msg kirjoitti:
Miksi se kuitenkin kelpaa, jos ja kun vaaditaan sen hyvyyden vuoksi työntekijälle lisää rahaa?
HÖH! Nyt mää en aivan tarkalleen ymmärrä, mitä tässä ajetaan takaa, mutta yritän nyt selvittää omia ajatuksiani.
Tällä hetkellähän tilanne on useimmiten se, että työntekijä saa tietyn peruspalkan, joka on kuukausittain aina sama. Sillä työnantaja saa tietyn tuntimäärän työtä.
Sen lisäksi maksetaan tiettyjä lisäkorvauksia (esim. pyhätyö, yötyö jne), jotka määräytyvät "normaalin työajan ulkopuolella" tehtyjen tuntien mukaan ja perustuvat molempien allekirjoittamaan sopimukseen.
Monilla aloilla maksetaan vielä erillisiä bonuksia (millä nimellä niitä nyt halutaankin kutsua; tuotantolisä, tulospalkkio, kannustuspalkkio) sen mukaan, miten yhtiö tuottaa. Jos tulos on hyvä, niin maksetaan enemmän. Jos tulos on huono, niin maksetaan vähemmän tai ei lainkaan. Näiden palkkioiden tavoite on kannustaa työntekijä tekemään parempaa tulosta ja siten hyödyttä yhtiötä. Lähtökohtaisesti tämä on yritysjohdollinen keino, jonka työnantaja on ottanut kilpailukeinoksi saadakseen itselleen hyvää ja ahkeraa työvoimaa. Ei näitä palkkioita makseta, jos työnantaja ei tällaiseen sopimukseen suostu.
Aiemmassa keskustelussa Solamnic76 peräsi työntekijöille velvoitetta "joustaa työajoissa ja palkkauksessa silloin kun firmalla vastaavasti menee huonosti". Minä vain kyseenalaistin tuota vaatimusta sillä, että miten määritellään se, milloin menee huonosti. Joku tarjosi vastaukseksi tätä tuloslaskelmaa.
Tästä päästään siihen, että mistä asiasta joustetaan.
a) lasketaan peruspalkkaa?
b) lisätään tuntimäärää?
c) vähennetään lisäkorvauksia (yötyö, pyhätyö)?
Oletteko oikeasti sitä mieltä, että työntekijälle pitää asettaa
velvollisuus ylläolevien kohtien yksipuoliseen huonontamiseen sillä perusteella, että yhtiön johto ilmoittaa tuloslaskelman "huonoksi" ja edessä olevan "vaikeat ajat".
Nykyinen mallihan vaikuttaa jo työntekijöihin sen kautta, että ansiotaso laskee huonoina aikoina, kun jaettavaa ei bonusten muodossa ole.
Vastauksena ylläolevaan MSG:n yksinkertaiseen kysymykseen: Kyllä raha kelpaa jos sitä ahkeroinnin tuloksena lisää annetaan. Rahan poisantaminen (tarkemmin se, että Sinulle annetaankin vähemmän kuin on luvattu) ei sen sijaan (ainakaan minulle) kelpaa.
Jos tässä asiassa on jotain muuta epäselvää niin laittakaa hieman täsmällisempiä kysymyksiä.