Kategoria 1 - ykkössuosikit Tappara-
Ilves-xxxx
Kategoria 2 - vahvat haastajat Kärpät-HIFK
Kategoria 3 - mustat hevoset Pelicans-KalPa-TPS-KooKoo
Kategoria 4 - taistelua kymppipaikasta Ässät-SaiPa-Sport
Kategoria 5 - pelit lähes pelattu JYP-Jukurit-HPK
Ilves - aika jälkeen lainojen
Sarjasijoitus : 1.
Pelatut ottelut/pisteet per ottelu : 19 - 2.21
Tehdyt maalit : 76
Päästetyt maalit : 44
Maaliero : +32
YV : 28.57% (1.)
AV : 83.33% (4.)
Syksyn kouluarvosana: 10
Siinä missä Tapparan leirissä vedetään iloista letkajenkkaa lainapelaajien poistuessa, niin Ilveksen päädyssä ovat ilmeet vakavampia ja urheilujohtaja
Koskelalla varmasti riittää pohdittavaa tulevasta. Vaikka asiaa kääntelisi miten päin tahansa, niin Ilves tulee saamaan turpaansa eniten, mutta kuinka radikaalisesti se sitten lopulta tulee näkymään?
Lukas Dostál,
Arttu Ruotsalainen ja
Juuso Välimäki. Pelipaikkoidensa parhaat Liigassa, joita ei yksi-yhteen voida korvata mitenkään ei kenelläkään ja joiden merkitys joukkueen syyskauden menestykselle on ylläolevassa järjestyksessä. Näiden pelaajien lisäksi voidaan laskea myös
Matias Maccellin poistuminen merkittäväksi menetykseksi. Toki joukkueen vahvuudesta poistui jo
Barret Hayton, jonka lisäksi kutsua Pohjois-Amerikkaan odottaa
Lassi Thomson sekä
Joona Koppanen, mutta näiden pelaajien poistuminen ei tule vaikuttamaan niin radikaalisesti joukkueeseen. Voisi jopa todeta, että taitaa olla parempikin, että Thomson ja Hayton häipyvät pois joukkueesta sähläämästä.
Jos olisin Ilveksen kannattaja, niin olisin henkilökohtaisesti eniten huolissani maalivahtiosastosta ja koska pyrin mahdollisimman objektiivisesti näitä arvioita raapustella, niin tähän ensimmäisenä takerrunkin. Lukas Dostál oli Liigan paras maalivahti, piste. Hänen vaikutuksensa joukkueen pelaamiseen ei rajoittunut ainoastaan torjuntoihin maalinsuulla sekä siihen kuinka hän antoi aina mahdollisuuden pelata pisteistä ja napsi niitä henkilökohtaisella taidollaan itse, vaan tämän lisäksi hän omalla tekemisellään rauhoitti koko viisikon joukkuepeliä, kun kenttäpelaajat tiesivät, että häneen voi luottaa 110% maalinsuulla aina. Vaikka kuinka optimisti koittaisin olla, niin kaksikko
Mäkiniemi-
Kolppanen ei millään tavalla vakuuta itseäni jatkossa. Toki totean, että parhaimmillaan Mäkiniemi pelaa loistavia pelejä, mutta tasaisuuden ja riman pitäminen korkealla seuraavat 30-40 peliä vaatisi kyllä ihmeen, varsinkin kun joukkueen toista sopimuksenalaista maalivahtia ei oikein voi kentälle päästää ja urakehitys näyttäisi olevan menossa uhkaavasti suuntaan pasihäkkinen. Sankaritarinoita toki syntyy tasaisen tappavalla tahdilla, mutta kuitenkin näkisin, että maalivahtiosasto on se alue, jota halutaan lähteä ensimmäisenä vahvistamaan kevättä silmällä pitäen, jotta löytyisi se vahva tandemi, joka mahdollistaa menestyksen.
Arttu Ruotsalaisen johtama hyökkäys muuttunee ainakin hetkellisesti
Eemeli Suomen johtamaksi hyökkäykseksi, kun mies pistettänee laidalta keskushyökkääjän paikalle. Mitä Ilveksen hyökkäyksestä sitten Ruotsalaisen sekä Maccelin poislähdettyä katoaa? Valtavan paljon ylivoimatehoja, henkilökohtaista taitoa sekä hyökkäyspään vaarallisuutta. Onnellinen totuus on kuitenkin, että joukkueesta löytyy näiden kahden hienon pelaajan jälkeenkin valtavan paljon taitoa (Suomi,
Meskanen,
Antonen,
Järventie,
Joo.Ikonen) joka samalla avaa uudet mahdollisuudet (
Saarela,
Päkkilä,
Jon.Ikonen) toisille pelaajille, jotka ovat heidän varjoon nyt jääneet. Nostan yhden nimen tässä kohtaa esille jolta odotan vahvaa kevättä, nimittäin Antti Saarelan. Kokonaisvaltaisessa pelaamisessa ottanut kesän aikana valtavia harppauksia eteenpäin ja onkin rajallisella vastuulla saanut tehtyä hyvää tulosta. Antti ei ole samankaltainen lupaus mitä hänen vanhempi veljensä Aleksi, mutta hänenkin avut löytyvät kuitenkin hyökkäysalueelta. Missään nimessä ei voida odottaa Saarelan korvaavan Ruotsalaista, mutta uskonkin että hänen varaan pystytään rakentamaan vaarallinen tulosyksikön kenttä, jossa hän pääsee pelaamaan kunnolla omilla vahvuuksillaan. Kuluva syksy on osoittanut, että hän olisi valmis sen vastuun myös kantamaan. Oman lisämausteensa soppaan tuovat myös
Ondrej Roman sekä Joni Ikonen. Romanilta voidaan odottaa paljon paljon enemmän mitä syksy todisti (mikäli pelipaikkaa Ilveksestä enää edes löytyy) ja Ikonen - mikäli ikinä pelikuntoon pääsee - saattaa tuoda yllättävän paljon taitoa hyökkäykseen. Kuitenkaan näiden kahden pelaajan varaan ei tarvitse laskea mitään, sillä he eivät tässä keitoksessa ole merkittäviä palasia, vaan lähinnä ylimääräiset lisämausteet. Ykkössentterin, piste- ja maalipörssin ja Liigan parhaimman hyökkääjän lähteminen vaikuttaisi aivan mihin tahansa joukkueeseen valtavan paljon, myös Ilvekseen. Keskusteluissa ja pohtimisissa on kuitenkin ehkä unohdettu, että Ilveksen hyökkäys on valovoimaisen tähden poistumisenkin jälkeen erittäin vahva. Ilveksen nykytoiminta perustuu omien pelaajien pitkäjänteiseen kehittämiseen ja sisäisen kasvun kautta pyritään korvamaan palaset, jotka lähtevät isojen rahojen äärelle. Ruotsalaisen sekä Maccellin poistumiset ajaa täydelliset mahdollisuudet tälle filosofialle, jonka kautta pyritään keräämään hedelmää.
Suurin muutos tulevassa tulee olemaan, että neljän-viiden maalin ylikävelyt ja jäätävän kova ylivoimaprosentti ovat ainakin hetkellisesti todennäköisesti historiaa Ilveksen osalta. Juuso Välimäen poistuminen puolustuksesta on tietenkin sekin valtavan iso menetys, mutta Ilveksen puolustus oli paperilla jo ennen Välimäkeäkin valtavan hyvä ja aivan Liigan kärkeä.
Niko Peltolan paluu sairastuvalta tietenkin peittää hieman Välimäen jättämää aukkoa, mutta kokonaiskuvassa itse en Ilveksen puolustuksesta olisi murheellinen laisinkaan, vaan kyllä ne kysymysmerkit materiaalin osalta tulevasta sijoittuu 70% maalinsuulle ja 30% hyökkäyksen suuntaan.
Ilves kuitenkin on pelitavallisesti
Myrrän aikakaudella aivan Liigan kärkipäätä, ollut jo vuoden verran, että tämäkin tulee pehmentämään sitä laskua, kun läpikäyty kolmikko jatkaa matkaansa. Ehkä kokonaisuudessaan Liigan nopein joukkue, joka painaa neljän ketjun voimin jokaiselta kaistalta lähes kahta miljoonaa, jota on erittäin vaikea puolustaa, varsinkin kun Ilves on Liigan vaarallisin vastahyökkäys joukkue. Ennen kuin joku edes kysyy, miksi voin sijoittaa Ilveksen ilman lainapelaajia näinkin korkealla, niin täytyy muistaa, että myös muutkin joukkueet kokevat niitä menetyksiä materiaalinsa puolesta. Ilveksestä on puhuttu selkeästi eniten, mutta unohdettu ettei suinkaan ole se ainoa kärsijä. Kun katson kokonaisuutta sekä jo mennyttä syyskautta, niin aika vaikeaa on mitään muutakaan joukkuetta kuin Lukkoa laittaa Ilveksen edelle, sillä nämä ovat pelitavallisesti lähes täysin omassa luokassaan parhaillaan, höystettynä hyvällä materiaalilla, josta päävalmentajat ovat saaneet revittyä kaiken potentiaalin irti. Koska rehellisesti sanottuna en usko täyteen 60 pelin runkosarjaan, niin tällä hetkellä näyttäisi, että runkosarjan voittotaistelu on kahden joukkueen kauppaa, joka kyllä taitaa Lukolle kääntyä Dostálin, Ruotsalaisen sekä Välimäen poistuttua.
Mikäli halutaan menestyä, niin se vaatii myös henkisesti vaikeiden hetkien läpikäymistä ja niiden selättämistä yhtenäisesti joukkueena. Jouko Myrrän Ilves on lähiaikoina juurikin tässä tilanteessa, kun lainapelaajat lähtevät rapakon taakse. Myrrän aikakaudella ei Ilvekselle oikeastaan ole edes tullut vielä niitä vaikeita hetkiä, vaan joukkue on painanut lähes vuoden verran mielettömässä flow-tilassa ihastuttaen suomalaista kiekkokansaa. Lainapelaajien lähtö on samaan aikaan suuri uhka, kuin myös iso mahdollisuus. Tuloksellisesti Ilveksellä on niin tukeva pistepotti alkukaudesta, että se kyllä kestää pienen pelillisen notkahduksen, joka saattaakin olla tulossa. Vastaavasti alapuolella olevien joukkueiden pitäisi laittaa kirivaihdetta päälle, että saisi Ilveksen kiinni, mutta taitaa aika tulla tässä vastaan. Joku voisikin sanoa, että rohkea veikkaus, mutta näillä perusteilla uskon Ilveksen turkkinsa säilyttävän, eikä Koskelakaan varmasti jää tuleen makaamaan, vaan mahdollisuus kyllä tiedostetaan haastavista ajoista huolimatta.
Arvio loppukaudesta : Sijat 1-2
1.
Lukko
2.
Ilves
3.
Tappara
4.
HIFK
5.
Kärpät
6.
KooKoo
----------------------------
7.
TPS
8.
KalPa
9.
Pelicans
10.
Sport
----------------------------
11.
SaiPa
12.
Ässät
13.
HPK
14.
Jukurit
15.
JYP