Hyvä Sekera, en halunnut pätkiä ansiokkasta tekstiäsi, vaan vastaan sinulle näin ilman lainauksia. Ymmärrän näkemyksesi ja sen, että Tapparan hyvävireistä pelaamista seuratessa optimismi nostaa rajusti päätään. Niinhän sen pitää ollakin. Olemme erilinjassa sen odotusarvon suhteen, mikä on Tapparan, Lukon ja Kärppien iskukyky pudotuspeleissä. Hyväksyn tämän, eikä minulla ole tarvetta sinun mielipidettäsi yrittää ampua alas. Sinulla on järkevä ja perusteltu kanta. Haluan kuitenkin perustella vielä kahta asiaa, jotka ovat mielestäni ne kaksi suurinta mielipide-eroa välillämme.
En tiedä, että onko se niin optimismia. Jos otetaan isompaa kuvaa käyttöön, niin Tappara on joulutauon jälkeisessä sarjataulukossa ykkönen, on siinä totuuspohjaakin eli realismia vaikka Kärpät kuinka laskettelisi panoksettomana. Kyse on loppuviimeksi kahden joukkueen keskinäisestä paremmuudesta yhdessä ottelussa ja näistä otteluista muodostuu kokonaisuus, jota pohtien mää olen tässä mielipiteeni muodostanut. Tapparaa vastaan Kärppien puolustuspelaamisessa tasakentällisin ja erikoistilanteissa on tullut voiton vieneitä virheitä eikä hyökkäyspeli ole tuottanut tarpeeksi maaleja; oman tilastointini perusteella kahdessa viimeisimmässä keskinäisessä
- Kärpät on laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta 44 kertaa (3 maalia) ja Tappara 19 kertaa (4 maalia)
- Näistä tasakentällisin Kärpät 35 (2 maalia) ja Tappara 15 (2 maalia)
Jos huomioidaan 2-0-voitto lokakuulta, niin lukemat kääntyvät vielä enemmän Tapparalle suosiollisiksi, koska Kärpät jäi maaleitta:
- Kärpät laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta 61 kertaa (3 maalia) ja Tappara 41 kertaa (5 maalia)
- Näistä tasakentällisin Kärpät 48 (2 maalia) ja Tappara 32 (3 maalia)
Jos ei lokakuisen kohtaamisen huomioinen kuulostanut hyvältä, niin ei sitä tee kauden avauspelinkään huomioiminen, mutta mielensäpahoittajien varalta yhteislukemat:
- Kärpät laukonut vaaralliselta maalintekoalueelta 78 kertaa (5 maalia) ja Tappara 54 kertaa (5 maalia)
- Näistä tasakentällisin Kärpät 59 (3 maalia) ja Tappara 41 (3 maalia)
On totta, että Kärpät on päässyt hyökkäyspelissään Tapparaa enemmän vaaralliselle maalintekoalueelle (laukausetäisyys <10 metriä ja laukauskulma 45 astetta pohjois-eteläsuuntaisen keskilinjan molemmin puolin). Tätä sivusit aiemmin kun mainitsit olevasi varma siitä, että Kärpillä on eniten ykkössektorin maalipaikkoja Liigassa, ainakin Tapparaa vastaan näin on. Edellä mainituista laukauksista huomattava osa on kuitenkin tullut Tapparan johtoasemassa, joka vaikuttaa joukkueiden tavoitteisiin puolustamisessa ja hyökkäämisessä, ja tasatilanteessa erot ovat huomattavasti pienempiä.
Toisaalta edellä mainitut lukemat kertovat Tapparan puolustuspelin tiiviydestä huipentuen Metsolan torjuntoihin. Tästä on kysymys: puolustuksen tiiviys ja virheiden hyödyntämisprosentti, näissä Tappara on keskinäisten perusteella Kärppiä edellä. Tähän kun lisätään Tapparan kertaluokkaa parempi erikoistilannepelaaminen, niin prosenttipelaamisen todennäköisyydet ovat Tapparan puolella, kun haetaan asetelmia mahdolliseen playoff-sarjaan.
En muodosta mielipidettäni Tapparan ja Kärppien voimasuhteista sillä perusteella, miten Kärpät on pelannut SaiPaa, Bluesia tai JYPiä vastaan, vaan siitä miten Kärpät on pelannut Tapparaa vastaan. Silloin näkee, että miten vastustajaa pyritään puolustamaan ja miten pyritään hyökkäämään suhteessa paikalla olevaan vastustajaan. Suurin syy, miksi Tappara on Kärpiltä pisteet vienyt, kiteytyy puolustuksen tiiviyteen ja virheiden hyödyntämistehokkuuteen. Tappara on osannut käyttää kovaa prässiä karvauksessa oikea-aikaisesti ja saanut horjutettua Kärppien pelaajia virheisiin, mm. Malisen voittomaali 13.2-pelissä.
Pudotuspelit ovat totta kai oma ympäristönsä, mutta jos ei näistä keskinäisistä kohtaamisista voi vetää johtopäätöksiä siksi, koska toinen ei muka ollut täysillä mukana, niin kummalliseksi menee. Jos urheilussa ei ehkä pahinta kilpakumppania vastaan synny taisteluasennetta tai puuttuu motivaatiota noin paljon kuin tulokset antaisivat ymmärtää, niin tuntuu menevän selittelyksi. Olen esittänyt mielipiteeni perusteluineen siitä, että Kärpät ei ole yhtä tasapainoinen ryhmä kuin viime vuonna ja olen ollut sitä mieltä kauden alusta asti. Tapparan ja Kärppien keskinäiset kohtaamiset ovat vahvistaneet tätä käsitystä juuri puolustuksen yksilöiden osalta.
Vaikka
@Nemesis63 mainitsi, että Kärpät puolustaa viisikkona eikä siksi saisi korostaa puolustajien heikkoutta, niin sillä tavallahan kaikki menestyvät joukkueet toimivat – pelaavat yhteistyön jääkiekkoa. Ei siinä ole mitään erikoista, se on pakollista nykykiekossa että kaikki tekevät osansa. Olen painottanut Kärppien puolustuksen osatekijöiden eli yksittäisten pelaajien olevan heikompia kuin viime vuonna, mikä on mielestäni ilmennyt kohtaamisissa selvimpiä haastajia eli Lukkoa ja Tapparaa vastaan. Lukkoa vastaan yhteensä 19 päästettyä maalia ja Tappara vienyt kolme viimeistä puhtaasti. En ole kaikkia näitä pelejä nähnyt, mutta tulos on tulos.
1. Selkeä runkosarjan johto on vaikuttanut Kärppien pelaamiseen tuloksia heikentävällä tavalla.
Tämä on hyvin tuttua Tapparastakin, viime kaudelta. Viime kaudellahan tilanne oli se, että Kärpät ja Tappara olivat hyvän matkaa karussa kärjessä kun runkosarjaa alettiin lopetella ja tuosta mitä kirjoitit löydettiin Tappara-leirissä hyvä syy kolmelle peräkkäiselle loppurunkosarjan tappiolle (6.3 Jokerit 3-4 rl., 8.3 HPK 4-1 ja 11.3 SaiPa 0-1).
Kuvailemasi tilanne voi ihan hyvin olla nyt Kärppien joukkueessa. Tämä näköjään menee vähän vänkäämiseksi, kun et ota tarkasti esittämiini asioihin kantaa (toteat että hyväksyt näkemykseni) vaan vakuuttelet, että kyllä se siitä. Voi olla, että homma lähtee kulkemaan tai sitten ei. Viime kaudella Tapparalla oli tuskallinen ensimmäinen playoff-sarja Pelicansia vastaan, kun loppurunkosarja meni ilman panoksia, mutta Kärpillä meni sutjakkaammin HPK:ta vastaan. Kokemuspohja kertoo, että vakuuttelu voi olla petollista jos vastustajaksi asettuu "väärä joukkue", mutta pelithän sen totta kai näyttävät.
2. Sinä arvotat joukkueiden keskinäisiä pelejä enemmän kuin minä. Minä en antaisi niin paljon arvoa yksittäisille runkosarjanotteluille.
Kun voimasuhdeketjussa ollaan, niin kyllä menee yksioikoiseksi jos voimasuhteet luetaan auki sarjataulukosta. Voimasuhteet tarkoittavat voimasuhteita yleisesti, mutta myös kahden yksittäisen joukkueen välillä. Silloin ei sarjataulukko kerro totuutta vaan pitää nähdä miten nimenomaiset kaksi joukkuetta pelaavat vastakkain. Tällöin täytyy käyttää omiin havaintoihin perustuvia näkemyksiäkin ja tässä valossa näen kovimpia haastajia vastaan pelatessa Kärpissä sen kokoluokan haavoittuvuuksia, joita ei tyypillisillä mestareilla ole näkynyt.
Tapparalla on tuloksellinen niskalenkki Kärpistä eikä Lukkoakaan vastaan "sarjan paras viisikkopelaaminen" ole puolustuksen osalta pitänyt, kuten aiemmin kirjoitin 19 päästetystä viidessä pelissä. Kärpät on varmasti pärjännyt muita joukkueita pl. Lukko ja Tappara vastaan hyvin, mutta niin on Tapparakin kun runkosarjan ykköstä ja kakkosta vertaillaan.