Ehkä joillakin keskustelijoilla on nyt kovin väärä käsitys siitä, että mikä määritetään viisaaksi tai mahdollisesti älykkääksi toiminnaksi.
Varsinkaan talouden puolella sitä ei ole se, että vetäytyy pylväspyhimykseksi erämaahan, ja saarnaa tuhoa ja tuomiota paimentolaisille kuin konsanaan parempikin havukka-ahon ajattelija.
Suomi tulee edelleen selviämään tästä kriisistä paremmin kuin moni muu kansantalous, vaikka finassimarkkinat ovat jatkuvan epävarmuuden lähde ja Suomessakin ovat jo monet vientiyritykset lomauttaneet "varmuuden vuoksi".
Vientimarkkinat saattavat olla ensi vuoden alkupuoliskon vaikeat, jopa vaikeammat kuin 1990-luvun alussa, mutta se mikä on pojat nyt toista on se, ettei 1) työttömyys räjähdä käsiin kotimarkkinasektorin voimistumisen takia, 2) asuntojen hinnat eivät sukella merkittävästi, 3) valuutan ulkoinen arvo ei sula käsiin ja 4) korkotaso on maltillinen. Taloudellinen toimeliaisuus ei pysähdy Suomessa mihinkään, se vain markkinatalouden lainalaisuuksien mukaan etsii paremman ja jossakin määrin kestävämmän kohteen, finanssisektori ja keinotteluhan ei tietysti Suomessa ole ollut ihan samassa roolissa muutoinkaan, kuten ei myöskään kroonisesti vaikeuksiin ajautunut autoteollisuus. No metsäsektori on meillä vaikeuksissa, mutta insinörteillä on jo hihassaan jotakin, mikä tulee näkymään ensi vuosikymmenellä.
Itse asiassa ainakin kuntien taloustilanteen kannalta nykyinen tilanne on jossakin määrin jopa rakentava asia (kaikesta päinvastaisesta propagandasta huolimatta), sillä niiden talouden osalta ei voida edes yrittämällä tehdä vääriä ratkaisuja esimerkiksi tulevien palkkaneuvottelujen suhteen.
Asian voisi esittää myös niin, että tämä iskee satavarmasti kovempaa Ruotsiin ja Tanskaan, pääasiallisesti tosin meidän alemmasta lähtötasostamme johtuen (taso, joka voidaan perimmältään johtaa vaikkapa sotavuosien syyksi, virallisesti tilastot BKT:n osalta ovat Ruotsin osalta harhaanjohtavia, maa on kansalaistensa osalta P-maiden vaurain). Viiden vuoden päästä "BKT per capita"-mittaria käyttäen Ruåtsi ja Danska jäävät meistä pysyvästi, eli jopa historiallista murrosta siinä mielessä elämme, jos se jotakuta enemmän historiallisesta aineistosta pitävää saattaisi skenaariona kiinnostaa.
Etteikö mitään tarvitsisi tehdä? No, ei todellakaan näin. Jatkuvasti pitää pelikirjaa kehittää, ja tämän pelikirjan kehittäminen onnistuu meidän kansaltamme paremmin kuin monilta muilta, taloutensa puolesta enemmän historialliseen painolastiin hirttäytyneiltä. Palkoilla ei lähdetä kilpailemaan Afrikan kanssa, siitä voimme olla varmoja, joten jäljelle jää mm. pelisääntöjen kehittäminen, talouden dynamiikan parantamiseksi.
Ehkä jääkiekon SM-liigankin tulisi muuten muuttaa tiettyjä IIHF:n sääntökohtia?
Itse ei kuitenkaan pidä hirttää itseään, ei edes kiusalla.