Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 047 526
  • 5 672

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mestiksessä on osaavia organisaatioita ja moni selvästi KalPan puuhastelua edellä. Kyse on vain tulovirroista, jotka ovat niin paljon pienemmät kuin Liigalla. Menot eivät valitettavasti laske samassa suhteessa.

Olen tästä erimieltä. Mestiksessä on kaksi kohtuu hyvin toimivaa organisaatiota, Kookoo ja Sport. Täytyy kuitenkin muistaa, että molemmat seurat ovat olleet kuilun partaalla, toinen jo pohjallakin, joten tekemisen historia on aika lyhyt.

Jukurit on nostunut tasoaan, junioritoiminnan taso tosin pudottaa sen yleistasoa roimasti. Liigassa pienillä seurolla täytyy olla omaa juniorituotantoa. Tuto taas on muutaman rahoittajan harrastus. Mikäli nämä herrat kyllästyvät, seura putoaa takaisin Mestisten pienten joukkoon.

Minusta organisaation pitää olla rakennettu terveelle pohjalle, eikä tavoittelemaan liigapaikkaa. Tehdään omaa hommaa ammattimaisesti, kootaan joukkue olemassa olevien resurssien mukaan, myydään oikeaa tuotetta, panostetaan omaan juniorituotantoon jne. Tällainen organisaatio on mahdollista kasvattaa liigatasolle, koska tällöin ei jouduta rakentamaan kaikkea tyhjästä.

Mestisjoukkueiden pitäisi hankkia hyvä myyntimies toimitusjohtajaksi, realistinen talousmies hallituksen puheenjohtajaksi, pätevä urheilutoimenjohtaja johtamaan urheilupuolta ja erittäin hyvä junioripäällikkö organisoimaan junioritoiminnan.
 
Suosikkijoukkue
Päätykatsomoiden kiekko-oraakkelit
Katsotaan nyt minkälainen lisenssisysteemi tähän saadaan, mutta aika todennäköistä on, että vain harvat ja valitut Mestisseurat voivat nousta ja kukaan ei tule koskaan liigasta tippumaan.

Samaa mieltä. Liigasta ei putoa muuten kuin ajamalla seura totaalikonkurssiin (ei välttämättä sillloinkaan) tai vaihtamalla sarjaa. Liiga on suljetun yhteisön yritystoimintaa. Näin se on ja turha siitä on mussuttaa, liiga päättää omista asioistaan ja omista jäsenistään vaikkei sillä urheilullisuuden kanssa ole mitään tekemistä. Itse toivoisin, että "yhteistyössä" tehtävä vaatimuslista nousijakandidaateille julkaistaisiin myös muille kuin joukkueiden johdolle ja niistä myös pidettäisiiin kiinni.

Liigakandidaateista Sport on selkeä ykkönen niinkuin kaikki tietävät. Uskon että liigalla on jopa muutama vuosi aikaa odottaa Sportin voittavan Mestiksen, jos tuo nyt jatkossa enää edes on ehto liigapaikan hakemiseen. Sportin tulevan nousun jälkeen viidennen- ja kuudennentoista joukkueen nousu onkin sitten isoommas kärees. Itse en usko, että Suomessa riittää pelaajatuotanto tai markkinat kuudentoista joukkueen edes nykyisen tasoiselle itä- ja länsinaapurin ja rapakontakaisten sarjojen kasvattajaliigalle.
 

paraspelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Olen tästä erimieltä. Mestiksessä on kaksi kohtuu hyvin toimivaa organisaatiota, Kookoo ja Sport. Täytyy kuitenkin muistaa, että molemmat seurat ovat olleet kuilun partaalla, toinen jo pohjallakin, joten tekemisen historia on aika lyhyt.

Jukurit on nostunut tasoaan, junioritoiminnan taso tosin pudottaa sen yleistasoa roimasti. Liigassa pienillä seurolla täytyy olla omaa juniorituotantoa.

Jukureilla tuo junioritoiminta on tosiaankin suurin "häpeäpilkku" mitä tällä hetkellä organiaaatiosta löytyy. Koko aika mennään sielläkin eteenpäin.

Mutta jos tuota junnutoimintaa ei lasketa, Jukuriorganiaaatio on ammattimaistunut muutamassa vuodessa aivan räjähdysmäisesti. Ylivoimaisesti eniten koko Mestiksessä.

Tokihan voitte ruveta luettelemaan millä osa-alueilla esim. KooKoo on Jukureita organiaaationa edellä. Eipä niitä montaa löydy.
 

Beukeboom

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät / Mamba!
Jatkuvasti puhutaan siitä, että nousu- ja putoamiskarsinnat kuuluvat eurooppalaiseen huippupalloiluun. Tämä on kiistatonta, mutta jos fokus muutetaan eurooppalaisesta huippupalloilusta huippujääkiekkoiluun, huomataan, että karsintapelit ovat harvemmassa.

Huippusarjoista NHL, KHL, AHL, DEL ja ovat täysin suljettuja. Tsekin ja Slovakian Extraligat ja Suomen Liiga omaavat täysin saman järjestelmän - ylimmän sarjatason viimeinen ja alimman ensimmäinen pelaavat paras seitsemästä- sarjan.

SHL on siis poikkeus jääkiekkoilevassa maailmassa.
 
Ja siitä, että seurat näivettyivät konkurssin partaalle, kun liiga suljettiin. Se on huonoa taloudenhoitoa, jos on menot ja tulot huonossa suhteessa ja ei siitä voi liigaa syyttää. Firmaa pitää pystyä pyörittämään niin, että siihen on varaa.
Okei, eli ilmeisesti olit vain vajain tiedoin liikenteessä. Konkurssin partaalle tarkoitti tässä yhteydessä, että uutta rahaa olisi pitänyt saada sisään toiminnan jatkamiseksi. Suht normaali tilanne yritystoiminnassa ja varsinkin urheilubisneksessä. Tällä kertaa kyse oli kuitenkin siitä, että täysin poikkeuksellisesta kilpailutilanteesta johtuen (tästähän on väännetty, oliko koko liigan sulkeminen määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä, ja minun tulkintani mukaan oli) esimerkiksi Kokkolassa ei tällaisessa tilantessa nähty mitään syytä panostaa toimintaan jossa talkootyön voimin pelaillaan tyhjille katsomoille mehupurkista, vaan toiminta ajettiin mieluummin alas. Kouvolassa sama kohtalo oli erittäin lähellä, mutta onneksi jostain löytyi hulluja jotka olivat valmiita rakentamaan tulevaisuutta ilman mitään lupausta huomisesta, ja itse asiassa taitavat tehdä sitä edelleen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...esimerkiksi Kokkolassa ei tällaisessa tilantessa nähty mitään syytä panostaa toimintaan jossa talkootyön voimin pelaillaan tyhjille katsomoille mehupurkista, vaan toiminta ajettiin mieluummin alas. Kouvolassa sama kohtalo oli erittäin lähellä, mutta onneksi jostain löytyi hulluja jotka olivat valmiita rakentamaan tulevaisuutta ilman mitään lupausta huomisesta, ja itse asiassa taitavat tehdä sitä edelleen.

Mikäli Mestisseuran ainoa motiivi on SM-liiga, kannattaakin ajaa toiminta alas. Tosin Kokkolassa taisi vaan käydä kuten monilla muillakin Mestispaikkakunnilla, tulot budjetoitiin toivotaan toivotaan perusteilla.

On kestämätöntä, että Mestisfanit ja -päättäjät puhuvat halventavasti omasta sarjastaa. Kylmä tosiasia on kuitenkin se, että valtaosalle seuroista Mestis on se oma juttu.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Lapsellisen naiivia tekstiä muutamalta liiga-seuran kannattajalta :D "Liiga on varmasti auki, koska niin on sanottu!" yeah right...

Miten tuo eroaa teidään "Liiga on varmasti kiinni, koska yhyhy". Ei tuolle ole teillä edes mitään perusteluja.

- Se että Mestiksen voittajan tarvitsee olla parempi kuin Liigajumpo (paras seitsemästä) ei ole mikää perustelu sille että Liiga ei olisi auki.
- Myöskään isolla rahalla pyörivän ammattilaissarjan vaatimukset (hallinkoko jne.) eivät ole perusteluja.

Olen nähnyt nyt kolmet karsinnat. Pelaajien ja valmentajien tuskan ennen otteluja ja niiden jälkeen. Pienen "voitonriemun" jokaisen voitetun pelin jälkeen ja tuskan aina kun se yksi ottelu on hävitty - "Mitä jos sittenkin..." Lopulta sitten sen vapautumisen kun viimeinen kidutuksen ottelu on voitollisesti ohi. Älkää vittu tulko sanoon että karsinnat eivät ole olleet todellisia!

Lapsellista foliohattuilua ja oman huonouden peittelyä väittää että esimerkiksi Sporttia ja Jukureita ei olisi otettu Liigaan jos Ilves olisi kaatunut.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Case Masuhr

Vastaa tapaus Koistista. Jättipalkkainen kiekollinen puolustaja. Huonot tehot ja surkea +/- lukema. Potentiaalia on mutta sitä ei saada sillä hetkellä kyseisessä joukkueessa esiin. KalPalla ongelmia maalinteon kanssa, ei niinkään puolustuksen. Sarjakakkonen SaiPa päästänyt maalin enemmän.

Totta munassa KalPa haluaa tällaisestä pelillisesti turhakkeesta eroon. Lisäksi kassa huutaa hoosiannaa niin WIN-WIN. Jotain ammattimaisuuden rippeitä jäljellä Kuopiossakin.
 

Oksemanden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se, joka säilytti Mestis-paikkansa pelaamalla
SHL on siis poikkeus jääkiekkoilevassa maailmassa.

Mitä väliä? Kysymys kun ei ole siitä, miten monessa maassa järjestelmä on käytössä, vaan siitä, miten hyvin se toimii käytännössä. Ruotsissa kiekko häviää tietenkin jalkapallolle suosiossa, mutta maassa on Suomeen verrattuna enemmän elinvoimaisia organisaatioita juuri tuon nousumahdollisuuden ja puuhastelijoiden vähyyden takia. Rohkenen väittää, että länsinaapurissa on kolmella korkeimmalla sarjatasolla yhteensä noin 30 (give or take) vakavasti otettavaa organisaatiota, jotka pystyvät taistelemaan vaikka Le Mat -kannusta, mikäli resurssit valjastetaan oikein. Yksi tärkeimmistä avaintekijöistä tälle on se, että sarja on oikeasti avoin ja karsintasarjat pelataan reilusti. Tällöin myös sponsorit uskaltavat laittaa enemmän likoon ja porukka pysyy hallissa viimeiseen peliin asti.

Ruotsalaisen kiekkojärjestelmän onnistuneisuutta ei tarvitse Suomen vastaavasta poiketen päätellä yksittäistapauksista, sillä toiminnan taso on vakiintunut korkealle sekä kentällä että sen ulkopuolella. Pienimmilläkin paikkakunnilla organisaatioissa on liuta täyspäiväisiä työntekijöitä ja julkinen sektori tukee toimintaa niin kuin pitääkin. Tämä johtuu siitä, että vuosikausia toiminut järjestelmä on kerännyt laajaa luottamusta taholta kuin taholta, eikä hyvin pelittäviä asioita lähdetä sörkkimään turhaan. Totta helvetissä jopa Banaanistanin hevospoolokansa luottaisi pääpiirteittäin 35 vuotta samalla lailla toimineeseen systeemiin enemmän, kuin joka vuosi muuttuvaan sellaiseen. Kestävllä kehityksellä on seuraamuksensa: ei voi väittää, etteikö lähes jokaisella SHL-, Allsvenskan-, ja Hockeyettan-paikkakunnalla olisi väkilukuun ja pelin tasoon suhteutettuna erittäin kiitettävää massa uskollisia sponsoreita, kannattajia sekä mediaa, jotka seuraavat oman joukkueensa otteita sarjataulukon tilanteesta huolimatta. Intohimoa sekä halua tehdä asioita oikein löytyy miltei jokaiselta paikkakunnalta Tukholmasta Tornioon. Ongelmatapauksia on tietenkin myös länsinaapurissa, mutta niitä ei ole useimmiten lähdetty ruokkimaan, vaan pahimmat tapaukset on hoidettu heti alkuunsa.

Tässä valossa katsottuna ei ole väliä sillä, kuinka monessa maassa tuo järjestelmä on käytössä. Sillä on merkitystä, miten hyvin systeemi sovellettaisiin Suomen oloihin ja minkälainen joukko naamoja sitä laitetaan vetämään. Täydellinen valokopioiminen ei tietenkään ole maiden erojen takia kannattavaa - eikä varmaan edes mahdollista - joten jos pelkkää karsinta-aspektia katsotaan, niin jopa palaaminen mihin tahansa ennen vuotta 1994 voimassa olleista karsintajärjestelmään olisi eteenpäin menoa. Loppukaneettina suomikiekko tarvitsee muutoksen ohella neljää asiaa kipeämmin kuin koskaan: avoimuutta, osaamista, reiluutta ja pysyvyyttä. On siirryttävä monopolista avoimeen kilpailuun sellaisen johtoportaan voimalla, joka osaa hoitaa hommansa vuodesta toiseen kunnioitettavasti (aiheuttamatta vahinkoa), joka kohtelee kaikkia sidosryhmiään mahdollisimman kunnioittavasti, joka osaa arvostaa toimivaa järjestelmää jättämällä sen rauhaan ja joka puuttuu ongelmiin aina tarvittaessa, muttei aloita muniinpuhaltelua tilanteen mennessä vaikeaksi.

Kuulen jonkun jo sanovan hiljaa mielessään, että tämä kaikki on "liikaa vaadittu", mutta niinhän on vissiin kaikenlainen muutos, jos sille linjalle lähdetään.
 

Beukeboom

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät / Mamba!
Mitä väliä? Kysymys kun ei ole siitä, miten monessa maassa järjestelmä on käytössä, vaan siitä, miten hyvin se toimii käytännössä.

Lähinnähän sarjan avaamista puolustavat jatkuvasti alleviivaavat sitä, kuinka eurooppalaiseen palloiluun kuuluu putoaminen ja nouseminen. Parhaaseen kun muuallakin-ajattelutapaan nojaten.

Kunhan toin toisen näkökulman asiaan. Henk. koht. se ja sama.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Mitä väliä? Kysymys kun ei ole siitä, miten monessa maassa järjestelmä on käytössä, vaan siitä, miten hyvin se toimii käytännössä. Ruotsissa kiekko häviää tietenkin jalkapallolle suosiossa, mutta maassa on Suomeen verrattuna enemmän elinvoimaisia organisaatioita juuri tuon nousumahdollisuuden ja puuhastelijoiden vähyyden takia. Rohkenen väittää, että länsinaapurissa on kolmella korkeimmalla sarjatasolla yhteensä noin 30 (give or take) vakavasti otettavaa organisaatiota, jotka pystyvät taistelemaan vaikka Le Mat -kannusta, mikäli resurssit valjastetaan oikein. Yksi tärkeimmistä avaintekijöistä tälle on se, että sarja on oikeasti avoin ja karsintasarjat pelataan reilusti. Tällöin myös sponsorit uskaltavat laittaa enemmän likoon ja porukka pysyy hallissa viimeiseen peliin asti.
Sillähän ei ole asian kanssa mitään tekemistähän, että Ruotsissa on lähes tuplaten väestöä ja yritykset saavat verovähennyksiä urheilusponsoroinnissa?
Väitän, että se suurin ero tulee näistä kahdesta eikä suinkaan noista mitä itse väitit.
Kyllä Suomessa yritykset lähtisivät ihan eri tavalla mukaan tukemaan urheiluseuroja jos ne itsekin hyötyisivät siitä merkittävästi.
Suomessa tuo hyöty on vaan huomattavasti pienempi kuin Ruotsissa joten myös sijoitetut rahasummat ovat tämän takis eri suuruusluokassa.
 

Oksemanden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se, joka säilytti Mestis-paikkansa pelaamalla
Sillähän ei ole asian kanssa mitään tekemistähän, että Ruotsissa on lähes tuplaten väestöä ja yritykset saavat verovähennyksiä urheilusponsoroinnissa?

Totta tämäkin. Toki molemmilla on oma suuri vaikutuksensa asiaan, mutta jälkimmäinen tekijä on täysin muutettavissa.

Pääpointti on se, että tekemällä oikeita ratkaisuja (avaamalla sarjajärjestelmä, poistattamalla puolivakavissaan seuroja sekä liittoa johtavat ihmiset viroistaan ja vakiinnuttamalla sarjan kulku) nostetaan yleisen toiminnan tasoa huomattavasti ja tehdään tuotteesta houkuttelevampi sidosryhmille. Kuten jo aikaisemmin sanoin, ei ole mitenkään mahdollista tehdä jokaista asiaa samalla tapaa kuin Ruotsissa johtuen osittain asukasluvun kaksinkertaisuudesta ja rahahanojen aukinaisuudesta. Aina voi ja pitää kuitenkin tarkastella toimintaa kriittisesti, sekä mahdollisuuksien mukaan parantaa. Näitä mahdollisuuksia on jo sen verran paljon, että on täysin turhaa ja suomikiekon edun vastaista jättää niitä käyttämättä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Ruotsissa kiekko häviää tietenkin jalkapallolle suosiossa, mutta maassa on Suomeen verrattuna enemmän elinvoimaisia organisaatioita juuri tuon nousumahdollisuuden ja puuhastelijoiden vähyyden takia. Rohkenen väittää, että länsinaapurissa on kolmella korkeimmalla sarjatasolla yhteensä noin 30 (give or take) vakavasti otettavaa organisaatiota, jotka pystyvät taistelemaan vaikka Le Mat -kannusta, mikäli resurssit valjastetaan oikein...

Oksemandenin viesti vaan esimerkkinä siitä, että tässä ketjussa on taas sorruttu samaan syntiin, eli Suomen ja Ruotsin tilanteiden vertailuun keskenään. Hehkutetaan Ruotsin kvalserieniä ja "avointa sarjaa", vaikka tämä on johtanut länsinaapurissa mitä oudoimpiin kilpavarusteluihin, konkurssi-uhkiin ja säätöihin.

Viimeksi juttelin asiasta eilen Hjalmari-areenalla kahden Djurgårdenin ja yhden Malmön edustajan kanssa ja tälläkin hetkellä ongelmia on paljon.

Ihan muuten vaan pari faktaa joistakin "hissijoukkueista" kahden sarjatason välissä:

- Leksand: oli täydellisen tuhon partaalla vielä noin puolitoista vuotta sitten. Seura oli elänyt yli varojensa pitkään. Ruotsissa Leksandin talouden uudelleenjärjestely on herättänyt vahvojan tuntemuksia ja paljon näkyvyyttä mediassa: tilannetta kutsutaan "taloudelliseksi dopingiksi", joka mahdollistaa tilapäisesti Leksandin pelaamisen Elitserienissä, vaikka talouden realiteetit ovat jotain aivan muuta.

- Timrå joutui keväällä 2013 hakemaan apua kunnalta ja julkiselta sektorilta, selvitäkseen ylikulutuksesta, jonka oli aiheuttanut kilpavarustelu Elitserienissä. Seura oli elänyt pitkään yli varojensa.

- Södertälje ja Malmö taloutta on laitettu uuteen uskoon sillä tavalla, että vanhoja velkoja on annettu anteeksi.

- Tällä hetkellä ehkä kaikkein mielenkiintoisimmassa tilanteessa on Växjö, joka otti isoja lainoja rahoittaakseen omaa uutta areenaansa. Växjölle jopa annettiin muutama vuosi, jolloin lyhennyksiä ei tarvinnut maksaa, mutta nyt pitää ja summa on noin 14 miljoonaa kruunua vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli Växjö tippuu SHL:stä, menee seura konkurssiin.

- Tunnetuin tapauksista on varmaankin AIK, joka pelastettiin muutama vuosi sitten varmalta näyttäneeltä konkurssilta.

Muistutuksena, etten itsekään ole mitenkään tyrmäämässä avointa Liigaa, kunhan halusin muistuttaa Ruotsin tilanteesta, jossa ei todellakaan ole asiat niin hyvin, kuin muutamat tällä palstalla haluavat jostain syystä esittää.

edit. tässä artikkeli, jossa hieman sivutaan näitä aiheita:
Svenska Hockeyförbundets misslyckande - VIK Västerås HK - H-Allsvenskan | SvenskaFans.com
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Avaatko vähän, että minkä ihmeen takia kannattaa ajaa tällöin toiminta alas?

Jokainen joukkue tuottaa viihdepalveluita asiakkailleen niin SM-liigassa kuin Mestiksessä. Mestisjoukkueen tulee rakentaa organisaationsa tätä varten, mahdollinen nousu on kirsikka kakun päälle.

Tästä syystä Kokkolan Hermeksen kannatti laittaa homma pakettiin, koska liiganousu oli monesta syystä realismin ulkopuolelle. Jos taas seura olisi kehittänyt toimintaansa pitkäjänteiseisti, olisi nostanut juniorityönsä tasoa, saanut parannettua olosuhteita jne., nousu olisi voinut joissain vaiheessa olla mahdollinen. Nousu SM-liigaan ei kuitenkaan voi olla Kokkolan Hermeksen strategian tärkein asia vaan esimerkiksi hyvän Mestiskiekon tuottaminen ja Kokkolan seudun juniorityön nostaminen maan kärkitasolle.

Täällä monet Mestisfanit ovat vaatimassa taloudellisten ja olosuhteisiin perustuvien rajoitteiden poistamista. Minusta tämä on vastuutonta, sillä tällaisella ajattelulla voidaan tuhota jääkiekon harrastamis mahdollisuudet paikkakunnalta pitkäksi ajaksi.

SM-liiga on kallis sarja, nousijalla tulee olla realistiset mahdollisuudet selvitä kaudesta. Jos paikkakunnalla on heikko tasoinen muutaman tuhannen katsojan halli, SM-liiga kaudesta selviytyminen ei ole realismia vaan seura tuhoutuu. Jos joukkue ottaa toistuvasti turpaan, katsojia ei vaan ole, vaikka pelattaisiinkin SM-liigaa.

Menneisyys on menneisyyttä, 90-luvun alussa pelattiin vielä kulukorvauksilla.
 

Fordél

Jäsen
Jokainen joukkue tuottaa viihdepalveluita asiakkailleen niin SM-liigassa kuin Mestiksessä. Mestisjoukkueen tulee rakentaa organisaationsa tätä varten, mahdollinen nousu on kirsikka kakun päälle.

Ei vaan keskiössä on urheilu. Jokainen joukkue rakentaa organisaationsa tuottamaan mahdollisimman hyvää urheilullista menestystä. Siinä sivussa tuotetaan myös viihdettä katsojille. Osalla jengeistä päätavoite on Mestiksen voitto ja sitä kautta päästä Liigaan. Osalla jengeistä päätavoite on vain Mestiksessä menestymisessä. Oli päätavoite sitten Liigapaikassa tai Mestiksessä menestymisessä, molemmat täytyy tehdä ilman, että seuran toiminta ja olemassaolo vaarantuu. Nämä asiat eivät ole kuitenkaan ristiriidassa keskenään. Liigaan voidaan pyrkiä ilman, että seuran olemassaolo vaarantuu. Toki niitäkin esimerkkejä löytyy, jossa liiganousua on haettu liiallisella riskillä. Niitäkin esimerkkejä löytyy, jossa seuran toiminnan olemassaolo saatu vaarannettua SM-liigassa pelatessa. Huonoa seurajohtoa löytyy kaikkialta.

SM-liiga on kallis sarja, nousijalla tulee olla realistiset mahdollisuudet selvitä kaudesta. Jos paikkakunnalla on heikko tasoinen muutaman tuhannen katsojan halli, SM-liiga kaudesta selviytyminen ei ole realismia vaan seura tuhoutuu. Jos joukkue ottaa toistuvasti turpaan, katsojia ei vaan ole, vaikka pelattaisiinkin SM-liigaa.

Ei olekaan realismia, mutta tällaisia tapauksia ei ole tullut ainakaan mun tietoisuuteen. Viime vuosina Liigapaikkaa ovat tavoitelleet seurat, joilla on siihen ainakin jollain tasolla realistinen mahdollisuus esim. jäähallin osalta.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Jokainen joukkue tuottaa viihdepalveluita asiakkailleen niin SM-liigassa kuin Mestiksessä. Mestisjoukkueen tulee rakentaa organisaationsa tätä varten, mahdollinen nousu on kirsikka kakun päälle.

Tottakai, kyse on tuotteesta ja tuotteen pitää olla viihdyttävä. Ongelmaksi tulee vain se, että kaikilla paikkakunnilla on mahdoton myydä yleisöä viihdyttävää tuotetta, jos sarjajärjestelmä on kiinni. Kyseessä on suuri kulmakivi sille, että mieltääkö yleisö koko toimintaa tavoitteelliseksi tai viihdearvolliseksi. Ensi keväänä kun seura X voittaa mestaruuden ja liigan porttien aukeamisesta ei ole tietoakaan, voi seurata aikamoinen kriisi koko sarjalle kaudeksi 2014-2015. Mutta tämä on toki mestis-seurojen syy, näinhän se aina tietyn leirin mielestä on.

Itse en perustele agendaani sillä, että meidän pitäisi kopioida automaattisesti sitä mitä Ruotsissa on tehty, vaikka pidänkin siitä mallista. Mielestäni meillä ei vain ole pienessä maassa varaa tappaa tavoitteellista edustusjääkiekkoa nipussa ~100 000 asukkaan taajamia, sarjajärjestelmän vuoksi. Olen ne omat huoleni täällä kyllästymiseen asti kirjoittanut, mutta ne eivät ketään kiinnosta. Esim. ihan sama, jos jääkiekon paikallisen aseman heikkeneminen aiheuttaa junioripuolella laadun sekä määrän heikkenemistä, olemme niin suuri kiekkomaa, että ihan sama jos jääkiekko ei enää ole ykköslaji Kouvolassa, Joensuussa, Mikkelissä tai Vaasassa - pelataanhan sitä jääkiekkoa kuitenkin niillä tärkeillä paikkakunnilla.

Liigan viisaat luo sarjajärjestelmällä enemmän ja enemmän kuilua liigan ja mestiksen väliin, ja tekevät noususta tulevaisuudessa yhä mahdottomampaa. Sitten vielä viisastallaan liigan ja mestiksen suuresta kuilusta, kun edellisellä sulkemisella suuren osan siitä taudista itse aiheuttivat. Sitä en ymmärrä nyt tai koskaan, mutta tämä on osa heidän agendaansa. Mitä alemmas Mestis-seurat vajoavat sitä turvatumpi esim. Kapasen ja Leinosen persus on ja sitä alistuneempia herkkufarmeja heidän tarpeisiinsa löytyy.
 

Chiquita

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO
Tuto taas on muutaman rahoittajan harrastus. Mikäli nämä herrat kyllästyvät, seura putoaa takaisin Mestisten pienten joukkoon.

Onhan noita ollut liigassakin. Lukko, Blues, Jokerit, Kärpät…

Kyllä TuTolla on kuitenkin junnutoiminta kehittänyt kovasti pelaajia Artukaisiin pelaamaan koko kauden kestävillä try outeilla tai muilla vastaavilla ja ihan hyvin ovat muutenkin junnut pelanneet.

Oma mielikuvani Salmelan ja Vaisteen lompakonnöyreistä on se, että niiden varaan ei voi mitään laskea. Seura on aika omillaan, mutta hädän hetkellä voi olla apu saatavilla. Ei sieltä Tamminenkaan mitään älyttömiä summia pyytänyt, mutta ei mennyt läpi sekään, onneksi. :D
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei vaan keskiössä on urheilu. Jokainen joukkue rakentaa organisaationsa tuottamaan mahdollisimman hyvää urheilullista menestystä. Siinä sivussa tuotetaan myös viihdettä katsojille...

Tämä tarkoittaisi paluuta amatööriurheiluun, jossa pelaajien palkoilla ei ole ratkaisevaa merkitystä seuran budjetissa. Ajatuksesi on kaunis ja ylevä, mutta valitettavasti epärealistinen. Seuran päättäjien täytyy ajatella aina asioita talous edellä, muuten pitkäjänteinen toiminta on mahdotonta.

Nykyään urheilu ei ole aina urheilussa keskiössä, koska urheilijoista on tullut ammattilaisia, joille pitää maksaa palkkaa. Palkan maksajina toimivat katsojat, joille pitää pystyä tarjoamaan sellainen tapahtuma, josta he ovat valmiita maksamaan uudelleen. Keskinkertaisella menestyksellä Mestiksessä pelaava joukkue voi rakentaa ottelutapahtuman, joka on heidän organisaatiolle hyvä. Sopiva hinta, omia junioreita, viihtyisä tapahtuma, värikäs pelaaja jne., ovat asioita joilla tällainen ottelutapahtuma voidaan markkinoida yleisölle.
 

Fordél

Jäsen
Tämä tarkoittaisi paluuta amatööriurheiluun, jossa pelaajien palkoilla ei ole ratkaisevaa merkitystä seuran budjetissa. Ajatuksesi on kaunis ja ylevä, mutta valitettavasti epärealistinen. Seuran päättäjien täytyy ajatella aina asioita talous edellä, muuten pitkäjänteinen toiminta on mahdotonta.

Nykyään urheilu ei ole aina urheilussa keskiössä, koska urheilijoista on tullut ammattilaisia, joille pitää maksaa palkkaa. Palkan maksajina toimivat katsojat, joille pitää pystyä tarjoamaan sellainen tapahtuma, josta he ovat valmiita maksamaan uudelleen. Keskinkertaisella menestyksellä Mestiksessä pelaava joukkue voi rakentaa ottelutapahtuman, joka on heidän organisaatiolle hyvä. Sopiva hinta, omia junioreita, viihtyisä tapahtuma, värikäs pelaaja jne., ovat asioita joilla tällainen ottelutapahtuma voidaan markkinoida yleisölle.

Sori, mutta se ei vaan mene näin. Kaiken keskiössä on ja pitää olla urheilu sekä siinä menestyminen. Suuri yleisö ei valitettavasti tule Mestisjengin hallille ellei seura menesty tai sillä ole menestysvuosia taustalla. Vain menestymisen varaan pystytään rakentamaan pitkäjänteistä laadukasta toimintaa (kuten viihtyvä ottelutapahtuma), jonka tavoitteena voi olla niinkin kova juttu kuin Liiganousu. Ja tämä tavoitteenasettelukin on aivan ensisijaisen tärkeää. Kun Mestisjengi voi asettaa tavoitteeseen Liiganousun, saa se toimintaansa aivan uudenlaista dynaamisuutta. Tämä on nähty mm. Kouvolassa.

Eli urheilupää edellä pitää mennä ja siinä samalla pitää tottakai huolehtia muista tärkeistä asioista, kuten ottelutapahtuman viihtyvyydestä tai junnutoiminnasta. Kaikki kuitenkin hyödyttävät urheilullista tavoitetta eikä mitään viihdettä.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Täällä nyt tullut sellasia kommentteja että ei tiedä pitäiskö itkeä vai nauraa, toki itse keskustelu velloo varsin mielenkiintoisena, mutta pistää kyllä ihmettelemään että mitäs vuotta sitä oikeen eletään, kun sponsorointi on jotain helskutin tukemista, samaan aikaan kun ihmisiä laitetaan kilometritehtaalle päivä toisensa perään.

Fakta on että sponsori ostaa mainostilaa ja mainosaikaa, joko paikalliseen tai valtakunnalliseen näkyvyyteen. Samalla siinä luodaan positiivisia mielikuvia oman alueen asukkaille että "me ollaan tukemassa" mutta kyllä sillä tukemisella halutaan tuottoja! 80-90 luvuilla saatettiin tukea tukemisen vuoksi, mutta nykyaikana ja tälläsessä laskusuhdanteessa, niin kyllä ne ilmasen rahan jakajat pysyy kaukana hallilta. Niitä rahan ruinaajia riittää frmoissa riesaksi asti.

Tästä pääsemmekin itse pointtiin, mitä helvettiä siellä Mestiksessä siis oikeen myydään? Täällä Mestiksen ihmiset haukkuu omaa sarjaansa viestistä toiseen, koko sarja ei edes pyri kehittämään itseään, TV sopimuksia ei ole, Mestis TV maksaa lähes saman verran per peli kun Liigaa näkee kuukauden, ilmasotteluita ei näy mistään, sarjassa pelaa jotain saamarin JYP farmeja, mitä siellä sille sponsorille sillon myydään? Paljon te maksasitten mainospaikasta jossain 800 katsojan pelissä x se 20 tms. paljon niitä kotipelejä tuleekaan? Jos nopeesti laskee niin toi on 16 000 silmäparia kaudessa, jos koskaan ei olis sama ihminen hallilla. Lehti-ilmotus on jotain 300€ tms. jossain paikallislehdessä, arvatkaas moniko sen näkee.

Mestiksen ainoa tapa menestyä pitkässä juoksussa on laittaa tasan tarkkaan se oma pesä kuntoon, luoda siitä oikeasti toimiva ja sen arvon arvoinen sarja, jossa myydään ihan niitä samoja elämyksiä kuin siellä elokuvateatterissa, teatterissa, konsertissa, Liiga pelissä jne. se tuote myydään ja se pohja rakennetaan sen varaan mihin on mahdollista se rakentaa. Mestikselle jopa ilmainen näkyvyys TV:ssä olisi tällä hetkellä monessa hallissa melkoinen myyntivaltti mainosten osalta. Mutta alottaa voi vaikka tuosta oman pesän haukkumisesta ihan julkisuutta myöten, ei sitä ihmistä enää se homma kiinnosta ei niin firmana kuin ykstyisenä, jos edellisenä päivänä on lukenut lehdestä kuinka oman seuran TJ on käynyt haukkuun oman tuotteensa paskaksi ja huudellut kateellisena että mitä paskaa kultapossukerho taas on puuhannut.

Ei muuta kuin joka jengille miljoonien liikevaihdot ja pelaajabudjetit miljooniin, ostatte pelaajia Liigajoukkueista veteleen ykköseen, kyllä ne uutisoiduiksi tulee, siinä alkaa Liigakin miettiin että "kas Mestishän kilpailee meidän kanssa, pitäiskö tehdä asialle jotain". Yksikään realistisesti otettava Mestisjoukkue ei tällä hetkellä toimi puhtaasti sellaisella markkinalla jolla toimisi jo jokin Liigajoukkue. Yksikään Liigajengi ei taatusti siis seiso katsojie ja sponsorien ja heidän rahojensa ja Mestisjengin välissä, on täysin käsittämätön ajatus että "sitten jos me Liigaa niin kyllä ne kantais tänne 10x enempi rahaa ja sitten me voitais". Paskat sitä rahaa tule mistään taikaseinästä vaikka liittysitte KHL:ään tai SHL:ään. Saman alueen samat ihmiset ja sponsorit ne rahat silti tuo. Ne maksaa näkyvyydestä ja siitä mitä ne rahoillaan saa. Ei muuta kuin tekeen sitä duunia sekä omien, että muiden Mestisjoukkueiden kanssa sen oman tuotteen kehittämiseksi, toi jatkuva itku ei ainakaan auta mitään, päin vastoin.
 
Viimeksi muokattu:

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Eli aina kun bottom 3 joukkue haluaa tehdä pelaajakauppoja on kyse pyyhkeen heittämisestä kehään..? Kalpan on pakko tehdä jotain, jotta peli lähtisi kulkemaan ja kun rahaa ei ole poltettavaksi niin sitä pitää jostain vapauttaa.

Tämän päivän IS:n mukaan kyse olisi juuri pyyhkeen heittämisestä kehään ja myyntikorissa olisi koko joukkue K.Kapasta ja Lehkosta lukuunottamatta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös