Alfredo Garcia kirjoitti:
tarkoitushan oli, että väliaikainen liigan sulkeminen tervehdyttää tappiolla olevien joukkueiden talouden?
Tämä oikeastaan tiivistää tavallaan koko homman pointin. Vuonna 2000 kun SM-liiga suljettiin, niin kyseessä piti olla vain kolmen vuoden
väliaikainen ratkaisu. Silloin aivan päivänselvästi luvattiin, että kolmen vuoden kuluttua sarja on taas auki. Vaan toisin kävi.
Rocco kirjoitti:
Olisiko isoin syy, että Vaasassa on suljetun liigan huonot puolet nähty paremmin kuin muualla? Olisiko näin?
Saattaa olla. Suljetun SM-liigan kannattajien lähes vakioväite siitä, että avaaminen kiinnostaa lähinnä vain vaasalaiskannattajia on aika naurettava. Sport lienee nykyisistä Mestiksen joukkueista kokonaisuudessaan lähinnä liigatasoa, joten tuskin on yllätys, että siltä suunnalta "älämölö" on kovin. Se, että esimerkiksi Jukureiden, TuTon, Jokipoikien ja KooKoon kannattajat eivät täällä suuremmin "melskaa" ei kuitenkaan todista millään tapaa sitä, etteivätkö näiden seurojen kannattajat myös toivoisi liigan olevan avoin.
Rocco kirjoitti:
Kukaan Mestiksestä ei hae mitään muuta kuin mahdollisuutta!
Tässähän tämä on osuvasti tiivistettynä. Ei esimerkiksi Jokipojilla varmaan vielä ihan lähivuosina olisi millään tapaa resursseja pelata SM-liigassa, mutta sen sijaan Mestiksen kärkipäähän pitäisi kyllä olla saumat. Vaikka kyseessä olisikin inhorealistisesti ajateltuna käytännössä sama asia, niin jokainen voi miettiä, kumpi kuulostaisi sekä suuren yleisön että yhteistyökumppaneiden silmissä paremmalta: kamppailla noususta SM-liigaan vai Mestiksen mestaruudesta.
Tämä muuten ei varmaan ihan suoraan liity asiaan, mutta kaivelinpa huvikseni vanhoja Jääkiekkokirjoja. Kauden 1991-92 SM-liigassa yleisökeskiarvot olivat seuraavanlaisia:
1) TPS 8826
2) Jokerit 7363
3) Ilves 5971
...
9) Lukko 4097
10) JoKP 3891
11) HPK 3322
12) Reipas 2979
Joensuun Kiekko-Pojat jäi tuolla kaudella liigan runkosarjassa viimeiseksi, mutta yleisömäärät olivat lähes keskitasoa. Surkeasti sujuneen alkukauden jälkeen joukkue pelasi jo ihan kelvollista liigakiekkoa, mutta jäi lopulta vain viiden pisteen turvin karsimaan. Liigakarsinnoissa sitten silloinen 1. divisioonan pikkuseura Kiekko-Espoo oli yllättäen parempi otteluvoitoin 3-2 ja nousi SM-liigaan JoKP:n tilalle. Todella ikävä juttu joensuulaisittain, mutta näin se homma kuitenkin vaan toimi vanhoina hyvinä aikoina - pelaamalla noustiin ja pelaamalla pudottiin.
Joensuu on nykyisellään liki 60 000 asukkaan kasvava yliopistokaupunki. Kehyskunnissa asukkaita on liki toinen mokoma. Ei kai se aivan mahdonta voisi vielä joskus olla täällä Pohjois-Karjalassakin pyörittää SM-liigajoukkuetta. Siihen vain pitäisi antaa todellinen mahdollisuus.
Ja tämä yllä vain yhtenä esimerkkinä. Vastaavia kaupunkeja/joukkueita on muuallakin Mestiksessä. Mutta niin kauan kuin tuijotetaan kriteereinä vain siihen, mitä mikäkin seura on
juuri nyt, ei yhdelläkään Mestiksen seuralla liene mahdollisuuksia SM-liigaan - varsinkin kun pääsyvaatimukset ovat pääosin ei-pelillisiä.
JoKP:n keväällä 1992 liigasta pudottanut Kiekko-Espoo on äärimmäisen hieno esimerkki siitä, miten organisaatiot voivat kehittyä, kun niille annetaan
todellinen mahdollisuus. Ei pieni sympaattinen espoolaisseura varmaan silloin noustessaan montaakaan (nykyistä) liigakriteeriä olisi täyttänyt, mutta niin vain toiminta kehittyi, kun seura ehkä vajavaisista edellytyksistään huolimatta sai pelata liigassa. Toki mukana oli paljon sattumaakin (kuten melkein missä tahansa inhimillisessä toiminnassa yleensäkin), mutta käsittääkseni Blues on nykyään yksi koko liigan vauraimmista seuroista, vaikka aikoinaan muut varmaan lähinnä nauroivat tai säälivät pientä "rääpälettä". Näin se maailma voi muuttua - kun muutokselle vain annetaan aito mahdollisuus.