Mainos

Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 060 252
  • 5 672

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Taidat olla ainoa Ässä fani joka sanoo että JYP ei herätä tunteita. Viimeksi kun oli peli Ässät-JYP, niin siitä syntyi 30 sivua tekstiä. (pahoittelut off-topic)

Urheilun suola on kilpailu, sitä ei pidä todellakaan vähentää. Aika uskomatonta että tästä käydään taas keskusteluja. Pomot puhuu, että mestis joukkueet on liian kaukana Liigan tasosta. Mitä väliä sillä on vaikka tällä hetkellä nousu vaikuttaa epätodennäköiseltä? Isoilla mestis-seuroilla on varmasti potenttiaalia ja se unelma pelata kirkkaammissa valoissa ajaa organisaatioita eteenpäin. Elämä olisi aika tylsää jos koskaan mikään ei muutu tai yllätyksiä ei tapahdu.

Voi olla että olen ainoa, mutta lähinnä tarkoitin sitä että jotkut joukkueet aiheuttevat jo pari päivää ennakkoon vatsan pohjassa väänteitä. En siis väheksy näitä muita joukkueita, eikä se ole JYPin tai muidenkaan vika jos nämä ei vetoa minun tunteisiini isosti. Tuo edellinen Ässät JYP taisi sisältää jotain extraa, josta keskusteltiin enemmänkin.
Lähinnä tässä on sama fiilis kuin söisi hernekeittoa joka päivä viiden vuoden ajan. Kyllähän hernari hyvää on, mutta vois jo toisen kauden ratkaisuhetkillä maistua puulta.
 

Blackorange

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Mestis
Ei yhtään mitään. Eikä muuten hyödy myöskään isossa kuvassa Mestis. Kuten olen aiemmin todennut, karsinnoista hyötyy vain Mestis-voittajan kassa.

Sanoo mies(?), jonka kannattama joukkue on sarjataulukon yläpäässä ja puolet on entisiä "Mestis-amatöörejä".

Siinä olet sentään oikeassa, että Mestiksen aika on ohi. On aika jollekin paremmalle, jonkun ehdottama Superdivari olisi nimenä loistava, mutta nämä Gangnam, Viro ja KHL-pelleilyt olisi syytä lopettaa ennen aloittamistakaan. Tehdään ennemmin SaiPasta Pietarin farmi?
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Noista "Liigakelpoisista" Kookoon pelaajabudjetti on tällä kaudella 400000€. SaiPalla 1,25 miljoonaa ja Pelsuilla 2,2 miljoonaa. Osaatko arvata kuinka helppoa tuommoinen 400 000€ on aluksi kolminkertaistaa.

Minä kannattaisin ihan varmasti oman seuran putoamisen uhallakin karsintoja, mikäli tasoero ei olisi kasvanut aivan tolkuttomaksi. Olen ollut livenä katsomassa ihan oikeita karsintoja ja tunnetta riitti. Mutta silloin molemmissa joukkueissa pelasi amatööriurheilijoita. Ehkä tuo tasoero on helpompi ymmärtää jos miettii monta pelaajaa enimmillään keväällä/kesällä siirtyy yhdestä joukkueesta SM-liigaan. Uskotteko että jokainen Mestispelaaja haluaa kuitenkin ammatin tuosta rakkaasta harrastuksesta. Jos jostain jengistä kolme miestä pääsee liigaan ja nekin pieneen rooliin, tarkoittaa että liigataso on oikeasti karannut ulottumattomiin. Eikä tuota eroa karsinnat tuo takaisin.

Ei tuota nyt voi aivan suoraan laskea noinkaan. Aivan varmasti KooKoon tai Sportin budjetti nousisi liigaan tulon myötä. Samalla kasvaisivat myös tulot (TV-soppari, sponsoritulot, yleisön lisääntyminen) huomattavasti.
Tässä nyt voisit kuvitella vaikka miten helppoa SaiPalla tai millä vaan pienellä seuralla olisi hankkia isoja sponsoreita ja yleisöä mestistä pelatessaan. TV-sopparia ei edes olisi. En usko että SaiPa tai Ässät pystyisi kovinkaan paljon suurempaan, eli aika vaikeaa vertailla.
 

-40

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Pallo feat. Veljmiehet
Ei vittu. On taas niin kovaa perseennäyttöä organisaatioille ja faneille että pahaa tekee. Eikö liigan edellisestä sulkemisesta opittu yhtään mitään? Eihän tässä kohta ole seuroilla enään muuta vaihtoehtoa kuin irtautua moisesta pelleilystä kokonaan pois ja perustaa kiekkokulttuurista jotain ymmärtävien puuhamiesten kanssa kokonaan uusi sarja: Pääsarja ja tämän alle Divari, jos toinen.

On ikävä edes ehdottaa potkujen antamista, mutta kyllä nyt olisi oikeasti korkea ja ehkä viimeinen aika potkia suurin osa norsunluutornissa istuvista kiekosta-ymmärtämättömistä-fossiileista hornan kuuseen. Suomalainen kiekko kaipaa kipeästi muutosta.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Mielenkiintoinen pointti. Suomi puolikkailla resursseilla pyörittää 14 joukkueen ammattilaissarjaa, kun samaan aikaan naapuri tuplasti parimmista lähtökodista katsoo, että maassa voi toimia maksimissaan 12 joukkuetta. Tätä ammattilaissarjaa tukemaan suomessa on valikoitunut 12 joukkuetta, kun taas naapurissa alemmalla sarjaportaalla pelaa 14 joukkuetta.

Eli, jos kaksinkertaisella väkiluvulla ja resursseilla on perusteltua käyttää neljäätoista joukkuetta kasvattamaan pelaajia kahdentoista joukkeen tarpeisiin, niin millä järjellä on suomen (kaksitoista joukkuetta ruokkii neljäätoista) systeemi selitettävissä?

Voitko avata hieman tätä matematiikkaa? Miksi 10+10 = 20 joukkuetta ei voi toimia näillä resursseilla, kun tällä hetkellä toimii 14+12 = 26 joukkueen sarjat?
Siis, Suomessa riittää resurssit ehkä 14-16 joukkueelle. 10+10 on liian paljon yhdessä ja toisaalta 8+8 on ehkä liian vähän erikseen järkevää sarjatoimintaa ajatellen. Ruotsissa riittää taso ja resurssit noille 26 joukkueelle, ei sielläkään ehkä enempää mutta siellä Elitserienin karsintasarjassakin vaihtuu joukkueet ainakin jossain määrin, täällä on neljällä yrityksellä ollut kolme kertaa sama karsija.
Suomeen on jostain kumman syystä pesiytynyt omaan järkeeni todella huonosti istuva malli, missä ylimmällä mahdollisella sarjatasolla pelaa enemmän joukkueita kuin sinne pelaajia kasvattavissa sarjoissa. SM-Liiga(14) ja Mestis(12). A-SM(16) ja B-SM (10). Tiedetään, tulee niitä pelaajia A-nuorten mestiksestäkin, mutta ainakaan omien tietojeni mukaan ei niin paljoa, että A:n mestistä voisi pitää kasvattajasarjana A-SM:lle. B-SM (10) - B2-SM (10) - C-SM(10), taas sama juttu. Jos B-SM sarjassa on 10 joukkueellista SM-tason pelaajia, niin mistä ihmeestä ne loput 6 A-SM joukkuetta saa ne SM-tason pelaajansa?
B:ssä pelataan sen verran alkusarjoja isommalla joukkuemäärällä että jos tuo kymmenen joukkueen loppusarja (jonka suurin etu on varmasti kustannusten pienentäminen - suurimmalla osalla B-nuorista kun maksajina toimivat vanhemmat) pienentää mahdollisuuksia pelaajien kasvattamiseen on vika jossain muualla kuin sarjajärjestelmissä.
Että mitä liiga hyötyy karsinnoista? Välittömästi lisääntyneinä tuloina ja näkyvyytenä mediassa. Vaikka suosituin laji tällä hetkellä onkin, ei mainontaa kannata unohtaa tai asiat voivat muuttua nopeastikin. Välillisesti laadukas ja joukkuemäärältään tarpeeksi iso kasvattajasarja taas tuottaa pelaajia, valmentajia ja organisaatoita jotka omalta osaltaan nostavat tuotteen (eli pelin) tasoa lisäten maksavan yleisön kiinnostusta.

Miten liiga kärsii karsinnoista? Ei mitenkään. Yksi joukkue menee, toinen (ja mahdollisesti paremmin toimiva) tulee tilalle. Karsintojen ainoa kärsijä on se yksittäinen franchising yritys, joka ei saanut omaa toimintaansa sille tasolle, että olisi kilpailussa pärjännyt.
Karsinnoissa ei niin suurista rahoista puhuta (tietty kaikki on plussaa) eikä mediakiinnostuskaan ole ollut kuin kerran, kiitos erään JT:n mouhoamisen, korkealla tasolla. Nyt yksikään joukkue ei voi tervehdyttää toimintaansa esim. ns. jälleenrakennuksella kun on persiissä peikko once-in-a-lifetime joukkueesta Mestiksessä. Mielestäni sekin vaikuttaa junioritoimintaan ettei sellaisia välimallin junioreita uskalleta ajaa rohkeammin sisään. Barkovit, Armiat ja kumppanit kyllä ottavat paikkansa liigassakin, mutta aika harvoin kolmos-nelosketjun pelaajat tulevat suoraan A:sta liigaan.

Ja kun kerran liiga OY:n osakkaina on 14 seuraa niin mielestäni on aika typerää edes kuvitella että ne pelaisivat eri sarjatasoilla.

Edelleen, itse nostaisin Sportin liigaan automaattisesti (viimeistään jos tälläkin kaudella onnistuu olemaan karsinnoissa), mutta jos liigaa laajennetaan kahdella joukkueella toisen valitseminen olisikin jo huomattavasti vaikeampaa. Oma vaakani taitaa kallistua Jokipoikien suuntaan perinteistä, juniorityöstä ja kohtuukokoisesta kaupungista johtuen. Mutta talouspuoli (ja mahdollinen sponsoriraha) taitaa siellä olla paljon tiukemmassa kuin Kouvolassa, Mikkelissä tai Turussa.

Ja kyllähän Mestis on myös omaa oksaansa sahaamassa ja jakaantumassa eri puolueisiin. Kiitos kaiken maailman Tallinnan ja Korean kokeilupuheiden. Ei silti, Viron taso ei välttämättä riitä usean joukkueen sarjaan ja Mestisjoukkue voisi olla järkevä jos saisivat kaikki viron parhaat pelaajat samaan joukkueeseen ja Suomalaisseurojen matkat rahoitettua. Mestiksessä kun pyörii sen verran vähemmän rahaa että Tallinnan matka lentäen nielee liikaa (laivalla taas eivät voi matkustaa sellaiset joiden tarvitsee olla aamulla töissä/koulussa). Mutta Korea... Ei saatana...
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nyt yksikään joukkue ei voi tervehdyttää toimintaansa esim. ns. jälleenrakennuksella kun on persiissä peikko once-in-a-lifetime joukkueesta Mestiksessä. Mielestäni sekin vaikuttaa junioritoimintaan ettei sellaisia välimallin junioreita uskalleta ajaa rohkeammin sisään. .

Tämä on juuri se minkä tähden mestistä yleensä seurataan. Vähän kuin lotto, jolla ostetaan unelma viikoksi. Tuo unelma kuitenkin pitää katsojat elossa kiekon suhteen ja se on todella tärkeää. En tiedä lukuja, mutten usko että suljetun sarjan aikana olisi talous seuroissa parantunut kokonaisuudessaan, enkä jaksa uskoa junnujen esiinmarssin tiellä olevan karsinnat. Kaikki ei muutenkaan olisi tarpeeksi lahjakkaita liigaan, eikä heitä sinne voi ottaa, koska paikat kuitenkin on rajalliset.
Tuosta laajentamisesta olen samaa mieltä. Sport sieltä saisi ainakin tulla ylös, mutta toisen nimeäminen pikkuisen vaikeampaa. Tällä hetkellä varmastikin KooKoo, mutta itsekin näkisin vielä joskus perinteikkään Jokipon vierailevan Isomäessä, ja nimenomaan liigapelissä.
 

-40

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Pallo feat. Veljmiehet
Tämä on juuri se minkä tähden mestistä yleensä seurataan. Vähän kuin lotto, jolla ostetaan unelma viikoksi. Tuo unelma kuitenkin pitää katsojat elossa kiekon suhteen ja se on todella tärkeää.
Nimenomaan.

Itse asun tällä hetkellä paikkakunnalla jossa mestiskiekko on kova juttu. Ja mitä olen vähän fanien kanssa keskustellut, niin se että on edes teoreettinen mahdollisuus nousta liigaan, pitää mielenkiinnon yllä. Toki realiteetit täytyy tunnustaa ja tajuta että esim. hallin kapasiteettia pitäisi nostaa, saada lisärahoitusta jne. mutta avoimen sarjan myötä on kuitenkin elossa edes jonkinlainen unelma jota kohti tavoitella. Ei se ole kiva treffeillekään lähteä, jos heti ravintelin ovensuussa tavatessa neitokainen ilmoittaa ensitöikseen "tänään ei sitten heru." Kiimahan siinä kuolee samantien.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Se on aivan sama millä nimellä tätä kutsutaan, olkoon vaikka arvonkasvustajohtuvatilapäinenvaluutansiirtomaksu, liigalisenssi tai osakekauppa, kyseessä on kuitenkin maksu, minkä uusi tulokas joutuu osallistumisestaan kattojärjestön toimintaan maksamaan, vrt. franchising maksu.

Jos kyse olisi osakekaupasta (eikä liigalisenssistä) hinnasta neuvottelisivat kaksi seuraa keskenään. Näin ei kuitenkaan käsittääkseni ole, vaan hinta määrätään kattojärjestön puolelta.

Tällainen keskustelu on tosin turhaa, mikäli sisällön sijaan keskitytään yksittäiseen sanaan.

Kuten nimimerkki harto tuossa jo mainitsikin, liigalisenssi on oma asiansa, joka liittyy toimintaolosuhteisiin. Siksi näiden sekoittaminen ei nyt varsinaisesti ole järkevääkään. Se, että osakekaupalle on sopimuksin asetettu ehtoja ei myöskään tarkoita, että kyseessä ei olisikaan osakekauppa. Tässä on nyt syytä muistaa, että liigaseurat omistavat SM-liiga oy:n, eikä päinvastoin.

Vaikka ymmärrän, että tämän voi tietyssä mielessä nähdä puhtaana saivarteluna, niin olisihan tuolla nousevalle joukkueelle eroa, maksaako se huomattavan summan jostakin abstraktista lisenssistä (mikä tuo edes käytännössä olisi?), vai saako se omistukseensa omaisuutta, jonka mahdollisesta myynnistä se voi vuorostaan, tilanteen niin sattuessa, saada itse vastinetta.
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Siis, Suomessa riittää resurssit ehkä 14-16 joukkueelle. 10+10 on liian paljon yhdessä ja toisaalta 8+8 on ehkä liian vähän erikseen järkevää sarjatoimintaa ajatellen. Ruotsissa riittää taso ja resurssit noille 26 joukkueelle, ei sielläkään ehkä enempää mutta siellä Elitserienin karsintasarjassakin vaihtuu joukkueet ainakin jossain määrin, täällä on neljällä yrityksellä ollut kolme kertaa sama karsija.

Aika suuri eroavaisuus on jos mielestäsi suomessa riittää resurssit 14-16 ammattimaisen jääkiekkojoukkueen toiminalle ja nykyisellään pyöritetään 26:a joukkuetta. Oma näkemykseni on tuolla kahdenkymmenen tietämillä.

Mitä tulee karsijoihin, niin siihen vaikuttaa käytössä oleva sarjasysteemi enemmän kuin tuplaresurssit tai väkimäärä. Mainituista neljästä vuodesta ruotsin systeemillä meillä olisi ollut seuraavanlaiset karsinnat (olettaen että kukaan ei olisi noussut ja runkosarjan neljäs olisi voittanut esikarsinnan).

2008 - 2009
Tappara
Saipa
Jokipojat
Sport
Hokki
Kookoo​

2009 - 2010
Ässät
Ilves
Kookoo
Jokipojat
Leki
Sport​

2010 - 2011
TPS
Pelicans
Jukurit
Kookoo
Sport
SaPKo​

2011 - 2012
HPK
Ilves
Jukurit
Kookoo
Sport
Jokipojat​

Kyllä tuossa joukkueet mielestäni vaihtuu "jossain määrin". Vika vaan ei ole missään muualla kuin sarjajärjestelmässä.

Karsinnoissa ei niin suurista rahoista puhuta (tietty kaikki on plussaa) eikä mediakiinnostuskaan ole ollut kuin kerran, kiitos erään JT:n mouhoamisen, korkealla tasolla.

Tässäkin tullaan sarjajärjestelmään. 2+4 joukkueen kaksinkertainen karsintasarja tuottaisi ihan varmasti tuntuvan tukun kahisevaa kaikille mukana oleville seuroille.

Nyt yksikään joukkue ei voi tervehdyttää toimintaansa esim. ns. jälleenrakennuksella kun on persiissä peikko once-in-a-lifetime joukkueesta Mestiksessä.

Tämä on paskapuhetta. Oman näkemykseni mukaan Ilves on taapertanut usean vuoden putkeen ilman minkäänlaista tarvetta jälleenrakennukselle, kun ei ole ollut pelkoa sarjapaikasta. Toiminnan tervehdyttämisellä ja karsinnoilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Toiminnan laadulla ja sarjapaikalla sen sijaan pitäisi olla.

Pitäisikö mestaruuskin jakaa jokaiselle joukkueelle vuorollaan, niin kenenkään ei tarvitse pelätä once-in-a-lifetime joukkuetta esim TPS:ltä?

B:ssä pelataan sen verran alkusarjoja isommalla joukkuemäärällä että jos tuo kymmenen joukkueen loppusarja (jonka suurin etu on varmasti kustannusten pienentäminen - suurimmalla osalla B-nuorista kun maksajina toimivat vanhemmat) pienentää mahdollisuuksia pelaajien kasvattamiseen on vika jossain muualla kuin sarjajärjestelmissä.

Tunnen tämän karsintasarjasysteemin varsin hyvin. Eikös karsintojen tarkoitus ole nimenomaan seuloa joukosta ne pelaajat/joukkueet jotka ovat kyseisen sarjaportaan tasolla?

Pelaajat kasvavat ja heitä kasvatetaan sarjajärjestelmästä riippumatta, mutta en edelleenkään ymmärrä miten 10 joukkueellista SM-tason pelaajia pystyy täyttämään 16 SM-tason joukkuetta. Siinä ei mielestäni ole tolkkua. Kustannusten alentaminen sen sijaan on erittäin tärkeä tekijä mikäli jääkiekolle halutaan jatkossakin turvata laaja harrastajapohja.

Mielestäni sekin vaikuttaa junioritoimintaan ettei sellaisia välimallin junioreita uskalleta ajaa rohkeammin sisään. Barkovit, Armiat ja kumppanit kyllä ottavat paikkansa liigassakin, mutta aika harvoin kolmos-nelosketjun pelaajat tulevat suoraan A:sta liigaan.

Jokainen valmentaja haluaa joukkueensa voittavan maksimimäärän otteluita ja hän valitsee sellaisen pelaavan ryhmän, jolla hän sen tuloksen todennäköisimmin saa. Välimallin junnuille on hyvin harvoin kokoonpanossa tilaa ja siksi on varsin tärkeää, että on olemassa sarja missä pelaaja voi kasvaa ammattiurheilijaksi. Ylhäältä suljetussa amatöörisarjassa ei kukaan ole halukas tekemään tarvittavia panostuksia ammattimaisuuden nostamiseksi tarvittavalle tasolle, jotta tuo edellä oleva täyttyisi. Sen luulisi olevan päivänselvää 14 liigajoukkueen pomolle.

Ja kyllähän Mestis on myös omaa oksaansa sahaamassa ja jakaantumassa eri puolueisiin. Kiitos kaiken maailman Tallinnan ja Korean kokeilupuheiden. Ei silti, Viron taso ei välttämättä riitä usean joukkueen sarjaan ja Mestisjoukkue voisi olla järkevä jos saisivat kaikki viron parhaat pelaajat samaan joukkueeseen ja Suomalaisseurojen matkat rahoitettua. Mestiksessä kun pyörii sen verran vähemmän rahaa että Tallinnan matka lentäen nielee liikaa (laivalla taas eivät voi matkustaa sellaiset joiden tarvitsee olla aamulla töissä/koulussa). Mutta Korea... Ei saatana...

Tästä olemme samaa mieltä. Jääkiekkoliitto kusee omiin muroihinsa näillä hölmöilyillä ja heikentää mestiksen asemaa entisestään. Mutta sekään ei poista sitä tosiasiaa, että liiga tarvitsee hyvin toimivaa ja tavoitteellista mestistä, mikä ei toteudu ilman mahdollisuutta nousua liigaan.

Jos vertaisimme seurojen kehittämistä pelaajien kehittämiseen, liigan sulkeminen tarkoittaisi samaa kuin liigakiekkoilun kieltäminen kaikilta niiltä, jotka eivät tähän päivään mennessä ole liigassa pelanneet. Tähän ei taitaisi kukaan suostua?
 

jsavolai

Jäsen
Suosikkijoukkue
Peliitat,TiTu,Akaan Kiekko,Pelicans
Oleellistahan tuossa oli tuo sana "Toistaiseksi" eli tilanne voi olla tämän kauden jälkeen ihan erilainen mitä nyt.
 

makke246

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Uskomatonta perseilyä edes puhua tästä liigan sulkemisesta, se nyt ei todellakaan ainakaan tule kehittämään suomen jääkiekkoa.

Avoimessa liigassa häntäpään joukkueet joutuvat pelaamaan tosissaan, etteivät joutuisi karsintaan. Käsittääkseni silloin otteluiden laadut paranevat, kun molemmat edes yrittävät. Liigan ollessa kiinni, kauden lähtiessä huonosti käyntiin, voi joukkue myydä avainmiehet pois ja vain pelailla.

Lisäksi se liigan huonoin saa vähintään 2 kotipeliä lisää, jolla se liigajoukkue saa kerättyä hieman rahaa kassaan (esim. 3000 Vaasalaista viime keväänä hakametsässä), kuvittelisi tollaisesta määrästä hyötyvän. En yhtään epäile etteikö Kouvolastakin se vähintään 1000 katsojaa lähtisi vieraisiin.

PS. Liigan sulkemisen jälkeen, en ole varmasti ainoa Vaasalainen, joka näkee painajaisia 6.karsintapelin Sport-Ässät jatkoajan tolpasta!
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Itse en liigaseuran fanina ymmärrä mitä liigaseurat kokisivat(vai kokevat?) hyötyvänsä suljetussa liigassa. Edellisellä kerralla siitä ei seurannut mitään hyvää ja jämäjengit myivät vuosi toisensa jälkeen parhaat pelaajansa mestaruutta tavoitteleville ennen siirtoajan umpeutumista.

Kyllähän sen ymmärtää, että jossain konkurssikypsässä Ilveksessä on kaikilla kusi sukassa ja paskakin valuu lahjetta pitkin, mutta niin makaa kuin petaa: itsepä ovat tumpeloineet itsensä liigan vakiosääliöksi, joka pelaa vuodesta toiseen karsintoja. Eli toivotaan, että nämä huhut liittyvät lähinnä siihen, että karsintajärjestelmä menisi remonttiin kauden päätteeksi, mutta nousu ja ennenkaikkea putoamismahdollisuus säilyisivät edelleen. Itse toivottaisin minkä tahansa liigajengin (myös omani) tervemenneeksi sarjaporrasta alemmas jos kädettäisivät asiansa niin pahasti, että sinne urheilullisin perustein tippuisivat.
 

12961

Jäsen
En olisi nousijan kyvystä kasvattaa pelaajabudjettia lainkaan huolissani. Sen sijaan tippujalle koko toiminnan supistaminen mestistasolla elinkelpoiseksi on melkoisen työn takana, todennäköisesti sponsoreiden kadotessa (tai ainakin hintojen rajusti pienentyessä) on mahdollisesti putoava liigajoukkue karussa tilanteessa. Mitä todennäköisemmin kulut jämähtäisivät liian suuriksi ja konkurssi yllättäisi ennemmin tai myöhemmin. Taloudellinen kuilu on huima, vaikka pelillisesti niin ei olisikaan. Mites muuten, sitoisivatko pelaajasopimukset työnantajaa sarjatason vaihtuessa? Todennäköisesti sitoisivat? Viimeistä/lähes viimeistä kauttaan pelaavat jäähdyttelijät saattaisivat hyvinkin jäädä Mestikseen tippuneeseen porukkaan sarjatasoon nähden ylipalkattuina jäähdyttelijöinä.

Näin ajattelevat varmasti suurin osa liigajoukkueiden taustalla olevista ihmisistä kyseisestä riskistä. Heidän osakeyhtiölain mukainen tehtävänsä on toimia edustamansa yhtiön edun mukaisesti katsoen asiaa nimenomaan edustamansa organisaation näkövinkkelistä.

Jos on olemassa edes jonkinasteinen riski siitä, että myynti skaalautuisi moninkertaisesti alaspäin, olisiko moni valmis ottamaan sen "yhteisen hyvän" (suomalaisen jääkiekon kehittämisen, urheilullisuus) tmv. syyn takia? Miltä tällainen peruste kuulostaisi muussa liiketoimintaympäristössä? Ei ole minkäänlainen yllätys, että (lähes) kaikki SM-liigassa toimivat organisaatiot vastustavat karsintoja. Jos karsinnat on pakko järjestää, tehdään nousemisesta muuten vain vaikeaa.

Se paska on jo housussa, että kaikki toimijat ml. liiga ovat OY-muodossa, toisaalta sille on myös muita perusteita.

Kvalserienin tyyppistä ratkaisua ei varmasti ole tulossa, mahdolliset muutokset tapahtunevat nykysysteemistä nousemista hankaloittavaan suuntaan jos niitä edes tehdään. Tarve tulee vasta kun Mestisjoukkue on voittanut karsinnat ja liiga laajenee yhdellä joukkueella/tehdään muu vastaava purkkaviritelmä.
 
Viimeksi muokattu:

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Vaikka Veikkaaja onkin tehnyt otsikoita myynti tarkoitukseen, silti oli aiheellinen nosto.....

Hyvää kuhinaa saatu aikaan ja Sm-Liigakin siihen joutui reagoimaan. Ja aivan varmasti ei ole jäänyt huomaamatta reagointi näihin ulkomaan tyrkkyihin
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Kesäkuussahan tuokin selviää, että onko mitään uudistuksia (tai vanhojen virheiden toistamista) tapahtumassa ja jos, niin mitä.

Viime kesäinen YLEn uutisointi Mestikseen kaavaillusta korealaisjoukkueesta muuten torpattiin liiton puolelta täydellisenä uutisankkana ja suoranaisena valheiden ja huhupuheiden levittämisenä ja nyt ilmeisesti noita ulkolaisia porukoita kuitenkin yritetään sarjaan saada. Toivotaan ettei sama selviä tuon liigakarsintauutisen kanssa puolen vuoden päästä.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
En olisi nousijan kyvystä kasvattaa pelaajabudjettia lainkaan huolissani. Sen sijaan tippujalle koko toiminnan supistaminen mestistasolla elinkelpoiseksi on melkoisen työn takana, todennäköisesti sponsoreiden kadotessa (tai ainakin hintojen rajusti pienentyessä) on mahdollisesti putoava liigajoukkue karussa tilanteessa. Mitä todennäköisemmin kulut jämähtäisivät liian suuriksi ja konkurssi yllättäisi ennemmin tai myöhemmin. Taloudellinen kuilu on huima, vaikka pelillisesti niin ei olisikaan. Mites muuten, sitoisivatko pelaajasopimukset työnantajaa sarjatason vaihtuessa? Todennäköisesti sitoisivat? Viimeistä/lähes viimeistä kauttaan pelaavat jäähdyttelijät saattaisivat jäädä Mestikseen tippuneeseen porukkaan sarjatasoon nähden ylipalkattuina.

Luulen, että kaikki sopimukset pystyttäisiin katkaisemaan ja kun pudonnut seura saa vielä sen 1,5m nousevalta seuralta, niin en usko, että konkurssi uhkaa. Tietenkin, jos pudonneessa seurassa ei osata hoitaa taloutta (esim. Ilves) ja velkaa löytyy miljoonittain ennestäänkin, niin sitten saattaa olla eri tilanne, mutta itsepähän ovat itsensä siihen tilanteeseen ajaneet.
 

12961

Jäsen
Luulen, että kaikki sopimukset pystyttäisiin katkaisemaan ja kun pudonnut seura saa vielä sen 1,5m nousevalta seuralta, niin en usko, että konkurssi uhkaa. Tietenkin, jos pudonneessa seurassa ei osata hoitaa taloutta (esim. Ilves) ja velkaa löytyy miljoonittain ennestäänkin, niin sitten saattaa olla eri tilanne, mutta itsepähän ovat itsensä siihen tilanteeseen ajaneet.

Jos kokonaisbudjettien ero on pienimmillään pari miljoonaa, on tuo 1,5m aika nopeasti poltettavissa, erityisesti kun SM-liigaorganisaatiotkaan eivät ole missään huippuhyvässä tuloskunnossa.

Ovat ajaneet itsensä myös Oy-muotoon rakennettuun järjestelmään, joka antaa päätöksenteolle tietyt raamit. Vähemmistöosakkaan suoja on suhteellisen vahva ja päätöksenteko isompaa kuvaa muutettaessa hankalaa...

Ennen perinteisen (Ruotsin) mallin muodostumista uskon vaikka lohkomuotoiseen Liiga-Mestis -yhdistelmään, jossa on joukkueita 20. SM-liigan joukkuemäärän asteittainen ja suunnitelmallinen vähentäminen ei synny enemmistöpäätöksellä, vaikka karsintojen järjestämisestä ja niissä tippumisesta olisikin jo keskenään sovittu. Tuonkin sopimuksen muodostuminen lienee vaatinut joka ikiseltä SM-liigassa toimivalta osakkaalta suostumuksen...

Joukkuemäärän lisääminen olisi paljon helpompi päätös pureskeltavaksi.
 
Viimeksi muokattu:

Makopide

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo FOREVER, Liverpool
2010 - 2011
TPS
Pelicans
Jukurit
Kookoo
Sport
SaPKo​
Voin kuvitella mitä tuo homma olisi meinannut SaPKon taloudelle. Viisi kotiottelua, kaikki takuulla loppuunmyyty eli ehkä tuollaiset 2200-2300 henkeä katsomossa. Oheismyynti siinä sivussa.

Jäipä nuokin hillot saamatta pelkästään siksi että tässä maassa on jääkiekkopäättäjät aivan helvetin tyhmiä.
 

uljas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Peliitat, (HeKi-vainaa), Tinatuopit
Ehkä tuolla joukkuemäärän supistamisella päästäisiin helpommalla. Jospa palattaisiin vanhaan? 12 joukkuetta liigaan ja 12 Mestikseen. Karsintamalliksi perinteinen systeemi, jossa liigan viimeinen ja Mestiksen kolme parasta pelaavat kaksinkertaisen karsintasarjan. Taso nousisi kummassakin sarjassa. Mestiksen puolella tosin kuilu huipun ja tyven välillä saattaisi hieman revetä. Eiköhän Mestiksenkin yleisömäärät tätä myöten kasvaisi.
 
Suosikkijoukkue
KK
Jos ensi kaudeksi tulee suljettu SM-Liiga, niin miksi ihmeessä yksikään Mestis joukkue haluaisi panostaa tulevaan kauteen paremmin kuin nyt? Miksi laittaa voimavaroja kauteen, missä "ei voi voittaa mitään"? Toki saahan voittaja tietysti jotain käteen, mutta...

Miksi SM-Liigan jumbo joukkue panostaisi kevääseen yhtään, jos tietäisi, ettei tarvi taistella mistään? Kun joka tapauksessa pysyy liigassa?
 

12961

Jäsen
Ehkä tuolla joukkuemäärän supistamisella päästäisiin helpommalla. Jospa palattaisiin vanhaan? 12 joukkuetta liigaan ja 12 Mestikseen. Karsintamalliksi perinteinen systeemi, jossa liigan viimeinen ja Mestiksen kolme parasta pelaavat kaksinkertaisen karsintasarjan. Taso nousisi kummassakin sarjassa. Mestiksen puolella tosin kuilu huipun ja tyven välillä saattaisi hieman revetä. Eiköhän Mestiksenkin yleisömäärät tätä myöten kasvaisi.

Päätöksentekohan tuossa on ongelma, ja nimenomaan siksi, että SM-liiga on osakeyhtiö. Ei ole oikein mahdollista savustaa SM-liiga Oy:stä kahta osakasta ulos ilman näiden nimenomaista suostumusta. Tuskin alemman kastin joukkueet ilman karsintoja pudottamiseen suostuvat. Myös sarjamuotoinen karsinta saattaa olla kaukainen haave. Kuten sanottua, liigassa tuskin saadaan nousua helpottavaa päätöstä aikaan, siitä kun ei päätettäisi yhdessä, vaan yksi vastarannankiiski torppaa koko homman.

Ainoa kuviteltavissa oleva vaihtoehto supistamiseksi olisi se, että jonkun liigajoukkueen talous olisi aivan kuralla, ja se haluaisi vapaaehtoisesti sarjasta ulos niin, että liiga/joku muu lunastaa sen karkeasti 1,5 miljoonan euron arvoiseksi määritellyn osakkeen.

Kaikkien suostumus olisi varmaan helpompi saada liigan laajentamiselle kuin supistamiselle, tietty tässäkin kohtaa suostumus tarvittaisiin, jos osakkeen oikeutta omaan pääomaan muutettaisiin (1/14 --> 1/x).

Eiköhän todennäköisin skenaario ole se, että nykymuotoinen, lähes mahdottomaksi nousijalle rakennettu systeemi pidetään voimassa. Karsintojen pelaaminen on kaikille osapuolille kannattavaa, kyllähän nuo karsintapelit tuntuvat kiinnostavan myös liigapaikkakunnilla, joilla niitä on pelattu.
 
Viimeksi muokattu:

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
Ilves vs K-Espoo
  • 1.66
  • 4.70
  • 4.25
KalPa vs Pelicans
  • 1.64
  • 4.75
  • 4.30
TPS vs SaiPa
  • 2.30
  • 4.35
  • 2.82
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös