Liigakarsinta 2013

  • 352 796
  • 1 054

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Minä edelleen ihmettelen tätä idealistista näkökulmaa avoimesta kilpailusta. SM-Liigan ja Mestiksen välillä voi olla omat ongelmansa ja Mestiksen puolella ollaan milloin mistäkin katkeria mutta edelleen tyly fakta on myös, se, että nousijaehdokkaat ovat siellä vähissä.

Miten mielestäsi kilpailu pitäisi sitten järjestää, jotta se ei olisi idealistisen avointa? Sopia etukäteen kuka voittaa, kuten showpainissa? Siinäpä sitä olisikin urheilun riemua. Toki se sopisi varmasti hyvin liigaseurojen toimareille ja UTJ:lle. Ei tarvitsisi turhaan olla tulosvastuussa mistään, kunhan pelailee golfia kaljakavereiden kanssa tai käy kaljalla golfkavereiden kanssa.

Nousijaehdokkaat ovat kieltämättä vähissä, yhden käden sormilla laskettavissa. Tällä hetkellä. Karsintojen poistaminen ei kuitenkaan vastoin SM-Liigan seurojen julkista näkemystä lisää nousijaehdokkaiden määrää vaan näivettää nykyisetkin pois. Se toki liigassa tiedetään ja siksi sarjan sulkemista tavoitellaankin. Oma perse on tällöin paremmin turvattu.

Se mistä Mestis-seurat kannattajineen ovat katkeria on eri starndardit miten seuroja kohdellaan. Mestiksestä nousua tavoittelevalle asetetaan ehtoja, mitä nykyiset liigaseurat eivät ole joudu täyttämään. Mestis-seurat haluavat oikeudenmukaista kohtelua ja katkeroituvat kun eivät sitä nykyisellään saa. Elämä ei ole reilua, mutta ei tuosta pelkästään Mestistä, seuroja tai kannattajia voi syyttää.

Liigalisenssi on tietenkin vähän erikoinen systeemi ja antaa vaikutelman hyvä veli-kerhosta. Ehkä sen voisi poistaa. Kuitenkaan se ei ratkaise sitä isointa ongelmaa, eli jääkiekkoliiketoiminnan huonoa kannattavuutta Suomessa.

Kannattavuus on ongelma, mutta sekin on ratkaistavissa oleva ongelma. Esimerkiksi Vaasassa tämä on hoidettu hienosti Mestiksen liikevaihdolla. Liigan sulkeminen ja karsintojen lakkauttaminen ei ratkaise tätä ongelmaa mitenkään, se on jo nähty. Ammattitaitoiset tekijät terveessä organisaatiossa, määrätietoinen työ ja hallitut riskit on avain menestykseen, ei järjestelmä joka suojelee epäonnistumiselta.

Se miten nykyisen muotoisessa liigassa voi tehdä tappiota 0.5M euroa vuodessa usean vuoden ajan on minulle täysin käsittämätön juttu. Mikään sääntö ei rajoita pelaamasta koko kautta vaikka A-junnuilla.

Itse asiassa pitäisi vaatia ettei yksikään alikoulutettu ex-pelaaja pääse edes lähelle päättäviä elimiä seuroissa. Jokaisella seuralla tulee olla osaava toimari ja UTJ, sekä hallitus joka nyt ihan ensinnä tajuaa mistä omassa seurassa on kysymys.

Hyvä toimari ottaa haltuun alan kuin alan ja osaa johtaa. UTJ:n vastuulla taas on tuntea se toimiala, eli jääkiekko parhaiten koko firmassa. Yhdessä valmennusryhmän kanssa sitten rakentaa joukkuetta ja samaan aikaan pitää huoli siitä, että joukkue kentällä on yrityksen brändin mukainen. Jos siis brändiä on tajuttu edes ajatella.

Amerikkalaisittain, fair enough. Mutta jos tämä on vaatimus liigassa pelaamiselle, niin mitä helv****ä Ilves siellä sitten tekee? Taas tullaan saman kaksoisstandardin äärelle. Miksi nousijajoukkueelta vaadittaisiin moista, kun liigassa operoiva seura ei historiastaan huolimatta pysty moista täyttämään?

Tämän kauden Ilves on hyvä mittari Mestikselle. Periaatteessa täydellinen heittopussi, joka kuitenkin pystyy pelaamaan suht tasapäisesti kaikkien joukkueiden kanssa parhaimmillaan. Organisaatio ihan sekaisin ja pelaajamateriaali paria poikkeusta lukuunottamatta Mestis-tasoa.

Jos tätä Ilvestä ei onnistu kukaan kunnolla haastamaan, saati voittamaan, niin valittamisen voinee unohtaa.

Valittaminen ei lopu ennen kuin seurat saavat samanlaisen kohtelun. Se on varma.

Mitä tulee ottelupariin, niin tässä on kuitenkin syytä muistaa että kyseessä on playoff-sarja. Jos neljä voittoa seitsemästä ottelusta on todellinen mittari siihen, onko seuralla edellytyksiä pelata SM-Liigassa niin miksei saman tien laajenneta tätä käsitystä muihinkin playoff-otteluihin. Esim mainitsemasi HIFK otti viime vuonna ensimmäisellä pelaamallaan playoff-kierroksella 4-0 käkättimeen.

Edellä mainitsemallasi mittarilla tästä on siis vedettävä se johtopäätös, että HIFK ei ole kelvollinen seura pelaamaan playoffeissa ja on täten suljettava pysyvästi niiden ulkopuolelle? Miten tämä sopii tuohon toivomaasi ei-idealistiseen kilpailuun (joka ei ole avointa)?
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Nousijaehdokkaat ovat kieltämättä vähissä, yhden käden sormilla laskettavissa. Tällä hetkellä.

no monenko käden sormilla niitä pitäisi olla, kun melkein kaikki ovat jo nyt liigassa. Vähän sama kuin hallituksessa. Ihmetellään, ettei ole kunnollista oppositiopolitiikkaa, vaikka tilanne on se, että lähes kaikki puolueet ovat jo hallituksessa.

Tilanne olisi aivan eri, jos tämän 28.1 sarjataulukon mukaisesti sarjajärjestelmä olisi esim:

Jääkiekon 1. sm-liiga:
1. Jokerit
2. Tappara
3. KalPa
4. Kärpät
5. Lukko
6. Jyp
7. HPK
8. HIFK
9. Blues
10. SaiPa

Jääkiekon 2. sm-liiga:
1. Pelicans
2. Ässät
3. TPS
4. Ilves
5. Jukurit
6. TuTo
7. Sport
8. Hokki
9. KooKoo
10. Jokipojat

Nykyisten sijoitusten säilyessä keväällä putoaisi SaiPa suoraan ja Pelicans nousisi suoraan. Blues ja Ässät pelaisivat karsintasarjan.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
1. sarjatasolla on liian paljon joukkueita. Kun virta vie Venäjälle, Ruotsiin, Sveitsiin ja P-Amerikkaan niin miten on mahdollista, että meillä on pääsarjatasolla 14 joukkuetta, kun selvästi suuremman väkiluvun omaavassa Ruotsissa on vain 12 pääsarjatason joukkuetta. Suomessa pitäisi olla 10 joukkuetta ja 10 joukkuetta Mestiksessä, joka olisi nykyistä tasokkaampi sarja niin pelaajapalkkiot saattaisivat pysyä paremmin kurissa, kun ei olisi niin kova kilpailu pelaajista.

Tästä olen ihan samaa mieltä. 14 joukkueen sarjassa ei ole järkeä tällä hetkellä. Vaikka sarja tietysti on tasainen ja siten näennäisen kiinnostava, niin itse pelin taso ei ole kuitenkaan korkea viihdearvoltaan. Se on sitten eri asia mitä meikäläiset pelikirjaniilot puhuvat ja mitä maksava asiakas näkee.

Uskoisin, että 10 joukkueen pääsarja nostaisi kauttaaltaan tasoa sekä rostereissa, että itse pelissä. Enemmän pelaajia vähemmälle joukkuemäärälle ja täten paremmat mahdollisuudet hankkia juuri sopivia pelaajia.


Ei välttämättä, koska keskiostos on nytkin usealla paikkakunnalla alhainen. Jyp on hyvä esimerkki siitä, että pienellä yleisömäärällä saadaan tehtyä hyvää jälkeä. Paikallinen elinkeinoelämä pitää saada mukaan ja ne, jotka mahtuvat halliin, pitää saada käyttämään riittävästi rahaa. Jokerit on hyvä esimerkki siitä, että talous voidaan hoitaa päin honkia, vaikka on iso halli...

Mutta muuttuuko tämä ongelma uusillakaan seuroilla? Juuri tämän vuoksi olen huutanut sen suomalaisen urheilukulttuurin perään. Se tarkoittaa paljon muutakin kuin matseissa käymistä joskus kun jengi pärjää.

Suomessa kyllä buumin aikana on hallit täynnä mutta se varsinainen kohdeyleisö on aika pieni kuitenkin, etenkin kun esim. fanituotteita ei juurikaan pidetä, eikä sellaista kulttuuria oikein nähdä sivistyneenä.

Parempia ja laadukkaampia fanikamoja vain myyntiin, niin saataisiin sitäkin kautta logoa esiin. Ja voihan senkin nähdä etuna, että se fanikamojenkin laatu kielii aina koko seuran toiminnasta. Jos saat vasurilla tehtyjä halpiskamoja, niin kyllä se viestii seurankin arvoista väkisin.

Sanoisin, että toisella kaudella. Futiksen puolelta on Euroopassa paljon esimerkkejä siitä, että hyvinkin heppoisalla materiaalilla ensimmäinen pääsarjakausi usein ylisuoritetaan ja ajaudutaan karsintoihin sitten sillä toisella kaudella tai pudotaan suoraan riippuen systeemistä. Se pitäisi hyväksyä, että osa seuroista olisi ns. hissijoukkueita ja budjetit tehdään sen mukaan, että isot pelaajasopimukset eivät olisi voimassa, jos pelataan toisella sarjatasolla.

Mitä tulee resursseihin niin Vaasan seudulla ja Pohjanmaalla on sellainen elinkeinoelämä, että Sportin pitäisi pystyä lyömään resursseiltaan ainakin SaiPa ja HPK.

Futiksessa asia on siinä mielessä eri, että taso on laajempi. En minä sano, etteikö vaikka Sport voisi aivan hyvin tulla jäädäkseen mutta kriittiset vaiheet eletään heti avauskaudella. Johonkin asti se lento kantaa mutta kauden puolivälissä alkaa sitten tulla vaikeuksia, jos joukkue ei ole tarpeeksi vahva.

Talousalueena ja urheilukaupunkina ottaisin Vaasan vaikka huomenna liigaan, harmi kun joutuvat ensin voittamaan sen Ilveksen. Itse asiassa, jos Sport nousisi ja saisi heti edes kohtuullisen liigajoukkueen, niin minulla on sellainen kutina, että Pohjanmaalla nähtäisiin seuraava Kärppä-buumi.

Fordél kirjoitti:
Voimme myös kysyä, että miten on toiminnan laita tässä suhteessa Liigassa?

Keskinkertaistahan se on, ei siitä mihinkään pääse. On hyviä seuroja ja huonoja tässä suhteessa. Kehitettävää kuitenkin on sielläkin ja paljon. Siinä mielessä uusi joukkue voisi tehdä hyvää, että osa liigaseuroista joutuisi ihan tosissaan istumaan alas ja miettimään näitä juttuja.

Fordél kirjoitti:
Liigan puolella ei välttämättä aina ymmärrretä kuinka helkkarin tärkeää on suomalaiselle kiekkoilulle, että meillä on avoin liiga. Jos sitä ei ole, osa suomalaisesta kiekkoilusta näivettyy. Avoimella liigalla taataan se, että suomalaiseen kiekkoiluun jaksetaan panostaa mm. Vaasassa, Kouvolassa, Mikkelissä, Joensuussa, Turussa jne.

On vähän paradoksaalista kun osa liigan faneista toitottaa suljetun liigan perään ja samalla ihmettelee kuinka Mestiksessä ei homma kehity eikä sieltä pystytä aidosti haastamaan liigaseuroja.

Kyllähän sitä sanotaan, että se on tärkeää. Mutta edelleen minä vain kysyn, että miten esimerkiksi Jukureiden yleisömäärät voivat olla tuota luokkaa? Kyseessähän on täysi katastrofi kärkijoukkueelle. Ei noilla edellytyksillä voi luoda mitään kestävää.

Ehkä se liiganousu toisi 1 000 katsojaa per ottelu lisää, mutta miten käy jos seura ei pärjääkään? Näkisin, että ne joilla yleisöä on jo nyt ovat ainoita jotka voivat liiganoususta ääneen puhua.

Kyseessä ei voi olla pelkästään SM-Liigan syy, sillä tottahan on myös se, että liigapaikkakunnilla jääkiekkoa arvostetaan kovasti. Ajatelkaa esimerkiksi Ilvestä joka rämpii vuodesta toiseen mutta silti keskiarvo on lähempänä 5 000 katsojaa. Tietenkin tämä fanien käytös tekee myös sen, että asiat eivät muutu koskaan (sillä aina nämä maksavat kuitenkin) mutta se kielii myös juuri siitä kulttuurista joka on tarpeellinen.

Tuosta SM-Liigasta neljä joukkuetta alas ja Mestiksen kuusi isointa kaupunkia mukaan ja eikun menoksi. Alkaisi olla jo huomattavan tasokas liiga.
 
Viimeksi muokattu:

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
no monenko käden sormilla niitä pitäisi olla, kun melkein kaikki ovat jo nyt liigassa. Vähän sama kuin hallituksessa. Ihmetellään, ettei ole kunnollista oppositiopolitiikkaa, vaikka tilanne on se, että lähes kaikki puolueet ovat jo hallituksessa.

Tällä kommentilla pyrin osoittamaan olevani samaa mieltä nousijaehdokkaiden määrästä nimimerkki J.Grönvallin kanssa. En osoittamaan tilanteen mielekkyyttä tai mielettömyyttä.

Tässä asiassa olen kanssasi samaa mieltä arvon scholl, liigassa pelaa liian paljon joukkeita. Omassa mielessäni sopiva määrä olisi 12 joukkuetta liigassa ja 12 mestiksessä.

Offtopiccina sarjajärjestelmästä mainittakoon, että jos itse saisin päättää, niin järjestäisin sarjat seuraavasti:

SM-Liiga: 12 joukkuetta. Sijat 1-8 playoffeihin, 9 ja 10 lomille, 11 ja 12 karsintasarjaan.

Mestis: 12 joukkuetta. Sijat 1-4 karsintasarjaan ylöspäin, 5-10 lomille, 11 ja 12 karsintasarjaan alaspäin.

Suomi-Sarja: 2 x 12 joukkueen lohkot. Lohkojen sijat 1 ja 2 (4 joukkuetta) karsintasarjaan ylöspäin. Ylemmät ja alemmat jatkosarjat, syyskuun karsinnat ja kevään jatkokarsinnat pois ohjelmasta.

II-Divari: 4 x 12 joukkuetta... jne.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Valittaminen ei lopu ennen kuin seurat saavat samanlaisen kohtelun. Se on varma.

Tärkein ja ensimmäinen asia on kuitenkin se urheilullinen menestyminen. Ja se tarkoittaa, että liigajoukkue on voitettava neljä kertaa seitsemästä. Sitä ennen on turha nurista mistään.

Ja jos asia on niin, että kenties 2000-luvun huonoin liigajoukkue säilyttää edelleen paikkansa karsintojen kautta, niin Mestiksessäkin on mietinnän paikka.

Itse näen, että nousu vaatii taloudellista riskinottoa ja aidosti kilpailukykyisen joukkueen rakentamista, sen pitäisi olla jopa liikevaihdoltaan ja budjetiltaan lähellä SM-Liigan pieniä seuroja, vähintään.

Jos Lappeenranta, Rauma, Pori tai Jyväskylä onnistuvat niin miten Vaasa ei tässä muka onnistuisi? Kyse on pakko olla muustakin kuin pelkästään SM-Liigan rajoituksista. Kouvola tai Mikkeli alkavat olla sijainniltaan pahassa paikassa, enkä muutenkaan tiedä miten vetovoimainen kaupunki esimerkiksi Kouvola on. Ruma se on ainakin.

Ruotsi näyttää taas kerran eri mallia tässäkin asiassa ja Allsvenskanissa riittää joukkueita joilla on hallit täynnä ja joita yritysmaailma on valmis tukemaan nousun hetkellä. Silloin syntyy myös aitoa kilpailua, koska riittävän hyviä organisaatioita on yli liigan tarpeiden.

Mestiksen täytyy ensin karistaa farmiliigan maine päältään, toisekseen edes yhden pitää pystyä haastamaan pelaajamarkkinoilla SaiPa, ja kolmanneksi yleisökeskiarvon alkaa vähintään kolmosella.
 

scholl

Jäsen
Sarjan tasaisuus ei ole mikään mittari. Miesten 10 km hiihdossakin käytiin eilen tasainen kilpailu, mutta se johtui siitä, että kaikki olivat huonoja. Sama juttu on ollut viime ja tämän kauden liigassa, ei ole ollut hyviä joukkueita, jotka olisivat pelanneet erinomaista jääkiekkoa. Kannattaa katsoa niiden seurojen tilastoa, jotka pelaavat hyvää jalkapalloa omassa sarjassaan tällä hetkellä. Manchester United johtaa Englannissa ja tilasto näyttää 18-2-3. Saksassa kärki on FCB 15-3-1 jne. Muutkin kärkipään joukkueet häviävät aika vähän. Jokereiden 1,85 pistekeskiarvo on mielestäni huono sarjan kärkijoukkueelta. Sen pitäisi alkaa kakkosella. Ja he ovat kuitenkin kärkijoukkue, joka on pelannut tällä kaudella parhaiten, mutta siltikin liian epätasaisesti. Siitä kun mennään alaspäin niin ollaan jo tilanteessa, jossa otteluiden lopputulos on hyvin sattumanvaraista, kun pelissä ei tunnu olevan juurikaan tolkkua. Ei pelata erityisen hyvää jääkiekkoa ja kaikki ovat samaa harmaata massaa.
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Tärkein ja ensimmäinen asia on kuitenkin se urheilullinen menestyminen. Ja se tarkoittaa, että liigajoukkue on voitettava neljä kertaa seitsemästä. Sitä ennen on turha nurista mistään.

Näinhän se nykyisellä systeemillä on. Mutta väite siitä, että tuo ottelusarja jotenkin korreloisi organisaation kykyyn tehdä urheilullisesti menestyvää, kannattavaa liiketoimintaa SM-Liigassa on silkkaa paskaa.

Nurinat jatkuvat - oli se turhaa tai ei - tasan niin kauan kun seuroille on eri säännöt.

Ja jos asia on niin, että kenties 2000-luvun huonoin liigajoukkue säilyttää edelleen paikkansa karsintojen kautta, niin Mestiksessäkin on mietinnän paikka.

Voin luvata, että tätä mietintää käydään Mestiksessä kuumeisesti. Jokainen organisaatio pyrkii löytämään keinot jolla tuon ihmeen saisi aikaiseksi. Keinot vaan ovat melko vähissä, kuten aikanaan Kalpan ollessa vuodesta toiseen sarjan viimeinen huomattiin.

Itse näen, että nousu vaatii taloudellista riskinottoa ja aidosti kilpailukykyisen joukkueen rakentamista, sen pitäisi olla jopa liikevaihdoltaan ja budjetiltaan lähellä SM-Liigan pieniä seuroja, vähintään.

Mestiksen täytyy ensin karistaa farmiliigan maine päältään, toisekseen edes yhden pitää pystyä haastamaan pelaajamarkkinoilla SaiPa, ja kolmanneksi yleisökeskiarvon alkaa vähintään kolmosella.

Nämä kaksi ovat mielestäni seurausta toisistaan. Liikevaihto nousee kunhan sarjasta saadaan mielenkiintoinen ja sille tulee lisää valtakunnallista näkyvyyttä. Lisääntynyt liikevaihto tuo lisää rahaa pelaajiin (olettaen että toiminta on järkevää) mikä tuo parempia pelaajia ja lisää yleisöä.

Se vain jäi minulle vielä epäselväksi, että miten karsintojen poistaminen edesauttaa Mestiksen pyrkimystä farmiliigan maineen karistamiseen?
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Sarjan tasaisuus ei ole mikään mittari. Miesten 10 km hiihdossakin käytiin eilen tasainen kilpailu, mutta se johtui siitä, että kaikki olivat huonoja. Sama juttu on ollut viime ja tämän kauden liigassa, ei ole ollut hyviä joukkueita, jotka olisivat pelanneet erinomaista jääkiekkoa. Kannattaa katsoa niiden seurojen tilastoa, jotka pelaavat hyvää jalkapalloa omassa sarjassaan tällä hetkellä. Manchester United johtaa Englannissa ja tilasto näyttää 18-2-3. Saksassa kärki on FCB 15-3-1 jne. Muutkin kärkipään joukkueet häviävät aika vähän. Jokereiden 1,85 pistekeskiarvo on mielestäni huono sarjan kärkijoukkueelta. Sen pitäisi alkaa kakkosella. Ja he ovat kuitenkin kärkijoukkue, joka on pelannut tällä kaudella parhaiten, mutta siltikin liian epätasaisesti. Siitä kun mennään alaspäin niin ollaan jo tilanteessa, jossa otteluiden lopputulos on hyvin sattumanvaraista, kun pelissä ei tunnu olevan juurikaan tolkkua. Ei pelata erityisen hyvää jääkiekkoa ja kaikki ovat samaa harmaata massaa.

Juuri näin. Vähän tästä syystä johtuen minusta on aina ollut kovin ihmeellistä, että liigassakaan seurojen ei anneta vapaasti kilpailla, vaan aina pitää tehdä niin kuin heikoimmat sanovat. Eihän tuo nyt kehitä helvetti sentään mitään.

Jos on avoin sarja niin annetaan kilpailla vapaasti, toinen malli on perustaa P-Amerikan tyylinen suljettu sarja, vaikka nyt tuollaisena 10+10-mallina. Palkkakatot mukaan ja kulukuurille jokainen seura. Pakotetaan seurat laittamaan sisältö kuntoon ensin ja vasta sitten aletaan heittelemään rahatukkoja ympäriinsä paskojen ulkkarien perään.
 

Fordél

Jäsen
Juuri näin. Vähän tästä syystä johtuen minusta on aina ollut kovin ihmeellistä, että liigassakaan seurojen ei anneta vapaasti kilpailla, vaan aina pitää tehdä niin kuin heikoimmat sanovat. Eihän tuo nyt kehitä helvetti sentään mitään.

Ketkä heikoimmat? Heikoimmat liigaseurat vai Mestisseurat?
 

lappee

Jäsen
Jonkun Mestisseuran pitäisi haastaa pelaajamarkkinoilla SaiPa? Millä tapaa liittyy liigakarsintaan? Jos SaiPa sinne vielä tällä kaudella joutuu niin sitten se sinne Mestikseen kyllä joutaakin.....
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Nykyisten sijoitusten säilyessä keväällä putoaisi SaiPa suoraan ja Pelicans nousisi suoraan. Blues ja Ässät pelaisivat karsintasarjan.
lainasin nyt vain tämän loppupätkän, mutta hitto toi olisi kokonaisuudessaan hieno sarjasysteemi. Toisi aivan erilailla kilpailua, mitä nykytsydeemit.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Näinhän se nykyisellä systeemillä on. Mutta väite siitä, että tuo ottelusarja jotenkin korreloisi organisaation kykyyn tehdä urheilullisesti menestyvää, kannattavaa liiketoimintaa SM-Liigassa on silkkaa paskaa.

Nurinat jatkuvat - oli se turhaa tai ei - tasan niin kauan kun seuroille on eri säännöt.

No ihan varmaan jatkuvat, se onkin se yksi asia joka tässä maassa osataan aivan mahdottoman hyvin. Valittaminen ja muiden syyttäminen omista ongelmista. Juhani Tamminen ja Vaasan Sport. Case closed. Yksi mies osaa, muut eivät.

Minä en sitten tiedä mistä tuon väitteen ja varsinkin korrelaation kehittelit mutta hauskan typerähän se on. Ottelusarja kertoo siitä onko Mestis-seura kyennyt tekemään kilpailukykyisen joukkueen SINÄ VUONNA ja jos tämän vuoden Ilves voittaa karsinnat niin siinä ei auta vaikka kuinka itketään SM-Liigan perään.

Sitten tämä joukkue aloittaa seuraavan kauden ja on suuri mahdollisuus, että se on taas karsimassa, mikäli ei saa joukkuetta vahvistettua riittävästi. Samoin pitää opetella talon tavoille liigassa, joten ei se mikään piknik ole.

Nämä kaksi ovat mielestäni seurausta toisistaan. Liikevaihto nousee kunhan sarjasta saadaan mielenkiintoinen ja sille tulee lisää valtakunnallista näkyvyyttä. Lisääntynyt liikevaihto tuo lisää rahaa pelaajiin (olettaen että toiminta on järkevää) mikä tuo parempia pelaajia ja lisää yleisöä.

Se vain jäi minulle vielä epäselväksi, että miten karsintojen poistaminen edesauttaa Mestiksen pyrkimystä farmiliigan maineen karistamiseen?

Millä lisäätte sitä mielenkiintoa, kun sarjakärki vetää vähän päälle tonnin peleihin, liiga on auki ja Mestis kuulemma hyvä tuote? Miten? Miten lisätään liikevaihtoa, kun ei käy yleisöä? Miksei paikallinen yritysmaailma näe etuja auttaa liiganousussa, miksei paikallinen yleisö näe sitä? Kaikkiko tämä laitetaan vain SM-Liigan syyksi, ilman sen kummempia miettimisiä?

Mestiksessä on varmasti vaikea saada liikevaihtoa kaiken maailman Peliittojen ja LeKien kanssa. Ymmärrän. Sarjahan on keskinkertainen urheiluliiga ja viihteenä varmaan vielä vähemmän tappelee elokuvia vastaan kuin SM-Liiga. Entistä huonompia pelaajia jne.

Ja kuka tässä on karsintojen poistamista vaatinut?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
lainasin nyt vain tämän loppupätkän, mutta hitto toi olisi kokonaisuudessaan hieno sarjasysteemi. Toisi aivan erilailla kilpailua, mitä nykytsydeemit.

Edelleen jääkiekossa olisivat samat markkinat kuin ennenkin. Kakkosliigassa pelaavien joukkueiden talous romahtaisi ihan samalla tavalla kuin aikaisemminkin, koska näkyvyys putoaisi ja yleisöä ei kävisi entiseen malliin.

Sarjasysteemillä ei ole väliä, kysymys on osaamisesta. Liiga on auki ja Mestisjoukkueilla on mahdollisuus nousuun. Valitettavasti Mestiksestä puuttuu edelleen pitkäjänteisyys ja osaaminen. Vaasassa on lähdetty oikealle tielle ja siellä muutamalla hyvällä valinnalla voidaan tosissaan haaveilla noususta.
 

Fordél

Jäsen
Millä lisäätte sitä mielenkiintoa, kun sarjakärki vetää vähän päälle tonnin peleihin, liiga on auki ja Mestis kuulemma hyvä tuote? Miten? Miten lisätään liikevaihtoa, kun ei käy yleisöä? Miksei paikallinen yritysmaailma näe etuja auttaa liiganousussa, miksei paikallinen yleisö näe sitä? Kaikkiko tämä laitetaan vain SM-Liigan syyksi, ilman sen kummempia miettimisiä?

Enpä tiedä kuka tässä nyt on erityisesti liigaa syyttänyt. Sitten kyllä jos liiga taas suljetaan, mutta kunhan on aidot karsinnat niin kaikki on liigan puolesta ihan ok.

Mielenkiintoa lisätään askel kerrallaan. Voi kun olisit ollut näkemässä miten toiminta on kehittynyt 2000-luvun puolesta välin askel askeleelta Kouvolassakin. Koko ajan on menty eteenpäin ja esim. yleisömäärät ovat mukavasti nousseet. Parhaimmillaan on nähty 3000 yleisömääriä ja se on mielestäni helkkarin hyvin Mestiksessä. Jos liigaan päästäisiin niin 3500-4000 olisi ihan helposti saavutettavissa oleva haarukka. Ilman avointa liigaa ei Kouvolassakaan olisi ollut intressiä kehittää toimintaa.

Harmi vaan, että Kouvolassa urheilullinen puoli ei ole vielä seurannut seuran muuta hyvää tekemistä. Jos näin olisi ollut, yleisömäärät olisi vieläkin suuremmat. Kuitenkin potentiaalia on ja potentiaali konkretisoituisi heti jos KooKoo pääsisi vaikka Mestiksen finaaleihin. Yleisöä riittäisi taatusti, saati sitten jos päästäisiin liigaan. Sinne on kuitenkin vielä pitkä matka.
 

scholl

Jäsen
Millä lisäätte sitä mielenkiintoa, kun sarjakärki vetää vähän päälle tonnin peleihin, liiga on auki ja Mestis kuulemma hyvä tuote? Miten? Miten lisätään liikevaihtoa, kun ei käy yleisöä? Miksei paikallinen yritysmaailma näe etuja auttaa liiganousussa, miksei paikallinen yleisö näe sitä? Kaikkiko tämä laitetaan vain SM-Liigan syyksi, ilman sen kummempia miettimisiä?

syy on se pirun liigalisenssi. Vaikea hankkia miljoonia yrityselämästä kautta 1 varten, jos ennen kautta 2 pitää vielä hankkia x miljoonaa siihen, että saa ylipäätänsä aloittaa liigassa. Ensin teet turskaa ja sitten aloitat liigan häntäpään jengien pelaajabudjetin verran takamatkalta sen liigakauden talouden.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Edelleen jääkiekossa olisivat samat markkinat kuin ennenkin. Kakkosliigassa pelaavien joukkueiden talous romahtaisi ihan samalla tavalla kuin aikaisemminkin, koska näkyvyys putoaisi ja yleisöä ei kävisi entiseen malliin.
Näkyvyyden ei tarvitsisi pudota, sillä omassa mielessäni tämä järjestelmä tulisi niputtaa yhden liigan alle. TV-sopparit pitäisi tehdä molemmat sarjat kattavaksi ja sarjoja voitaisiin myös pelillisesti "niputtaa yhteen". Miltä kuulostaisi vaikkapa tammikuun tasauksen tilalle "haastekierros", jossa B-liigan joukkue saa valita A-liigan joukkueen vastustajakseen ja nämä pelaavat back-to-back -ottelut viikonloppuna?

Pihvi kuitenkin olisi se, että kyse olisi kategorisesti yhdestä sarjasta, jonka sisällä olisi alempi ja ylempi lohko ja joiden välillä pelattaisiin karsintasarja.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Tuota itsekkin olen naureskellut, käsittääkseni se on Mestiksen asia saada tuote näyttämään kiinnostavalta. Ei Liigan, eikä kenenkään muun paitsi Mestiksen ja sen seurojen.

Miten on mahdollista että kertaakaan kunnon buumia ei ole tullut Tami vs Ässät sarjan jälkeen? Jos ei ole rahaa hommata kunnon pelaajia tai valmentajia -> peli on usein kuraa -> katsojat häipyvät -> mainostajat vähenevät -> liikevaihto laskee. Mikähän tähän olisi ratkaisuna? Suomalainen Start-up buumi sovellettuna jääkiekkoon? Jääkiekkoliitto maksaa jokaiselle Mestis-seuralle miljoonan ja seurojen johtajat kiertävät messuilla/saunailloissa ja taputetaan toisiaan selkään eikä tehdä sitä työtä jossa kädet likaantuvat. Sitten ihmetellään kun menestystä ei tule ja ilman avustuksia joukkueet menevät konkurssiin.

Otetaan esimerkiksi Suomen uusi ylpeys, Rovio ja Vihaiset Linnut. Ellen väärin muista niin Rovio oli menemässä nurin, vanhempien ja isovanhempien talot pantattiin ja pelejä väännettiin. Sitten oliko se nyt 52. vai 51. peli saavutti menestyksen ja loppu on luettavissa kauppalehdestä.

Sillä Tamin kuuluisalla Sportin kaudellakin otettiin riskejä, Sport joutui sen jälkeen aloittamaan talouden elvyttämisen yms. Mutta kyllähän silloin Sport oli niin uskomattoman lähellä ettei lähemmäksi oikein pääse. Nyt TuTo tuntuu tekevän saman, riskejä on otettu, nyt nähdään kuinka pitkälle tuo yritys kantaa.

Mestis-joukkueet saavat ihan itse laittaa tuotteensa kuntoon, kerätä rahaa ja yrittää nousua (riskillä tai ilman). Tavoitehan on voittaa Liigajoukkue 4 kertaa, tapoja siihen on monia.
 

Fordél

Jäsen
Mestis-joukkueet saavat ihan itse laittaa tuotteensa kuntoon, kerätä rahaa ja yrittää nousua (riskillä tai ilman). Tavoitehan on voittaa Liigajoukkue 4 kertaa, tapoja siihen on monia.

Onko tässä muuta pyydetykään? Jotain almuja liigaseuroilta? Ei vaan vain sitä, että pidetään Liiga auki ja aidot karsinnat. Se antaa Mestisseuroille intressin kehittää toimintaansa. Suljettuun liigaan ei kukaan jaksa kehittää toimintaansa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Näkyvyyden ei tarvitsisi pudota, sillä omassa mielessäni tämä järjestelmä tulisi niputtaa yhden liigan alle. TV-sopparit pitäisi tehdä molemmat sarjat kattavaksi ja sarjoja voitaisiin myös pelillisesti "niputtaa yhteen". Miltä kuulostaisi vaikkapa tammikuun tasauksen tilalle "haastekierros", jossa B-liigan joukkue saa valita A-liigan joukkueen vastustajakseen ja nämä pelaavat back-to-back -ottelut viikonloppuna?

Pihvi kuitenkin olisi se, että kyse olisi kategorisesti yhdestä sarjasta, jonka sisällä olisi alempi ja ylempi lohko ja joiden välillä pelattaisiin karsintasarja.

Olennainen juttu tässä keskustelussa on pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys. Mestiksessä on muutamia joukkueita, joiden talousalue riittäisi SM-liigajoukkueen elättämiseen. Suurinosa Mestiksen joukkueista on huipulla eli Mestiksessä. Minusta on turha maalailla liian ruusuista kuvaa Suomen kokoisen maan kakkosliigasta.

Näiden muutaman potentiaalisen liigjoukkueen pitäisi/ olisi pitänyt rakentaa organisaatiotaan ja taustojaan pitkäjänteisesti liigaa silmällä pitäen. Tähän kuuluu niin juniorityö kuin talouspuolikin. Vaasassa ollaan tehty Tammisen lähdön jälkeen hyvää työtä ja ollaan oikealla reitillä.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Onko tässä muuta pyydetykään? Jotain almuja liigaseuroilta? Ei vaan vain sitä, että pidetään Liiga auki ja aidot karsinnat. Se antaa Mestisseuroille intressin kehittää toimintaansa. Suljettuun liigaan ei kukaan jaksa kehittää toimintaansa.

Useimmat tuntuvat valittavan että asetelma on epäreilu ja paikka Liigassa ratkaisisi kaikki ongelmat.

En tiedä sitten mitä tuolla valittamisella (joko rivien välistä tai suorasta tekstistä) haetaan ellei jotain "almuja". Kyllähän Liiga on nyt auki, mutta aika vähän on saanut lukea suunnitelmista Liigaan pääsystä. Suurin suunnitelma taitaa monella olla Mestiksen mestaruus ja sen jälkeen katsotaan kuinka pitkälle mennään. Järkevämpää olisi sopia että mestaruus ei ole tavoite, mestaruus-maljaa ei joukkue edes ota vastaan vaan lähdetään valmistautumaan karsintaan. Koko kausi puhuttaisiin että tavoite on Liigapaikka, ei mikään muu. Tai vaikkapa aloitettaisiin että tämä kausi on välivaihe, ensi kaudella mennään liigaan. Kerätään rahat, hommataan kovin-ikinä-missään porukka ja lähdetään hakemaan se paikka "auringosta"
 

Fordél

Jäsen
Useimmat tuntuvat valittavan että asetelma on epäreilu ja paikka Liigassa ratkaisisi kaikki ongelmat.

Itse en ole tällaiseen törmännyt laajassa määrin tai mitenkään häiritsevästi. Mun näkemyksen ja kokemuksen mukaan Mestisjengien suurin pyyntö Liigaan on, että pitäkää sarja avoinna ja järjestetään aidot karsinnat. That´s it. Onhan siellä jotain pientä nupinaa ollut esim. Tamin suunnasta tuomareiden valinnasta karsintaan, mutta ne on pieniä nyansseja. Iso kuva on toi edellä mainittu.

Sen sijaan Mestisseurojen valituksen kohde on ollut lähinnä Jääkiekkoliitto ja sen toimet sarjan kehittämiseksi. Tai siis lähinnä, että missä ne kunnon toimet ovat?

Jos tulevaisuudessakin liiga pidettäisiin avoinna ja Jääkiekkoliitto pystyisi oikeasti kehittämään ylintä sarjaansa (esim. tv-näkyvyys) niin Mestisseurojen tulevaisuus näyttäisi edelleen ihan hyvälle. Monella seuralla olisi edelleen intoa kehittää omaa toimintaansa kohti liigaa ja siinä samalla koko suomalaista kiekkoilua.

Sen sijaan jos Liiga suljetaan ja Jääkiekkoliitossa Sirviö kumppaneineen jatkaa samoilla näytöillä niin tulevaisuus ei näytä erityisen valoisalta.
 

Grafix

Jäsen
Nämä kaksi ovat mielestäni seurausta toisistaan. Liikevaihto nousee kunhan sarjasta saadaan mielenkiintoinen ja sille tulee lisää valtakunnallista näkyvyyttä. Lisääntynyt liikevaihto tuo lisää rahaa pelaajiin (olettaen että toiminta on järkevää) mikä tuo parempia pelaajia ja lisää yleisöä.

Onko ylipäätään realistista odottaa Suomen kokoisessa maassa minkään palloilulajin kakkostason sarjan herättävän valtakunnan tasolla sen suurempaa kiinnostusta? Miksi Hesarissa tai Ilta-Sanomissa olisi otsikot Jukureiden ja SaPkon matseista kun niissä ei välttämättä juurikaan noteerata edes Stadin ulkopuolisia muita liigejengejäkään? Miksi televisiossa näytettäisiin Hokin ja KooKoon välinen peli jos SM-liigatasollakin televisiobisnes näyttää olevan aika rankasti miinusmerkkistä touhua?

Jos näkyvyyttä ei ole, niin kannattaisikohan siellä Mestispuolella panostaa ennemmin siihen oman talousalueeseen esim. solmimalla hiukan parempia yhteistyösopimuksia paikallisten mediatalojen yms tahojen kanssa?
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Miten on mahdollista että kertaakaan kunnon buumia ei ole tullut Tami vs Ässät sarjan jälkeen?

En tiedä mitä tarkoitat buumilla, mutta kyllä Vaasassa on ollut buumi ihan jokaisena keväänä kun viiri on vedetty kattoon ja karsintoja on päästy pelaamaan. Okei, Tamminen vei Sportin nimen mukanaan iltapäivälehtiin ja siihen ei Törtsyt ja Rässyt pysty, mutta kyllähän se buumi mitataan kiinnostuksessa siellä paikkakunnalla ja sisään tulevissa euroissa. Ei-oota on jouduttu myymään, kun hallin kapasiteetti on tullut vastaan, taloudellinen tulos on ollut tasoa "mieletön", jos ajattelee toimintaolosuhteita ja - tamperelaisten lempiaihe - vierasmatseihin on lähdetty sankoin joukoin.

Sport on repinyt tästä näennäisestä sarjojen avoimuudesta todella paljon irti jo nyt. Jos tilanne pysyy samana, ottaa se joka kausi askeleita kohti liigaa. Koska on iskun aika? Vaikea sanoa. Tammisen aikakauden jälkeen Sport oli konkurssikypsä ja nyt se taloudellisesti jo aika terve. Se on mieletön saavutus ja sen aikaansaamisen yksi iso edellytys on ollut karsintojen olemassaolo. On liki hämmentävää, että tätä ei kaikki tajua.

Liigajoukkueiden kannattajilla on joku kumma fiksaatio ajatella, että Mestis-jengien fanit haluavat seuransa liigaan. Joo halutaan, mutta sitäkin enemmän halutaan vain, että sinne on mahdollisuus nousta. Siis nykytilaa. Nythän tämä keskustelu on taas lieskassa vain siksi, että Veikkaaja uutisoi, että liigajengit haluaa laittaa sarjansa taas säppiin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös