Onko olemassa joku sellainen sääntö/ ohje, että kaikkien neljän tuomarin on koko ajan nähtävä kiekko?
Ei varsinaisesti ihan näin. Muutoinhan esim. tilanne, jossa linjuri tai toinen päätuoamri jää katsomaan vähän nahistelevaa takaparia, siinä pitäisi katkaista peli, kun he eivät sillä hetkellä näe toisessa päässä olevaa kiekkoa.
On. Säännöissä se menee jotenkin niin, että mikäli tuomari kadottaa kiekon näköpiiristään pitää peli viheltää poikki. Kai tähän on casebookissa tai koulutuksessa ainakin joku tarkennus.
Sääntö 482 - Kiekko näkymättömissä sanoo seuraavaa: "Jos syntyy ruuhka tai pelaaja tahattomasti kaatuu kiekon päälle siten, että kiekko häviää erotuomarin näkyvistä, hänen on heti katkaistava peli. Seuraava aloitus suoritetaan katkaisupaikkaa lähimpänä olevasta aloituspisteestä, elleivät säännöt toisin määrää." Tämä sääntöhän ei varsinaisesti suoraan sovellu noihin maalinedustilanteisiin, jossa kiekko on (tai tuomari luulee kiekon olevan) maalivahdin hanskassa tai alla tms.
Tuomareita on ohjeistettu laskemaan neljään ja sen jälkeen puhaltamaan siinä vaiheessa kuin kiekko katoaa näköpiiristä. Näin ainakin muistelisin jonkun Tuomarikoulutuksessa olleen sanoneen.
Enpä ole koskaa moista ohjetta kuullut enkä moisen ohjeen mukaan toiminut. Se menee vähän tilanteen mukaankin. Jos maalivahti torjuu kovan laukauksen esim. hanskallaan (ottaa siis kopin) ja selvästi on pistämässä kiekkoa takaisin peliin (hakee paikaa, mihin pudottaa kiekon), niin silloinhan siinä odotellaan tovi, ennen kuin peli katkaistaan. Jos taas siinä on vastustajan pelaajia ihan vieressä ja veskari selvästikin ottaa kiekon kiinni ja ei ole aikeissa enää pistää kiekkoa peliin, katkaistaan peli nopeastikin. Tämä osittain siksi, ettei siihen maalin eteen tulisi turhaa tönimistä sen vuoksi, että vihellys kesti.
Nyt mennään niin metsään kuin vain voi mennä. Tuomari viheltää sillon pilliin, kun on mielestään varma siitä, että kiekko ei ole pelattavissa. Noita ennenaikaisia vihellyksiä tulee varmaan yksi viiteen peliin, ja kerran sadasta ladotaan kiekko rysään.
Juuri näin, tämä on hyvin tilannekohtaista ja joskus se vihellys on hätäinen. Useimmiten kuitenkin nopeakin vihellys on oikein.
Herää kysymys, miksei näissä maalinedustaruuhkatilanteissa voisi tuomareilla olla joku käsimerkki, jolla näytettäisiin muille tuomareille kiekon olavan vielä pelattavissa. Onhan kentällä neljä tuomaria yleensä eri puolilla noita ruuhkia.
Niin että meinaat, että se maalin kulmalla oleva tuomari, jonka tehtävä on seurata sitä, missä kiekko on ja meneekö se maaliin ja samalla seurata vähän muutakin toimintaa siinä maalin edessä ja kulmalla, alkaa sieltä samalla myös seurailemaan niitä kolmea keskialueella olevaa tuomaria ja heidän käsimerkkejään, että josko se kiekko onkin vielä pelattavissa vaikka ei sitä enää itse näe? Tosi hyvä idea!
Kaiken kaikkiaan, ei tuohon ole mitään yksiselitteistä ohjetta tai sääntöä, että kuinka nopeasti se peli katkaistaan. Se maalin lähellä oleva tuomari on pitkälti vastuussa siitä, missä vaiheessa peli katkaistaan. Joskun hänen sijoittumisensa johdosta hän ei näe kiekkoa, mutta peliä lukemalla joutuu silloin tekemään päätöksen.
Jos kiekko tulee maalille ja mv pudottautuu jäähän ja tuomari katsoo / näkee (luulee näkevänsä oikein), että mv on kiekon peittänyt, niin hän katkaisee pelin. Ei siinä voi silloin alkaa katselemaan keskialueelle muita tuomareita. Joskus se kiekko ei sitten olekaan maalivahdin hallussa ja vihellys menee pieleen ja silloin tällöin näissä tilanteissa toinen joukkue jopa menettää maalin.
Keskialueella oleva tuomari voi toisinaan viheltää pelin poikki, jos hän näkee, että kiekko on jo maalivahdilla, vaikka se päätytuomari ei asiaa olisikaan vielä havainnut tai olisi asiasta vielä niin varma, että viheltäisi pelin poikki. Näin päin tämä toimii kyllä, että keskialueella oleva tuomari voi katkaista pelin tarvittaessa. Mutta ei se päädyssä oleva voi siirtää siitä maalinedustilanteesta vastuuta sille keskialueella olevalle tuomarille.
Joskus vaan vihellys on hätäinen ja silloin tuomaria itseäänkin yleensä vituttaa, kun sen havaitsee.