Sisääntuleva rahamäärä olisi myös reilusti pienempi ja vaikka äkkiseltään ajattelisi että ne pikkuseurojen starat siirtyisivät nelosketjun ukkojen hinnalla jäljellejääviin seuroihin, niin tämä todennäköisesti koskisi ainoastaan niitä oletettavan harvoja ketkä eivät syystä tai toisesta halua muuttaa ulkomaille kiekkoammattia harjoittamaan tai vaihtoehtoisesti siirtyä johonkin siviilipuolen hommaan.
Jos Liigan bottom-5 pudotetaan Mestikseen, niin varmasti nostavat sarjan yleisökeskiarvoa (etenkin jos sieltä tiputetaan bottom 10 porrasta alemmas), mutta noiden joukkueiden yleisömäärät, samoin kuin kokonaisyleisömäärät ylipäätään kaikissa sarjoissa tulisivat romahtamaan. Ja taas tulee reilusti vähemmän rahaa sisään. Teoriassa korkeat yleisökeskiarvot (jos ne saavutetaan tuiputtamalla ottelumääriä) saattaisi olla jonkunlainen myyntivaltti sponsoreille, mutta toisaalta kyllä niitäkin kiinnostaa myös se, miten usein sitä logoa on julkisuudessa näytillä.
Eli käytännössä jos meinaa pitää kansallisen pelaajatuotannon sekä ammattilaisorganisaatioiden määrän maksimaalisena, ei Liigan supistamisessa ole mitään järkeä. Voi sen toki taas näön vuoksi avata, mutta tuskinpa tuokaan tuottaisi juuri minkäänlaista sellaista hyvää mitä ei olisi vuosikymmen sitten päästy todistamaan. Divarihoki ei vaan suomalaisia kiinnosta (muistelisin palstalla olleen useinkin 90-luvun yleisömääriä divarista, sieltäkin jos jättää isot huomioimatta niin aika tilavaa on ollut esimerkiksi Kalajoella, Forssassa, Järvenpäässä tai Hyvinkäällä.
Katsoin tuossa nopean wikipedioinnin aiheelliseksi, niin ensimmäinen mistä tuli yleisömäärät vastaan olisi kauden 94-95 Fazer-liiga. Ohessa kuva, näyttäisi olevan keskiarvo vähän vajaa 1085, eli toki parempi kuin nykyisin ja samoin nuo keskikastin n. 1000 yleisömäärät. Toisaalta kun vertaa kauteen 13-14 Mestikseen (viimeinen ennen uusien nostoja) niin ero koko sarjan yleisökeskiarvossa melko maltillinen (vajaat 100 katsojaa ottelua kohtia) vaikka ottelumäärä oli tuoreemmassa sarjassa 10 runkosarjapeliä enemmän ja joukkueitakin kaksi enemmän (minkä lisäksi myös Liigassa 2 joukkuetta enemmän). Kokonaisyleisömäärä luonnollisesti tuoreemmassa sarjassa roimasti suurempi verrattuna aiempaan, kokonaisyleisökeskiarvon ollessa n. 28k vs 25k. Vertailtaessa sarjan eniten kiinnostaneita joukkueita, on (tavallaan yllättäenkin ainakin juttuihin peilattuna) huomattavissa että tuoreempi sarja on itse asiassa kiinnostanut yleisöä enemmän jopa yleisökeskiarvon osalta. 93-93 SaiPalla kävi runkosarjamatseja katsomassa löytyneen tilaston mukaan 1936 katsojaa, 13-14 Vaasassa oli katsojia keskimäärin 2412 ja Kouvolassakin 1985 joka ottelussa. Askartelin tässä aikani kuluksi vähän exceliä aiheesta niin voi vertailla koko sarjaa ja myös top5 kiinnostaneita joukkueita. Tätä voisi toki käyttää argumenttina sen puolesta että pitäisi tiputtaa saman tien ainakin nuo kolme nousijaa Mestikseen että siellä yleisömäärät kasvaa ja sarja elpyy, mutta käytännössä sillä olisi ainoastaan negatiivisia vaikutuksia kautta linjan.
Haavemaailmassa on kiva elää, mutta totuus on ikävä kyllä ettei Suomessa rahaa, yleisöä, eikä mielenkiintoa piisaa alemmille sarjaportaille. Tarkoittaa siis että alempi sarjaporra ja ammattilaisorganisaatio ovat maassamme harmillisen mahdoton yhtälö jopa jääkiekossa, mikä ylipäätään ainoa urheilulaji jossa riittää sentään jaettava raha siihen että edes kaikki pääsarjassa operoivat tiimit ovat ammattilaisorganisaatioita.