A key point in understanding this system-wide failure of risk assessment is that each link of the securitization chain is plagued by asymmetric information – that is, one party has better information than the other. (snips) In addition, the sheer complexity and opacity of the securitized financial system meant that many people simply did not have the information or capacity to make their own judgment on the securities they held, instead relying on rating agencies and complex but flawed computer models. In other words, poor incentives, the bubble in home prices, and lack of transparency erased the frictions inherent in markets with asymmetric information (and since the crisis hit in 2007, the extreme opposite has been the case, with asymmetric information problems having effectively frozen credit markets)
The Origins of the Financial Crisis - Brookings Institute
On tietämättömyyttä esittää asia niin, etteikö markkinoita ja ihmisten käyttäytymistä nykymaailmassa olisi säännelty normatiivisesti ja muutoin, esimerkiksi kauppapaikkojen itse asettamilla säännöillä tai kirjanpitoon liittyvillä konventioilla, päinvastoin, oikeustieteessä on jo pitkään puhuttu ns. normitulvasta, mikä tiettyyn pisteeseen ajautuessaan tekee koko järjestelmän toiminnan kyseenalaiseksi.
On vieläpä niin (toisin kuin kiiireinen ensimmäisen vuoden oikeustieteen opiskelija kuvittelisi), että nimenomaan ns. "common law"-maissa (Englanti, Yhdysvallat) normipohja on vieläkin laajempi varsinkin kaupankäyntiin, markkinoihin ja yleensä koko sektoriin liittyen kuin meillä täällä Euroopan mannermaisissa, kirjoitettuun lakiin perustuvissa oikeusjärjestyksissä ja talouksissa.
Yksi hyvin keskeinen osatekijä nykyisen "kuplan" syntymisessä ja sen sittemmin tapahtuneessa puhkeamisessa lepää nimenomaan lainsäätäjän harteilla, kun tämä loi implisiittisillä valtiontakuilla varustetut toimijat kiinteistöluottomarkkinojen ylätasolle (Fannie ja Freddie) ja vieläpä sääteli markkinatilannetta niin, että ns. sosiaaliset perusteet ohittivat paikoin pankkien ja muiden rahoituslaitosten noudattamat normaalit luotonantoon liittyvät kriteerit.
Markkinatoimijat vastasivat tähän huutoon kaikella innovatiivisuudellaan, ja osa pääsee myös tästä erityisestä innovativiisuudestaan vierailemaan valtion laitoksiin, viipeellä, kysymys onkin lähinnä siitä, että hyvin monimutkaisissa asioissa valvonta, esitutkinta ja toimeenpano ottavat enemmän tai vielä enemmän aikaa.
Kaikkein tärkeintä vastaisuutta ajatellen on toimia niin, että oleellisen markkina- ja muun informaation saatavuus eri intressiryhmille olisi mahdollisimman läpinäkyvästi ja tasapuolisesti toteutettu (kuten luotottajat, vakuudenhaltijat, osakkeenomistajat, yritysjohto, kuluttajat, verottaja, sijoittajat, työntekijät ja niin edelleen), että estettäisiin ns. moraalisten sudenkuoppien ja erinäköisten "off-balance sheet"-kikkojen syntyminen ja hyödyntäminen, mitkä ovat omiaan johtamaan markkinat ja markkinatoimijat harhaan ja epätasapainoon. Kysymys on viime kädessä kirjanpitolainsäädännön, käytäntöjen ja sopimuksien kehittämisestä.
On erityisesti todettava, että kun näyttää taas siltä, että 1800-luvun virheellisiksi sekä teoriassa että käytännössä osoitettuihin teorioihin heikoimmat astiat ovat alkaneet vedota ihmisen peruspsykologiaan kuuluvien kateuden ja kaunan lisäksi (Naomi Klein ja kumppanit), että kommunismissa ja sosialismissa mahdollisine postmoderneine variaatioineen informaatiota EI olisi jaossa edes nykyistäkään vertaa (markkinatalous on solidaarisin talousjärjestelmä, mitä on koskaan keksitty), mikä aivan auttamattomasti johtaa myös näiden yhteiskunnallisten dystopioiden alla toimivat talousrakenteet täydelliseen epätasapainoon logaritmisella tai jopa eksponentiaalisella aikaskaalalla, ja vaikka näissä järjestelmissä vallanpitäjät turvautuisivatkin esimerkiksi proletariaatin diktatuurin tai muun vastaan fiktion kautta avoimeen väkivaltaan valtalegitimaationsa ylläpitämiseksi.
Maailma on
mitattavasti parempi paikka vuonna 2008 kuin 1978, kiitos myös markkinoilla tehtyjen innovaatioiden. Talouden liikkeet eivät asiaa muuksi muuta (siksi meillä on varaventtiilejä), eivätkä sitä tee varsinkaan positiiviset haasteet, kuten globalisaatio ja kestävään kehitykseen siirtyminen.