Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

  • 2 125 337
  • 14 544

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Säännöissähän on selkeästi mainittu rangaistavaksi se, että erien alussa aloituksessa ei ole riittävää määrää pelaajia kentällä. Tämä siis erikseen mainittu. Tuon perusteella on mielestäni täysin selvää ettei vajaalla pelaaminen, tai aloittaminen, ole muulloin rangaistavaa. Jos olisi, ei tuota erien (ja jatkoajan) aloituksen vajaamiehisyyden rangaistavuutta tarvitsisi erikseen mainita.

Edelleen, kun joku kyseli, kukaan ei pyrkinyt vaihdosta kentälle eli siten viivyttänyt vaihtoa/aloitusta. Ja vielä, jos jäähy annetaan aloituksen viivyttämisestä, eikö se tule antaa ennen aloitusta?

Haluaisin todellakin tietää mikä on se sääntökohta jonka perusteella tuosta voi antaa jäähyn.

Olet oikeassa siinä, että vajaalla pelaamista tai edes aloittamista ei ole määrätty rangaistavaksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että peliä voisi aloittaa pienemmällä miehityksellä kuin mitä sääntöjen mukaan sillä hetkellä on se maksimimäärä. Siten, jos rangaistuksia ei ole kellossa, on kentällä aloituksessa oltava kuusi joukkueen jäsentä. Ja ainakin pelin alussa yhden noista on oltava maalivahti. Tuomarit eivät saa (saisi) aloittaa peliä, ellei joukkueella ole kaikki sallitut pelaajat kentällä ja vieläpä omalla kenttäpuoliskollaan aloituspisteeseen nähden. Tällä estetään myös se tilanne, että vajaalla aloittamisella ei varasteta aloituksen jälkeistä hyötyä sillä, että kentälle tuleekin heti aloituksen jälkeen pelaaja ja pääsee kuin varkain karkuun vastustajan huomaamatta, kun yhtäkkiä hyppääkin kentälle kiekon tiputtua jäähän.

Sääntökirjassa ei ole erikseen mainittu, että kentällä pitää olla täysi miehitys aloituksessa, mutta ei siellä ole kaikkia muitakaan itsestäänselvyyksiä. Ainakin parissa edellisessä sääntökirjassa oli erikseen mainittu, että jääkiekkoa pelataan jääkentällä. Uusimmassa sääntökirjassa ei tuosta ole erillistä mainintaa. Tarkoittaakohan tuo sitä, että jääkiekko-nimistä peliä voidaan pelata jossain muuallakin kuin jäällä, vai olisiko tuo itsestäänselvyys?

Sääntökirjassa ei myöskään suoraan ja selkeästi ilmaista, että pieni rangaistus aiheuttaa joukkueelle vajaalukuisuuden. Tämä on kuitenkin meille useimmille jääkiekkoa seuraaville itsestäänselvyys, eikö totta. (Tuo vajaalukuisuus ilmaistaan hieman mutkikkaammin.)

Tuomareiden ohjeissa (erotuomarin käsikirja) on kerrottu, että peliä ei saa aloittaa, jos molemmilla joukkueella ei ole sallittua määrää pelaajia kentällä. Jos aloitus kuitenkin tehdään ja virhe huomataan, tulee peli toki heti katkaista tuomarivirheen vuoksi ja suorittaa aloitus uudelleen sen jälkeen, kun kentälle on saatu oikea määrä pelaajia.

Sääntökirjassa on säännöt toiminnasta pelaajien vaihtamisessa. Siellä on kerrottu, että vierasjoukkueella on katkon alettua viisi sekuntia aikaa suorittaa vaihtonsa. Joskus tuo vie vähän yli viisi sekuntia, joskus taas jopa alle. Viiden sekunnin kuluttua tuomari nostaa kätensä ylös ja tämä käden nosto viestii, että nyt vierasjoukkue ei saa enää vaihtaa ja kotijoukkueella on viisi sekuntia aikaa suorittaa vaihtonsa. Sen jälkeen tuomari laskee käden alas ja vaihtoaika on päättynyt. Olen muuten aika varma, että tuota viittä sekuntia ei mitata niin perhanan tarkasti joka katkolla vaan siinä on joustoa ja tulkintaa tilanteen mukaan. Juholan sanoin, ei tätä sääntökirjan mukaan vihelletä. (Eli ei sana- ja pilkuntarkasti vaan sovelletaan sopivasti.)

Nyt sitten kun vaihtoaika päättyy, pitäisi molempien joukkueiden olla asettanut oikea määrä pelaajia kentälle. Ja aloitus päästään tekemään. Siinä vaiheessa kun aloitus siellä linjurilla on valmis, niin jos jommalla kummalla joukkueella ei ole oikeaa määrää pelaajia kentällä, on vaihdossa tapahtunut joko tarkoituksellista tai vahingossa tapahtunutta viivyttelyä. Voi toki olla muunkinlaista viivyttelyä. Jos viivyttelystä on jo aiemmin varoitettu, niin sen uudistamisesta tulee sääntökirjan mukaan tuomita joukkuerangaistus.

Niin kuin aiemmin kirjoitin, se virheellisesti suoritettu aloitus ei ole Bluesin tapauksessa oleellinen seikka, se vain sai tilanteen näyttämään tuomarien tekemältä virheeltä (jota se aloituksen suhteen olikin) sen sijaan että heti olisi huomattu Bluesin viivyttely (luultavasti vahingossa) pelaajien vaihtamisessa eli siinä, että kentälle olisi tullut ajallaan oikea määrä pelaajia.

edit: kun nyt missään säännössä ei nimenomaisesti ole kielletty erän keskellä vajaalla aloittamista, niin varmaan se pitäisi joukkueelle sallia, jos joukkue sitä nimenomaisesti haluaa. Tuohon kuitenkin mielestäni tarvittaisiin nimenomainen ilmoitus asiasta ja ilmoitus ei ole sellainen, että kentälle tulee vain liian vähän pelaajia. Tässä voin olla myös väärässä.
 
Viimeksi muokattu:

Elggari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
Tänään Hämeenlinnassa HPK:n ja Tapparan välisessä ottelussa nähtiin, miten sarjataulukko vaikuttaa tuomaritoimintaan. Ilmeisesti lähtökohtaisena ajatuksena oli, että Kerho tulee rikkomaan peliä Tapparan vyöryttäessä peliä vastustajapäätyyn. Ottelun alussa Joona Karevaaralle tuomittiin todella heppoinen jäähy kiinnipitämisestä tilanteessa, jossa Karevaara väisti osittain Tappara-pelaajan taklausyrityksen ja tämän seurauksena Tapparan pelaaja luuli löytäneensä markan jäältä.

Jokunen minuutti äskeisen jälkeen Otto Paajasen noustessa maalille Tapparan pelaajan maila löysi tiensä Paajasen luistimen terän ja kengän väliin, mutta tilanteesta ei vihelletty rangaistusta, vaikka maila oli yhä Paajasen luistimissa tämän kaaduttua jään pintaan. Muutamia vastaavia tilanteita koukkimisten lisäksi jäi viheltämättä, mutta tuo jäi erityisesti mieleen sen vuoksi, että siitä oli syntymässä kohtalainen maalintekotilanne. Myöhemmin ottelussa Tapparan Pekka Saravolle tuomittiin 2 minuutin rangaistus koukkaamisesta melko köykäisin perustein, kun samassa erässä omien laskujeni mukaan 3 selkeämpää koukkua ja kampitusta jätettiin viheltämättä. Ottelun loppupuolella molemmat joukkueet käyttivät mailaa aika surutta, mutta jäähyjä ei vihelletty, mutta tämä nyt on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Tuomarityöskentelyn kruunasi väärin vihelletyn pitkän lisäksi tämä Dixonin taklaus Henrik Forsbergiin, mistä ei tuomittu rangaistusta. Asia on kuitenkin edennyt kurinpitokäsittelyyn ja otteluvalvojan mukaan oikea tuomio olisi ollut 5+20. Katsokaa itse, linkki johtaa TinyPiciin, jossa kyseinen taklaus on nähtävillä.

Toivottavasti viestini ei kuulosta katkeralta nillitykseltä hävityn pelin jälkeen, sillä tämänlaisia viestejä voisi varmasti kirjoittaa useampienkin pelien jälkeen. Tässä mielestäni poikkeuksellista oli kuitenkin se, että tuomarilinja petti selkeästi vain toisen joukkueen osalta törkeidenkin rikkeiden kohdalla. Toisaalta eipä mitään todellista muutosta tapahdukaan ennen kuin kissa nostetaan pöydälle. Miten Suomessa on varaa maksaa ammattilaistason palkkoja pelaajille mutta ei tuomareille?

EDIT: Tässä vielä parempilaatuinen video kyseisestä taklauksesta: KliK! Linkki vie Tatu Virtasen twiittiin.
 
Viimeksi muokattu:

hcp27

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM-Liiga
@Elggari Täytyy sanoa että ei ole yksikään muu joukkue tänä vuonna käyttänyt niin paljoa mailaa kuin Kerho tänään. Aivan järjetön määrä kamppeja ja koukkuja jäi viheltämättä Kerholta. Sen lisäksi tuo Dixonin tilanne oli mitä oli, tuomaritkin on vain ihmisiä ja 99% ihmisistä näki sen puhtaana pelitilanteessa. Videolta näkee että se olisi sääntöjen mukainen ellei Dixon kohdistaisi taklausta ylös, sitähän myös otteluvalvoja sanoo.

Itkusi oli aivan naurettavaa ja sen takia minä joudun nyt avaamaan oluen.
 

Elggari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
@hcp26 Otin tietysti esille ne epäkohdat, jotka itse huomasin ja joihin kiinnitin huomiota. En katsonut peliä televisiosta vaan paikanpäältä, jolloin kovin syvien analyysien tekeminen on vaikeaa, kun koittaa siinä samalla kannustaa omiaan.

Oliko mielestäsi Karevaaran ja Saravon rangaistukset linjassa ottelun muuhun tuomarointiin? Oliko oikein jättää Paajasen kampitus viheltämättä? En oikein voi millään tavalla kommentoida väitettäsi Kerhon kahvaamisesta, kun et tarjoa mitään esimerkkejä. En epäile etteikö niitäkin olisi, mutta nyt vaikuttaa siltä, että sua vain ärsytti mun yksipuolinen näkökulma tähän aiheeseen. Jos Kerho kahvasi koko pelun alusta loppuun, niin sitä suuremmalla syyllä tuomarien toiminta oli tässä ottelussa ala-arvoista.

En edes viitsi kysyä mihin tuo 99% perustuu, mutta kyllähän tuossa huomaa aivan selvästi, että luistimet irtoavat jäästä ennen varsinaista kontaktia. Kaikkea ei tietysti voi nähdä, mutta tuohan ei tapahtunut mitenkään pelitilanteen ulkopuolella, joten ihmettelen miten ei yksikään tuomari kiinnittänyt sen koommin huomiotaan tuohon tilanteeseen. Oli myös kohtuullisen mielenkiintoista että joukkueiden kapteenit yhdessä tuomariston kanssa katsoivat tilanteen vielä yhdessä mediakuution kautta, ilmeisesti mediakuutiosta ei ole olemassa kuin suullinen ohjeistus maalien tarkastamiseen liittyen.

Olut on aina hyvä! Kannattaa kirjotella foorumille, koska sillä saa näemmä hyviä asioita aikaan. :) Postinumerosta päätellen asutaan samoilla seuduilla, joten pitäis varmaan jatkossa hoitaa kasvotusten tää otteluiden jälkipyykki olusten äärellä!
 

Battle Ankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, IPPPK, Ässät
Aika rumat taklaus IMO. Kyyryssä luistelevaan vastapalloon. Vastustajan kunnioittamista parhaimmillaan...NOT. Tässä seuraus tappelujen
kovista sanktioista. Ennen vanhaan taklaaja olisi saanut vastata teostaan. Jostain "kumman" syystä varsinkin tällä kaudella noita päähän kohdistuneita taklauksia todella paljon.
1-2 peliä MAX penalttia JOS joku vie asian eteenpäin. Ja pahimmassa tapauksessa pelaajan kausi tai jopa ura paketissa.
Onko PAKKO ajaa, jos näkee että vastustaja huonossa asennossa eikä pysty vastaanottamaan taklausta?
Ilmeisesti tuo vastustajan kunnioittaminen pelkkää paskapuhetta nykypäivänä.
 

sinikettu

Jäsen
Mielenkiintoisen tilastotiedon bongasin Liigan sivuilta. Näyttää tosiaan siltä, että Sport on toista kautta pelaamassa kaikista liigajoukkueista pienimmällä jäähymäärällä kotiotteluissa. Mistäköhän tämä johtuu? Onko todellakin näin, että tuomarit ovat puolueellisia tätä sympaattista sarjanousijaa kohtaan, vai opetetaanko Vaasassa sellaisia puhtaan pelin saloja, joista muille ei tihku minkäänlaista informaatiota. Tilanne on siinä suhteessa eriskummallinen, että vierasotteluissa Sportilla puolestaan oli kolmanneksi suurin jäähymäärä viime kaudella, kun lasketaan vain kakkoset ja vitoset.. Tällä kaudella Sport majailee siinä kahdeksikon tuntumassa, kun lasketaan kakkoset ja vitoset.
 

Itäpuu

Jäsen
Sport ... Onko todellakin näin, että tuomarit ovat puolueellisia tätä sympaattista sarjanousijaa kohtaan, vai opetetaanko Vaasassa sellaisia puhtaan pelin saloja, joista muille ei tihku minkäänlaista informaatiota.
Näkemissäni Sportin kotiotteluissa on ollut todella, siis todella löysä tuomarilinja, ja luonnollisesti molemmille joukkueille. Sport osaa käyttää sen erinomaisesti hyväkseen. Vastustajalle sitten se muutama vahinkokamppi enemmän Sportin aktiivisella prässillä.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ennen vanhaan taklaaja olisi saanut vastata teostaan. Jostain "kumman" syystä varsinkin tällä kaudella noita päähän kohdistuneita taklauksia todella paljon.
Olet siis sitä mieltä, että vauhdin kasvamisella ja pelin nopeutumisella ei ole mitään tekemistä näiden taklausten kanssa, vaan vastaamaan joutumisen pelon puuttumiswn vuoksi näitä sattuu? En allekirjoita. Suurin osa näistä sattuu yksinkertaisesti, koska kiekollinen ei ehdi (taitotaso verrattuna vaadittava reagointinopeus) tekemään ratkaisuaan riittävän nopeasti tai vastaavasti taklaaja ei ehdi reagoimaan vastapuolen huonoksi muuttuneeseen tasapainoon
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Periaatteessa on ihan hyvä, että tiettyjen valmentajien etuoikeuteen pitää ompeluseuraa tuomareiden kanssa puututaan. Se on kuitenkin Liigan etu, että asiallinen keskustelumahdollisuus on kaikkien kanssa. Ei niin, että joku (=yleensä liiton hommiin suuntaava) saa toimia aivan omalla tasollaan.

Luonnollisesti tästä ei pitäisi kenenkään pimahtaa, mutta se näyttää ulospäinkin niin naurettavalta, että harvat edes uskovat todeksi.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Tässäkin ketjussa on aika ajoin moitittu suomalaisia linjatuomareita siitä, että hoitavat aloituksia huonosti. Jatkoajan ansiokkaassa artikkelissa aloituksista ja aloittajista Elkins kommentoi asiaa:
Aloitusjuttu kirjoitti:
HIFK-sentteri Elkinsin mukaan erot Pohjois-Amerikan ja Suomen välillä ovat selvät. Siinä missä rapakon takana säännöt aloituksissa ovat väljemmät, ei Liigassa ole jätetty tilaa kikkailulle.
− Täällä ei voi esimerkiksi pelata ensin vastustajan mailaa pois tai potkaista kiekkoa aloituksessa, Elkins muistuttaa.

Itse en ainakaan näe tuossa toteamuksessa sen kummempaa moitetta vaan on lähinnä toteamus, jonka mukaan tuomarit mahdollistavat tasapuoliset aloitukset kaikille. Nyt on kyseessä ammattilaisen mielipide, joten ehkä ne linjurit jotenkin kuitenkin pääsääntöisesti osaavat aloittaa.
 

Neitikiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Periaatteessa on ihan hyvä, että tiettyjen valmentajien etuoikeuteen pitää ompeluseuraa tuomareiden kanssa puututaan. Se on kuitenkin Liigan etu, että asiallinen keskustelumahdollisuus on kaikkien kanssa. Ei niin, että joku (=yleensä liiton hommiin suuntaava) saa toimia aivan omalla tasollaan.

Luonnollisesti tästä ei pitäisi kenenkään pimahtaa, mutta se näyttää ulospäinkin niin naurettavalta, että harvat edes uskovat todeksi.
Marjamäki puhuu asiallisesti eikä soita suuta kokoajan tuomareille. Mitä luulet kumman kanssa tuomarit tykkäävät keskustella enemmän?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Marjamäki puhuu asiallisesti eikä soita suuta kokoajan tuomareille. Mitä luulet kumman kanssa tuomarit tykkäävät keskustella enemmän?

Marjamäki myös on toistuvasti viime vuosien playoffeissa sanomisillaan ja palavereillaan vaikuttanut tuomarien linjoihin. Ja jos nyt oikeasti katsoo tuota esim. Kukkosen tilannetta tänään niin tuskimpa Late nyt ihan koulupoikana siellä tuomarille antoi palautetta. Suu ja kädet kävi siihen malliin, että asiallisesta keskustelusta tuskin oli kyse.
 

Jussizip

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Porin Ässät, Chelsea FC
Marjamäki puhuu asiallisesti eikä soita suuta kokoajan tuomareille. Mitä luulet kumman kanssa tuomarit tykkäävät keskustella enemmän?

Nojaa en ole tästä kyllä ihan samaa mieltä. Usein nähnyt peleissä, kun äijän kädet heiluu ja suu käy siihen malliin, että tuskin pelkkää asiallista tekstiä tulee.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Olen todella iloinen, että Pikkarainen sanoo ääneen tuosta Marjamäen pelistä tuomareita kohtaan. Nähtävissä ollut jo vuosia, miten linja menee käytännössä Marjamäen mukaan tosipeleissä. Marjamäki osaa esittää asiansa varmasti hyvin, mutta vaikutus on selvä, vaikka sitä ei kaikki tunnu huomaavan millään.
Todella perseestähän tuo on ja oikeastaan vienyt arvostusta Marjamäeltä pois todella paljon.

Tuskin tänään vaikutti lopputulokseen yhtään Marjamäen sanomiset ja voihan se olla, että mestaruudet olisivat tulleet ilman tuota peliä. Tai sitten ei, marginaalit olleet todella pieniä.
 
Njaa... Eilen vielä kaikki mahdollinen pleijareissa oli sallittua ja jopa suotavaa (lähinnä Ahoon kohdistuva pikkusika koko ajan), mutta kun Kärpät (Marjamäki), tekee kaiken mahdollisen niin se on heti paheksuttavaa. Tänään sen Kukkosen päähän kohdistuvan taklauksen jälkeen olisin itsekin saattanut kertoa mitä mieltä olen 2min jäähystä.
 

HockeyBoy66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Se on hyvä, että Latesta tulee maajoukkueen koutsi ens syksystä alkaen, niin saadaan kaikki Suomifanit seistä yhdessä rintamassa ja nauttia tästä Laten jopa nerokkaasta tavasta vaikuttaa tuomareihin ja sitä kautta hankkia esim. World Cupissa Suomelle etua. Ai niin mutta siellä onkin ammattituomarit jenkeistä, jotka ei lähde näihin lätinöihin. Noh, joudutaan vain nauttia sitten tästä hommasta täällä kotoisessa liigassa, jossa pelit ja näköjään jo mestaruudetkin käännetään omaksi voitoksi puhumalla ja vaikuttamalla tuomareihin.

Ja sitten minä heräsin ja tajusin, että perkule siihen voittoon tarvitaan edelleen myös ne pelaajat, jotka sen pelin tekee.

Nimimerkki Waqulle ihan semmonen sivuhuomio nyt tähän, että jos puhumalla niitä pelejä käännettäisiin aina eduksi, niin Raimo Summanen olisi jääkiekkohistorian menestynein valmentaja kautta aikain.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Nimimerkki Waqulle ihan semmonen sivuhuomio nyt tähän, että jos puhumalla niitä pelejä käännettäisiin aina eduksi, niin Raimo Summanen olisi jääkiekkohistorian menestynein valmentaja kautta aikain.

Jokainen voi tietysti miettiä, mitä eroa on Marjamäen ja Summasen ramin tavoissa kertoa asiat tuomareille. Marjamäki on taitava mediapelissä, rami lähinnä menettänyt todellisuuden tajunsa ja epäilee kaikkia häntä vastaan.
Late osaa tuon homman ja aika pirun hyvin, se ei välttämättä toimi isommissa ympyröissä, mutta toivottavasti toimii. Ihmisiä ne tuomarit siellä world cupissakin on.
 

Käytös10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Olen todella iloinen, että Pikkarainen sanoo ääneen tuosta Marjamäen pelistä tuomareita kohtaan. Nähtävissä ollut jo vuosia, miten linja menee käytännössä Marjamäen mukaan tosipeleissä. Marjamäki osaa esittää asiansa varmasti hyvin, mutta vaikutus on selvä, vaikka sitä ei kaikki tunnu huomaavan millään.
Todella perseestähän tuo on ja oikeastaan vienyt arvostusta Marjamäeltä pois todella paljon.

Tuskin tänään vaikutti lopputulokseen yhtään Marjamäen sanomiset ja voihan se olla, että mestaruudet olisivat tulleet ilman tuota peliä. Tai sitten ei, marginaalit olleet todella pieniä.

Mitä nyt muistelen viime vuosien Tappara - ja Jyp - sarjoja, niin jos sarjassa on linja muuttunut, niin se on muuttunut seuraavaan peliin ennemminkin kuin kesken pelin. Tällöin muutos on tapahtunut lähes kaiken sallivasta liaanikiekosta siistimpään peliin, joissa koukut ja estämiset tosiaan vihelletään.

Kärpät on ollut viimeiset 2 kautta Liigan taitavin joukkue ja on ollut Kärppien etu, että peli siisteytyy kahvaamisen ym osalta. Pahemmin en ole havainnut, että kesken pelin Marjamäki olisi saanut tuota viestiään pelin siistimisestä koukuista ym pois, mutta onhan sekin mahdollista.

Värilasein kun pelejä seuraan niin tällaiset asiat näyttävät silloin erilaisilta. Arvelisin, että tällaisissa tapauksissa Marjamäki olisi onnistunut muistuttamaan tuomaristoa, että Liigan tuomaroinnissa on kuitenkin ainakin jossain vaiheessa ollut pyrkimyksenä vähentää ns liaanikiekkoa. Kun sanoma on totta ja esitetty oikein, ei ole ihme että vähintäänkin alitajuntaisella tasolla tuomarit tuohon ns. menevät.

Eihän Kärpätkään pelaa putipuhtaasti ja sitä pikkusikaa, pikkukahvaa ym. kyllä tapahtuu. Kyse on sääntöjen rajamailla pelaamisesta ja sekin on kyllä yhdenlainen taito, johon kyllä on kiinnitetty huomioita Kärppien palavereissa.

Kyllähän muidenkin joukkueiden osalta samaa tuomarilinjaan vaikuttamista, mediapeliä ym harrastetaan jatkuvasti. Dufvahan on siitäkin kehittänyt jo suurta näytelmää. Se on osa tätä show'ta ja onko syytä suuttua Marjamäelle siitä, että on parempi toista siinä, mitä kaikki harrastaa. Ehkä tähän sopisi klassikkolausahdus "Don't hate the player, hate the game".
 

Tuljakov

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, PaKa
Se on hyvä, että Latesta tulee maajoukkueen koutsi ens syksystä alkaen, niin saadaan kaikki Suomifanit seistä yhdessä rintamassa ja nauttia tästä Laten jopa nerokkaasta tavasta vaikuttaa tuomareihin ja sitä kautta hankkia esim. World Cupissa Suomelle etua. Ai niin mutta siellä onkin ammattituomarit jenkeistä, jotka ei lähde näihin lätinöihin.

Ei taida Marjamäen verbaliikka riittää muilla kielillä kuin suomeksi, jos katsotaan vaikkapa miten hänen joukkueessaan ulkomaalaiset alisuorittavat jatkuvasti.

Otsikkoon liittyen toivoisin, ettei enää lähtisi tuomareilta pelit lapasesta. Siihen auttaa mm. tasapuolisuus.

edit. Pitää varmaan lisätä, että tasapuolisuus heti pelien alussa. Ei riitä ne munattomat kosmetiikkakakkoset 0-4:ssä.

edit2.
Eli jos pelin alussa toinen pistää toisen jengin purjeisiin ja oikeutetusti pelaa ylivoimaa paljon enemmän, on suotavaa, että pitäisi välillä viheltää purjeissakin olevalle jengille ylivoimaa, jotta olisi kivaa kaikilla?
Ei.
 
Viimeksi muokattu:

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Mitä nyt muistelen viime vuosien Tappara - ja Jyp - sarjoja, niin jos sarjassa on linja muuttunut, niin se on muuttunut seuraavaan peliin ennemminkin kuin kesken pelin. Tällöin muutos on tapahtunut lähes kaiken sallivasta liaanikiekosta siistimpään peliin, joissa koukut ja estämiset tosiaan vihelletään.

Kärpät on ollut viimeiset 2 kautta Liigan taitavin joukkue ja on ollut Kärppien etu, että peli siisteytyy kahvaamisen ym osalta. Pahemmin en ole havainnut, että kesken pelin Marjamäki olisi saanut tuota viestiään pelin siistimisestä koukuista ym pois, mutta onhan sekin mahdollista.

Värilasein kun pelejä seuraan niin tällaiset asiat näyttävät silloin erilaisilta. Arvelisin, että tällaisissa tapauksissa Marjamäki olisi onnistunut muistuttamaan tuomaristoa, että Liigan tuomaroinnissa on kuitenkin ainakin jossain vaiheessa ollut pyrkimyksenä vähentää ns liaanikiekkoa. Kun sanoma on totta ja esitetty oikein, ei ole ihme että vähintäänkin alitajuntaisella tasolla tuomarit tuohon ns. menevät.

Eihän Kärpätkään pelaa putipuhtaasti ja sitä pikkusikaa, pikkukahvaa ym. kyllä tapahtuu. Kyse on sääntöjen rajamailla pelaamisesta ja sekin on kyllä yhdenlainen taito, johon kyllä on kiinnitetty huomioita Kärppien palavereissa.

Kyllähän muidenkin joukkueiden osalta samaa tuomarilinjaan vaikuttamista, mediapeliä ym harrastetaan jatkuvasti. Dufvahan on siitäkin kehittänyt jo suurta näytelmää. Se on osa tätä show'ta ja onko syytä suuttua Marjamäelle siitä, että on parempi toista siinä, mitä kaikki harrastaa. Ehkä tähän sopisi klassikkolausahdus "Don't hate the player, hate the game".

Viime vuoden JYP-sarjassa käytännössä ensimmäisessä pelissä "varastettiin" JYPin voitto tuomarifarssin seurauksena, joka EHKÄ saattoi käydä hyvinkin kalliiksi sarjan kannalta. Latella suu kävi pirusti, sarja oli tämän jälkeen tosi tasainen, mutta siinä oli se pieni nyanssi, joka olisi saattanut sarjan kääntää, tai sitten ei. Tappara sarjasta tätä samaa myös kuultu paljon ja siinä myös nyanssit olleet todella pieniä, itse myös finaaleita osaltaan olen viime vuodet katsonut ja en voi allekirjoittaa valitusta kuin pieniltä osin. Kärpät ei voittanut finaalisarjajoja tuomareiden vuoksi. Näistä vaan aina voidaan jossitella, jos ne pikkuasiat olisi olleet toisin.

Kärpät on omannut taitoa paperilla pari vuotta eniten, aivan totta. Se ei kuitenkaan takaa yhtään mitään, eikä pidäkkään taata. Tuo värilasihomma on kyllä sellainen, mikä oululaisilla ei ole hallussa. Ei ole peliä, missä tuomarit olisivat suosineet Kärppiä, vaan aina Kärppiä vastaan, vaikka muut olisivat muuta mieltä. Siis aivan varmasti suurimmassa osassa peleistä on totta, että tuomareiden ratkaisut eivät peliä Kärpille ratkaise, se on aivan selvää. Mutta koskaan, ei ole kärppiä suosineet, vaikka tuo olisi värilasittomienkin mielestä selvää, todennäköisesti jokin olisi kärppiä vastaan silti.

Tuo kärppien/marjamäen urhoollinen linja liaanikiekkoa vastaan on täysin paskaa taas. Yritetään vaikuttaa tuomioihin viemällä niitä omaan suuntaan. Ei NHL-suuntaan, ei WC-suuntaan, vaan sellaiseen peliin joka palvelisi Kärppiä. Se on osa "ongelmaa".

Kokonaiskuvassa Kärppien mestaruudet on olleet täysin ansaittuja ja näissä puhutaan pikkujutuista. On kuitenkin aivan selvää, että Laten räksytys on vaikuttanut liiaksi tuomarointiin, mutta loppujen lopuksi puhutaan pienistä asioista. Aika vainoharhainen saa olla, jos tästä jotain suurempaa salaliittoteoriaa kehittelee, mutta silti keskustelun arvoinen aihe.
 

sinikettu

Jäsen
Onhan se aika lailla täyttä faktaa, että Marjamäkeä kuunnellaan enemmän kuin monia muita valmentajia. Mies on analyyttinen ja asiallinen tähtivalmentaja, joka on tuleva maajoukkueen ykköskoutsi ja kahden tuoreen kultamitalin takuumies. Karu fakta on, että sellaisia ihmisiä kuunnellaan ja heidän sanoillensa annetaan usein enemmän painoarvoa, tietoisesti tai tiedostamatta. Ei Marjamäki missään erityisasemassa kuitenkaan ole, kuka tahansa voi pelissä yrittää samaa kaavaa. On kuitenkin todella typerää väittää, että Marjamäki kykenee sanelemaan tuomaritoiminnan säännöt oman pillinsä mukaan. Mediapeli, toisten pelaajien ja tuomareiden psyykkaus on yhtä iso osa peliä kuin itse kiekon lätkiminen maaliin. Jotkut sitä osaavat paremmin, jotkut huonommin. Pitäisikö samalla paheksua sitä, että yleisö buuaa ja viheltää tuomarin toimille? Niitå kun sattuu joka ottelussa. Jos vastaus on ei, niin todella tekopyhää on syytellä valmentajaa tuomareiden manipuloinkista. Itse näen sen positiivisena asiana, jos valmentaja kykenee omilla teoillaan vaikuttamaan pelin kulkuun oman joukkueen eduksi. Ne, jotka eivät osaa, taitavat olla päivän päätteeksi valojen sammuessa niitä suurimpia itkijöitä.

Pitäiskö valmentajien ja tuomareiden välinen kommentointi sitten kieltää? Entä pelaajien ja tuomareiden? Onhan se kauhistuttavaa, kun kenellä tahansa pelaajalla on mahdollisuus manipuloida tuomari antamaan vastustajalle tuplasti jäähyjä verrattuna omaan joukkueeseen. Samoin yleisön pitää olla hiiren hiljaa, jotteivat vaan häiritsisi tuomareita. Ilmeisesti myös kotihalleissa pelaaminen on kiellettävä, ettei vaan kotijoukkuetta kohtaa olisi alitajuntaista suosimista. Valmentajille suukapulat ennen aitioon astumista. Ja täten kaikki olisivat tyytyväisiä.
 
Viimeksi muokattu:

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
Otsikkoon liittyen toivoisin, ettei enää lähtisi tuomareilta pelit lapasesta. Siihen auttaa mm. tasapuolisuus.

edit. Pitää varmaan lisätä, että tasapuolisuus heti pelien alussa. Ei riitä ne munattomat kosmetiikkakakkoset 0-4:ssä.
Eli jos pelin alussa toinen pistää toisen jengin purjeisiin ja oikeutetusti pelaa ylivoimaa paljon enemmän, on suotavaa, että pitäisi välillä viheltää purjeissakin olevalle jengille ylivoimaa, jotta olisi kivaa kaikilla ja fair play?

No, jätän tämän tähän.

Mitä erotuomaritoimintaan tulee, niin tänään nähtiin kyllä Kisapuistossa yksi huikea emämunaus päätuomarilta. Eihän se maksanut kuin maalin. Ei vaikuta lopputulokseen, mutta olisiko sitten vaikuttanut peliin. Mistä näitä tietää.
 

Hearsay

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Näkemäni (Lukko-Tappara) ja lukemani TPS-Kärpät) perusteella voitaisiin olettaa, että jonkun tahon käskytyksellä ennakkokaavailuissa pidemmän kevään pelaavia vierasjoukkueita (perinteiset finalistit) suosittiin tuomarien toimesta kohtuullisen räikeästi lauantaina pelatuissa otteluissa. Raumalla tuo toiminta ei tuottanut toivottua lopputulosta, Turussa onnistuttiin. Olisi hyvä, jos joku media ottaisi kiinni tuohon aiheeseen oikein kunnolla!
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Näkemäni (Lukko-Tappara) ja lukemani TPS-Kärpät) perusteella voitaisiin olettaa, että jonkun tahon käskytyksellä ennakkokaavailuissa pidemmän kevään pelaavia vierasjoukkueita (perinteiset finalistit) suosittiin tuomarien toimesta kohtuullisen räikeästi lauantaina pelatuissa otteluissa. Raumalla tuo toiminta ei tuottanut toivottua lopputulosta, Turussa onnistuttiin. Olisi hyvä, jos joku media ottaisi kiinni tuohon aiheeseen oikein kunnolla!

Tuskin tässä mitään isompaa salaliittoa on taustalla.Etenkin Rauman tuomaripari Kaukokari-tomtom Laaksonen kuuluvat liigan paskimpiin tuomareihin ,kysyy asiaa sitten minkä tahansa joukkueen leiristä.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Laaksosella ja apupojallaan on tosiaan maaginen taito ryssiä viheltämänsä pelit. Joskus tuntuu, että varsinkin Tomppa on täysi narsisti, joka suorastaan nauttii kotiyleisön antamasta huomiosta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös