No rahaa ei tulisi enempää, mutta ainakin muiden kuin tähtipelaajien palkat tippuisi koska pelaajia olisi tarjolla enemmän suhteessa pelipaikkoihin. Tämä taas mahdollistaisi sen että kärkipelaajiin pystyttäisiin panostamaan enemmän, kun se runko saataisiin halvemmalla. Joten niistä kärkipelaajista pystyttäisiin paremmin kilpailemaan muiden sarjojen kanssa.
Ei välttämättä. Eikö tätä joukkuemäärän pienentämistä haluta siksi, että taso nousisi? Eli toisin sanoen jämäpelaajia jäisi Liigasta sivuun, kun pelipaikkojen määrä putoaisi. Tästä seurauksena ei olisi oman näkemykseni mukaan ”kaikkien paitsi tähtipelaajien” palkkojen pieneneminen. Tämä siis sillä olettamalla, että tulojen ja menojen suhde pysyisi edes lähes samana.
Mutta pysyisikö? Joukkuemäärää tiputtamalla esim. 15->12 olisi varmasti syytä miettiä myös ottelumäärän pienentämistä, koska kuka nyt jaksaisi katsoa, kun sama jengi kohdataan kolmatta kertaa kahden kuukauden sisään kotihallissa? Ja toisaalta, eikö yleisömäärän laskua yritetä selittää myös pelien määrällä? Itsehän tietenkin olen niin suivaantunut 30 kotipelistä vs. 28 kotipeliä, viidessä kuukaudessa, että käyn ihan kiusallakin vain 10:ssä, mutta se siitä sarkasmista.
Ja jos ottelumäärä ja joukkuemäärä putoavat, tulee myös tv-oikeuksien arvo putoamaan. Operaattorit ja mediakonsernit tekevät bisnestä, ei hyväntekeväisyyttä, ja pienempi kohdeyleisö ja vähemmän pelejä tarkoittaa huonompaa kokonaisuutta.
Lopputuloksena seurat saavat vähemmän rahaa paikan päälle tulevista katsojista (koska esim. IFK:n 7000 katsojaa x 2 ottelua = 14000 katsojaa = 500 katsojaa lisää jäljelle jääviin 28 otteluun) ja vähemmän rahaa tv-oikeuksista. Tälläkö sitä tasoa nostetaan? Vähemmän rahaa = vähemmän palkkaa. Jokainen voi uskoa joulupukkiin tai pakkasukkoon, jos haluaa, mutta realiteetit voivat iskeä aika nopeasti vastaan. Eikä nyt vielä edes puhuta niistä todellisista konkurssiuhista, joita Liigan avaaminen toisi mukanaan.