Ilmoitukset

Nimimerkki FASlapsi on saanut kahden viikon pelikiellon Jesse Puljujärven ketjuun ilmestyneen offtopicin, provosoinnin ja flametuksen vuoksi. Aiempi rikehistoria vaikutti pelikiellon pituuteen korottavasti.

Nmimerkki Rambokala syyllistyi samassa ketjussa jatkuvaan aggressiiviseen käytökseen ja hänet on passitettu viikoksi rauhoittumaan.

Nimimerkki Wizzö on ansainnut lauantaiaamuyön sisällöttömästä spämmistään kahden viikon kirjoitustauon.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

Viestiketju osiossa 'Liiga' , aloittajana bozik, 11.09.2004 klo 23.05.

 1. McTorso Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Lainaus:
  Höpölöö. Tiukemmalla tuomarilinjalla olisi meno ollut toisenlaista. Tällöin sekä HPK:lla että Kärpillä olisi ollut mahdollisuus pelata vahvuuksillaan. Nyt mentiin näin, koska tuomarilinja sen mahdollisti. Minusta on hölmöä väittää, ettei tuomarilinja vaikuta tapaan, jolla pelit koetetaan voittaa.
   
  Gurkha tykkää tästä.
 2. Epätietoinen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät. Sievin Sisu, Barcelona
  Lainaus:
  Öö? Jos Kärpille ja HPK:lle olisi vihelletty jäähyjä tilanteista mistä olisiki kuulunutkin, niin kyllä joukkueet olisivat myös alkaneet pelaamaan erilaista peliä. Tämähän on ihan päivänselvä asia.
   
 3. Kellukkeet Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hpk
 4. Äimänkäki Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HelmiPalloKerttu
  Lainaus:
  Boldaus oma. Tarkoitatko tuon pelin tuomaroinnin tai linjan olleen jollain tavalla parempaa kuin finaalisarjassa vai? Koko pelihän oli ihan järkyttävää miekkailua, kahvaamista ja roikkumista, joista vihellettiin yhteensä huikeat kolme jäähyä koko pelissä. Jäähyt ihan ansaittuja vihellyksiä, mutta samalla meni kymmenkunta samanarvoista rikettä ohitte. NHL:n linja taas lienee ollut Liigaa parempi playoffeissa (en seuraa aktiivisesti), mutta kyllä sieläkin aika isoja virheitä on onnistuttu tekemään, että en ihan suoraan lähtis paremmaksikaan kehumaan... vaikka ammattimies on tietysti aina ammattimies!

  Kanada-peli oli toki muutoin nopeaa ja lopputulos toivottavasti miellyttää kaikkia suomenkielisiä palstalaisia.
   
  Kynämestari, Hamu & anthax tykkäävät tästä.
 5. Espoon Siniset Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Two Degrees of Mike Sillinger
 6. McTorso Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Lainaus:
  Tarkoitan nimenomaan sitä, että linja oli MM-avauksessa parempi kuin Liigan finaalisarjassa. Jos seuraisit Liigaa aktiivisesti, tietäisit, mitä tarkoitan. Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn sanoi, ettei linja muuttunut runkosarjasta pudotuspeleihin. Hän valehtelee. Linja muuttui myös finaalisarjaan mentäessä, finaalisarjan aikana ja luonnollisesti myös kesken yksittäisten otteluiden. Päälinjaus oli kuitenkin se, että annetaan poikien pelata eli kiinnipitää sekä estää ja hakata sekä huitoa mielinmäärin. Jos eilinen MM-ottelu oli sinusta miekkailua ja roikkumista, en uskalla edes arvata, mitä sanoisit Liigan linjasta, mikäli olisit sitä aktiivisesti seurannut. On se nimittäin mennyt niin kamalaksi.
   
 7. Äimänkäki Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HelmiPalloKerttu
  Lainaus:
  Ilmaisin hieman epäselvästi; en siis seuraa änäriä aktiivisesti. Liigaa tuli katottua vajaa sata peliä viime kaudella. Mutta pääpointtina tässä kuitenkin oli se, että sinun mielestä MM-avauksen linja oli hyvä, mun mielestä se oli huono. Liigan linja toki myös ihan kauhea, mutta eilisen perusteella ei tuo MM-pelikään mitään kaunista katseltavaa ollut. Toki voidaan olla vaan eri mieltä, enkä sen suurempaa vääntöä haluakaan aloittaa.

  Liigan runkosarjan ja playoffien osalta linja ei ainakaan parantunut loppua kohden - vielä vähemmän kurinpidon osalta. Ehkä se runkosarjan linja oli jo niin hirveää etten osannut yllättyä playoffeissa enää. Mutta ensi kaudella toivotaan että ainakin kiekottoman estämiset saataisiin kitkettyä että nopealla pelillä voidaan saavuttaa etu, se olisi viihdyttävyyden kannaltakin oleellista. Ja lopulta joku linja kurinpitoonkin.
   
  Kynämestari tykkää tästä.
 8. Lätkä-Bongari Iso-E Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KK
  Mitä mieltä jengi on siitä, että esim maalin takaa näkee "poikkareita" tai nyrkeillä työntämistä täysin selästä ilman rangaistusta, vaikka olisi kovinkin heppoinen työntö? Usein kiekollisella saattaa olla huono tasapaino, mutta voitko odottaa selkään tönimistä? Ymmärtääkö kukaan mistä puhun? Lisäksi, jos joku on pääsemässä sinisen yli hyvään puolittaiseen läpiajoon tai edes 1-2 tilanteeseen ja puolustava työntää hyökkäävän kiekottoman pelaajan paitsioon, että voisiko/pitäiskö siitä tuomita estäminen? Aika harvoin niitä on mielestäni vihelletty, kumpaakaan kertomaani esimerkkiä.
   
 9. Lätkä-Bongari Iso-E Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KK
  @Lystikäs

  Voit aivan hyvin mennnä tuomarikurssille, maksaa noin 20€. Mene ja käy viheltämässä yksi E-junnu peli ja tule sitten sanomaan.

  Nimim. 5 vuotta aikoinaanviheltänyt lähinnä pelejä, joissa saa taklata, mutta vihellettiin ainakin aikoinaan kahdella tuomarilla. Tai mene niin pitkälle, että olet yksin päätuomari kahdella linjalla. Kyllä siellä virheitä tapahtuu kaikille vaikka kuinka olisit puolueellinen. Eräs Antero Mertaranta toimiessaan joukkueen valmentajana kehui työskentelyäni, vaikka poikansa joukkue oli juuri hävinnyt ottelun. Toisinaan tiesin itsekin, että olin "ratkaissut" ottelun. Sen kanssa pitää vain elää. Näin tapahtuu lajissa, kuin lajissa. Ei minulle sen viisivuotisen uran aikana käynyt, kuin tuon kerran, mutta olin mielestäni aina oikeudenmukainen ilman minkäänlaisia värilaseja ja vaikka toisen joukkueen valmentaja olisikin ennestään mulkku, niin seuraavassa pelissä lähdettiin käyntiin tilanteesta 0-0 ja mennyt on mennyttä.
   
  Kellukkeet tykkää tästä.
 10. Kellukkeet Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hpk
  Lainaus:
  Ei taida tänä päivänä maksaa penniäkään. Ekaan peliinkin useimmilla tuomarikerhoilla lainakamat. Vain omat luistimet tarvitset.

  Edit: Tokihan siinä täytyy lisenssi hommata.


  Puolueeton! Vaikka kyllähän virheitä puolueellisillekin ihmisille tapahtuu.

  Mutta ei kyllä sovi tuo Lystikkään ajatusmaailma tuomarille. Että ei pitäisi pyrkiä aina oikeisiin rarkaisuihin. Vaan näennäisesti oikeisiin rarkaisuihin, mahdollisista havaintovirheistä huolimatta. Ei lainkaan pahalla Lystikästä kohtaan, mutta näin se vaan on. Ihan ykkösasia on sijoittua oikein, jotta näet mahdollisimman paljon ja oikein.
   
 11. Lätkä-Bongari Iso-E Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KK
  @Kellukkeet

  Itse kurssi ei maksa, mutta tuomarin sääntökirjasta taitaa joutua edelleen pulittamaan?
   
 12. Kellukkeet Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hpk
  Lainaus:
  Kirja on netissäkin, joten ei ole pakollinen opus. Lisäksi senkin saa usein kerhon piikkiin.
  Edit: Vaikka jossain ohjeissa kai sanotaan, että sääntökirja kuuluu tuomarin varustukseen aina.
   
 13. Lätkä-Bongari Iso-E Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KK
  Lainaus:
  No turha tästä on riidellä. Itse kävin kurssin viimeksi joitain vuosi sitten päivittääkseni sääntöjä ja silloin ainakin ostin päivitetyn opuksen. Ihan hyvä se on olla mukana. Kyllä joo netistäkin saa sen. Totta joo, että lisenssi tosissaan pitää olla, mutta se ei mikään kovin kallis ole. Toisaalta joillekin liikaa.
   
  Viimeksi muokattu: 12.05.2019 klo 12.27
  Kellukkeet tykkää tästä.
 14. Kellukkeet Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hpk
  Lainaus:
  Näin on. Kannattaa kyllä jääkiekon ystävien käydä kokeilemassa. Ei sitä tiedä vaikka tykästyisi hommaan ja ura lähtisi sieltä urkenemaan. Kaikillehan se homma ei sovi. Osa lopettaa itkien ekan pelin jälkeen. Osalla loppuu vaan kiinnostus. Sitten on niitä sekopäitä, jotka haluaa kuunnella sitä vittuilua oikein kunnolla ja rupeavat kilpatuomareiksi ja tähtäävät vaikka NHLään saakka.
   
  Old referee tykkää tästä.
 15. DonTirri Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Stadilaiset jengit sarjasta ja lajista riippumatta
  Lainaus:
  Eikös tuohon ole ihan sääntöjenkinmukainen ratkaisu?
  Kädet lanteille ja mussuttaja boksiin/valkku pukkariin.
   
  Kellukkeet tykkää tästä.
 16. Kellukkeet Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hpk
  Oikeassa olet @DonTirri ja noilla keinoin viimevuosina vähentynyt joukkueilta tuleva päänaukominen.

  Pahimmat huutelijat on kuitenkin katsojia ja Jatkoajan keskustelupalstalle kirjoittajia. Teoriassa katsojankin saa poistettua, mutta pitää olla jo aika törkeä katsoja, sekä tuomareilla munaa toteuttaa poistaminen.

  Useinhan me katsojatkin raivostutaan tilanteista, jotka ovat menneet oikein, mutta me emme vain tiedä ihan kaikkia sääntöjä. Joskus ne on simppelit paitsiosäännötkin vaikeita, jopa pelaajille.

  Tuomarit on kovan paineen alla, eikä sielä moni äijä menesty. Tsemppiä kaikille raitapaidassa viilettäville.
   
 17. Wizzö Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Mörkö
  Lainaus:
  Ja sitten vielä ne värilasit haittaa näkemistä.
   
 18. Nelfor Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Lainaus:
  Viestisi on täyttä asiaa, mutta en ymmärrä miksi kohdistat sen Lystikkäälle? Hän kun on tässä ketjussa keskittynyt nimenomaan puolustamaan tuomareita ja tuomaritoimintaa.

  Kyllähän sitä vuosien mittaan on omakin asenne tuomareita kohtaan muuttunut. Yksittäinen virhe voi harmittaa, mutta arvioin tuomareiden suorituksia kokonaisten pelien osalta, enkä yksittäisten tilanteiden. Huonojakin pelejä sattuu, mutta yleensä jopa SM-liigan tuomarit hoitavat hommansa ihan kunnialla. Se on vain pirun vaikea laji tuo tuomarointi. Etenkin jääkiekon kaltaisessa nopeassa lajissa.
   
 19. Lätkä-Bongari Iso-E Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KK
  Lainaus:
  Nostan käden virheen merkiksi. Ei ollut juu @Lystikäs kelle piti osoittaa, mutta antaa nyt olla, kun kerran alkuperäisestä viestistä on niin kauan ja asianomainen on toivottavasti jo lukenut ketjun läpi.

  Tuomaritoiminta on pääsääntöisesti hyvää. Toki itse katson paljon pelejä pelkästään tuomarin näkövinkkelistä ja harmittavan usein tuomarit sijoittuvat tässä nopeassa pelissä päin helvettiä tai kääntävät sitä päätänsä riittävästi riittävällä nopeudella. Pitäisi myös aina seurata missä toinen tuomari menee ja oppia lukemaan niin peliä, kuin toista tuomaria. Siinä on aika paljon tekemistä. Mielestäni linjatuomareille voisi antaa oikeuden viheltää pelin ulkopuolella tehtyjä estämistä ja muita rikkeitä, sikäli mikäli kumpikaan päätuomari ei sitä huomaa. Tällöin pienet sikailut häviäisi pelistä pois eikä näiden tilanteiden jälkeisiä kostoja sekä ylilyöntejä nähtäisi ja peli pysyisi siistimpänä. Isoihin rangaistuksiin linjtuomarit voivat puuttua jo nyt.
   
  1963_Neveragain tykkää tästä.
 20. Itäpuu Jäsen

  Lainaus:
  Tämä olisi erittäin toivottavaa. Ongelma on se, että liigan puuhastelijat ovat erittäin tyytyväisiä nykyiseen painiin, kuten Rönnin jutuista voi hyvin päätellä. Paistomittari nousee kyllä otsaan noita lueskellessa...
  Ja kuunnellessa MM-kommentaattori Kiven mielipiteitä, mitä kaikkea ei pitäisi viheltää. 90-luvun puukädet vauhdissa. Tai siis estämässä vauhtia...
   
  McTorso ja Kynämestari tykkäävät tästä.
 21. Torsti Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Jaahas, tällä kertaa oli huono juttu, että linja muuttui finaaleissa. Toista oli 2014, ihan adressin kera sitä toivottiin. Ja tämän kauden finaaleissa linja muuttui kaksi kertaa, ensin kolmen ottelun jälkeen HPK:n johtaessa sarjaa pantiin pilli taskuun ja sitten kuudennen ottelun, Jossa Kerho tasoitti ottelusarjan, muuttui linja jälleen tiukemmaksi.

  Tai no, eihän noilla ole mitään linjaa. Tuomareiden syyksi sitä on hankala laittaa jos pitää antaa poikien pelata, mutta jostain rikkeestä olisi hyvä joskus jäähy puhaltaa. Arvo siinä sitten mistä puhallat ja mistä et. Liiga ja seurat halunnevat tasaisen sarjan ja tasoeroja lienee helpompi ja halvempi pienentää nähdyllä tavalla. Mikäs autosarja se on, jossa kärkimiehelle laitetaan kisaan vähän lisäpainoa. Voisiko tätä soveltaa Liigassa? Nilkkapainoa piste- tai sarjatilanteen mukaan? Entäs maalipörssi, lyhennetäänkö kärkimiehiltä jollain kaavalla vaikkapa lapaa ja liian ylivoimaiset pelaavat ringettetikulla? Liian hyviltä veskareilta pienennetään kamoja tai kylmästi otetaan toinen hanska pois?

  Oli muuten Suomi-Kanada pelissä tuomaritoiminta aivan perseestä. Edes räikeitä kampituksia ei vihelletty kumpaankaan suuntaan. Saati estämisiä, koukkuja jne.
   
  1963_Neveragain ja Äimänkäki tykkäävät tästä.
 22. Borre Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Liiga tiedottaa sääntömuutoksista (liiga.fi)

  Maalivahdin häirinnästä ei suoraan osaa sanoa, kun ei tiedä miten tulkinnat käytännössä menevät.

  Aloitusuudistus on hyvä. Nopeuttaa peliä kun ei voi tarkoituksella viivyttää aloituksia enää samaan malliin.

  Rikkoutunut maila pieni uudistus mutta hyvä sekin.
   
 23. Ishmael Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Vancouver Canucks
  Aloitusuudistukselle varovainen peukku täältä.
   
  Walkin tykkää tästä.
 24. -One- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Erinomainen uudistus on myös kohta 5. Nyt loppuu se kahden tarkistuksen pelleily, kun jo ensimmäisellä (tuomarin aloitteesta tehdyllä) videotarkistuksella tarkistetaan myös maalivahdin häirintä.
   
  Porilaine miäs, Walkin & LiutunLätty tykkäävät tästä.
 25. Walkin Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK&Pittsburgh Penguins
  Harmi, että vieläkin on kuitenkin sama järjetön sääntö voimassa jonka mukaan kypäränsä menettäneen pelaajan on suoriltaan luisteltava vaihtoon. Onko tämä sääntö edes missään muussa isossa jääkiekkosarjassa (NHL, KHL, SHL, NLA, DEL) voimassa? NHL:ssä ei ainakaan ole...