Lama tulossa – taantuuko talous?

  • 304 821
  • 1 677

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ihan mielenkiintoisai pointteja ja tahtoisin kuulla, että miten olet ottanut huomioon ja/tai mikä vaikutus seuraavilla ilmiölle Euro-kriisiin:

1) Fukushiman onnettomuus
2) Jenkkien velkakattokriisi
3) Jasmiini vallankumous ja siitä seurannut merkittävän öljyn hinnan nouseminen
Euroopan velkakriisi eskaloitui ensimmäisen kerran talvella 2010, eli paljon ennen yhtäkään noista tapahtumista. Ei tietenkään Euroopassa eletä missään vakuumissa ja varmasti ympäröivässä maailmassa tapahtuvilla asioilla on merkityksensä, mutta ei noilla mainitsemillasi seikoilla ole ollut olennaista vaikutusta velkakriisin synnyssä. Jos olet eri mieltä, voit toki perustella miksi niin.

Lisäksi, vaikutat aika varmalta noissa sun ennusteissa. Olisiko sulla joku lähde tai perustelu miten olet päätynyt tuohon lopputulokseen (esim. mitä oletuksia olet tehnyt, mitä laskelmia olet tehnyt yms).
Nimimerkki mjr jo tuossa laittoi kuvaavan taulukon yksityisen ja valtionvelan kokonaistaakoista keskeisissä talouksissa. Kuinka syvällinen syy-seuraus-analyysi sinulle pitää tehdä, että ymmärrät tilanteen olevan kestämätön? Velkaa on yksinkertaisesti liikaa ja jotenkin siitä on päästävä eroon. Miten näet esim. Espanjan selviävän veloistaan, kun maassa on lähes 20% ihmisistä työttämänä, valtiolainojen korot ovat karkaamassa käsistä (tuorein lainahuutokauppa meni täysin penkin alle) ja maan talouskasvu on Q3:lla pysähtynyt ja loppuvuodesta kääntymässä negatiiviseksi?

Väitteet on sinänsä ihan kivoja, mutta ilman kunnollisia perusteluita niin noh ne on vain väitteitä ja siksi suht turhia (ellei jopa disinformaatiota) kun et voi mitenkään arvioida logiikkaa ja syy-seurausketjuja eikä täten vie keskustelua eteenpäin.
Osoita toki, missä olen antanut disinformaatiota ja perustele, niin voin perustella väitteeni tarkemmin. Tässä on kuitenkin niin laaja vyyhti kyseessä, että laajojen analyysien tekeminen on päivätyötä. Ei sellaisia ruveta tekemään harrastepohjalta jatkoajan keskustelupalstalle. Tietoa on kuitenkin netti pullollaan, joten jos kiinnostaa perehtyä asioihin, niin www.bloomberg.com ja www.zerohege.com ovat hyviä paikkoja mistä aloittaa. Linkit vievät ko. talousuutisointiin keskittyneille sivustoille.

Kysyn vain, koska olen yrittänyt löytää kunnollista analyysiä tilanteesta eikä mua kiinnostaa Jan Hurrin mukahauskat raapustelut vaan tiukka analyysi hyvien simulaatiomallien kera.
Asioista pääsee yllättävän hyvin jyvälle, kun seuraa alan julkaisuja, keskustelee talousalalla työskentelevien henkilöiden kanssa ja käyttää tervettä järkeä.

Voin toki olla väärässä noissa väitteissäni ja kaikki kääntyy vielä hienosti, mutta kaiken lukemani ja suodattamani tiedon perusteella niin ei ole. Jos sinä et väitteitäni usko, niin fine by me. Kun et mitään konkreettista dataa esittänyt vastaväitteittesi tueksi, niin ei minulla ole mitään syytä tarkistaa näkökantaani.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tämä on ihan yksinkertaista matematiikkaa. Kreikka on käytännössä maksukyvytön ja Suomen sinne lainaamista rahoista saadaan takaisin parhaimmassa tapauksessa murto-osa, tuskin sitäkään.
Tämä on tosiaan yksinkertaista matematiikkaa. Siinä siis lähdetään oletuksesta, että jos Suomella ei ole lainaa ei tilanne olisi vaikuttanut Suomeen millään tavoin. Näin laskettuna vaikutus tosiaan on moninkertainen. Jos valtiotalouden matematiikka vain olisi näin yksinkertaista, niin Kataisen kutosella pärjättäisiin enemmän kuin hyvin.

Moninkertainen vahingollisuus olisi voitu välttää sillä, että olisi vihelletty peli poikki jo vuonna 2010 ja sanottu ykskantaan muille euromaille, että "me ei olla mukana, jokainen maa pääomittakoon omat Kreikka-tappionsa".
Kai nyt edes jälkikäteen kaikki ymmärtävät, että mikä signaali se olisi markkinoille ollut jos EU olisi heti ensimmäisen vastoinkäymisen tullen samantien nostanut kädet pystyyn ja sanonut, että mitään ei makseta ja mikä vaikutus sillä olisi ollut?

Jokainen olisi ymmärtänyt, että nyt kaikki alijäämien kanssa painivat velkaiset maat kaatuvat samantien. Valtion lainojen saanti olisi toisten valtioiden kohdalla pysähtynyt kuin seinään (PIGS) ja toisten kohdalla vaikeutunut merkittävästi (Suomikin kuuluu tähän joukkoon). Kysyn että millähän rahalla Ranskakin olisi tässä tilanteessa pankkejaan pääomittanut? Valtioilla ei ole satojen miljardien pääomia taskurahoina ja tuollaisessa tilanteessa se ei olisi varmasti riittäviä lainoja saanut millään hyväksyttävillä korkotasoilla, vaan edessä olisi ollut täydellinen katastrofi ja konkurssien aalto. En tiedä olisiko Saksakaan Ranskan kaatumisesta selvinnyt, en oikein usko.

Jos joku ajattelee, että Suomeenhan tämä ei olisi vaikuttanut, niin kehotan miettimään uudestaan.

Miksi Kreikan velkajärjestely olisi nyt yhtään helpompi, kun velkamäärä on vain kasvanut ja tilanteen sekavuus pahentunut entisestään?
En ole sanonut, että tilanne olisi nyt helpompi. Velkamäärän nimellinen kasvu on kuitenkin suuruusluokat huomioon ottaen kosmeettista. Siksi en tuota "moninkertaista" -väitettä hyväksynyt.
Jos velkajärjestelyyn nyt jouduttaisiin, niin velan määrän suhteen sillä ei merkittävää vaikusta ole ollut eli sen suhteen olisi käytännössä sama kuin 2010. Kuitenkin muita eroja on.

Merkittäviä eroja on itseasiassa kaksi. Ensinnäkin tietenkin se tosiasia, että nyt pankeilla on ollut aikaa vahvistaa taseitaan. Ne eivät joudu kriisiin yhtäkkiä ja valmistautumatta. Toinen on valitettavasti se, että nyt velkojen saatavat ovat siirtneet yksityisiltä sijoittajilta valtioiden hartioille. En tätä olisi misään tapauksessa halunnut, mutta nyt sentään valtiot voivat sentään velkojina käyttää sitä valtaa, jota he ovat halunneet eli miten haluavat kriisin hoitaa. Yksityisten sijoittajien ja kansantalouksien edut kun eivät ole yhtenevät. Nyt pitää vain edelleen huolehtia, että kriisi ei edelleen leviä ja että tappiot jäävät minimiin. Jos se tarkoittaa pidempiä laina-aikoja heikommalla korolla niin olkoon sitten niin. Ja vaikka tällä ei Kreikkaa pelastettaisi, niin pelastetaan edes rajatapaukset eli Ranskat ja Irlannit, toivottavasti toki myös Espanjat ja Italiat.

En taas kerran malta olla mainitsematta, miten pettynyt olen siihen miten huonosti mm. Suomessa on toimittu tässä väliaikana. Valtion alijäämiin ei ole puututtu ollenkaan siinä määrin kun olisi pitänyt.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sen kyllä lisäisin, että etenkin yksityinen ja yritysvelka ovat planeetalla räjähtäneet käsiin 80-luvun liberalisoinnin jälkeen ja aiheuttaneet merkittävää epävakautta rahoitusmarkkinoilla. Varmasti on syytä taas tiukentaa sääntelyä ja valvontaa, eikä päästää finanssimarkkinoita riehumaan kuin siat pellossa-
Sellainen kysymys, että eikö sillä päästäisi pitkälle että säädeltäisiin vain valtiovaltoja? (kuten esim Yhdysvalloissa on tehty määräämällä velkakatto?
Tai oikeastaan eikö vielä parempi olisi jos valtiot eivät saisi ottaa velkaa ollenkaan. Silloin pahat markkinavoimat eivät voisi ollenkaan petollisesti lainata valtioille rahaa liian halvalla ja jäisi Kreikan tapaiset kriisit syntymättä?
Jos valtioilla ei olisi sormensa pelissä, niin yksittäisten yhtöiden kaatuminen ei varmaan ketään niin haittaisi.

Jotenkin näitä keskusteluja hallitsee sellainen sävy, että syödään kakku mutta säästetään se kuitenkin.

bonuskysymyksenä, huomaatko komiikkaa siinä, että haluat valtiovaltojen puuttuvan rahoitusmarkkinoihin, vaikka heidän oma velanottonsa on ollut nähdynkaltaista?
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä on tosiaan yksinkertaista matematiikkaa. Siinä siis lähdetään oletuksesta, että jos Suomella ei ole lainaa ei tilanne olisi vaikuttanut Suomeen millään tavoin. Näin laskettuna vaikutus tosiaan on moninkertainen. Jos valtiotalouden matematiikka vain olisi näin yksinkertaista, niin Kataisen kutosella pärjättäisiin enemmän kuin hyvin.
Ei Suomi missään vakuumissa elä, eikä sellaista ole kukaan väittänytkään - osumaa tulee väistämättä.

Kai nyt edes jälkikäteen kaikki ymmärtävät, että mikä signaali se olisi markkinoille ollut jos EU olisi heti ensimmäisen vastoinkäymisen tullen samantien nostanut kädet pystyyn ja sanonut, että mitään ei makseta ja mikä vaikutus sillä olisi ollut?
Tätähän me emme ikinä saa tietää, mikä olisi ollut vaikutus, jos Kreikka olisi per heti 2010 talvella pistetty velkasaneeraukseen ja noudatettu no-bailout-periaatetta. Se sen sijaan on nähty, että valitut toimenpiteet eivät ole auttaneet, vaan tilanne on päin vastoin pahentunut.

Ja pointti oli se, että Suomi olisi ihan hyvin voinut sanoa ensimmäisellekin Kreikka-paketille ei ja vedota siihen, että se on EUn sääntöjen vastaista. Ei Suomen osuuden kattaminen olisi Saksalle ja Ranskalle ollut temppu eikä mikään, jos olisivat halunneet jatkaa prosessia ilman meitä. Sen sijaan, itse pidän vajaan miljardin euron, joka lienee Kreikkaan per nyt lainattu rahasumma, moninkertaisesti suurempana, kuin nolla euroa.

Jokainen olisi ymmärtänyt, että nyt kaikki alijäämien kanssa painivat velkaiset maat kaatuvat samantien.
Kreikka on käytännössä jo kaatunut ja seuraan liittyy yksi tai useampi seuraavista: Espanja, Italia, Portugali ja Irlanti. Vaaravyöhykkeellä ovat Belgia ja Ranska

Valtion lainojen saanti olisi toisten valtioiden kohdalla pysähtynyt kuin seinään (PIGS) ja toisten kohdalla vaikeutunut merkittävästi (Suomikin kuuluu tähän joukkoon). Kysyn että millähän rahalla Ranskakin olisi tässä tilanteessa pankkejaan pääomittanut?
Millä rahalla se Ranska nyt sitten pankkinsa pääomittaa? Kovasti hinkuvat sen perään, että EKP laittaisi rahanpainokoneen käyntiin, mutta saksalaiset ovat vielä toistaiseksi sen haaveen tiellä.

Merkittäviä eroja on itseasiassa kaksi. Ensinnäkin tietenkin se tosiasia, että nyt pankeilla on ollut aikaa vahvistaa taseitaan. Ne eivät joudu kriisiin yhtäkkiä ja valmistautumatta.
Pankeilla on ollut aikaa vahvistaa taseitaan, mutta ovatko ne sitä tehneet? No eivät ole. Vasta 3 viikkoa sitten pidetyssä huippukokouksessa, jossa taas otettiin niskalenkkiä markkinavoimista, hymisteltiin eurojohtajien toimesta sitä, että pankeille vaaditaan lisäpääomia ainoastaan 106 miljardia euroa, mutta tuokin luku perustui syyskuun numeroihin ja kun mm. PIGS-maiden velkakirjojen arvo ovat tippuneet rajusti, on tilanne tällä hetkellä huomattavasti pahempi.

Toinen on valitettavasti se, että nyt velkojen saatavat ovat valitettavasti yksityisiltä sijoittajilta valtioiden hartioille. En tätä olisi misään tapauksessa halunnut, mutta nyt sentään valtiot voivat sentään velkojina sitä valtaa käyttää, että miten haluavat kriisin hoitaa. Yksityisten sijoittajien ja kansantalouksien edut kun eivät ole yhtenevät. Nyt pitää vain edelleen huolehtia, että kriisi ei edelleen leviä ja että tappiot jäävät minimiin. Jos se tarkoittaa pidempiä laina-aikoja heikommalla korolla niin olkoon sitten niin. Vaikka sillä ei Kreikkaa pelastettaisi, niin pelastetaan edes rajatapaukset eli Ranskat ja Irlannit, toivottavasti toki myös Espanjat ja Italiat.
Kriisi roihuaa jo täydellä teholla, eikä sitä enää voida pysäyttää millään ESFSn kaltaisilla pikkunäppärillä viritelmillä. Suomen pitäisi tällä hetkellä keskittyä täysillä siihen, miten tuleva kriisi otetaan vastaan ja miten siitä selvitään. Yhteenkään "yhteisvastuuvekseliin" ei tule enää laittaa nimeä alle.

En taas kerran malta olla mainitsematta, miten pettynyt olen siihen miten huonosti mm. Suomessa on toimittu tässä väliaikana. Valtion alijäämiin ei ole puututtu ollenkaan siinä määrin kun olisi pitänyt.
Täysin samaa mieltä tästä.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Sellainen kysymys, että eikö sillä päästäisi pitkälle että säädeltäisiin vain valtiovaltoja? (kuten esim Yhdysvalloissa on tehty määräämällä velkakatto?

Jaa, sinulle ehkä kelpaisi, että poistettaisiin loistavasti toimivilta finanssimarkkinoilta kaikki säätely, kunhan pahat valtiot eivät lainaisi latiakaan? Totesin vain ihan empiirisen havainnon, että maailman velkaraha on räjähtänyt käsiin sen jälkeen kun pääomaliikkeet vapautettiin ja niiden säätely pitkälti purettiin 80-luvulta alkaen. Tämän jälkeen keskiluokan vaurastuminen ja kasvaminen on hidastunut kaikkialla lännessä, kun taas varallisuus on radikaalisti alkanut keskittyä, ei edes niinkään sen rikkaimman prosentin kuin sen rikkaimman kahden promillen käsiin. Varmastikin tämän kehityksen voimistuminen ja nopeutuminen tulee viemään meidän todelliseen paratiisiin kun nytkin menee näin hyvin.

Mitä sitten tulee Kiinaan ja Intiaan niin sanoisin, että jos Japanille ja Etelä-Korealle onnistui kasvu myös vähän enemmän säädellyissä oloissa niin tuskinpa se nyt ihan mahdotonta olisi ollut näille nykyisille oikeiston ihannevaltioille.

edit: kymmenjärjestelmä
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jaa, sinulle ehkä kelpaisi, että poistettaisiin loistavasti toimivilta finanssimarkkinoilta kaikki säätely, kunhan pahat valtiot eivät lainaisi latiakaan?
Ei kelpaisi. Olen usein esittänyt näkemyksiäni, että mitä haluan kehitettävän ja ylläpidettävän. Esim vakavaraisuus säännösten kiertämistä swappien avulla en hyväksyisi. Tarkkaavainen lukija voisi tästä voi päätellä, etttä kannatan niiden olemassaoloa.

Totesin vain ihan empiirisen havainnon, että maailman velkaraha on räjähtänyt käsiin sen jälkeen kun pääomaliikkeet vapautettiin ja niiden säätely pitkälti purettiin 80-luvulta alkaen.
On, mutta samaan aikaan maailma on vaurastunut merkittävästi, jolloin sijoitusten ja lainojen määrä on kasvanut sitä kautta. Jos kellään ei ole rahaa, niin kellään ei ole velkaakaan.

Tämän jälkeen keskiluokan vaurastuminen ja kasvaminen on hidastunut kaikkialla lännessä, kun taas varallisuus on radikaalisti alkanut keskittyä, ei edes niinkään sen rikkaimman prosentin kuin sen rikkaimman kahdenkymmenen promillen käsiin. Varmastikin tämän kehityksen voimistuminen ja nopeutuminen tulee viemään meidän todelliseen paratiisiin kun nytkin menee näin hyvin.
Näin. Kuitenkin ennenkuin tehdään oikaistuja syy-seuraus-päätelmiä, voitaisiin miettiä muitakin tekijöitä. Yhteiskunta on kehittynyt muutenkin kuin rahamarkkinoiden vapauttamisen myötä. En esim vähättelisi vaikutusta joka Kiinan markkinoilla on ollut länsimaiseen keskiluokkaan (ja sitä köyhempiin). Kun matalan tuottavuuden työt valuvat Kiinaan eikä kolmannen maailman maiden luonnonrikkauksia saa enää ryöstettyä pillkahinnalla, niin valitettavasti se näkyy myös palkoissa ja hinnoissa. Se että onko tämä eettisesti oikein vain väärii riippuu sitten siitä, että kysytäänkö asiaa Kiinalaiselta vai Amerikkalaiselta.

Tässä hieman graafia aiheesta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Prc1952-2005gdp.gif
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ei kelpaisi. Olen usein esittänyt näkemyksiäni, että mitä haluan kehitettävän ja ylläpidettävän. Esim vakavaraisuus säännösten kiertämistä swappien avulla en hyväksyisi. Tarkkaavainen lukija voisi tästä voi päätellä, etttä kannatan niiden olemassaoloa.

No, miten sen nyt muotoilisi - veikkaan että minua surettaa enemmän kuin sinua nähdä pohjoismaisen mallimme hitaan rapautumisen. Tämän mallin, joka, btw, on pitänyt sosiaalisen liikkuvuuden merkittävästi suurempana kuin anglosaksisen mallin maissa. Pelikenttä oli yllättävän pitkään kohtuullisen tasainen, mutta nyt saamme vähitellen jättää sille hyvästit. Ehkä näkymätön käsi tulee kaitsemaan meidät paratiisiin, ainakin aika hulppeata meno, mihin suuntaan sitten onkin, näyttää olevan. Voit olla kohtuullisen tyytyväinen siihen, etteivät (pahat) hallitukset heiluttele (hyvää) pääomaa vaan ihan päinvastoin. Uljas uusi maailma: olemme tehneet sen turvalliseksi pankki-sektorille. Todella, todella turvalliseksi.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tätähän me emme ikinä saa tietää, mikä olisi ollut vaikutus, jos Kreikka olisi per heti 2010 talvella pistetty velkasaneeraukseen ja noudatettu no-bailout-periaatetta. Se sen sijaan on nähty, että valitut toimenpiteet eivät ole auttaneet, vaan tilanne on päin vastoin pahentunut.
Tottakai (ja onneksi) faktaa emme saa, mutta jos Italia tasapainoilee kallion jyrkänteellä jo nytkin, niin minun mielestäni on täysin päivänselvää että mikä seuraus sillä olisi ollut jos heille olisi täysperärekka-autolla annettu sysäys reunaa kohti.

Millä rahalla se Ranska nyt sitten pankkinsa pääomittaa? Kovasti hinkuvat sen perään, että EKP laittaisi rahanpainokoneen käyntiin, mutta saksalaiset ovat vielä toistaiseksi sen haaveen tiellä.
Kuten todettua, nyt emme onneksi ole siinä tilanteessa että paremmin asiansa hoitaneet valtiot eivät saisi lainaa markkinoilta. Lainarahallahan Ranska joutuu pankkejaan pääomittamaan. Pitää kuitenkin muistaa, että nämä pankit eivät missään tapauksessa ole arvottomia, eli niiden pääomittamiseen raha ei mene kuin kankkulan kaivoon (oletan että pankkien osakkeet otetaan vastineeksi myös haltuun kuten kuuluu). Kuitenkin jos täysromahdus olisi tullut tai tulisi, niin niiden pakkomyyntihinnat olisivat ihan murto-osat normaalitilanteessa käyvästä markkinahinnasta. Tämähän tunnetusti kävisi Nalle Wahlroosille, ja muille taloutensa kunnolla hoitaneille, kuten karhuherra jossain haastattelussa julki toi. Hehän käärisivät miljardivoitot poimimalla keskieuroopan pankit ja sitä kautta markkinaosuudet puoli-ilmaiseksi.

Pistääkin miettimään, että kuka tässä keskustelussa on oikeistolainen ja kuka vasemmistolainen tuollaista toivoessaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
No, miten sen nyt muotoilisi - veikkaan että minua surettaa enemmän kuin sinua nähdä pohjoismaisen mallimme hitaan rapautumisen.
En osaa sanoa. Ehkä meidän pitäisi käsillä näyttää että kuinka paljon se meitä harmittaa ja vertailla kumman kädet ovat leveämmällä. tai sitten arvioida asiaa asteikolla 1-100.

Minä kannatan pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa, mutta olen silti realisti niiden keinojen suhteen joita voimme sen säilyttämiseksi tehdä ja täysin muuttumattomana sitä emme pysty pitämään. Me emme pysty palaamaan 80-luvulle edes Persuja äänestämällä, vaikka tämä ajatus monille ehkä mahdoton onkin.

Isoin ongelma on, että me elämme globaalissa markkinataloudessa ja näin emme pysty yksinämme omaa lainsäädäntöämme vaikuttamaan markkinoihin. Ja mielestäni asiasta on turha itkeä, kun valtiovalta on näistä maailmanmarkkinoista riippuvainen.

Mielestäni olen ollut esim yksi aktiivisempia veroparatiisien kritisoijia. Hyvä puoli että nyt kriisien myötä tuollaisiin oikeasti merkittäviin seikkoihin aletaan puuttumaan hyödyttömän näpertelyn sijasta. Ja vaikka en ole suurin integraation kannattaja (ideologisesti jopa vähän päinvastoin), niin realisti minussa joutuu myöntämään että tämä on ainoa keino, jolla kokonaisuutta voidaan kuvitellakaan kehitettävän oikeaan suuntaan (yhteinäiset verotusratkaisut yms).

edit:
Voit olla kohtuullisen tyytyväinen siihen, etteivät (pahat) hallitukset heiluttele (hyvää) pääomaa vaan ihan päinvastoin. Uljas uusi maailma: olemme tehneet sen turvalliseksi pankki-sektorille. Todella, todella turvalliseksi.
Pakko vielä erikseen ihmetellä tätä logiikkaa, että toisaalta pankkitoiminta on niin helvetin riskitöntä ja kannattavaa, mutta toisaalta yhteiskunta ei sitä itsekään haluaisi tehdä. Kyllä yhteiskunnalla alkoholi, uhkapeli ja muut riskittömät monipolit ovat kyllä kelvanneet rahasammoiksi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Pakko vielä erikseen ihmetellä tätä logiikkaa, että toisaalta pankkitoiminta on niin helvetin riskitöntä ja kannattavaa, mutta toisaalta yhteiskunta ei sitä itsekään haluaisi tehdä. Kyllä yhteiskunnalla alkoholi, uhkapeli ja muut riskittömät monipolit ovat kyllä kelvanneet rahasammoiksi.

Niin, mene ja tiedä, miksi poliittiset eliittimme tuntuvat kannattavan finanssi-sektorin vastikkeetonta pelastamista virheiltään? Mikähän siinä on? Kiinnostava ilmiö. Selvästikään kysymys ei enää ole normaalista liiketoiminnasta (huomasit varmaan vastikään julkaistun luettelon finanssilaitoksista, joiden ei anneta "missään tilanteessa" mennä konkurssiin). Itse kyllä taidan kannattaa sitä, ettei pelkästään sosialisoitaisi tappioita. Mitä noihin muihin kommentteihisi tulee niin sydämeni vuotaa verta puolestasi: näytät hämmentävästi kannattavan sellaista politiikkaa, joka nopeuttaa palavasti rakastamasi pohjoismaisen mallin katoamista.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Jaahas, taas mennään ja Soinin pölhöpopulismille ei tule vieläkään loppua:

Unkari hakee hrahoitusta - Ilta-Sanomat

Linkki Ilta-Sanomien uutiseen.

Nyt pitää ehdottomasti pelastaa suomalaisten työpaikat ja kapseloida ongelma Unkariin, ettei se leviä muualle Eurooppaan. Samalla pitää varmistaa, että pankkien ja sijoittajien vastuu toteutuu.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tässä vanhahko, joskin edelleen erittäin ajankohtainen ja osuva huumoripläjäys siitä, minkä takia koko homma tulee jysähtämään päin naamaa:

Clarke and Dawe - European Debt Crisis

Linkki vie YouTubeen.

Noh - onneksi Olli ja Manuel pian esittelee ehdotuksen eurobondeista ja kykypuolueen johdolla päästään toteuttamaan yhteisvastuullista talouspolitiikkaa.
 
Viimeksi muokattu:

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Kyllähän tämä tämä Käteisen katastrofihallitus on vähintään yhtä kauhea kuin mitä ennen vaaleja jo osattiin pelätä. Viimeisimpänä ympäristöministeri vihreiden Ville vaatii Suomea lisäämään päästöjen vähentämistoimenpiteitä ja olemaan esimerkkinä muille teollisuusmaille. Esimerkkinä siitä, miten maan kilpailukyky kokonaan romahdutetaan. Miten irrallaan sitä voi todellisuudesta olla kuin tuommoista höpötystä päästää suustaan? Koko saatanan maailma on talouskriisissä ja yksi suunnittelee ehdoin tahdoin kotimaan kilpailukyvyn huonontamista. Ministereille voisi oikeasti laittaa vaikka pakollisen älykkyystestin, jottei kaikenmaailman piipertäjiä päästettäisi vastuullisiin asemiin. Saattaisi jopa olla ettei nykyhallitusta olisi edes voitu ko. testien jälkeen muodostaa, mikä olisi ilman muuta tuonut jotain valoa tähän surkeuteen.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Kyllähän tämä tämä Käteisen katastrofihallitus on vähintään yhtä kauhea kuin mitä ennen vaaleja jo osattiin pelätä. Viimeisimpänä ympäristöministeri vihreiden Ville vaatii Suomea lisäämään päästöjen vähentämistoimenpiteitä ja olemaan esimerkkinä muille teollisuusmaille. Esimerkkinä siitä, miten maan kilpailukyky kokonaan romahdutetaan. Miten irrallaan sitä voi todellisuudesta olla kuin tuommoista höpötystä päästää suustaan? Koko saatanan maailma on talouskriisissä ja yksi suunnittelee ehdoin tahdoin kotimaan kilpailukyvyn huonontamista. Ministereille voisi oikeasti laittaa vaikka pakollisen älykkyystestin, jottei kaikenmaailman piipertäjiä päästettäisi vastuullisiin asemiin. Saattaisi jopa olla ettei nykyhallitusta olisi edes voitu ko. testien jälkeen muodostaa, mikä olisi ilman muuta tuonut jotain valoa tähän surkeuteen.

Se on tällaista, kun isot talousmahdit haistattavat vitut kaiken maailman päästö ym.. sopimuksille ja täällä joku saatanan hörhöpuolue 7 prosentin kannatuksella varmistaa, että satamat on tyhjiä, telakoilla ei hitsauslanka pala ja tehtaat muuttavat Kiinaan. Tilalle otetaan kaikki Euroopan mustalaiset elätettäviksi ja ollaan solidaarisia. Kaikki ei voi olla seksuaaliterapeutteja tai myyränpaskatutkijoita yliopistolla.
 

Kyle

Jäsen
Oliko Kreikan ensimmäinen tukipaketti reilu vuosi sitten, jossa Suomen osuun oli miljardin paikkeilla, nyt sitten lopulta takaus vai laina?
Ja jos se suoraan laina, kuten mediassa aikoinaan puhuttiin. Niin paljonko Suomella teoriassa olisi kriisi mailta tätä lainaa saatavana?
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Oliko Kreikan ensimmäinen tukipaketti reilu vuosi sitten, jossa Suomen osuun oli miljardin paikkeilla, nyt sitten lopulta takaus vai laina?
Ja jos se suoraan laina, kuten mediassa aikoinaan puhuttiin. Niin paljonko Suomella teoriassa olisi kriisi mailta tätä lainaa saatavana?

Ei näistä taida olla enää ketään kartalla, mutta seuraavan perusteella tehdään sellaista, joka oli pahansuopaista populismia about vuosi sitten:

Suomen IMF-luku: Yllätystuplaus löytyi Uusi Suomi

Linkki Uuden Suomen uutiseen.

Katainen ja puudelit ovat kusettaneet jo niin paljon, että ei isona yllätyksenä tule enää mikään.
 

Kyle

Jäsen
Ei näistä taida olla enää ketään kartalla, mutta seuraavan perusteella tehdään sellaista, joka oli pahansuopaista populismia about vuosi sitten:

En sen enempää ota kantaa kuka on ketäkin kussut tai edes kiinnostunut puhutaanko miljardista vai kahdesta, itselle on aika tarkka omakanta muodostunut tukipaketeista. Olen melko varma ettei Soinin tai Kataisen muodostama linja kumpikaan ole totaalisen väärä, mutta se että junnataan paikoillaan "juupas - eipäs" väittelyllä ei johda mihinkään.

Alkuperäinen kysymys kiinnostaisi ihan sikäli, että olen kysynyt sitä tuttavapiirin juhlissa, istuvalta kansanedustajalta ja hän ei suoraan sanonut ettei tiedä vastausta, mutta tälläinen kuva jäi. Alkoholilla oli asiaan vaikutusta.

Muistan tarkkaan kun reilu vuosi sitten roskalehdistö kirjoitti, että tukipaketti tulee maksamaan n. 500 euroa kansalaista kohti seuraavan kolmen vuoden aikana. Tällä hetkelläkin politiikassa puhutaan kuinka rahaa laitetaan välimeren maille. Itse olen löytänyt toistaiseksi tiedon jonka mukaan uusimpien verotietojen mukaan tukipaketteihin omista veroista on toistaiseksi mennyt 0 euroa, joten voisin olettaa että ensimmäinen tukipakettikin oli takaus eikä laina. Toki lähde ei ole luottamusta herättävä, siksi parempaa tietoa haeskelen.

Asialla ei ole mitään merkitystä siihen puoltaako vai vastustaako tukipaketteja. Mutta mielestäni sillä on vissi ero, uutisoidaanko se lainana vai takauksena. Näin ruohonjuuri tasolla itse voisin taata kaverini "erkin" talon rakennus lainat 200 000 eurolla mikäli niin tyhmä pankki löytyy joka minut kelpuuttaa takaajaksi, mutta se ei tarkoita että olisin ensisijaisesti valmis maksamaan hänen talonsa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Hassu uutinen Hesarista:

Britannia varoittaa euron hajoamisesta: Varautukaa mellakointiin - Talous - HS.fi

Edelleen on tietysti todennäköisintä, että vältymme pahimmalta, mutta toivon kyllä hyvin hartaasti, että Suomikin on aloittanut kriisisuunnittelun sen varalta. Ellei EU ja ECB lopeta tätä mielipuolista deflaatio-kehitystä niin euroalue kyllä tulee hajoamaan, ja se voi, pahimmillaan, johtaa finanssisektorin laajamittaiseen sekasortoon, mikä puolestaan ihan oikeasti voi tehdä hallaa yhteiskuntarauhalle. Jos nyt kenelläkään on merkittäviä säästöjä niin kannattaisi vähän miettiä, missä muodossa ne ovat. Onneksi omalla taloudella ei ole tälläistä huolta - toisaalta, mites on, olemmekos me omavaraisia Suomessa ravinnontuotannon suhteen?

Tämä voi kuulostaa melodramaattiselta liioittelulta, ja varmasti tämä on edelleenkin melkoisen epätodennäköinen tapahtumakulku, mutta joka tapauksessa näillä talouspoliittisilla eväillä Titanic edelleen porhaltaa kohti jäävuorta. Se vähän huolettaa itseäni.
 

Jämerä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Oranje
Ellei EU ja ECB lopeta tätä mielipuolista deflaatio-kehitystä niin euroalue kyllä tulee hajoamaan, ja se voi, pahimmillaan, johtaa finanssisektorin laajamittaiseen sekasortoon, mikä puolestaan ihan oikeasti voi tehdä hallaa yhteiskuntarauhalle.
Korjaa jos olen väärässä, mutta olen saanut sellaisen käsityksen, että näet setelirahoituksen ainoana mahdollisuutena selvitä tästä kriisistä. Olen tästä jossain määrin samaa mieltä, mutta mitäs sitten tehdään kun Euroopan keskuspankki on käynnistänyt sen ihmepainokoneen. Setelirahoituksella päästäisiin varmaan kriisin akuutin vaiheen yli, mutta silti ne perimmäiset ongelmat eivät poistuisi mihinkään. Eli millä saadaan etelän vetelät motivoitua tekemään säästöjä, jos toisena vaihtoehtona on että EKP:n painokone jatkaa iloista lauluaan kattaen Etelä-Euroopan velaksi elämisen? Koska loputtomiinhan ei EKP voi rahaakaan painaa, se lienee selvää?

Mihinkään hyperinflaatioon en usko setelirahjoituksen johtavan, mutta en kyllä pidä sitä myöskään minään ihmekeinona, jolla kaikki talousongelmat selviävät. Jos mietitään Suomen kannalta setelirahoituksen haittapuolia, niin loppupeleissä siinä ''rikkaat'' Pohjois-Euroopan valtion maksavat etelän velaksi elämisen olettaen, että inflaatio nousee johonkin kymmeneen prosenttiin. Todettakoon nyt vielä, että olen kyllä siinä samaa mieltä että setelirahoitus taitaa tällä hetkellä olla ainoa järkevä keino millä päästään akuutin kriisivaiheen yli. Jos esimerkiksi pitää valita setelirahoituksen ja eurobondien väliltä, niin setelirahoitushan tuntuu aivan loistavalta ratkaisulta.

Mitä sitten Suomeen tulee, niin Jyrkin ja Jutan olisi syytä ajatella vähitellen itsekkäästi Suomenkin eikä pelkästään EU:n parasta. Eli ei nimeä enää yhteenkään yhteisvastuuvekseliin. Eurobondeihin nyt ei ainakaan pidä lähteä mukaan. Niin joo ja voisihan sitä valtion budjettia alkaa tasapainoittaa hieman kovemmalla kädellä. Mielellään karsimalla ensin menoja, vaikka se Arhinmäessä kitinää aiheuttaneekin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Korjaa jos olen väärässä, mutta olen saanut sellaisen käsityksen, että näet setelirahoituksen ainoana mahdollisuutena selvitä tästä kriisistä. Olen tästä jossain määrin samaa mieltä, mutta mitäs sitten tehdään kun Euroopan keskuspankki on käynnistänyt sen ihmepainokoneen. Setelirahoituksella päästäisiin varmaan kriisin akuutin vaiheen yli, mutta silti ne perimmäiset ongelmat eivät poistuisi mihinkään. Eli millä saadaan etelän vetelät motivoitua tekemään säästöjä, jos toisena vaihtoehtona on että EKP:n painokone jatkaa iloista lauluaan kattaen Etelä-Euroopan velaksi elämisen? Koska loputtomiinhan ei EKP voi rahaakaan painaa, se lienee selvää?

Välttämättä itse volyymi ei olisi kovin suuri tai setelirahoitukseen ei tarvitsisi edes käytännössä ryhtyä - markkinoiden paine hellittäisi ja Italialla ja Espanjalla olisi mahdollisuus selviytyä kuiville. Mutta olet erittäin oikeassa siinä, ettei setelirahoitus sinänsä ole mikään ihmelääke: se olisi lähinnä tapa välttää se talousjärjestelmän harmageddon, mikä nyt ihan rationaalisesti on noussut yhdeksi reaaliseksi mahdollisuudeksi.

Itse ajattelin pitkään, että pankkisektorin suora ja vastikkeellinen pääomittaminen (väliaikainen kansallistaminen) ja vastaavasti ongelma-maiden merkittävät velkajärjestelyt olisivat se kriisin akuutin vaiheen lopettava ratkaisu. Ja varmaan olisivat olleetkin vielä tähän syksyyn asti. Nyt en sitten tiedä - osittain jo olemme deflaatio-kierteessä, ja paukkuja on tuhlattu erittäin epätehokkaasti jo kaksi pitkää vuotta.

Siitähän ei ole kahta sanaa, että noiden maiden asiat pitää laittaa kuntoon kovalla kädellä (samoin kuin ylivelkaantuneen yksityissektorin lainavuoret) - ongelma on vain siinä, että se kuntoon laittaminen voi laitaa liikkeelle sellaisen pankkijärjestelmän romahduksen, että kaikki oksat pois. Tämä pelko on käytännössä halvaannuttanut EU:n päätöksentekojärjestelmän ja ollaan valittu ehkä se tuhoisin mahdollinen yhdistelmä ratkaisuksi.

Eli asian voi visualisoida siten, että ollaan purkamassa erittäin suurta ja erittäin herkkää pommia, eikä se pommi ole Kreikan tai Italian julkinen talous vaan eurooppalaisen (ja amerikkalaisen) finanssijärjestelmän suuri haavoittuvuus, jota 2008-2009 toimet eivät ratkaisseetkaan vaan velkajohdannaiset edelleen kummittelevat suurena peikkona ja ala on surkeasti alipääomitettu. Mutta aika käy vähiin ja sitä ollaan tuhlattu paljon vääriin ratkaisuihin. Tämä voi nyt huonolla onnella räjähtää käsiin...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eli millä saadaan etelän vetelät motivoitua tekemään säästöjä, jos toisena vaihtoehtona on että EKP:n painokone jatkaa iloista lauluaan kattaen Etelä-Euroopan velaksi elämisen? Koska loputtomiinhan ei EKP voi rahaakaan painaa, se lienee selvää?
Tahtoisin tässä vaiheessa muistuttaa, että ongelmahan ei ole näiden velkaantuneita maiden alijäämissä, vaan siinä, ettei näitä maita voitu julistaa maksukyvyttömiksi:
http://keskustelu.jatkoaika.com/showpost.php?p=3866360&postcount=343

Niinpä lienee turhaa miettiä, että mitä budjettialijäämille pitäisi tehdä, vaan pitäisi miettiä, että miten nämä maat saataisiin julistettua maksukyvyttömiksi.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Välttämättä itse volyymi ei olisi kovin suuri tai setelirahoitukseen ei tarvitsisi edes käytännössä ryhtyä - markkinoiden paine hellittäisi ja Italialla ja Espanjalla olisi mahdollisuus selviytyä kuiville. Mutta olet erittäin oikeassa siinä, ettei setelirahoitus sinänsä ole mikään ihmelääke: se olisi lähinnä tapa välttää se talousjärjestelmän harmageddon, mikä nyt ihan rationaalisesti on noussut yhdeksi reaaliseksi mahdollisuudeksi.
Nyt ilmeisesti yrittävät jotain.

IMF Readying Loan of as Much as $794 Billion for Italy, La Stampa Reports - Bloomberg

IMF on valmis lainaamaan Italialle jopa 600 miljardia selvästi markkinakorkoa alhaisemmalla hinnalla. Tämä antaa Montille vuoden-puolitoista aikaa laittaa maan talouden kuntoon

Teoriassa markkinoiden paineen pitäisi hieman hellittää, kun tällainen lainalupaus on takataskussa. Käytännön tapahtumat sitten voivat olla mitä ovat.

Joka tapauksessa tähän tilanteeseen tarvitaan nyt ne uudet säännöt ja valvonta sekä rangaistukset, joita kabineteissa nyt suunnitellaan. Vanhat olivat lähinnä vitsi. Kun uudet asiat on saatu sovittua, EKP voi aloittaa rahan painamisen. Näin ollen kriisimaat saavat sen viimeisen mahdollisuuden laittaa taloutensa kuntoon ja jos sekään ei kiinnosta, niin sitten seuraukset rysähtävät sen niskoille.

Ennen näitä uusia sääntöjä EKP ei anna pienintäkään vihjettä painokoneen käynnistämisestä, koska se olisi samalla signaali, että mitään ei tarvitse tehdä, koska tulevat apuun kuitenkin. Muuta tietä ei ole joka tapauksessa ulos kuin setelirahoitus. Sekin voi epäonnistua ja todennäköisyydet siihen ovat kohtuulliset, mutta se riski on pakko ottaa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Nyt ilmeisesti yrittävät jotain.

IMF Readying Loan of as Much as $794 Billion for Italy, La Stampa Reports - Bloomberg

IMF on valmis lainaamaan Italialle jopa 600 miljardia selvästi markkinakorkoa alhaisemmalla hinnalla. Tämä antaa Montille vuoden-puolitoista aikaa laittaa maan talouden kuntoon

Tuosta ei muuten ole paljon näkynyt tiedotusvälineissä - summa lienee yli IMF:n kapasiteetin ja jossain kommenteissa näin, että ECB:n pitäisi tulla mukaan, jotta pystyisivät sen lainaamaan. Se olisi ehkä tapa millä ECB pystyisi säännöistään huolimatta aktivoitumaan euron puolustuksessa. Nythän on tällä viikolla tulossa useampi tärkeä velkakirja-huutokauppa ja pelko lienee suuri, että epäonnistuvat.

Ohessa Krugmanin kommentti Suomen tilanteesta:

The Euro Curse - NYTimes.com
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös