Siirretään tänne tuolta Kokoomus-ketjusta.
Palaan tämän keskusteluun vielä paremmalla ajalla (ja ennenkaikkea paremmalla päätelaitteella), mutta miksi mahdollisesti tulevaisuudessa tuleva velkajärjestely olisi moninkerroin vahingollisempi kuin mitä se olisi ollut 2010?
Tämä on ihan yksinkertaista matematiikkaa. Kreikka on käytännössä maksukyvytön ja Suomen sinne lainaamista rahoista saadaan takaisin parhaimmassa tapauksessa murto-osa, tuskin sitäkään. Moninkertainen vahingollisuus olisi voitu välttää sillä, että olisi vihelletty peli poikki jo vuonna 2010 ja sanottu ykskantaan muille euromaille, että "me ei olla mukana, jokainen maa pääomittakoon omat Kreikka-tappionsa". Sen sijaan päätettiin olla mukana vastuullisessa politiikassa ja lyötiin lisää velkaa velan päälle ja asetettiin Kreikalle tiukkoja säästötoimenpiteitä, joita se ei ole pystynyt (/halunnut) noudattaa. Miksi Kreikan velkajärjestely olisi nyt yhtään helpompi, kun velkamäärä on vain kasvanut ja tilanteen sekavuus pahentunut entisestään?
Sinänsä Kreikan tilanne on enää pieni ja "mielenkiintoinen" sivujuonne tässä euroopan- ja maailmanlaajuisessa velkakriisissä ja ei ole mitään syytä kuvitella, että ilman Kreikkaa asiat olisivat hyvin. Tulipalo nyt vaan sattui roihahtamaan Kreikassa, mutta yhtä hyvin tämä kriisin lopullinen eskaloituminen olisi voinut alkaa vaikkapa Italiasta tai Espanjasta.
Maailman velkataakka on yksinkertaisesti liian suuri ja se on pakko tavalla tai toisella purkaa. Prosessi tulee olemaan kivulias ja aikaa se vienee vuosia, ellei vuosikymmeniä ja matkan varrella nähtäneen sekä EKPn setelirahoitusta ("lopullinen ratkaisu!") että käänteitä parempaan ("lama ohi!") kuin myös yksittäisiä romahdusralleja, jolloin koko talousmaailma on tulessa ja pankkeja kaatuu valtioiden/EUn syliin. Toivon mukaan tästä "end gamesta" selvitään ilman sisällissotia ja herra ties kolmatta maailmansotaa, vaikka kovasti jenkit jo tuntuu mittailevan pippeliään Iranin kanssa.
Suomen, kuten Saksan ja muiden vielä pää pinnalla olevien valtioiden, pitää hyvin pian tehdä päätös siitä, ovatko valtiot täysillä mukana yhteisvastuullistamassa PIIGS-maiden velkoja. Tämä taas tarkoittaisi esim. Suomelta ja Ranskalta AAA-luokituksen menettämistä, mikä tosin on nykymenolla edessä muutenkin. Yhteisvastuullisuuden ja lisäintegraation toimivuuteen en jaksa uskoa pätkän vertaa. Velkapotti on edelleen olemassa, vaikka heti huomenna perustettaisiin Euroopan Yhdysvallat. Mikä tuossa tapauksissa motivoisi esim. Kreikkaa jatkamaan tiukkoja säästötoimia, jos yhteinen piikki olisi jälleen auki? Tokihan voidaan aina sopia säännöistä, joissa asiansa hyvin hoitavilla mailla on enemmän valtaa (=Saksa päättää), mutta se taas johtaa siihen, että kreikkalaiset, italialaiset, espanjalaiset ja muiden heikompien maiden kansalaiset ovat kadulla protestoimassa, kun maata yritetään johtaa ulkomaisten toimesta.
Ainoa mahdollisuus euromaille selviytyä kriisistä ja aloittaa puhtaalta pöydältä on se, että "lasku maksetaan", eli joko a) velat maksetaan takaisin tai b) tehdään massiivinen velkojen uudelleenjärjestely. Vaihtoehto a) on valitettavasti mahdoton edes teoriassa, koska velkaa on liian paljon. Siksi jäljelle jää ainoastaan vaihtoehto b). Tuon prosessin jäljiltä euroa ei joko enää ole olemassa lainkaan ja kaikkialla on palattu kansallisiin valuuttoihin tai sitten muutama maa on joko eronnut vapaaehtoisesti tai potkittu pihalle valuuttaunionista.
Henkilökohtaisesti suosittelen jokaista valmistautumaan Suomessakin lamaan, jonka rinnalla 1990-luvun alku oli mukava luokkaretki. Jos on rahaa paljon säästössä, kannattaa osa siitä sijoittaa fyysiseen kultaan ja hopeaan, sekä yksinkertaisesti hyödykkeisiin, joilla on pitkän aikavälin käyttöarvoa. Lisäksi, jos on paljon asuntolainaa, niin osan lainasta sitominen vaikkapa 10v korkoon on todennäköisesti varsin hyvä ajatus. Kun tarvittavat suojaustoimenpiteet on tehty, voikin lausua muutaman rukouksen, että oma työpaikka ei lähde alta ja samalla mielenkiinnolla seurata tilanteen edistymistä