Liigan valmentajaruletti

  • 1 287 858
  • 5 049

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Menestys tulee useimmiten pitkien prosessien tuloksena. Pitkätkään prosessit eivät aina takaa menestystä, mutta "kertaheitolla joukkueen ulkopuolelta mestaruuten ekalla yrityksellä" on noustu vain aivan terävintä kärkeä olevien budjettien ja pelaajamateriaalien avittamina - sellaisia Ilveksellä ei ainakaan vielä tällä kaudella ole. Pennanen itse, Tapola, Kivi, K. Jalonen HIFK:ssa - kaikki mestaruudet syntyivät usemman vuoden yrittämisen, ja monien haastavienkin hetkien ja potkuvaatimusten jälkeen.

Siten ensimmäinen ajatus tästä uutisesta oli, että Ilves päätti pitää välivuoden, ja aloittaa valmistautumisen seuraaviin kausiin.

Joku tuolla jo kyseli, että kumpaa täällä pidetään parempana valmentajana: Myrrää vai Pennasta? Valmennus ei ole kuitenkaan joukkueesta erillinen palanen, joka voidaan siirtää tai korvata ilman, että kokonaisuus muuttuu. Vaikka Pennanen olisi parempi valmentaja kuin Myrrä (mistä en ole ollenkaan varma), Pennasesta tullaan saamaan paras irti vasta vuoden parin päästä. Myrrän kohdalla emme tule koskaan tietämään, mitä hän olisi saanut aikaan viedessään Ilves-projektinsa päätökseen - paitsi tietenkin, jos Pennanen saa potkut ja Myrrää palaa puikkoihin...
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Helmisen rooli on tässä kyllä mielenkiintoinen. Oliko jo tiedossa, että Pennanen haluaisi ensi kaudelle Raipen valmennustiimiinsä ja seurajohto päätti nopeuttaa tuota ja antaa paikan jo Myrrän valmennustiimistä, koska Myrrään luotto rakoili? Tämä ihan väkisinkin varmasti aiheuttaisi jännitteitä valmennustiimin sisällä, mikä sitten eskaloituisi tähän.
 

Jääkaappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Ilveksen toimintaa leimasi pitkään tulipalojen sammuttaminen.


”Nyt voimme toimia niin kuin menestyvät yritykset tekevät. Suunnittelemme asioita useamman vuoden päähän.”

Suunnitellaan asioita useamman vuoden päähän, mutta päävalmentaja voidaan laittaa mäelle viikonlopun aikana, koska #YOLO.
 

Kaukalonreuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS

Varmasti hyvä joukkuehenki ja Pennanen otetaan vastaan tyytyväisenä ja iloisena, kuinkahan hyvin pelaavat uudelle koutsilleen jos tuosta uutisesta edes murto-osa pitää paikkansa. Tottakai voidaan höpötellä medialle mitä tahansa mutta jos oikeasti olisi Myrrä menettänyt koppia tms. niin varmaan Suomikin olisi vain ollut tyyliin "en kommentoi".
 

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning

Varmasti hyvä joukkuehenki ja Pennanen otetaan vastaan tyytyväisenä ja iloisena, kuinkahan hyvin pelaavat uudelle koutsilleen jos tuosta uutisesta edes murto-osa pitää paikkansa. Tottakai voidaan höpötellä medialle mitä tahansa mutta jos oikeasti olisi Myrrä menettänyt koppia tms. niin varmaan Suomikin olisi vain ollut tyyliin "en kommentoi".
Joo eiköhän siellä aleta pelaamaan Pendoa ulos jo heti perjantaina.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Arvokkaasti, kunnioittavasti ja "koodin" mukaan toimiva organisaatio olisi ilmoittanut, että kyseinen kausi on Myrrän viimeinen ja sen jälkeen on uusien miesten aika. Näin kaikki muut ovat tähän asti toimineet. Nythän joku on mulkku.

1. Mulkkuja ovat Ilveksen organisaation päättäjät. Jalo ja Koskela ovat paniikissa todenneet, että jos nyt ei heti tehdä sopimusta Pennasen kanssa, keväällä Tappara vie hänet nenän edestä. Näin ollen ei voida odottaa yhtään pidemmälle. Naapurin pelko on viisauden alku? Vai tyhmyyden? Jalo ei ole aikaisemmin yritysmaailmassa kerännyt ystäviä. Eikä kerää Ilveksessäkään. Mutta tulokset kertokoon totuuden seuraavien vuosien aikana.

2. Pennanen on mulkku. Hän on painostanut Ilvestä, jossei pääse heti valmentamaan, keväällä ei tarvitse enää kysellä. Silloin ollaan tehty sopimukset jo muualle. Ilveksen päättäjät ollaan asetettu seinää vasten. Oma CV on varmasti painostuksen väärti, mutta ei se Kivenkään tausta kovin huono ollut Ilvekseen tullessa.

3. Ilveksen johtavat pelaajat ovat mulkkuja. Myrrä ei ole hyväksynyt kaikkia pelaajien toimintatapoja esimerkiksi vapaa-ajalla ja tästä on tullut eripuraa. Tilanne on kulminoitunut tilanteeseen, jossa Pennasen ollessa vapaana seurajohto on valinnut puolensa.

Yksi näistä kolmesta on mitä todennäköisimmin totta, muut huuhaata. Jokainen voi miettiä oman suosikkinsa....
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Ihan marginaalinen mahdollisuus. Fribourg varmisti jo jatkopaikkansa. Hyvin vaikea uskoa että voittaisivat Salzburgin kahdesti kun itsellä minimaaliset panokset.

Arvostan optimistisuuttasi.
Kertoimiin ja omiin kerroinarvioihini perustuen Ilveksen jatkoonmenon todennäköisyys ennen illan ottelua Salzburg - Fribourg on noin 30%.

Fribourgin tänään voittaessa (vaikka vain kahden pisteen arvoisesti ja ollen tällä hetkellä suosikki (70%)) todennäköisyys nousee tasolle 49%.

Otteluittain avattuna: Fribourg tänään lopullinen voittaja (70%).
Ilveksen ja Fribourgin suora voitto ensi viikolla (molemmat 70%)

Lievää helpotusta Ilveksen jatkamistodennäköisyyteen toisi Fribourgin suora vierasvoitto tänään (60%). Silloin ensi viikolla sveitsiläisten kahden pisteenkin kotivoitto (80%) riittäisi yhdessä Ilveksen suoran vierasvoiton (70%) toteutuessa jatkopaikkaan (56%). Tasapisteissä Ilveksen ja Saltzburgin järjestyksen ratkaisee keskinäiset ottelut. Ilves tehdyillä maaleilla edellä.

Arvioni perustuu kolmen toteumaan vaikuttavan ottelun yksittäisten todennäköisyyksien ketjutukseen ja se on tässä esitetyssä mallissa yksinkertaistettu.

Otteluiden lopputuloksiin en ennakolta ota kantaa. Ilveksen jatkoonmeno on juuri tällä hetkellä epätodennäköisempää kuin lohkovaiheessa karsiutuminen ja kaukana omista hyppysistä. Leveähkö marginaali jokatapauksessa. Itse uskon numeroihin, mutta tulevaisuuden ennustaminen on vaikea laji.
 

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Grönborg. :D

Eihän Tappara millään Pennasella olisi mitään tehnytkään, jos tämä jostain syystä toteutuisi.

Olisi Curt Lindströmin kaltainen kaappaus. Paitsi että Currella on kokemusta myös seurajoukkueen valmennuksesta ja olympiamitali maajoukkueesta ;) Pitkä pätkä Ruotsin majussa, missä toimiminen on erilaista, kuin seurajoukkueen valmentaminen. Mitenköhän ZSC Lionsissa on mennyt materiaaliin nähden? Siellä ollut 3 kautta ja seurajoukkuee koutsaus on käytännössä siinä.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mielenkiintoinen, äärimmäisen mielenkiintoinen uutinen. Noin urheilullisesti näkökulmasta näen perusteet Ilveksen ratkaisulle. Tämän kauden pelillisillä otteilla nyt ei sinänsä ole tässä yhtälössä mitään merkitystä. Kausia tulee ja kausia menee. Silti kerta toisensa jälkeen on nähty heikkoja syksyjä itse kultakin. On heittelyä peliotteissa tai on pidempää pelillistä alakuloa syksyn otteissa. Tällä hetkellä yhtenä Liigan parhaista valmentajista pidetty Jussi Tapola on hyvä esimerkki tästä. Ei niillä joukkueen syys-, loka- tai edes marraskuun otteilla ole oikeastaan mitään väliä kunhan joukkue pysyy iskuetäisyydellä. Joukkue voi vahvankin valmentajan johdolla pelata heikkoa syksyä. Se voi johtua kesän vaihtuvuudesta pelaajistossa, se voi johtua pelitavallisista kokeiluista... Potentiaalisia syitä on paljon. Siihen peilaten Myrrän potkujen perustelu tämän syksyn peliotteilla tuntuu absurdilta. Hyvän valmentajan joukkue kykenee suuntaa kääntämään kauden edetessä. Kyseessä on kuitenkin prosessi, jossa pelin pitää vahvistua kevättä kohti. ...ja nähdäkseni Myrrän johdolla Ilves oli nyt hakemassa erilaista pelitapaa, ei suoraa jatkumoa viime kaudelle.

Myrrä ei kuitenkaan ole keväisin täysin onnistunut. Ei Myrrän Ilveksen pelitapa viime kaudella nähdäkseni ollut niin vahva, että siitä olisi selkeää kilpailuetua kyennyt saamaan. Marjamäen Kärpät jo kykeni vahvasti haastamaan, Ahokkaan TPS kykeni voittamaan. ...ja kaikki kunnia TPS:lle viime keväänä, mutta Tapolan Tappara oli vielä napsun tehokkaampi siinä oman pään tiivistämisessä, joten ei Ilves runkosarjakohtaamisista tutusti rallattelemaan olisi enää keväällä päässyt. Ilveksen pelaajisto vaikutti tälle kaudelle muuttuneen siihen suuntaan, että pelitapaa voi muuttaa. Ilmeisesti Myrrä sitä yrittikin, mutta prosessin lopputulos jää nyt näkemättä. En tiedä, olisiko Myrrällä ollut eväät vietyä muutosta viedä finaaliin asti. Pennasella on näytöt päätyyn asti menemisestä, on näytöt siitä Liigassa keväisin menestyksekkääksi todetusta hieman nihilistisemmästä pelitavasta. Myrrän tulokset Ilveksessä ovat kaikkia huomioon ottaen hyviä, mutta Pennasen CV on vielä napsun tai pari kovempi. Urheilullisesti Pennanen Myrrän sijaan on selvä valinta.

Mutta tyyliä ei voi voittaa. "Sympaattinen Ilves" -imago ottaa hieman osumaa siitä, miten Myrrän poistuminen hoidettiin. Joukkueessa pienen ikuisuuden toiminut päävalmentaja, jonka joukkue johtaa sarjaa. Valmentaja, joka ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin luotsasi joukkueen mitaleille. Valmentaja, joka on joukkueen johtavien pelaajien kanssa tekemisissä ollut junnuvuosista asti. Urheilu on raakaa bisnestä, jossa urheilullinen tulos määrittää paljon. Mutta tyylillisesti se ei näytä hyvältä, että pidetty valmentaja potkitaan pois seurasta antamatta edes mahdollisuutta joukkuettaan viimeistä kertaa tervehtiä. Kovin kylmä tapa, joka jää ihmisten mieliin. Kyllä nuo Myrrän kommentit lehdistölle muistijäljen ihmisille jättävät. Tyyliseikoista Ilves tänään miinuksia keräsi. Mutta eipä sillä, tuskin se "Sympaattinen Ilves" tavoitteena on. Ei symppaatinen ole sana, joka yleensä Liigankaan suuriin tai menestyviin seuroihin liitetään, päin vastoin.

Pennanen joutuu nyt tolkuttoman kovaan paikkaan, koska tässä tilanteessa mestaruuden on oltava minimitavoite ja ilmeisesti Pennasen koettiin Myrrää paremmin siihen pystyvän. Ei Myrrän potkuja voi muuten perustella tässä kohtaa. Pennanen on niin kova valmentaja, että hyvä mahdollisuus urheilulliseen menestykseen on.
 

dimmu

Jäsen
Onpahan ollut reaktioita täällä. Kun kiekkofanit ymmärtäisivät ja osaisivat tietyissä asioissa jättää tunteet syrjään ja miettisi asioita järki edellä, saattaisi asian faktatkin aueta aivan eri tavalla. On inhimillistä reagoida asioihin tunne edellä, mutta joskus olisi suositeltavaa katsoa asiaa laajemmin, ennen malttinsa menettämistä. Eniten ihmetyttää, että kesän aikana ympäri palstaa on puhuttu Myrrän riittämättömyydestä ja nyt kun reagoitiin hankkimalla markkinoiden kovin valmentaja, se onkin täysin väärä teko. Totta kai kuvio on erikoinen, koska Ilves johtaa sarjaa, mutta nyt pitää pystyä katsomaan asiaa laajemmassa kokonaisuudessa.

Ilvekseltä erinomainen päätös – vaikkakin kivulias. Perustelen sen alla:

  • Jouko Myrrä on tehnyt hyvää työtä Ilveksen organisaation eteen. Pelin rakennetta tarkastellessa kuitenkin sieltä huomaa paljon asioita, joita ei ole kuluneiden vuosien aikana saatu kuntoon. Ilveksen urheilujohto näki asian selvästi niin, ettei ole vakuuksia paremmasta, kuin mitä viime kaudella nähtiin. Tämä on varmasti yksi syy muutokseen.
  • Ilveksen johto varmasti olisi halunnut tehdä valmentajanvaihdoksen jo viime kauden päätteeksi, mutta silloin ei ollut ketään järkevää tilalle. Markkinoilla ei ollut käytännössä yhtäkään varmaa nimeä – saati sitten Pennasta, joka kelpaisi jokaiselle joukkueelle valmentajaksi. Tästä syystä varmasti päätettiin antaa Myrrän valmentaa viimeinen kausi sopimuksestaan, sekä urheilujohdolla oli näin ollen aikaa kartoittaa uutta valmentajaa rauhassa.
  • Pennasen Jokerit-kuvion mennessä mönkään aukesi ennen näkemätön tilaisuus hankkia Suomen top5- ellei jopa top3-valmentaja. Mikä muu joukkue olisi vastaavassa tilanteessa jättänyt tämän kortin katsomatta? Jyp teki aikanaan yhtä kohahduttavan ratkaisun potkiessaan Dufvan pois. Erotuksena se, ettei Ahosta ei ollut mitään takeita miten pärjää, mutta ihan hyvin kausi sujui, tuloksena mestaruus.
  • Vaihtoehtona oli joko jatkaa Myrrän kanssa tämä kausi loppuun ja katsella miten käy, tai päästää Pennanen ruoriin heti, sillä vielä ehtii tehdä muutoksia tämänkin kauden osalta. Tämä on tietenkin Ilveksen johdolta suuri riski, mutta varmasti kaikki asiat on otettu huomioon ja silti päädytty tähän ratkaisuun. Uhkapelin tulos nähdään ensimmäisen kerran tänä keväänä – siihen saakka kaikki on spekulaatiota.
  • Ratkaisu on Ilveksen strategian mukainen, he haluavat todella kasvaa suurseuraksi Suomessa ja Euroopassa. Normaalissa yrityselämässä, sekä jääkiekossa tämä tarkoittaa joskus kivuliaiden asioiden tekemistä, jotka näyttäytyvät ulospäin kohtuuttoman kovilta ratkaisuilta. Suomi on täynnä yrityksiä, jossa johtotehtävissä olevat henkilöt saavat jatkaa, koska tekevät työnsä ihan hyvin, ovat mukavia ja pidettyjä tyyppejä, mutta kilpailijoihin nähden jää vajaaksi. Jos yritys haluaa kasvaa, joskus näillekin persoonille on näytettävä ovea, palkattava kovin mahdollinen tyyppi tilalle ja tehtävä selväksi, mikä on yrityksen tavoite.
  • Paljon on puhuttu siitä miten tyylitöntä oli estää Myrrältä joukkueen tapaaminen. Jalo kertoi haastattelussa järkevästi, ettei siihen ollut aihetta, sillä katse on jo eteenpäin. En ole ikinä kuullut yhdenkään valmentajan päässeen hyvästelemään joukkuettaan, mikäli potkut ovat tulleet. Ehkä joidenkin mielestä tyylitöntä, mutta vastaavissa tapauksissa täysin normaalia. Kollegani sai YT-neuvotteluissa potkut lähes 20 vuoden työskentelyn jälkeen ja hänelle ilmoitettiin, että puhelin loppuu toimimasta ja sähköpostiin et pääse klo 16.00 jälkeen, työvelvoite loppuu siihen paikkaan ja työasioista et saa jutella asiakkaiden tai työntekijöiden kanssa. Tämäkin täysin normaalia. Nyt yhtäkkiä täällä jeesustellaan miten tyylitöntä, vaikka täysin tavallista ja asiaan kuuluvaa.
  • Jouko Myrrä on hyvä valmentaja ja hyvä ihminen. Varmasti hänkin ymmärtää tilanteen ja tulee myös saamaan töitä jatkossakin. Menestyminen on raakaa bisnestä ja näin voi käydä, kun tavoitellaan suurempia asioita.
  • Aika näyttää, miten Ilveksen käy. Oma arvioni on se, että pari peliä saattaa mennä ohi, mutta vuodenvaihteeseen mennessä Ilves on sarjakärjessä ja on omaksunut Pennasen pelitavan. Lisäksi uskon Ilveksen pelaavan finaaleissa tänä vuonna.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Olisi Curt Lindströmin kaltainen kaappaus. Paitsi että Currella on kokemusta myös seurajoukkueen valmennuksesta ja olympiamitali maajoukkueesta ;) Pitkä pätkä Ruotsin majussa, missä toimiminen on erilaista, kuin seurajoukkueen valmentaminen. Mitenköhän ZSC Lionsissa on mennyt materiaaliin nähden? Siellä ollut 3 kautta ja seurajoukkuee koutsaus on käytännössä siinä.

Zürichin resursseista en tiedä mutta:

Rickard Grönborg
2019-20 - Sveitsin runkosarjan voitto, koronan keskeyttämällä kaudella
2020-21 - 5. sija runkosarjassa, välierätappio
2021-22 - 3. sija runkosrajassa, finaalitappio.

Grönborgin aloituskautta edeltävällä kaudella Zürich oli putoamiskarsinnoissa. Sarjasijoitus 9.
 

Samppakalja69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen ILVES
Antti Pennasen voi ristiä jo KohuAntiksi

- Hpk mestaruus tuomarivirheestä, syntyi pieni kohu
- Blomqvistin pudottaminen u20 joukkueesta, keskisuuri kohu
- Myrrän syökseminen Ipan peräsimestä, suuri kohu

Eli siellä missä Pendo luuraa, syntyy puheenaiheita

Lisätään listaan vielä:
- Suomen mestaruus Ilvekselle lähes 40 vuoden tauon jälkeen, helvetillinen tivoli
 

Kyle

Jäsen

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Rickard Grönborg
2019-20 - Sveitsin runkosarjan voitto, koronan keskeyttämällä kaudella
2020-21 - 5. sija runkosarjassa, välierätappio
2021-22 - 3. sija runkosrajassa, finaalitappio.

Tossa on koko miehen päävalmentajaura seurajoukkueissa. Se on todella vähän. Maju valmennus on turnausvalmentamista ja Ruotsilla aina kaikissa ikäjoukkueissa kova sakki. Mun mielestäni tämä ei Liigaan valmentajaksi mikää varma kortti ole. Samalla ihmettelen lehtijutun puheita NHL-pestistä. 3 vuoden kokemuksella... Eikä nekään edes Pohjois-Amerikasta.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Tossa on koko miehen päävalmentajaura seurajoukkueissa. Se on todella vähän. Maju valmennus on turnausvalmentamista ja Ruotsilla aina kaikissa ikäjoukkueissa kova sakki. Mun mielestäni tämä ei Liigaan valmentajaksi mikää varma kortti ole.

Niin no. Antti Pennanen on valmentanut Liigassa 4 kautta. Eihän sekään mikään vama kortti samoilla perusteilla ole.

Se "NHL--pesti" mitä epäilen Grönborgin joskus saavan, voi olla joku Detroitin farmijoukkueen päävalkun paikka. Sinne on kytkökset ja sieltä aukeaa paikka vuoden päästä.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Tapparahan voi jatkaa tutulla ja turvallisella linjalla ja vaihtaa valmentajaa päikseen Jypin kanssa. Rautakorpi Tapparaan ja Tapola Rautakorven paikalle Jyväskylään.

Mutta kun Tapola on menossa Sveitsiin, jospa ne vetää vaikka Grönborgin kanssa läpystä vaihdon.
 

Kevlar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kansas City Chiefs
Kiveä on puhuttu kärkivalmentajana, mutta onko kaikki vain yhden suonenvetokauden ansiota? Sensaatiomestaruutta lukuun ottamatta on melko laiskaa tulosta tehnyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös