Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2021–2022

  • 998 813
  • 4 476

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning
Ilveksellä on optimitilanteessa:
- Neljä isohkoa ja vääntövoimaista laituria eli Anttila, Mieho, Baptiste ja Nalli.
- Riplaavia kääpiöitä Haapala ja Nikolishin
- Hyviä ei-niin-isoja duunareita Ikonen ja Beck
- Supernopeat Oden (ei niin pehmeä) ja Päkkilä (erittäin pehmeä)

Jos kaikki ovat kunnossa, oletuksena Päkkilä ja Nikolishin ovat ensimmäisenä ulkona kokoonpanosta.

Vääntövoimaisiin voi varmaan lisätä myös Suomen... Ei iso, mutta vääntövoimaa piisaa.
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Sijat 4-11 on käytännössä auki. Niillä sijoilla olevat ovat pelanneet vähän miten sattuu. Nyt jos katsoo pistekeskiarvoja niin Pelicans otti tärkeät kolme pistettä Lukolta kamppailussa jatkopeleihin.

Kun katsoo Kärppien loppuohjelmaa niin siellä on vielä tuplapelit Tapparaa vastaan joista käytännössä Oululaisten on saatava vähintään kolme pistettä tai muuten nähdään yllätys jos vielä käyvät Lahdessa ottamassa nekkuun. No täytyy siellä muidenkin pelejään voittaa joten jännäksi menee runkosarjan loppu.
Tämäpä juuri. Ehkä katsomme vielä pari viikkoa ja julistamme sitten, että ketä pitää pelätä ja millä kaudella.
Kärpistä ei sen kummempaa, mutta edes top6 joukkueet eivät ole vielä täysin selvillä ja sääleissä jo saattaa kohdata kaksi kohtalaisen kovaa joukkuetta, joista siis vain toinen jatkaa.
 

Crueman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Man Utd, Los Angeles Lakers
Vääntövoimaisiin voi varmaan lisätä myös Suomen... Ei iso, mutta vääntövoimaa piisaa.
Melko lahjakkaasti onnistuin unohtamaan kokoonpanon ulkopuolelle joukkueen tärkeimmän pelaajan. Ja tosiaan melkeinpä Suomen voi laittaa tuohon ensimmäiseen kategoriaan.
 

McFäde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Nurmisen Pasi
Mitä näistä voimasuhteista vouhottamaan. Herra Korona voi sotkea vielä vaikka minkä joukkueen paletin aivan sekaisin. Osa joukkueista pelaa hirveissä otteluruuhkissa. Esim. Lukko viime viikolla 4 peliä mikä on mielestäni 5päivään aivan liikaa.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
@findmuck enpä tiedä, mitä tähän vastaisin. Kaivahan ihan itse nuo statistiikat ja momentum-grafiikat Tapparan ja Ilveksen väliltä ja tutki sieltä. Fakta on se, että Tapparan olisi pitänyt voittaa tällä kaudella näiden perusteella 5/6 paikallispeliä. Ainoa peli, jossa Tappara hävisi Ilvekselle myös statistiikat oli tuo surullinen Arenan ensimmäinen kotipeli. Se, että Tappara olisi pitänyt voittaa, muttei voittanut, on tietysti Ilveksen hyvyyttä. Olen silti erittäin luottavainen siihen, että kevään peleissä tilanne muuttuu oikeasti. Ja jos Ilves tuon paras seitsemästä sarjan voittaa niin silloin on myönnettävä rehellisesti, että se tulee varmasti ansaitusti. Sen sijaan tällä hetkellä en näe lainkaan niin vahvoja perusteluja tuolle oletukselle kuin monet Ilves-nimimerkit täällä näkevät.

Jep, näiden keskinäisten runkkaripelien perusteella tehdyt arviot tuleviin pudotuspeleihin on arvoltaan täysi nolla. Tappara-Ilves -pudotuspelisarjoissa Tappara on ennakkosuosikki, vaikka Ilves olisi voittanut kaikki keskinäiset runkosarjapelit.

Pistetäänpä nyt oma alustava ennakkosuosikkijärjestys. Ylempänä oleva on ennakkosuosikki alempana oleviin joukkueisiin nähden:
1. Tappara
.
.
.
2. HIFK
3. ILVES
4. Kärpät
5. Jukurit
6. Kerho
7. Lukko
8. TPS
9. Pelicans
10. Kalpa
11. Kookoo

Tapparalle/Tapolalle/faneille on kyllä kovat paineet tulossa, kun ei ole mitään muuta kuin hävittävää.
 

Myyntimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ei - perusten sen siihen, että Ilveksen jokaisessa pelissä pelillinen momentum oli statistiikan perusteella Tapparalla ja Tapparan maaliodottama voitti Ilveksen vastaavan. Syksyn kahdessa ensimmäisessä pelissä tämä oli selvää - Ilves kävi räppäämässä kummassakin maalin pelin lopussa, mutta oli sitä ennen pitkät matkat puolustustaistelussaan. Arenan ensimmäisen kotipelin Ilves hävisikin 0-7 - edellisenä iltana se voitti Tapparan yhtä vakuuttavasti. Viikko sitten Ilveksen kotipeli sekä viimeinen Tapparan kotipeli toistivat tutut kaavat momentumista. Nämä löytyy ihan pelin nimellä Twitteristä. Mihin tämän perustan näiden lisäksi? No siihen, että olen nähnyt jokaisen näistä peleistä. Jos minulla olisi aikaa niin voisin vielä tähän päälle käydä jokaisen pelin maalikoosteen läpi ja kertoa, että 80 % Ilveksen maaleista Tapparan verkkoon ovat vastahyökkäyksiä.

Isossa kuvassa tällä asialla ei tietysti ole mitään merkitystä - kukaan ei tule viemään Ilvekseltä voittoja. Mutta kaiken sen ajan, mitä minä olen jääkiekkoa seurannut, niin jossain vaiheessa se väistämätön on tapahtunut. Minun käsitykseni on, että Tapparan voittaessa pelin statistiikat jatkuvasti (momentumin) niin kyseessä ei voi olla "virhe" ja se, että Ilves on ratkaissut kaksi paikallispeliä viimeisen minuutin maalilla - sellaisiakaan virheitä en usko tulevaksi "ikuisuuksiin asti" - minä siis ihan rehellisesti uskon edelleen Tapparaan ja myös siihen, että lopulta Tapparan tapa pelata peliä voittaa Ilveksen - jossain vaiheessa statistiikkojen lisäksi kääntyy myös peli. Ja kuten tämän ketjun sisällä on tyypillistä - se on yksi mielipide. Ei minulla ole oikeutta viedä sinulta omaasi - totuushan selviää vasta playoffien jälkeen.
Pelkäänpä pahoin, että Peterran analyysi pitää aika hyvin paikkansa. Se, millä voidaan sarja Tapparaa vastaan kääntää, on vielä parempi tehokkuus maalipaikoissa (siihen löytyy kyllä hyvät eväät ie Joona Ikonen, Päkkilä, Nikolishin, Konna, Haapala ja Oden kaikki tuhlailleet), oman pään tiivistyminen ( Salmelan peliaika pieneksi ja Elorinne takaisin) sekä kova buumi päällä ja menestyksen nälkä.
Kärpillä kieltämättä kova joukkue, mutta ei kovin. Sääleissä jo tulee vastaan yhtä kova. Jos pääsee sieltä jatkoon ja vastaan tulee Tappara, luulisin Tapparan vievän 90% todennäköisyydellä. Jos vastaan tulee Ilves tai Jukurit, niin ollaan aika fifty fifty tilanteessa.
 

33720

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jauhojengi
Ilves on todellakin melkoinen outolintu, kun pelaa tunnistettavan eri tavalla kuin kaikki muut. Allekirjoitan myös täysin sen pelitavan riskit pleijareita ajatellen, enkä pelkästään siksi, että peli hieman muuttuu pleijareissa, vaan myös siksi, että siinä missä runkosarjassa yksittäiset ottelut pelataan enemmän omaa systeemiä painottaen, pyrkivät vastustajat pitkässä sarjassa samaa joukkuetta(Ilvestä) vastaan sovittamaan pelitapaansa juuri vastustajan(Ilveksen) pelitapaa vastaan tehokkaaksi.

Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että Ilves on hieman muuttunut viime aikoina ja Haapala-Suomi-akselin johtamana on jo näkynyt merkkejä siitä, että pitkät hyökkäysalueen rallit hiipivät mukaan kuvioihin. Tuo voi vielä lisäntyä, kun ko. ketju saa enemmän pelejä alle ja sitä kautta samaan pyöritykseen syntyy saumoja myös muille ketjuille, kun päästään vaihtamaan kesken hyökkäyksen jne.

Tuskin Ilveksen pelitapa merkittävästi tulee muuttumaan ja tuskin Ilves tulee muussa kuin vastahyökkäys-/suorahyökkäyspelissä enää nousemaan parhaiden tasolle, mutta ennustan, että ihan yhden tempun poniksi joukkue ei pleijareissa jää.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Myyntimies ja @33720 kiitos hyvistä kontribuutioista asiaan. Playoffien ytimessä on kuitenkin aina "matsaaminen" - se muuttaa tietysti korttitaloa kumpaankin suuntaan. Tappara on mielettömän rasittava sillä tavalla, että sen pelaaminen hyökkäysalueella perustuu pitkälle noihin kulmapeliralleihin. Kai siitä on Rautakorpea kiittäminen, että Tappara viime kädessä pelaa ihan hirveää kiekkoa, jos tilanne niin vaatii. Tappara on yrittänyt saada tuota hyökkäyspelinsä kulmarallia toimimaan vuosia - onko tällä kaudella jo aika, että se alkaa toimia? Ehkä. Kuitenkin Tapparan pelissä ei ole minun näkemykseni mukaan niin selvää "downsidea" - tai siis se downside on selvästi se, että Tappara ei saa riittävästi maalitilanteita aikaiseksi ja peli menee pyörimiseksi ulkokehällä. Hyvällä puolella on se, että kulmahyrrää Tappara pystyy pelaamaan yksinään eli se voi rakentaa pelinsä siihen. Ilveksen kohdalla "kani hatusta" -playoffeissa olisi pelin selvästi kiekollisempi vaihe - ja vastaavasti Tapparan kohdalla työkalupakista saattaa löytyä inhorealistinen trappi vaihtoehdoiksi. Se on ainakin varma, että playoffeissa tullaan matsaamaan tällä kaudella aivan huolella. Jokaisella joukkueella sen verran paljon selviä heikkouksia, ettei rallattelu taida onnistua mestaruuteen asti.
 

pussukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Muutaman sivun tätä ketjua luettuani sanoisin, että näkymät eivät ole vain liian optimistiset vaan täysin epärealistiset.

Kärpät on ollut häkellyttävän heikko kärkijoukkueita vastaan. Pisteitä oululaiset ovat keränneet seuraavasti.

Tappara 1/6
Lukko 1/12
Ilves 2/12
KooKoo 3/9
Jukurit 4/12
KalPa 5/12
TPS 5/9
Pelicans 5/9
HIFK 7/15
HPK 11/18

Kärpät on kerännyt muita TOP-10 joukkueita vastaan yhteensä vain 44 / 114 pistettä.
Pistekeskiarvo näitä TOP-10 joukkueita vastaan pelatuissa otteluissa on surkea 1,15 pistettä/ottelu.

Mietitään vielä vähän tarkemmin. Ketäs Kärpillä olikaan vastassa loppukauden aikana?
- Pelicans, HIFK, Tappara, Tappara, TPS ja KooKoo.

Keskiviikkona pelattavan Pelicans-Kärpät ottelun lopputulos saattaa ratkaista sääleistä ulos jäävän joukkueen, sillä sen verran haastava Kärppien loppuohjelma on.

Edes se kuuluisa Crosby ei nostaisi Kärppien kanssa maljaa tänä vuonna.
Esiin nostamasi tilasto Kärppien peleistä muita kärkijoukkueita vastaan on fakta, mutta tässä hetkessä loppukauden voimasuhteita arvioitaessa se ei ole minun mielestäni enää relevantti tilasto. Tuossa on syy sille, miksi Lauri Mikkola potkittiin päävalmentajan paikalta täysin ansaitusti. Täysin erikoistilanne- ja maalivahtipelaamisen varassa ollut joukkue sai Ukrainan sodan syttymisen välillisistä seurauksista laadukkaan pelitapavalmentajan ja muutaman vahvistuksen parantamaan viisi vastaan viisi -pelaamista ja puolustuksen tiiveyttä. Se, että riittääkö se a) kauden jatkumiseen runkosarjan jälkeen b) puolivälieräpaikkaan c) mestaruuteen tai "edes" muille mitaleille jää täysin nähtäväksi. Tämän Marjamäkikin totesi omalla tavallaan tullessaan joukkueeseen, että kaikki tehdään ja kaadutaan saappaat jalassa. Materiaalin ja nykyisen valmennuksen osaavuuden kannalta mihin tahansa on edellytykset, mutta takamatka ja aika voi käydä liian suuriksi vaatimuksiksi. Ilman valmentajanvaihdosta Kärpät olisi ollut aika varma yhdestoista.

Tämän hetken perusteella selvästi suurin mestarisuosikki on Tappara. Laadukas joukkue, joka on saanut perinteisen alkukauden treenijumin karstat pois koneesta. Kokemusta voittamisesta löytyy paljon pelaajistosta ja valmennuksesta, mutta myös CHL-finaalitappio varmasti kasvatti menestymisen nälkää. Tuon pelin taso oli sen verran hurja, että varmasti valmisti erittäin hyvin tärkeimpiä pelejä varten. Ei ehkä millään osa-alueella häikäise, kuten IFK:n hyökkäys, mutta laajuutta ja laatua löytyy jokaiseen ketjuun.
 
Viimeksi muokattu:

Yohann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Sens
Ei - perusten sen siihen, että Ilveksen jokaisessa pelissä pelillinen momentum oli statistiikan perusteella Tapparalla ja Tapparan maaliodottama voitti Ilveksen vastaavan. Syksyn kahdessa ensimmäisessä pelissä tämä oli selvää - Ilves kävi räppäämässä kummassakin maalin pelin lopussa, mutta oli sitä ennen pitkät matkat puolustustaistelussaan. Arenan ensimmäisen kotipelin Ilves hävisikin 0-7 - edellisenä iltana se voitti Tapparan yhtä vakuuttavasti. Viikko sitten Ilveksen kotipeli sekä viimeinen Tapparan kotipeli toistivat tutut kaavat momentumista. Nämä löytyy ihan pelin nimellä Twitteristä. Mihin tämän perustan näiden lisäksi? No siihen, että olen nähnyt jokaisen näistä peleistä. Jos minulla olisi aikaa niin voisin vielä tähän päälle käydä jokaisen pelin maalikoosteen läpi ja kertoa, että 80 % Ilveksen maaleista Tapparan verkkoon ovat vastahyökkäyksiä.

Isossa kuvassa tällä asialla ei tietysti ole mitään merkitystä - kukaan ei tule viemään Ilvekseltä voittoja. Mutta kaiken sen ajan, mitä minä olen jääkiekkoa seurannut, niin jossain vaiheessa se väistämätön on tapahtunut. Minun käsitykseni on, että Tapparan voittaessa pelin statistiikat jatkuvasti (momentumin) niin kyseessä ei voi olla "virhe" ja se, että Ilves on ratkaissut kaksi paikallispeliä viimeisen minuutin maalilla - sellaisiakaan virheitä en usko tulevaksi "ikuisuuksiin asti" - minä siis ihan rehellisesti uskon edelleen Tapparaan ja myös siihen, että lopulta Tapparan tapa pelata peliä voittaa Ilveksen - jossain vaiheessa statistiikkojen lisäksi kääntyy myös peli. Ja kuten tämän ketjun sisällä on tyypillistä - se on yksi mielipide. Ei minulla ole oikeutta viedä sinulta omaasi - totuushan selviää vasta playoffien jälkeen.
Monessakaan pelissä Tapparan "hallinta" ei ole realisoitunut niinkään vaarallisiksi paikoiksi. Kuten Heljankokin totesi, että Tappara on usein "voittanut statistiikassa", mutta Ilves luonut vaarallisemmat paikat.

Ilves on todellakin melkoinen outolintu, kun pelaa tunnistettavan eri tavalla kuin kaikki muut. Allekirjoitan myös täysin sen pelitavan riskit pleijareita ajatellen, enkä pelkästään siksi, että peli hieman muuttuu pleijareissa, vaan myös siksi, että siinä missä runkosarjassa yksittäiset ottelut pelataan enemmän omaa systeemiä painottaen, pyrkivät vastustajat pitkässä sarjassa samaa joukkuetta(Ilvestä) vastaan sovittamaan pelitapaansa juuri vastustajan(Ilveksen) pelitapaa vastaan tehokkaaksi.

Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että Ilves on hieman muuttunut viime aikoina ja Haapala-Suomi-akselin johtamana on jo näkynyt merkkejä siitä, että pitkät hyökkäysalueen rallit hiipivät mukaan kuvioihin. Tuo voi vielä lisäntyä, kun ko. ketju saa enemmän pelejä alle ja sitä kautta samaan pyöritykseen syntyy saumoja myös muille ketjuille, kun päästään vaihtamaan kesken hyökkäyksen jne.

Tuskin Ilveksen pelitapa merkittävästi tulee muuttumaan ja tuskin Ilves tulee muussa kuin vastahyökkäys-/suorahyökkäyspelissä enää nousemaan parhaiden tasolle, mutta ennustan, että ihan yhden tempun poniksi joukkue ei pleijareissa jää.
Ihmettelen kyllä tuota, että nyt olisi lisääntymässä kulmarallit? Kyllähän läpi kauden Ilves on pyörittänyt myös pitkiä hyökkäyksiä, mikäli suorahyökkäykset eivät ole tuottaneet paikkaa/maalia.

Lisäksi on myös pelejä, joissa Ilves on dominoinut kiekollista peliä ja pelannut hyvin myös hitaampia rytmejä. Toki siinä on vielä viilaamista, eikä todellakaan ole suuri vahvuus.

Näkisin, että Ilveksen heikkous on siinä, jos ja kun peli viedään roikkumiseksi ja painiksi ja kiekottoman pelaajan estäminen lisääntyy radikaalisti, saadaan otettua vauhtieroja pois Ilveksen nopeilta pelaajilta. Ilves on fyysisempi, kuin viimekausina, mutta mikään painijoukke se ei ole.

Lisäksi yksi seikka on Ilveksen surkea ylivoima. Jos se saadaan kuntoon, niin siinä on yksi lisäase.
 
Viimeksi muokattu:

anatomia

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, LeKi
Ajatukseni Ilveksen pelistä on identtinen Peterran kanssa. Siksi en ikävä kyllä uskalla povata Ilvekselle edes finaalipaikkaa, saati mestaruutta.

Tuollainen runkosarjassa erinomainen vastaiskupelaaminen ei tule riittämään playoffeissa. Playoffeissa jengit kun laittaa luukut kiinni, pelaa joka vaihdon ja joka tilanteen huolellisesti, saattaa mennä kokonainen peli ilman ainoatakaan ylivoimahyökkäystä. Näkisin, että esimerkiksi Jukureita vastaan se ei todellakaan riitä.
Se on sanottava, että maalinedustan ja ne vaaralliset maalipaikka-alueet Ilves pelaa todella hyvin. Oman alueen puolustuspeli on siis ehkä tiiveintä, mitä olen miltäkään joukkueelta nähnyt. Pelin rakentaminen on se ongelmakohta ja minun näkemyksen mukaan siihen tulee kaatumaan.

On siis aika turhaa verrata Tappara vs. Ilves voimasuhdetta, ei taideta saada tälläkään kaudella yhteistä sarjaa. Jos oletetan niiden olevan 1. ja 2. tai 1. ja 3., niin molempien pitäisi tulla kahdesta sarjasta voittajana ulos. Eiköhän ainakin jompi kumpi kaadu ennen tuota.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ihmettelen kyllä tuota, että nyt olisi lisääntymässä kulmarallit? Kyllähän läpi kauden Ilves on pyörittänyt myös pitkiä hyökkäyksiä, mikäli suorahyökkäykset eivät ole tuottaneet paikkaa/maalia.

Tästä kyllä kanssasi hyvin eri mieltä, mutta asian varmentaminen vaatisi oikeastaan jotain "enemmän" kuin pelkkiä sanoja. Ilveksen maaleja voi katsella - mistä tilanteista ne tulevat. En väitä katsoneeni jokaista Ilveksen peliä tällä kaudella, joten voi olla, että tilanne on täysin toisenlainen kuin kuvittelen. Käytännössä ne muutamat pelit, jota olen Ilvestä ilman Tapparan häiriköintiä katsonut niin kyllä itselläni on aika voimallinen käsitys siitä, miten Ilveksen maalit enimmäkseen syntyvät. Ne syntyvät aika usein oman alueen riistoista ja nopeista käännöistä kohti vastustajan maalia - asiasta on jonkinlainen konsensus. Mukana on varmasti kymmeniä maaleja, jotka ovat syntyneet ylivoimalla tai pitkistä pyörityksistä, mutta suhdeluku moneen muuhun joukkueeseen verrattuna on nimenomaan Ilveksellä ja Jukureilla suuri. Väitän, että puhtaat ylivoima- ja vastahyökkäykset kattavat ainakin 50 % kaikista Ilveksen maaleista tällä kaudella - prosentti voi olla suurempikin.

Toisaalta kääntöpuolella on tietysti se, mihin tätä verrataan ja mikä on muiden suhdeluku näissä. Tapparan maaleista suurin osa on tullut tällaisista pitkistä myllyistä vastuksen päässä - ja veikkaan, että Tapparalla tuo prosentti on puolestaan reilusti yli 50 %. Jääkiekkoa olen seurannut sieltä vuodesta 2011 ja usein playoffeissa lopulta kiekollinen joukkue on voittanut sarjan suuremmalla todennäköisyydellä. En muista hirveästi playoff-sarjoja, joissa kiekottomampi olisi voittanut. Näistä nyt muutamia esimerkkejä kausien varrelta ainoastaan Tapparan kontekstista:

2012-13 - finaalitappio Ässille, Tappara hävisi sarjassa kiekon hallinnan sekä ajan hyökkäysalueella
2013-14 - Tappara voitti välierissä Lukon (game 7), pitäen kiekkoa enemmän kuin Lukko - vastaavasti Kärpät voitti finaalin, pidettyään Tapparaa selvästi enemmän kiekkoa sarjassa
2014-15 - sama tarina kuin yllä lähes identtisenä
2015-16 - Tappara voitti Kärpät välierissä, lopulta game 7:ssä pitkälti pitämällä kiekkoa Kärppiä enemmän, HIFK kaatui kiekottomalla pelillä finaalissa, mutta se tekee harvinaisen poikkeuksen

Toki asioita voi katsoa kuka minkäkin lasien läpi, mutta yleensä kiekottoman pelin dominanssi ei ole enää riittänyt mestaruuteen asti. Välieriin sillä on päästy kyllä ja monesti.
 

Yohann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Sens
Tästä kyllä kanssasi hyvin eri mieltä, mutta asian varmentaminen vaatisi oikeastaan jotain "enemmän" kuin pelkkiä sanoja. Ilveksen maaleja voi katsella - mistä tilanteista ne tulevat. En väitä katsoneeni jokaista Ilveksen peliä tällä kaudella, joten voi olla, että tilanne on täysin toisenlainen kuin kuvittelen. Käytännössä ne muutamat pelit, jota olen Ilvestä ilman Tapparan häiriköintiä katsonut niin kyllä itselläni on aika voimallinen käsitys siitä, miten Ilveksen maalit enimmäkseen syntyvät. Ne syntyvät aika usein oman alueen riistoista ja nopeista käännöistä kohti vastustajan maalia - asiasta on jonkinlainen konsensus. Mukana on varmasti kymmeniä maaleja, jotka ovat syntyneet ylivoimalla tai pitkistä pyörityksistä, mutta suhdeluku moneen muuhun joukkueeseen verrattuna on nimenomaan Ilveksellä ja Jukureilla suuri. Väitän, että puhtaat ylivoima- ja vastahyökkäykset kattavat ainakin 50 % kaikista Ilveksen maaleista tällä kaudella - prosentti voi olla suurempikin.

Toisaalta kääntöpuolella on tietysti se, mihin tätä verrataan ja mikä on muiden suhdeluku näissä. Tapparan maaleista suurin osa on tullut tällaisista pitkistä myllyistä vastuksen päässä - ja veikkaan, että Tapparalla tuo prosentti on puolestaan reilusti yli 50 %. Jääkiekkoa olen seurannut sieltä vuodesta 2011 ja usein playoffeissa lopulta kiekollinen joukkue on voittanut sarjan suuremmalla todennäköisyydellä. En muista hirveästi playoff-sarjoja, joissa kiekottomampi olisi voittanut. Näistä nyt muutamia esimerkkejä kausien varrelta ainoastaan Tapparan kontekstista:

2012-13 - finaalitappio Ässille, Tappara hävisi sarjassa kiekon hallinnan sekä ajan hyökkäysalueella
2013-14 - Tappara voitti välierissä Lukon (game 7), pitäen kiekkoa enemmän kuin Lukko - vastaavasti Kärpät voitti finaalin, pidettyään Tapparaa selvästi enemmän kiekkoa sarjassa
2014-15 - sama tarina kuin yllä lähes identtisenä
2015-16 - Tappara voitti Kärpät välierissä, lopulta game 7:ssä pitkälti pitämällä kiekkoa Kärppiä enemmän, HIFK kaatui kiekottomalla pelillä finaalissa, mutta se tekee harvinaisen poikkeuksen

Toki asioita voi katsoa kuka minkäkin lasien läpi, mutta yleensä kiekottoman pelin dominanssi ei ole enää riittänyt mestaruuteen asti. Välieriin sillä on päästy kyllä ja monesti.
Tottakai suurin osa Ilveksen maaleista tulee suorahyökkäyksistä, koska Ilves on kenties koko Liigan paras siinä ja se on joukkueen selkeä vahvuus, mutta ei se pelitapa pelkästään siihen perustu silloin kun peli rullaa parhaimmillaan.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Voimasuhteissa Tappara ja HIFK ovat paperilla kärjessä. HIFK:n hyökkäys on sarjan vääntövoimaisin pudotuspeleihin ja Tapparalla taasen puolustus Leskisen myötä todella laadukas isoihin peleihin.

Kärppien osakkeet ovat myös nousussa, kun Marjamäki pääsee korjaamaan pelitavallisia ongelmia tasakentällisin (erikoistilannepelaaminenhan on ollut huipputasoa ja se jo kantaa pudotuspeleissä pitkälle). Ilveksen lasken myös päähaastajiin, mikäli se saa vain sairastupansa tyhjäksi ja erikoistilannepelaamistaan edes pykälän paremmaksi.

Yllätyspotentiaalia on kuitenkin monella muullakin. Lukko oli kovassa iskussa ennen omaa koronakurimustaan ja löysi oikean rytmin pelitapaansa syksyn hapuilun jälkeen sekä voittavan maalivahdin. Jukurit pääsee myös haastamaan ilman ylimääräisiä paineita ja hyvä flow voi viedä pitkälle.

Kerho on pessyt kasvonsa alkukauden jälkeen ja Frimanin mukana tuli johtajuutta puolustukseen ja pukukoppiin. Pelicans saanee puolestaan Björnisestä liiderin, joka johtaa sen pois jonkinlaisesta pelillisestä epätasaisuudesta.

TPS ja Kookoo tulevat tämän joukon takana tämän hetken voimasuhdevertailussa.
 

Lukko8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Lukon paikka kuuden joukossa uhkaa kyllä pahasti kaatua koronaan. Tällä hetkellä taitaa kahdeksan ukkoa olla koronassa, viimeisin tartunta todettu tänään. Lukolla jo ennestään kapea materiaali.
 

Takanahka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kepa
Lukon paikka kuuden joukossa uhkaa kyllä pahasti kaatua koronaan. Tällä hetkellä taitaa kahdeksan ukkoa olla koronassa, viimeisin tartunta todettu tänään. Lukolla jo ennestään kapea materiaali.
Ihan turha mennä minkään koronan taakse näiden suurseurojen etenkään. Lukon eilistäkin rosteria kun katsoo, niin kyllä siellä ihan riittämiin osaamista on. Jos koutsi on tehnyt työnsä kunnolla, niin kyllä sitä pärjää vähemmälläkin.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jos tarkoitit Kärppiä niin ehkä viimeinen joukkue, josta käyttäisin sanaa "huonosti koottu" on Kärpät. Alisuorittanut - kyllä. Huonosti koottu? No ei todellakaan.
Näiden uusimpien hankintojen kanssa ovat varmaan pelaajabudjetissa aika korkealla, vaikka uloskin oli liikennettä, eli resursseja on. Siihen nähden keskushyökkääjät eivät erityisesti vakuuta. Eniten aloittaneet, mukana kaikki joilla ainakin 100 aloitusta:

Kalapudas (jolla suurin osa tietysti JYPin riveissä)
Koskenkorva
Bourke
Hyry
Mäenalanen
Pyörälä
Wellman

Bourke on kaiketi kauden mittaan parantanut selvästi, ja Kalapudas myös liigatason sentteri, vaikka kauden 18-19 läpimurron jälkeen ollut vaikeampaa. Muuten sitten nuorisoa, laitahyökkääjiä, ja listan viimeinen kaiketi osoittautunut selväksi flopiksi.

Jos vertailuun otetaan Tappara:

Morley
Virta
Rauhala
Platzer
Tanus

tai HIFK:

Paajanen
Koivistoinen
Wirtanen
Broadhurst
Väänänen

joilla tämä osasto on nähdäkseni parhaassa kuosissa, niin onhan tuossa minun silmääni melkoisesti eroa.

Muut osa-alueet toki kunnossa. Puolustusta ja laitahyökkääjiähän vielä erityisesti vahvistettiin siirtorajalla. Miksi ei keskushyökkäjiä? Ehkäpä ei vain ollut tarjontaa.
 

Dalhan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Washington Capitals
Näiden uusimpien hankintojen kanssa ovat varmaan pelaajabudjetissa aika korkealla, vaikka uloskin oli liikennettä, eli resursseja on. Siihen nähden keskushyökkääjät eivät erityisesti vakuuta. Eniten aloittaneet, mukana kaikki joilla ainakin 100 aloitusta:

Kalapudas (jolla suurin osa tietysti JYPin riveissä)
Koskenkorva
Bourke
Hyry
Mäenalanen
Pyörälä
Wellman

Bourke on kaiketi kauden mittaan parantanut selvästi, ja Kalapudas myös liigatason sentteri, vaikka kauden 18-19 läpimurron jälkeen ollut vaikeampaa. Muuten sitten nuorisoa, laitahyökkääjiä, ja listan viimeinen kaiketi osoittautunut selväksi flopiksi.

Kärpillä sentterinelikko kun kaikki kunnossa aika varmasti muodossa.
Cerveny
Bourke
Kalapudas
Koskenkorva
Hyry

Ja et tosiaan ensimmäinen ole joka ihmetellyt tätä Kärppien sentterihommaa..
Kaikki jotka tuo Aho hommaa on sentterilaitureita vaikka koko kauden joukkue huutanut mitat täyttävää puhdasta ykkössentteriä...
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
@findmuck enpä tiedä, mitä tähän vastaisin. Kaivahan ihan itse nuo statistiikat ja momentum-grafiikat Tapparan ja Ilveksen väliltä ja tutki sieltä. Fakta on se, että Tapparan olisi pitänyt voittaa tällä kaudella näiden perusteella 5/6 paikallispeliä. Ainoa peli, jossa Tappara hävisi Ilvekselle myös statistiikat oli tuo surullinen Arenan ensimmäinen kotipeli. Se, että Tappara olisi pitänyt voittaa, muttei voittanut, on tietysti Ilveksen hyvyyttä. Olen silti erittäin luottavainen siihen, että kevään peleissä tilanne muuttuu oikeasti. Ja jos Ilves tuon paras seitsemästä sarjan voittaa niin silloin on myönnettävä rehellisesti, että se tulee varmasti ansaitusti. Sen sijaan tällä hetkellä en näe lainkaan niin vahvoja perusteluja tuolle oletukselle kuin monet Ilves-nimimerkit täällä näkevät.
Minä kaivelin myös omiani.. en toki lasten nähden.. ja päädyin siihen, ettei Tapparan pitäisi voittaa Ilvestä enää koskaan.
 

Verilepakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kärpillä sentterinelikko kun kaikki kunnossa aika varmasti muodossa.
Cerveny
Bourke
Kalapudas
Koskenkorva
Hyry

Ja et tosiaan ensimmäinen ole joka ihmetellyt tätä Kärppien sentterihommaa..
Kaikki jotka tuo Aho hommaa on sentterilaitureita vaikka koko kauden joukkue huutanut mitat täyttävää puhdasta ykkössentteriä...

Joukkuehan rakennettiin oikeastaan huonoimmalla mahdollisella tavalla, eli laituriosastolle kasattiin porukan isoimmat tykit, puolustus oli kauden alla kysymysmerkki ja sentteritilanne todellinen huolenaihe. Late Marjamäen aikakaudella joukkueet rakennettiin pakisto edellä, se on nyt vahvistusten myötä ja kaikkien ollessa terveenä onneksi hyvässä kuosissa (saa tosin nähdä selviääkö Kärpät edes pudotuspeleihin jossa aikaisintaan nähdään kaikki terveenä kaukalossa), mutta sentteritilannetta ei sitten onnistuttu koko kauden aikana ratkomaan. Markkinat kuulemma kuivat ja pätäkkä ei vissiin riitä puhtaisiin ykkössentterin mitat täyttäviin pelaajiin.
 

Heitinga

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Näiden uusimpien hankintojen kanssa ovat varmaan pelaajabudjetissa aika korkealla, vaikka uloskin oli liikennettä, eli resursseja on. Siihen nähden keskushyökkääjät eivät erityisesti vakuuta. Eniten aloittaneet, mukana kaikki joilla ainakin 100 aloitusta:

Kalapudas (jolla suurin osa tietysti JYPin riveissä)
Koskenkorva
Bourke
Hyry
Mäenalanen
Pyörälä
Wellman

Bourke on kaiketi kauden mittaan parantanut selvästi, ja Kalapudas myös liigatason sentteri, vaikka kauden 18-19 läpimurron jälkeen ollut vaikeampaa. Muuten sitten nuorisoa, laitahyökkääjiä, ja listan viimeinen kaiketi osoittautunut selväksi flopiksi.

Jos vertailuun otetaan Tappara:

Morley
Virta
Rauhala
Platzer
Tanus

tai HIFK:

Paajanen
Koivistoinen
Wirtanen
Broadhurst
Väänänen

joilla tämä osasto on nähdäkseni parhaassa kuosissa, niin onhan tuossa minun silmääni melkoisesti eroa.

Muut osa-alueet toki kunnossa. Puolustusta ja laitahyökkääjiähän vielä erityisesti vahvistettiin siirtorajalla. Miksi ei keskushyökkäjiä? Ehkäpä ei vain ollut tarjontaa.
Ei tätä peliä senttereillä pelata ja voiteta. Tähän voi kysyä jatkokomentteja HPK:n Toivolan Mikalta.

Mustonen
Tikka
Kanninen
Toivola
Collins

Pitkään ja hyvin pärjättiin ilman ykkössentteri Mustostakin.
 

Verilepakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tosiaan, olihan siellä hankinnoissa mukana myös Cerveny. Tosin taitaa olla sitä perinteistä "pystyy pelaamaan myös keskellä" osastoa. Sinänsä kyllä laadukas hyökkääjä SM-liigaan.

Tässä vaiheessa relevantit kysymykset Cervenyn osalta lienee, osaako aloittaa ja osaako puolustaa. Merkit on että Marjamäki tuli turnausvalmentajaksi peluuttamaan inhorealistista 0-0 hokia jossa luottaa yksilötaitoon ja erikoistilanteisiin että Kärpät saa kaivettua maalin parin voittoja. Kuvaukset Cervenystä kertoo että tunnollinen pelaaja ja täsmäase ylivoimalle. Vahvaa aloittajaa tuo porukka olisi tosin kaivannut.
 

Dalhan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Washington Capitals
Tässä vaiheessa relevantit kysymykset Cervenyn osalta lienee, osaako aloittaa ja osaako puolustaa. Merkit on että Marjamäki tuli turnausvalmentajaksi peluuttamaan inhorealistista 0-0 hokia jossa luottaa yksilötaitoon ja erikoistilanteisiin että Kärpät saa kaivettua maalin parin voittoja. Kuvaukset Cervenystä kertoo että tunnollinen pelaaja ja täsmäase ylivoimalle. Vahvaa aloittajaa tuo porukka olisi tosin kaivannut.
No ei se huonompi voi olla ku Mäenalanen alottaa
 

Sturba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Myllykosken imuri, Kärpät, Carolina Hurricanes
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös