Lama tulossa – taantuuko talous?

  • 303 382
  • 1 677

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mielenkiintoiseksi homman vaan tekee se, että esim. rakentamisen pitäisi kaiken järjen mukaan muuttua ensi vuoden puolella lamasta johtuen halvemmaksi, mutta miten se voisi muuttua, kun kerran 3-5 prosentin palkankorotukset on sovittu tälle ja ensi vuodelle?
Olen kuullut, että joidenkin alojen tuntilaskutushinnat ovat jo nyt kysynnän laskusta johtuen tippueen noin puoleen (40 -> 20). Tähän päälle tulee vielä materiaalien halpeneminen, joten vaikka koko elvytyspolitiikka unohdettaisiin niin nyt olisi yhteiskunnan kannalta erinomainen aika rakentaa ja investoida.

Enemmän minua huvittaa tiettyjen sijoittajien muutamien vuosien takainen itku siitä, että yritykset ovat ylihinnoiteltuja yritysostojen tekemiseen. Nyt ne eivät olisi, mutta jostain syystä halukkaita sijoittajia ei enää olekaan.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Nyt kannattaa edelleen ottaa se pää pois sieltä perseestä. Ei sitä työvoimaa tänne olla hankkimassa jonkun yksittäisen nousukauden takia, vaan sen takia että suuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle ja poistuvat näin ollen työmarkkinoilta kokonaan.
Eikö samalla luoda seuraavalle sukupolvelle taas uusi eläkepommi? Haalitaan nyt kasaan mahdollisimman paljon työikäistä väestöä, jonka jäljiltä syntyy taas nykyistä pienempi ikäpolvi. Ja taas he ovat tilanteessa, jossa "Suuren haalimisen" myötä on eläkeläisiä huomattavasti enemmän kuin työikäisiä.
 

Raatelurakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Liverpool, Jokerit.
Eikö samalla luoda seuraavalle sukupolvelle taas uusi eläkepommi? Haalitaan nyt kasaan mahdollisimman paljon työikäistä väestöä, jonka jäljiltä syntyy taas nykyistä pienempi ikäpolvi. Ja taas he ovat tilanteessa, jossa "Suuren haalimisen" myötä on eläkeläisiä huomattavasti enemmän kuin työikäisiä.

Puhumattakaan siitä että tähän asti tänne haalattu "työvoima" on pääasiassa koulutettu tukiaiselämään vailla vastuuta ja lisää tälläistä vaikeasti koulutettavaa väkeä pitäisi saada vielä se 2miljoonaa lisää.. Kyllä tällä tyylillä Suomi pelastuu aivan varmasti.

Odottelen tässä lomautusuhka pään päällä sitä hetkeä kun hallitusherrat taas kerran ilmoittavat: "Nyt kansankukkarolle tiemme vie. Pelastakaa suomi työläiset." Vittu kerran nousukaudella teki muutamat eri pomot/sijoittajat uskomattoman kovan liksan optioilla sun muulla, niin rokotetaas niistä vähän takaisinpäin. Ja samantien kun kerran pitäisi palkkamalttia harjoittaa, niin voitaisiin aloittaa eduskunnan liksoista ja muista luontaiseduista.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Olen kuullut, että joidenkin alojen tuntilaskutushinnat ovat jo nyt kysynnän laskusta johtuen tippueen noin puoleen (40 -> 20).

Uutisissa tästä rakennusalan tominnasta tosiaan mainittiin. Jokainen voi sitten tietenkin päissään miettiä, että jos suomalaiselle rakennusmiehelle maksetaan 15-25 euroa bruttona, niin kuinka kauan pieni rakennusfirma pysyy pystyssä laskuttaessaan 20 euroa tunnilta. Oma veikkaus, että puoli vuottakin on jo ihan pirun pitkä aika...

Onhan Suomessa tietenkin myös niitä rakennusalan yrityksiä, joissa käytetään esim. virolaista työvoimaa, jolloin ei tarvitse paljon välittää vähimmäispalkoista tai palkkojen noususta, mutta ei niistä nyt sen enempää.
 

Mr.Moon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flopit
Mielestäni Kataisen "optimistinen" linja pitkin syksyä oli ainoa oikea tapa edetä kun muut panikoivat. Urpolainen lietsoo paniikkia kansalaisiin huutaen kovaan ääneen että nyt lama tuli ja että "mitä minä sanoin 27.8" tai vastaavaa. Aika söpöä.
Säälittävää touhua. Fine, mutta perkele, ei tässä mikään lama vielä ole, ja miksi pitää panikoida jos mennään nollakasvuvauhtia ensi vuosi? Eikös se tarkoittaisi että kaikki on yhtä hyvin kun tänä vuonna oli (sama BKT). Paniikinlietsojia tässä pitäisi syyttää, sekä työryhmää joka haluaa kieltää nuuskan. Olisi nekin rahat voinut käyttää talouden elvyttämiseen!
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Olisihan sitä voitu Suomen valtion toimesta esimerkiksi laskea liikeelle miljardeilla euroilla kiinteähintaisia obligaatioita ja sitten ostaa niillä rahoilla sopivia futuureja, jotka olisivat talouskriisin myötä nousseet useilla kymmenillä prosenteilla. Myös öljynhinnalla olisi voitu keinotella kymmenien tai jopa satojen miljardien eurojen tulot, kun vain oltaisiin tiedetty etukäteen että miten kurssit kehittyvät. Itseasiassa vieläkään ei olisi liian myöhäistä. Kyllä minä jo silloin sanoin kuin kristallipalloja myytiin, että nyt säästettiin väärästä paikasta.

Mielestäni Kataisen kyvyttömyys ennustaa talouden kehitystä on vielä pientä Viinasen kyvyttömyyteen ennustaa markan devalvaatiota.

Jaa, ehkä ajattelin vähän enemmän reaalimaailmassa olevia mahdollisuuksia. Mutta tuskinpa kukaan taho kesken huuman olisi ottanut vakavasti tälläistä kuviteltua tuomiopäivän ennustajaa vastuullisessakaan asemassa. Ehkäpä tämä nykyinen notkahdus on niin syvä, että jopa oppisimme siitä jotain. Esimerkiksi sen, ettei sokea markkinausko ja sääntelyn jatkuva purkaminen ole välttämättä aina se paras ratkaisu. No, en nyt rupea pidättelemään henkeäni sitä viisautta odotellessa.
 

Viljuri

Jäsen
Ehkä joillakin keskustelijoilla on nyt kovin väärä käsitys siitä, että mikä määritetään viisaaksi tai mahdollisesti älykkääksi toiminnaksi.

Varsinkaan talouden puolella sitä ei ole se, että vetäytyy pylväspyhimykseksi erämaahan, ja saarnaa tuhoa ja tuomiota paimentolaisille kuin konsanaan parempikin havukka-ahon ajattelija.

Suomi tulee edelleen selviämään tästä kriisistä paremmin kuin moni muu kansantalous, vaikka finassimarkkinat ovat jatkuvan epävarmuuden lähde ja Suomessakin ovat jo monet vientiyritykset lomauttaneet "varmuuden vuoksi".

Vientimarkkinat saattavat olla ensi vuoden alkupuoliskon vaikeat, jopa vaikeammat kuin 1990-luvun alussa, mutta se mikä on pojat nyt toista on se, ettei 1) työttömyys räjähdä käsiin kotimarkkinasektorin voimistumisen takia, 2) asuntojen hinnat eivät sukella merkittävästi, 3) valuutan ulkoinen arvo ei sula käsiin ja 4) korkotaso on maltillinen. Taloudellinen toimeliaisuus ei pysähdy Suomessa mihinkään, se vain markkinatalouden lainalaisuuksien mukaan etsii paremman ja jossakin määrin kestävämmän kohteen, finanssisektori ja keinotteluhan ei tietysti Suomessa ole ollut ihan samassa roolissa muutoinkaan, kuten ei myöskään kroonisesti vaikeuksiin ajautunut autoteollisuus. No metsäsektori on meillä vaikeuksissa, mutta insinörteillä on jo hihassaan jotakin, mikä tulee näkymään ensi vuosikymmenellä.

Itse asiassa ainakin kuntien taloustilanteen kannalta nykyinen tilanne on jossakin määrin jopa rakentava asia (kaikesta päinvastaisesta propagandasta huolimatta), sillä niiden talouden osalta ei voida edes yrittämällä tehdä vääriä ratkaisuja esimerkiksi tulevien palkkaneuvottelujen suhteen.

Asian voisi esittää myös niin, että tämä iskee satavarmasti kovempaa Ruotsiin ja Tanskaan, pääasiallisesti tosin meidän alemmasta lähtötasostamme johtuen (taso, joka voidaan perimmältään johtaa vaikkapa sotavuosien syyksi, virallisesti tilastot BKT:n osalta ovat Ruotsin osalta harhaanjohtavia, maa on kansalaistensa osalta P-maiden vaurain). Viiden vuoden päästä "BKT per capita"-mittaria käyttäen Ruåtsi ja Danska jäävät meistä pysyvästi, eli jopa historiallista murrosta siinä mielessä elämme, jos se jotakuta enemmän historiallisesta aineistosta pitävää saattaisi skenaariona kiinnostaa.

Etteikö mitään tarvitsisi tehdä? No, ei todellakaan näin. Jatkuvasti pitää pelikirjaa kehittää, ja tämän pelikirjan kehittäminen onnistuu meidän kansaltamme paremmin kuin monilta muilta, taloutensa puolesta enemmän historialliseen painolastiin hirttäytyneiltä. Palkoilla ei lähdetä kilpailemaan Afrikan kanssa, siitä voimme olla varmoja, joten jäljelle jää mm. pelisääntöjen kehittäminen, talouden dynamiikan parantamiseksi.

Ehkä jääkiekon SM-liigankin tulisi muuten muuttaa tiettyjä IIHF:n sääntökohtia?

Itse ei kuitenkaan pidä hirttää itseään, ei edes kiusalla.
 
Viimeksi muokattu:

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Nyt oikeasti pitäisi aloittaa julmettu julkinen rakennustoiminta eikä vain puhuttava paskaa:

Homekouluja, -terveyskeskuksia ja -virastoja on pilvin pimein. Tiet, rautatiet, kaupunkien kaukolämpö- ja vesijohtoverkostot alkavat lahota käsiin. Tähän voisi huoletta ottaa muutaman miljardin lainaa ja se olisi kuin panisi rahaa pankkiin: Rakennusustannukset ovat kohtuulliset. Vapaata henkilö- ja laitekapasiteettia löytyy vaikka kuinka.

JA NÄMÄ ELINTÄRKEÄT REMONTIT ON KUITENKIN PAKKO JOSKUS TEHDÄ!!

Miksi rakennuspäätöksiä vitkutellaan? Parempi pistää infrastrukstuuri kerralla kuntoon kuin ruokkia työttömiä rakennuammattilaisia patjoille tai leikittää heitä työvoimakoulutuksen päiväkerhoissa.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Suomi tulee edelleen selviämään tästä kriisistä paremmin kuin moni muu kansantalous, vaikka finassimarkkinat ovat jatkuvan epävarmuuden lähde ja Suomessakin ovat jo monet vientiyritykset lomauttaneet "varmuuden vuoksi".
En tiedä millä tasolla yhteiskunnassa/työelämässä vaikutat, mutta voin kertoa että tehdyt lomautukset eivät ole tulleet "varmuuden vuoksi". Yritysten tilauskirjat ovat romahtaneet Q4 eikä ole mitään syytä olettaa etteikö trendi alaspäin order bookeissa jatkuisi ensi vuonna. Nämä lomautukset tulevat vaihtumaan massiivisiksi irtisanomisiksi vuonna 2009.

Mielestäni valtaosalla ihmisistä ei ole vielä käsitystä minkä mittakaavan kriisiin tulemme 2009 menemään. Valitettavasti sama näyttää vielä pätevän joihinkin yritysjohtajiin ja poliitikkoihinkin.

Edit: Sanot ettei 1) työttömyys räjähdä käsiin kotimarkkinasektorin voimistumisen takia, 2) asuntojen hinnat eivät sukella merkittävästi

Rohkenen kyllä olla dramaattisesti eri mieltä. Kohta 1) nähdään 2009 ja kohta 2) 2009-2010
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Ehkä joillakin keskustelijoilla on nyt kovin väärä käsitys siitä, että mikä määritetään viisaaksi tai mahdollisesti älykkääksi toiminnaksi.

Varsinkaan talouden puolella sitä ei ole se, että vetäytyy pylväspyhimykseksi erämaahan, ja saarnaa tuhoa ja tuomiota paimentolaisille kuin konsanaan parempikin havukka-ahon ajattelija.

Paitsi, jos sattuu olemaan eduskunnassa oppositiossa. Kuuluu ihan normaaliin käsikirjoitukseen ja käytökseen, oikeastaanhan se on opposition duuni.

Sen uskotteleminen muille, saati itselleen, että toiset toimisivat oppositiossa jotenkin toisin kuin toiset, vaikka hallitus tekisi minkälaisia linjauksia, on... no tyhmyyttä.

Valtiovarainmisiteriö, jonka johdossa napottaa kai hc-fanien mielestä kansakunnan teräävin osaaminen, ei halua edes ennustaa tulevaisuutta, koska se on sen mukaan niin synkkä. Tuohan päihittää jo 'opposition' posmelluksen.

Suomi tulee edelleen selviämään tästä kriisistä paremmin kuin moni muu kansantalous...

Varmastikin näin. Aina jostain löytyy joku jolla menee vielä huonommin. Niin alas pääseminen ettei näin olisi, on käytännössä mahdotonta.

Onhan se tietenkin ihan positiivinen elämänasenne, ei tosin kovin kannustava.

Mitä kuntiin tulee, niin palkoissahan on kätevää säästää lomauttamalla väkeä, niin kuin paikoin on jo toimittukin. Paljon haastavampaa on selvitä ihan niistä kuntien osalle langenneista peruspalveluista sun muista velvoitteista.

Järkevän elvyttämisen, tuon inhan vapaisiin markkinoihin puuttuvan kommunistisen aseen, taso ei liene kellään tiedossa. Hallituksen esitykset lienevät silti turhan lieviä. Saattavat toki olla varovaisemmin lähdössä liikenteeseen ja korjaavat lukujaan ajan kanssa.

Elvyttäminen on ns. vasemmistolle perinteis-ideologisesti helpompaa. Siksi lienee hyvä että maassa on porvarihallitus. Vaikka opposition mielestä elvytystä tehdään joka tapauksessa liian vähän, on tilanne kuitenkin parempi kuin se, että oppositiossa huudettaisiin lähinnä veronkevennyksiä ja peloiteltaisiin Neuvostoliitolla, kun maa sosialismin tielle lähtee.

Elvytyksen lisäksi tarvitaan konsensusta ja miksei jonkinsortin kolmikantakin olisi paikallaan, yhtenä konsensuksen elementtinä ja yhteiskuntarauhan takaajana kiperällä hetkellä. Hallituspuolueita ei tietenkään juuri kiinnosta päästää muita syömään yhtä hyviä lounaita kansan piikkiin ja päästää toisia keräämään pojoja mahd. onnistuneista liikkeistä. Opposition puolestaan voi olla tuskallista luopua räksyttäjän roolistaan, jossa ei periaatteessa tarvitse vastata juuri mistään.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En tiedä millä tasolla yhteiskunnassa/työelämässä vaikutat, mutta voin kertoa että tehdyt lomautukset eivät ole tulleet "varmuuden vuoksi". Yritysten tilauskirjat ovat romahtaneet Q4 eikä ole mitään syytä olettaa etteikö trendi alaspäin order bookeissa jatkuisi ensi vuonna. Nämä lomautukset tulevat vaihtumaan massiivisiksi irtisanomisiksi vuonna 2009.

Mielestäni valtaosalla ihmisistä ei ole vielä käsitystä minkä mittakaavan kriisiin tulemme 2009 menemään. Valitettavasti sama näyttää vielä pätevän joihinkin yritysjohtajiin ja poliitikkoihinkin.

Edit: Sanot ettei 1) työttömyys räjähdä käsiin kotimarkkinasektorin voimistumisen takia, 2) asuntojen hinnat eivät sukella merkittävästi

Rohkenen kyllä olla dramaattisesti eri mieltä. Kohta 1) nähdään 2009 ja kohta 2) 2009-2010
Minun mielestäni tällaiset ennustukset, joista puuttuu täysin perusteet pitäisi kieltää samalla tavalla kuin otteluketjuissakin on kielletty pelkkä otteluiden lopputulosten arvaileminen.

Se että yritysten order databaset ovat kutistuneet ei ole mikään peruste sen kattavammalle ennusteelle.

Sama kommentti pätee myös ainakin viljurin ennusteelle, ettei asuntojen hinnat romahda.
 

Viljuri

Jäsen
Asuntojen hinnat elävät, dana77, mutta vastaavaa tilannetta kuin 1990-luvulla, jolloin luottojen vakuutena olleiden asuntojen ja kiinteistöjen vakuusarvot romahtivat syy-seuraussuhteessa valuutta- ja korkotason muutosten kanssa, yksittäisille kansalaisille ja yrittäjille tuhoisin seurauksin, ei tällä datalla tule tapahtumaan.

Toisin sanoen muita maita syvempi lama 1990-luvun alussa on meillä estänyt jossakin määrin kuplan rakentamista.

Hintapiikkien poistuminen on sitä paitsi vain tervettä ja luontaista kehitystä, ja erityisesti myös pääkaupunkiseudun elinvoimaisuuden ja talouden kannalta vain pitkässä juoksussa positiivista, että "kuplan syntyminen" jäi Suomessa vaiheeseen, toisin kuin monissa muissa maissa.

Jos jotakin, niin talouden suhde yhteiskuntaan on aiempaa terveempi ja siten demokraattisempi, vientiyritykset vuorineuvoksineen ja vaikutusvaltaisine ay-pomoineen eivät onnistu nyt kaatamaan kaikkia vaikeuksia tavallisten kansalaisten niskaan.

Kysymys siitä, ovatko moninapaistuneet maailmanmarkkinat kaikesta huolimatta aiempaa epästabiilimmat, askarruuutta kyllä minuakin. En tarkoita siis näitä finanssipuolen ylilyöntejä ja puhdasta keinottelua, vaan ihan reaalitaloutta, ja miten yritykset omaisivat tarpeeksi näkemystä luovimiseen muuttuneissa tilanteissa.

Yritysten on syytä muistaa se, että valtiovalta tarvittaessa puuttuu markkinoiden lieveilmiöihin, ja jopa sellaisia instansseja on olemassa, kuten taas uutta vauhtia saava EU, jotka mahdollistavat lieveilmiöihin puuttumisen myös alueellisesti tai globaalisti tarvittavan laajalla tasolla, ei että meidän pitäisi ottaa mallia Ranskasta sinällään.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jaa, ehkä ajattelin vähän enemmän reaalimaailmassa olevia mahdollisuuksia. Mutta tuskinpa kukaan taho kesken huuman olisi ottanut vakavasti tälläistä kuviteltua tuomiopäivän ennustajaa vastuullisessakaan asemassa. Ehkäpä tämä nykyinen notkahdus on niin syvä, että jopa oppisimme siitä jotain. Esimerkiksi sen, ettei sokea markkinausko ja sääntelyn jatkuva purkaminen ole välttämättä aina se paras ratkaisu. No, en nyt rupea pidättelemään henkeäni sitä viisautta odotellessa.
Sovitaan että me nyt olemme niin syvässä notkahduksessa, että kuuntelemme tuomionpäivän ennustajaa. Kerro siis ihmeessä oi tuomionpäivän ennustaja, että miten me tarkkaan ottaen sääntelyä lisäämällä vältymme tulevaisuudessa lamoilta?

Lisäpisteitä tietenkin saa kertomalla, että minkälaisia säädöksiä ihan oikeasti kannattaa tehdä ja miten niiden on tarkoitus vaikuttaa, sillä säätely ole asia jota voitaisiin vain nappulaa painamalla lisätä. Vai riittääkö vain että lisätään sääntelyä esim 40%:a vai pitäisikö sitä lisätä jopa 60%:a?

Koska epäilen että en tähän yhtään konkreettista vastausta saa, niin voin itse aloittaa esittämällä että investointipankkien omavaraisuusvaatimusten pitäisi olla täsmälleen samat kuin säästöpankkienkin. Tosin sokeassa mielessäni näen tuollaisen yritysten kohtelun yhdenmukaistamisen sääntelyn & byrokratian purkamisena ja sikäli terveen kilpailun edistämisenä (eli varmaan siis markkinauskona) enkä päinvastoin.

Väite että sääntelyn lisääminen on hyvä ratkaisu on väitteenä itsessään yhtä järkevä kuin että byrokratia takaa kestävän ja jatkuvan talouskasvun. Lainsäädäntöä on tietenkin viisasta kehittää jatkuvasti opittujen kokemuksien perusteella, mutta lähtökohtaisesti jokaiselle pitäisi olla selvää, että mitä vähemmän sääntelyä eli loppukädessä byrokratiaa on, niin sitä parempi se on talouden toiminnalle. Jos se on sokeaa markkinauskoa, niin sen vastakohta on ...no en minä keksi mitä se, sokeaa kommunismia?
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Minun mielestäni tällaiset ennustukset, joista puuttuu täysin perusteet pitäisi kieltää samalla tavalla kuin otteluketjuissakin on kielletty pelkkä otteluiden lopputulosten arvaileminen.
Hieman suuntaa asuntojen hinnoille voi lähteä hakemaan PTT:n eilisestä ennusteesta, että asuntojen hinnat laskevat vuoteen 2011 mennessä noin 10% vielä nykyisestä noin 10% laskusta. MUTTA tämä laskelma pohjautuu siihen, että uusi työttömiä tulee noin 20 000.

Tästä työttömien määrän mahdollisesti kasvaessa valuu markkinoille samaa tahtia asuntoja, joiden myyjillä on pakkorako päästä asunnostaan eroon. Ja selvää on, miten hinnoille käy kun markkinoilla vähenee ostajat ja lisääntyy myyjät.
 

Rapukäsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No niin, nyt se sitten lävähti meikäläisenkin sähköpostiin..meinaan ilmoitus alkavista yt-neuvotteluista..
Ei koske minua. YT:t ohi ja työpaikka säilyi. Ensimmäinen YT omalla kohdallani ja eipä tuosta paljon kokemuksia kertynyt. Missään vaiheessa ei kukaan ottanut henkilökohtaisesti yhteyttä, ellei kahta sähköpostiviestiä lasketa mukaan, joissa kerrottiin, että YT toimikunta on kokoontunut. Noh, etiäpäin.

Aika mustalta alkaa näyttämään Suomen tilanne, kun jopa Käteinen vihdoin ja viimein uskalsi myöntää julkisuudessa, että päin vittua menee ja tulee vielä enemmän menemään. Tilanteen vakavuus alkaa selvitä myös VM:lle, kun eivät uskalla antaa mitään lukuja ensivuoden ennusteelle. (Mistähän noillekin asiantuntijoille maksetaan, vittu saman lausunnon voisin antaa minäkin.) Myös Taloussanomat(tiedän=Iltasanomat) kertoo, että vuodenvaihteen jälkeen alkaa irtisanomistalkoot. Vaikka kyseessä on talouden keltaiseen lehdistöön kuuluva julkaisu, niin tässä jutussa näyttäisi ainakin lähteet olevan suhteellisen uskottavia: http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2008/12/18/kohta-ropisee-potkuja/200832678/12?pos=0
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Sovitaan että me nyt olemme niin syvässä notkahduksessa, että kuuntelemme tuomionpäivän ennustajaa. Kerro siis ihmeessä oi tuomionpäivän ennustaja, että miten me tarkkaan ottaen sääntelyä lisäämällä vältymme tulevaisuudessa lamoilta?

Jaa, viimeksi kun läntinen talous ajautui kokonaislamaan, se lähes tulkoon lakkasi olemasta. Itsepuolustukseksi kehitettiin sosiaalidemokraattinen kompromissi, jossa puhtaan kapitalismin sisäsyntyistä epävakaisuutta ja sen epävakaisuuden seurauksia kansalaisten elämään hillittiin. Säänneltiin, rajoitettiin ja tiukoissa puitteissa annettiin kapitalismin tuottaa tehokkaasti mutta perustasaisesti kasvua. Terveellisiä taantumia toki oli. Kaikki meni niin hyvin, että päätettiin purkaa "turhat" rajoitteet, kului 20 vuotta ja läntinen talous on nyt mahdollisesti jälleen ajautumassa kokonaislamaan. Syynä hyvin laajalti pidetään löysentynyttä valvontaa ja purettua säätelyä. Ei varmaankaan nyt ole tulemassa mikään läntisen maailman romahdusta, mutta se vähintään osittain johtunee siitä, että Federal Reserve on toiminut kuin Keynes steroideilla syyskuusta lähtien. En usko että huvikseen, mutta epäilenpä että sinä (puhumattakaan Viljuri-tason "ajattelijoista") tähän huvi-motivaatioon uskot. Omalaatuista nähdä tuollaista huoletonta viheltelyä kun viimeiset pari kuukautta on Wall Streetilla ja Cityssä tapahtunut asioita ja päätöksiä, joita ei ole nähty sitten 30-luvun alun. Tätä se on tämä lintukodossa asuminen - sosiaalidemokratian siunauksia...
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Ensimmäinen YT omalla kohdallani ja eipä tuosta paljon kokemuksia kertynyt.

Tervetuloa kerhoon. Itselläni on ollut viimeisen viiden vuoden aikana kuusi YT:tä ja pelkästään tänä vuonna kaksi kappaletta.

Musiikki soi ja piirileikki jatkuu...
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Se että yritysten order databaset ovat kutistuneet ei ole mikään peruste sen kattavammalle ennusteelle.
.
Se on kuule paras mahdollinen peruste yhdistettynä siihen että lisäksi pk-yritykset eivät saa tai niillä ei ole varaa rahoitukseen tällä hetkellä. Jopa vakavaraiset yrityksen miettivät tällä hetkellä erittäin tarkasti rahoitustaan "kriisimoodissa" - voi vain kuvitella mikä tilanne on yrityksissä jotka ovat viime vuosina "halvalla" velkarahalla investoineet valtavasti ja yht äkkiä tilausvirta puolittuu.

Jälki tulee olemaan karmeaa. Ei toki ole pakko uskoa mutta sen verran aitiopaikalta taloutta seuraan, että itse olen suorastaan kauhuissani Suomen talouden 2009-2010 tilanteesta.

Edit: VM ei anna tosiaan ennustetta ensi vuodelle lainkaan. Ennenkuulumatonta ja kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Niin eikös jokin aika sitten Euroopan seksikkäimmäksi mieheksi ? ( Ei en tykkää miehistä ) valittu Matti ja Euroopan vai peräti maailman paras valtionvarainministeri Jyrki todenneet että tämä talousahdinko ei tule koskettamaan Suomea ? No eihän nyt olekkaan pistetty kuin kymmeniä tuhansia pidennetylle joululomalle ja osan ei tarvitse tulla ollenkaan takaisin.
Okei myönnetään, että pojat eivät osanneet varmaan aavistaa mitä tulee tapahtumaan. Pahalta näyttää että nyt ollaan vasta alussa ja ensi vuonna rytisee oikein urakalla.
Perjantain hesarissa oli mahtava Pilakuva joka sopii kyllä tähän tämän hetkiseen tilanteeseen tosi hyvin
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS

Nythän sillä paniikin lietsonnalla ei ole enää väliä. Eiköhän tuo Suomen tilanne ole nyt jo kaikille selvinnyt, osalle jatkoaikalaisista jopa YT-neuvotteluiden kautta. Vielä kun saisi jotenkin ymmärrettävästi selvitettyä näille pää perseessä eläjille, ettei Katainen/Suomen hallitus voi/voinut maailman talouden pysähtymiselle yhtään mitään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
NVielä kun saisi jotenkin ymmärrettävästi selvitettyä näille pää perseessä eläjille, ettei Katainen/Suomen hallitus voi/voinut maailman talouden pysähtymiselle yhtään mitään.

Olisi pitänyt voida. Onhan se sentään Euroopan paras ulkoministeri. Niin, ja edellisen lamankin aikaan meillä oli porvarihallitus. Porvarihallitus vie aina tämän maan lamaan.

Ja tuon ironisen kommenttini lisäksi ajattelin linkittää yhden kolumnin, joka poikkeuksellisesti herättää toivoa:

http://www.tekniikkatalous.fi/kommentit/kolumni/article147984.ece

Joskin pitää muistaa, että tuo on vain kolumni. Ei absoluuttinen totuus. Enkä edes tiedä, onko tuo mitenkään asiantuntevaakaan tekstiä.
 

ELÄKELÄINEN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Keski- Uudenmaan muoviseurat
Vientimarkkinat saattavat olla ensi vuoden alkupuoliskon vaikeat, jopa vaikeammat kuin 1990-luvun alussa, mutta se mikä on pojat nyt toista on se, ettei 1) työttömyys räjähdä käsiin kotimarkkinasektorin voimistumisen takia, 2) asuntojen hinnat eivät sukella merkittävästi, 3) valuutan ulkoinen arvo ei sula käsiin ja 4) korkotaso on maltillinen. Taloudellinen toimeliaisuus ei pysähdy Suomessa mihinkään, se vain markkinatalouden lainalaisuuksien mukaan etsii paremman ja jossakin määrin kestävämmän kohteen, finanssisektori ja keinotteluhan ei tietysti Suomessa ole ollut ihan samassa roolissa muutoinkaan, kuten ei myöskään kroonisesti vaikeuksiin ajautunut autoteollisuus. No metsäsektori on meillä vaikeuksissa, mutta insinörteillä on jo hihassaan jotakin, mikä tulee näkymään ensi vuosikymmenellä.

.

Leipä on metsäteollisuudesta tullut yli 20 vuotta. Viime lamassa tuotteista saatiin jonkinmoista hintaa, eikä tilaustilanne ollut näin synkkä. Kyse on käytännössä täydellisestä stopista.Koneita ajellaan ylös-alas, joulueisokit ovat moninpaikoin jo alkaneet ja monilla tehtailla strattipäivät ovat vielä auki.
Nykyisillä työehtosopimuksilla ei ole mitään syytä edes seisoa jouluna.

Kuulun insinörtteihein, tunnen alalta osapuilleen kaikki ja työni puolesta pitäisi kaikki hankkeetkin olla tiedossa. Ihmeellisesti on jäänyt huomaamatta mikä uusi idea voisi alan tulevilta rakennemuutoksilta pelastaa. Totta ihmeessä monenmoista on tekeillä.

Muutenhan kaikki kävi näin:

Suomessa huonotuloisetkin alkoivat ostella isoja asuntoja hirveillä lainataakoilla. Nämä idioootit pilasivat samalla asuntojen hintatason. Kupla oli selvä , kun ihmiset eivät tajuneet,että kyllä se taantuma aina tulee, vaikka mitä räknättäisiin.
Tästä kirjoitin jo ajat sitten tähän tai vastaavaan ketjuun.

Ulkomaiden tolkuttomista johdannaismarkkinoista en silloin tiennyt vielä mitään. Sieltä se finanssikriisi lopulta tuli. Siinä ei paljon Suomen taloudenpito auta , kun vienti tyrehtyy.

Tässä on käsillä kriisi, katastrofi ja omaisuuden uusjako.

Nousukin tulee. Viimeksi se edustamassani teollisuudessa tuli taas aivan yllättäen ja äkisti. Että turhia ovat kaikenmaailman analyytikot ja kaikenkarvaiset laskeskelijat ja asioiden vaikeastiperustelijat.

Tällä kertaa kärsitään kollektiivisesta, kumuloituneesta tyhmyydestä.
 

kovalev

Jäsen
En tiedä siitä, viekö porvarihallitus aina maan lamaan.
Mutta jos maalla on hallitus, jonka tärkeimpiä intressejä on keventää "tasapuolisuuden nimissä" hyvätuloisten verotusta, jotta nämä saisivat enemmän Thaimaan-matkoihinsa (ei päivittäiseen kulutukseen, johon heidän rahansa riittävät muutenkin vallan hyvin), en tiedä onko kyseinen hallitus juuri nyt paras työkalu setvimään tätä ongelmaa, josta näyttäisi tulevan mahdollisesti pahin taloudellinen pohjakosketus ikinä?

Mistä valtio ja ennen kaikkea kunnat ottavat verotulonsa, kun kohta ovat ne kaikki sivistymättömät paskatöidentekijät maantiellä?
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
En tiedä siitä, viekö porvarihallitus aina maan lamaan.
Mutta jos maalla on hallitus, jonka tärkeimpiä intressejä on keventää "tasapuolisuuden nimissä" hyvätuloisten verotusta, jotta nämä saisivat enemmän Thaimaan-matkoihinsa (ei päivittäiseen kulutukseen, johon heidän rahansa riittävät muutenkin vallan hyvin), en tiedä onko kyseinen hallitus juuri nyt paras työkalu setvimään tätä ongelmaa, josta näyttäisi tulevan mahdollisesti pahin taloudellinen pohjakosketus ikinä?

Mistä valtio ja ennen kaikkea kunnat ottavat verotulonsa, kun kohta ovat ne kaikki sivistymättömät paskatöidentekijät maantiellä?


Niin se Juttakin luulee, että juuri suomen hallitus on mokannut ja maailma on kriisissä. Jos demarit olisivat puikoissa niin globaali taantuma ei osuisi suomeen.

No, todellisuudessa hallitusten toimet näkyvät onneksi sellaisella viiveellä, että eiköhän tässäkin aleta korjata nimenomaan punamulta hallituksen virhearvioita. Niinkuin edellisessäkin taantumassa.

Suurin ongelma on vientiyritysten tilauskannan häviäminen. Tammikuulle loppuu monen ison pajan tilaukset ja eihän siinä sitten ole muuta vaihtoehtoa, kun lappu luukulle ja porukka vapaalle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös