Eli mites esim. tällainen pankinjohtaja, joka ajaa pankkinsa konkurssiin jättäen asiakkaansa puille paljaille. Pitäisikö tämmöisen ihmisen loppu elämä tehdä työtä minimi palkalla (riippumatta työtehtävästä), koska hänen työnsä "tuottavuus" yhteiskuntaan nähden on varmaan hyvin pitkään miinuksella (voi olla koko työuran).
Ei, en minä sitä noin tarkoittanut. Se pankinjohtaja, joka hommansa ryssii ja saa todennäköisesti sen ansiosta kalossia, saa ihan itse koettaa saada niin paljon hilloa seuraavasta duunistaan. Jos olet paska pankinjohtaja, tuskin sinulle kovin hyviä työtarjouksia tulee, tai et ainakaan voi vaatia kuuta taivaalta. Jos taas olet helvetin hyvä pankinjohtaja, todennäköisesti sinulle siitä myös maksetaan paremmin. Tätä hain tällä "tuottavuus"-argumentilla, joka siis meni vähän ohi. Tämän saman saa sovellettua ahtaajiin. Tästä kirjoittelin jo tuolla aikaisemmin, joten en viitsi toistaa enempää.
Ja toteutuuko tällainen ajattelu missään muualla yhteiskunnassa? eli kuinka realistinen vaade tuo on ja kaikenkaikkiaan, täyttääkö se sellaisenaan markkinatalouden lainalaisuuksia, eli kysynnän ja tarjonnan lakia. Siis ajatuksella, että jos meillä maksetaan vain tuottavuuden mukaan, riippumatta tarjonnan ja kysynnän suhteesta, niin kuinka kilpailukykyisiä olemme sen jälkeen (jos muualla kysyntä olisi esim. kova aiheuttaen viivellä kysyntää meillekin).
Samaa asiaa, eli nimenomaan se kysynnän ja tarjonnan lakihan se toimii tässä meikäläisen ajattelumallissa. Jos sinulla on pari miljoonaa potentiaalista ahtaajaa valmiina tekemään tuota duunia, onhan se helvetin typerää jos niistä "randomilla" poimituille kolmelle tuhannelle pitää maksaa jonkun liiton tekemän sopimuksen ansiosta käsittämättömiä summia. Eihän tällaisella tapauksella ole mitään tekemistä kysynnän ja tarjonnan lakien kanssa, vaan nimenomaan nyt näihin markkinoiden lainalaisukksiin pyritään vaikuttamaan erillisillä sopimuksilla.
Se, miten työn hyöty (aka. tuottavuus) työnantajalle lasketaan, on toki kinkkisempi juttu, mutta eiköhän senkin ammattilaiset osaa.