Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 058 957
  • 5 672
Ompas hauskaa syytellä trolliksi jos olen eri mieltä asiasta kuin joku muu. Edelleen, liiga ei ole hyötynyt karsinnoista tippaakaan. Yksi joukkue saa muutaman ottelun lisää joista saa vähäsen tuloja mutta onko asiasta mitään muuta hyötyä.

Turhaa haihatella jotain 10+10 -sarjaa, kun Suomesta loppuvat riittävän tasokkaat joukkueet ja pelaajat. Saatikka verrata Ruotsiin joka on väkiluvultaan ja resursseiltaan kaksinkertainen.

Tämä viesti kertonee mikä tällä hetkellä on suomalaisessa jääkiekkoilussa vikana. SM-liigan joukkueen fani tuomitsee karsinnat, koska niistä ei tule LIIGAlle tuloja, ei suinkaan omalle seuralle, vaan liiga ei hyödy näistä mitään.

Kultapossunkerhon herkkuperseet...
 

Theofilus

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mun mielestä on käsittämätöntä, miten Vaasassa, Turussa, Kouvolassa ja Joensuussa on onnistuttu pitämään seura noinkin hyvinvoivina ja kiinnostavina (vaikka toki vaikeita aikojakin on ollut esim. Vaasa) tuossa paskasarjassa. Ei minua ainakaan hirveästi nappailisi mennä katsomaan jotain JYP:n A-junnuja tai Ilveksen farmia Kisapuistoon. Tästä siis hatunnosto Sportin, TuTon, KooKoon ja Jokipoikien toimistoille. Jokatapauksessa, kyllähän tämä mahdollinen liigan uudelleensulkeminen olisi surullista, oikeastaan jopa ehkä Suomen urheilun suurin farssi jälleen kerran.

En toki ole hirveästi Mestistä seurannut, mutta olen kuitenkin siinä käsityksessä, että näissä ns. Mestiksen suurissa on tehty erinomaista ja tavoitteellista työtä viimeistään siistä lähtien kun liiga päätettiin avata. Huvittavaa, että täällä joku/jotkut puolustavat uudelleensulkemista sillä, että eihän "amatöörisarjasta ammattilaissarjaan nousemisessa ole mitään järkeä".

Esimerkiksi KooKoon kaikki nykyinen toiminta viittaa entistä ammattilaisempaan suuntaan. Kuten Dynamite totesikin, KooKoon C-juniorit pelaavat SM-sarjaa toisin kuin SaiPan C-junnut (toki SaiPan junnutilanteen heikkoden syyt tiedetään ja ne on korjattu tulevaisuutta silmälläpitäen), toimisto tekee ammattimaista ja pitkäjänteistä työtä - Juujärven valinta oli loistava asia. Halli ja sen palvelut ovat liigatasoisia. Katsojapotentiaalia on aivan tarpeeksi liigatasolle Kymenlaakson alueella.

Mikkelissä rempataan hallia liigakuntoon ja muutenkin kehitetään toimintaa koko ajan parempaan suuntaan. Mikäli liiga päätetään sulkea, niin onhan se melko kovaa vittuilua myös sinne suuntaan. Mitä hyötyä on liigatasoisesta hallista ja toimintaympäristöstä, jos liiga on suljettu ja sponsorit kaikkoavat?

Ei se herranjumala voi mennä niin, että n. 10(!) vuoden liigan suljettuna pitämisen ajan jälkeen Mestisseurat pystyisivät sormia napsauttamalla nousemaan liigatasoisiksi niin budjetiltaan kuin muutenkin. Kehitys tapahtuu hiljalleen, ja olen sitä mieltä, että jos kehitys isoissa Mestisseuroissa jatkuu samalla tavalla, voivat he jokin päivä olla samalla tasolla liigajoukkueiden kanssa. Ja väittääkö joku ihan oikeasti, etteikö tämä palvelisi suomalaista jääkiekkoa?
 

Joghey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
.
.
.

Ei se herranjumala voi mennä niin, että n. 10(!) vuoden liigan suljettuna pitämisen ajan jälkeen Mestisseurat pystyisivät sormia napsauttamalla nousemaan liigatasoisiksi niin budjetiltaan kuin muutenkin. Kehitys tapahtuu hiljalleen, ja olen sitä mieltä, että jos kehitys isoissa Mestisseuroissa jatkuu samalla tavalla, voivat he jokin päivä olla samalla tasolla liigajoukkueiden kanssa. Ja väittääkö joku ihan oikeasti, etteikö tämä palvelisi suomalaista jääkiekkoa?

Muutamia erinomaisia viestejä on tässä ketjussa nähty (mm. nimimerkki sekolustilta aikaisemmin) ja tämän viestin edellä taas yksi lisää. Liigan sulkeminen tulisi olemaan pitkällä välillä huono asia koko suomalaiselle jääkiekkoilulle ja todellinen perseennäyttö Mestiksessä kehittymään pyrkiviä seuroja kohtaan. Heikentyneiden suomalaispelaajien kohdalla on puhuttu paljon huonontuneesta juniorityöstä, mikä varmasti pitääkin paikkaansa. Onko kuitenkaan sattumaa, että heikentynyt pelaajatuotanto on osunut suljetun liigan aikakaudelle?

Sen verran pessimistiseksi olen viime vuosien aikana tullut sen suhteen, että liigaa pystyttäisiin enää ikinä supistamaan. Kenellä voisi ikinä olla sellaisia valtuuksia ja ennen kaikkea munaa pudottaa joukkueita sarjaporrasta alemmas? Kyllä me kuitenkin tarvitaan Suomeen rehti karsintasarja, missä pelillisesti paras joukkue pelaa SM-liigaa seuraavalla kaudella ilman yli miljoonan hintaisia liigalisenssejä. Ihan sama, vaikka Mestiksessä ei juuri nyt olisi pelillisesti tarpeeksi hyvää joukkuetta liigaan, mutta sarjan avoimuus on helvetin hyvä kannustin kehittää seuran toimintaa pitkällä aikavälillä. Mitä hyötyä liigan sulkemisesta edes on liigaseuroille, jos niiden selvittäminen on SM-liiga joukkueelle kerta vuodesta toiseen läpihuutojuttu?
 
Viimeksi muokattu:

VH87

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Periaatteessa mä olen sitä mieltä, että Mestiksen ongelma on se, ettei sarjalla ole identiteettiä ollenkaan, kuten jollain divarilla aikanaan. Jos sivutetaan kaikki tylsät taloudelliset riskitekijät ynnä muut, niin näkisin asian jotenkin näin:

Sarjassa pelaavista joukkueista Sportilla, Tutolla, Jokipojilla, Sapkolla, Kookoolla ja Jukureilla on identiteetti. Ne ovat brändejä, joilla on jonkinasteiset perinteet jääkiekon parissa. Hokki voidaan varauksella laskea tähän mukaan.

Sitten löytyy JYP-akatemia, HCK, Leki ja Peliitat joilla (mikäli olen oikein ymmärtänyt) ei ole juurikaan ole edes halua nousta SM-liigaan, ts. niiden funktio on antaa nuorille pelaajille miesten pelejä alle. Jos näin toimitaan Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, ollaan ikäänkuin tuhon tiellä.

Periaatteessa jos haluttaisiin olla vakavasti otettava kilpasarja, kaiken maailman liigalainat pitäisi kieltää kokonaan. Nyt tuntuu siltä, ettei sarjan johdossa ole halua kehittää sen identiteettiä. Mulle ei ainakaan ole selvinnyt, mitä Arto Sirviö on saanut tähän mennessä aikaiseksi?

Tuo 10+10-systeemi olisi kaikista järkevin vaihtoehto, jolloin em. jengeistä tehtäisiin B-sarja ja tämän hetken liigan neljä huonointa otettaisiin mukaan. Se toki edellyttäisi joukkueilta mittavaa taloudellista panostusta, mutta voisi jopa toimia. Näistä ylijäämäjengeistä ja Suomi-sarjan joukkueista voitaisiin tehdä farmiliiga A:lle ja B:lle.

Näin siis itse tekisin ja tämä on taidettu ottaa aikaisemminkin useasti esille, mutta kuitenkin.
 

Putte

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Tommy Wingels, San Jose Sharks
Erinomaisia kirjoituksia liigajoukkueiden faneilta Theofilus (SaiPa), Joghey (TPS) ja VH87 (Ässät). Näitä on aina ilo lukea. On mukava huomata, että löytyy vielä henkilöitä, jotka osaavat katsoa kokonaisuutta eikä ainoastaan oman suosikkijoukkueen hyötynäkökohtaa. Kiitos rohkaisevista kannanotoistanne.

Myös Juhani Tamminen on ottanut aiheeseen kantaa Iltalehdessä.

Tamminen uhkaa lähteä ulkomaille - ”Täällä en aio olla päivääkään”

Juhani Tammisen mukaan puheet SM-liigan sulkemisesta osoittavat suurinta mahdollista itsekkyyttä.

Mestiksen TuTon päävalmentaja sanoo, että päätös tuhoaisi yhden suomalaisen jääkiekon vahvimmista brändeistä.

- Päätös olisi kuolinisku Mestikselle, Tamminen lataa.
 

Der Adler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Ilman meitä kannattajia tätä bisnestä ei olisi. Mikäli liiga suljetaan, aion itse äänestää lompakollani ja en tue eurollakaan jatkossa suomalaista jääkiekkoilua tai kuten kirjoitit, tätä rikkaiden ajanvietettä.

Jepp, samat sanat. Jää kyllä kaikki Urho ym kanavat ilman mun fyrkkaa. Ja viimeinen Pata live-peli on myös nähty, valitettavasti. Mm-kisatkin saa pyöriä ihan rauhassa jossain helvetin MTV3#€ kanavalla.
 

Masculine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ruotsiin nähden tuo 10+10 on juuri tuon väkiluvun takia pienempi. Nykyinen 14+12 on liian suuri tämän kokoiseen maahan.

Olisihan tämä varmasti mukavaa, mutta aina kun näistä fantasioidaan täällä unohtuu kokonaan mainita, että miten tämä käytännössä toteutettaisiin? Liigasta pitäisi tiputtaa neljä joukkuetta ja on täysin varma juttu, että jos jonkun kauden 4 viimeistä tippuvat, niin sitä päätöstä ei tehdä ilman äänestystä. Ja mitäpä luulette äänestyksessä käyvän? Ainakin puolet liigan joukkueista voivat huonon kauden takia jäädä ulos playoffeista, joten heistä jokainen äänestää tuota vastaan. Näin ollen se ei ikinä tule menemään läpi.

On muutenkin hauskaa miten Mestisfanit sanovat liigapäättäjiä itsekkäiksi, mutta ovat samalla itse valmiita tuhoamaan monta perinteikästä Mestisjoukkuetta siirtymällä tähän 10+10 muotoon. Faktaahan on, että puolet tämän hetken jengeistä tippuisi Suomisarjaan, jos sarjasta tehtäisiin 10 joukkueen vahvuinen, sillä nuo 4 liigajoukkuetta veisivät myös paikan. Ja kun Mestiksen taso nousisi kerta laakista monta pykälää, sinne nouseminen olisi vielä vaikeampaa kun liigaan tällä hetkellä. Eiköhän sielä aika kova kato kävisi ympäri Suomen kun tähän uuteen Kultapossukerhoon (Mestis) ei voisikaan enää nousta.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Eikös A-nuoret ole kuitenkin jääkiekkoliiton alaisia? Jos, niin sitten monoa vaan liiga-joukkueiden junnuille samalla oven sulkemisella.

Sarjana A-junnujen SM-liiga voi olla ns. liiton sarja, mutta seurojen sisäisissä organisaatioissa A-junnut on lähes poikkeuksetta edaria pyörittävän Oy:n kirjoissa. B- ja pienemmät junnut toimii sit vielä ry-pohjalta ns. emoseuran kirjoissa.

Mitä sitten tulee liigan sulkemiseen, niin eipä ole Sporttia lukuun ottamatta kyennyt yksikään mestis-jengi edes urheilullisesti pääsemään lähellekään liigan tasoa ja harvassa on ne Mestis-seurat, joilla talous ja muut fasiliteetit on liigan edellyttämässä kunnossa. TuTo taitaa olla niitä harvoja seuroja, joilla olisi kaukalon ulkopuolisten asioiden puolesta mahdollisuuksia.

Euroopassa ei taida missään olla suljettuja sarjoja, mutta vastaavasti P-Amerikassa ei muita olekaan. Eikä AHL:ssa ole nykyisin ainuttakaan täysin itsenäistä joukkuetta, vaan kaikki ovat urheilullisesti sidoksissa NHL-seuroihin.
 
Suosikkijoukkue
Sporttiuutiset
Vaasan vahvuus on hieman samanlainen kuin Oulussa, eli asukkaita on suht vähän isolla alueella. Vaasaa lähin isompi kaupunki on Pori (200km), josta löytyy myös lähin liigajoukkue. Porista on 150km säteellä jo neljä muutakin seuraa, joten mahdollisia isompia tukijoitakin on suhteessa vähemmän.

Pieni nyanssi ja vanhan asian jankkaamista: Pohjanmaan maakunnissa (pohjanmaa, eteläpohjanmaa,keskipohjanmaa) eli entinen Vaasan lääni on miltei samanverran asukkaita kuin Oulun ja Lapin Lääneissä YHTEENSÄ. Eikä alue ole iso... Lähimmät liigaseurat Oulu (300 km) Jyväskylä (300 km) ja tuo mainittu Pori.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Ja kun täällä kovasti huudellaan perustelujen perään niin perustelkaapa joku minulle mitä liiga (= Suomen jääkiekon korkein sarjataso) hyötyy karsinnoista?

Eniten kärsii suomalainen jääkiekkoilu kokonaisuutena, mutta tällä on - tottakai - vaikutuksia lopulta myös liigaan.

Mitä laajemmin jääkiekkoa Suomessa pelataan, sen korkeammaksi sen tason on mahdollista nousta. Jos Mestis näivetetään kokonaan farmisarjaksi, "jääkiekkokaupunkien" määrä Suomessa tulee vähenemään. Lajivalinta kohdistuu entistä useammin johonkin muuhun kuin jääkiekkoon, koska kaupungin ykkösjengi ei enää ole "Sport", "SaPKo" tai "KooKoo". Mestiksen näivettäminen tulee vaikuttamaan myös alempiin sarjatasoihin. Tie ammattilaisuuteen ei ole enää realismia 14 the seuran ulkopuolelta. Pidemmällä aikavälillä tullaan näkemään pelaaja- ja harrastajamäärien väheneminen ja isolla vaivalla rakennettu jäähalli-infra alkaa olemaan pienemmällä käytöllä. Lopulta uusia halleja ei juurikaan rakenneta ja vanhojen remontoiminen ei juuri kannata. Mitä vähemmän pelaajia, sitä todennäköisemmin suomalaisen jääkiekkoilun taso laskee. MM-kisoissa ja olympialaisissa voitetaan se ratkaiseva puolivälierä vain n. joka kymmenes kerta. Laadukkaiden kotimaisten pelaajien määrä vähenee ja kovassa globaalissa kilpailutilanteessa kaikki kotimaiset vähänkään laadukkaammat pelaajat pelaavat ulkomailla. SM-liigan taso laskee nykytasosta selvästi. Todellä pitkällä aikavälillä jääkiekko on Suomessa 14 seuran laji ja näiden "vaikutuspiiriseurojen", joita voitanee kutsua farmiksi. Monessa entisessä kiekkokaupungissa jääkiekko on täysin marginaalissa ja muut lajit vievät potentiaaliset huiput.
 

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olisihan tuo liigan sulkeminen taas aivan saatanan törkeä perseen näyttö Mestiksen suuntaan! Mestiksen kovimmat porukat kuitenkin pikkuhiljaa parantavat tekemistään kaukaisena tavoitteena liigapaikka. Toiminta siirtyy koko ajan ammattimaisemmaksi ja ammattimaisemmaksi. Sponsoreita haalitaan lisää ja isommilla summilla. Halleja parannellaa, että vaatimukset sitten joskus täyttyisivät. Todellisuudessa tuo nousu tulee jollekkin joukkueelle varmasti ajankohtaiseksi lähivuosina! Ilmeisesti se alkaa nyt sitten pikkuhiljaa pelottamaan ja meinataan vetää matto kiireellä alta, ettei se vaan tapahtuisi. Törkeetä toimintaa jos liiga suljetaan uudestaan!
 

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Täällä ei nyt muutama ihminen oikein taida ymmärtää tätä kokonaiskuvaa. Puhutaan, vain pelkästään liigakarsinnoista ja kuka hyötyy mistäkin eniten rahallisesti. Kannattaisi ottaa laajempi näkökanta asioihin. Tietysti asioista saa olla erimieltä ja se kannattaa, koska näinhän sitä keskustelua saadaan aikaan. Minä puhuisin ennemmin Suomen jääkiekon tulevaisuudesta. Alkaa jo nyt hälyyttävästi näkymään, miten Suomesta tulee lajiin hyviä nuoria pelaajia. Joku tuolla taisi mainitakkin, että Ruotsi on tässä huomattavsti edellä. Tietysti siellä on suurempi pelaajamassa, mutta se ei voi olla perustelu. Pienemmästäkin määrästä on mahdollisuus löytää hyviä nuoria pelaajia, kun homma on tarpeeksi laajalle alueelle levittäytynyttä ja jokseenkin ammatimaista. Kuten muutaman Mestis-seuran juniorityö sen osoittaa. Ja puhutaan, siis Mestis organisaatioista, joiden rahallinen tilanne ei ole liiga seuroihin verratavissa juuri tällä hetkellä. Se kertoo, että kyllä Suomessa osaajia löytyy, myös "pienemmissä" jääkiekko organisaatioissa. Tarkoitan tällä sitä, että Mestiksen tilanteella on todellakin vaikutus, myös liigaseuroihin. Jos liiga on oikeasti sitä mieltä, että sarjan sulkeminen kehitää jääkiekkoilua Suomessa, niin ollaan todella pahasti metsässä. Mestis on todellinen hälläväliä sarja monelle lajin kehittäjälle ja päättäjälle. Tämä on todella ikävä asia. Kuilu Mestiksen ja Liigan puolella on annettu kasvaa vuosi toisensa jälkeen. Ei kai tätä eroa nyt muutamassa vuodessa voida kiriä umpeen, kun kahdeksan vuotta sitä eroa kasvatettiin. Monen mielestä Mestiksen kärkiseuroille on annettu tarpeeksi aikaa tehdä tämä, mutta luuletteko sen olevan helppoa muutamassa vuodessa. Vanhan Divarin ja Liigan aikaan nykyistä tasoeroa ei päässyt tulemaan, koska hissiliikettä tapahtui vuosittain ja näin kiimaa riitti ympäri Suomea.

Vielä ei ole peliä menetetty, jos saataisiin asioihin muutoksia. Muuten alkaa olemaan vuodet vähissä Mestiksen osalta.

Aika moni on todella hyvin tuonnut kantansa esiin, joten vaikea oli mitään lisätä.
 
Viimeksi muokattu:

C Waddle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Opposition varjobudjetti

Suoraan Kummolan saunaillasta, Sportin esittämä varjobudjetti liigakaudelle.

Sportin kokonaisbudjetti tällä kaudella on 2,055meur ja liigan pienin budjetti on hitusen yli 4meur eli noin 2 miljoona pitäisi Sportin saada raavittua kasaan.

On mielestäni realistista ajatella että Sportin yleisökeskiarvio nousisi ainakin 3000 katsojaan per ottelu nykyisestä budjetoidusta 2400/ottelu. Tämä 3000 katsojaa/ottelu tarkottaisi noin 71% täyttöastetta joka muistelisin että on myös liigassa hyvinkin realistinen luku. Tämän lisäksi liigassa on 6 kotiottelua enemmän joten yhteenlaskettuna (keskiarvon nosto + lisäottelut) katsojia Sport saisi 32400kpl enemmän liigassa.

Sportin budjetinmukainen lipun keskihinta on mestiksessä 12,67eur. Olettaisin että lippuhintoihin tulisi korotusta mikäli liigaan noustaisiin, otetaan nyt vaikka keskihinnaksi 14,00eur jolloin korotusta olisi noin 10%.

Ottelutapahtuman tuotot ovat Sportilla budjetissa 665 000 mestistä pelattaessa. Jos kaljanjuonti seuraa linjaarisesti yleisömäärän nousua tulisi tähän korotusta 56%, joka rahassa tarkoittaa 372 000eur. Eli,

Lisää katsojia: 410 000eur
Lipunhinnan nosto: 120 000eur
Ottelutapahtuman tuotot: 372 000eur
Yhteensä: 902 000eur

Jos tähän lisätään vielä tv-soppari joka muistaakseni on luokkaa 850 000eur/kausi/joukkue (paremmin tietävät korjatkoon) niin ollaan saatu raavittua kasaan 1 7520 000 eur.

Joten, sikälimikäli yllä olevat laskelmat ovat nyt jotenkin realistiset, niin lisäsponssorirahan tarve on luokkaa 250 000 - 300 000 ja ollaan samalla viivalla budjettimielessä liigan häntäpään kanssa. Ei se raha nyt välttämättä yhdellä puhelinsoitolla tule mutta ei se mahdottomaltakaan näytä.

"Osallistumismaksu", oliko se nyt 1,7m(?), pitäisi sitten löytyä ulkopuolisilta rahoittajilta. Sinänsä summa on iso mutta toisaalta luulisi tällä liigalisenssillä olevan joku arvokin. Eli jos kävisikin niin että Sportin taival jäisi yhden kauden mittaiseksi olettaisin että tästä maksetusta lisenssistä saadaan rahat takaisin.

Mestiksessä liigatason budjetin kasaaminen ei tule onnistumaan mutta omasta mielestä Sport on jo aika hyvin taloudelliset kriteerit täyttävä seura jos ihme joskus tapahtuisi ja karsinnat (jos niitä nyt enää pelataan) voitettaisiin. Suurimmat haasteet näkisin urheilullisella puolella ja joukkueen kasaamisessa. Mut Kale hei, onhan meillä se turvakaukalokin!
 
Viimeksi muokattu:

timop

Jäsen
Suosikkijoukkue
jyp
En ole tämän päivän Veikkaajaa lukenut, mutta onhan tästä moneen kertaan aikaisemminkin ollut juttua sen jälkeen kun liiga avattiin muutama vuosi sitten (tai ei avattu kunnolla, vaan ovea pistettiin vähän raolleen).

Tuossa on se oleellinen pointti. Aikanaan luin sarkastisen kirjoituksen siitä että miksi venäjällä ei tarvitse peukaloida äänestystuloksia, riittää että vallassa ollessaan tekee vastaehdokkaiden tien niin kivikkoiseksi että haastajan vaalivoitto on käytännössä mahdoton. Vähän samalla linjalla omasta mielestä nykymuotoiset karsinnatkin.

Tässä on tosiaan dilemmana saavutettujen etujen säilyttäminen. Henk koht kapitalismin kannattajana olen sitä mieltä että liigassakin pitäisi olla realistinen putoamispelko. Jo tuon olemassaolo nostaa liigan tasoa pitkällä aikajänteellä, suljetussa sarjassa kun ei tarvitse edes yrittää ja hommat voi olla huonolla tolalla niin kauan kun sarja on suljettu. Mutta onhan se kiva ettei tartte antaa potkuja ja silleen. Paitsi että käytännössä fiksut kaverit osaavat puhua itselleen isomman palkan jos istuvat tuuliselle pallille (vrt esim tj:t).

Joo varmasti kirpaisee ja kovaa jos perinteinen seura tippuu. Mutta minkäs teet jos seura ei vaan pärjää hallinnossa ja pelaamisessa muita vastaan? Kummola kerää parhaista joukkueista 1. ja 2. ketjun heikoimmin menestyvän seuran rosteriin?
 

lätkäheebo

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Leijonat, Winnipeg Jets
Liigan sulkeminen tuntuu aivan järjettömältä tempulta suomalaisen jääkiekon kehittymisen kannalta. Vielä järjettömämmältä tuntuu sen aikataulu Mestis-joukkueiden kannalta. Päätös tehtäneen siis kesäkuussa. Jo nyt budjetoidaan ja suunnitellaan ensi kautta sekä tehdään ensi kautta koskevia yhteistyösoppareita. Samoin ensi kaudelle on jo olemassa iso liuta pelaajasoppareita. Mitä helkattia seuran myyntimiehet voivat esittää yhteistyökumppaneille? No, ensi kaudella me oikeasti pelataan noususta SM-liigaan tai sitten me höntsäillään junnuporukoilla tai jotain! Voi pyhä ristus sentään!

Ensin Mestis kehitysjohtaja Sirviön johdolla kehittää Mestistä kyselemällä seuroilta mm. roskien kierrätyksestä ja roskisten lukumääristä sekä muilla yhtä tärkeillä asioilla ja sitten yht'äkkiä koko toiminnan pohja voi hävitä. Tästä tulee vielä pahaa jälkeä jääkiekkoelämään.

Entä hallien rempat? On hiukan eri asia rempata hallia SM-Liiga-tasolle 4-6000 ihmisen käyttään kuin höntsäsarjaan tuhannelle ihmiselle. Eipä Sumulaaksoon ainakaan tarvita aitioita.

Sarjaseurat ry:llä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa asiaan, rooliksi jää vain sivusta seuraaminen.

Ompas hauskaa syytellä trolliksi jos olen eri mieltä asiasta kuin joku muu. Edelleen, liiga ei ole hyötynyt karsinnoista tippaakaan. Yksi joukkue saa muutaman ottelun lisää joista saa vähäsen tuloja mutta onko asiasta mitään muuta hyötyä.
.
Pelicans oli toissa kaudella karsinnoissa, joissa oli äärettömän hyvä fiilis ja kovasti katsojia. Pelsu selvitti karsinnat hienosti ja sai seuraavaan kauteen uskomattoman piristysruiskeen. Kausareita ja fanituotteita kaupattiin kiihtyvään tahtiin.
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Edelleen, liiga ei ole hyötynyt karsinnoista tippaakaan. Yksi joukkue saa muutaman ottelun lisää joista saa vähäsen tuloja mutta onko asiasta mitään muuta hyötyä.

SM-Liiga OY on - kuten nimikin sanoo - osakeyhtiö. Perinteisen talousopin mukaan osakeyhtiön tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Koska SM-Liiga OYn tulos on pitkälti kiinni sen nimen alla toimivien franchising yritysten tuloksesta, on voiton kasvattamiseksi näiden neljäntoista firman myytävä enemmän. Suomen pelaajatuotannolla pelkästään pelaajakaupoilla ei yksikään yritys menesty, vaan voitto on haettava yhteistyökumppaneilta ja järjestämällä tapahtumia.

Maksavia asiakkaita olisi, niin mikä järki on olla myymättä tapahtumia? Karsintojen pelaamatta jättäminen on paskaa liiketoimintaa.

Turhaa haihatella jotain 10+10 -sarjaa, kun Suomesta loppuvat riittävän tasokkaat joukkueet ja pelaajat. Saatikka verrata Ruotsiin joka on väkiluvultaan ja resursseiltaan kaksinkertainen.

Mielenkiintoinen pointti. Suomi puolikkailla resursseilla pyörittää 14 joukkueen ammattilaissarjaa, kun samaan aikaan naapuri tuplasti parimmista lähtökodista katsoo, että maassa voi toimia maksimissaan 12 joukkuetta. Tätä ammattilaissarjaa tukemaan suomessa on valikoitunut 12 joukkuetta, kun taas naapurissa alemmalla sarjaportaalla pelaa 14 joukkuetta.

Eli, jos kaksinkertaisella väkiluvulla ja resursseilla on perusteltua käyttää neljäätoista joukkuetta kasvattamaan pelaajia kahdentoista joukkeen tarpeisiin, niin millä järjellä on suomen (kaksitoista joukkuetta ruokkii neljäätoista) systeemi selitettävissä?

Voitko avata hieman tätä matematiikkaa? Miksi 10+10 = 20 joukkuetta ei voi toimia näillä resursseilla, kun tällä hetkellä toimii 14+12 = 26 joukkueen sarjat?

Suomeen on jostain kumman syystä pesiytynyt omaan järkeeni todella huonosti istuva malli, missä ylimmällä mahdollisella sarjatasolla pelaa enemmän joukkueita kuin sinne pelaajia kasvattavissa sarjoissa. SM-Liiga(14) ja Mestis(12). A-SM(16) ja B-SM (10). Tiedetään, tulee niitä pelaajia A-nuorten mestiksestäkin, mutta ainakaan omien tietojeni mukaan ei niin paljoa, että A:n mestistä voisi pitää kasvattajasarjana A-SM:lle. B-SM (10) - B2-SM (10) - C-SM(10), taas sama juttu. Jos B-SM sarjassa on 10 joukkueellista SM-tason pelaajia, niin mistä ihmeestä ne loput 6 A-SM joukkuetta saa ne SM-tason pelaajansa?

Ja sitten vielä ihmetellään kun ei oikein tuoteta pelaajia.

Olisi kiva kuulla, mitä siellä SM-Liiga OYn franchising yrityksissä oikein ajatellaan. Pannaan sarja kiinni, mistä seuraa ettei alemmalla sarjaportaalla kannata enää kehittää toimintaa (eikä pelaajia) ammattimaisempaan suuntaan. Kun nyt jo tiedetään että harvassa on ne pelaajat, jotka suoraan A-SM sarjasta nousevat liigaan, niin mistä nämä ns. liigatason seurat ajattelivat saada ammattilaispelaajansa kun sellaisia ei enää missään kasvateta. Sveitsistä? Ruotsista? Venäjältä?

Toki ymmärrän senkin, että karsinnat pelottavat kun teet paskaa liiketoimintaa etkä pärjää kilpailussa. Tällöin on toki mukavampaa tietää että aivan sama mitä teet niin tähän mennessä saavutettua ei kukaan tule sinulta ottamaan pois. Nokiakin olisi varmasti ollut avointa kilpailua vastaan 2007 kun symbianin osuus älypuhelimista laukkasi 30% paremmalla puolen ja Apple esitteli iPhonen ja Google toi Androidin.

Että mitä liiga hyötyy karsinnoista? Välittömästi lisääntyneinä tuloina ja näkyvyytenä mediassa. Vaikka suosituin laji tällä hetkellä onkin, ei mainontaa kannata unohtaa tai asiat voivat muuttua nopeastikin. Välillisesti laadukas ja joukkuemäärältään tarpeeksi iso kasvattajasarja taas tuottaa pelaajia, valmentajia ja organisaatoita jotka omalta osaltaan nostavat tuotteen (eli pelin) tasoa lisäten maksavan yleisön kiinnostusta.

Miten liiga kärsii karsinnoista? Ei mitenkään. Yksi joukkue menee, toinen (ja mahdollisesti paremmin toimiva) tulee tilalle. Karsintojen ainoa kärsijä on se yksittäinen franchising yritys, joka ei saanut omaa toimintaansa sille tasolle, että olisi kilpailussa pärjännyt.
 
Suosikkijoukkue
KK
...Mestiksessä liigatason budjetin kasaaminen ei tule onnistumaan mutta omasta mielestä Sport on jo aika hyvin taloudelliset kriteerit täyttävä seura jos ihme joskus tapahtuisi ja karsinnat (jos niitä nyt enää pelataan) voitettaisiin...
Kyllähän Liigaan nousu tuo myös varmasti lisää ja parempia yhteistyö kumppaneita. Kyllä mielestäni KooKoolla on aivan yhtä hyvät mahdollisuudet saada rahoitus kuntoon, kuin Sportillakin. Lisäksi Jukurit varmasti, jos saisivat katsomot täyteen. Ihmettelen kyllä, että miksi mikkeliläisiä ei jääkikko kiinnosta. Oma seura pelaa hyvää lätkää ja menestystä tulee ihan hyvin.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
SM-Liiga OY on - kuten nimikin sanoo - osakeyhtiö. Perinteisen talousopin mukaan osakeyhtiön tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Koska SM-Liiga OYn tulos on pitkälti kiinni sen nimen alla toimivien franchising yritysten tuloksesta, on voiton kasvattamiseksi näiden neljäntoista firman myytävä enemmän. Suomen pelaajatuotannolla pelkästään pelaajakaupoilla ei yksikään yritys menesty, vaan voitto on haettava yhteistyökumppaneilta ja järjestämällä tapahtumia.

Tämä franchising järjestely on minulle aivan uutta tietoa. Onko tosiaan tuollainen olemassa? En sinänsä kiistä etteikö olisi, koska minulla ei tosiaan mitään varsinaista tietoa tästä ole, mutta kovin oudolta tuo kuulostaa. En ymmärrä, miksi tuollainen järjestely olisi tehty, ja onko tuo edes sikäli mahdollista, että liigajoukkueissahan on sekä oy- että ry-pohjaisia.

En myöskään ymmärrä, miten liigajoukkueiden tulokset vaikuttaisivat SM-liiga oy:n tuloihin. Rahahan virtaa käsittääkseni juuri toiseen suuntaan, eli siis SM-liiga oy tekee erilaisia sopimuksi (TV, sponsorit), joista saadut tuotot se jakaa osakkailleen. Vai maksavatko seurat tosiaan jotain franchising maksuja? Tuntuisi todella oudolta rahojen pyöritykseltä edestakaisin.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Edit: Juuri luin Veikkaajan ja lisää kahvia meni väärään kurkkuun. Etelä-Korealaisten lisäksi myös Virolainen joukkue on saanut luvan hakea Mestis-lisenssia. Joukkue tulisi täysin puhtaasti Latvialaisen KHL-joukkueen farmijoukkueeksi. MIKSI? Mitä suomalainen jääkiekko hyötyy tästä? Tehkää nyt oikeasti joku jotain. Vastustakaa tätä paskaa.

Oliko Veikkaajassa lähdettä? Yksikään virolainen jääkiekkomedia ei tiedä tuosta mitään.

Jos Veikkaajan lähteenä on tämä uutinen, niin Tero Taskilakin on ehtinyt saada jo Estonian Airilta kenkää.

T KHL-seura haluaa Mestis-joukkueen Tallinnaan - KHL - Ilta-Sanomat
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Tämä franchising järjestely on minulle aivan uutta tietoa. Onko tosiaan tuollainen olemassa?

Rehellisyyden nimissä en tiedä onko tällainen virallinen järjestely olemassa, mutta kovasti se siltä haiskahtaa..

- Kattojärjestö päättää kenet hyväksytään mukaan (kriteerit/sulkeminen jne)
- Kattojärjestö vaatii maksua ryppääseen liittymisestä (liigalisenssi)
- Kattojärjestö asettaa toiminnan laatuun ja yhtenäisyyteen vaikuttavia sääntöjä (esim otteluajat, lämmittelyt, pukuhuoneet jne)
- Kattojärjestö solmii sopimuksia yritysten puolesta (tv jne)
- Yrityksiltä siirtyy rahaa kattojärjestölle (osa playoffeista)

onhan näitä varmaan enemmänkin. Kovasti haiskahtaa franchising toiminnalle.

En ymmärrä, miksi tuollainen järjestely olisi tehty, ja onko tuo edes sikäli mahdollista, että liigajoukkueissahan on sekä oy- että ry-pohjaisia.

Niinpä. Kuitenkin uusien tulokkaiden kriteerinä on OY, mutta vanhoja jäseniä se ei koske. Kaippa tuo kattojärjestö voi asettaa säännöt haluamallaan tavalla.

En myöskään ymmärrä, miten liigajoukkueiden tulokset vaikuttaisivat SM-liiga oy:n tuloihin. Rahahan virtaa käsittääkseni juuri toiseen suuntaan, eli siis SM-liiga oy tekee erilaisia sopimuksi (TV, sponsorit), joista saadut tuotot se jakaa osakkailleen. Vai maksavatko seurat tosiaan jotain franchising maksuja? Tuntuisi todella oudolta rahojen pyöritykseltä edestakaisin.

Playoffien katsojamäärien kautta. Lisäksi uskoisin SM-Liiga OYn laskuttavan jäseniään koko liigan tulokseen perustuvalla sarjamaksulla, jolla sitten katetaan mm. tuomarointikuluja yms, eli mitä enemmän seurat myyvät, sitä enemmän liiga ottaa itselleen. Tilinpäätöksestähän nämä varmaan kävisivät jotenkin ilmi. Itseäni ei tosin niin paljoa kiinnosta että viitsisin rueta kaivelemaan.

Mikäli SM-Liiga OY ei näin tee, ihmettelen suuresti. Tullaan jälleen kerran paskan liiketoiminnan alkulähteille.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
- Kattojärjestö vaatii maksua ryppääseen liittymisestä (liigalisenssi)

En nyt kommentoi tuota muuta osaa, koska se kuuluisi pikemmin liigaosioon, eivätkä tällaiset yritysoikeudelliset järjestelyt yleisesti niin mielenkiintoisia edes ole.

Tuosta liigalisenssimaksusta kuitenkin sen verran, ettei minun tietääkseni mitään tuollaista ole olemasskaan, ja pitäisikin aivan kohtuuttomana, jos sellaista perittäisiin. Tosin aika usein tuntuu siltä, että tätä käytetään virheellisesti synonyyminä osakekaupasta maksettavalle kauppahinnalle, mikä on tietysti aivan eri asia.
 
Liigalisenssi-termiä on perinteisesti käytetty kuvaamaan juuri osuutta tuohon kultapossukerhon osakepääomaan, mutta nythän lisäksi viimeistään vuonna 2015 pitää olla mediakuutiot, turvakaukalot, ym.. Näiden ehtojen täyttämistä kutsutaan myös liigalisenssiksi.
 
Viimeksi muokattu:

Tj

Jäsen
Suosikkijoukkue
Melchester Rovers
Kyllähän tässä silloin jo viimeistään perseelleen Mestiksen suhteen mentiin kun liigan joukkuemäärää lisättiin ja Mestis suljettiin. Mikä vika oli 12 joukkueen sarjassa 8 joukkueen pleijareilla ja viimeinen putoaa / karsii?
 

Puolikaspakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aito kilpailu ja rehellinen tuomaritoiminta
Tosin aika usein tuntuu siltä, että tätä käytetään virheellisesti synonyyminä osakekaupasta maksettavalle kauppahinnalle, mikä on tietysti aivan eri asia.

Se on aivan sama millä nimellä tätä kutsutaan, olkoon vaikka arvonkasvustajohtuvatilapäinenvaluutansiirtomaksu, liigalisenssi tai osakekauppa, kyseessä on kuitenkin maksu, minkä uusi tulokas joutuu osallistumisestaan kattojärjestön toimintaan maksamaan, vrt. franchising maksu.

Jos kyse olisi osakekaupasta (eikä liigalisenssistä) hinnasta neuvottelisivat kaksi seuraa keskenään. Näin ei kuitenkaan käsittääkseni ole, vaan hinta määrätään kattojärjestön puolelta.

Tällainen keskustelu on tosin turhaa, mikäli sisällön sijaan keskitytään yksittäiseen sanaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös