Niin toisaalta asiaa voidaan katsoa asiaa myös ihan puhtaasti näyttöjen kannalta.
Kyllä. Silloin kannattaa myös tehdä niin ja katsoa näyttöjä kokonaisvaltaisesti eikä tuijottaa vain voitettujen pelien määrää. Esim tämä aiemminkin ketjussa ollut tilasto kertoo jotain:
Jos GSAE ei ole tilastona tuttu, voi
täältä lukea lisää.
Tiivistelmänä pari kohtaa:
"This is
the key stat to use when evaluating goalies."
"This is why it appears to be
one of the best metrics for goaltenders."
Jatkoaika oli tämän huomioinut
kausiarvioissaan, missä Westerholmista kirjoitettiin:
"Onnistui tärkeimmässä tehtävässään: takasi käytännössä joka ilta joukkueelleen mahdollisuuden taistella pisteistä. Torjuttujen maalien määrässä yli odotusarvon Westerholm kalpeni kauden aikana vain sarjan parhaalle maalivahdille, Lukon Lassi Lehtiselle. Perustilastoja rumentavat kevään koronakaranteenin jälkeiset panoksettomat pelit, joissa Westerholm ei puolustukselta liiemmin apuja saanut."
Jälkimmäinenkin lause on totta. Tyhjennysmyyntien jälkeen ja panoksettomissa peleissä joukkue jätti maalivahdin yksin. Vielä helmikuun lopussa Westerholmin torjuntaprosentti oli 90,5, mutta putosi sitten tuon takia alle 90:n.
En väitä, että Westerholm on liigan parhaita maalivahteja, mutta jos Liigan vahdit jaetaan kolmeen eri koriin, kuuluu Westerholm tukevasti siihen keskimmäiseen. Otan kyllä hänet mielummin SaiPan ykköseksi kuin esim. KalPan Kilpeläisen tai Ässien Söderströmin. Kilpeläinen on jo 36-vuotias ja iänkin takia hänen kehityskäyränsä menee alaspäin, kun taas Westerholmin voi olettaa olevan iässä, jossa kehittymistä selkeästi tapahtuu. Söderström oli huippulupaus, mutta rasitteena on karmea loukkaantumisherkkyys, minkä takia hän ei ole ehjiä kausia pelannut vielä kertaakaan aikuisiällään. Viime kaudella sai sentään tililleen 30 ottelua, mutta niissäkin voitti Westerholmin vain torjuntaprosentissa, eikä sekään (90,9%) ollut merkittävästi parempi kuin Westerholmin vastaava ennen tuota Jatkoajan mainitsemaa loppukauden tilannetta. Torjuttujen maalien määrässä (GSAE) tai päästettyjen maalien keskiarvossa Westerholm sitten voittikin ruotsalaisen.
Pelkkiä numeroita katsoessa pitäisi varmaan olla huolissaan myös Pelicansin ykkösvahdista Emil Larmista, joka kävi Pohjois-Amerikassa floppaamassa, ja viime kaudella oli ihan hukassa myös Liigassa. En tosin tiedä, miten paljon hänen tilastojaan (89,5% ja 2,61GAA) rumensi HPK:n muiden pelaajien puolustushalukkuus - tai sen puute. Tosin GSAE:ssakin Larmi jäi miinukselle, mikä viittaa siihen, että hän saa myös katsoa peiliin.