suurta osaa tässä näyttelee 1) potentiaalisen katsojakunnan määrä, 2) näille myytävien kanavapakettien määrä, 3) katsojakunnan mukaan myytävien mainosten hinta, 4) brändimainonnan arvo, jne.
Konkurssi ja konkurssiuhka ovat de facto kaksi eri asiaa. Se, että seuralla on aito mahdollisuus mennä konkurssiin alemmalle tasolle putoamisen myötä tarkoittaa lähtökohtaisesti pienempiä riskejä kauteen lähdettäessä. Voisiko tämä näkyä mahdollisesti pienempänä pelaajabudjettina? Ja jos kyllä, niin pelaisiko täällä vähemmän tähtiä vai paljon huonompia ”muita kuin tähtiä”? Entä mitä tämä tarkoittaisi Liigan tason kannalta? Mikäli vastaus kuitenkin olisi ei, niin miten seurat mielestäsi pienentäisivät riskiä vararikkoon ajautumisesta, jos kausi päättyisi totaaliseen mahalaskuun? Pidetään mielellään realiteetit käsillä, ettei tule vastauksia ”neuvotellaan paremmin”, koska se ei vain ole validi vastaus.