Mainos

Lama tulossa – taantuuko talous?

  • 304 526
  • 1 677

Tuamas

Jäsen
Eletään muuten jänniä aikoja, ihan tulee osittain dejavu-fiilis ja paluuta 90-luvun alkupuolelle. Alkaakohan kohta nousemaan keskaripubeja, kirppiksiä ja tissibaareja joka nurkkaan? Tällä kertaa ei pelasteta vientiteollisuutta devalvoimalla, eikä ole Nokiaa nostamassa maatamme suosta. Hyvin menee.

Ainakin kirpputoreissa täällä Satakunnassa lienee saturaatiopiste jo lähellä, lisäksi ovat käsittämättömän suosittuja kävijämääriltään.

Ei ole yhtä Nokiaa, mutta on pienempiä vetureita joiden kautta homma voisi jopa lähteä pitkällä aikavälillä luanaamaan. Suurten mastodonttien aika lienee Suomessa pysyvästi ohi, työpaikat siirtyvät suurista yrityksistä PK-sektorille, kuten on jo tapahtunutkin viimeisen kymmenen vuoden ajan.
Suurista yrityksistä on lähtenyt ~100 000 työpaikkaa viimeisen kymmenen vuoden aikana ja ~100 000 uutta työpaikkaa on syntynyt PK-sektorille.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kokoomukselle yksityistäminen on aatteellinen asia ja esim. Elina Lepomäki joka kuulunee Kokoomuksen oikeistosiipeen näki julkissektorin roolin palvelujen ostajan roolin. Eli jos nyt maksetaan 100 yksikköä palvelusta joka tuotetaan itse jatkossa siitä maksetaan 100 yksikköä ostopalveluna. Haluan vaihtoehdo C:n eli pidetään palvelut pitkälti käsissä mutta organisoidaan ne järkevästi ja pidetään kolmen vuoden välein organisaatiomuutos jossa heitetään aina se 7% jengistä pihalle.
Elina Lepomäelle tuo voi olla aatteellinen asia, mutta se että onko se sitä koko puolueelle onkin eri asia. Jos asiasta ääntä pitävä ei ole edes kansanedustaja, niin hänen puhen näkemyksensä ei ehkä puolueen virallista näkemystä suoraan edusta. Uskoisin että Kokoomuksessa on valloillaan usko, että nykyiseisessä tilanteessa ainoa keino on käytännössä saada säästöjä aikaan on yksityistäminen. Tuossa yhteydessä kun voidaan käytännössä palkkoja, etuja sekä henkilöstöä karsia mikä ei ilman tunnu olevan mahdollista. Muutoin olen samaa mieltä, että parempi olisi jos tuo karsinta voitaisiin tehdä ilmankin.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Elina Lepomäelle tuo voi olla aatteellinen asia, mutta se että onko se sitä koko puolueelle onkin eri asia. Jos asiasta ääntä pitävä ei ole edes kansanedustaja, niin hänen puhen näkemyksensä ei ehkä puolueen virallista näkemystä suoraan edusta.
Eikö sinusta Elina Lepomäki ole kansanedustaja?

Miten tämäkin voi olla mielipideasia?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
oli näköjään jokunen kuukausi sitten varasijalta päässyt kesken kauden nousemaan eduskuntaan. Se ei sitä muuta että hänen kädenjälkensä ei esim hallitusohjelmassa näy.

hänen äänenpitonsa on edelleenkin suurimmalta osalta eduskunnan ulkopuolelta
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Ei ole yhtä Nokiaa, mutta on pienempiä vetureita joiden kautta homma voisi jopa lähteä pitkällä aikavälillä luanaamaan. Suurten mastodonttien aika lienee Suomessa pysyvästi ohi, työpaikat siirtyvät suurista yrityksistä PK-sektorille, kuten on jo tapahtunutkin viimeisen kymmenen vuoden ajan.
Suurista yrityksistä on lähtenyt ~100 000 työpaikkaa viimeisen kymmenen vuoden aikana ja ~100 000 uutta työpaikkaa on syntynyt PK-sektorille.
Eikös se ala olemaan periaatteessa koko maailmalla tuolla tavalla? On paljon noita PK-sektorin yrityksiä ja sitten on jättiläisiä, kun PK-sektorilta joku yritys kasvaa "suureksi", se pilkotaan tai ostetaan pois isomman toimesta. Tietysti poikkeuksia mahtuu aina mukaan, mutta valtavirta taitaa olla tämä. Mutta eipä tällä hetkellä Suomella ole kauheasti pelastusta näkyvissä peli(/sovellus)teollisuuden lisäksi, joka on sitten se outolintu yritysten näkökulmasta. Pienet alkupääomakustannukset ja kiinteät kustannukset, jumalattomat katteet, logistiikan helppous ja tuotteen skaalautuvuus. Kyllähän konepajateollisuus katsoo kateellisena tuota touhua vierestä.

Ylläolevien seikkojen takia näen alalla suuren potentiaalin, jopa nykyisen verotuksen (sekä tulevien veronkorotusten) aikana. Samaa ei voi sanoa perinteisestä teollisuudesta. Enkä halua siis glorifioida pelialaa, mutta nykyisen (ja tällä hetkellä kaavailtujen) verotuksen aikana tuo ei kärsi niin kovasti kuin muut alat.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Savupiipputeollisuus palaa Suomeen sitten kun Kiina, Intia ja muut halpatuotantomaat ovat valmistuskustannuksissa ohittaneet Suomen. Eli ei ihan heti odotettavissa.

Eletään muuten jänniä aikoja, ihan tulee osittain dejavu-fiilis ja paluuta 90-luvun alkupuolelle. Alkaakohan kohta nousemaan keskaripubeja, kirppiksiä ja tissibaareja joka nurkkaan? Tällä kertaa ei pelasteta vientiteollisuutta devalvoimalla, eikä ole Nokiaa nostamassa maatamme suosta. Hyvin menee.

Tämä on juuri näin, ja jälki voi vielä olla rumaa niin taloudellisesti kuin muutenkin. Euroopan pitkä rauhan aikahan perustuu hyvin pitkälti näihin menestyviin yhteiskuntiin, joilla oli jakaa mammonaa ja työllisyyttä kansalaisilleen. Euroopassa elintaso tulee lähivuosikymmeninä tippumaan dramaattisestikin, ja tästä voi olla seurauksena monenlaista liikehdintää.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
En lainkaan tiedä, kuinka suuri ongelma tällainen lomien säästäminen eläkkeelle jäämistä edeltävään aikaan mahdollisesti on, vai esiintyykö sellaista oikeasti lainkaan. Sen kuitenkin tiedän, että julkisella sektorilla lomapäivien määrä ja niiden kuluminen on virka- ja työehtosopimuksissa usein määrätty ehdoiltaan selvästi lakisääteistä paremmaksi. On siis sikäli helpompaa säästää lomia julkisella puolella kuin yksityisellä, jossa tyypillisesti lomanpäivien määrä ja niiden kuluminen on suoraan vuosilomalain mukainen.

Toisaalta palkat ovat kunnallissektorilla selvästi pienemmät kuin yksityisellä sektorilla, joten yhtä hyvin voitaisiin sitten nostaa kuntasektorin palkkoja yksityisen sektorin tasolle mikäli lomapäiviä vähennettäisiin. Kaikella on aina puolensa, eli kunnallissektorin selkeästi heikommat palkat kompensoituvat osin sillä, että lomapäiviä on muutama enemmän. Lisäksi ne kuntasektorin lomatkin sijoittuvat varsin usein ajankohtaan, jolloin loma on "pakko" pitää koska laitokset ja palvelut ovat kesällä kiinni. Omallakin kohdallani kesäloma alkoi juhannuksen jälkeen ja loppui heinäkuun loppupuolella eikä siihen ollut kauheasti nokan koputtamista vaikka henkilökohtaisesti olisin voinut olla myöhemmin lomalla.

Mitä kunnallissektorin heikompiin palkkoihin tulee, niin ihmettelen kovasti minkä takia hinku yksityistää kunnille sälytettyjä tehtäviä on niin suuri. Tehtävät täytyy kuitenkin lakisääteisesti hoitaa, ja jos ne hoidetaan yksityisten firmojen toimesta niin tämä maksaa monessa tapauksessa selvästi enemmän isompien palkkojen takia. Lisäbonuksena firmat voivat vielä sumplia tulonsa veroparatiiseihin kuten monen terveysalan yrityksen kohdalla on käynyt.

Julkista sektoria sietää toki supistaa, mutta ei Suomen talous sillä käänny nousuun, että joltain siivoojalta, ambulanssikuskilta tai palomieheltä viedään pari lomapäivää ja/tai annetaan kenkää. Valitettavasti vain kaikki uudistukset tuntuvat olevan sellaisia, että ruohonjuuritason työntekijöistä haluttaisiin päästä eroon mutta rakenteellisia muutoksia ei tehdä eli ylätason byrokraatti- ja välijohtajaporukkaa ei karsita, puoluemandaateilla valittuja kynänpyörittäjiä ei karsita eikä liian pieniä kuntia karsita ja yhdistetä. Onhan se nyt kumma, että Suomessakin on asukasluvultaan pienempiä kuntia kuin minun asuinkatuni asunto-osakeyhtiön asukkaiden määrä, ja näillä pikkukunnilla on kaikilla täysimääräinen hallinto kunnanjohtajineen ja viskaaleineen.

Veikkaan, että jos ja kun julkista sektoria harvennetaan Suomessa, se tapahtuu siten, että ruohonjuuritason pienipalkkaista perustyötä tekevät saavat kenkää tai palkanalennuksen, lakisääteisistä palveluista maksetaankin sitten jatkossa helvetisti enemmän yksityisille firmoille ja samalla yhtään ainutta puoluemandaatilla valittua kekkulia ja projektien nysvääjää ei karsita. Jäljelle jää vain hallinto ja johtoporras, jotka ovat edelleen turhia kulueriä mutta onpahan sitten päästy eroon pienipalkkaisista kuntatyöläisistä, jotka eivät enää rasita kuntien taloutta - vaan rasittavat kahta kauheammin valtion taloutta olemalla sossurahojen ja työkkärin varassa samalla kun Suomen sisäinen kulutus laskee kuin lehmän häntä koska kenelläkään ei ole rahaa.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toisaalta palkat ovat kunnallissektorilla selvästi pienemmät kuin yksityisellä sektorilla, joten yhtä hyvin voitaisiin sitten nostaa kuntasektorin palkkoja yksityisen sektorin tasolle mikäli lomapäiviä vähennettäisiin. Kaikella on aina puolensa, eli kunnallissektorin selkeästi heikommat palkat kompensoituvat osin sillä, että lomapäiviä on muutama enemmän.

Ja vastaavasti valtiolla palkat ovat suuremmat. Siis jos katsotaan vain keskiansioita työnantajasektoreittain. En tosin näe tuota sikäli lainkaan mielekkäänä vertailukohtana, että eiväthän eri ammattien jakaumat ole ollenkaan toisiaan vastaavat eri sektorien välillä. Tilastokeskuksen sivuilla varmasti olisi jollain tarkkuudella dataa ammateittain, mutta en nyt jaksa lähteä asiaa sen kummemmin tutkailemaan. Ehkä joku osaisi antaa linkin valmiiseen vertailukelpoiseen dataan. Voin kyllä sinänsä helposti uskoa, että julkisella sektorilla on (ainakin joissain ammateissa) huonompi palkkaus kuin yksityispuolella.

Mitä tulee eroon lomapäivien määrässä, niin esimerkiksi tämän valtion vuosilomasopimuksen (Valtiovarainministeriö) mukaan lomapäiviä kertyy jatkuvassa virka- tai työsuhteessa 15 vuoden palvelusajan jälkeen vuosittain 38, kun taas vuosilomalain mukaan 30. Lisäksi vuosilomalaissa lauantait lasketaan lomapäiviksi, valtiolla taas ei. Siten ero todellisissa lomapäivissä voi olla 38/25 = 1,52 kertainen. Täytyy myöntää, etten olettanut tuon lomaedun voivan olla noinkin suuri.

Julkista sektoria sietää toki supistaa, mutta ei Suomen talous sillä käänny nousuun, että joltain siivoojalta, ambulanssikuskilta tai palomieheltä viedään pari lomapäivää ja/tai annetaan kenkää. Valitettavasti vain kaikki uudistukset tuntuvat olevan sellaisia, että ruohonjuuritason työntekijöistä haluttaisiin päästä eroon mutta rakenteellisia muutoksia ei tehdä eli ylätason byrokraatti- ja välijohtajaporukkaa ei karsita, puoluemandaateilla valittuja kynänpyörittäjiä ei karsita eikä liian pieniä kuntia karsita ja yhdistetä.

Tästä olen aivan samaa mieltä, ja paljon puhetta herättänyt kuntaliitosten viiden vuoden irtisanomissuojakin on nähdäkseni säädetty juuri erityisesti tämän väliportaan ja heitä ylempien suojaamiseksi. Erityisesti pienten ja keskisuurien kuntien yhdistyessä kun on aika ilmeistä, että erilaisia johtaja- ja päällikkötason henkilöitä voisi hyvin karsia reilullakin kädellä, jos se olisi sallittua.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Toisaalta palkat ovat kunnallissektorilla selvästi pienemmät kuin yksityisellä sektorilla, joten yhtä hyvin voitaisiin sitten nostaa kuntasektorin palkkoja yksityisen sektorin tasolle mikäli lomapäiviä vähennettäisiin.
Tämmöinen puhe on yhtä tyhmää kuin jos joku ehdottaisi että SM-liiga-pelaajien palkat pitäisi nostaa NHL-tasolle.

Yksityiset saavat maksaa ihan minkälaisia palkkoja haluavat (tai tarjota sellaisia etuja joita haluavat). Ne ovat firmojen omistajien rahat ja he saavat niillä tehdä mitä haluavat. Valtion rahat ovat sitävastoinen meidän kaikkien rahoja ja niistä tulee olla tarkka ja maksaa vain sellaisia palkkoja ja tarjota sellasia etuja joihin valtiolla on varaa. Nyt valtio tekee tappiota, joten palkat ovat liian suuret.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Tämmöinen puhe on yhtä tyhmää kuin jos joku ehdottaisi että SM-liiga-pelaajien palkat pitäisi nostaa NHL-tasolle.

Yksityiset saavat maksaa ihan minkälaisia palkkoja haluavat (tai tarjota sellaisia etuja joita haluavat). Ne ovat firmojen omistajien rahat ja he saavat niillä tehdä mitä haluavat. Valtion rahat ovat sitävastoinen meidän kaikkien rahoja ja niistä tulee olla tarkka ja maksaa vain sellaisia palkkoja ja tarjota sellasia etuja joihin valtiolla on varaa. Nyt valtio tekee tappiota, joten palkat ovat liian suuret.

Kyllä nyt itse toivoisin että valtiollakin palkkaperuste olisi suoriutuminen työtehtävästä ts. työllä saatava lisäarvo eikä vain se miten paljon rahaa on, tuolla tiellä kun nopeasti ollaan tilanteessa jossa juuri maksetaan suhteellisen paljon vähäisestä tuloksesta, mutta kun ei voida maksaa enempää palkkaa, ei voi edes saada parempaa työvoimaa. Kyllä valtionkin etu olisi että jos dana77 tekee 150% työpanoksesta 120% palkalla vs. kaksi kaveria 100% palkalla (ts. yht 200%) saa raavittua samat 150% työpanosta kasaan. Tehostaminen kun on käytännössä paljolti oman kokemuksen (sekä julkista, yksityistä että nyt vähän siitä välistä) pohjalta kiinni juuri siitä että yksittäisten henkilöitten tuottavuutta voidaan kasvattaa, tämä tosin vaatii henkilöitä jotka pystyvät nostamaan tuottavuuttaan/ylittämään normin ja niitä ei välttämättä saa töihin/saa pidettyä töissä jos ei voida maksaa kuin max. se sama palkka mitä joku keskinkertaisuus saa. Toki järjestelmätahon tehostamistakin voi aina tehdä, mutta senkin tuotto nopeasti jää vaisuksi jos sen kohteena olevat henkilöt eivät pysty sopeutumaan muutokseen.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ratkaisuhan ei mielestäni ole pelkästään juustohöylällä palkkojen laskeminen valtiolla, vaan pitäisi oikeasti karsia kaikki turha paska pois valtion toiminnoista. Nythän tuota juustohöylää käytetään eri virastojen kohdalla, mikä johtaa henkilöstövähennyksiin, mutta tehtävät työt eivät vähene. Eli ne jotkut tarpeellisetkin funktiot kärsivät, sen sijaan, että virastoja yhdistettäisiin, yksinkertaistettaisiin lakeja ja vähennettäis virastoilta turha paska pois, jolloin tarpeelliset funktiot pysyvät toiminnassa.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Hallitus on usean vuoden ajan käyttänyt melkoisesti paukkuja vanhuuseläkeiän ylösnostamisen propagoimiseen perusteluinaan yksinkertaisesti keskimääräisen eläkeiän nostaminen. Viivan siirtäminen on helppo homma, mutta vain aika näyttää, onko tällä tempulla yhtikäs mitään vaikutusta ko. keskimääräisen eläkeiän nousemiseen, kun väki lakoaa polvilleen ja sivuun muita nimikkeitä käyttäen. Mukavampi on toki tehdä näyttäviä juttuja kuin vaikuttavia juttuja.

Tässä Työterveyslaitoksen raportti siitä kaikkein kalleimmasta kuluerästä, joka myös omalta osaltaan laskee merkittävästi keskimääräistä eläkeikää. Vaikuttamalla työssä olevien ja vielä aivan erityisesti työelämän alkupuolikkaalla olevien työhyvinvointiin, niitä merkittäviä tuloksia olisi aidosti odotettavissa myös keskiarvotasolla. Mutta tämä vaatisikin sitten osaamista ja toimintaan satsaamista. Helpompaa on nostella ikärajoja.

http://www.ttl.fi/fi/uutiset/Sivut/...aisemalla_yritysten_kilpailukyky_nousuun.aspx
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Sekoitat totuttuun tapaasi kaksi eri asiaa - kyllä, meidän olisi pitänyt tehdä rakenteelliset uudistukset jo eilen, tai about 2005 mennessä, ja, kyllä, meillä on vaarallisen ylivahva valuutta, jonka arvoon emme voi vaikuttaa ja joka kuristaa mahdollisuuksiamme normaaliin anti-sykliseen talouspolitiikkaan. Nyt ehkä olemme vähitellen joutumassa siihen kurimukseen, mitä olen jo muutaman vuoden pelännyt. Assume crash positions...

Normaaliin anti-sykliseen talouspolitiikkaan? Heh. Tuo on hieno nimitys 70-80 lukujen d-vitamiinipolitiikalle, kun homma ei toiminut tarpeeksi niin metsäpatruunat ja SAK kävelivät sanelemaan hallitukselle että vetäkääs 10-15 pinnaa valuutan arvosta että saadaan taas tehtaat pyörimään. Minusta siinä ei ole mitään normaalia.

Saksan vientiteollisuus jyrää vuodesta toiseen vaikka euro huitelee korkealla. Ruotsilla menee paljon paremmin vaikka kruunun arvo suhteessa euroon on sama kuin se oli ennen 2009 kriisiä. Ja meni vielä kovempaa vuosi-pari sitten vaikka kruunu oli korkeammalla kuin kertaakaan 2000-luvulla suhteessa euroon.

Valuuttakurssi on tekosyy.

Suomella olisi kaikki mahdollisuudet menestyä jos me saisimme aikaan ne tarvittavat muutokset. Mutta ei vaan saada.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tässä muuten arvostamani J. Vartiaisen tuoreita mietteitä julkisen sektorin työntekijöistä. Ai että tekee hyvää että tuokin sanottiin nyt julkisesti.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/vartiainen alisuorittaja-26953 (SK:n linkki menee paywallin taakse joten linkitin referaatin siitä)

Juhana Vartiainen kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä, että Suomessa ei aina ymmärretä perusasiaa. Se on se, että "julkisen vallan pitää suorittaa mallikkaasti eduskunnan sille määräämät tehtävät, mutta ne pitää tietysti tehdä mahdollisimman vähin resurssein, veronmaksajalle ja kansantaloudelle kohdistuva rasitus minimoiden – ja siksi myös mahdollisimman pienellä, ei suurella, henkilöstöllä".

– Jos alisuorittajien – joita monissa organisaatioissa on vaikka heitä ei juhlapuheissa mainita – palkkaa ei tarvitsisi yleiskorotuksilla nostaa, heistä päästäisiin helpommin eroon ja parhaille kyvyille ja ahkeroijille voitaisiin maksaa nykyistä parempaa palkkaa.

– Kuntaliitosten ylimitoitettu 5-vuotissuoja voitaisiin korvata jonkinlaisella erorahalla. Julkista irtisanomissuojaa voitaisiin heikentää. Kovempaa julkista työnantajapolitiikkaa on uskallettava puolustaa – meidän kaikkien hyödyksi, muistaen että yksityinen työllisyys nyt meillä supistuu ja että lähes kaikki verotus jossain määrin syrjäyttää yksityistä työllisyyttä ja yrittämistä, Juhana Vartiainen kirjoittaa.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ensimmäisenä voitaisiin irtisanoa ylisuurta palkkaa nauttiva ja aivan liian vähän töitä tekevä torkkupeittomies Juhana Vartiainen, joka on lähinnä joutava tyhjänpuhuja ylipalkatussa poliittisessa demarivirassa. Äijä puhuu ns. täyttä paskaa työkseen, ja kallista paskanpuhumistahan tuo on.

Viisivuotissuojaa voisi toki purkaa, mutta se tulisi kohdistaa turhaan välihallintoon ja kaikenkarvaisiin projektinvääntäjiin samalla kun juhanavartiaisille näytettäisiin maanlaajuisesti ovea. Hankkikoon elantonsa yksityisellä sektorilla koko maan talouden eduksi jos kerran on niin kyvykäs.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Ensimmäisenä voitaisiin irtisanoa ylisuurta palkkaa nauttiva ja aivan liian vähän töitä tekevä torkkupeittomies Juhana Vartiainen, joka on lähinnä joutava tyhjänpuhuja ylipalkatussa poliittisessa demarivirassa. Äijä puhuu ns. täyttä paskaa työkseen, ja kallista paskanpuhumistahan tuo on.

Viisivuotissuojaa voisi toki purkaa, mutta se tulisi kohdistaa turhaan välihallintoon ja kaikenkarvaisiin projektinvääntäjiin samalla kun juhanavartiaisille näytettäisiin maanlaajuisesti ovea. Hankkikoon elantonsa yksityisellä sektorilla koko maan talouden eduksi jos kerran on niin kyvykäs.

Vartiainen tekee sitä samaa arvokasta duunia mitä Raimo Sailas ja Jukka Pekkarinen. Kaikki demaritaustaisia talousmiehiä jotka kertovat sen kipeän totuuden jota demarit virallisesti välttelevät loppuun asti.

Viisivuotissuoja on täysin turha, tehtävästä riippumatta. Kertakorvaus (esim. 6-12kk palkka) olisi paljon parempi yhteiskunnallisesti kuin nämä täynnä turhia työntekijöitä olevat hallintohimmelit.

Btw, Vartiainen saisi tod.näk. paljon paremmin palkatun duunin yksityissektorilta samantien jos haluaisi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Normaaliin anti-sykliseen talouspolitiikkaan? Heh. Tuo on hieno nimitys 70-80 lukujen d-vitamiinipolitiikalle, kun homma ei toiminut tarpeeksi niin metsäpatruunat ja SAK kävelivät sanelemaan hallitukselle että vetäkääs 10-15 pinnaa valuutan arvosta että saadaan taas tehtaat pyörimään. Minusta siinä ei ole mitään normaalia.

Luulisinpa että jopa sinä tiedät oikeasti mitä anti-syklisyys tarkoittaa. Sanotaan selvennykseksi vaikka sellainen asia, että Kreikka, esikuvasi, on pitkään harjoittanut syklin myötäistä politiikkaa, eli kuumennetaan nousukautta ja leikataan vahvasti julkista kulutusta laskukaudella. Tähän voit vastata, etteipä siellä ole velkataakka paljonkaan laskenut. Niinpä.

Anyway, Ruotsin valuutan kulloinenkin arvo heijastaa maan taloudellista tilannetta, Suomen valuutan ei. Tämä on meille hyvin vaarallista. Euroalueen yleisestä tilanteesta oheinen hyvin huolestuttava kommentti:

http://krugman.blogs.nytimes.com/2014/10/11/europanic-2-0/

Jos meillä olisi oma valuutta ja itsenäinen keskuspankki, voisimme suhtautua tilanteeseen paljon rauhallisemmin. Mutta jos nyt euro-kriisi uusiutuu niin me kyllä todennäköisesti joudumme samaan kurimukseen kuin vaikka Irlanti ja Espanja. Sinä voisit katsoa, missä yleisessä taloudellisessa tilanteessa Saksa (paljon vahvemmalla teollisella pohjalla) aloitti oikaisuliikkeensä ja missä tilanteessa meiltä vaaditaan samaa. (Puhumattakaan siitä, että euroalueen on mahdoton kokonaisuutena toistaa Saksan reseptiä: vaihtotaseen ylijäämät eivät ole kaikille mahdollisia yhtaikaa - itse asiassa Saksan pitäisi nyt ajaa ylijäämäänsä alas ekspansiivisella politiikalla ja toimia euro-alueen kasvumoottorina.) Hyvinä aikoina tälläiset uudistukset pitää tehdä. Ja palvelutuotannon rakenneuudistukset (mitkä eivät suoranaisesti liity suhdanteisiin) olisi pitänyt tehdä jo Vanhasen hallitusten aikana.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Luulisinpa että jopa sinä tiedät oikeasti mitä anti-syklisyys tarkoittaa. Sanotaan selvennykseksi vaikka sellainen asia, että Kreikka, esikuvasi, on pitkään harjoittanut syklin myötäistä politiikkaa, eli kuumennetaan nousukautta ja leikataan vahvasti julkista kulutusta laskukaudella. Tähän voit vastata, etteipä siellä ole velkataakka paljonkaan laskenut. Niinpä

Hehheh. Tästä on puhuttu jo aikaisemminkin, yrität nostaa itseäsi jollekkin jalustalle käyttämällä täysin keksittyjä termejä. Anti-syklisyys? Oikeasti, herää jo.

Kreikan ongelmat eivät ole missään talouden kuumentamisessa nousukaudellla vaan rakenteellisissa ongelmissa kansantalouden rakenteen ja korruption suhteen. Ne ovat ne oikeat ongelmat. Kreikan tapauksessa mikään suhdannepoliittinen taktiikka ei toimi koska talous on vain yksinkertaisesti vituillaan.

On suht pelottavaa että kaltaisesi ihmiset ovat sitä mieltä että Kreikan olisi pitänyt LISÄTÄ velkapohjaista kulutusta ongelmien ratkaisemiseksi. Huhhuh.

Anyway, Ruotsin valuutan kulloinenkin arvo heijastaa maan taloudellista tilannetta, Suomen valuutan ei. Tämä on meille hyvin vaarallista..

Voi voi sinua. Rajalliset tiedot ja rajaton idealismi on vaarallinen yhdistelmä. Valuutan arvoon vaikuttaa paljon muutakin kuin valuutta-alueen talouden tila, tämä on ihan 101-kamaa. Voisi kuvitella että olisit jo tässä kohtaa tutustunut asiaan.

Jos meillä olisi oma valuutta ja itsenäinen keskuspankki, voisimme suhtautua tilanteeseen paljon rauhallisemmin.

Kyllä, mitään vaikeita päätöksiä ei tarvitsisi tehdä koska markkinoiden arvostus nostaisi vientiä. Se helppo ratkaisu,

Mutta jos nyt euro-kriisi uusiutuu niin me kyllä todennäköisesti joudumme samaan kurimukseen kuin vaikka Irlanti ja Espanja.

Viimeistään tässä kohtaa voidaan rauhassa todeta että olet pihalla kuin lumiukko. Oikeasti, miten kukaan voi tehdä vastaavaa verrastusta tai yleensä väittää jotain noin tyhmää?

Espanjassa ja Irlannissa oli järkyttävän iso velkapohjainen asuntokupla joka puhkesi. Suomessa ei ole mitään vastaavaa kuplaa näkyvissä. Espanjan ja Irlannin tilanne on sinänsä lohdullinen että siellä talous kasvaa jo, toisin kuin Suomessa. Lähtötilanne on tosin aika heikko.

Sinä voisit katsoa, missä yleisessä taloudellisessa tilanteessa Saksa (paljon vahvemmalla teollisella pohjalla) aloitti oikaisuliikkeensä

Rakenteelliset uudistukset pitää tehdä suhdanteesta riippumatta.[/QUOTE][/QUOTE]
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Hehheh. Tästä on puhuttu jo aikaisemminkin, yrität nostaa itseäsi jollekkin jalustalle käyttämällä täysin keksittyjä termejä. Anti-syklisyys? Oikeasti, herää jo.

Vähäinen tieto, olematon ymmärrys ja suuri itsevarmuus ovat pelottava yhdistelmä... Vielä pelottavampaa on, ettei euroalueen talouspolitiikka radikaalisti poikkea sinun linjastasi: pelätään pirusti inflaatiota, leikataan kulutusta ja ihmetellään, että missä pirussa se inflaatio luuraa ja miksi meillä on deflaatio-vaara??? Klassinen kysyntälama, kuten 30-luvulla oltaisiin (osin jopa poliittisesti), tälläisestä on muistaakseni kirjoitettu jopa oppikirjoja. (Vaan sellaisia joita ei Berliinissä ja Brysselissä lueta.)
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Nimimerkki mjr jaksaa tarmokkaasti esittää huoltaan markan devalvoinnin mahdollisuuden poistumisesta ja huolestaan yhteistä valuuttapolitiikkaa kohtaan. Kuten aikaisemminkin on tarinoitu, on valtiovallalla repussaan miljoonia muitakin keinoja vaikuttaa talouden ylikuumenemiseen devalvalvoinnin lisäksi. Devalvaatio on kuitenkin kansalaisien säästöjen varastamista. Mikää talouden ihmelääke se ei ole.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Nimimerkki mjr jaksaa tarmokkaasti esittää huoltaan markan devalvoinnin mahdollisuuden poistumisesta ja huolestaan yhteistä valuuttapolitiikkaa kohtaan. Kuten aikaisemminkin on tarinoitu, on valtiovallalla repussaan miljoonia muitakin keinoja vaikuttaa talouden ylikuumenemiseen devalvalvoinnin lisäksi. Devalvaatio on kuitenkin kansalaisien säästöjen varastamista. Mikää talouden ihmelääke se ei ole.

Hmm, kai jopa joku karvalakki-daespookin tietää, että devalvaatio on tuskallinen ja epätyydyttävä keino ratkaista talouden umpikuja. Kysymys on vain siitä, kumpi on tehokkaampi ja nopeampi ja vähemmän huono tapa, ulkoinen vai sisäinen devalvaatio, ja ymmärtäisin, että historiallisen kokemuksen valossa ei juuri ole kahta sanaa tämän suhteen. Me emme voi mahdollisessa umpikujassakaan vaikuttaa valuuttamme arvoon - meidän näkökulmastamme euro voisi yhtä hyvin olla kultakanta kaikkine tunnettuine jäykkyyksineen ja tehottomuuksineen. Viennistä riippuvaisena taloutena voimme peräti helpostikin hirttäytyä ylivahvaan valuuttaan. Se miksi nukkuisin rauhallisemmin markan ja itsenäisen Suomen Pankin kanssa on, että mahdollisessa umpikujassa meillä olisi edes kaksi huonoa vaihtoehtoa, joista toinen olisi merkittävästi vähemmän huono ja tehokkaampi ja nopeampi kuin se ainoa, mikä meillä nyt on käytettävissämme.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ylellä oli järkyttänyt toimittaja tehnyt jutun siitä miten hän ei vielä pari vuotta sitten tiennyt taloudesta mitään.
http://yle.fi/uutiset/pankkiirien_t...esit_nain_tuhoisa_kriisi_estettaisiin/8666494

Hänen järkyttymis -juttunsa pohjalta odotukset olivat, että jotain typerää sieltä olisi tulossa ja sillä sitä innoissaan luin että mitä mullistavaa sitä on taas tullut keksittyä, mutta toimittaja oli sinänsä jotain ihan fiksuakin tajunnut.

1) Pankit on pilkottava tarpeeksi pieniksi, jotta ne voivat kaatua

Näinähän tämän pitäisi olla. Tosin itse en kannata ehdottomia kieltoja, niin hoitaisin asian niin, että isojen pankkien vakavaraisuusvaatimukset olisivat niin massiiviset ja veronluonteiset (eli niitä ei rahastoitaisi vaan hyödynnettäisiin julkisessa taloudessa)

2) Pankkitoiminnot pitäisi eriyttää erilaiisiin pankkeihin

Näin pitäisi, mutta ei todellakaan siitä syystä kuin toimittaja esittää. Ei sisäpiirin kauppa ole mikään, sellainen tekijä että tuollainen säädös olisi tarpeen eikä toisaalta tuollainen sitä estäisi. Sen sijaan se, että sijoituspankit ja säästöpankit erotettaisiin toisistaan tarkoittaisi, että sijoituspankkien kaatumisesta ei tarvitsisi välittää ja toisaalta että säästöpankit eivät kaatuisi niin helposti kun ne eivät voisi asiakkaiden rahoilla spekuloida.

3) Liian monimutkaiset finanssituotteet pitäisi kieltää.

Menee hieman sarjaan liian tyhmät ihmiset pitäisi kieltää.

4) Pankkiirien henkilökohtaista taloudellista vastuuta pitäisi lisätä.

En tiedä kenet tässä tapauksessa lasketaan pankkiireiksi. Osakkeenomistajat vai operatiiivisessa johdossa oleva johto. On toisaalta erikoista vaatia, että johto joka toimii omistajien ohjeiden mukaan ja heidän palkkaaminen olisi taloudellisessa vastuussa muille kuin työnantajilleen. Toisaalta olisi erikoista vaatia, että omistaja joka on vaikka sijoittanut 100 euroa pankkiin olisi siitä vastuussa isommalla siivulla kuin tuolla satasella (jonka hän voi hävitä).

Jos taas pankkien toimintaa säädeltäisiin niin, että sitä ei voisi OY-pohjalta harjoittaa vaan yhtiömuotona pitäisi olla RY tai toiminimi, niin se muuttaisi koko maailmaa niin paljon etten osaa kaikenlaisia seurauksia edes arvioida.

Siltä tuollainen 1,75/4 on toimittajalle lähes kiitettävä suoritus.
 

Jerry100

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihdoin Oranssi
Kyllä tulee lama ja talous taantuu, ainakin meikäläisellä.Kävipä töissä outo juttu. Tammikuun alussa sain erittäin, erittäin ison palkankorotuksen, ja todella hyvät työsuhde edut. Meni pari viikkoa ja nyt alkoikin yt-neuvottelut ja nyt irtisanotaan huhtikuussa tuotannollisista ja taoudellisista syistä. Ei oikein meinaa ymmärtää vieläkään tapahtunutta.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Taloussanomat kirjoittaa tänään nettisivuillaan, raakaöljyn hinta on noussut eilen enemmän kuin kertaakaan seitsemään vuoteen. Jokohan se käänne parempaan on tapahtunut? Tuskimpa, mutta jos näin on, niin pistäkääpä ylös päivämäärä 12.2.2016. Täytyy uskoa ja luottaa tulevaisuuteen. Kaikkinainen vihoittelu ja sotiminen täytyisi heittää romukoppaan, tehdä rauha ja kompromisseja, ja alkaa myymään ja tekemään sitä oikeata kauppaa, joka pyörittää tätä maailmaa oikeaan suuntaan. Juuh.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös