Lakko!

  • 294 656
  • 2 354

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Nyt kun uhka oli, että tuhannet ellei jopa kymmenet tuhannet hoitajat olisivat joukkoirtisanoutuneet niin jotain tarvi tehdä. Kyseessä kun ei ollut tavallinen työtaistelutoimenpide työntekijäpuolelta. Tuostakin on aika paljon todistusaineistoa.

Eli jos vaikka joku kaunis päivä tulevaisuudessa meiltä yhden päivän aikana sata pankkialan erilaista johtajaa irtisanoutuu, niin uskotko, että samanlaisiin pakottimistoimiin ruvettaisiin, vai mentäisiinkö normaalin markkinatalouden tapaan ja joko palkataan uudet tai koitetaan kääntää päätä suuremmilla palkoilla? Tehy tässä yhteydessä on täysin epärelevantti, jos meiltä tuhansia hoitajia lähtisi paremman palkan perään Ruotsiin, Norjaan, Saksaan yms. niin tiedämme jo valmiiksi, että rajat näiltä ihmisiltä tulee menemään kiinni ja heidän "vapauttaan" rajoitetaan porvarihallituksen ennakkopäätöksellä.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
... jos meiltä tuhansia hoitajia lähtisi paremman palkan perään Ruotsiin, Norjaan, Saksaan yms. niin tiedämme jo valmiiksi, että rajat näiltä ihmisiltä tulee menemään kiinni ja heidän "vapauttaan" rajoitetaan porvarihallituksen ennakkopäätöksellä.

Ei helvetti. Meinaat, että passi pois ja pakkotyöhön? Hetki, plärään kokkareiden puolueohjelman ja etsin millä ehdoilla kokoomus aikoo rajoittaa ihmisten vapaata liikkuvuutta ja valinnanvapautta ... ei kun siellähän puhutaan juuri noiden asioiden puolesta ...

Oletko keskustellut omahoitajasi kanssa, että varmasti on oma lääkitys kunnossa.
 

grace

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ
Eli jos vaikka joku kaunis päivä tulevaisuudessa meiltä yhden päivän aikana sata pankkialan erilaista johtajaa irtisanoutuu, niin uskotko, että samanlaisiin pakottimistoimiin ruvettaisiin, vai mentäisiinkö normaalin markkinatalouden tapaan ja joko palkataan uudet tai koitetaan kääntää päätä suuremmilla palkoilla?

Ei alettaisi, koska ala ei pysähtyisi tuon seurauksena eikä kukaan olisi vaarassa kuolla. Irtisanoutuneet lähtisivät ja uudet naamat tulisivat tilalle.

Tehy tässä yhteydessä on täysin epärelevantti, jos meiltä tuhansia hoitajia lähtisi paremman palkan perään Ruotsiin, Norjaan, Saksaan yms. niin tiedämme jo valmiiksi, että rajat näiltä ihmisiltä tulee menemään kiinni ja heidän "vapauttaan" rajoitetaan porvarihallituksen ennakkopäätöksellä.

Miten Tehy on epärelevantti tässä asiassa, koska juuri Tehy olisi hoitanut syksyllä 2007 joukkoirtisanomiset työntekijöiden puolesta. Jos tuhat hoitajaa päättää huomena ottaa loparit ja lähteä Ruotsiin "vihreämmän ruohon perään", niin he jättävät irtisanomisilmoituksen työnantajalle, tekevät työtä tai ovat saikulla irtisanomisajan, jonka jälkeen lähtevät sinne Ruotsiin, Norjaan tai Saksaan eikä hallituksella tai työnantajalla ole mitään sanomista asiaan. Niin simppeliä se on, kun irtisanoutuminen hoidetaan oikein.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Miten Tehy on epärelevantti tässä asiassa, koska juuri Tehy olisi hoitanut syksyllä 2007 joukkoirtisanomiset työntekijöiden puolesta.

Eli, ettei jää nyt virheellistä kuvaa itselleni, niin oletko vakavissasi myös sitä mieltä, että jos Tehy ei olisi ollut tuolloin "välittäjänä", niin hoitajien olisi annettu irtisanoutua, ilman mitään pakotuslakeja? Vaikka olisivat jokainen sairastunut flunssaan, kuumeeseen yms. seuraavana päivänä? Jos et ole sitä mieltä, niin silloin Tehy tässä yhteydessä on täysin epärelevantti. Kaikenlaista sinisilmäsyyttä olen täällä nähny, mutta tämä veisi kyllä varmaan voiton kaikesta.
 

grace

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ
Eli, ettei jää nyt virheellistä kuvaa itselleni, niin oletko vakavissasi myös sitä mieltä, että jos Tehy ei olisi ollut tuolloin "välittäjänä", niin hoitajien olisi annettu irtisanoutua, ilman mitään pakotuslakeja? Vaikka olisivat jokainen sairastunut flunssaan, kuumeeseen yms. seuraavana päivänä? Jos et ole sitä mieltä, niin silloin Tehy tässä yhteydessä on täysin epärelevantti. Kaikenlaista sinisilmäsyyttä olen täällä nähny, mutta tämä veisi kyllä varmaan voiton kaikesta.

Jos Tehy ei olisi toiminut "välittäjänä" niin uskon, että melko harva hoitaja olisi lähtenyt irtisanoutumishullutteluun. Nyt Tehy uhkaili ja siihen uhkaukseen vastattiin, koska potilaiden turvallisuus oli taattava. Tehy kaivoi mielestäni verta nenästään tuolla joukkoirtisanoutumisuhkailulla, koska tiesivät, että täten suojelutyövelvoitteelta vältytään. Sitten kun kova laitettiin kovaa vastaan niin hoitajat kaivoivat esiin esim. Tampereella "Arbeit Macht Frei" -kyltit. Veikkaisin, että esimerkiksi Koukkuniemessä on vähän helpompaa kuin vaikka Dachaussa oli.

Jos hoitajat olisivat itse irtisanoutuneet suurin joukoin, niin mitä hallituksella tai työantajalla on tuohon sanomista? Työsuhteen irtisanomisesta on selvät ohjeet ja säännöt olemassa. Se on kuitenkin ilmiselvää, että joihinkin toimiin olisi ryhdytty, jotta potilasturvallisuus ei vaarantuisi. Nyt tehtiin poikkeuslaki, koska Tehyn taistelukeino oli yhtä "halpa".
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
JJos hoitajat olisivat itse irtisanoutuneet suurin joukoin, niin mitä hallituksella tai työantajalla on tuohon sanomista? Työsuhteen irtisanomisesta on selvät ohjeet ja säännöt olemassa. Se on kuitenkin ilmiselvää, että joihinkin toimiin olisi ryhdytty, jotta potilasturvallisuus ei vaarantuisi. Nyt tehtiin poikkeuslaki, koska Tehyn taistelukeino oli yhtä "halpa".
Oli halpa tai ei, niin se olkoon heidän oikeutensa, kun ei sitä hyvää tahtoa oikein muuten löydy. Kautta aikain on tunnuttu ajattelevan, että homma on jotenkin kutsumus/velvollisuus työtä.

Sairaanhoitajan peruspalkka ei vieläkään ala kolmosella, ja edes lisien kanssa on äärettömän vaikeata sinne päästä. Mutta vastuuta ja velvollisuuksia on senkin edestä. Sanoi markkinat mitä hyvänsä, niin suomalainen sairaanhoito on korkeatasoista, ja sitä ei ihan hetkessä paikata ulkomaalaistyövoimalla. Joten tässäkin mielessä sen toimivuudenkin tärkeys huomioonottaen olisi varsin suotavaa, että arvostus näkyisi myös palkassa.

Sanoisin että esim it-teollisuuden tyylillä, jossa keskeneräistä paskaa myydään jengille ikuisella osamaksulla on vähemmän merkittävä asia yhteiskunnallisesti, kuin toimiva hoitotyö, jossa on motivoituneet ja asiansa osaavat ihmiset sitä toteuttamassa. Siksi ymmärsin oikein hyvin ajatuksen siitä, että koko genre oli vuosien ajan petettyjä lupauksia nielleenä valmis näinkin radikaaliin mielenilmaisuun. Siinä ei paina hetkeäkään se olisiko irtisanominen tehty liiton kautta vai yksityisesti. Itseasiassa byrokraattisesti olisi aivan helvetin hyvä, että juuri näin voitaisiin menetellä, nin ei tarvitse jokaisen omia papereita pyöritellä. Tässä oli yksi hetki, jossa oli tilaisuus miettiä, mikä on ihmishengen ja hyvän hoitotyön arvo yhteiskunnalle. Ei ollut kovin suuri, kun noinkin paskaan sopimukseen joutuivat nimensä laittamaan. Se on vaan niin ikävää, kun ei hoitotyötä voida mitata sen tuottavuuden kautta kovinkaan tehokkasti, ja siksi ilmeisesti siitä ei joidenkin mielestä juuri mitään pitäis maksaakkaan.
Itseasiassa, jos itse olisin voinut olla heidän asiaansa ajamassa, niin olisin toteuttanut irtisanoutumisen. Sen jälkeen hoitajien olisi kannattanut järjestäytyä markkinataloudellisessa hengessä vaikka osuuskunnaksi, jonka kautta olisivat myyneet kaikille hoitotyön laskutushommina. Siinä oliskin ollut hommia purtavaksi, kun työ olisi hinnoiteltu lääkärihengen mukaisesti..eli sanoisin noin 50-70 €/h, riippuen työajankohdasta ja työn luonteesta sekä sisällöstä ja osaamisen tasosta riippuen. Ja tämä olis pitänyt tehdä kautta koko rintaman, sekä kunnallis-, että yksityissektorilla. Sitten olisi palkat saatu kohalleen hoitajillakin. Silloinkin olisi muuten vasta noin kolmasosan verran lääkrin tuntilaskutuksesta, joten aika kohilleen varmaan menisi. Tuolla laskutustuntihinnalla hoitajan bruttopalkaksi saataisiin noin 3500-4000 €/kk, jota voisi pitää kohtuu sopivana kyseisestä työstä.

Se on toki valitettava riski, että ihmisiä menehtyy tällaisissa tilanteissa, mutta niin käy alati muuallakin. Esim. täysin joutavissa sodissa, joihin ihmisiä lähetetään puolustamaan arvoja ja etuja, jotka järin usein ei edes kosketa henkilöä joka sodassa henkensä menettää. Tämäkin on osana oikeistolaista politiikkaa. Ei kai ne jenkitkään ihan vaan hyvyyttään menneet irakiin sekoilemaan? Turha siis on hoitajia syyllistää siitä, että haluavat osansa tästä kakusta joka raha nimisenä täällä vaeltaa. Kyllä heillä, ihme kyllä (ainakin joidenkin täälläkin kirjoittavien mielestä), on samanlaiset tarpeet ja toiveet, haaveet, sekä perheetkin kuin herra johtajilla ja it-guruilla. Mutta useinkin aivan VITUN PALJON VASTUULLISEMPI työ tehtävänään! Ja tiedoksi: en ole hoitaja, mutta saanut kyllä usemmankin kerran seurata asiooita sivusta ihan tuttujen ja työnikin kautta.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Siinä oliskin ollut hommia purtavaksi, kun työ olisi hinnoiteltu lääkärihengen mukaisesti..eli sanoisin noin 50-70 €/h, riippuen työajankohdasta ja työn luonteesta sekä sisällöstä ja osaamisen tasosta riippuen. Ja tämä olis pitänyt tehdä kautta koko rintaman, sekä kunnallis-, että yksityissektorilla. Sitten olisi palkat saatu kohalleen hoitajillakin. Silloinkin olisi muuten vasta noin kolmasosan verran lääkrin tuntilaskutuksesta, joten aika kohilleen varmaan menisi. Tuolla laskutustuntihinnalla hoitajan bruttopalkaksi saataisiin noin 3500-4000 €/kk, jota voisi pitää kohtuu sopivana kyseisestä työstä.

Mutta useinkin aivan VITUN PALJON VATUULLISEMPI työ tehtävänään! Ja tiedoksi: en ole hoitaja, mutta saanut kyllä usemmankin kerran seurata asiooita sivusta ihan tuttujen ja työnikin kautta.
hoitajat:
160h x 50€ = 8 000€/KK
160h x 70€ = 11 200€/KK

lääkrit:
8 000€ x 3 = 24 000€ / KK
11 200€ x 3 = 33 6000€/KK

Olisi vissiin pitänyt lääkäriksi sittenkin lukea.
Kansanedustajan palkka on muuten Suomessa 5860€ / KK, mutta eipä se niin kovin VATUULLISTA ole.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
hoitajat:
160h x 50€ = 8 000€/KK
160h x 70€ = 11 200€/KK

lääkrit:
8 000€ x 3 = 24 000€ / KK
11 200€ x 3 = 33 6000€/KK

Olisi vissiin pitänyt lääkäriksi sittenkin lukea.
Kansanedustajan palkka on muuten Suomessa 5860€ / KK, mutta eipä se niin kovin VATUULLISTA ole.
Otit sitten nuo luvut ihan ilman työnantajamaksuja, sekä sitä osuutta, joka menee hallinnollisiin kuluihin. Ja mitä tulee lääkäreihin, niin yksityissektorilla lääkäri laskuttaa ihan pelkkänä vastaanottomaksuna n. 70 € vastaanottoajan ollessa n. 20 minuuttia. Jos siis lasket, että tunnissa lääkäri siis laskuttaa....sanotaanko että noin 2,5 asiakasta * 70 euroa =175 euroa. He eivät tästä syystä juurikaan viitsi tehdä 8 tunnin päiviä kun ei ole pakko, mutta sanotaanko nyt sitten vaikkapa 6 h/pvä * 175 euroa= 1050 euroa/pvä. Tästä he maksavat n. 20%: osuuden yhtiölle jonka tiloissa työskentelevät. Nyt olisi siis jäljellä n. 840 euroa/pvä. Tämän kun kerrot vaikkapa sitten 15 päivällä kuukausi, jos ei useampana päivänä paikalle viitsti tulla, niin laskutus on silloin 15*840 €= Eli 12 600 euroa/kuussa, ja töitä on siis tehty 15 * 6 tuntia= 90tuntia. Jos nyt vielä haluat jakaa tuon 12600 euroa kuussa tuolla tuntimäärällä, eli 12 600 : 90= 140 euroa tunti!

Eli kuten huomaat on palkka lopulta hitusen isompi, etenkin jos lääkäri tekisi tuon 160 tuntia vastaanottoa, jonka mukaan hoitajan palkan lasket.

Vielä tuohon hoitajan palkkalaskelmaan: 3500 euron palkka työnantajamaksuineen kustantaa n. 7000 euroa kuussa, kun mukaan on huomioitu edes jonkinlainen kannattavuusvara ja mahdollisia poissaolopäiviä ym. ym. Joten voinemme todeta, että tuntihinnoittelu on varsin kohdallaan, jos puhutaan tuosta n. 3500-4000 € kuukausiansioista. Ja jotta et saivartele, niin normisti katsotaan, että kerroin olisi n. 1,6, mutta henkilöstövuokrauksessa kaikki kulut huomioden käytetään kerrointa 2. Joten revi siitä!

ps. pahoittelen lukihäiriötäni, joka heijastuu kirjoitusvirheinä, joihin huomasin sinun ansiokkaasti puuttuneen. En vaan jaksa aina oikolukea kaikkia kirjoituksiani. Pyydän siis kovasti anteeksi teiltä kaikilta, joita tämä häiritsee tahi huvittaa niin paljon, että niillä on tarve mässäillä. Pahoittelen siis epätäydellisyyttäni. Onneksi teillä muilla ei moista vaivaa esiinny. : )
 
Tuolla laskutustuntihinnalla hoitajan bruttopalkaksi saataisiin noin 3500-4000 €/kk, jota voisi pitää kohtuu sopivana kyseisestä työstä.

Tuohan on muuten ihan mukavasti yli suomalaismiesten keskipalkan. Kuinkakohan monessa länsimaassa sairaanhoitajat tienaavat enemmän kuin ko. maan miehet keskimäärin?

Sinällään tällainen 1000 euron palkankorotus hoitajille olisi kyllä ihan hyvä juttu, että ainakin se lisäisi avioerojen määrää Suomessa. Tutkitusti kun avioerot ovat huomattavasti keskimääräistä yleisempiä liitoissa, joissa nainen tienaa miestä enemmän. Nämä avioerot taas työllistäisivät ainakin juristeja, psykiatreja ja sosionomeja, joten kokonaisuutenakin tällainen tonnin korotus hoitsuille koituisi Suomen taloudelle voimakkaan plus-merkkiseksi.
 

Timppa73

Jäsen
En jaksanut kelailla ketjua paljoa takaisin, mutta pikaisesti työkkärin sivuilta 1-5v työkokemusta sairaanhoitajan työhön kunnallisella puolella tarjoaa 2-vuorotyönä 2236,85 e/kk+vuorolisät.

Yksityispuolella näkyy olevan parissa paikassa G20+lisät eli 5v työkokemuksella 1888,71 e/kk+lisät. Yleensä yksityisillä lukee hyvä / kilpailukykyinen ja taulukosta katsotaan G23-24. Tuo palkkataulukko löytyy tästä linkistä: http://tes.multiedition.fi/multimag..._sos_palvelualan_tes/taulukkopalkat/index.php
Nämä nyt vain laitoin tänne, ettei noista luvuista tässä ketjussa sairaanhoitajan palkkaa kohtaan kenelläkään pääse tulemaan mitään kuvitelmia.

Vaimo on sairaanhoitaja, joka vaihtoi alaa palkkauksen ja vuorotyön vuoksi konttorihommiin. Palkkaa tulee enemmän ja liukuvatyöaika 37,5h/vko, työ kevyempää, ei pahemmin vastuita ja henkisesti huomattavasti kevyempää.
Punnitsisin itsekkin vaihtoehtoja ja en kyllä osastolle lähtisi kuuntelemaan vittuiluja potilailta/omaisilta, minkäs tekevät kun kädet ei riitä ja resursseja ei tule lisää.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Eli voimme todeta, että Tehyn ansiosta jouduttiin säätämään "sairaanhoitajia syrjivä laki".

Sinä voit todeta näin. Mielestäni on käsittämättömän sinisilmäistä uskoa, että vain Tehyn takia tuo laki säädettiin ja jos sairaanhoitajat tuossa tapauksessa olisivat jättäneet irtisanomisilmoitukset samoissa määrin suoraan työnantajalla (kuin tässä tapauksessa Tehyn kautta), ettei kyseistä lakia olisi säädetty. Joku uskoo tällaiseen, toinen uskoo joulupukkiin, onhan näitä uskomuksia.
 

timosusi

Jäsen
Otit sitten nuo luvut ihan ilman työnantajamaksuja, sekä sitä osuutta, joka menee hallinnollisiin kuluihin. Ja mitä tulee lääkäreihin, niin yksityissektorilla lääkäri laskuttaa ihan pelkkänä vastaanottomaksuna n. 70 € vastaanottoajan ollessa n. 20 minuuttia. Jos siis lasket, että tunnissa lääkäri siis laskuttaa....sanotaanko että noin 2,5 asiakasta * 70 euroa =175 euroa. He eivät tästä syystä juurikaan viitsi tehdä 8 tunnin päiviä kun ei ole pakko, mutta sanotaanko nyt sitten vaikkapa 6 h/pvä * 175 euroa= 1050 euroa/pvä. Tästä he maksavat n. 20%: osuuden yhtiölle jonka tiloissa työskentelevät. Nyt olisi siis jäljellä n. 840 euroa/pvä. Tämän kun kerrot vaikkapa sitten 15 päivällä kuukausi, jos ei useampana päivänä paikalle viitsti tulla, niin laskutus on silloin 15*840 €= Eli 12 600 euroa/kuussa, ja töitä on siis tehty 15 * 6 tuntia= 90tuntia. Jos nyt vielä haluat jakaa tuon 12600 euroa kuussa tuolla tuntimäärällä, eli 12 600 : 90= 140 euroa tunti!

Eli kuten huomaat on palkka lopulta hitusen isompi, etenkin jos lääkäri tekisi tuon 160 tuntia vastaanottoa, jonka mukaan hoitajan palkan lasket.

Mikäli edellinen edes jossain määrin heijastaa myös tommyn vaimon näkökantoja, niin jostain syystä ei ole kovin vaikeaa uskoa Tehyn pystyvän masinoimaan jäsenistönsä keskuudessa mitä ihmeellisimpiä kampanjoita.
 
Nämä nyt vain laitoin tänne, ettei noista luvuista tässä ketjussa sairaanhoitajan palkkaa kohtaan kenelläkään pääse tulemaan mitään kuvitelmia.

Niin, ja käsittääkseni sairaanhoitajien keskipalkka on 2700-2800 euroa kuussa. Ettei nyt kenellekään pääse tulemaan mitään kuvitelmia. Se on suunnilleen sama kuin suomalaisnaisen keskipalkka, eli minään matalapalkkanaisina heitä on vaikea pitää. Miehelle tuo olisi Suomessa pieni palkka, jolla olisi vaikea tulla toimeen, naiselle se on suunnilleen sukupuolensa keskipalkkaa vastaava summa.

Tämä tapa jättää vuorolisät pois, kun puhutaan ammattiryhmän ansioista, on aika surkuhupaisa. Itsekin ilta- ja yölisiä jonkin verran nauttineena olen pannut merkille, että Prismassa niillä lisillä saa jauhelihaa aivan samaan hintaan kuin sillä peruspalkallakin. Jos taas haluaa kahdeksasta neljään päivätyön, silloin on varmaan fiksuinta käydä kouluja, niin mahdollisuudet tähän paranevat.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä tapa jättää vuorolisät pois, kun puhutaan ammattiryhmän ansioista, on aika surkuhupaisa. Itsekin ilta- ja yölisiä jonkin verran nauttineena olen pannut merkille, että Prismassa niillä lisillä saa jauhelihaa aivan samaan hintaan kuin sillä peruspalkallakin. Jos taas haluaa kahdeksasta neljään päivätyön, silloin on varmaan fiksuinta käydä kouluja, niin mahdollisuudet tähän paranevat.
Vittu mitä mielipiteitä. Meinaatko ettei hoitajat ole käyneet kouluja vai haluatko siis jollakin tavalla antaa ymmärtää, että tämä työ ei ole riittävän korkeatasoista tai arvokasta, saatika vaativaa, jotta siitä tarvitsisi maksaa yhtään enempää, tai että vasta erilaisilla lisillä maustettuna saat siitä vastuista huolimatta edes säällistä palkkaa. Mutta jonkun vitun atk-gurun tai huijaripankkiirin bonukset ja monen tonnin tai jopa miljoonien palkka taas on perusteltu, kun markkinat näin määräävät? Ei vittu uskois että tänä aikana voi joku ajatella että alan naisvaltaisuudesta johtuen on täysin perusteltua pitää heitä kutsumusammattilaisina jotka ovat kuin jotain perseen äiti teresoita sinulle ja ystävillesi! Lisäksi mainitsin, että osissa yrityksiä ja toimipaikkoja hoitakille on siirtynyt osia lääkärien töistä ja vastuista. Aina nojaillaan erilaisissa töisttä juurikin tähän vastuukysymykseen, kun palkkoja arvioidaan, mutta juuri tässä tapauksessa se ei ilmeisesti käy, koska joku nainen saattaisi tienata näinkin turhanaikaisesta työstä enemmän kuin vaikkapa sinä?! Huh huh!

Mikä juttu se oli siitä suomalaisesta kateudesta. Eli kun itsestäsi ei näinkin vaativaan työhön ole, niin silloin ei siitä tarvitse maksaakkaan. Ainakaan enempää kuin joku miesressukka saisi! Voi helvetti sentään mitä idiootteja täällä sikiää. Esitinpä siis vain, että jos voisin itse heille jotakin suositella, niin juuri näin heidän kannattaisi tehdä. Myydä panoksensa yhteiskunnalle aivan samalla kaavalla kuin lääkärit nyt tekevät. Saisivat näin palkan kohilleen vaikka se ottaisikin pannuun teikäläistä ja muutamia muita kirjoittajia. Eikös tössö sitäpaitsi vaan toimittaisi herrojen haluamalla tavalla ja noudatettaisi kaikkia ihania markkinatalouden lainalaisuuksia, kun ulkoistetaan hommat oikein olan takaa. Ja kuten tuolla, jos nyt olet jotakin muutakin kyennyt lukemaan, on aiemmissa muidenkin viesteissä auennut, niin monessa paikassa kuntasekstorillakin leikitään noiden virkojen kanssa. Näin vältettäisiin tappelut mahdollisista lomakorvauksista ym. muista, ja ketään ei tarttisi omille listoille palkata ettei vaan ala ahistamaan?! : )
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Esitinpä siis vain, että jos voisin itse heille jotakin suositella, niin juuri näin heidän kannattaisi tehdä. Myydä panoksensa yhteiskunnalle aivan samalla kaavalla kuin lääkärit nyt tekevät.

No mikä heitä estää tätä tekemästä?

Joku haluaa hoitajia palkata samalla menettelyllä kuin lääkäreitä tai muita samalla tavalla palveluksiaan tarjoavia, niin siitä sitten vaan.

Mutta jos yhteiskunta valtio/kunta/sairaanhoitopiiri ei halua palveluksia samalla tavalla ostaa, niin miksi se pitäisi siihen pakottaa?
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sinä voit todeta näin. Mielestäni on käsittämättömän sinisilmäistä uskoa, että vain Tehyn takia tuo laki säädettiin ja jos sairaanhoitajat tuossa tapauksessa olisivat jättäneet irtisanomisilmoitukset samoissa määrin suoraan työnantajalla (kuin tässä tapauksessa Tehyn kautta), ettei kyseistä lakia olisi säädetty. Joku uskoo tällaiseen, toinen uskoo joulupukkiin, onhan näitä uskomuksia.

Niin, tässä taas ei ollut kyse "yhteisesti hyväksytystä työtaistelu keinosta".

Jos hoitajat olisivat aidosti halunneet irtisanoutua ja vaihtaa vaikkapa alaa tai maata, niin ei heitä olisi lain voimalla töihin välttämättä pakotettu. Mutta kun tehy lupasi hoitajille muun muassa, että jokainen varmasti pääsee takaisin töihin niin kyse oli ihan muusta kuin oikeudesta valita itse työpaikkansa.

Minusta olisi ollut ihan hyvä, että irtisanoutumiset olisi hyväksytty, ja virat ja työpaikat pistetty yleiseen hakuun. Olisi kerralla tuuletettu työpaikkojen kaunat, olisi varmasti pitkällä tähtäimellä parantanut työilmapiiriä ja myös hoidontasoa.

Olisi siinä varmasti ihmishenkiä menetetty, ja se olisi ollut traagista, mutta toisaalta olisi avannut useampienkin silmiä.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Mutta jonkun vitun atk-gurun tai huijaripankkiirin bonukset ja monen tonnin tai jopa miljoonien palkka taas on perusteltu, kun markkinat näin määräävät?
Paljonko olet valmis maksamaan veroja jos sairaanhoitajille yms. julkisellasektorilla työskenteleville annettaisiin tuollaiset korotukset palkkoihin?
Kummasti siellä ollaan vaatimasssa korotuksia palkkoihin mutta sitten itketäään kun seurauksena on veron korotukset tuon takia.
Yksityisellä puolella kun voidaan maksaa palkkaa sen verran kun firma haluaa, julkisella puolella on käytössä tietyt määrärahat ja ei niitä voida noin vaan nostaa.
Itse en ainakaan ole valmis maksaa tuollaista veron korotusta julkisen sektorin palkan korotusten takia ellei se koske erityisesti opettajia ja lastentarhan opettajia, heidän työnsä on kuitenkin koko maan tulevaisuuden kannalta merkittävintä.

Kyllä sen jokainen tietää opiskellessaan alan palkka tason ja sen onko työllistäjät pääasiassa julkisia yhteisöjä vai yksityisiä yrityksiä.

Tsekille vielä ei millään lailla voida kumota perustuslaillista sopimusvapautta, joka ihmisillä on.
Sairaanhoitajat eivät käyttäneet tuota sopimusvapautta kun yrittivät joukkoirtisanoutumista TEHY:n kautta, yksittäisillä irtisanomisilla ei työnantajilla olisi ollut mitään mahdollista estää irtisanoutumista.
Toki velvollisuus suojatyöhön olisi ollut kuten on palomiehillä, poliiseilla yms.
Kummallista sinänsä, että näissä asioissa ajattelet näin "punaisesti" kun olet samalla kovasti julistamassa sitä kuinka seurat saisivat vapaasti perustaa omia liigojaan yms. urheilun puolella.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jos taas haluaa kahdeksasta neljään päivätyön, silloin on varmaan fiksuinta käydä kouluja, niin mahdollisuudet tähän paranevat.

Kahdeksasta neljään päivätyöhön ei nyt kovinkaan kummoista koultusta tarvita ja ansiotaso nousee paremmaksi kuin sairaanhoitajilla. Tätä porukkaa koulutetaan ammattioppilaitoksissa sekä AMK:ssa* mutta työn vastuullisuus on aivan toistaluokkaan kuin sairaanhoitajilla tai lähihoitajilla.

vlad.

*: Sairaanhoitajan koulutus on AMK-pohjainen nykyään.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
tämä on ihan tosi hyvä keskustelu, vaikka itse en siihen viitsi tietyistä syistä enää kovin aktiviisesti itse osallistua.

Terveydenhuollon kokonaiskustannukset ovat Suomessa 51 miljardia euroa vuodessa (valtion osuus 20%, kuntien 80%). Tuosta summasta työvoimakustannusten osuus on 63% eli 32 miljardia euroa.
http://www.vatt.fi/ajankohtaista/ti...5;jsessionid=E5BC39435F3D794E8CD7EA3F17669EC2

Jos hoitajien palkkoja nostetaan tuo mainittu noin 50%, niin menot kasvavat jopa 16 miljardia euroa. Henkilökunnasta on hoitajia kuitenkin suurin osa ja jos hoitajien palkkoja nostetaan, niin hallinnonkin kustanukset nousevat. Entisiä hoitajiahan nuo hallinnoijat suurelta osin ovat ja muutenkin hallinto ansaitsee, joka paikassa enemmän kuin suorittava porras (paitsi ammattilaisjääkiekossa).
 
Viimeksi muokattu:

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Paljonko olet valmis maksamaan veroja jos sairaanhoitajille yms. julkisellasektorilla työskenteleville annettaisiin tuollaiset korotukset palkkoihin?
Kummasti siellä ollaan vaatimasssa korotuksia palkkoihin mutta sitten itketäään kun seurauksena on veron korotukset tuon takia.
Yksityisellä puolella kun voidaan maksaa palkkaa sen verran kun firma haluaa, julkisella puolella on käytössä tietyt määrärahat ja ei niitä voida noin vaan nostaa.
En minä ole ainakaan itkenyt verojen maksamista vastaan. Kaikki yhteiskunnassa tehtävä työ ei voi olla tuottavaa, mutta ei se tarkoita sitä, etteikö siitä voisi maksaa palkkaakin. Verojen varassa yhteiskunta taitaa pelittää. Eikös juuri saatu varoittava esimerkki maasta jossa niitä ei oikein makseltu. Maailmassa tuntuu olevan vallan turhaa rahaa jaettavana, jos esimerkiksi viimeisen 2008 pankkikriisin aikana yhdysvaltojen sekoilevat pankit maksoivat bonuksina hyvin hoidetun homman seurauksena 18,4 miljardia dollaria. Pitää vaan olla kanttia verottaa enemmän sieltä missä sitä rahaa on, ja silloinkin sitä vielä taitaa jäädä ihan riittävästi. : )
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Maailmassa tuntuu olevan vallan turhaa rahaa jaettavana, jos esimerkiksi viimeisen 2008 pankkikriisin aikana yhdysvaltojen sekoilevat pankit maksoivat bonuksina hyvin hoidetun homman seurauksena 18,4 miljardia dollaria. Pitää vaan olla kanttia verottaa enemmän sieltä missä sitä rahaa on, ja silloinkin sitä vielä taitaa jäädä ihan riittävästi. : )
Tämä on ihan hyvä vaikkakin melko vallankumouksellinen idea. Mitenköhän tuo jenkkipankkien verottaminen helpoiten Suomen valtiolta onnistuisi. Ja jos vielä mietitään, että missä rahaa on, niin Kiinassa ja Saudi-Arabiassa, sinne kanssa lisää veroja. Niin ja jos tuo ajatus palkankorotuksista menee läpi, niin sittenhän tuo 16 miljardia voidaan oikeastaan suoraan verottaa niiltä hyvätuloisilta sairaanhoitajilta!
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös