Ensinnäkin koko teksti haiskahtaa siltä samalta, "ahtaajien syy, jos vuokratyö lisääntyy", vaikka se joka tapauksessa tulee todennäköisesti lisääntymään. Se, lisääntyykö se 1,2,5 tai 10 prosenttia, ei ole pointti. Se tulee joka tapauksessa lisääntymään ja silloin muutosturvavaatimukset eivät ole syy vaan lähinnä seuraus holtittomasta ja vastuuttomasta työnantajapuolen kulttuurista.
Muistanko/käsitinkö oikein, että olet jossain korkeakoulussa? Jos olet, niin on jossain määrin käsittämätöntä, miten et hahmota perunan pointtia ja yhteiskunnan resurssejakin on luultavasti tuhlattu. Ei yritykset voi nähdä ihmisiä minään inhimillisenä osana, he ovat samankaltainen resurssi kuin muutkin tuotannontekijät. Ahtaaminen on erittäin syklinen ala, jossa muutokset voivat olla isoja ja nopeita. Nytkin vienti tippui jotain 15%, eikä ollut etukäteen ennustettavissa. Jos yritys palkkaa ihmisen vakinaiseksi, jolla on 12 kuukauden irtisanomisaika, niin se sitoutuu sopimuksella maksamaan 12 kuukautta palkkaa turhaan, mutta sen realisoituminen ei ole varmaa. Oletetaan, yirtyksen johdon ajattelevan, että todennäköisesti jossain vaiheessa tulee taas 15% pudotus volyymiin. Pudotus saattaa olla suurempi, mutta maksimissaan 30%, minkä tn. on 5%. Normaalisissa tilanteessa yritys tarvitsee 100 työntekijää.
Yrityksen kannattaa siis vakinaistaa periaatteessa 75 henkeä. Jos muutosturva olisi 0, niin se voisi vakinaistaa kaikki, mutta silloin koko työvoima olisi efektiivisesti vuokratyövoimaa. Oletetaan työntekijän kuukausikustannuksiksi 5 tonnia. Yritys näkee vakinaisen työntekijän parempana, joten se palkkaa mieluummin niitä, esim. 90 henkeä. Tällöin yritys ottaa kantaakseen 12 muutosturvan voimassaollessa 5%:n riskin, että se maksaa turhaan 900te (15*12*5), jos muutosturva on 6kk, niin riskin arvo on 450te. Jos muutosturva muutetaan ja yritys haluaa pitää riskille altistumisen samankaltaisena, niin yritys voi palkata vakinaisiksi vain 7,5 henkeä (7,5*12*5). Näitä riskien kustannuksia johto vertaa hyötyyn, joka saadaan vakinaisista. Ilmeisesti jotain hyötyjä on, jos ihmisiä on 2000-luvulla vakinaistettu.
Tämä on ilmiselvää useimmille ihmisille, mutta sinä jankutat jotain samaa levyä, että vuokratyövoiman käyttö lisääntyy joka tapauksessa, eikä se ole syy. Tosiaankin lisääntyy, mutta kyllä se vähän helvetisti vaikuttaa sen lisäyksen määrään, koska yritykset oikeasti laskevat näitä. Johdon tehtävä on laskea näitä. Lisäksi työtaistelut itsessään saattavat eskaloida tilannetta entisestään, koska johto joutuu laskemaan lakkojen kuluja sekä todennäköisyyksiä ja pohtimaan suurempien linjojen muutoksia, jotta työtaisteluilden kustannuksilta ja ongelmilta vältytään tulevaisuudessa.
Toiseksi, meillä on jatkuvasti lisääntyvä ongelma jaksamisen kanssa. Jo entistä nuorempia ihmisiä todetaan työkyvyttömiksi ja todella hirvittää, kun näkee tyyliin kolmekymppisiä, jotka eivät enää ikinä tarvitse tehdä töitä, koska kyky siihen on mennyt.
Kolmanneksi, meillä työnantaja puoli näistä pahoinvoinnin merkeistä huolimatta jatkaa täysin holtittomasti vuokratyön lisäämistä ja siten aiheuttaa ennennäkemättömän määrän stressiä työntekijäpuolella, joka kertautuu vuosi vuodelta isomaksi ja isommaksi ongelmaksi. Niin henkisellä, kuin fyysisellä puolella.
Kun meillä on vielä nämä tulevaisuuden ennusteet, että tämän systeemin toimiakseen, ihmisten on jaksettava entistä pidempään töissä tuottavina yksikköinä, niin ei ole kauhean vaikea ennustaa, että nykymenolla tulee menemään vituiksi ja todella pahasti.
Nää on ihan valideja kysymyksiä, mutta eivät vaan liity aiheeseen millään tavalla. Yritykset kyllä löytävät tekijänsä. Heidän tehtävänään ei ole pohtia ja hoitaa yhteiskunnan tehtäviä. Näitä kysymyksiä ei ratkaista työehtoneuvotteluissa vaan se on poliitikoiden tehtävä.