Kyllähän tuo Tolvasen patjaepisodi oli kaikkinensa taas sekava. Päätuomarikaksikolle annettiin vielä toinen mahdollisuus tarkistaa videolta tilanne ja silti päädyttiin tähän. Tulkaa nyt joku tuomaroinnista jotain tietävä kertomaan, että tilanne meni jotenkin oikein.
1) Minun päähäni ei mahdu, että olisi jotenkin ok antaa maalivahdille mahdollisuus torjua reilusti toistasataa kilometriä tunnissa tulevan kiekon sääriluulla. Tämä on siis ok, jos "maalintekotilanne jatkuu"?
2) Jos vastustaja aiheuttaa mailallaan varusteen irtoamisen (vrt olisi lyöty mailalla molarin maski irti), niin se on ok? Eli peliä ei katkaista?
Siis oikeasti?
Ainakin siltä osin sääntöjen näkökulmasta oikein, että säännöistä ei löydy perustetta katkaista peliä sen vuoksi, että (kypärää lukuunottamatta) maalivahdilta irtoaa joku varuste.
Ehkä moista ei ole edes aiemmin osattu pohtia, kun ennen maalivahdin patjat olivat jalassa kiinni sellaisilla solkiremmeillä, jotka eivät vahingossa kyllä pelin tiimellyksessä auenneet. Nyt on näköjään tarroja, jotka voivat sitten aueta pienestä kiskaisusta.
Mikäli tämä "maalinteko tilanne jatkuu" sääntö on olemassa, niin sen uudelleen suunnittelu olisi varmasti lähtenyt käyntiin mikäli esimerkiksi tuossa tilanteessa olisi Tolvasta jysäytetty viivasta suoraan suojaamattomaan paikkaan.
Liiga (siinä muutkin liigat) jaksaa nykypäivänä toitottaa pelaajien turvallisuudesta (mikä on oikein), mutta sitten tälläisiä "sääntöjä" on kuitenkin olemassa. Vähäiset aivosoluni eivät pysty ymmärtämään tätä keissiä. Onneksi ei sattunut mitään.
Sinänsä mielenkiintoista, että sopivan tilanteen kohdalle sattuessa fanit vaativat tuomareita toimimaan toisin kuin mitä säännöt mahdollistavat. Kuitenkin yleensä kommentoidaan sen suuntaisesti, että pitää viheltää ja tuomita sääntökirjan mukaisesti ja nyt kuin niin tehtiin, niin sekään ei ole hyvä. Se, että säännöissä ei ole kaikkia asioita osattu huomioida, ei ole tuomareiden vika ja esim. varusteen irtoamisen vuoksi (pl. kypärä) ei tosiaan ole nykysäännöillä perustetta pelin katkaisemiselle.
Kaksi edellä kirjoittajaa pohtii sitä, että Tolvasen terveys oli uhattuna, jos siniviivalämäri olisi kolahtanut sääreen. Tietysti voidaan pohtia myös siitä näkökulmasta, että pitääkö sinne sen oman terveyden vaarantumisen uhallakin jäädä sen lämärin eteen. Kumpiko on tärkeämpää, oma terveys vai se, että yhdessä yksittäisessä jääkiekko-ottelussa vastustaja ei saa maalia aikaiseksi, kun omat suojavarusteet pettävät? Aika monessa työssä oma työsuoritus keskeytetään, jos turvavarusteet jostain syystä pettävät, miksi tämä ei koske jääkiekkomaalivahtia?
Joskus ennen muinoin kenttäpelaaja, jonka kypärä irtosi pelin tiimellyksessä, sai jatkaa vaihdon loppuun ilman kypärää. Ei silloin pelaajien turvallisuuden perään juuri kukaan huudellut. Sittemmin IIHF päätti sääntöihin tuoda säännön, jonka mukaan pelaajan tulee poistua vaihtoaitioon rangaistuksen uhalla, jos häneltä on kypärä pudonnut. Olen aikanaan nähnyt monia kommentteja siitä, että ko. sääntö on huono ja pelaajan tulisi saada pelata vaihto loppuun ilman kypärääkin. Ei se turvallisuus ja terveys tuossa kohtaa paljon painanut.
Tuo patjan irtoaminen on aika lailla ainutkertainen tapaus, kuten studiokin taisi eilen kommentoida. En ihmettelisi, jos tulevaisuudessa sääntökirjassa olisi kohta, jonka mukaan peli tulee katkaista, jos maalivahdilta patja irtoaa. Toisaalta, maalivahdit kyllä ovat aikojen saatossa osanneet sen kypäränsäkin sopivissa tilanteissa pudottaa päästään ihan tarkoituksella pelikatkon aikaan saamiseksi, joten ei välttämättä kannata noita varusteiden irtoamisperusteisia pelikatkoja lisätä.
Mainittakoon nyt vielä, että en olisi pitänyt vääränä ja huonona ratkaisuna sitäkään, että peli olisi katkaistu patjan irtoamisen vuoksi juurikin sillä varjolla, että Tolvasen terveys oli vaarassa, kun oli siellä maalilla ilman toista patjaansa. Tuo vihellys ei kuitenkaan olisi perustunut sääntöihin vaan kyseessä olisi ollut jollain sääntöihin perustumattomalla syyllä tehty pelin katkaisu.
Ja todettakoon, että minulla ei ole suoranaisesti vahvaa mielipidettä asiasta, kunhan tässä kirjoituksessani erilaisia lähestymisnäkökulmia asian pohdintaan tuon esiin.